Tongeren vandaag

Nieuws

Gemeenteraad juni '19

De gemeenteraad van vanavond zorgde voor enkele verhitte discussies, in de tropische raadzaal.

De jaarrekening 2018 en de budgetwijziging 2019-1: volgens raadslid Leenders (N-VA) bedraagt de schuld per Tongenaar 1.800 euro. Volgens financiënschepen Stassen is het slechts 1.676 euro.

De omvorming van NV Plinius in EVA NV Plinius: raadslid Leenders wilde absoluut uit de mond van schepen Schiepers horen dat de aanleiding hiervoor de ingediende klachten van de N-VA zijn

Cursus

Vanavond is in de zaal van de brandweerkazerne een cursus over CPR (beademing) en AED (hartmassage) gegeven

Sacramentsprocessie

Deze voormiddag is de Sacramentsprocessie door het stadscentrum getrokken. Naar goede gewoonte waren ook nu weer een aantal Kroningsgroepen vertegenwoordigd: o.a. de Herders, (Geboorte)

de 'Pagekes' en

de Zingende Maagden.

Deze processie trekt elk jaar, de zondag na Sacramentsdag, uit. Het Sacrament (hostie) wordt dan meegedragen onder een baldakijn (processiehemel) in een monstrans (houder).
O.-L.-Vrouw van Tongeren wordt dan niet meegedragen. Dit gebeurt wel op zondag 8 september, het feest van Maria’s Geboorte, patrones van de basiliek.
Het was mooi weer. E.H. deken Rik Palmans dankte alle deelnemers voor hun trouwe aanwezigheid.

tekst en foto's: Jos Collaer

Toch kermis in Nerem

Voor de eerste keer sinds lang zouden ze dit weekend in Nerem kermis moeten vieren zonder attracties.
Zoiets kan toch niet, dacht Peter Nelissen en hij schoot in actie. Na wat rondbellen kon hij beschikken over twee springkastelen en een popcornmachine. Hierdoor hebben de kinderen in Nerem deze namiddag toch nog kunnen genieten van de kermissfeer.

"Donderdag vertelde Marcel (café Derby) me dat er dit jaar geen attracties zouden staan op het Neremsplein. Dankzij Gunter Boelen is het toch nog in orde gekomen. Als niemand iets onderneemt, gebeurt er niets. Volgend jaar doen we het over, maar dan met meer attracties", wist Peter.

Maandagavond (vanaf 17u) kan je smullen van smoutebollen bij frituur 't Brekske.

Zeepkistenrace in Mal

T.g.v. de Sint-Anthonius wijkfeesten werd er deze namiddag in Mal een zeepkistenrace georganiseerd. Voor deze 2de editie waren er 18 inschrijvingen en 10 'kisten'.
De deelnemers kwamen uit Tongeren, Riemst en Kuringen. Ze moesten 2 races afleggen tegen de chrono, vertrekkend vanop een schans van 4 meter.

Er was een prijs voorzien voor de snelste, de meest originele en de pechvogel.

"Volgend jaar willen we het nog spectaculairder maken", wist Evelyne Stassen

Goed nieuws voor BS Jeugdland

Tijdens het schoolfeest van BS Jeugdland mocht Directeur Hilde goed nieuws meedelen: "In 2015 hebben we een dossier ingediend voor een nieuwbouw van blok B en blok C, zonder omgevingswerken (speelplaats, omheining, poorten).
Ondertussen is de regelgeving gewijzigd en zijn omgevingswerken wel opgenomen, maar slechts voor 8% van het totale bedrag. Door de immense oppervlakte van het schoolterrein zouden we hiermee enkel wat asfalt kunnen opbreken. Onze leerlingen, leerkrachten en de ouders ijveren voor een vergroening van de speelplaats. Vorig schooljaar hebben we de 'Groene klas' geopend om dingen in de tuin te ontdekken. Daarnaast hebben we voor kippen en konijnen gezorgd.
Leerlingen en leerkrachten hebben gebrainstormd over hun ideale open speelplek. Er werden zelfs maquettes gemaakt. Maar voor deze plannen is financiële steun nodig. Die hebben we bij de Provincie gevonden: bijna 25.000 euro!!!
We hebben een PXL-student binnen gehaald: Gijs Boesmans uit Wellen heeft hierover zijn bachelorproef uitgewerkt. Ondertussen is hij afgestudeerd als bachelor in de Agro- en biotechnologie en groen management.

Deze banner krijgt een plek aan de ingang van de school. Tegen 2022 zou de groene speelplek moeten klaar zijn".

Stadsmuzikantenfestival 2019

Deze namiddag kan je in het Begijnhof genieten van de 10de editie van het Stadsmuzikantenfestival dat voor de 3de keer plaatsvindt i.h.k.v. MoMeNT, het Tongers cultuurfestival dat parallel loopt met de zomertijd.
De formule van het Stadsmuzikantenfestival is eenvoudig maar sterk: 8 bands en singer-songwriters worden een zondagnamiddag lang ingezet als straatmuzikanten. De affiche is een mix van pop, rock, hiphop, singer-songwriter, Nederlands, Engels, mannen, vrouwen, akoestische en electrische acts.
Tussen 14.30 en 18.00, spelen ze elk 4 sets van telkens 20 minuten, zonder podium en (semi-)akoestisch. De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. Het Stadsmuzikantenfestival is gratis.

De tropische hitte schrikt de toeschouwers niet af

Overzicht van de artiesten:


BUURMAN (solo) (Agnetenklooster boven)


IAN CLEMENT (solo) (Portaal Begijnhofkerk)

KRAMER aka Jeroen Perceval (duo) (tuin Poverello )

MARTHA DA’RO (duo) (Agnetenklooster onder)


REENA RIOT (trio) (tuin Ursulakapel)


ROOSBEEF (solo) (Onder de linde)

THE GOLDEN GLOWS (trio) (aan The Lily Pond)


THE CALICOS (trio) (tuin Huis van de Advocaat)
Rommelmarkt Paspoel

Vandaag kan je nog tot 17u terecht in de wijk Paspoel voor een rommelmarkt en garageverkoop.
De organisatie is in handen van 'Rommelmarkt Paspoel Anders' i.s.m. WOONZO.

"Deze tweede editie is een groot succes. Ik wil alle bewoners bedanken voor hun deelname. We hebben 110 standhouders. Er is kinderanimatie (springkasteel) en een terras met drank en hamburgers. De opbrengst gaat naar het kerstfeest dat we voor onze wijk organiseren", vertelde conciërge Guy


140 jaar Willemsfonds Tongeren

Deze namiddag wordt 140 jaar Willemsfonds Tongeren gevierd. In het auditorium van het GRM heette
voorzitter Lutgart Voets iedereen welkom. Ze schetste de geschiedenis van het Willemsfonds: "Deze vereniging is in 1851 in Gent ontstaan. De naam komt van Jan-Frans Willems (geboren in 1773 in Boechout). De Tongerse afdeling volgde op 18 juni 1879. De vereniging zette zich in voor de liefde voor de Nederlandse taal- en letterkunde. Ze organiseerde o.a. een filmcyclus, uitstappen en tentoonstellingen. Er werd een gebouw opgetrokken voor een bibliotheek (nu het Ijscasino). Er werden lees- , voordracht- en opstelwedstrijden gehouden. Vandaag telt de vereniging 300 leden en organiseren we uitstappen, lezingen, bezoeken aan concerten, gedichtenwedstrijden en een meerdaagse reis".

Ellen Buntinx, directeur Willemsfonds: "Jullie zijn een voorbeeldafdeling binnen onze organisatie. We zijn trots op de lokale werking. Jullie durven buiten de lijntjes te kleuren met o.a. een poëziewedstrijd rond 'De ziel'. Lutgart is naast voorzitter ook lid van de Raad van Bestuur en Mariette staat in voor de ledenadministratie. Jullie activiteiten zorgen voor samenhorigheid en verbondenheid in Tongeren. Het Willemsfonds telt 90 afdelingen in Vlaanderen en Brussel, samen goed voor 1400 activiteiten met 40.000 deelnemers".

Burgemeester Patrick Dewael mocht als laatste speechen. Hij opende met een uiting van weerzin t.o.v. extremisme: "ik ben een kleinzoon van een gedeporteerde die 75 jaar geleden stierf op een strozak in een concentratiekamp, als slachtoffer van een blind totalitair regime. Hij was actief in het Willemsfonds. De enige les is dat mensen nooit leren uit de geschiedenis. Vandaag is extreem rechts opnieuw in opgang en wordt het gebanaliseerd. Vroeger droegen zij een uniform, vandaag verschijnen ze in strakke maatpakken. Ik huiver van de militaristische opleidingskampen van 'Schild en Vriend' en daarom heb ik donderdag in de Kamer iets in mijn schild gevoerd.
De Tongerse afdeling van het Willemsfonds richt jaarlijks uiteenlopende culturele activiteiten in onder impuls van voorzitter Lutgart Voets. Zij neemt met een tikkeltje minder geen genoegen. Tongeren wil als eerste stad een klimaat creëren waarbij iedereen op voortdurende basis met mekaar in interactie gaat. Zo ontstaat een proces dat leidt tot de voortdurende ontwikkeling van nieuwe ideeën, inzichten, producten en diensten. Wat het Willemsfonds tot op heden heeft gepresteerd, is zonder meer uitstekend".
Hierna trokken de 60 aanwezigen naar de Basiliek waar ze een sessie van 'Orgel 4u' bijwoonden.
Aansluitend volgden een receptie in de Romaanse kloostergang en een feestdiner in de Infirmerie.

Feestival in academie

Vandaag organiseert de Pentagoon Academie een Feestival, ter vervanging van het traditionele schoolfeest.

Om 13u30 was de Proclamatie voor de afdelingen Beeld, Muziek en Woord.

Daarnaast kunnen de bezoekers genieten van expo’s, opendeur, optredens en workshops.

De Academie telde het afgelopen schooljaar maar liefst 1.300 leerlingen.
"Volgend schooljaar mogen we gebruikmaken van het Munthuis voor de afdelingen restauratie ( docent Luc Van Asten) en Striptekenen & illustraties voor volwassenen (docent Wim Swerts)", vertelde directeur Veronique Noben (afdeling Beeldende Kunsten)


Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google