Tongeren vandaag

Nieuws

SKF Meet the World zet meisjesvoetbal in de schijnwerpers

Commissie 22/04

Vanavond was er een gemeenteraadscommissie in het stadhuis. Schepen Patrick Jans mocht alle agendapunten toelichten
- er is een reglement opgesteld voor de nieuwe stadstuin (justitie): de tuin is toegankelijk voor iedereen; het is een rustplek, een groene oase en geen evenemententerrein; de tuin is 24/7 open; in de toekomst wordt er een extra toegang voorzien via de Kielenstraat
- in het Praetorium worden de brandluiken vervangen t.h.v. de loketten op het gelijkvloers

.Linda Lousbergh (Milieudienst) kwam uitleg geven over het Lokaal Energie- en Klimaatpact. 
Er zijn 17 doelstellingen die moeten gehaald worden tegen eind 2030. 
Er zijn 4 werven:
1. Vergroening: Laten we een boom planten. Sinds 2021 zijn er 4.144 nieuwe bomen geplant. 
2. renovatie en hernieuwbare energie
3. (Deel) mobiliteit: er zijn 3 deelwagens; 139 laadpalen
4. Water (Ontharding)
Vandaag heeft de stad 4 procent onthard. Een volgend project hiervoor wordt de aanleg van een bloemenweide op de tempelsite 

Lezing VEBEM (Academies Beeld Tongeren, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Pelt, Sint-Truiden en Hasselt)

Vanavond is er in cc De Velinx de lezing VEBEM (Academies Beeld Tongeren, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Pelt, Sint-Truiden en Hasselt)
Titel: De panter praat, door Adriaan Raemdonck van academie-student tot oudste galerij.
- 19u00-19u10: introductiefilm, groot scherm podium.  'Jan Cox, a painter's odysseye' en 'Ik schilder met schilders' + eindbeeld de boeken van Adriaan.
- 19u10-19u15: Openingswoord Patrick Dewael
- 19u15-20u15: Adriaan aan het woord
- 20u15-21u15: Mogelijkheid tot vragen
 - 21u15-22u00: Receptie in de foyer van de Velinx door Retro Velinx + boekverkoop.

Burgemeester Dewael schetste de levensloop van de spreker; "Adriaan Raemdonck is in 1945 geboren. In 1968 opende de kunstschilder een eigen galerij 'De Zwarte Panter'. Eerst in de oude binnenstad en nadien in de Sint-Juliuskapel, dat gebouw was eigendom van de C.O.O. Later volgden het etsenatelier 'Panter Print' en het zeefdrukatelier 'Panter Pres'. In 1983 richtte hij de vzw De Vrienden van de Panter op. In 2018 vierde hij het 50-jarig bestaan van zijn galerij en kreeg hij het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Eind vorig jaar verscheen zijn biografie 'De Panterpraat'. 

Adriaan Raemdonck stak van wal met lof voor burgemeester Dewael: "Hij is één van de beste ministers van Cultuur! Ik bezit de oudste galerij van het land. gelukkig ben ik niet de oudste inwoner. Een galerij is een biotoop van verlichting",

Resultaten groot SLim-actieweekend

Het afgelopen weekend stond de veiligheid op de Limburgse wegen weer centraal met een nieuwe SLim-actie. Zaterdag 20 en zondag 21 april bundelden alle Limburgse politiezones en de Federale Wegpolitie hun krachten om controles uit te voeren op alcohol, drugs en snelheid. Het doel van deze gezamenlijke inspanning is om de verkeersveiligheid in Limburg verder te verbeteren en het aantal ongevallen te verminderen.

Er werd in totaal bij 4 929 bestuurders een ademtest afgenomen. 98,6 % van de bestuurders reed nuchter. Er was zelfs een chauffeur die 2,8 promille op had (1.20 mg/l UAL) en een chauffeur die met meer dan 1,15 promille rondreed, met zijn twee kinderen op de achterbank. Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen, werd hiervoor een afzonderlijk PV opgesteld. Bij een bestuurder die wou vluchten voor de controle, werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen en het voertuig getakeld.

Ter vergelijking: bij de SLim-actie van oktober reed 98,19 % van de bestuurders nuchter.

Bij 34 van deze bestuurders werd ook een drugstest afgenomen, die bij 23 bestuurders positief was. Hun rijbewijs werd ingehouden. Een van deze bestuurders werd daarna terug achter het stuur betrapt, waarop zijn voertuig werd getakeld en hij er een extra PV bovenop kreeg.

Ook werden 9 442 voertuigen gecontroleerd op snelheid, 9,6 %. 908 bestuurders werden geverbaliseerd wegens overdreven snelheid. Een van deze laagvliegers werd geïntercepteerd op de E314 in Heusden Zolder nadat hij geflitst werd tegen 170 km/u.

Tijdens de actie van oktober reed 7,62 % te snel.

Verder werden nog een heel aantal overtredingen vastgesteld met betrekking tot het niet dragen van de gordel (25), onverzekerde (10), niet gekeurde (21) of niet ingeschreven (8) voertuigen, bestuurders die reden zonder geldig rijbewijs (8) en het gebruik van de smartphone achter het stuur (21).

Tijdens de controle werd ook een brandstofdief gespot. Hij kon worden staande gehouden met verschillende lege vaten in de laadruimte en hij reed rond met een bedrijfsvoertuig met afgeplakte reclame en valse nummerplaten. Deze bestuurder was onder invloed van cocaïne en amfetamines, zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen en het voertuig en de valse nummerplaten werden in beslag genomen.

Naast deze grootschalige acties vinden er elk weekend, het hele jaar door, controles plaats op alcohol, drugs en snelheid in minstens 4 Limburgse politiezones.

Boek 'Gidon van Glorie' - Tongerse wielerlegendes

Josy Deckers heeft weer een boek klaar over Tongerse wilerlegendes: 'Gidon van Glorie'.

In de nieuwe publicatie 'Gidon van Glorie - Tongerse wielerlegendes uit de naoorlogse periode’ wordt je meegenomen naar de gloriejaren van het Tongerse wielrennen. In de jaren 1950 bracht Tongeren een unieke generatie renners voort. Stuk voor stuk vedetten, wiens mooie, gekke, leuke, opmerkelijke en spraakmakende verhalen ons voor altijd zullen bijblijven. In deze uitgave komen 8 renners aan bod: Marcel Vermeiren ,Jean Vliegen, Gerard Deborre ,Jozef Pansar , Jacques Schoubben , Raymond Vrancken ,Roger Vandersmissen en Frans Schoubben . Deze publicatie is een eerbetoon aan dit stukje onvergetelijke wielergeschiedenis. Het is een verzameling van verhalen, herinneringen en triomfen die auteur Josy Deckers niet verloren wilde laten gaan.

U kan het boek vanaf nu tot 12 mei bestellen aan de voorinschrijvingsprijs van € 30 (+ €8 verzendkosten in België). Dit kan door het bedrag over te schrijven naar BE67 4538 2141 5187 t.a.v. vzw KLGOG met vermelding ‘Gidon van Glorie’.

Bestelde boeken kan u afhalen tijdens de voorstelling op donderdag 6 juni om 19u in de feestzaal van het Stadhuis, op de wielerbeurs te Winksele-Delle op zaterdag 8 juni tussen 9u en 12u30 of vanaf maandag 10 juni in het stadsarchief.

Achteraf zal het boek nog te koop zijn aan € 45 in het stadsarchief en bij enkele Tongerse boekhandels.

Blossom & Springmarket @ Ladies Night Out

In 't Jamineke vindt namiddag de Blossom & Springmarket @ Ladies Night Out plaats. 
De beurs kan rekenen op 20 standhouders. Wie er shopt, komt in aanmerking voor de tombola.

De Geurboetiek

De initiatiefnemers van de beurs

Erfgoeddag 2024

Vandaag is het weer Erfgoeddag
Dit jaar staat alles in het teken van 'THUIS'. Erfgoeddag is een organisatie van FARO, Vlaams steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector.

In het Teseum

OPENHUIS in het Teseum
Museumkwartier 2 - 10 tot 17 uur

Op Erfgoeddag wordt het Teseum jouw echte ‘THUIS’. Verken een kamer vol schatten, loop tussen de overblijfselen van onze voorouders en ontdek alle hoeken van het belfort, het huis van de klokken. De basiliek voelt voor velen als thuiskomen, een plek waar je herinneringen maakt met vrienden en familie. Met 450 reservaties is het hier volzet!
Meer info en tickets: www.teseum.be

Rondleiding kloostergang
Museumkwartier 2 - 13.30 tot 15 uur en 15.30 tot 17 uur

Stadsgids Luc Christiaens neemt je mee door de kloostergang van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontdek de meer dan 65 grafmonumenten en leer over de grafcultuur uit de late middeleeuwen. Leer over de symboliek op grafplaten en ontdek de betekenis ervan in een prachtige omgeving.
Inschrijven via info@teseum.be

Huis Theelen

Maastrichterstraat 8 - 10 tot 17 uur

Ontdek het ‘THUISgevoel’ bij Huis Theelen. Geniet van prachtige Tongerse familiefoto’s tijdens een doorlopende expo. Ontdek heerlijke familierecepten en kom een receptenboekje afhalen. Laat je meeslepen door bijzondere verhalen of kom je eigen verhaal delen.
Er wordt een film vertoond van een bruiloft in Riksingen in de jaren '50. 

In het klooster 't Convent

Sint-Jansstraat 11 - 14 tot 18 uur

Restauratie in het thuisatelier van de Pentagoon Academie

Wat doet een restaurator, welke soort werken kan je er laten restaureren en hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Kom zeker langs in het thuisatelier van de Pentagoon Academie. Restauratoren van schilderijen, papier en alle andere dragers staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden.

Info via www.pentagoon.be

In het Gallo-Romeins Museum

Rondleiding ‘THUIS in het verre verleden’
Kielenstraat 15 – elk halfuur, eerste rondleiding start om 13 uur, laatste om 16.30 uur – duur: 60 min – doelgroep: (jong)volwassenen

Een professionele gids neemt je mee op huizenjacht doorheen de permanente tentoonstelling. Je krijgt een antwoord op tal van vragen. Waar sloegen jagers-verzamelaars hun tenten op? Waarom leefden de eerste landbouwers onder één dak met hun vee? Hoe zag een luxueuze Romeinse villa eruit?

Inschrijven via galloromeinsmuseum.be/erfgoeddag.

Ontdekkingstocht en workshop ‘(T)HUISjes knutselen’
Kielenstraat 15 – 10 tot 18 uur – duur: 30 min – doelgroep: families met kinderen 7-12 jaar

Eerst breng je samen met je kinderen een blitzbezoek aan de permanente tentoonstelling. Daarna knutselen jullie je favoriete (t)huisje uit het verre verleden helemaal zelf in elkaar. Inschrijven is niet vereist. Wil je zeker zijn van je plek? Reserveer dan een ticket voor de permanente tentoonstelling via galloromeinsmuseum.be

Op het Stadhuisplein staat de oldtimer van de Tongerse brandweer opgesteld. De Bedford is 51 jaar. 
Studio Brent
heeft er een tentje opgesteld en zorgt voor muziek.

 Jos Roofthooft komt langs om voorbijgangers te laten vertellen over hoe het leven vroeger was. Hij kreeg gisteren de Cultuurprijs in Bilzen. 

Rommelmarkt op de Dijk '24

Vandaag is er weer een rommelmarkt op de Dijk. Er zijn 123 standhouders present.

 De opbrengst gaat naar de straatversiering t.g.v. de Kroning

Je kan er smullen van hamburgers, frieten  en wafels. 

Algemene vergadering Sportraad '24

Deze voormiddag was er de algemene vergadering van de stedelijke Sportraad in de feestzaal van het Stadhuis

Voorzitter Rudi Francart zorgde voor het welkomstwoord. Hij blikte terug op de Kampioenenhulde en deed een oproep naar alle sportclubs om bijzondere prestaties van hun clubleden kenbaar te maken aan de Sportraad. "Onze volgende algemene vergadering zal plaatsvinden in een nieuwe, grotere stad. Hoe het vanaf medio 2025 verder moet, is nog koffiedik kijken. We pleiten voor een overlegstructuur te behouden die de sport met kennis van zaken nabij kan volgen en het nieuwe bestuur kan bijstaan en adviseren. Er staan nog belangrijke dossiers in de steigers en we hopen dat deze ook op relatief korte termijn gerealiseerd worden".

 Sportschepen Patrick Jans schetste een stand van zaken aan het einde van deze legislatuur: "We trachten telkens op minstens 1 plek in Tongeren een optimale infrastructuur aan te bieden voor jongeren in zoveel mogelijk verschillende sporttakken. In het najaar werd de skeelerpiste geopend. Er zal nu ook een gepijlde skeelerroute van 15 km vertrekken en aankomen in het Pliniuspark. De bewegwijzering is voor de volgende weken. De bouwplannen van kleedkamers op De Motten werden i.s.m. de atletiekclub onder een vergrootglas gehouden en aangepast. In mei voorzien we een vergunnings- en een aanbestedingsprocedure. Als dit gunstig verloopt, hopen we eind dit jaar of begin volgend jaar van start te kunnen gaan. In een volgende fase wordt de atletiekpiste aangepakt; toplaag en de binnengoot. De Viio-sporthal kwam dit sportseizoen onder naschools beheer. Eind juni zal de Pibo-sporthal in vereffening gaan en het is de bedoeling dat de Stad ook hier het naschools beheer zal waarnemen. De Eburonenhal zal volgend voorjaar definitief de deuren sluiten. Het ontwerp voor nieuwe kleedkamers, cafetaria en vergaderruimten voor het Kleinveldje ligt klaar. Het hoofdterrein van KVV 's Herenelderen en van Unico (Rutten) krijgen deze zomer ledverlichting. De meimaand is traditioneel een goedgevulde sportmaand: 1 mei de Tungrirun, 20 mei (Pinkstermaandag) de aankomst van de Ronde van Limburg (op Sporza te volgen) en eind die week vindt de Sportbeurs voor het basisonderwijs plaats op Sportoase". 

Erkenning van 3 nieuwe sportclubs: 
- Hockeyclub Tongeren
- AmbiCheer
- hondensport K9 Onder Ons (op terrein van Eendracht Henis)

Gastspreker Fernando Olivia,( topcoach van o.a. Noor Vidts, atlete meerkamp en Kim Meylemans, skeletoni) kwam vertellen over 'Durven winnen'. De 54-jarige is afkomstig uit Argentinië waar hij voetballer was. Op 15-jarige leeftijd liep hij een knieblessure op en schakelde hij over op atletiek. Hij behaalde een bachelor-diploma Kiné en nadien ook lichamelijke opeliding. In 1989 volgde een opleiding Bewegingswetenschappen. In 1998 leerde hij zijn Belgische vrouw kennen en verhuisde hij naar België. Hij focust voornamelijk op het mentale: "Als coach moet je de grijze materie tussen de oren beïnvloeden. Een coach is niet eigenaar van het talent. Hij moet er mee samenwerken. Een atleet moet kunnen omgaan met druk en emoties". 
Hij heeft intussen al 15 WK's meegedaan: "Ik heb telkens de helft van mijn plannen in de vuilbak moeten gooien. Je hebt niet altijd alles in handen. Ik begeleid mensen die betrokken zijn met atletiek, ik begeleid geen atleten. De essentie van de sport is souplesse". 

Kledinginzamelactie 2024

Dit weekend gaat Kiwanis Tongeren Ambiorix weer op pad voor hun kledinginzameling!

Verzamel uw kledij in zakken en zet deze voor 9u buiten.

Voor Bilzen en Hoeselt: zaterdag

Voor Tongeren en Riemst: zondag

De inzameling is ten voordele van hun plaatselijke goede doelen

Er mag eender welke zak gebruikt worden om je kleding in te steken

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google