Uitbater B&B vreest voor toeristentaks

De uitbater van B&B Ruttermolen heeft zijn bedenkingen over de toeristentaks die het stadsbestuur gaat invoeren. '“Als je naar de top drie van belangrijkste troeven van Tongeren zou vragen, dan zal toerisme steevast vernoemd worden'”, weet Mark Vanherf (ook N-VA boegbeeld). “'Volgens de statistieken zijn er in Tongeren jaarlijks zo'’n 40.000 overnachtingen. Berekeningen van Toerisme Limburg wijzen uit dat een toerist per overnachting ongeveer 75 euro spendeert. Dit betekent dat de verblijfstoeristen goed zijn voor een omzet van 3 miljoen euro in Tongeren. Als dank hiervoor mag de toerist nog eens 2 euro per nacht extra betalen'.

'Omdat Tongeren alleen deze belasting wil invoeren, zal de toerist wel 2 keer nadenken om nog in Tongeren te boeken. Bilzen, Sint-Truiden, Borgloon hebben haast evenveel troeven om de toerist te lokken,en dat zonder toeristentaks.

De toeristentaks zou in het beste geval 80.000 euro opbrengen. Maar ik verwacht dat er 25% minder toeristen naar Tongeren zullen komen, dan is die opbrengst ‘slechts’ 60.000 euro, maar de omzet voor de handelaren en horeca daalt met 750.000 euro, een verliesfactor van maar liefst 12,5 keer.

Bovendien zal de administratie om deze belasting te innen en de controle hierop behoorlijk veel aan de Stad kosten zodat de verliesfactor makkelijk tot 40 keer kan oplopen, hetgeen economisch dus een absurde maatregel is', zegt Mark Vanherf.

{fshare}