100 jaar vakschool

Abbé Emiel Delvoie stichte in 1913 de eerste vrije ambachtsschool. Op 1 december 1913 startten de lessen in de ‘Vrije Ambachtsschool’ in de Hondstraat. Hier werd de basis gevormd voor het latere T.I.O. (Technisch Instituut O.L.Vrouw) gelegen aan de Rode Kruislaan, nu viio nijverheid. Het eeuwfeest wordt dit weekend op gang geschoten met een tentoonstelling en een oldtimerrit voor auto’s en brommers.

Enkele oud-leerkrachten hebben de handen in elkaar geslagen om een originele tentoonstelling op te bouwen. Aan de hand van een volledig nagebouwde klas en werkplaatsen uit de jaren 40, een fototentoonstelling en filmmateriaal, tracht men een mooi overzicht te geven van 100 jaar vakschool in Tongeren. De tentoonstelling is zondag gratis te bezoeken tussen 15.30 u. en 18.00 u.

Oud-leraar Johnny Piette, zorgde voor een kunstwerk waarin de 100 jaren geschiedenis worden weergegeven in 16 bronzen onderdelen die geplaatst werden op een natuurstenen plaat. Het kunstwerk dat meer dan 300 kg weegt, werd deze namiddag onthuld in de inkomhal van de school.


{fshare}