Romeinse tempel geopend

Deze namiddag werd de Romeinse tempel in de Keversstraat officieel geopend voor de Tongenaren. Burgemeester Dewael mocht het witblauwe lint doorknippen. Hij werd geflankeerd door de schepenen Stassen (monumenten) en Hoogmartens (toerisme). Dewael benadrukte nogmaals dat er gekozen werd voor een suggestieve evocatie i.p.v. een reconstructie. Hij maakte ook even reclame voor de koopzondag van vandaag. Drie stadsgidsen gaven de tientallen aanwezigen achtergrondinformatie over het imposante bouwwerk. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.


 {fshare}

Gymkana in Widooie

Vandaag organiseerde carnavalsvereniging Hoarense Jeugd een gymkana in het dorp. De deelnemers moesten met hun tractor tien behendigheids-proeven afleggen tegen de chrono. De organisatoren hadden enkele proeven zelf in elkaar geknutseld. De winnaar mocht naar huis met een kettingzaag.

{fshare}

Zomerfeest Ter Heide

In campus Henisberg van Ter Heide werd vandaag een boeiend werkjaar afgesloten met een Zomerfeest. Een ideale gelegenheid voor bezoekers om kennis te maken met de instelling, zijn bewoners en zijn werking. Centraal stond dit jaar een kippenhok waar de bewoners twee maanden van hebben genoten. De drie kippen werden geveild. De bewoners gaven een demonstratie rolstoeldansen. Kinderen kwamen aan hun trekken met schminken, dozen gooien, een rondrit in een ponykoets of met waterspelen. De cocktailbar was ondergebracht in de nieuwe relaxruimte in de tuin. De harmonie van Zussen stond in voor de muzikale omlijsting.

{fshare}

Voertuigenzegening in Henis

In Henis verwelkomde pastoor De Man zaterdagavond en zondagmorgen honderden voertuigen voor de jaarlijkse Sint-Kristoffelbedevaart. Auto'’s, moto'’s, fietsers en zelfs voetgangers werden op de Meir gezegend. Zondagmiddag stond er een barbecue op het programma voor alle parochianen van de federatie Tongeren-Noord. “Een ontmoeting ( meet) en een kennismaking ( greet) maar tevens een dank- en steunmoment”, volgens pastoor.

{fshare}

Gezinsfestival Sjiek in Rutten

Vandaag kon je in Rutten terecht voor de 2de editie van ‘Sjiek’. Volgens de organisatoren het gezelligste en eerlijkste gezinsfestival van Limburg. Het was er inderdaad gezellig druk. De kinderen konden zich uitleven op allerlei attracties. Er stond een circus, een kapsalon en een fruitboetiek met een sappentrapper. Voor de kleuters was er een aparte zone voorzien. Mama en papa konden terecht op de retromarkt.


{fshare}

Molendag

Vandaag vindt de Limburgse Molendag plaats. Hier is nog tot 18 u de Motmolen (Dijk) opengesteld.  Gids Paul Denis zorgt voor uitleg over de Tongerse watervoorziening en de biodiversiteit in de Jeker. De bezoeker wordt er geconfronteerd met het indrukwekkend waterrad (type Sagebien), met een doormeter van 6,6 m en een authentieke waterpomp uit 1903, die drinkwater naar de verschillende Tongerse watertorens stuwde.
Om 14 uur vertrekt vanaf de parking-Carrefour (Luikersteenweg), een geleide fietstocht van 18-32 km langs de verschillende Tongerse molensites. In de gloriedagen van de waterkracht leverde de Jeker op het grondgebied van Groot-Tongeren energie aan maar liefst tien watermolens. Hiervan zijn er 
vier nog functioneel.

{fshare}

BBQ Kanjelstraat

Ook in de Kanjelstraat was er deze avond een barbecue en dat op initiatief van Jeanke Schoonbeek. De inwijkeling uit Dilbeek woont hier al tien jaar. De man wilde iets terug doen voor de buurt, want vijf jaar geleden werd bij hem kanker ontdekt. De dokters gaven hem toen nog vijf maanden. In totaal zijn 48 buren komen opdagen. De sfeer zat er duidelijk in, want sommigen waagden zich aan een dansje.


{fshare}

BBQ op Wildbroek

Het wijkcomité van Wildbroek organiseerde vandaag de jaarlijkse ‘'Dag van de Buren'’. Namiddag stond er een wandeling op het programma en deze avond een straatbarbecue. François Houbrechts en zijn team mochten 149 inschrijvingen noteren. De deelnemers kregen minstens twee stukken vlees voorgeschoteld. De opbrengst gaat integraal naar het Sinterklaasfeest. Dan krijgt elk van de 106 gezinnen speculaas aangeboden.

{fshare}

3de MosselOne

Fifty One Haspengouw organiseerde voor het 3de jaar op rij MosselOne i.s.m. het gerenommeerde mosselhuis Stas-De Jong. In het VIP-dorp op het Stadhuisplein kwamen meer den 800 personen smullen van de allereerste Zeeuwse mosselen, dat zijn er 100 meer dan vorig jaar. Na het eten wordt er een fuif met dj voorzien. Voorzitter Guy Schiepers dankte de 120 sponsors die het event financieel ondersteunen. Hij zette ook mosselkoningin Anne-Marie Stas in de bloemetjes. Zij leidde de catering: de 920 kg mosselen werden klaargemaakt op 72 vuurtjes. De opbrengst van het event wordt verdeeld onder de vier Tongerse jeugdbewegingen uit het centrum (Chiro OLV, Chiro St. Jozef, KSA O.L.Vrouw Erewacht, VKSJ Basiliek) en anderzijds het Klavertje 3 in Bilzen en het Sint- Gerardus Instituut in Diepenbeek.


{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 12 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 1 briljanten, 3 diamanten en 8 gouden bruiloften.

Lees meer...

Picknicken op de ploes

De Soroptimisten Tongeren en vzw de Schakelaar organiseerden deze namiddag een picknick 'op de ploes' tussen de appartementsblokken van de nieuwe Paspoel. Ze zorgden voor boterhammen met choco, kaas en hesp. De kinderen konden zich uitleven op een springkasteel en er waren oude volksspelen. Om 14u passeerde de crèmekar en kregen alle kinderen een ijsje. “We hebben bewust geen uitnodigingen verstuurd, want we rekenen op mondreclame”, vertelde voorzitster Inge Withof. Het evenement werd gefilmd. De beelden worden vertoond tijdens de modeshow van 30 augustus in cc De VELINX. Die avond wordt de ‘Roze Pump’ overhandigd aan de Stille armen.

{fshare}

Aterstaose jogging 2013

Deze namiddag verzamelden 330 lopers in de Beemdstraat voor de 14de editie van de Aterstaose jogging. Ze konden kiezen tussen 1, 2, 5 of 10 km. Net als vorig jaar was er ook nu weer een bedrijvenloop voorzien. Organisator Geert Koopmans pakte uit enkele nieuwigheden: zo kon er geparkeerd worden aan de kazerne. Bij de 10,8 km werden de deelnemers in leeftijdscategorieën ingedeeld en waren er geldprijzen te winnen. De opbrengst van de jogging gaat naar Nederheem, een instelling voor volwassenen met een mentale handicap. Vorig jaar waren er 320 deelnemers en dit jaar hebben 220 personen gebruik gemaakt van de voorinschrijvingen. Volgens Geert wordt de 15de editie iets speciaals. Hij denkt aan een nieuwe afstand (15 km).

{fshare}

Open tuinenweekend

Dit weekend zetten 235 tuinen in Vlaanderen en Nederland de poort open voor het grote publiek. Bij ons kan je in de Japanse Shindotuin van de familie Konings-Rochus in Overrepen terecht. Een toegangsticket kost 2,5 euro. De Tongerse compostmeesters zijn aanwezig met een demonstratie- en infostand. Daarnaast kan je ook een bijenstand bezoeken. Zondag is de tuin ook nog te bezichtigen van 10 tot 18 uur.


{fshare}

Pliniuspark krijgt kleiner zwembad

De plannen van het Pliniuspark werden serieus afgeslankt. Het aantal openluchtbaden wordt teruggebracht tot drie: een competitiebad van 25 meter, een recreatiebad en een ploeterbad voor de allerkleinsten. Het zwembadoppervlak wordt met 175m² ingekrompen tot 550m². De kosten worden geraamd op 4,1miljoen euro. Dit is een besparing van ruim een half miljoen euro t.o.v. het oorspronkelijk ontwerp. Het toeristisch paviljoen blijft behouden. Hierin komt een toeristisch onthaal met de Pliniusbron, fietsverhuur en een cafetaria. De polyvalente zaal is wel geschrapt. De stad betaalt het zwembad en Limburg Sterk Merk financiert het paviljoen. De eerste schetsen werden in april 2011 wereldkundig gemaakt. De opening van het zwembad en het park was aanvankelijk voorzien in juni 2013.

{fshare}

Molendag Limburg

Naar goede jaarlijkse gewoonte is er ook dit jaar weer een Molendag Limburg en dit op zondag 30 juni. Tussen 10u en 18u zal de Motmolen, gelegen langs de Dijkstraat, bezocht kunnen worden. Een gids zorgt voor uitleg. De bezoeker wordt er geconfronteerd met een indrukwekkend waterrad van het type type Sagebien, met een doormeter van 6,6 m, en een authentieke waterpomp uit 1903, die drinkwater naar de verschillende Tongerse watertorens stuwde. Er wordt uitleg gegeven over de Tongerse watervoorziening en de biodiversiteit in de Jeker. Om 14 uur vertrekt vanaf de parking-Carrefour, Luikersteenweg 1, een geleide fietstocht van 18-32 km, die in een rustig tempo de verschillende Tongerse molensites bezoekt.

Lees meer...

Groen Tongeren vindt Romeinse tempel kitsch

Groen Tongeren noemt de Romeinse tempel zoeterige Disney-architectuur. Volgens de oppositiepartij is het stadsbestuur gezwicht voor de infantilisering. "“Dit is een gebouw dat nep, namaak, onecht en niet waar is. Hier staat een constructie die liegt en het verleden geweld aandoet"“, aldus Johan Vandebosch, secretaris van Groen Tongeren.

Lees meer...

Uitbater NUNU beschuldigd van dierenmishandeling

La Dernière Heure heeft uitgepakt met een verhaal en foto waaruit zou blijken dat de uitbater van de NUNU Club een kat mishandelt. Verschillende Vlaamse kranten hebben dit verhaal intussen overgenomen. De foto is ook op de website en de Facebookpagina van de club geplaatst. Volgens de vennoot van Kuppens is dit verhaal helemaal verzonnen. Die kat werd niet in de discotheek opgevoerd. Het is het huisdier van Pierre. Zij kan allerlei kunstjes en hij was met haar aan het spelen. Een fotograaf heeft daar toevallig foto’'s van gemaakt.

{fshare}

Mobiel Sociaal Huis afgevoerd

Het Mobiel Sociaal Huis maakt morgen zijn laatste ronde. Het minibusje met maatschappelijk assistente Ingrid Noirhomme aan het stuur, deed sinds februari 2008 elke voormiddag twee kerkdorpen of wijken aan. In het rijdend kantoor kon je terecht waarvoor je anders naar het stadhuis of het OCMW moest. Van huisvuilzakken tot een stookoliepremie. Vanaf 1 juli kunnen inwoners met vragen rond welzijn terecht bij de medewerkers van de sociale diensten van de stad en het OCMW. Voor wie zich niet kan verplaatsen, blijft een huisbezoek mogelijk. Ingrid is voortaan telefonisch te bereiken op 012/45.92.51 of gsm 0479/17.34.73. (Archieffoto PGT/2011)

{fshare}

Nieuw dak voor stadhuis

De restauratie van het stadhuis komt in zicht. Op 30 juli wordt gestart met de isolatie en vernieuwing van het dak, kostprijs 290.000 euro, waarvan 70.000 euro voor de stad. Het dak zal tegen het jaareinde voltooid zijn. In een latere fase volgt de totale renovatie.

{fshare}

N-VA voorspelt sombere toekomst voor Tongeren

N-VA fractieleider Mark Vanherf vreest het ergste voor Tongeren, na zijn analyse van de  budgetwijziging die gisterenavond door de gemeenteraad (meerderheid tegen oppositie) werd goedgekeurd.

Lees meer...

Stickers Romeinse tempel

Op dit ogenblik worden aan de Romeinse tempel in de Keversstraat de stickers met afbeeldingen en informatie aangebracht. Ze werden ontworpen door Fugzia in Leuven en gedrukt bij Publirama in Kortessem. Het gaat in totaal over zowat 100m².

{fshare}

Monstergemeenteraad

De gemeenteraad van woensdagavond heeft zo maar eventjes tot 01u donderdagochtend geduurd. Een historisch record. Over de budgetwijziging werd bijna vier uren gepalaverd. En dan ging het,  alle maatregelen samengeteld, over een bedrag van amper 50.000 euro. Schepen Hoogmartens (financiën) deed zijn uiteenzetting in 20 minuten. Vervolgens hebben de oppositiepartijen al de punten uitvoerig ( in drie rondes) bekritiseerd. Hierna was het de beurt aan de leden van het schepenollege om te repliceren. Bij de stemming werden al de punten, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd.

Lees meer...

Ontsluiting tempel Keversstraat

Vanaf maandag 1 juli wordt de Romeinse Tempelsite aan de Keversstraat opengesteld voor het publiek. Nu zondag kunnen alle Tongenaren in avant-première al even een kijkje gaan nemen vanaf 13.30u. Tot 16.30u zullen gidsen informatie geven over de tempel, de opgravingen, het belang van deze plaats en de Romeinse religie. De tempel is tot en met 30 september dagelijks open van 10.00-16.00u. Van 1 oktober tot en met 31 maart is de tempel op weekdagen van 10.00-16.00u en tijdens het weekend van 10.30u-15.30u open.

Lees meer...

Potvis gestrand in Berg

Deze namiddag is aan cc De Demerbron in Berg een potvis ‘aangespoeld’. Het logge gevaarte is een creatie van taxidermist Dirk Claesen. De kunstenaar is gespecialiseerd in replica'’s van mens en dier. Hij heeft onlangs zijn atelier versast van Hasselt naar Berg. De potvis maakt deel uit van een project i.s.m. vzw Captain Boomer Collective. Het dier is pas teruggekeerd uit Londen waar het was ‘gestrand’ aan de Thames. De kunstenaars willen via dit project de ontwrichting van ons ecologisch systeem symboliseren.


{fshare}

Ruitergigant geplaatst aan tempel

Deze voormiddag werd een ‘Ruitergigantenbeeld’ geplaatst op een sokkel aan de Romeinse tempel in de Keversstraat. Het afgietsel in polyester werd vervaardigd door Zephyr bvba. Morgen worden de stickers met informatie over de tempel aangebracht en zondag volgt de officiële opening.


{fshare}

Legear veroordeeld

Voetballer Jonathan Legear werd vandaag door de politierechter veroordeeld tot een boete van 3.600 euro, waarvan 1.200 euro met een jaar uitstel. Hij krijgt ook vier maanden rijverbod. De man belandde op 7 oktober 2012 met zijn Porsche Panamera in de shop van een tankstation aan de Luikersteenweg. Op de ogenblik zaten er twintig personen te eten. Een jongeman die aan de kassa stond, raakte gewond. Aan P&V verzekeringen moet hij 1.000 euro provisioneel betalen evenals aan een deskundige geneesheer die wordt aangesteld om de letsels van slachtoffer Jeffery Dewallef te onderzoeken. Tot slot moet hij ook 1.000 euro provisioneel betalen aan de moeder van Jeffrey omdat haar zoon een tijdlang werkonbekwaam geweest is. Legear was zelf niet aanwezig in de rechtszaal. De schade aan de shop (180.000 euro) heeft hij intussen al vergoed aan Bruno's.

{fshare}

Meer parkeerwachters

Tijdens de commissie ‘openbare werken, mobiliteit, economie en sport’ van deze avond heeft mobiliteitsambtenaar Yannick Volont het nieuwe parkeerbeleidsplan nogmaals toegelicht. Hieruit blijkt dat in de winkelstraten slechts 60 à 65 parkeerplaatsen beschikbaar zijn waar men maximum 1u zal mogen staan. Wie langer wil shoppen moet uitwijken naar de ondergrondse parkings of naar de Motten. De ‘benedenstad’ wordt voorbehouden voor bewoners. Maar zij zullen niet allemaal over een plaats in hun zone kunnen beschikken.  In de ‘blauwe zone’ (600 plaatsen met parkeerschijf) mag je maximum 2u staan. In de Nieuwstraat en Plein komt een strook voor kort parkeren (1u). Het parkeerplan wordt na een half jaar geëvalueerd. Om alles onder controle te houden zal u in de zone voor kort parkeren uw nummerplaat moeten intikken in de parkeerautomaat. Het aantal parkeerwachters zal opgetrokken worden van 2 naar 8. Er komen ook extra parkeerautomaten bij. De boete bedraagt 15 euro (halve dag ticket) en in de zone voor bewoners 50 euro.

{fshare}

Retailburo Tongeren

De vzw Tongeren Shoppingstad lanceert ‘Retailburo Tongeren’, het nieuwe portaal voor iedereen die met detailhandel in Tongeren te maken heeft. Het aanspreekpunt voor retailers en vastgoedeigenaars is vergelijkbaar met het ondernemersloket, dat zich specifiek tot ondernemers en bedrijven richt. “Gespecialiseerde kennis en ervaring zijn noodzakelijk bij de begeleiding van retailers, eigenaars van commercieel vastgoed, makelaars en al wie interesse heeft in detailhandel”, volgens burgemeester Dewael.

Lees meer...

Oliespoor in binnenstad en ring

De brandweer is bezig met het ruimen van een oliespoor. Een auto heeft brandstof gelekt van aan Bilzerpoort, Hemelingenstraat, Maastrichterstraat, Kielenstraat, Predikherenstraat en in de ondergrondse parking van het gerechtsgebouw. Hierna is de bestuurder naar Midas gereden via de Clarissenstraat, Leopoldwal en de ring.


{fshare}

Marathoncommissie

De gemeenteraadscommissie van algemeen bestuur, financiën, ruimtelijke ordening en welzijn van deze avond heeft bijna 2,5 uren geduurd. Er werden 30 punten toegelicht. Dat belooft voor de gemeenteraad van woensdag, want er staan meer dan 50 punten op de agenda.
Schepen Marc Hoogmartens (financiën) deed de budgetwijziging, de belastingen en de retributies uit de doeken. Het gaat over 16 belastingen (waarvan 6 nieuwe) en 10 retributies. Hiervan wordt de totale meeropbrengst geraamd op 55.800 euro voor dit jaar en op 204.000 euro voor 2014. Terwijl de drie grote belastingen (personenbelasting, opcentiemen en milieubelasting) ongewijzigd blijven en samen 38 miljoen euro opbrengen.

{fshare}

Abo-beurs in cc de VELINX

Deze avond pakte cc de VELINX uit met een abo-beurs. Vanaf 19u kon je terecht in de foyer voor een praatje over het gloednieuwe programma. Tientallen personen maakten hier dankbaar gebruik van. Al van bij het aanvangsuur was het aanschuiven aan de kassa.

Lees meer...

3de MosselOne

Fifty One Haspengouw organiseert zaterdag voor het 3de jaar op rij het event ‘MosselOne’ i.s.m. het gerenommeerde mosselhuis Stas-De Jong. Om de allereerste Zeeuwse mosselen van België te degusteren, wordt ook nu weer een Vip-dorp opgetrokken op het Stadhuisplein.

Lees meer...

Spelinstuif op De Motten

Vandaag organiseerde de sportdienst een spelinstuif voor alle Tongerse lagere scholen. Bijna 1.200 leerlingen van de 2de & 3de graad mochten het schooljaar afsluiten met een spel in sportpark De Motten. Hiervoor moesten ze tien verstopte personen zoeken om zo de code te kraken van het cijferslot van de fiets van sportschepen Gerard Stassen.

{fshare}

Tongenaar maakt het in de mode

Tongenaar Bart Vandebosch (39) (rechts op de foto) is al meer dan tien jaar actief in de modewereld. Hij studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie. Daar leerde hij ook zijn partner Tom Notte uit Deinze kennen. In 2002 startten ze met '‘Les Hommes'’, een label voor mannenkleding. Daarnaast hebben de ontwerpers ook een dameslabel, genaamd 'Femme'. Intussen worden hun ontwerpen wereldwijd verkocht in selecte boetieks. In oktober 2010 openden ze hun eerste flagshipstore in Hopland, de luxueuze shoppingwijk in Antwerpen. Het duo kleedt talrijke beroemdheden zoals Jack Nicholson, Karl Lagerfeld, Gwen Stefani, Muse, Take That, Marilyn Manson en Rod Stewart, maar ook Bart Peeters en Peter Van de Veire.


{fshare}

Uitbater B&B vreest voor toeristentaks

De uitbater van B&B Ruttermolen heeft zijn bedenkingen over de toeristentaks die het stadsbestuur gaat invoeren. '“Als je naar de top drie van belangrijkste troeven van Tongeren zou vragen, dan zal toerisme steevast vernoemd worden'”, weet Mark Vanherf (ook N-VA boegbeeld). “'Volgens de statistieken zijn er in Tongeren jaarlijks zo'’n 40.000 overnachtingen. Berekeningen van Toerisme Limburg wijzen uit dat een toerist per overnachting ongeveer 75 euro spendeert. Dit betekent dat de verblijfstoeristen goed zijn voor een omzet van 3 miljoen euro in Tongeren. Als dank hiervoor mag de toerist nog eens 2 euro per nacht extra betalen'.

Lees meer...

Lotus Tour vertrekt op de Markt

De autovrije markt werd deze morgen ingepalmd door meer dan 70 Lotus sportwagens. De deelnemers komen uit alle windstreken voor de Lotus Tour Limburg 2013, zelfs van uit Oostende, Duitsland en Nederland. In de voormiddag staat een rit van 160 km richting Voerstreek op het programma, met een tussenstop in Teuven. Namiddag wacht nog eens 80 km. Iedereen wordt om 17u in Genk verwacht voor het diner. Meer foto's  


{fshare}

Zusters verlaten Nerem

Vandaag worden in Nerem de drie zusters uitgewuifd. Ze waren sinds 1994 actief in de parochie. Zuster Vicky, zuster Ann en zuster Ria (foto vrnl) vertrekken met pijn in het hart naar Hasselt. Daar wacht een nieuwe taak in wzc Immadi. De zusters worden bedacht met een dankmis en een receptie in de parochiekerk van Nerem.

{fshare}

Vespa’s komen niet

Normaal zou deze voormiddag een groep deelnemers van de ‘World Vespa Days’ even halthouden op het Vrijthof. Door allerlei omstandigheden werd deze tussenstop in laatste instantie afgeblazen. De Vespa’s zijn intussen op weg naar Riemst.

{fshare}

Sampermans versus Stad Tongeren en Vlaamse Gewest

Etienne Sampermans (63) uit Mal voert al zeven jaar een juridische strijd tegen het sport- en evenementencomplex Sportoase in zijn achtertuin. Hij dagvaardt het Vlaamse Gewest en het Tongerse stadsbestuur. Hij eist dat de buurt terug wordt aangelegd zoals voorheen. De sporthal en de voetbalvelden moeten verdwijnen. De andere buurtbewoners gingen wel akkoord met onteigeningen. Stadssecretaris Houbrechts is gerust in een goede afloop voor de stad. Volgens hem komt dankzij het nieuwe RUP alles in orde (ons artikel van gisteren). Sampermans ziet het enigszins anders...

Lees meer...

Opendeurdag en kunstverkoop Academie

Tijdens de opendeurdag vandaag in de Kunstacademie werd voor de eerste keer een 'kunstverkoop' georganiseerd. Een 30-tal cursisten en een 10-tal externe standhouders boden hun originele kunstwerken te koop aan. Naast een zeer gevarieerde overzichtstentoonstelling waren er ook open ateliers, dit alles onder supervisie van directeur René Vanbrabant. http://pentagoon.be

{fshare}

Kraampjesverkoop

Vandaag kunnen shoppers zich uitleven op de braderie in de handelsstraten. Een bandje zorgt voor de muzikale omlijsting en de kinderen kunnen genieten van grime, springkastelen en clowns. Vanaf donderdag staan er 'vier ‘dolle dagen'’ op het programma. Die eindigen met een extra koopzondag en op maandag 1 juli starten de zomersolden.


{fshare}

Messentrekker blijft aangehouden

De raadkamer heeft gisteren de aanhouding verlengd van de man die op 22 april zijn vriendin neerstak in haar appartement aan de De Lochtlaan. Geert K. (57) zit sindsdien opgesloten  in de Hasseltse gevangenis. Slachtoffer Jacqueline Lindekens is intussen aan de betere hand. Ze kreeg een messteek in de buik.

{fshare}

B-Classic van start

Deze avond werd het startschot gegeven voor het B-Classic Pressure Cooking Festival. De komende 10 dagen zullen 23 muzikanten (Finse, Nederlandse en Belgische) samen muziek maken. Het publiek mag genieten van de open repetities. Deze festivalformule is overgewaaid uit Finland. Het openingsconcert vond in het GRM plaats, tussen de vaste collectie. Morgen zijn het kasteel van ’'s Herenelderen en De Kleine Graaf de gastlocaties. www.b-classic.be/nl

{fshare}

Opbrengst BBQ Hemelingen voor Palliatieve Zorg

Op 2 juni organiseerden de handelaars van de Hemelingenstraat een barbecue. Ze noteerden 325 inschrijvingen. Deze avond hebben ze de opbrengst van het eetfestijn geschonken aan de Palliatieve eenheid ‘De Schelp’ van het AZ Vesalius. De 2.000 euro zal aangewend worden voor comfortzorg van de patiënten.

{fshare}

Besparen en betalen

Het voltallige schepencollege heeft vandaag de begrotingswijziging 2013 uit de doeken gedaan. Normaal moet tegen 2019 een begroting in evenwicht voorgelegd worden, maar ons stadsbestuur wil dit al tegen 2014 realiseren. Men wil 1,9 miljoen euro besparen. Er wordt gekozen voor de 'korte pijn', en het zijn vooral de niet-Tongenaren die door de maatregelen worden getroffen.

Lees meer...

Eerste maatjes

Vandaag en morgen kan je bij de Vishoeve aan de Luikersteenweg de eerste Hollandse maatjes van het nieuwe seizoen proeven. Visboer Hans Verelst heeft er een heuse maatjeshappening van gemaakt: De klanten worden getrakteerd op hand gekuiste maatjes en natuurlijk mag het bijpassende jenevertje niet ontbreken, om de keel te spoelen. De maatjes komen uit de Noord-Atlantische Oceaan. Door het slechte weer is de start van het nieuwe seizoen een beetje verlaat. Volgens kenners zijn ze ‘'mals als boter'.

{fshare}

Sampermans haalt slag thuis tegen Sportoase

Etienne Sampermans uit Mal heeft een slag thuis gehaald in zijn strijd tegen het sportcomplex in zijn achtertuin. De Raad voor vergunningsbetwistingen heeft de twee stedenbouwkundige vergunningen voor enerzijds het aanleggen en bouwen van voetbalvelden en een overdekte tribune en anderzijds het bouwen van een sportcomplex opnieuw vernietigd. Dit gebeurde een eerste keer ook al op 07 februari 2011 ingevolge een Arrest van de Raad van State.

Lees meer...

Autobrand in ’'s Herenelderen

Om 19u30 is de brandweer uitgerukt naar de Membruggerweg in '’s Herenelderen. Een bewoner had zijn Ford Focus in de garage geplaatst. Even later heeft de auto vuur gevat. De vlammen zijn overgeslagen op de garage. Dankzij het snelle optreden van de brandweer kon de pas gerenoveerde woning gevrijwaard worden. De omgeving werd een tijdje afgesloten omdat er gevaar was voor vrijgekomen asbestdeeltjes van golfplaten.

{fshare}

Barbecue NEOS

Om het succesvolle eerste semester af te sluiten organiseert NEOS-Tongeren vanavond een feestelijke barbecue in zaal Concordia. Een 60-tal leden en sympathisanten hebben ingeschreven voor het eetfestijn. En wie kwamen we weer tegen bij het aperitief in de tuin: Josée Schoefs en Mariette Peuskens natuurlijk! (foto onder).


{fshare}

Onveilige bouwwerven

Gisteren hebben Arbeidsinspecteurs in Limburg 24 bouwwerven stilgelegd omdat er onmiddellijk gevaar was voor de bouwvakkers. Deze bliksemactie van de overheidsdienst kaderde in de strijd tegen arbeidsongevallen. In totaal werden 37 bouwterreinen gecontroleerd o.a. ook in Tongeren. Geen enkele werf was volledig in orde!

{fshare}