Tongeren vandaag

Nieuws

Zondag is het Erfgoeddag 'THUIS'

Wat maakt het gewone van ‘thuis’ nu zo bijzonder? Je ontdekt het op zondag 21 april tijdens Erfgoeddag.

Patrick Dewael, burgemeester: “Tongeren is een stad om in ‘thuis te komen’. Je bent je er niet altijd van bewust maar erfgoed bepaalt dat thuisgevoel. Tijdens Erfgoeddag zetten we dan ook graag ons cultureel erfgoed in de kijker. We plannen een dag boordevol activiteiten die je laten kennismaken met de geschiedenis van de stad en die je langs prachtige historische huizen en gebouwen loodsen.”

Gerard Stassen, schepen van erfgoed: “Thuis is niet alleen een plek waar je woont, maar ook een gevoel. In huis Theelen schenken we aandacht aan het alledaagse erfgoed dat op het eerste zicht doodnormaal lijkt, maar toch zo waardevol is. Denk aan de verhalen en tradities die ons een thuisgevoel geven en mooie herinneringen oproepen. Kom tijdens Erfgoeddag langs en deel je verhaal met de medewerkers van het stadsarchief.”
“In huis Theelen kan je ook gratis de THUIS-brochure afhalen. In deze brochure zijn enkele getuigenissen gebundeld over gerechten uit de tijd van toen die het ultieme thuisgevoel oproepen. Ze werden verzameld na een oproep in de stadskrant.”, vervolgt schepen Stassen.

An Christiaens, schepen van cultuur en toerisme: “Het Gallo-Romeins Museum werkte twee programma’s uit. Voor volwassenen en jongvolwassenen is er de rondleiding ‘Thuis in het verre verleden’. Een professionele gids neemt de bezoekers mee op huizenjacht doorheen de permanente tentoonstelling. Ze krijgen een antwoord op tal van vragen: waar sloegen jagers-verzamelaars hun tenten op? Waarom leefden de eerste landbouwers onder één dak met hun vee? Hoe zag een luxueuze Romeinse villa eruit? Voor families met kinderen is er een ontdekkingstocht met workshop ‘(T)huisjes knutselen’. Aan de hand van drie stops in de permanente tentoonstelling ontdekken de deelnemers hoe de oermensen, de eerste landbouwers en rijke Romeinen woonden. Daarna knutselen ze hun favoriete (t)huisje uit het verre verleden zelf in elkaar.”



BE-Alert - Code oranje WIND in provincie Limburg vanaf 15u

Het KMI verwacht zeer veel wind in Limburg en heeft code oranje afgekondigd vanaf 15u. Code geel is van kracht sinds 13u.

Het noodnummer 1722 is actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in levensgevaar is. Maak bij voorkeur gebruik van het digitaal loket op www.1722.be om de noodcentrales zo veel mogelijk te ontlasten. Hou het noodnummer 112 vrij voor personen in levensgevaar. Is er schade maar is brandweerhulp niet noodzakelijk? Contacteer een vakman of herstel de schade zelf, om de hulpdiensten niet nodeloos te belasten.

Je kan zelf heel wat maatregelen treffen om de mogelijke gevolgen van wind te beperken:

  • Beperk je verplaatsingen en wees steeds voorzichtig wanneer je naar buiten gaat.
  • Vermijd natuur- en bosgebieden.
  • Haal je huisdieren naar binnen.
  • Sluit ramen en deuren.
  • Zet losse voorwerpen vast of haal deze naar binnen.
  • Volg de weersvoorspellingen via www.meteo.be.


Buitenspeeldag afgelast!

De geplande Buitenspeeldag van nu woensdag is afgelast omwille van de weersvoorspellingen. 

Het verplaatsen ervan naar een andere dag is helaas niet mogelijk vanwege organisatorische redenen.

Tongeren neemt deel aan de actie 'Met belgerinkel naar de winkel'

Van 15 april t.e.m. 2 juni vindt opnieuw de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’ plaats. De actie werd enkele jaren geleden stopgezet, omdat deze op een bepaald moment niet meer nationaal ondersteund werd. Dit jaar zal er, i.s.m. Unizo Tongeren, opnieuw belgerinkel klinken in de winkelstraten.

Patrick Dewael, burgemeester, benadrukt het eenvoudige maar krachtige doel: "We willen mensen aanmoedigen om te voet of met de fiets naar de winkel te gaan. Of je nu een vaste klant bent of gewoon een passerende fietser, iedereen kan meedoen! Dat deze actie de lokale handel stimuleert is natuurlijk een troef, maar lokaal kopen én de fiets gebruiken zijn tevens ook pluspunten voor het klimaat. Bovendien is fietsen ook gewoon leuk en gezond.”

"Ga tussen 15 april en 2 juni te voet of met de fiets naar de winkel en verzamel stickers bij de deelnemende handelaars. Volle spaarkaarten maken kans op een prijs van 100 euro aan ambi.kadobonnen voor vijf gelukkige winnaars! Zorg ervoor dat je spaarkaart in de urne bij het Praetorium belandt (Maastrichterstraat 10). Alle winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Waar wacht je nog op? Spring op je fiets en winkel lokaal" besluit schepen van Economie, Krijn Henrotte.

“UNIZO Tongeren wil met 'Met Belgerinkel naar de winkel' niet alleen de lokale handel ondersteunen, maar ook een duurzaam en actief winkelgedrag aanmoedigen. De keuze voor de fiets of te voet te gaan, is niet alleen goed voor onze lokale economie, maar ook voor het milieu en onze gezondheid. Laten we samen, met belgerinkel en een glimlach, de straten van Tongeren vullen en genieten van al het moois dat onze stad te bieden heeft!" Dries Vrancken, voorzitter UNIZO Tongeren.

Voor meer informatie over de actie en de deelnemende handelaars in Tongeren surf je naar de website: https://www.tongeren.be/fietsactie.

Werken Koninksemsteenweg en Koninksemstraat

Maandag starten de voorbereidende nutswerken op de Koninksemstraat en -steenweg bij het kruispunt met de Cottalaan en Sabinuslaan.
Deze werken zullen ongeveer 3 weken duren. De start en aanpak van de effectieve wegeniswerken wordt nog op een later tijdstip aangekondigd. Om de werken vlot te laten verlopen, zullen er tijdelijke verkeerslichten worden geplaatst op de Koninksemsteenweg tussen de Linderstraat en Rode Kruislaan.
De Sabinuslaan en Cottalaan zijn enkel bereikbaar via de Koninksemsteenweg. Een omleiding tussen de Luikersteenweg en Sint-Truidersteenweg wordt voorzien via de N79 Sint-Truidersteenweg, Wallen R72 en N20 Luikersteenweg.


Asfaltering Maastrichtersteenweg

In de nacht van 12 op 13 april wordt de asfaltering tussen de Elderseweg en de Jaminéstraat voorzien. Van 20 uur tot 7 uur is  dit stuk dan afgesloten voor alle verkeer.

Deze werken werden eerder aangekondigd voor 22 en 23 maart, maar konden door de slechte weersomstandigheden niet doorgaan.
Ook deze timing is onder voorbehoud van werf- en weersomstandigheden. Asfaltering kan alleen doorgaan bij droog weer.

  • Vanaf zaterdagochtend 13 april rijdt gemotoriseerd verkeer opnieuw via Hazelereik, Elderseweg en Jaminéstraat richting centrum.
  • Staduitwaarts blijft de omleiding via de Jaminéstraat, Blaarstraat en Eerste-Meistraat gelden.

Eind 2024 trachten ze dit deel van de Maastrichtersteenweg open te stellen voor alle verkeer.



Ine is de weekwinnaar

Ine Derwae (41) uit Riksingen is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Dat levert haar 2.500 punten , goed voor 250 euro op. De uitreiking voor al voor de 5e keer plaats bij Schoenen Ann (Hemelingenstraat). 
Ine kocht er fuchsia schoenen voor het vormsel van haar zoon

Romeins kapiteel inspireert kinderen in Gallo-Romeins Museum

Deze paasvakantie organiseerde het Gallo-Romeins Museum een tweedaagse workshop voor kinderen.

De deelnemers lieten zich inspireren door een kapiteel (= bovenste deel van een zuil) uit de Romeinse tijd. Hiermee gingen ze creatief aan de slag.
Bezoekers kunnen hun kunstzinnige werkjes vanaf nu bewonderen in de permanente tentoonstelling.

Op 9 en 10 april namen 32 kinderen tussen 8 en 12 jaar deel aan de workshop ‘Kleurrijke Kapitelen’. Het Gallo-Romeins Museum organiseerde de activiteit in samenwerking met Pentagoon Academie Beeld (deeltijds kunstonderwijs, Tongeren).

De kinderen trokken eerst de museumzalen in. Onder begeleiding van een medewerker van het museum ontdekten ze de Romeinse collectie. In het bijzonder ging hun aandacht naar een kapiteel uit de tweede eeuw na Christus. Ze leerden hoe de Romeinen zuilen en kapitelen maakten: van het kap- en beeldhouwwerk tot het kleurrijk beschilderen.

Daarna gingen de deelnemers creatief aan de slag. Ze werkten onder andere met gips, klei, karton en verf. Docenten van Pentagoon Academie Beeld zorgden voor ondersteuning. Kortom: de kinderen creëerden hun eigen versies van het eeuwenoude kapiteel.

Hun verrassende kunstwerkjes kregen een plek in de permanente tentoonstelling van het museum, in de buurt van het Romeinse kapiteel. Bezoekers kunnen ze nog tot eind juni bekijken.


Herdenking in Piringen

Voormiddag was er ook op het kerkhof in Piringen een herdenkingsplechtigheid voor één van de 24 Limburgse Partizanen die exact 80 jaar geleden geëxecuteerd werden in het Fort van Breendonk, een initiatief van het Genootschap voor de studie van W.O.II in Limburg i.s.m. CNPPA - NPCGR.

De plechtigheid werd geleid door Freddy Immerix

De vaandrigs vormden een erehaag aan de ingang van het kerkhof

Armand Moureaux, schuilnaam 'Pol', is geboren in Piringen op 5 mei 1910 (Kruisstraat 1 in Piringen). Hij was mijnwerker in het Luikse. Tijdens WO II werd hij lid van de allereerste Limburgse verzetsgroep 'Verzameling' die gesticht werd op 1 september 1940. Pol hield zich bezig met het overbrengen van sluikbrieven van Luik naar Limburg. In 1941 was hij medestichter van het overkoepelende Onafhankelijkheidsfront. De Partizanen waren het sterkst en het best georganiseerd in Tongeren. Pol was als enige van de 24 Partizanen lid van de Communistische partij. Hij leefde anderhalf jaar ondergedoken. Op 10 september 1943 werd hij in Guigoven aangehouden door de Belgische Rijkswacht. Hij was in het bezit van vier vuurwapens. 's Anderendaags probeerden vier Partizanen hem te bevrijden uit de politiepost op de Tongerse Grote Markt. Eén van de aanwezige agenten riep 'Hij is weg', maar dat was bedoeld op de commissaris die uit het raam was gesprongen. Zijn kompanen dropen af en Pol werd overgebracht naar een beveiligde cel in het gerechtsgebouw. Op 24 maart 1944 werd Moureaux ter dood veroordeeld door het Feldkriegsgericht in Hasselt en op 11 april 1944 werd hij samen met 23 Limburgse Partizanen terechtgesteld, wegens 'Verzetslid' op de executieplaats van het Fort van Breendonk. Hij werd begraven in Schaarbeek en later herbegraven in zijn geboortedorp Piringen. Als adjunct-korpscommandant was hij de hoogste in graad van de 24 gefusilleerden bij het Belgische Partizanenleger Limburg.

De plechtigheid werd bijgewoond door een tiental familieleden van Armand, samen met vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen en gemeenteraadsleden. Een doedelzakspeler zorgde voor de ingetogen sfeer.

Vier leden van de re-enactmentgroep ‘Verzet’ hielden wacht aan het graf van Moureaux.

Burgemeester Patrick Dewael bracht een speech: "Volgend jaar is het exact 80 jaar geleden dat WO II ten einde kwam. Sindsdien bleven we in West-Europa gespaard van gewapende conflicten. Maar op deze planeet vinden vandaag tal van  gewapende conflicten plaats. In 2023 was zeker 1 op de 6 mensen wereldwijd blootgesteld aan een gewapende conflict. L'histoire se repète malheureusement. Finaal draait het om macht en invloed, in combinatie met een gekrenkt ego. 
Vandaag brengen we oprecht hulde aan Armand Moureaux die het leven liet in het kamp van Breendonk. Hij ambieerde vrijheid voor zichzelf, zijn naasten en zijn land. Hiervoor gaf hij zijn leven. We zijn hem daarom onze eerbied en respect verschuldigd. We hebben daarnaast echter ook een verantwoordelijkheid t.a.v. mensen zoals Armand". 

Hierna werden er bloemen neergelegd op het graf van Armand

Er waren ook 24 rode rozen voorzien, eentje voor elk van de Limburgse Partizanen die exact 80 jaar geleden het leven lieten in Breendonk.

De vaandrigs brachten een groet met hun vlag aan het graf

De nabestaanden van Armand Moureaux verzamelden aan zijn graf

Na de herdenking bood het stadsbestuur een receptie aan in taverne 'Het Bierpunt'

Er was vandaag op 14 verschillende plaatsen in Limburg een herdenking aan de individuele graven van de 24 partizanen: As, Beverlo, Bilzen, Diepenbeek, Eisden, Genk, Glain, Koersel, Korspel, Maaseik, Piringen, Sint-Truiden, Vucht (07 april) en Zutendaal

Ontbijt en bloemen tijdens donderdagmarkt

Deze voormiddag werden de bezoekers van de donderdagmarkt beloond^. Ze werden getrakteerd op een croissant of een chocokoek en een tas koffie. 
Daar bovenop kregen ze ook nog een rozenplantje of een kalanchoë. 

"De bloemenactie was vorige week gepland, maar door de regen werd die uitgesteld", wist Krijn Henrotte, schepen van Economie: “April is uitgeroepen tot ‘maand van de markt’. We toveren onze wekelijkse donderdagmarkt om tot een kleurrijk en smaakvol festival.

"We hebben 225 croissants en 225 chocokoeken voorzien. Twee bloemenmeisjes delen 550 plantjes uit", vertelden de economiekes Natascha  en Natalie

Volgende donderdag kan je een maand gratis marktplezier winnen
Maak op 18 april kans op een unieke prijs. Neem deel aan de loterij en misschien wordt u wel een van de 5 gelukkigen die in mei elke donderdag gratis boodschappen doet.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google