Stad ondersteunt detailhandel

Het stadsbestuur heeft een beleidsnota opgesteld om de detailhandel te ondersteunen. Dit werkinstrument van 40 blz. is er gekomen i.s.m. Unizo , de middenstandsraad en de handelaars.

Enkele punten: Er komt een nieuwe website die de focus legt op shoppen, evenementen, cultuur, eten en drinken. Via een reglement worden reuzengrote stickers met '‘Te huur' of 'Te koop'’ uit het straatbeeld verbannen. Een digitale parkeersignalisatie moet weergeven hoeveel vrije plaatsen er nog zijn.Verder komt er een immodatabank met uitsluitend handels- of bedrijfspanden en kantoren.

Daarnaast wordt gedacht aan sms-parkeren. De cadeaucheques worden gedigitaliseerd. Het stadsbestuur gaat overleggen met eigenaars van winkelpanden om de huurprijzen te verlagen. Eigenaars die aantoonbare inspanningen leveren ter bevordering van de verhuur of verkoop van hun handelspand, kunnen vrijgesteld worden van leegstandsbelasting. Men gaat wandel- en winkellussen creëren. Het stadsbestuur gaat de handelaars in het centrum stimuleren om op vrijwillige basis het aantal koopzondagen uit te breiden.

Tot slot is er de ‘Tongeren-kaart’, een uniforme loyalty-kaart voor alle klanten die in Tongeren shoppen. Via een puntenspaarsysteem krijg je allerlei voordelen zoals gratis parkeren, museumtickets of consumpties in de lokale horeca. Klik hier voor de reportage van TVL Nieuws.

{fshare}