N-VA voorspelt sombere toekomst voor Tongeren

N-VA fractieleider Mark Vanherf vreest het ergste voor Tongeren, na zijn analyse van de  budgetwijziging die gisterenavond door de gemeenteraad (meerderheid tegen oppositie) werd goedgekeurd.

 

Nieuwe belastingen

"Voor N-VA zijn besparingen de weg naar een financieel evenwicht en niet nieuwe belastingen. In Tongeren gebeurt dat anders. Daar komen wel nieuwe belastingen. Misschien (nog) niet de grote belastingverhoging die we vrezen, maar wel gevaarlijke belastingen. Zo is er bijvoorbeeld de toeristentaks. Eenzijdig geldig in Tongeren. Gevreesd mag worden dat de toeristen voortaan de Haspengouwse troeven gaan opzoeken in Bilzen, Sint-Truiden, Borgloon, … We zouden graag zo veel mogelijk toeristen aantrekken, maar eigenlijk jagen we ze weg. Na het stadscentrum wil het bestuur nu blijkbaar het toerisme onder druk zetten", volgens Vanherf.

Budgetherziening

"Het sierde schepen Hoogmartens toe te geven dat hij nu met een aantal problemen wordt geconfronteerd waartegen hij tot vorig jaar heeft moeten vechten: de torenhoge schuld, het systematisch niet willen besparen, de luxeprojecten zoals het Land van Ooit, Sportoase, … Maar het siert hem niet om er niets aan te doen. Er is in Tongeren dit jaar voor 1,2 miljoen euro aan extra inkomsten. Een stuk dankzij besparingen, maar ook een stuk door nieuwe belastingen. Maar dan wordt er onmiddellijk voor 1,1 miljoen extra uitgegeven, het sinterklaas spelen hebben ze nog niet afgeleerd. Dat betekent dat er van de extra inkomsten slechts 144.000 euro aan schuldafbouw wordt gedaan, dus structureel wordt bespaard. Het bestuur heeft een historische kans laten liggen om te tonen dat ze Tongeren terug financieel gezond willen maken door structureel met de extra inkomsten de torenhoge schuld af te bouwen. Als deze budgetwijziging een afspiegeling is van hetgeen we mogen verwachten in 2014, dan vrees ik het ergste voor Tongeren. Als we volgend jaar op hetzelfde stramien verder gaan dan zakt Tongeren dieper weg dan ‘ooit’. We hebben expliciet aan de schepen gevraagd ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. In zijn moeilijke positie binnen het voormalige paarse bestuur is hij de enige hoop op verandering, op een structurele aanpak van de financiële problemen", vervolgt Vanherf..

Was dit een open debat?

"Dat de manier van vergaderen het debat behoorlijk fnuikte en gerokken heeft zullen we maar wijten aan de oude politieke cultuur die er nog heerst. En het feit dat de schepen op het einde expliciet en ostentatief weigert om een aantal vragen van de N-VA fractie te beantwoorden, zullen we maar wijten aan het late uur. Maar het is ongehoord dat we geen antwoord krijgen, onder meer op de vraag of de besparingen op personeel worden tenietgedaan door extra uitgaven voor de onderaanneming van de poetsdienst", besluit Vanherf.

{fshare}