50 jaar geleden (6)

- 1 juli 1963: De stedelijke politie huldigt de lokalen in huis Corswarem in.
- 7 juli: In Berg wordt Julien Bas tot priester gewijd.
- 8 juli: Jan Daniëls uit de Maastrichterstraat wordt tot priester gewijd.
- 11 juli: Tongeren mag de Guldensporenviering inrichten m.m.v. het provinciaal bestuur. Het Davidsfonds neemt de taak op zich. Gouverneur Roppe opent de tentoonstelling ‘Limburgse kunst Nu’ in het GR-Museum. Voor Tongeren exposeren Robert Ketelslegers, Raf Verjans, Leo Weltjens en Paul Noldus. Het wagenspel ‘De Droom van Tijl’ wordt door de toneelgroep Thalia aan alle hoeken van de stad opgevoerd. ’s Namiddags is er onder de hallen een stoepkrijt tekenwedstrijd voor kleuters. De muzikale omlijsting gebeurt door harmonie Concordia en harmonie Vreugd en Deugd uit Rutten.
- 12 juli: Het 50e Basilica Concert vindt plaats.
- 27 juli: De parochie Sint-Maternus wordt opgericht door mgr Van Zuylen. Het is de zesde parochie in de Ambiorixstad. Ze telt 1.385 bewoners en Z.E.H. Paul Perilleux is de eerste herder. Hij was kapelaan in de basiliek. De parochie omvat de volgende straten: Sint-Truidersteenweg vanaf Mevr. Probst en de Amerikaanse vrienden Smith, de volledige Romeinse Heirbaan, de Herenweg en enkele huizen van de Linderweg achter garage Zegers, de volledige Rode Kruislaan, de Koninksemsteenweg hoger dan de Rode Kruislaan en de Molenstraat; de Koningin Astridlaan vanaf de Molenstraat tot aan het brugske, de Linderweg vanaf Nysten-molen tot boven Koninksemssteenweg en de vijf huizen aan de overkant. Er wordt meteen gestart met de bouw van een noodkerk in de Rode Kruislaan, en op 14 september draagt pastoor Perilleux de eerste mis op.
- Tijdens de gemeenteraad van juli wordt gunstig advies verleend voor de samensmelting van Tongeren met Berg, Henis, ’s Herenelderen, Koninksem, Neerrepen, Piringen, Riksingen en Widooie. De CVP stemt voor, de PVV onthoudt zich en de socialisten stemmen tegen.

{fshare}