Groen Tongeren vindt Romeinse tempel kitsch

Groen Tongeren noemt de Romeinse tempel zoeterige Disney-architectuur. Volgens de oppositiepartij is het stadsbestuur gezwicht voor de infantilisering. "“Dit is een gebouw dat nep, namaak, onecht en niet waar is. Hier staat een constructie die liegt en het verleden geweld aandoet"“, aldus Johan Vandebosch, secretaris van Groen Tongeren.

"“In Tongeren staat vandaag alles in het teken van de consument. Cultuur en erfgoed zijn big business geworden. Of het nu gaat om de Ambiorixfeesten of sinterklaas, alles wordt ingelijfd door de koop-zondagen. Het gaat niet om cultuur of erfgoed maar om consumptie. Het stadsbestuur kiest ervoor om theatraliteit en entertainment toe te voegen aan de aanwezige historische context. Erfgoed en cultuur worden aangeboden als een belevenis in functie van kopen en consumeren. De Romeinse tempelsite kreeg geen betekenisvolle architecturale invulling die verwijst naar het belang van deze cultusplek in de Romeinse periode van onze stad, maar een afwijzing van de historische tempel”", aldus Vandebosch.

Raadslid Ruben Stassen gaat nog verder: "We zitten hier met een Disney-tempel die een voetafdruk voorstelt maar geen voetafdruk is. De Tempel in betonnen prefab-elementen is duur (1.500.000 euro), er is geen grondig archeologisch onderzoek gebeurd, men heeft de fundamenten moeten verplaatsen om de 'echte' tempelresten onder de grond niet te raken. Een gemiste kans voor Tongeren, zeer jammer".

Volgens Groen had het stadsbestuur moeten kiezen voor één van de concepttekeningen die indertijd gemaakt werden voor de openluchttentoonstelling '‘Archi / arche'. "“Dan hadden we in de Keverstraat waardevolle architectuur gehad die een meerwaarde kon bieden voor de stad en haar historisch erfgoed”", besluit Stassen.

{fshare}