Bowlingvrienden vieren 2-jarig bestaan met GP

Twee jaar geleden gingen de Bowlingvrienden ActiV van start. Dit werd deze namiddag gevierd met de Grote Prijs van de stad Tongeren. De 17 leden spelen elke donderdag van 14u tot 16u in het sportcomplex ActiV aan de Rutterweg. Voorzitter Jef Pauly houdt minutieus alle uitslagen bij. Volgens zijn berekeningen voert Johan Hulsen momenteel de tabellen aan met een gemiddelde score van 266. Wie zich op donderdagnamiddag kan vrijmaken, is steeds welkom en mag Francis Picard contacteren: 0485/762.439. Er wordt geen lidgeld gevraagd.

{fshare}

Dorpsplein Piringen wordt ‘Herman Dessersplein

Het plein aan de kerk in Piringen krijgt de naam Herman Dessersplein. Hij werd in 1925 in Piringen geboren en overleed, op 83-jarige leeftijd, in Hasselt. Dessers was van 1949-1990 directeur van de toenmalige Kamer voor Koophandel en Nijverheid Limburg (nu Voka) en één van de gangmakers van de heropleving van de Limburgse economie na de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer...

NL- en B-Limburgse Groenen roepen op tot onmiddellijke stillegging ‘Tihange’

Politici van GroenLinks en Groen in Nederlands en Belgisch Limburg reageren geschrokken op het nieuws in de Waalse krant l’Avenir dat werkmannen op het terrein van de kerncentrale in Tihange mogelijk een WO-II-bom hebben aangetroffen toen ze een gracht aan het graven waren. De Groene politici roepen op tot onmiddellijke stillegging van de kerncentrale tot nader order. “Dit bewijst maar weer eens hoe onverantwoord het is dat er in Limburg nog altijd geen rampenplan is voor als we wat misgaat in de kerncentrale van Tihange”, aldus GroenLinks Statenlid Gert-Jan Krabbendam en Groen-raadslid Ruben Stassen uit Tongeren.

Lees meer...

Hogere verkeersboetes uitgesteld

Normaal zouden de verkeersboetes vanaf 1 maart met 10% verhoogd worden. Door problemen met de computers van de federale politie wordt de aanpassing minstens een maand uitgesteld. De IT-diensten moeten de tabellen met de nieuwe tarieven nog verspreiden naar de 30.000 politiecomputers.

{fshare}

Gemeenteraad

Woensdagavond werden de 17 agendapunten van  de gemeenteraad op een kwartier besproken. Burgemeester Dewael, schepen Schiepers en raadslid Vanherf ontbraken op de zitting. Raadslid Stassen (Groen) en Caubergh (N-Va) hadden elk twee vragen ingediend. Zo vroeg de ene een herziening van het Gemeentelijk Algemeen Nood- en Interventieplan en de andere een herstelling van de Finse piste.

{fshare}

Inwoners Henis overhandigen petitie voor uitbreiding kerkhof

Deze avond heeft een delegatie van 30 inwoners uit Henis, vlak voor de gemeenteraad, een petitie met 385 handtekeningen overhandigd aan voorzitter Hugo Biets. Ze eisen een uitbreiding van het kerkhof. Achter hun Sint-Hubertuskerk werd een bosje gerooid. De dorpelingen vinden dit een geschikte locatie voor extra begravingen. Ze zouden ook al tevreden zijn met een columbarium, aangevuld met een strooiweide. Schepen An Christiaens, bevoegd voor de kerkhoven, beloofde het voorstel te laten onderzoeken. Klik hier voor meer foto's.

{fshare}

 

Verkeersovertredingen 10% duurder

Vanaf 1 maart 2013 worden de boetes voor verkeersovertredingen 10% duurder. Overtredingen van de eerste graad worden vanaf vrijdag bestraft met een boete van 55 euro. Op dit moment is dat nog 50 euro. Overtredingen van de tweede graad hebben dan een boete van 110 euro tot gevolg in plaats van 100 euro. Tot slot zal je voor een overtreding van de derde graad een boete van 165 euro betalen in plaats van 150 euro.

Lees meer...

Twee onweders erkend als ramp

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft elf nieuwe gevallen van uitzonderlijke weersomstandigheden als ramp erkend. Voor Tongeren betreft het de twee volgende weersomstandigheden: de overvloedige regenval op 29 mei 2012 en de windhoos met rukwinden op 7 juni 2012. Personen die het slachtoffer zijn van een algemene ramp hebben tot 31 mei 2013 de tijd om hun aanvraag tot schadevergoeding bij de gouverneur in te dienen. Voor meer info, kan je Françis Vanhees contacteren, ambtenaar noodplanning, [t] 012/ 264 789 of [e] Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Formulieren voor de aanvraag om een financiële tegemoetkoming kunnen aangevraagd worden bij bovengenoemde of via e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

{fshare}

Tongers koppel in '1 op 10 - onder de armoedegrens'

Morgen gaat op één het programma '1 op 10' van start. De documentairereeks toont vijf verhalen over mensen die onder de armoedegrens leven. Eén van hen is Tongenaar Guido. In heel Vlaanderen werden de afgelopen dagen avant-premières georganiseerd. Zo kon je deze namiddag terecht in het ontmoetings- en bewegingshuis De Nieuwe Volksbond (Stationslaan). De getoonde aflevering over Guido komt op donderdag 14 maart om 22u30 op het scherm.

{fshare}

Carmen Willems is voorzitter gemeenteraadscommissie

Dinsdagavond werd de laatste van de drie gemeenteraadscommissies geïnstalleerd. Carmen Willems (Tongeren.nu/Open Vld) zal de komende zes jaren de commissie van openbare werken, mobiliteit, economie en sport voorzitten. Ze haalde het met eenparigheid van stemmen. Caroline Kerstens (uit Piringen) is aangeduid als secretaris vanuit de gemeente. Zij volgt Bert Leus op. Er stonden slechts drie puntjes op de agenda. Patrick Leenders (N-VA) arriveerde toen de zitting net was afgelopen.

{fshare}

Bijna lente: 'Groen' trekt naar De Kevie

'Groen Tongeren' organiseert aanstaande zaterdag (2 maart) een beheerdag in het natuurgebied De Kevie. 'We verzamelen 's morgens om 9u30 aan de ingang van De Kevie (Oude Blaarstraat) en houden ons vervolgens de hele dag bezig met bomen planten, wilgen knotten, takkenwallen aanleggen... Lunch wordt voorzien in de vorm van een lekkere, huisgemaakte soep! Rond een uur of 4-5 sluiten we af met een drankje', aldus Ruben Stassen.

{fshare}

Rotondemoord voor Assisen

Vandaag is het assisenproces rond de ‘Rotondemoord’ gestart. De Iraanse asielzoeker Daraian  Kianoush (43) sneed op 1 november 2010 de keel over van zijn vriendin, de toen 54-jarige apothekeres Chantal Thierie uit Landen. De vrouw wilde een einde maken aan hun relatie. De moord vond plaats op de rotonde van Melveren (Sint-Truiden). Thierie zat aan het stuur van haar terreinwagen toen Kianoush haar verschillende keren met een mes in de hals stak. Vandaag werd de assisenjury samengesteld: 8 mannen en 4 vrouwen werden weerhouden. Het eigenlijke proces gaat vrijdag van start. Het verhoren van de 40 getuigen zal t.e.m. volgende woensdag duren. De strafmaat wordt donderdag verwacht. De Iraniër wordt verdedigd door meester Gino Houbrechts.

{fshare}

Strafvermindering voor postbode uit Vreren

Het hof van beroep in Antwerpen heeft een 40-jarige postbode uit Vreren veroordeeld tot 5 jaar cel met uitstel voor de moordpoging op zijn twee kinderen van toen 6 (dochter) en 10 (zoon) jaar. Eind november 2011 veroordeelde de correctionele rechtbank in Tongeren Frank C. tot 10 jaar effectief voor poging tot kindermoord. De vader haalde in de nacht van 12 op 13 april 2010 zijn kinderen uit bed, zette hen op de achterbank van zijn wagen, reed eerst wat rond en trok vervolgens naar het kanaal in Kanne bij Riemst waar hij het water inreed. Zijn zoon opende de ruiten en slaagde erin zijn vader en zus uit de zinkende wagen te helpen. Ze konden naar de oever zwemmen. Een zware echtscheiding en het feit dat de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw (uit Borgloon) goed kon opschieten met zijn kinderen lagen aan de basis van de feiten. Frank C. noemde het een wanhoopsdaad, maar de voorbedachtheid bleek uit de afscheidsbrieven die de beklaagde in het voorjaar van 2009 schreef. Daarin dreigde hij zijn kinderen mee te nemen in de dood.  Het hof vindt de feiten gruwelijk, maar hield er rekening mee dat hij zijn leven sindsdien terug op de rails heeft. Hij heeft ook de voorwaarden nageleefd die hem na zijn vrijlating in september 2010 waren opgelegd. Zo moest de man zich laten behandelen en mocht hij een tijdlang zijn kinderen niet zien.

{fshare}

Krijn Henrotte is voorzitter gemeenteraadscommissie

Maandagavond werd de gemeenteraadscommissie van algemeen bestuur, financiën, ruimtelijke ordening en welzijn geïnstalleerd. Krijn Henrotte (Tongeren.nu/CD&V) werd met eenparigheid van stemmen tot voorzitter verkozen. Hij was de enige kandidaat. De haast voltallige sp.a-fractie arriveerde vijf minuten te laat op de zitting. Tom Fias is aangeduid als secretaris vanuit de gemeente.

{fshare}

Eendracht Henis in TVL Sportcafé

Voetbalclub Eendracht Henis is deze avond te gast bij TVL Sportcafé. De ploeg van voorzitter Lucien Bollen staat momenteel aan de leiding in Derde Provinciale C. Het zou de eerste maal in de 56-jarige geschiedenis van de club zijn dat ze doorstoten naar Tweede Provinciale. De uitzendingen vinden plaats om 21u en 23u.

{fshare}

Arbeider gewond tijdens sloopwerken

Deze voormiddag raakte een 52-jarige arbeider uit Diepenbeek zwaargewond tijdens afbraakwerken. De man was voor de firma Ghijsens bezig met het slopen van de voormalige Kredietbank, fotografie Daenen en speelgoedzaak Denis op de Grote Markt. Hier komt een nieuwbouwproject 'TeCorum' met 11 appartementen en 2 handelszaken. Het slachtoffer is rond 09u van het dak gevallen en door een koepel getuimeld. De man werd met verschillende breuken opgenomen in het AZ Vesalius en later overgebracht naar het Jessa ziekenhuis in Hasselt.

{fshare}

Sosjëtait vùr bëhoug van de Teungerse tôol

In dienstencentrum ‘De Piepel’ vergadert elke maandag een groep 55-plussers met de bedoeling het ‘'Teungers'’ in ere te houden. Jo Gilissen werd tot voorzitter gebombardeerd van de '‘Sosjëtait vùr bëhoug van de Teungerse tôol'’, maar in feite is het Maria Latet die het hoogste woord voert. Zij ontfermt zich over de Túngërsë Diksjënêer van professor Stevens om bij twijfel een woord op te zoeken. Iedereen die zijn Teungers wil komen bijschaven is welkom: van 14u tot 16u, de deur staat open en er wordt geen lidgeld gevraagd.

{fshare}

Stoet Haren wordt verschoven naar 24 maart

De carnavalstoet in Haren die voor vandaag gepland was, wordt door de sneeuwbuien  verschoven naar zondag 24 maart. Dat werd beslist door de organiserende C.V. ‘Ridders van de Katteköp van het Narrendom Haren’.

{fshare}

 

Love Night 2.0 in Volksontwikkeling

In zaal Volksontwikkeling vond zaterdagavond ‘'Love Night 2.0'’ plaats, een organisatie van Animo. De Tongerse covergroup 'Highway 7' mocht de avond openen. De band had zich versterkt met Chris Medaer. De zanger uit Paal zit in het team van Natalia voor het VTM-programma 'The Voice van Vlaanderen'. Hierna was het de beurt aan DJ Niels. De eerste editie van ‘Love Night’ dateert van 2007. Animo wordt momenteel geleid door Joachim Peeters. Er werden gratis condooms uitgedeeld in de zaal.

{fshare}

Tongers koppel in ‘1 op 10’

Op 28 februari start 'één' met ‘1 op 10’, een nieuw programma over vijf mensen die onder de armoedegrens leven. Eén van de vijf personen die gevolgd worden, is Tongenaar Guido Degraen. Samen met zijn twee dochters en zijn nieuwe partner Heidi wil hij een nieuw samengesteld gezin stichten. De aflevering over Guido en Heidi werd geregisseerd door Joke Nyssen en wordt uitgezonden op donderdag 14 maart op één om 22u30. Op woensdag 27 februari wordt in De Nieuwe Volksbond (Stationslaan) de eerste aflevering van de nieuwe reeks ‘1 op 10’ in avant-première vertoond. Jos Schouterden, schepen van Welzijn, verwelkomt de aanwezigen om 14u. Hierna volgt een inleiding door Netwerk tegen armoede. De uitzending start om 14u45. Graag inschrijven vóór 25 februari: telefonisch 012/741801 of via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

{fshare}

Schoorsteenbrand in begijnhof

In de vroege namiddag is de brandweer naar het begijnhof moeten uitrukken voor een schoorsteenbrand. Een buurtbewoner had rond 13u45 een grote rookwolk gezien boven het dak van het hoekhuis aan de Slachthuisstraat. Toen de brandweer aankwam, sloegen er al vlammen uit het rookkanaal. De eigenaar heeft op 5 december 2012 de schoorsteen nog laten reinigen door een professionele firma uit Hasselt. Volgens de brandweerofficier was het rookkanaal praktisch volledig dichtgeslibd. Er werd een volle kruiwagen roet uit de schoorsteen gehaald. Klik hier voor meer foto's.

{fshare}

Pelgrimswandeling

Vandaag wordt er voor de eerste keer een ‘Pelgrimswandeling’ georganiseerd. Tijdens een tocht van 12 km wordt onderweg nagedacht over 'Christen-zijn in deze tijd'. Om 10 uur werd er vertrokken vanuit de Sint-Jozefskerk van Nieuw-Tongeren. Na een kort gebedsmoment trokken de deelnemers door de velden van Henis en Riksingen naar de Kluis in Vrijhern. Onderweg hielden ze enkele stiltemomenten om na te denken over aangeboden thema’'s. Door de winterprik bleef het aantal pelgrims beperkt tot twaalf. Deze namiddag volgt het tweede deel via Riksingen en de wandelweg langs de Bilzersteenweg. De tocht wordt afgesloten met een gebedsmoment in de kerk van Sint Jozef.

{fshare}

Tongenaar organiseert 24u skeeleren

Johan Vanbuul gaat op 14 en 15 september een wedstrijd ‘24u skeeleren’ organiseren op het circuit Terlaemen in Zolder. Hij rekent op meer dan 1.000 deelnemers en 15.000 bezoekers. Johan is de grote bezieler achter Rollerclub Tongeren die intussen al 5 jaar bestaat en zo'n 60-tal leden telt.

{fshare}

Een mooie expo over Liefde en Vriendschap

Vrijdagnamiddag werd in cc de VELINX de tentoonstelling 'AcadeMIE' geopend. Deze expo wordt georganiseerd door de lagere en middelbare graad van de Academies Tongeren, Borgloon, Riemst en Hoeselt in samenwerking met de VELINX en Stad Tongeren. Zoals de titel doet vermoeden staan liefde en vriendschap centraal in de werken die de kinderen maakten. Hun beeld van liefde en vriendschap zit verwerkt in de creativiteit waarmee ze tewerk gingen in zowel hun ruimtelijk als 2D werk. De tentoonstelling is nog te bezoeken van 23 februari tot en met 25 maart. Klik hier voor meer foto's.

{fshare}

Sportkampioenen gehuldigd in GRM

Vrijdagavond werden in het auditorium van het GRM de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt. Eerst werden 9 verdienstelijke vrijwilligers gelauwerd. Hierna ontving Pieter Cilissen een Special Award. De uitgeweken Tongenaar behaalde op de Olympische Spelen brons in de Boccia pair en een 9de plaats in Boccia single. De trofee van Sportfiguur (Tongenaar aangesloten bij een niet-Tongerse club) en van Sportvrouw bleven in de kast wegens te weinig niveau. In 5 categorieën dongen telkens 3 genomineerden voor de felbegeerde prijs. De laureaten zijn: beloftevol meisje: Silke Cuyx (Atletiek De Demer Tongeren); beloftevolle jongen: Serhat Yildiz (ActiV Judo); beloftevolle jeugdploeg: United Handbalclub Tongeren (Junioren); sportman: Kevin Daniels (Tongerse Modelvleugels); sportploeg: Basket Tongeren. Klik hier voor meer foto's.

{fshare}

Woningbarometer Tongeren

Naar aanleiding van de jaarlijkse bouwbeurs BATIBOUW die vandaag in Brussel opende, maakte HET NIEUWSBLAD een vastgoedrapport van elke Vlaamse gemeente. Dit zijn de resultaten van de 'woningbarometer' voor Tongeren: 

Lees meer...

Ruil uw oude gsm voor een boom

'Curieus' zamelt oude gsm's in. Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle gsm’s gerecycleerd. In Vlaanderen liggen meer dan 10 miljoen oude gsm’s ergens in een lade. Terwijl in die oude toestellen massa’s kostbare metalen zoals goud, zilver, coltan en koper zitten, die perfect hergebruikt kunnen worden. Ook in uw kast liggen ongetwijfeld enkele gsm’s te wachten op een correcte recyclage. Voor elke gsm die u binnenbrengt bij 'curieus', planten zij een boom. Uw oude gsm’s worden door Umicore op een schone manier verwerkt. Dit bedrijf haalt alle kostbare metalen uit uw mobieltje en schenkt het afval een nieuw proper leven. De opbrengst investeert 'curieus' in een bos. Meer nog, zij planten vijf bossen, één per provincie. Deponeer uw toestel in één van de inzamelboxen van 'curieus'. In Tongeren kan dit tot vrijdag 1 maart in Café Gerechtshof (bij Eddy),Vrijthof 1 en  van 25 februari tot 8 maart bij ABVV Tongeren, Albertwal 44.  (belbos.be)

{fshare}

Bram Bamps is voorzitter gemeenteraadscommissie

Woensdagavond vond de installatievergadering plaats van de commissie van de Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Bram Bamps (sp.a) werd met eenparigheid van stemmen verkozen tot voorzitter. Patrick Tack is secretaris vanuit de gemeente. Het aantal gemeenteraadscommissies werd bij het begin van deze legislatuur door het stadsbestuur teruggeschroefd van vier naar drie.

{fshare}

Patrick De Witte nam het op voor Ambiorix

Dinsdag is Patrick De Witte (54) plotseling overleden. De sympathieke televisiemaker en schrijver zal in Tongeren eeuwig herinnerd blijven als de peter van stadsheld Ambiorix. In oktober 2005 ging op Canvas het programma ‘De Grootste Belg’ van start. De Witte  nam het in een documentaire over Ambiorix op voor 'zijn' Grote Belg. Hij droomde weg tussen de Eburonen en de Romeinen. PDW was zelf ooggetuige van de veldslag tussen de dapperste van de Galliërs en duizenden Romeinen. Tussendoor polste hij in Rome wat ze vandaag vinden van zijn idool en onderzocht hij de innige band van zijn Grootste Belg met Julius Caesar. De uitzending was te zien op 31 oktober 2005. Ambiorix eindigde in Vlaanderen op de 4e plaats, in Wallonië werd hij nummer 20. (Foto VTM Nieuws)

{fshare}

Restauratie Gasthuiskapel

De restauratie van de Gasthuiskapel schiet aardig op. De werken startten drie maanden geleden. In de eerste fase worden het dak en de gevels aangepakt. De leien worden vernieuwd, de gevels worden gereinigd met stoom en opnieuw gevoegd. Deze werken zouden tegen april klaar zijn. Daarna volgt de inrichting van het gebouw. In de loop van volgend jaar zal het zaalkerkje uit 1660 dienstdoen als toeristisch infokantoor. De restauratie zal in totaal 1.161.117 euro kosten.

{fshare}

Ambulanciers Vesalius krijgen slipcursus

De bestuurders van de ziekenwagen en de MUG van het AZ Vesalius hebben dinsdag een slipcursus gekregen op het circuit van Zolder. Dit gebeurt al voor het 3e jaar op rij. Het is een rijvaardigheidstraining om defensief te rijden met prioritaire voertuigen. De cursus ‘Blue right driving’ wordt gegeven door Promove. Het a.z. Vesalius stuurt jaarlijks vier mensen naar Zolder voor één dag training.

{fshare}

Afvalkunstenaar Toon Eerdekens bouwt plastic afvaltotem

Half maart neemt de stad Tongeren opnieuw deel aan 'Straat.net', de grote zwerfvuilopruimactie. Milieuschepen Patrick Jans gaat hiervoor beroep doen op afvalkunstenaar Toon Eerdekens uit Hasselt. Die mag een plastic afvaltotem in elkaar knutselen om de strijd tegen afval te symboliseren. Het kunstwerk zal gedurende drie maanden een plaatsje krijgen op het rondpunt op de Motten. Het wordt de schandpaal tegen zwerfvuil.

{fshare}

Bert Steegen is laureaat 'ecodriving'

Tijdens de Dag van het Park, op zondag 23 september 2012, werd in het kasteelpark van  Neerrepen een interactieve 'ecodriving'-training gegeven door Ecolife. Er werd uitleg verschaft over ecodriving-principes. Daarna kon men via een simulator een testritje doen waarbij het verbruik werd gemeten. De meest spaarzame bestuurder van dit evenement is Bert Steegen (33) uit Hoeselt. Het levert hem een nestkastje, een doos steenuilpralines, een mand met Fair Trade producten en een KeyCard (tienrittenkaart) van de NMBS op.

 

{fshare}

4 STW van Campus Plinius bedenkt coolste fietsslogan

Tijdens de milieuprijsuitreiking werd ook de prijs voor de coolste fietsslogan overhandigd. Deze wedstrijd werd door de Milieuraad georganiseerd n.a.v. de campagne Tongeren MOBIELiseert. Hieraan namen 24 klassen uit drie middelbare scholen deel. Dat leverde 48 slogans op. De slogan: ‘Met twee wielen, nooit in de file’ van 4 STW (Campus Plinius) haalde het. Dat levert de school 1.000 €euro ondersteuning op voor de aanleg van (gesubsidieerde) fietsinfrastructuur. De klas mag uitkijken naar een uitstap die te maken heeft met duurzame mobiliteit. Leerkracht Olivier Ponsard (4STW) nam de cheque in ontvangst.

{fshare}

Milieuprijs voor fietspoolers uit Mal

Er waren acht genomineerden maar de stedelijke Milieuprijs is dit jaar voor de groep fietspoolers uit Mal. Elke schooldag begeleidt een groep ouders de kinderen van bij hun thuis in Mal tot aan de Freinetschool De Mijlpaal op de Koninksemsteenweg in Tongeren. De prijs bestaat uit: een nestkastje, twee dozen steenuilpralines, een mand met Fair Trade producten, een oorkonde en een cheque t.w.v. 500 euro.

{fshare}

Ambiorixbeklimmer vrijgesproken

In april 2012 klom een 53-jarige Tongenaar in zijn adamskostuum op het standbeeld van Ambiorix. Hij wilde hiermee protesteren tegen de manier waarop hij door de lokale politie was behandeld. Tijdens de nacht van de feiten was de man beschonken. Het voorval lokte vele nieuwsgierige cafébezoekers die hem luid aanmoedigden. Toen agenten hem wilden arresteren, vielen er enkele rake klappen. G.K. moest zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De rechter legde hem geen straf op. De naaktloper moet wel 450 euro schadevergoeding betalen aan een politieagent die een tijd werkonbekwaam was.

{fshare}

Tongers politiekorps in Het Journaal op Eén

Zondag was het politiekorps Tongeren/Herstappe te bewonderen in het Journaal op Eén. Aanleiding was de extra rijopleidingen voor politieagenten omwille van het grote aantal verkeersongevallen met dienstvoertuigen. Vtm ging filmen bij het korps in Hasselt en Bilzen. Eén koos voor Tongeren/Herstappe. Hier investeert de lokale politie al vier jaar in rijvaardigheidscursussen. Commissaris Guy Duchateau en inspecteur Hendrik Simons mochten hun zegje doen. Bekijk hier het fragment.


{fshare}

 

Overlijden Albert I herdacht

Zondag was het 79 jaar geleden dat Koning Albert I overleden is bij een ongeval tijdens een bergbeklimming in Marche-les-Dames. Dit werd herdacht met een stille wake aan het Monument der Gesneuvelden. Om 16u troepten vertegenwoordigers van 12 vaderlandslievende verenigingen samen. Ze bleven een kwartiertje staan en hierna trokken ze naar café De Klok waar een traktatie wachtte door eerste schepen Gerard Stassen. Albert I werd koning op 23 december 1909 nadat zijn vader koning Leopold II op 17 december 1909 was overleden. Hij was 24 jaar en 56 dagen koning.

{fshare}

Succesvolle boekenverkoop in de bib

Zaterdag organiseerde de bibliotheek een verkoop van afgedankte boeken. Een aantal belangstellenden had al een kwartier vóór aanvang postgevat om zeker de eerste keuze te hebben. Op enkele uren gingen meer dan 600 boeken over de toonbank aan 0,50 cent per stuk, zowel uitleen- als leeszaalboeken. Non-fictie, geschiedenis-, kunst- en kinderboeken waren het meest in trek. ‘'Boeken die praktisch nooit uitgeleend worden, dienen afgevoerd om plaats te maken voor nieuwe werken'’, wist bibliothecaris An Lysens.

{fshare}

Machtsafstand der stadsprinsen

Vrijdagavond deden stadsprins Xavier I en zijn zoon jeugdprins Maxime I machtsafstand in het Praetorium. Ze overhandigden de stadssleutel aan eerste schepen Gerard Stassen. Alle Tongerse groepen die deelnamen aan de stoet, hadden een geschenk meegebracht voor hen. Commandeur Frank Grotars blikte tevreden terug op het afgelopen carnavalsseizoen. Tot slot werden er vijf oorkonden uitgereikt: ‘De best versierde straat’ is (voor het derde jaar op rij) de Dijk. ‘De best deelnemende winkelstraat’ is de Sint-Truiderstraat. De meest originele groep is de Orde van de Teungerse Zwoan. De groep met de meeste ambiance is de Beezy Bee’s en de meest Carnavaleske groep is Nie Kapot te Kraige. Klik hier voor meer foto's.

{fshare}

Een boek voor 0,50 euro!

Zaterdag 16 februari organiseert de bibliotheek een verkoop van haar afgevoerde boeken. Tussen 10u00 en 14u00 kan u tegen 0,50 euro per stuk zowel fictie als non-fictie boeken kopen.

 


{fshare}

Windhoos 7 juni 2012 erkend als natuurramp

Minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet heeft de windhoos, die op 7 juni 2012 over Tongeren, Hoeselt en Zutendaal trok, erkend als natuurramp. Slachtoffers kunnen in het Praetorium  terecht voor het indienen van een dossier dat recht geeft op een schadevergoeding vanuit het rampenfonds. De dossier zullen worden overgemaakt aan de gouverneur.

Tongeren telt 1.574 vreemdelingen

In Vlaanderen wonen meer dan 180 verschillende nationaliteiten. Onze noorderburen zijn het talrijkst, meer dan 120.000 Nederlanders hebben de grens overgestoken en zich in Vlaanderen gevestigd. Nieuwsblad.be verzamelde de cijfers van alle nationaliteiten per gemeente. Het overzicht heeft enkel betrekking op alle inwoners met een buitenlands paspoort. Daarnaast zijn er de Belgen die na een naturalisatieprocedure Belg geworden zijn of kinderen die hier geboren zijn en van wie een van de ouders Belg is. Op 01.01.2012 waren er in Tongeren 1.222 genaturaliseerde Belgen en 1.574 andere nationaliteiten. De top tien wordt aangevoerd door de Nederlanders: 585. Verder zijn er 92 Italianen, 88 Duitsers, 66 Kosovaren, 59 Engelsen, 46 Russen, 34 Fransen, 33 Marokkanen, 29 Indiërs en 28 Turken.

{fshare}

Zwerfvuilactie 'Straat.net' 2013

Onze stad doet dit jaar voor de vijfde keer op rij mee aan 'Straat.net', de grote zwerfvuilopruimactie georganiseerd door de intercommunale Limburg.net in samenwerking met OVAM en de Limburgse gemeenten. Scholen, sport-, jeugd-, buurt- en andere verenigingen worden uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken. Ook particulieren mogen zich voor de actie inschrijven. De uiterste inschrijvingsdatum is 28 februari. De deelnemers ontvangen per opgeruimde kilometer een vergoeding van 15 euro. Men kan zijn kandidatuur indienen op volgend adres: Milieudienst stad Tongeren p.a. administratief centrum 'Praetorium', Maastrichterstraat 10 - 3700 Tongeren.Of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

{fshare}

Twee horecazaken failliet

De rechtbank van Koophandel heeft twee horecazaken failliet verklaard: Brasserie ‘Bijons’ op de Grote Markt en het Italiaanse restaurant ‘Il Giro d'Italia’ in de Maastrichterstraat. De Nederlandse uitbater van Bijons heeft maanden geleden al de deuren van het café gesloten.

{fshare}

Inbraak bij Jeugdland

In de nacht van maandag op dinsdag werd er ingebroken in basisschool Jeugdland. De daders zijn over de omheining gekropen en hebben alle klassen doorzocht. Ze zijn er vandoor gegaan met een geldkoffertje en een laptop.

{fshare}

Ambiorix groet zijn evenbeeld

Hierbij een fraai kiekje dat zondag gemaakt werd door Robby Vandersmissenhuisfotograaf van de Ridders van Morepoit tot Bukeberg. Hij fotografeerde tijdens de carnavalstoet het moment waarop stadsheld Ambiorix oog-in-oog komt te staan met zijn evenbeeld, de hoofdman van C.V. De Oude Belgen.

{fshare}

Onderzoek naar mobiliteitsbehoeften in en rond Tongeren

De Lijn Limburg voert een onderzoek naar de mobiliteitsbehoeften in en rond Tongeren om een doelgericht aanbod te ontwikkelen en om mee te bouwen aan sociale en duurzame mobiliteit. Iedereen kan tot 15 maart zijn stem uitbrengen.  Waar is volgens u verbetering van het aanbod nodig? Waarom is dit voorstel belangrijk?  Welke verbetering is nodig? Op vlak van frequentie, vroege of late ritten, een ontbrekende verbinding? Aansluitingen op andere lijnen of de trein? Trajecten? Wat is de motivatie voor uw voorstel of van waar komt de vraag naar extra openbaar vervoer?  Wat is uw mening over de kwaliteit van onze haltes? Zijn er volgens u problemen met onze haltes? Zijn er volgens u problemen met de doorstroming? U kan uw stem enkel per e-mail uitbrengen aan de mobiliteitsambtenaar van de stad, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dit tot 15 maart.

{fshare}

KVLV-Rutten viert eeuwfeest

Op 13 februari 1913 werd in Rutten een eigen afdeling van de KVLV opgericht, toen was dat nog de 'Haardgilde'. Dit eeuwfeest werd dinsdagavond in de Evermaruszaal ingezet met een aperitief, een verjaardagstaart en een speech van de twee voorzitters: Anne-Marie-Dessers en Marina François. Er zal een heel jaar gevierd worden en in september volgt een grote barbecue.

{fshare}

Stadsprinsen bezoeken zieken

Dinsdagnamiddag brachten stadsprins Xavier I en jeugdprins Maxime I, naar goede gewoonte, een bezoekje aan de zieken van het AZ Vesalius. Ze hadden snoepzakken en knuffelbeertjes bij. Een kinderbedje deed dienst als rijdende discobar. De prinsen trokken de voorbije dagen ook al naar de rustoorden.

{fshare}