Ontsluiting tempel Keversstraat

Vanaf maandag 1 juli wordt de Romeinse Tempelsite aan de Keversstraat opengesteld voor het publiek. Nu zondag kunnen alle Tongenaren in avant-première al even een kijkje gaan nemen vanaf 13.30u. Tot 16.30u zullen gidsen informatie geven over de tempel, de opgravingen, het belang van deze plaats en de Romeinse religie. De tempel is tot en met 30 september dagelijks open van 10.00-16.00u. Van 1 oktober tot en met 31 maart is de tempel op weekdagen van 10.00-16.00u en tijdens het weekend van 10.30u-15.30u open.

 

'Onze stad had in de Romeinse periode één van de imposantste tempels in de wijde omgeving. Wij hebben aan de hand van eigentijdse materialen getracht om voor de bezoeker een beeld te schetsen van de omvang van dit complex. Een aantal infopanelen geven daarbij de nodige duiding en achtergrondinformatie', weet Gerard Stassen, schepen van Erfgoed.

De eerste keer dat de Romeinse tempel onder de aandacht kwam, dateert al van de zomer van 1964 toen archeologen tussen de boomrijen van een oude fruitboomgaard een aantal sleuven trokken. Doorheen de jaren werd het terrein beschermd, werden er een aantal kleinere onderzoeken uitgevoerd, maar tot een gedegen ontsluiting kwam het nooit.

'Dankzij een aanzienlijke financiële ondersteuning vanuit de stichting van openbaar nut Limburg Sterk Merk (LSM) heeft de stad Tongeren deze archeologische site kunnen ontsluiten. Er is gekozen voor een evocatie op ware grootte, bewust geen reconstructie. Een reconstructie zou immers betekenen dat deze tempelsite waarheidsgetrouw werd herbouwd; een evocatie daarentegen roept een algemeen beeld op, maar is geen kopie van het origineel. Voor een echte reconstructie ontbraken eenvoudigweg te veel details. Op grond van deze informatie en met name de resterende funderingen waren we in staat een aantal waarheidsgetrouwe afmetingen van deze tempel te bepalen', vult burgemeester Patrick Dewael aan. “

'De Romeinse tempel vormt de verbinding tussen de Beukenberg en het stadscentrum en is op die manier een belangrijk onderdeel van de Mijlpaalroute. Opdat de tempelsite naadloos zou aansluiten op deze wandeling werd tevens voorzien in een trap ter hoogte van de Caesarlaan. We hebben ook een overzichtelijke brochure uitgewerkt omtrent. Deze is tegen de prijs van 5 euro te verkrijgen bij de dienst toerisme of het stadsarchief', besluit Marc Hoogmartens, schepen van Toerisme.

{fshare}