Bier voor eeuw ‘Vakschool’

Op 1 december bestaat viio nijverheid 100 jaar. Om dat eeuwfeest te vieren werd o.a. een speciaal bier gebrouwen: ‘'Den Ambachter’'. “Dit ‘bier voor de vakman’ verwijst naar de ‘Ambachtschool’, zoals de eerste benaming van de school in de volksmond klonk,” vertelt directeur Guy Voets.

‘'Den Ambachter'’ is een trippel van 6,9%, vol, blond en geserveerd in een bol glas. De samenstelling gebeurde door drie leerkrachten: Koen Adams, Raf Jamaer en Leo Mouha. Het gerstenat werd gebrouwen door de Tongenaren Bart Durlet en Davy Daniëls van brouwerij ‘Bier Anders’ in Halen. Het flesjesbier wordt enkel in de school geschonken.

Er zijn nog andere activiteiten gepland rond het thema ‘100 jaar vakkennis en techniek’. Naast een permanente fototentoonstelling verschijnt er ook een gedenkboek. Een klas- en een praktijklokaal worden ingericht anno jaren '’50. Tijdens de evenementen zullen leerkrachten het klas- en leefgebeuren uit de oude tijd uitbeelden als figuranten in klederkracht van toen. Oud-leraar Johnny Piette zal een bronzen kunstwerk ontwerpen dat de 100-jarige geschiedenis symboliseert.

Tot slot is er de gloednieuwe website: http://www.100jaartiotongeren.be’. De festiviteiten lopen van 30 augustus tot 1 december. Nu zondag is er de jaarlijkse info- en kijkdag.