Onze beste wensen voor 2014!

{fshare}

Politiebericht

De politie van Tongeren is tijdelijk niet bereikbaar via het gewone nummer. Voor dringende oproepen moet je naar de '101' bellen.

50 jaar geleden (9)

We sluiten onze terugblik af met een overzicht van de Tongerse garagisten anno 1963:
- Etn. J. Timmermans (Volkswagen), Steenweg op Maastricht 19
- Jean Moens (DKW Auto Union), Henisstraat 123
- Garage Zegers (Daf en Peugeot), Sint-Truidensteenweg 202
- Garage Vanvinckenroye-Wilmans (alle herstellingen), Wijkstraat 6
- Garage Antoine Liesens (BMW), Sint-Rosastraat 12 (Paterskerk)
- Roeffelaer-Bertrand (verhuring van Daf), Graanmarkt 13
- Jacques Maloir (werkhuis van autoradiatoren), Luikersteenweg 84
- Garage ‘Georges’ A. de Schaetzen (Ford), Kruispoort 6
- A. Lenaers (Leyland-Triumph), Luikersteenweg 74
- Etn. Oscar Mévis (Opel), Luikerpoort 36
- Garage Baillien (Citroën-Panhard), Hasseltsestraat 34

{fshare}

Koen Daerden stopt met voetballen

Koen Daerden (31) laat weten dat hij stopt met voetballen. Tijdens zijn jeugd was hij actief bij KSK Tongeren en bij Victoria ’s Herenelderen.  Later speelde hij bij KRC Genk, Club Brugge, Standard Luik en STVV. De zoon van Jos had de laatste jaren veel last van blessures. Op 31 oktober is hij in het huwelijk getreden. Koen woont met vrouw en drie zoontjes in Henis.
(Foto: voetbalbelgie.be)

{fshare}

Al drie vrouwen overvallen

De laatste veertien dagen zijn al drie vrouwen het slachtoffer geworden van een overval op straat. Vorige zaterdag was een 74-jarige vrouw het doelwit in de Watertorenstraat. Het laatste voorval vond gisterennamiddag plaats op de Romeinse Kassei. Een in het zwart geklede bromfietser ging er met de handtas van een 61-jarige vrouw vandoor.

Boetefonds

De politiezone Tongeren/Herstappe kreeg het afgelopen jaar 477.000 euro uit het federale Verkeersboetefonds

50 jaar geleden (8)

- 22 oktober 1963: In de burelen van de C.O.O. wordt overgegaan tot de aanbesteding van de nieuwe wijk Paspoel. De aanvang der werken zal nog hetzelfde jaar starten. Op een lap grond van 4 ha langs de oude muren worden 60 huizen, 72 appartementen en 4 winkelappartementen gebouwd. De gewestelijke bouwmaatschappij Tongershuis is bouwheer van de ‘Paspoel’. Alle woningen zijn in beginsel al verkocht. Tijdens de archeologische opgravingen wordt het drievoudig verdedigingssysteem met spitsgrachten van de omheiningsmuur blootgelegd.
- Kleine Landeigendom start met de bouw van een 60-tal woningen langs de Rutterweg (Offelken).
- 29 oktober: stadssecretaris Marcel Melaet (foto: archieven Nico Olislagers) komt om bij een jachtongeval in Vielsalm. Hij was één van de eersten in Limburg die het diploma voor bestuurswetenschappen behaalde.
- Begin december wordt in het stadhuis een nieuw toeristisch inlichtingenkantoor ingehuldigd. Baillien is hoofd van de Toeristische Dienst. Vermeulen is voorzitter van de ‘Vrienden van Tongeren’.
- Aan de 18de Oogstwal wordt er gestart met de bouw van appartementsblokken van zeven verdiepingen hoog. Hiervoor wordt een ganse rij prachtige herenhuizen gesloopt.
- De bezoekersaantallen in 1963: GRM: 12.254; Schatkamer Basiliek: 4.109; Moerenpoort: 1.442, Stadhuismuseum: 1.162 (open sinds 6 sept.); Romeinse toren op Vrijthof: 1.641.
- Op 31 december 1963 telt Tongeren 16.493 inwoners (+253). Er waren 296 geboortes, 187 overlijdens.

{fshare}

Kerstetalage van Rob Doucet

Rob Doucet (64) heeft de voorbije twee jaar een aantal Tongerse gebouwen in miniatuur nagemaakt. Het resultaat is te bewonderen aan de Koninksemstraat 223 in Koninksem. Je ziet er o.a. Het Stadhuis, het Munthuis en de kerk van Koninksem (mét het oorlogsmonument en de rode postbus!). Momenteel is hij bezig aan het Spaans Huis (Muntstraat). “Ik werk met multiplex en op schaal 1/15e”, onthult Rob. Hij fotografeert het gebouw tot in het kleinste detail en dan meet hij alles op. Rob volgde een opleiding A2 Bouwkunde in de Vermeulenstraat. Hij werkte bij Ethias in Luik en woont in het voormalige café ‘Capri’ in Koninksem. Dat heeft hij eigenhandig helemaal getransformeerd.


{fshare}

50 jaar geleden (7)

- 1 september 1963: Pierre Derriks wordt aangesteld als arrondissementscommissaris-adjunct. Leon Willems is bureelhoofd.
- 6 september: het Stedelijk Museum (foto) wordt ingewijd op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis. Hier was eerder het politiecommissariaat gehuisvest. De vertrekken met barokgewelf werden in hun oorspronkelijke staat hersteld. Enkele doorgangen werden tot muurvitrines met ingebouwde verlichting hervormd. Nu kan het stedelijke archief (dat sinds 1953 op de zolderverdieping van de westvleugel gehuisvest was), terugkeren naar het stadhuis. Het kantoor van archivaris Baillien wordt ontruimd en omgevormd tot voorlopige bibliotheek en vergaderkamer voor het KLGOG. Na de uitbreiding van het museum zal dit genootschap een definitieve ruimte toegewezen krijgen. Drie vertrekken werden als museumzalen ingericht. Een vierde dient tot heemkundige bibliotheek , een vijfde tot brandvrij archiefmagazijn en een zesde tot secretariaat en toeristisch inlichtingenkantoor.
- In de feestzaal van het stadhuis opent de tentoonstelling van portretschilder Oger Ulrix, gewijd aan wijlen burgemeester De Vocht.
- 19 september: Bij schoenfabriek Ambiorix gaan 46 van de 194 arbeiders in staking. Het werk wordt volledig hervat op 1 oktober.
- Bij de Grauwzusters vindt de laatste ‘inkleding’ plaats. Hierdoor zijn ze met 15 zusters.
- Eind september vinden de ‘Herfstfeesten’ plaats. Ze vormen het sluitstuk van het toeristisch seizoen dat eens te meer een meevaller was. De tweedaagse brengt een massa volk op de been in het gemeentelijk sportpark. De sport viert hoogtij met de derby Patria-Cercle. De drie Tongerse muziekverenigingen geven om beurt een concertuitvoering. De feesten eindigen met een vuurwerk op de vijvers.
- 1 oktober: Het stadsarchief wordt overgebracht van het zolderkamertje in het provinciaal museum naar de zeer mooie behuizing in het stedelijke museum op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis.

{fshare}

Stadsdiensten gesloten

- Dinsdag 31 december 2013: alle stadsdiensten zijn gesloten vanaf 12 uur, ook het containerpark.
- Nieuwjaar - woensdag 1 januari 2014: alle stadsdiensten zijn gesloten, ook het containerpark.
- Donderdag 2 januari 2014: alle stadsdiensten zijn gesloten vanaf 11u30, ook het containerpark.

{fshare}

50 jaar geleden (6)

- 1 juli 1963: De stedelijke politie huldigt de lokalen in huis Corswarem in.
- 7 juli: In Berg wordt Julien Bas tot priester gewijd.
- 8 juli: Jan Daniëls uit de Maastrichterstraat wordt tot priester gewijd.
- 11 juli: Tongeren mag de Guldensporenviering inrichten m.m.v. het provinciaal bestuur. Het Davidsfonds neemt de taak op zich. Gouverneur Roppe opent de tentoonstelling ‘Limburgse kunst Nu’ in het GR-Museum. Voor Tongeren exposeren Robert Ketelslegers, Raf Verjans, Leo Weltjens en Paul Noldus. Het wagenspel ‘De Droom van Tijl’ wordt door de toneelgroep Thalia aan alle hoeken van de stad opgevoerd. ’s Namiddags is er onder de hallen een stoepkrijt tekenwedstrijd voor kleuters. De muzikale omlijsting gebeurt door harmonie Concordia en harmonie Vreugd en Deugd uit Rutten.
- 12 juli: Het 50e Basilica Concert vindt plaats.
- 27 juli: De parochie Sint-Maternus wordt opgericht door mgr Van Zuylen. Het is de zesde parochie in de Ambiorixstad. Ze telt 1.385 bewoners en Z.E.H. Paul Perilleux is de eerste herder. Hij was kapelaan in de basiliek. De parochie omvat de volgende straten: Sint-Truidersteenweg vanaf Mevr. Probst en de Amerikaanse vrienden Smith, de volledige Romeinse Heirbaan, de Herenweg en enkele huizen van de Linderweg achter garage Zegers, de volledige Rode Kruislaan, de Koninksemsteenweg hoger dan de Rode Kruislaan en de Molenstraat; de Koningin Astridlaan vanaf de Molenstraat tot aan het brugske, de Linderweg vanaf Nysten-molen tot boven Koninksemssteenweg en de vijf huizen aan de overkant. Er wordt meteen gestart met de bouw van een noodkerk in de Rode Kruislaan, en op 14 september draagt pastoor Perilleux de eerste mis op.
- Tijdens de gemeenteraad van juli wordt gunstig advies verleend voor de samensmelting van Tongeren met Berg, Henis, ’s Herenelderen, Koninksem, Neerrepen, Piringen, Riksingen en Widooie. De CVP stemt voor, de PVV onthoudt zich en de socialisten stemmen tegen.

{fshare}

50 jaar geleden (5)

- In mei 1963 vervangt een nieuwe constructie de oude bouw van de O.-L.-Vrouwkliniek.
- 1 juni: De Technische School O.-L.-Vrouw viert met Pinksteren haar 50-jarig bestaan.
- De VVV doet een opgemerkte krachtinspanning inzake de algemene verfraaiing en een betere signalisatie van de stad. De VVV verzekert nu ook de uitbating van het Pliniuspark, waar onder meer de zwemkom opnieuw ter beschikking van het publiek werd gesteld. De toeristische tentoonstelling “Tongeren” wordt gehouden in de voornaamste centra van het land. De Romeinse toren op het Vrijthof wordt deskundig gerestaureerd.
- 1 juni: In het stadhuis wordt de 3e Tongerse culturele veertiendaagse plechtig geopend.
- 16 juni: In de basiliek vindt een adellijk huwelijk plaats tussen graaf Xavier de Briey en mej. Beatrice de Schaetzen, dochter van mevrouw en Ridder Erard de Schaetzen, burgemeester.
- 25 juni: Het Sint-Lutgardisheiligdom krijgt twee nieuwe kunstramen en vijf nieuwe vlaggen.
- 30 juni: IJzerhandel Jageneau viert zijn 60e verjaardag.
- 1 juli: JeugdhuisThe Giants’ wordt ingewijd op de Grote Markt. Een initiatief van vzw ‘Jeugdwelzijn en Toekomst’. Advocaat Jan Neven is voorzitter, Clément Berckx secretaris-schatbewaarder, Yves Frère beheerder-bestuurder, Guy Simon en Guy Dessers zijn bestuurslid. Het is een initiatief van de PVV-jeugd, gesteund door het stadsbestuur.
(Afbeeldingen: collectie Nico Olislagers)

{fshare}

Afscheid van bakkerij Stulens

Na 75 jaar valt het doek over bakkerij Stulens. Op 31 december hangt Willy zijn bakkersmutsje definitief aan de haak. Het afscheid wordt vandaag al gevierd door Reinhilde en Willy. Ze heffen het glas tijdens een afscheidsdrink in De Bakkershoeve aan de Elderseweg. Klanten, buren, familie en vrienden worden vandaag verwend met een drankje en allerlei zelfbereide hapjes. Willy (60) volgde de bakkersschool om vervolgens pa Joseph bij te staan in de bakkerij. In 1978 nam hij de zaak over: “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar nu gaan we het wat kalmer aan doen en meer van andere dingen genieten”, vertelde Willy. Hij kan terugblikken op een aantal mooie realisaties: Het wereldrecord van de grootste pizza, het ontwerp van het Caëderkukske en het Kroningsbrood. Vanaf nu vult hij zijn dagen met: straattheater, wandelen en de vriendenkring Leuvense Levertransplanten. Vanaf 3 januari zullen Ed en Patsy met vol enthousiasme de bakkerij heropenen met keuze uit meer dan 20 broodsoorten.

{fshare}

Wintertocht TWV

De Tongerse Wandel Vrienden sluiten vandaag hun jaar af met de traditionele ‘Wintertocht’. De deelnemers kunnen kiezen tussen 5 afstanden. De tocht leidt hen o.a. langs de Beukenberg, Mulken en Piringen. Vertrekken kan nog tot 14u30 vanuit het College (viio humaniora).

{fshare}

50 jaar geleden (4)

- Op 29 maart 1963 wordt de allereerste prijs voor Sportverdienste ‘Tongria’ uitgereikt aan basketter Jacques Clerinx.
- 5 april: De nieuwe apotheek en optiekwinkel ‘De Voorzorg’ wordt geopend in de Hasseltsestraat.
- 6 april: In de Momberstraat gaat de Amerikaanse firma CP Clare International NV van start in de voormalige gebouwen van de Ets. Lambrechts. Stichter CP Clare en zijn echtgenote komen speciaal over uit Chicago. Ook minister Bertrand en gouverneur Roppe zijn van de partij. Binnenkort wordt gestart met de bouw van een fabriek op een terrein van 6 ha. Voor de vervaardiging van industrieel controle- en elektronisch materiaal, bestemd voor industriële controle en telefonie.
- 18 april: Een groep van 150 hoogstudenten uit het Nederlandse Delft viert hier de 65e verjaardag van hun vereniging ‘Sanctus Virgillius’. Het gezelschap wordt aan het station opgewacht door de Tongerse hoogstudentenclub ‘Moeder Jeker’ met praeses Tony Geukens en door een afvaardiging van de groep ‘Oude Belgen’ in Eburonenplunje.
- Het gemeentebestuur stelt het gebouwencomplex van de voormalige Ambachtschool in de Hondsstraat ter beschikking van de stedelijke administratie. Alle kantoren verlaten het stadhuis. Het politiecommissariaat verhuist naar een huis op de Vlasmarkt.
- De B.S.P. verspreidt een pamflet om de belastingverhoging die de CVP doorvoerde aan te klagen.
- Op 18 mei vindt in de raadzaal van het stadhuis een belangrijke vergadering plaats over de bestemming van de Romeinse omheiningmuren. Zijn aanwezig: gouverneur Roppe, burgemeester de Schaetzen, eerste schepen Vermeulen, en hoge ambtenaren van de ministeries van Openbare Werken en Nationale Opvoeding. De muren zijn vooral de laatste jaren in een toestand van verval geraakt. Ze dreigen op sommige plaatsen te verdwijnen. De best bewaarde overblijfselen in West-Europa zijn nog altijd niet ‘als gedenkteken gerangschikt’. Hiervoor zal een spoedprocedure ingezet worden. Er zal een postzegel verspreid worden waarvan de opbrengst voor het herstel en het behoud van de muren zal gebruikt worden.

{fshare}

Aterstaose Kerstjogging

Deze namiddag zakten 135 deelnemers af naar de Beemdstraat voor de eerste 'Aterstaose Kerstjogging'. Ze konden kiezen tussen een parcours van 6,5km of 8km, doorheen de Kevie. Onderweg was er een tussenstop voorzien met jenever of warme choco. Bij aankomst wachtte een tas soep en dat allemaal voor slechts 1 euro inschrijving.

{fshare}

Nieuwe parkeerautomaten

Vanaf 2 januari gaat het nieuwe parkeerplan in voege. Vandaag worden de betaalautomaten in orde gebracht. De firma Rauwers plaatst er momenteel 16 nieuwe (in de gele zone) en 19 bestaande toestellen krijgen een ander plaatsje (in de oranje zone).  In de gele zone mag je max. 1u parkeren (1,50 euro). Daar geldt voortaan slechts één gratis kwartiertje per voormiddag en één per namiddag en je moet ook de nummerplaat intikken. In de oranje zone mag je max. 2u parkeren. Daar kost het 1,50 euro voor het eerste uur en 1,80 euro voor het tweede. De parking tussen de KBC en het stadsarchief is voortaan enkel toegankelijk voor bewoners.


{fshare}

Patrick Dewael in top 5

Het Belang van Limburg publiceert momenteel een lijst van de ‘100 Machtigste Limburgers’. Hierin is slechts één Tongenaar opgenomen: Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren en Open VLD-fractieleider in de Kamer. Hij werd door de jury van 400 Limburgers op de vijfde plaats gestemd.

50 jaar geleden (3)

- Op 22 maart wil Minister Gilson (Binnenlandse Zaken) kleinere gemeenten met minder dan 900 zielen samenvoegen met grotere gemeenten: Koninksem, Widooie, Piringen, Neerrepen, Overrepen, Riksingen, ’s Herenelderen, Henis en Berg zouden bij Tongeren worden gevoegd. De negen betrokken burgemeesters zijn niet blij met het verlies van hun onafhankelijkheid. Ze houden een vergadering in het stadhuis en richten een comité op. Even later wordt Overrepen niet meer weerhouden in de plannen. In enkele dorpen wordt een referendum gehouden. De fusie zal uiteindelijk uitgesteld worden tot begin jaren ’70.
- Op 23 maart krijgt Lionsclub Tongeren de ‘Keure’ overhandigd. Dat gebeurt in de feestzaal der Rijksnormaalscholen aan de Bilzersteenweg. Pierre Stas is de eerste voorzitter van de nieuwe serviceclub.
- Op 28 maart is er de officiële inhuldiging van de nieuwe gebouwen van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.
- August Tomsin wordt gehuldigd: hij is een halve eeuw onafgebroken als haarkapper verbonden aan de O.-L.-Vrouwe kliniek. Hij is ook sedert 1914 coiffeur van het O.-L.-Vrouwe college.
- Begin april wordt de Tongerse bevolking in het bezit gesteld van standaardemmers voor het huisvuil. De genummerde emmers blijven eigendom van de stad. De bevolking moet zorgen voor ‘het zindelijk uitzicht’ der emmers. Er wordt een vergoeding van 100 fr. per gezin gevraagd.

{fshare}

Feeëriek Lauw

Op initiatief van de dorpsraad werd in Lauw huis-aan-huis een kerstden bezorgd. De bewoners moesten wel zelf voor de nodige lichtjes zorgen. Uiteindelijk staat er bij 225 van de 380 gezinnen een verlichte kerstboom op de stoep. Om dit succes te vieren werd er deze avond een borreltje geschonken voor alle dorpsbewoners. De partytent stond opgesteld in de Kraaibroekstraat t.h.v. nr 32. Om het nog gezelliger te maken werd tussen 20u en 21u de straatverlichting in het dorp gedoofd.


{fshare}

Kansarmen krijgen feestmaal in Altermezzo

Deze middag kregen honderd kansarmen een gratis kerstdiner voorgeschoteld in de ‘Altermezzo’. Uitbater Jean-Pierre Jaeken toonde, voor het tweede jaar op rij, zijn gul hart. Op het menu stond: ‘Een aperitief rosé, knolseldersoep, koninginnenpastei met kroketten en als dessert een dame blanche. Een tiental vrijwilligers stak de handen uit de mouwen om iedereen aan tafel te serveren. Jean-Pierre deed ook nu weer beroep op het bestuur van het Sint-Vincentiusgenootschap om zijn doelpubliek te bereiken.


{fshare}

Weer stormschade

De brandweer heeft vandaag een tiental oproepen binnengekregen voor stormschade: het ging vooral over losgewaaide dakpannen en panelen (reclamepaneel in Stationslaan). Het fotozeil aan de gevel van het stadhuis is ook opnieuw losgewaaid.

{fshare}

Conflict tussen Nederheem en OCMW

Vanaf Nieuwjaar moet vzw Nederheem meer dan 84.000 verwijlinteresten terugbetalen aan een aannemer. Hierdoor zal de vzw de lening voor de nieuwbouw (maandelijks 7.500 euro) niet meer kunnen aflossen. Voorzitter Marc Machiels heeft intussen het OCMW gedagvaard om de kosten te verhalen. Volgens hem zijn de problemen begonnen toen gewezen voorzitter Noirhomme een borgstelling voor een renteloze lening (bij de provincie) weigerde te tekenen.

 

Tongerse Hells Angels

De motorbende Hells Angels heeft zopas een club opgericht in Tongeren. Dat is na Genk en Rekem (Eastborder) intussen al de derde Limburgse afdeling en de achtste in België. Het chapter werd op 20 december gesticht. De nieuwe club zou voorlopig vanuit Genk beheerd worden. De lokale politie is niet op de hoogte van een Tongerse vestiging. Op zondag 9 juni  waren De Hells Angels MC uit Genk te gast in Tongeren. Ze hielden een herdenkingstocht voor Angel Eddy Cich die een jaar geleden in de gevangenis van Hasselt overleed. De tocht vertrok aan het clubhuis in Zwartberg. De zowat 120 motards maakten toen een tussenstop op de Veemarkt. (Archieffoto's PGT/09.06.2013)


{fshare}

Samenzang in Maternuskerk

Het Davidsfonds organiseerde gisteren de grootste kerstsamenzang van Vlaanderen: Op 104 plekken werd dezelfde kerstbundel ‘U zijt Wellekome’ op dezelfde dag gezongen. Met dit evenement wil het Davidsfonds de Vlaamse kerstliederen levend houden. In de Sint-Maternuskerk kwamen 85 ‘samenzangers’ opdagen i.s.m. het Okra-koor. Achteraf werd iedereen verwend met een natje en een droogje in het PC.
(Met dank aan Jos Collaer)

{fshare}

50 jaar geleden (2) - Carnaval in Tongeren

Stadsreuzen Rukes en Bet adopteren een kleine Antwerpenaar ‘Sjarelke’. Hij zat in het havenkwartier. De kleine matroos had koud en hij zag scheel van de honger. Dus hebben ze hem maar meegebracht. Tijdens het Prinsenfeest in het Koninklijk Atheneum wordt Prins Norbert I (Coenen) aangesteld. Maurice Ceulen en Yvo Janssen worden tot ridder gekroond. De stoet trekt op 24 februari uit: Om 11 uur is er eerst nog een bijzondere optocht bestaande uit een aantal groepen, de reuzen en de Ridderorde. Ze vertrekt aan de Elektriciteitscentrale en trekt via de Sint-Maternuswal, Sacramentstraat, station en Maastrichterstraat naar de Markt. Om 12 uur is er een carnavalsverrassing op de trappen van het stadhuis, gevolgd door de machtsafstand van de burgemeester aan de prins en het ‘grabbeles’. De stoet vertrekt om 14 uur bij de Luikerpoort. Er zijn 32 groepen en 9 wagens. Tijdens Halfvasten komt de Keulse Prins Franz VII en zijn honderdkoppige gevolg op bezoek, in het kader van de Duits-Belgische vriendschap.


{fshare}

Kerstconcert in basiliek

In de basiliek werd deze namiddag een kerstconcert gebracht. Het koninklijk kinder- & jeugdkoor Sint-Lutgart opende de namiddag met een aantal meer traditionele kerstliederen. Vervolgens bracht het Basikliekje het kerstsprookje ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’ van H.C. Andersen. De opbrengst van het kerstconcert gaat volledig naar de projecten van vzw Kindergeluk voor kansarme kinderen in België.


{fshare}

50 jaar geleden (1)

Tijdens de laatste week van het jaar keren we een halve eeuw terug in de tijd. Welke feiten vonden er in Tongeren plaats in 1963?
- Met temperaturen tot min 17°C is het de koudste januari sinds het begin van de metingen.
- In januari wordt het “Politiehuisje” op de hoek van de Elisabethwal en de Putstraat gesloopt.
- In januari doen geruchten de ronde dat er onderhandelingen zouden gaande zijn voor de verkoop en afbraak van het geboortehuis van het Heilig Paterke. De oude afspanning in de Maastrichterstraat doet dienst als winkel van ijzerwaren van het huis Defourny.
- Tijdens de gemeenteraad van februari wordt een toelage van 1 miljoen fr. voorzien voor herstellingswerken aan de noordkant van de basiliek.
- Het huis Corswarem op de Vlasmarkt wordt ter beschikking gesteld van de politie. Door die verhuis komt de benedenverdieping van het stadhuis vrij. Hier zal een gemeentelijk museum worden ingericht.
- De stad verwerft de terreinen ‘Motten-Beemden Vijver’. Die werden destijds aan de Provincie afgestaan voor de oprichting van een nieuw gerechtsgebouw. De terreinen zijn geschikt voor de aanleg van een zwembad.

{fshare}

Jaarverslag politie

Ook het jaarverslag 2012 van de politie onthult een aantal interessante gegevens. Zo bedroeg de personeelskost 5.629.309 euro, een stijging met 4,5% en de werkingskosten liepen op tot 732.730 euro. De geregistreerde criminaliteit steeg met 7%. Het aantal woninginbraken (141) daalde met 15% en de gauwdiefstallen (85) zelfs met 30%. In 2012 werden er 6.106 voertuigen ‘geflitst’. Er werden 23 pv’s opgesteld tegen hondeneigenaars, 2.129 wegens fout parkeren en 238 wegens vandalisme. De top 3 van interventies: 1. Verkeersongevallen (604) 2. Diefstallen (598) 3. Geluidshinder (355). Tot slot werden er 22 auto’s, 2 moto’s, 7 bromfietsen en 45 fietsen gestolen.

Jaarrapport 2012

Zopas werd het Jaarrapport 2012 voorgesteld. Dat levert telkens interessant cijfermateriaal op:
In 2012 stelde de stad 415 mensen te werk: 124,66 FTE statutairen, 65,97 FTE Gesco’s (gesubsidieerde contractuelen) en 40,36 FTE contractuelen. De loonkost bedroeg 15.571.356 euro en 4 personeelsleden gingen met pensioen.
Tongeren telde op 31 december 30.623 inwoners. Er waren 274 geboorten, 141 huwelijken en 377 overlijdens.
In 2012 kreeg de stad 33,6 miljoen euro inkomsten uit belastingen. Er werd voor 6, 3 miljoen euro geïnvesteerd en de schuldaflossing bedroeg 5., 2 miljoen euro.
Het groenonderhoud van perken en plantsoenen kostte 465.000 euro.
In 2012 overnachtten 39.000 toeristen in Tongeren. Zij spendeerden hier zowat 5 miljoen euro.
Er werden 127 GAS-boetes uitgeschreven.

{fshare}

Romeinse Tempelsite

De Romeinse Tempelsite in de Keverstraat is op 25 en 26 december uitzonderlijk gesloten. Net zoals op 1 en 2 januari 2014. De site is normaal gezien alle weekdagen geopend van 9 u tot 16 u en tijdens het weekend van 10.30 uur tot 15.30 uur.

{fshare}

Kersthappening op de Dijk

Voor het tweede jaar op rij worden eenzame en minderbedeelde Tongenaren ook eens verwend op kerstavond, dankzij Jo Claes en zijn team van vrijwilligers. Onder partytentjes op de Dijk is er soep, barbecue, warme choco en taart voorzien. “Vorig jaar zijn er amper 20 mensen komen opdagen, maar vanavond zijn ze met 60. We werken nu samen met De Schakelaar. Dankzij onze gulle sponsors kunnen we iedereen met een geschenk naar huis sturen”, vertelde Jo. De kinderen krijgen snoep en speelgoed en voor de ouders is er een pakket met voedsel en huishoudproducten. Chapeau !!!

{fshare}

Prettig Kerstfeest!

Sluitingsdagen stadsdiensten

Dinsdag 24 december
Alle stadsdiensten gesloten vanaf 12 uur, ook het containerpark.

Kerstmis: woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 december
-Alle stadsdiensten gesloten, ook het containerpark (tevens gesloten op zaterdag 28 december)
- Toerisme: gesloten op 25 en 26 december, geopend op 27, 28 en 29 december van 10u tot 16u
- Bibliotheek: gesloten op 25, 26 en 27 december, geopend op zaterdag 28 december van 10u tot 16u

Lees meer...

Schouwbrand in Mal

Om 08u45 is de brandweer naar Mal moeten uitrukken voor een kleine schouwbrand in een huis aan de Keerstraat. Het rookkanaal raakte verstopt door papier dat in de inbouwhaard werd verbrand. Dankzij het snelle optreden van de brandweer is er geen schade in de woning.

{fshare}

Stormschade

De brandweer is al sinds 06u in de weer om de schade van de hevige rukwinden op te ruimen. Aan de Keerstraat in Mal is een stuk roofing van een dak losgewaaid. Langs de Luikersteenweg is een vlaggenmast van de nieuwe keukenstudio omgewaaid.


{fshare}

Woelige gemeenteraad

De laatste gemeenteraad van het jaar heeft tot 23u30 geduurd. Vooral de begrotingsrekening 2012 en het meerjarenplan 2014-2019 vormden stof tot discussie. Schepen Hoogmartens (financiën) werd onder vuur genomen door de N-VA. De fout in de informatieve tabel van het begrotingsdocument waarbij 16 miljoen euro stadsschuld werd vergeten, werd hem aangewreven. Hoogmartens excuseerde zich tot in het oneindige: “Die verrekte tabel ressorteert niet onder het computerprogramma waarmee de begroting werd opgesteld. Als ik ooit zou ‘gechipoteerd’ hebben aan een cijfer, ga ik meteen naar huis”.  Fractieleider Vanherf wilde het punt over de begroting met 14 dagen uitstellen en eiste een extra gemeenteraad. Dat was een brug te ver voor burgemeester Dewael: “Als we geen goedgekeurde begroting hebben, moeten we werken met voorlopige twaalfden. Dat betekent een ‘shutdown’. Dan kan de stad geen rekeningen of het loon van het personeel betalen”. Na al het gepalaver werd er over de begroting en het meerjarenplan gestemd: de meerderheid stemde voor en de oppositie tegen.

 

Tinto is failliet

De rechtbank van Koophandel heeft brasserie Tinto failliet verklaard. De horecazaak met wijnkelder is gelegen op het binnenplein van Shopping Julianus.  De zaak werd uitgebaat door bvba Taurasi.

Bancontact ligt uit

Het elektronisch betalingsverkeer is al een tijdje uitgevallen! Dat zorgt voor heel wat problemen bij winkeliers en shoppers. Aan de bankautomaten is het aanschuiven geblazen.

Bruisende kerstvakantie in het GRM

Deze kerstvakantie worden gezinnen met kinderen extra verwend in het Gallo-Romeins Museum. Ze kunnen deelnemen aan de speelse workshop ‘Archeoloog voor één dag’. Dagelijks zijn er verschillende creatieve activiteiten, verspreid in de museumzalen. Er is een fotozoektocht. En voor pubers is er ‘Gamen in het museum’. Voor hen ligt er een handpalmcomputer klaar met interactieve spelopdrachten.

Lees meer...

Jongeren steken handen uit de mouwen

Vandaag hebben 55 jongeren deelgenomen aan de jaarlijkse doe-dag: ‘Handen uit de Mouwen’, een initiatief van de Jongerenkerk. Dit jaar konden ze zich inzetten voor andersvaliden, zieken, bejaarden, armen en vluchtelingen. De jongeren trokken naar Hoogveld, waar zij met andersvaliden een dag op de boerderij de handen uit de mouwen staken; Gastama, waar ze een kerstfeestje voor vluchtelingen in elkaar staken; woonzorgcentra Sint Franciscus, Demerhof (Bilzen), De Motten, Bloesemhof en Aurora, waar zij samen met de oudjes sportten, gezelschapspelen, pannenkoeken bakken of rustig wat babbelen; het Vesaliusziekenhuis, waar ze een handje toestaken op de logistieke dienst en zieken een bezoekje brachten; Poverello, waar zij kennismaakten met de werking voor de armen van Tongeren en tot slot was er de actie ‘Soep op de Stoep’, waarbij ze t.v.v. de Vierde Wereld zelfgemaakte soep uitdeelden t.h.v. de basiliek.

{fshare}

Tongeren heeft eigen 'P' mobile-site

Naar aanleiding van het nieuwe parkeerplan dat vanaf Nieuwjaar in voege treedt, werd door GIS-coördinator Vicky Verscheyden een gebruiksvriendelijke website ontwikkeld waarop u alle info kan terugvinden over: kort parkeren (snel shoppen), lang parkeren (uitgebreid genieten), bewonersparkeren en parkeren voor werknemers. Surf naar de website van de stad en klik door naar Mobiliteit.

{fshare}

N-VA ontdekt fouten in meerjarenplan

De kritische blik van de N-VA op het cijfermateriaal van de begroting en het meerjarenplan heeft ertoe geleid dat er fouten werden ontdekt. De cijfers werden dit weekend door het stadsbestuur gecorrigeerd. Deze avond moet de gemeenteraad zich hierover buigen. Volgens de oorspronkelijke tabel zou de stadsschuld van 44,3 miljoen euro (in 2012) afgebouwd worden tot 23,9 miljoen euro (eind 2019). Het buikgevoel van Mark Vanherf en Greta Vermeulen (N-VA-raadsleden) zei dat er hier iets niet klopte: “De nieuwe leningen (goed voor 21 miljoen euro) zijn niet in de schuld opgenomen. De cijfers werden opgesmukt”.  Na aanpassing blijkt dat de stadsschuld slechts daalt van 44,3 miljoen euro (eind 2012) tot 39,5 miljoen euro (eind 2019). “Het financieel evenwicht in het oorspronkelijk begrotingsdocument blijft gevrijwaard”, laat schepen Hoogmartens weten. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.

{fshare}

Basiliek wordt weer verlicht

Op vraag van de inrichters van Le Jardin d’Hiver (evenement dat zaterdag op het Vrijthof plaatsvond) werd de buitenverlichting van de basiliek uitgeschakeld. Vandaag zal Infrax dit terug in orde brengen.

Brandweer start op 1 april met ambulancedienst

Vanaf 1 april 2014  zal vanuit de brandweerkazerne een 24-urenpermanentie georganiseerd worden voor de werking van de ziekenwagendienst  100 in het kader van de dringende medische hulp. De MUG-functie binnen de dienst 100 blijft verzekerd door het AZ Vesaliusziekenhuis. Burgemeester Dewael zegt dat de brandweer van Tongeren klaar is om tijdig van start te gaan met een eigen ambulancedienst:  ‘ In juni hebben we de beslissing genomen dat de brandweer zal instaan voor het dringend ziekenvervoer. Er komt een nieuwe ziekenwagen die permanent bemand zal worden door een gebrevetteerd ambulancier én een verpleegkundige.’ De procedure tot aankoop van een nieuwe ziekenwagen  is lopende. De wagen zelf en de kosten voor de ombouw tot ziekenwagen bedragen 132.000 euro. De brandweerkazerne zal dienst doen als standplaats. De huurovereenkomst voor de conciërgewoning boven de brandweerkazerne werd op de gemeenteraad van september opgezegd. Het appartement zal uiterlijk tegen 23 december beschikbaar zijn.

Lees meer...

Kerstfeest KVLV 's Herenelderen-Ketsingen

KVLV 's Herenelderen-Ketsingen vierde zaterdag het jaarlijks kerstfeest. Het bestuur verkoos om dit jaar uitzonderlijk niet zelf voor het feestmaal te zorgen. Het team van het plaatselijk restaurant Nostaluxx zorgden voor een mooi versierd zaaltje waar dertig leden genoten van een heerlijk diner. De leden betaalden een kleine bijdrage terwijl de rest als kerstgeschenk door het bestuur aangeboden werd. Na het aperitief met hapjes werd een bezinning gehouden zodat de kerststemming voor iedereen voelbaar werd. Nadien genoten we verder van het menu en van elkaars gezelschap. Wij wensen al onze leden zalige kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar. (Ingestuurd door Lieke Wauters)

{fshare}

Blind date in GRM

De eerste ‘Singles Night’ in het GRM is meteen een voltreffer. Maar liefst 230 personen hebben zich ingeschreven om samen de langste nacht van het jaar door te brengen tijdens deze ‘Cultural dating’. Ze mogen het museum eens op een andere manier ontdekken.  Na een korte rondleiding mochten ze allerlei opdrachten vervullen: een gedicht maken, een maquette van de plattegrond van Tongeren vormen of vuur maken.

{fshare}

Fuiven op ’t Vrijthof

Deze namiddag is ‘Le Jardin d’Hiver’ losgebarsten op het Vrijthof. Organisator Kris Pietermans verwacht opnieuw enkele duizenden feestvierders. De openluchtparty eindigt om 01u.

{fshare}

Kerstverhalenwandelingen

Deze avond is de eerste van vijf kerstverhalenwandelingen van start gegaan. Vertrekpunt is het begijnhofmuseum Beghina. Jonathan Ponnet speelde vooraf een kerstlied op zijn altviool. Verteller Stefan Nijssen nam 30 personen mee op pad. Iedereen kreeg een rode sjaal mee om zich warm te houden. Onderweg werd er een borreltje geschonken en bij aankomst wachtte erwtensoep en glühwein. De  andere data zijn: 22, 23, 26 en 27 december, telkens om 19u30. Deelnemen kost 10 euro. Info: 012/21.32.59 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{fshare}

Kiwanis steunt Poverello

Vandaag hebben de leden van Kiwanis Tongeren de gasten van Poverello in de watten gelegd. Ze serveerden hen en de vrijwilligers een uitgebreide en feestelijke maaltijd. Daarbovenop hadden ze ook nog een geschenk meegebracht: Na de diepvrieskoffer in 2011 en de aanhangwagen in 2012 was het ditmaal een professionele groentesnijder. “Op deze manier willen we onze waardering uitdrukken voor de werking van Poverello en de belangeloze inzet van haar vrijwilligers, die dagdagelijks en anoniem een warm thuisgevoel schenken aan diegenen die bij hun komen aankloppen”, vertelde Guy Hermans.

{fshare}