Motorrijdster botst tegen auto

Op de Sint-Truidersteenweg is om 16u45 een motorrijdster tegen een auto gebotst. De bestuurder van een Ford Fiesta reed richting centrum en wilde de parking van metaalhandel Jageneau oprijden. De man merkte te laat op dat er een motor uit de tegenovergestelde richting kwam aangereden. De bestuurster van de rode Ducati 700 cc kon de Fiesta niet meer ontwijken. De 40-jarige vrouw uit Tongeren knalde tegen de rechter zijflank van de auto en kwam ten val. Ze werd voor verzorging overgebracht naar het AZ Vesalius.

{fshare}

Kopstaartbotsing in ’s Herenelderen

Op de Elderenstraat in ’s Herenelderen zijn om 13u45 drie auto’s betrokken in een kopstaartbotsing. Niemand raakte gewond en er was enkel blikschade.

{fshare}

Waterlekje Corversstraat

Op de hoek van de Corversstraat en de Sint-Catharinastraat borrelt er al enkele weken water door het wegdek. Vermoedelijk heeft een ondergrondse afsluitkraan het begeven.

{fshare}

Jurybezoek Culturele Hoofdstad 2018 op 4 september

Op vrijdag 6 september besluit de Europese jury welke Nederlandse stad zich in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Voordat de jury haar besluit neemt, bezoeken de juryleden de drie kandidaatsteden die nog in de race zijn. Maastricht en de Euregio Maas-Rijn worden op woensdag 4 september bezocht. Tussen 10.30u en 11.30u. wandelt de jury over het Vrijthof. Het is het enige moment waarop getoond kan worden dat de wens om de titel ‘Culturele Hoofdstad 2018’ heel breed gedragen wordt.

Lees meer...

Kunstworkshop in de academie

Van 26 tot 31 augustus zijn creatieve kinderen van 6 tot 13 jaar welkom in de academie. Juf Véronique Noben en juf An Martens leren hen tijdens een kunstworkshop 'knutselen met brood'. Deelnemen kost 75 euro. Info: Véronique: 0470/806 908.

{fshare}

‘De stoel’ stond in ’s Herenelderen

Deze avond was ‘De stoel’ van het één-programma ‘1000’ zonnen te gast in ’s Herenelderen. De unieke strandstoel stond opgesteld aan de visvijver vlakbij het kasteel. Er kwamen slechts zeven personen opdagen in de gietende regen. Ze moesten een thermos meebrengen. Willy Steegmans uit ’s Herenelderen zat als eerste in de stoel. De jonkman woont vlakbij. Hij wint twee vliegtickets naar Montenegro. “Zij mogen hun thermos thuis gaan vullen, maar ik ga naar Montenegro”, moest hij voor de camera van Jean-Marie Aerts opzeggen.


{fshare}

Limbiorix voorgesteld

In café Poorthuis werd het gloednieuwe Limburgbier voorgesteld: ‘Limbiorix’ is een blond bier met 6,5% alcoholgehalte en gemaakt uit 100% Belgische hop. De naam werd gekozen via een wedstrijd en een poll bij de lezers van het Belang van Limburg. ‘Limbiorix’ is een ingeving van Peter Abbate (51) uit Maaseik. Het levert hem een bierkorf en een vijfgangenmenu in het bierrestaurant ‘Bitterzoet’ in Zonhoven op. Het bier wordt gefabriceerd bij brouwerij Bier Anders door de Tongenaren Bart Durlet en Davy Daniëls. De echte lancering van de ‘Limbiorix’ is weggelegd voor het evenement ‘Bier Anders’, dat dit weekend plaatsvindt op de Grote Markt.


{fshare}

Stadhuis in de steigers

Het stadhuis staat rondom in de steigers. Een aannemer gaat starten met het vernieuwen en isoleren van het dak. De werken zouden eind dit jaar moeten afgerond zijn. Het is vrij zeker dat de volgende fase in het restauratiedossier niet zal aansluiten. De Vlaamse regering heeft niet de nodige centen in kas.

{fshare}

Geld voor erosiebestrijding

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege verleent voor de eerste jaarhelft van 2013 aan 16 gemeenten subsidies voor erosiebestrijding. Op het totaal bedrag van 1 miljoen euro gaat bijna 900.000 euro naar de uitvoering van kleinschalige erosiebestrijdingswerken. Tongeren valt samen met Heers en Sint-Truiden ook in de prijzen.

Lees meer...

Tractorchauffeur riskeert vervolging

Het parket gaat de verantwoordelijke van het dodelijke ongeval dat maandagavond op Broekberg plaatsvond voor de rechtbank dagvaarden. De 57-jarige vrouw uit Riemst kwam uit de Caesarlaan gereden. Ze wilde het kruispunt met de Hasseltsesteenweg oversteken toen haar BMW door de tractor met aanhangwagen gegrepen werd. Volgens ooggetuigen negeerde de 24-jarige bestuurder het rode verkeerslicht. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws

{fshare}

De stad Tongeren organiseert voor de 16de keer een internationale boekenmarkt

Op zondag 11 augustus 2013 vindt de 16de editie van de internationale boekenmarkt plaats in Tongeren. Van 10 tot 18 uur stellen tal van standhouders hun boeken voor aan het grote publiek.

Lees meer...

Mis en picknick aan Lange Lieve Heer

Het kruisbeeld tussen twee lindebomen op de weg tussen ’s Herenelderen en Henis is de laatste maandag van juli dé plek voor een jaarlijkse openluchtmis met aansluitende picknick. Deze avond mocht pastoor De Man 70 parochianen uit zijn federatie begroeten. Na de mis was het tijd voor de traditionele picknick. De zelfbereide spijzen werden bovengehaald: wafels, cake, soesjes, maar ook frikadellen en sandwiches werden verorberd. Enkele dreigende donderwolken konden de pret niet bederven.


{fshare}

Dodelijk ongeval op Broekberg

Om 20u15 is een vrouw omgekomen op Broekberg. Haar auto werd t.h.v. het kruispunt met de Legioenenlaan door een zware landbouwtractor met aanhangwagen gegrepen. De BMW werd weggeslingerd tegen de gevel van het hoekhuis. De tractor belandde met een voorwiel op het dak van de auto. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Ze hebben met man en macht geprobeerd het geknelde slachtoffer te bevrijden, maar de 57-jarige vrouw uit Riemst is ter plekke overleden. Pas om 23u is de tractor getakeld met een immense hijskraan. Het slachtoffer Ester Lambrechts is afkomstig uit Tongeren. (Foto: Tongeren-Vandaag - Video: Tom Palmaers)

{fshare}

Jongeren mee aan het roer bij Groen Tongeren

Groen Tongeren heeft, een half jaar na de installatie van de nieuwe gemeenteraad, een nieuw bestuur verkozen voor de volgende drie jaar.  De Algemene Vergadering herverkoos Peter Coenen als voorzitter. Samen met Ann Bogie (ondervoorzitter), Johan Vandebosch (secretaris), Hilde Coppens (penningmeester), Jan Vandenrul, Nicolas Vandeplas en Ruben Stassen vormt hij het nieuwe bestuursteam.

Lees meer...

Zomerkamp JongMusical vzw

Vandaag is in het internaat Tungri het zomerkamp JongMusical van start gegaan. Een initiatief van Nele Met den Ancxt, directeur van JongMusical vzw. Een week lang zullen 51 jongeren de kneepjes van een musicalster bijgebracht worden. London Musical Experience staat voor een verrijkende internationale stageweek rond musical. Dat betekent dagelijks individuele zangles, musicaldans, theater en vocaal ensemble. De leerkrachten zijn 14 musical-artiesten van de wereldberoemde podia in West End Londen. De stageweek wordt afgerond met een eindshow op zondag 4 augustus om 15u in cc De Velinx. Daar kunnen de deelnemers aan hun publiek laten zien wat ze geleerd hebben.

{fshare}

Openexotentuinen

Tot vanavond kan je nog twee exotische tuinen bezoeken. In Overrepen (Bredeweg) kan je terecht in een Japanse Shindotuin, compleet met theehuisje en typisch Japanse bloemen. In Henis (Weilgenstraat) stelt Tom Devriendt zijn Crea Flora Tuin van zo'n 15 are open voor het publiek. Hier wordt de bezoeker geconfronteerd met o.a. Tropische borders, palmbomen, bamboe, eucalyptus en bananenbomen.

{fshare}

Processie in Heur

Vandaag trok in Diets-Heur de Heilige Donatusprocessie door het dorp. Bijna honderd deelnemers stapten mee op. Onderweg werd halt gehouden aan drie kapellen. Daar mochten de kinderen hun snippertjes uitstrooien. De meeste huizen waren bevlagd en heel wat dorpelingen hadden hun eigen altaar uitgestald.


{fshare}

Nederheemfeesten

Vanavond vonden de jaarlijkse Nederheemfeesten plaats. In de feesttent aan de Heurkensberg genoten 185 personen van het uitgebreide pastabuffet. Stichter huisarts dr. Gerard Lambié was eregast n.a.v. het 30-jarige bestaan. Hoogtepunt van de avond was een optreden door de gasten.

{fshare}

Vespa’s verzamelen op de Markt

Om 20u30 streken meer dan 50 Vespa’s neer op het Stadhuisplein. Vespaclub ‘Banda Di Commedia’ uit Bilzen organiseert vandaag een avondrit van zowat 100 km in en rond Tongeren. De club telt meer dan 80 leden.

{fshare}

Zomerfeest op het Neremplein

Deze avond organiseert sp.a Jekervallei voor het derde jaar op rij een ‘Zomerfeest’ op het Neremplein in Nerem. Het varken van 84 kg draait al van 12u30 aan het spit. Meer dan 120 personen hebben zich vooraf ingeschreven voor de BBQ. Om 20u volgt een optreden door ‘Mind The Gap’. Volgens initiatiefnemer Erwin Wagemans is dit evenement een ideale gelegenheid om de sociale contacten te bevorderen: “We willen de sfeer van vroeger in de dorpen doen herleven door de mensen weer samen te brengen”, vertelde Erwin Wagemans.

{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 11 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 8 gouden en 3 diamanten bruiloften.

Lees meer...

Willy Polspoel cup 2013

Willy Polspoel was een van de medestichters van de Tongerse Modelvleugels. Na jaren van activiteit in de modelbouwwereld is hij jammer genoeg vorig jaar op 74-jarige leeftijd overleden. Daarom willen de leden van de club hun eerbetoon betuigen met de 'Willy Polspoel cup'.

Lees meer...

Strobrand in Lauw

De brandweer is rond 22u15 moeten uitrukken voor een akkerbrand. Een stoppelveld tussen Lauw en Koninksem had vuur gevat. Een strook over een lengte van 55m is afgebrand. Het graan werd gisteren geoogst. De brandweer had het vuur snel geblust. Over de oorzaak is er nog onzekerheid. De lokale politie gaat morgenvroeg bij daglicht terug ter plaatse om te onderzoeken of het om zelfontbranding of brandstichting gaat.

{fshare}

Stadhuis krijgt nieuw dak

Meteen na het bouwverlof, op dinsdag 30 juli, wordt gestart met de eerste fase van de restauratie van het stadhuis: een volledig vernieuwd dak met isolatie, de kostprijs wordt geraamd op 290.000 euro, waarvan 70.000 euro uit de stadskas. Vandaag werd al gestart met het plaatsen van de steigers.

Lees meer...

Mosselfestijn op Luikersteenweg

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen is eindelijk van start gegaan, weliswaar drie weken later dan vorig jaar. Oorzaak is de aanhoudende koude van dit voorjaar. De vishandel op de Luikersteenweg pakt nu uit met dolle mosseldagen. In een tentje kunnen de klanten vandaag en morgen genieten van een proeverij: een bakje met een achttal vers gekookte mosselen wordt gratis aangeboden. Volgens kenners zijn ze ‘heel ziltig’.

{fshare}

Tongeren op Radio 2 Limburg

In juli en augustus bezoeken reporters van Radio 2 Limburg elke stad of gemeente voor het programma 'Middagpost' met presentator Daan Masset. Vandaag is Tongeren aan de beurt. De reporters brachten een bezoek aan de antiekmarkt. Luisteraars kunnen elke dag mooie prijzen winnen. En je kan je kans verdubbelen door mee te spelen op www.Facebook.com/limburgsymbool. Als je dagwinnaar wordt, maak je kans op de hoofdprijs die ze op 30 augustus weggeven: een boerderijvakantie voor het hele gezin. Klik hier om de reportage te (her)beluisteren

{fshare}

Gestolen fietsenrek Aquashop terecht dankzij Facebook

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werd in de Wijkstraat het fietsenrek van de Aquashop gestolen. Op beelden van de bewakingscamera is te zien hoe een vrouw er met het rek vandoor gaat. De uitbaters zetten het filmpje op Facebook. Donderdag bracht een jongeman het gestolen rek terug. De dievegge had het in zijn tuin achtergelaten. "Bedankt iedereen, voor het delen van onze video en foto, want ons fietsenrek is van deze ochtend terug. Dikke merci iedereen!", luidt het bij de uitbaters.

{fshare}

Expo 'KiK': laatste weekend!

Dit weekend kan men nog in de Begijnhofkerk terecht voor de tentoonstelling KiK (Kunst in de Kerk). Een internationaal kunstenaarsgezelschap exposeert werken in brons, composiet, natuursteen, schilderijen, aquarel, airbrush. Open zaterdag van 13u tot 18u, zondag van 10u tot 18u. Gratis toegang. UPDATE 26/7: Bekijk hier de reportage van TV PUBLIEK


{fshare}

Oplichters opgepakt

De lokale politie heeft gisterennamiddag een man en een vrouw opgepakt die verschillende winkeliers hebben opgelicht. De Fransen vroegen telkens om een biljet van 200 euro te wisselen en terwijl probeerden ze geld te ontvreemden.

{fshare}

Picknickplaats in Rutten vernield door vandalen

De voorbije dagen hebben vandalen een houten picknickplaats vlakbij het Heilig Huisje, op de grens tussen Herstappe en Rutten volledig vernield. Het ‘Belevingsvol Uitzichtpunt’ (BUP) werd in 2010 door Toerisme Vlaanderen i.s.m. de provincie Limburg en afvalmaatschappij Limburg.net. ingericht en vervolgens overgedragen aan de gemeente. Een BUP bestaat uit een fietsenstalling, picknickplek, een rustbank en een schuilhut voor de regen. Van de houten constructie schiet nu niet veel meer over. Alles werd kort en klein geslagen. Met het hout van de rustbank werd een vuurtje gestookt onder het afdak. Achteraf is men het dak te lijf gegaan met een hakbijl. Gemeentearbeiders hebben zopas alles opgeruimd. Volgens burgemeester Serge Louwet (Herstappe) zijn het jongeren uit Othée die hier samentroepen. Hij betrapte hen enkele dagen geleden toen ze hier aan het barbecueën waren. De dag nadien werd alles kapot geslagen.

{fshare}

Auto’s botsen op kruispunt Veemarkt

Op het middaguur zijn op het kruispunt aan de Veemarkt twee auto’s op elkaar gebotst. De bestuurster van een Nissan Note wilde linksaf de Jaminéstraat inslaan. Ze had niet opgemerkt dat het verkeerlicht op de Leopoldwal op groen stond. Haar auto werd gegrepen door een Citroën Berlingo met daarin twee vrouwen.  Zij werden met lichte verwondingen overgebracht naar het AZ Vesalius.

{fshare}

Tongerse wandelbox

Schepen voor toerisme Marc Hoogmartens heeft de gloednieuwe wandelbox Stapvoets door Tongeren voorgesteld. Deze wandelbox bundelt 10 wandelingen op het grondgebied van onze stad, samen goed voor meer dan 130 kilometer aan wandelplezier. De wandelbox kan worden aangekocht bij Toerisme Tongeren voor 15 euro. 

Lees meer...

Tongenaren gewond in Werm

Bij een frontale botsing op de Tongerse Steenweg in Werm raakten dinsdagavond drie personen gewond. Het ongeval gebeurde rond 20u15 op de Zevenbonderberg. Een pickup Ford XLT botste frontaal op een Ford Fiesta. Die belandde in een lager gelegen bosje naast de weg. In de Fiesta zat een jong koppeltje uit Tongeren gekneld. De brandweer van Hoeselt had de grootste moeite om hen uit het wrak te bevrijden. Alicia G. (22) zat achter het stuur. Haar vriend, Joeri V. (24), kon pas na een uur bevrijd worden. Ze werden met zware verwondingen overgebracht naar het AZ Vesalius.

{fshare}

Inval op Koninksemsteenweg

Deze middag heeft de federale gerechtelijke politie in een rijwoning op de Koninksemsteenweg een inval gedaan. Ze waren op zoek naar een Albanees die er met zijn vrouw en hun zoontje verblijft. Twaalf zwaarbewapende en gemaskerde agenten van het S.I.E. vielen rond 12u30 de woning binnen. Ze verbrijzelden het glas van de voordeur. Enkele agenten hielden, via de binnenkoer van de aanpalende frituur, de achterkant van de woning onder schot. Na een huiszoeking bleek dat er niemand in het appartement op de eerste verdieping aanwezig was. Volgens buurtbewoners zou de Albanees betrokken zijn in een moordzaak en wordt hij daarom gezocht.


{fshare}

Koningspaar komt naar Limburg

Op dinsdag 24 september houden koning Filip en koningin Mathilde hun blijde intrede in onze provincie. Ze brengen een bezoek aan de hoofdstad Hasselt. Er staat o.a. een ontmoeting met het provinciebestuur en de 44 Limburgse burgemeesters op het programma.
Het Kroningscomité hoopt intussen stiekem op een bezoek van het nieuwe koningspaar aan de Tongerse Kroningsfeesten van juli 2016. De toenmalige prins en prinses waren hier in 2002 en 2009 al te gast. Prinses Mathilde beloofde toen aan voorzitter Willemaers dat ze de volgende editie zou terugkomen met haar kroost. Nu maar afwachten!

{fshare}

Strowagen vat vuur op Romeinse Kassei

Op de Romeinse kassei heeft rond 19u een rijdende strowagen vuur gevat. Dankzij de koelbloedigheid van de tractorbestuurder werd erger voorkomen.

Lees meer...

Wegdek komt omhoog door hitte

Aan de Gousbeemdstraat in Berg is deze namiddag het wegdek omhoog gekomen door de tropische temperaturen.

{fshare}

az Vesalius breidt uit

Met het oog op een betere zorgverlening voor de patiënten start a.z. Vesalius op 5 augustus met een uitbreiding van de dienst Spoedgevallen. De verbouwingswerken zullen tot eind december duren. Tijdens de werken is de oude toegang afgesloten en kan u de dienst Spoedgevallen dag en nacht bereiken via de hoofdingang. Alle faciliteiten voor de juiste zorg blijven onverminderd behouden.

{fshare}

Speciale Nationale Feestdag

Vandaag wordt de Nationale Feestdag gevierd. Het traditionele Te Deum in de basiliek volgde na de mis van 10u die werd bijgewoond door de schepenen Hoogmartens en Schouterden.

Lees meer...

Nieuwe Karateclub

In de Shindotuin in Overrepen werd zaterdagavond een nieuwe karateclub boven de doopvont gehouden: De Seiwakai Karate Academy Tongeren. ‘Seiwakai’ staat voor ‘Huis van harmonie en vrede’. Grootmeester Paul Penasse (vijfde dan) woonde de plechtigheid bij. De officiële start is voorzien op 16 augustus. Er wordt in de Sportoase in Mal getraind op dinsdag van 18u tot 19u en op vrijdag van 19u tot 20u30.  David Hermans en Patrick Nys zijn de lesgevers. Voor meer info: www.karatetongeren.be

{fshare}

Regi doet Tongeren daveren

DJ Regi Penxten deed deze avond het stadscentrum uit de bol gaan. Zijn optreden op TONGPOP liet niemand onberoerd. De ‘handjes’ van jong en oud gingen de lucht in. De opkomst lag hoger dan bij Pat Krimson vrijdagavond. Als het van het kwartet inrichters afhangt, komt er volgend jaar zeker een vervolg.


{fshare}

BBQ Hasselbosstraat Riksingen

De bewoners van de Hasselbosstraat in Riksingen hielden vandaag een straatbarbecue. De kinderen werden extra in de watten gelegd. Ze konden zich uitleven op een springkasteel, ze werden geschminkt en ’s avonds is een ijskar langsgekomen. “Het is al de derde editie. Iedereen doet mee, maar dit jaar zijn heel wat buren op vakantie vertrokken”, vertelde initiatiefnemer Koen Mentior.

{fshare}

KiK in Begijnhofkerk

Dit en volgend weekend kan je in de Begijnhofkerk terecht voor de tentoonstelling KiK (Kunst in de Kerk). Een internationaal kunstenaars-gezelschap uit België, Nederland en Mexico is er te gast met o.a. beeldhouwwerken, schilderijen en natuurlijk mogen de slakken van Roland Menten niet ontbreken. De Nederlandse Vincense Lelieveld signeert er haar boek over haar vorig leven. De expo is gratis te bezichtigen op za van 13u tot 18u en zo van 10u tot 18u.


{fshare}

Boekenbeurs Shindotuin

Vandaag was er voor de eerste maal een boekenbeurs aan de Shindotuin in Overrepen. Het initiatief kwam vanuit de schrijversclub ‘De Haikukern’. De zeven standhouders boden hoofdzakelijk boeken over tuinen aan. “Het is een proefproject, niet gericht op de grote massa”, vertelde Ghislain Konings.

{fshare}

TONG POP: vanavond met o.a. REGI

Om 19u gaat de 2de avond van TONG POP van start op het Stadhuisplein. Vanavond op het programma: DA BOY SWYSE, JAN WITH A C, DJ ARNO, REGI (van 21u45 tot 23u), DJ DOMINICO.

{fshare}

Zeg nooit meer 'domme gans'...

Als straatanimatie van de zaterdagnamiddag trok vandaag de Ganzenfanfare door de handelsstraten. Deze mooie straatact, die we nog kennen van een vorige editie van het Straattheaterfestival, had weer heel wat succes!

{fshare}

Tong Poppers

Deze avond barst Tong Pop los over de Grote Markt. De vier initiatiefnemers zijn al uren bezig met alles in gereedheid te brengen. De duo’s Joris Moermans-Yves Knaepen en Bram Thysen-Koen Caubergh zijn  intussen vaste waarden als het op organiseren van megafuiven aankomt. Ze droomden over een groot spektakel op de Markt, dus hebben ze de handen in elkaar geslagen. Voor Tong Pop wordt het Stadhuisplein herschapen in een ware danstempel. Op het podium vóór de basiliek pronken twee auto’s van de hoofdsponsor. Deze avond wordt Pat Krimson op het publiek losgelaten en morgen is het de beurt aan Regi. Allen daarheen!


{fshare}

Bloemist zet Markt in de bloemen

Bloemenzaak The 4 Seasons heeft deze namiddag 170 boeketjes met rozen geschonken aan de cafés op de Grote Markt. Door het warme weer en de vakantieperiode is de bloemenverkoop geslonken. “Door een vast contract bij de leverancier, zitten we met een overschot aan snijbloemen. Dus kunnen we ze beter uitdelen i.p.v. ze weg te werpen”, vertelde bloemist Sven Hansen.

{fshare}

Waterkersbier uit Lauw

De familie Vansimpsen teelt al sinds 1938 waterkers in natuurlijk bronwater. Nu pakken ze uit met ‘La Cress’, een bier op basis van de zaadjes van de ‘gezondste groente’. Het idee is vorig jaar ontsproten tijdens een bezoek aan ‘Bier Anders’, het bierfestival op de Grote Markt. ‘La Cress’ is een amberkleurig degustatiebier met een alcoholpercentage van 6,5%.

Lees meer...

Felicitatieregister in A.C. Praetorium

Vanaf vandaag tot en met vrijdag 2 augustus ligt een felicitatieregister in de foyer van het administratief centrum Praetorium. Hierin kunnen alle inwoners hun gelukwensen neerschrijven voor de eedaflegging van prins Filip als Koning van België.

{fshare}