BBQ op Tongersveld

In de residentiële woonwijk ‘Tongersveld’ staat deze avond de jaarlijkse barbecue op het programma van het wijkcomité. Voor deze vijfde editie hebben 76 volwassenen en 29 jongeren (-16) ingeschreven. “De sfeer gaat er elk jaar op vooruit”, volgens voorzitter Serafien Dhondt. “Om mekaar beter te leren kennen, hebben we voor iedereen een badge met naam en straat voorzien”. Er is een springkasteel en straks volgt een optreden door de band Sprezzatura.

{fshare}

Straatbarbecue in ’s Herenelderen

Deze avond genieten de buurtbewoners van ‘De Hoog Brug’ in
’s Herenelderen van hun allereerste straatbarbecue. Initiatiefneemsters Trinette Simons en Cindy Vandeweyer mochten 27 personen van o.a. de Baversstraat en de Waterkuilstraat voorinschrijven: “Dit is de ideale gelegenheid om de nieuwkomers beter te leren kennen. Om in de juiste sfeer te geraken, beginnen we met een ‘Troela’-aperitief”, vertelden de dames.

{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 9 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 5 gouden en 4 diamanten bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde: GOUD: Albert en Elise Stassen-Digneffe, Jean en Yvette Mulleneers-Baeten, Jean en Bernardine Renard-Goessens, Leonard en Christine Pauly-Ramaekers, Henri en Denise Slegers-Vanhees. DIAMANT: Lambert en Palmyre Leroi-Cloes, Joël en Germaine Van Haeren-Jacobs, Herman en Anna Schoefs-Valles, Jean en Constance Puissant-Stas. Onze felicitaties!

{fshare}

Flamenco in de M'straat

Als straatanimatie van de zaterdagnamiddag trekt  Flamenco Passion vandaag door de handelsstraten. Het duo bestaande uit een steltloopster en een percussionist heeft heel wat bekijks.

{fshare}

Soroptimisten op de catwalk

In cc De Velinx vindt vanavond de 7e editie van ‘Soroptimist goes fashion’ plaats. Een modeshow waar de leden van deze serviceclub zelf defileren op de catwalk en dat voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de ‘Stille Armen van Tongeren’. Zij ontvangen de ‘Pink Pump’ en een cheque t.w.v. 5.000 euro. “Dit is geen trofee voor de beste, maar een uiting van onze waardering voor de minderbedeelden en kansarmen”, vertelde voorzitter Inge Withof. Na de modeshow volgt nog een after party. www.soroptimist-epinona.be


{fshare}

Stadhuis verscholen achter zeil

Het stadhuis zit sinds deze namiddag verscholen achter een zeil. De steiger van de voorgevel werd bekleed met een immens canvas, bedrukt met een foto van het stadhuis op ware grootte. “Zo kunnen de toeristen en de Tongenaren zich tijdens de restauratiewerken een beeld vormen van hoe het gebouw er in werkelijkheid uitziet”, wist schepen Guy Schiepers. Na de vernieuwing en isolatie van het dak wordt het zeil weer opgeborgen totdat de volgende fase wordt aangevat.


{fshare}

Ouderraad frist speelplaats op in GBS Vreren

De ouderraad van GBS Dol-fijn in Vreren heeft de speelplaats opgefrist. De 37m-lange muur onder het afdak werd door een professionele graffitispuiter uit Nederland onder handen genomen. Hij toverde een onderwatertafereel uit zijn spuitbussen. Natuurlijk mocht een dolfijn niet ontbreken. Vier leden van de ouderraad hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken. “Dit werd gerealiseerd met de opbrengst van onze kienavond, kalenderverkoop en spaghettiavond. De grondlaag hebben we zelf aangebracht. De rest gebeurde door Gomad Graffix uit Geleen”, vertelde voorzitter Koen Lauwers. Onderwijsschepen Jos Schouterden mocht deze avond het lint doorknippen. Maandag wordt de onthulling nog eens overgedaan voor de 200 leerlingen.


{fshare}

Kinderopvang

In Vlaanderen zijn er 82.821 erkende opvangplaatsen bij onthaalouders
en crèches voor kinderen tot 3 jaar. Dat is goed voor 39 plaatsen per 100
kinderen. Volgens Kind en Gezin maakt zowat de helft van alle kinderen tussen 2 maanden en 3 jaar gebruik van formele kinderopvang. In 137 Vlaamse steden en gemeenten zijn minder opvangplaatsen per 100 kinderen dan het Vlaams gemiddelde van 39. Dat is vooral zo in Antwerpen en Limburg.
In Tongeren zijn er 281 plaatsen, of 34 per 100 kinderen. De laatste jaren zit het aantal plaatsen hier in de lift: 219 in 2009; 270 in 2010; 286 in
2011; 267 in 2012  en 281 in de eerste drie maanden van 2013.

 {fshare}

100 jaar vakschool

Abbé Emiel Delvoie stichte in 1913 de eerste vrije ambachtsschool. Op 1 december 1913 startten de lessen in de ‘Vrije Ambachtsschool’ in de Hondstraat. Hier werd de basis gevormd voor het latere T.I.O. (Technisch Instituut O.L.Vrouw) gelegen aan de Rode Kruislaan, nu viio nijverheid. Het eeuwfeest wordt dit weekend op gang geschoten met een tentoonstelling en een oldtimerrit voor auto’s en brommers.

Lees meer...

Kunstkamp rond brood

Deze week namen 33 kinderen tussen 5 en 13 jaar deel aan het jaarlijkse ‘Kunstkamp’ in de Pentagoon academie. Onder het thema ‘Kunst is broodnodig’ hebben juf Véronique Noben en juf An Martens een leuk programma uitgewerkt: van zoutdeeg tot bloem en van broodzakken tot Herman Brood. Alles is aan bod gekomen. Ze hebben zelfs een bezoek aan patisserie Blanckaert gebracht. Het kunstkamp werd deze namiddag afgesloten met een hotdogfestijn.

{fshare}

Slothappening zomerwerking

Aan het einde van de zomervakantie organiseert de stedelijk speelpleinwerking traditiegetrouw haar slothappening voor alle ouders, broers, zussen en grootouders van de deelnemers. Deze namiddag hebben zowat 150 kinderen opgetreden in de voormalige tennishal in Mulken. Alles stond in het teken van het ‘Circus’. De verschillende leeftijdsgroepen toonden beurtelings hun circuskunstjes aan het grote publiek: clowns, acrobaten of goochelaars… Deze zomer namen 1.673 kinderen van 2,5 tot 15 jaar deel aan de speelpleinwerking (50 meer dan in 2012). Ze werden begeleid door 40 monitoren. De kinderen zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Tongeren, maar ook uit de omliggende gemeenten (Borgloon, Riemst, Vliermaal, Hoeselt, Bilzen) en het Luikse.

{fshare}

Gasthuiskapel terug zichtbaar

Vandaag werd het zeil rond de steiger van de Gasthuiskapel op het Hospitaalplein verwijderd. Zo krijgt men stilaan zicht op het resultaat van de restauratie van de buitengevel. De werken aan de Gasthuiskapel zijn op 12 november gestart. In een volgende fase komen de technieken en de inrichting van het gebouw aan de beurt. Tegen het najaar van 2014 zou het 'regionaal bezoekerscentrum’ moeten klaar zijn. Update zaterdag 31/8: gisterenavond werd ook de steiger verwijderd: zie foto's hieronder. (Foto's PGT)


{fshare}

Amok bij onderzoeksrechter

Er is gisteren even paniek uitgebroken in het kantoor van de onderzoeksrechter. Een verdachte wilde alles kort en klein slaan toen hij hoorde dat hij naar de gevangenis moest. De politie kwam ter plaatse met de politiehond om de man te bedaren. Die heeft vorige woensdag een overval gepleegd in een huis in Bree. Hierbij raakte een bewoner gewond.

{fshare}

Tattie Jam in Begijnhofmuseum

Op donderdag 5 september om 20u treedt het Schots folkduo Tattie Jam op in het Begijnhofmuseum Beghina. Zij brengen een muzikale combinatie van traditionele Schotse ballades, grappige songs overgoten met een sausje van jazz, blues en hedendaagse ritmes in de unieke 17de eeuwse museumkelder.

Lees meer...

Speelstraat in Mal

Voor het derde jaar op rij werd de Veldstraat in Mal tijdens de zomervakantie ingericht als ‘speelstraat’. Ook de Grootmeers werd erbij betrokken. De lokale kinderen hebben er twee maanden lang tussen 09u en 18u naar hartenlust kunnen ravotten. Zowel ’s morgens als ’s avonds werd de straat afgesloten m.b.v. een nadar. Dat gebeurde door Willy Piette, Christel Colson, Eli en Evelyne Stassen, Christel Slechten en Mark Hennes. “Omdat de huisarts en het ijssalon permanent moeten bereikbaar zijn, werd de Veldstraat slechts voor de helft afgesloten”, wist Evelyne. Om de zomervakantie af te sluiten trakteerde ze de kinderen op een bolletje ijs.

{fshare}

Zondag Ambiorixfeesten

Naar jaarlijkse gewoonte vinden op de eerste zondag van september de Ambiorixfeesten plaats. Dit jaar wordt er gewerkt rond het thema: 'Ambiorix: Kelt of Germaan?' -  De Ambiorixfeesten vangen aan om 13u00 en vinden plaats op de Grote Markt. Naast een markt met Franse en Duitse specialiteiten, zijn er optredens en is er animatie voor groot en klein.

Lees meer...

Oudercomité BS Sint-Jan schenkt buitenklas

Het oudercomité van de vrije basisschool Sint-Jan heeft een buitenklas en een evenwichtsparcours geschonken voor op de speelplaats. “Het is geschikt voor alle leeftijden en gewichten. Alles is lager dan 50 cm zodat we geen valmatten nodig hebben”, weet directeur Roland Bijnens.

{fshare}

KSK neemt nieuwe start

Deze avond vond de voorstelling van de nieuwe vzw KSK Tongeren H-M plaats in de showroom van Mercedes Claes. De vereffening werd tot een goed einde gebracht en het stamnummer 54 werd naar de nieuwe vzw overgedragen.
Het bestuur o.l.v. voorzitter Hubert Vrancken wil maximale kansen geven aan de eigen jeugd aangevuld met ervaren spelers uit eigen streek. Op termijn moet SK zijn plaats veroveren in het nationale voetbal.
KSK speelt dit seizoen in 2de Provinciale en moet het o.a. opnemen tegen Eendracht Henis en Diets-Heur. De eerste ploeg bestaat uit 17 kernspelers en 2 doelmannen o.l.v. trainer Stijn Kerkhofs. Hiernaast zijn er 330 jeugdspelers die o.l.v. jeugdcoördinator Frank Martens kunnen rekenen op hoofdsponsor Mercedes Claes.

{fshare}  

Minister Bourgeois in GRM

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor o.a. Toerisme en Onroerend Goed, brengt deze namiddag een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum. Hij is hier op uitnodiging van gedeputeerde Igor Philtjens. De minister bezoekt zowel de expo rond de Etrusken, als de vaste collectie. Het is zijn eerste visite aan het GRM. Hij wandelde zowaar langs de ingang voorbij. De Etrusken kregen de voorbije maanden ook al bezoek van andere BV’s: astronaut Dirk Frimout, acteurs Luc Weyns en Stan Van Samang, zangeres Dana Winner en prins Laurent met zijn gezin. (Foto's PGT){fshare}

Onderhoudsturnen voor dames

Vanaf maandag 2 september organiseert de Sportdienst onderhoudsturnen voor alle dames vanaf 18 jaar en dit op maandag en dinsdag.
Maandag van 20u tot 21u in de sporthal KTA2 (turnzaal boven), Sacramentstraat (ingang naast huisnummer 8). Dinsdag van 20.30 u tot 21.30: in de turnzaal van de gemeenteschool in Piringen, Piringenstraat 30.
Kostprijs:20 euro voor 10 lessen (voor een 10 beurtenkaart), verzekering inbegrepen.
Het programma: opwarming van 15 min. op muziek, vervolgens 30 min. heup-buik- en bilspieroefeningen, en om af te ronden 15 min. stretchen: lenigheid -  relaxatie.
Inlichtingen en inschrijvingen: bij de Sportdienst: 012/800.233.

{fshare}

Frontale botsing op Romeinse Kassei

Om 16u30 zijn er bij een frontale botsing op de Romeinse Kassei vier gewonden gevallen. De bestuurder van een Audi A3 reed richting Tongeren. Hij was enkele auto’s aan het inhalen en zag te laat dat er een tegenligger opdook. Hij botste frontaal tegen de Opel Insignia. Door de klap draaide de Audi om zijn as en belandde naast de weg op een lagergelegen akker. In de Insignia zaten een koppel en hun dochter uit Lauw. De brandweer moest het dak van de auto knippen om de vrouw te kunnen bevrijden.

{fshare}

Liske Arckens is 104!

In het wzc De Motten heeft Liske Arckens 104 kaarsjes mogen uitblazen. Ze is hiermee de oudste Tongenaar. Liske woonde jarenlang bij haar dochter aan de Luikersteenweg. In 2011 namen ze allebei hun intrek in het wzc. De jarige werd gehuldigd door het stadsbestuur. Ze ontving ook een fruitkorf vanwege het koningshuis.

{fshare}

Brandje aan Viséweg

Rond 14u15 is de brandweer moeten uitrukken naar de Viséweg 103. Daar was een hoop bouwafval die lag opgestapeld tussen de woning en de garagebox aan het smeulen. De vlammen waren vlug gedoofd. Het huis is gevrijwaard en er is enkel wat schade aan de garagebox.

{fshare}

Herstellingswerken Sint-Truidersteenweg

Van dinsdag 27 augustus tot 2 september zal firma Heijmans de putdeksels op de Sint-Truidersteenweg herstellen. De herstellingswerken plus het uitharden van het asfalt duurt 6 dagen. Gedurende die periode geldt er een eenrichtingsverkeer op de Sint-Truidersteenweg (richting Tongeren). Verkeer dat richting E40, Sint-Truiden, Borgloon,… moet, rijdt via de Hasseltsesteenweg en de Legioenenlaan.

{fshare}

Zuidflank vanaf 2 september

Vanaf 2 september pakt VTM, 13 maandagen lang, uit met de fictiereeks ‘Zuidflank’. Deze avond werd de eerste aflevering in première vertoond in het wijnkasteel van Genoelselderen. Vlaams minister Ingrid Lieten (media) was ook van de partij, samen met een aantal acteurs.

Lees meer...

Kermiskoers in Mal

Zondag en maandag werd er nog eens gekoerst in Mal, dit n.a.v. de kermis. Wielerclub ‘Het Blinkend Wiel’ en voetbalclub KSK Jecora namen samen de organisatie voor hun rekening. Zondag werden de miniemen en aspiranten (8 tot 14 jarigen) losgelaten op het gesloten parkoers ‘rond het Veldje’. Vandaag was het de beurt aan de juniores. Een Nederlander bereikte als eerste de eindmeet.

{fshare}

Tongeren wordt ontvoogde gemeente

Vanaf 1 september beslist het stadsbestuur zelf over stedenbouwkundige en verkavelingsaanvragen.  Hierdoor kunnen dossiers voortaan veel sneller behandeld en afgewerkt worden. Bij omvangrijke dossiers kan de dienst Ruimtelijke Ordening advies inwinnen van het Vlaams Gewest.  Er wordt ook een kwaliteitskamer opgericht. Hierin zullen deskundigen advies geven over projecten die een belangrijke ruimtelijke impact hebben op het stadsbeeld.

{fshare}

Film en draagtassen voor promotie Kroning

De voorbereidingen op de Kroningsfeesten 2016 zijn al volop bezig. Het Kroningscomité heeft er reeds een werkjaar opzitten. Bij de start van het nieuwe werkjaar komen op woensdag 2 oktober alle groepsleidingen van de processiegroepen samen. Om de toeristen al te laten kennismaken met de kroningsfeesten en om de Tongenaren terug de sfeer van de Kroning te laten opsnuiven, zal vanaf Tongeren-kermis dagelijks in de Basiliek een kroningsfilm te zien zijn.

Lees meer...

Jos Cappuyns Cup bij Tongerse Modelvleugels

Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus organiseerde de TMV (Tongerse Modelvleugels) de Jos Cappuyns Cup. Patrick Verjans won de Q-500 en Wim Lentjes veroverde de Euro cup Q-500 2013. De hevige windrukken maakten het de piloten zaterdag niet gemakkelijk om snelle tijden neer te zetten. Ze hadden de grootste moeite om hun toestel zonder brokken aan de grond te krijgen.

Lees meer...

Oldtimers en rommelmarkt in Nerem

De Ambiorix Old Cars pakten vandaag in Nerem uit met een retrorit en een vlooienmarkt. In totaal daagden 24 wagens op, dat is zonder de 16 exemplaren van de clubleden gerekend. In de voormiddag moest 45 km afgelegd worden en ’s namiddags wachtte een rondrit van 90km. Onderweg moesten ze zes foto’s in de juiste volgorde plaatsen. De winnaar gaat naar huis met een autovakantie: 2 overnachtingen halfpension. De vlooienmarkt was goed voor 150 lopende meter. Deze avond volgt een BBQ.{fshare}

An Tafel voor goed doel

Politica An Christiaens heeft vandaag 440 gasten ontvangen voor een brunch in het kasteel van familie de Schaetzen van Brienen in Widooie. Voor de kinderen was er een draaimolen en een clown. De opbrengst gaat integraal naar twee Tongerse jeugdbewegingen (KSA en VKSJ Sint-Jan) en de zorgboerderij ‘Hoge Dries’ in Koninksem. “Het is een onverhoopte opkomst. We hebben de inschrijvingen vroegtijdig moeten afsluiten”, vertelde de gastvrouw. Zelfs Vlaams minister Jo Vandeurzen en burgemeester Mark Vos (Riemst) schoven mee ‘An tafel’. Schepen An wil dit initiatief de komende jaren van deze legislatuur herhalen: “Er zijn 12 jeugdbewegingen, die moeten allemaal aan bod komen”.


{fshare}

Reünie oud KSA-ers

‘Eens KSA-er, altijd KSA-er’. Dat geldt zelfs voor 70-plussers. Van 19 tot 24 mei zijn 6 Tongerse KSA-ers op kamp geweest in Malaga: Michel Hoogmartens, Stanny Claikens, Tony Pirlot, Ludo Tomsin, Rik Daenen en Johnny Jans beleefden er een onvergetelijke week. Ze hebben drie gamins meegenomen om voor hen te koken: Stijn Duchateau, Dirk Tilkin en Christophe Tomsin. Het gezelschap heeft er overnacht in het buitenverblijf ‘El Arrendajo’. Dat staat voor Vlaamse gaai of ‘mêrkòf’ in ’t Teungers. Vandaag komen ze opnieuw samen voor een BBQ in het Harense buitenverblijf van Ludo om hun straffe verhalen te delen met de echtgenotes. "We zijn met onze gedachten bij de thuisblijvers. Als ze 70 jaar zijn, mogen ze ook mee", grapte Ludo.  

{fshare}

Nachtje kamperen in Gallo-Romeins Museum

In het Gallo-Romeins Museum nemen op dit ogenblik 100 kinderen van 8 tot 14 jaar deel aan de vierde ‘Night at the Museum’. Eerst spelen ze een meeslepend detectivespel. Zo krijgen ze een unieke kijk op het leven achter de schermen in het museum. Zowel de burelen, het depot als de tentoonstellingszalen worden aangedaan. De kinderen moeten proberen de valse museummedewerker te ontmaskeren. Daarna mogen ze blijven overnachten. Morgenvroeg worden ze door een Romeinse soldaat gewekt. Na een ontbijt wacht een bezoek aan de tentoonstelling en zijn er workshops. Om 11u komen mama en papa hen weer oppikken.


{fshare}

BBQ Sint-Kristoffelstraat Henis

De bewoners van de Sint-Kristoffelstraat genoten deze avond van een gezellige barbecue. De straat was afgesloten voor alle verkeer en de feesttent stond zowat halverwege de straat opgesteld. “Dit is al ons derde evenement. We houden het telkens simpel en democratisch”, vertelde Vanessa Cluckers. “50 cent voor frisdrank en 1 euro voor een glas wijn. Het is niet de bedoeling van winst te maken”.

{fshare}

Het Verzet in Rutten

De hoeve van Ronny en Patricia Colson vormt dit weekend het decor voor taferelen uit WOII. Tijdens gevechtsevocaties wordt alles zo historisch correct mogelijk nagespeeld. Er zijn 125 figuranten en 35 voertuigen bij betrokken. Ronny heeft de voorbije tien maanden aan de voorbereiding gewerkt: “Dit is geen ‘soldaatje spelen’, maar we willen de echte geschiedenis realistisch uitbeelden”. Om 21u is er nog een kleine gevechtsevocatie in de schemering. Voor wie er vandaag niet bij kan zijn: zondagmorgen om 10u30 is er een laatste gevechtsevocatie. De ‘displays’ in de stallen blijven nog tot 16u gratis te bezichtigen.{fshare}

Kinderpret op de Veemarkt

Dankzij de horeca-uitbaters van de Veemarkt kunnen kinderen zich hier dit weekend uitleven in een heus kinderdorp. Van 14u tot 19u zijn er allerlei activiteiten voorzien: springkastelen, grime en volksspelen. Leden van KSA-VKSJ Sint-Jan ontfermen zich over de veiligheid van de deelnemers. Vandaag was er een ‘meet & greet’ met Dobus (Studio 100). Zondagnamiddag zorgen Benny en Lenny voor de nodige animatie.
{fshare}

Opendeur bij Dance Collectiv

Dansschool ‘Dance Collectiv’ zet deze namiddag de deuren open voor het grote publiek. Een dozijn verschillende dansgenres wordt gepresenteerd in de ActiV. “We zijn onlangs naar hier verhuisd omdat het aan de Hazelereik te klein geworden was voor onze 250 leden”, vertelde Annick Timmermans. “Dansen kan je van 4 tot 99 jaar. Hiphop en ragga kennen het meeste succes. Jongens gaan eerder voor breakdance”.

{fshare}

Petanquetornooi op Neremplein

Deze namiddag kan iedereen op het Neremplein in Nerem terecht voor een spelletje petanque. Om 13u zijn 12 ploegen ‘doubletten’ aan de slag gegaan. Jef Usé (Petanqueclub ‘13’) treedt op als referee. “Het is een recreatief tornooi. We kunnen rekenen op de sponsoring van een groot aantal lokale handelaars. De opbrengst gaat integraal naar de kinderen van het dorp”, vertelde initiatiefnemer Christian Chtuka. Om in de juiste sfeer te komen weerklinkt er Franse muziek uit de boxen. Voor wie honger en dorst krijgt van al dat sporten is er Ricard, cava, zuiderse hapjes en warme broodjes voorzien.

{fshare}

Brandweerlui stappen naar Blankenberge voor goed doel

Het project ‘Bloed, zweet en tranen” van het brandweerkorps is een 5-daagse wandeltocht voor het goede doel “ vzw Pinocchio”, de kinderafdeling van het brandwondencentrum in Neder–Over–Heembeek. Op 24/09 vertrekt een groep brandweermannen vanuit de brandweerkazerne naar brandweer Tienen. Op 25/09 volgt het traject Tienen – Vilvoorde. Op 26/09 wandelen de 6 verder naar Wetteren. Op 27/09 wacht de tocht naar Aalter. 28/09 is hun D-day, dan hopen ze aan te komen in Blankenberge. Hun dagelijkse blog is te volgen op facebook op de pagina “Brandweer Tongeren”. De dappere spuitgasten zijn op zoek naar sponsors: Op 14/09 zijn ze te bewonderen met een promotiestand op de jaarlijkse braderie aan de ingang van het Praetorium, Maastrichterstraat 10.

{fshare}

Noveen Sint-Gillis

Volgens een oude traditie wordt vanaf de laatste zondag van augustus in de parochie van St.-Gillis een noveen (negen dagen) ter ere van St.-Gillis gebeden. De kapel van Mulken is elke dag open tussen 10u en 17u. Er is een gebedsdienst om 10u en een lof om 17u. Op zondag zijn de diensten en zegeningen in de kerk aan de Hasseltsesteenweg. Er is een mis om 8u30 en om 10 u en een lof om 17u. Op zondag 1 september is er om 15u een boekentassenzegening.

{fshare}

Zonnepanelen in Limburg

Limburgse gezinnen scoren goed wat zonnepanelen betreft. Er staan vijf Limburgse gemeenten in de top tien van Vlaanderen. In Tongeren worden er 0,1340 groenestroomcertificaten per inwoner uitgereikt. Slechts drie gemeenten doen het slechter in Limburg.

{fshare}

Supportersclub Rode Duivels gesticht

Vier Tongenaren hebben de supportersclub ‘Rode Duivels Exclusief’ opgericht. Deze avond vond de officiële stichting plaats onder het peterschap van Erik Roex, conditietrainer van de Rode Duivels. De club telt momenteel al 40 leden, waarvan een groot deel uit Wallonië. Op 6 september trekken ze met 30 man naar Glasgow voor de interland tegen Schotland. Stichter Danny Stuvers heeft een vierdaagse uitstap uitgestippeld.


{fshare}

BBQ Onder de Linde

Deze avond genoten de bewoners van ‘Onder de Linde’ in het begijnhof van hun ‘pleinbarbecue’. Ze waren met 43 van de partij. “Arlette, Martha en ik zijn hier 4 jaar geleden mee gestart. Het is een ideale gelegenheid om uw buren beter te leren kennen”, vertelde Bert Jeurissen, voorzitter van het feestcomité. Tijdens de eindejaarsperiode staat de volgende bijeenkomst op het programma.

{fshare}

a.z. Vesalius bouwt, verbouwt en vernieuwt

In het a.z. Vesalius blijft men permanent bouwen, verbouwen en vernieuwen. In 2012 werd een totaal nieuw cardiologisch centrum in gebruik genomen. Begin 2013 werd de nieuwe orthopedische consultatiedienst geopend, tevens werd de consultatie urologie, Keel-Neus-Oor, endocrinologie en oncologie geherlokaliseerd. In augustus werd gestart met de uitbreiding van de huidige spoedgevallendienst: het aantal verzorgingsboxen wordt opgetrokken.

Lees meer...

Re-enactment weekend Rutten: het programma

Zoals reeds eerder meegedeeld, wordt dit weekend in Rutten de vierde editie georganiseerd van de 're-enactment', met als thema 'Treffen-Het verzet'. Locatie: Hagelindeweg, 30 (Hoeve Colson en omgeving). 'Lees meer' voor het gedetailleerd programma.

Lees meer...

Woningbarometer in Tongeren

Tijdens de 1e semester van 2013 bedroeg in Tongeren de gemiddelde verkoopprijs van:
- Een woning : 162.736 € (+15 % t.o.v. 2012). De gemiddelde verkoopprijs in Vlaanderen bedroeg: 207.855 €. Woningen zijn dus 22 % goedkoper in Tongeren.
- Een villa: 260.647 € (+4 % t.o.v. 2012). De gemiddelde verkoopprijs in Vlaanderen bedroeg: 353.803 €. Villa's zijn dus 26 % goedkoper in Tongeren.
- Een appartement: 213.884 € (+26 % t.o.v. 2012). De gemiddelde verkoopprijs in Vlaanderen bedroeg: 206.562 €. Appartementen zijn dus 4 % duurder in Tongeren;
- Een bouwgrond: 107 €/m² (+5 % t.o.v. 2012). De gemiddelde verkoopprijs in Vlaanderen bedroeg: 166 €. Bouwgronden zijn dus 35 % goedkoper in Tongeren.

{fshare}

Discussie op terras

Deze voormiddag heeft de politie moeten bemiddelen bij een hevige discussie op het terras van brasserie De Casque op de Grote Markt. Een per ongeluk omgestoten glas lag aan de oorzaak van de uit de hand gelopen discussie. Vier agenten kwamen ter plaatse om de gemoederen te bedaren.

{fshare}

Kinderdorp op Veemarkt

Dit weekend wordt de Veemarkt omgetoverd tot een kinderdorp. Van 14.00 uur tot 19.00 uur kunnen de kinderen naar hartelust deelnemen aan de vele activiteiten (springkastelen, grime, volksspelen, ...).  Zaterdag staat er een ‘meet & greet’ op het programma met Dobus (Studio 100) en dit van 14.30 uur tot 16.00 uur. Zondag zorgen Benny en Lenny voor de nodige animatie. “Deze animatie kadert binnen het initiatief van de VZW Tongeren Shoppingstad om tijdens de zomermaanden elke zaterdag animatie te voorzien in het centrum van de stad”, weet economieschepen Guy Schiepers.
{fshare}

Achtbaantester gezocht

achtbaanHet bedrijf Uitmetkorting.be is op zoek naar een dolenthousiaste achtbaantester voor de Belgische pretparken. De kandidaten moeten beschikken over stalen zenuwen, een sterke maag en ze mogen niet vies zijn van een adrenalinerush. De enthousiaste achtbaantester mag alle achtbanen van België testen. Er staat wel wat tegenover: er wordt gevraagd dat jij de achtbaanrit op video vastlegt en dat je een checklist met jouw ervaringen invult.

Lees meer...

Maanfeest in Shindotuin

Deze avond kan je in  de Japanse Shindotuin terecht voor het ‘Maanfeest’. Dit jaar is het thema “Japanse dansen”.

Lees meer...