Culturele hoofdstad 2018

In 2018 zijn Nederland en Malta aan de beurt om de Europese Culturele Hoofdstad te leveren. In Nederland strijden 3 kandidaten om de titel: Maastricht, Eindhoven en Leeuwarden. Op 6 september wordt duidelijk wie zich mag kronen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In het project zitten 13 partners: Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Luik, Hasselt, Genk, Tongeren, Aken, regio Aachen, de provincies Limburg (NL), Limburg (B) en Luik en de Duitstalige gemeenschap in België. Het provinciebestuur van Belgisch-Limburg gaat voluit de kandidatuur steunen.

Bij de toewijzing zouden talrijke activiteiten in Hasselt, Genk en Tongeren plaatsvinden, die duizenden bezoekers kunnen lokken. Niet alleen is dit van cultureel belang, de naar schatting 8 miljoen bezoekers per jaar zorgen ook voor een economische besteding van zo'n 400 miljoen euro. Daarvan willen de partnersteden graag een graantje meepikken. Het kostenplaatje bedraagt 80 miljoen euro. Zo'n 6,5 miljoen van dat bedrag is toegezegd door het provinciebestuur van Belgisch-Limburg, samen met de steden Hasselt, Genk en Tongeren. Zij maken deel uit van het Euregio-comité dat in totaal voor 20 miljoen euro zal zorgen. De stad en de provincie Luik dragen hier bijvoorbeeld ook 4,5 miljoen toe bij.

Voor Tongeren zetelen Guy Schiepers en Bert Leus in de Raad van Toezicht : ‘Tongeren gaat hieraan 1 miljoen euro spenderen gespreid over 6 jaar: 350.000 euro gaat naar de stichting en 650.000 euro wordt in beheer van de stad aangewend ten gunste van het evenement. Dit zal gebeuren door een heroriëntering van de middelen voor cultuur. Tongeren rekent op 15.000 verblijfstoeristen die gemiddeld elk 125 euro per nacht spenderen.

{fshare}