Restauratiepremie voor Sint-Medarduskerk Vreren

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 457.000 euro toe voor de derde restauratiefase van de Sint-Medarduskerk in Vreren.

Tijdens deze fase worden de gevels en de glas-in-loodramen aangepakt. De 18de- eeuwse parochiekerk is sinds 2001 beschermd als monument. Samen met het kerkhof en de tuin van de pastorie is de kerk ook opgenomen in het beschermde dorpsgezicht. “

Tijdens deze derde restauratiefase worden de glas-in-loodramen hersteld. Aan de buitenzijde komt beschermbeglazing, waarbij het glas-in-lood zelf aan de binnenzijde in een nieuwe structuur geplaatst wordt,” verduidelijkt minister Bourgeois. “Tegelijkertijd knapt de restaurateur ook de gevels in mergel, silex en baksteen op. Rot buitenschrijnwerk wordt vernieuwd, de muren behandeld tegen opstijgend vocht. Tenslotte wordt het deels dichtgemetselde boograam in de westgevel opnieuw geopend.” In de volgende fase, wellicht de laatste, komt het interieur aan bod (schilderwerken en de restauratie van de beelden, schilderijen en het meubilair).