Vertelconcert in de bib (5+)

Op zaterdag 22 november om 15u kan je in de bibliotheek terecht voor het vertelconcert: 'En het klinkt als...'. Sigrid Keunen vertelt verhalen van H.C. Andersen in een eigengereide interpretatie terwijl ze zichzelf op de altviool begeleidt. De drie verhalen worden afgewisseld met een gebarentaal-gedicht en een filosofisch gesprekje over geluid. De voorstelling duurt 50 minuten en dit optreden past in de ‘Voorleesweek 2014’. Gelieve vooraf in te schrijven: aan de balie van de bibliotheek of telefonisch (012/800 060). Gratis toegang.

Kunst in de Ursulakapel

Vanaf vandaag exposeren 3 kunstenaressen hun werken in de Ursulakapel (Begijnhof): Marie Berte, Bea Danckaert (abstracte schilderijen) en Linda Thuys (metalen beelden). Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met 15 december. Open op zaterdag van 13u tot 18u, op zondag van 11u tot 18u.


{fshare}

Orde van de Teungerse Zwoan

De Orde van de Teungerse Zwoan houdt vanavond zijn carnavalszitting in zaal Concordia. Het wordt een spraakmakende showavond met optreden van o.a. David Vandyck en Double DJ’s. De eregenodigden komen uit Diepenbeek, Gellik en Hassselt. “We verwachten het bezoek van minstens 20 bevriende carnavalsverenigingen”, vertelde ‘BellemanHugo Frans. De Zwoanen hebben hun eigen mannelijke ‘Daasmeriekes’! De vereniging reikt opnieuw een 'Marcelleke' uit: de trofee voor een verdienstelijk persoon gaat dit jaar naar Marie-Paule Hanssen, uitbaatster van café 'De Klok' in de Hemelingenstraat.

{fshare}

De Sint op Wildbroek

Het is altijd een leuke verrassing als er aangebeld wordt en Sinterklaas staat voor de deur! Deze namiddag deed de Sint zijn ronde in de wijk Wildbroek en alle kinderen kregen lekkere speculaas en een heel grote 'mikkeman'. Een initiatief van het wijkcomité Wildbroek.

{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 8 koppels-huwelijksjubilarissen ontvangen door het stadsbestuur: 8 gouden bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde: Jean en Jozefine Lecocque-Leroi, Albert en Maria Weerts-Giebens, François en Martha Thys-Louwet, Michel en Annie Cartenstadt-Duchateau, Guillaume en Jeannette Hofmans-Kellens, Gigi en Bertha Morrhey-Wolters, Jacques en Anna Salmon-Weerelds, Etienne en Magda Fias-Lowette. Onze felicitaties!

{fshare}

100 jaar TIO

Het eeuwfeest van de ‘Ambachtschool aan de Rooi Baan’ werd vandaag afgesloten met een academische zitting.  Gastsprekers waren o.a. Mieke Vanhecke, directeur-generaal VSKO en de burgemeester. Enkele leerkrachten en leerlingen paradeerden en figureerden in oude klederdracht. Er werd les gegeven, anno 1938.


{fshare}

Clubhuis TMV ingehuldigd

Op de Boeberg in Henis werd deze namiddag het nieuwe clubhuis van de Tongerse Modelvleugels officieel ingehuldigd door sportschepen Gerard Stassen. De stad zorgde voor de materialen, goed voor 85.000 euro. Voor het bouwen en de afwerking hebben de leden zelf de handen uit de mouwen gestoken.  “Eind vorig jaar hebben we de oude clubchalet gesloopt. Intussen is hier hard gewerkt. Het was vaak afzien. De ramen werden geplaatst bij -10°C. Dit nieuwe clubnestje is ons levenswerk”, vertelde voorzitter Henri Horion. DE TMV zijn in 1967 gestart.

{fshare}

Sint in de bib

Deze voormiddag ontvangen de Sint en zwarte piet de jonge lezertjes in de bibliotheek. Zowat 50 kinderen hebben zich vooraf ingeschreven. Ze krijgen een zak snoep, een pakje chips een mandarijntje en natuurlijk ook een boekje. De kindjes mogen ook met de Sint op de foto.

{fshare}

Kleine BOB-controles

N.a.v. de BOB-campagne kiest de politiezone Tongeren-Herstappe voor dagelijks meerdere en kleinere controles. Zowel voormiddag, namiddag als ’s nachts zal er telkens een twintigtal  autobestuurders gecontroleerd worden.

{fshare}

Lindemannen steunen Noah

CV De Lindemannen van Rutten zijn met een wafelverkoop gestart om geld in te zamelen voor hartpatiëntje Noah De Schepper. De jongen woont met zijn ouders in Gemmenich, maar zijn tante Krista woont in Tongeren. Noah wordt voorlopig geholpen met een kunsthart en wacht op een donorhart. De Lindemannen hebben vrijdagavond wafels verkocht tijdens Carnavalissima in cc De Velinx. Zondag zijn ze in Diets-Heur present tijdens de stadsderby tussen Heur en KSK. Het bedrag dat er overblijft nadat alle kosten gedekt zijn, zullen de ouders van Noah aan een goed doel overmaken. Een pak wafels kost 2,50 euro.

{fshare}

Tongeren wint Carnavalissima!

Tongeren heeft in cc De Velinx de 39e editie van ‘Carnavalissima’ gewonnen. Het liedje ‘Ich ben enne cloon vandoag’ werd gezongen door Francis Nijs. Hij haalde het van 12 andere kandidaten. De 2e prijs is voor Lanaken en de 3e voor Diepenbeek. Zonhoven wint de Showprijs, Bree de Persprijs en Hasselt de Publieksprijs. Voor Tongeren is het de tweede zege. In 2001 won Georges Willemaers met ‘Faiftig joar carnaval’. Joke Martens werd door Liveke gehuldigd voor zijn jarenlange bijdrage aan carnavalsmuziek en René Vliegen maakt deel uit van het bestuur van Liveke.


{fshare}

Puzzel en speculaas

De Toeristische Dienst pakt uit met twee nieuwigheden om Tongeren te promoten bij de bezoekers. Zo kan je voortaan speculaas kopen met de afbeelding van Ambiorix of voor wie meer van puzzelen houdt, is er een puzzel van 1.000 stukjes met een foto van het stadhuis.

{fshare}

Gedeputeerde Moors bezoekt De nieuwe Volksbond

Vandaag was Inge Moors, gedeputeerde voor plattelandsbeleid, te gast in de Nieuwe Volksbond. Ze werd er rondgeleid door coördinator Fernande Clerinx die haar de werking van deze erkende vzw tegen armoede uitlegde. De gedeputeerde vond het een heel mooi initiatief. Fernande gaf haar enkele tips mee: "Geef kansarmen iets te doen en evalueer een project om kansarmoede te bestrijden niet op korte termijn". 0p de foto vlnr: schepen An Christiaens, gedeputeerde Inge Moors, coördinator Fernande Clerinx en Marleen Cuyx (CAW).

{fshare}

‘De Rudi’ zat verstopt in Tongeren

Het programma ‘Iedereen beroemd’ op één sluit telkens af met de rubriek ‘Help de Rudi’. De Rudi loopt vaak verloren en kan wat hulp gebruiken. Elke dag geeft hij een tip over waar hij is. Donderdagavond had hij zich verstopt in een speelgoedwinkel in de Maastrichterstraat. Hoe het afgelopen is en wie hem als eerste gevonden heeft, zien we deze avond rond 19u45 op het scherm.

{fshare}

Mazoutvlek Albertkanaal is opgeruimd

Brandweer en Civiele Bescherming zijn tot vanmorgen 01 u. in de weer geweest met het opruimen van de mazoutvervuiling op het Albertkanaal. De vlek reikte van Luik tot in Paal-Beringen, maar concentreerde zich vooral t.h.v. Vroenhoven-Kanne. Wie of wat de vervuiling heeft veroorzaakt, is niet bekend. Omdat gebruik gemaakt werd van een biologisch afbreekbaar detergent om de mazoutfilm op het water op te lossen, is er geen milieuschade.

{fshare}

Tongerse student verongelukt in Hasselt

Deze ochtend om 06u is aan de Gouverneur Verwilghensingel in Hasselt een 22-jarige student uit Tongeren verongelukt. De jongeman probeerde de grote ring over te steken. Enkele auto’s konden hem ontwijken. Hierna is hij gehurkt op de busbaan gaan zitten in de buurt van de Handelsschool. Een aankomende lijnbus zag de jongen te laat zitten. De student Florent Pevee was op slag dood. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.
Update: zie archieffoto hieronder - Florent P. is de 2de van links.


{fshare}

Opbouw kerstdorp en ijspiste

N.a.v. de eindejaarsperiode komt er op de Grote Markt een overdekte ijspiste en een kerstdorp. De opbouw is maandag van start gegaan. De leidingen voor het ijs zijn intussen al uitgerold. Nu kan het aanmaken van het ijs beginnen. Dat zou 4 à 5 dagen duren. Het kerstdorp bestaat uit een twintigtal chalets waar u tal van kerstartikelen terugvindt of waar uw kids aan allerhande activiteiten kunnen deelnemen. Het kerstdorp is van 6 december t.e.m. 5 januari 2014 dagelijks open. De afbraak is voorzien vanaf maandag 6 januari en neemt een volledige week in beslag.

Lees meer...

Landschappen in de academie

Vanavond vindt in de academie de finissage plaats van de tentoonstelling ‘Voor u: een landschap’. Een tiental leden van de afdeling keramiek heeft een maand lang aan de opbouw van de expo gewerkt. “Het is de weergave van een persoonlijke beleving van een landschap, omgezet in een persoonlijk beeld”, vertelde leerkracht Judith Schils (keramiekatelier). Volgens directeur René Vanbrabant is het een werktentoonstelling: ‘Work in process’.

{fshare}

Metrotile schenkt dakpanelen aan Filipijnen

De zaakvoerder van Metrotile Europe op Tongeren-Oost schenkt 4.500 m² metalen dakpanelen aan de Filipijnen. Het materiaal is bedoeld om scholen en ziekenhuizen terug op te bouwen. Sergio Nanini was op 8 november aanwezig op de Filipijnen toen de tyfoon voorbij raasde. Het transport van de container wordt gefinancierd door de logistieke partners van Metrotile. Zo zorgt Rovetra ervoor zorgt dat de container van Tongeren tot de haven van Antwerpen geraakt. Herfurth Logistics nv en K-line hebben aangeboden de container op hun kosten te verschepen van Antwerpen naar Cebu en Tradubel neemt de exportdocumenten voor zijn rekening. De vracht zal ongeveer een maand onderweg zijn. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.

{fshare}

Yves Leroi draait ze warm voor Nederheem

Yves Leroi gaat in het kader van de actie ‘Music for Life’ de komende drie zondagen verzoekplaten draaien in de Tongerse winkelstraten. De shoppers kunnen tegen een prijs van 2 € een verzoekplaat aanvragen waarvan de opbrengst integraal aan Nederheem zal worden geschonken. De actie zal telkens lopen van 14u tot 18u en dit op drie verschillende locaties in de binnenstad: zondag 1 december op de Veemarkt, zondag 8 december op het Hospitaalplein en zondag 15 december aan het Praetorium.

{fshare}

Nieuwe reispas en vreemdelingenkaart

Vanaf 5 december kan je in het Praetorium terecht voor biometrische paspoorten (reispassen) en elektronische vreemdelingenkaarten voor niet EU'ers. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van vingerafdrukken, de foto zal worden gescand aan de hand van internationale normen en de handtekening zal worden geregistreerd via een elektronisch pad. De vreemdelingenkaarten moeten steeds persoonlijk afgehaald worden en niet meer door een volmacht. Een biometrische reispas is 5 jaar geldig en beschermt u beter tegen misbruik van uw identiteit. De criteria voor een pasfoto zijn strikter dan vroeger. Enkele belangrijke wijzigingen: u moet met neutrale blik en met de mond gesloten op de foto staan (geen glimlach). Ook moet u recht in de camera kijken. Uw hoofd moet onbedekt zijn, gezicht en ogen moeten volledig zichtbaar zijn.

{fshare}

Rampenplan voor mazoutvlek op Albertkanaal

In Riemst heeft burgemeester Vos i.s.m. de brandweer en de Civiele Bescherming in de vooravond de pre-fase van het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Aanleiding is een gigantische mazoutvlek op het Albertkanaal. Om 18u komt een crisiscel samen in het jachthavengebouw in Kanne, om de gemeenschappelijk aanpak te bespreken. De vlek is omstreeks 15u waargenomen t.h.v. Luik en zou reiken tot in Paal-Beringen. De Civiele Bescherming van Brasschaat is ter plaatse, alsook de brandweerkorpsen van Bilzen, Maasmechelen en Luik. Momenteel zitten de hulpdiensten met 4 kleinere boten op het kanaal, maar het zwaardere materieel met betere verlichting is onderweg. Er zal de hele nacht worden geruimd, samen met de hulpverleners uit Wallonië. Of er al dan niet schade is berokkend aan het visbestand, is nog niet duidelijk.”

{fshare}

Sint bezocht Jeugdland

Deze voormiddag is de Sint met zijn pieten op bezoek geweest in de vrije basisschool Jeugdland. Hij werd er door de kinderen en hun ouders warm onthaald. In de turnzaal werd er gezongen en gedanst. Alle kinderen kregen een pakje speculaas. De sint had ook iets meegebracht voor de school: twee picknicktafels en een aantal basketballen. “Vandaag mogen alle kinderen hun schoen zetten in de klas”, vertelde juf Lieve. Jeugdland neemt ook deel aan de actie 'S.O.S. Speelgoed' van Joe fm. Kinderen kunnen afgedankt speelgoed meebrengen naar school.


{fshare}

Peter-Paul Custers nieuwe voorzitter van TKK

Omwille van het recent ontslag van voorzitter Marijke Cloes en ondervoorzitter Jean-Marie Detré van de TKK (Tongerse Koninklijke Kunstkring) werd door het bestuur overgegaan tot verkiezing van o.a. een nieuwe voorzitter. Op de Algemene Vergadering van 25 november werd Peter-Paul Custers voorgesteld en unaniem verkozen als nieuwe voorzitter van de TKK. Hij vervulde de functie van boekhouder en webdesigner. Custers zal bijgestaan worden door Alda Fransen als ondervoorzitter. Annie Peters blijft penningmeester, Anita Christiaens wordt secretaris en Frieda Rouffa zal als coördinator aan het werk gaan. Deze kleine maar vastberaden kern zal alle taken samen behartigen met als doel de TKK – die al meer dan 60 jaar bestaat - te behouden en de werking ervan uit te breiden. Op de foto van links naar rechts : Frieda Rouffa, Alda Fransen, Peter-Paul Custers, Anita Christiaens en Annie Peters. (Ingestuurd door TKK - Foto TKK)

{fshare}

Donderdagmarkt is verhuisd

De wekelijkse donderdagmarkt is sinds vandaag weer tijdelijk verhuisd naar het wandelpad aan de Leopoldwal, de Veemarkt en het Hospitaalplein. De kraampjes moeten plaatsruimen voor het kerstdorp en de ijspiste die de komende weken de Grote Markt inpalmen. Vanaf donderdag 16 januari mogen de marktkramers naar hun vaste stek terugkeren.


{fshare}

Opbrengst 'Super Loyens Day' voor pediatrie

Enkele verenigingen uit Vlijtingen en Riemst hebben voor het tweede jaar op rij een ‘Super Loyens Day’ georganiseerd. Op 1 juni was er een voetbaltornooi tussen de verenigingen waar Peter Loyens lid van was, gevolgd door een afterparty. Peter Loyens is op 28 maart 2011 in elkaar gestuikt terwijl hij zaalvoetbal aan het spelen was bij VZVK. Hij was amper 38 jaar. De verenigingen waarin hij actief was, hebben het Peter Loyens-fonds opgericht. Vorig jaar ging de opbrengst van de Super Loyens-Day naar 'Make a Wish'. Dit jaar schenken ze 4.250 euro aan de pediatrieafdeling van het AZ Vesalius. Het geld wordt o.a. gebruikt voor de aankoop van speelgoed.


{fshare}

Korte gemeenteraad

De gemeenteraadszitting was deze avond in minder dan een uur afgelopen. Voorzitter Hugo Biets liet een aantal van de 19 agendapunten samen afhandelen. Voor het eerst tijdens deze legislatuur waren er geen toegevoegde punten of mondelinge vragen en raadslid Ruben Stassen was er niet. De N-VA bood weerwerk bij enkele punten: het kunstgrasveld (Sportoase), het ‘fatsoeneren’ van het station en de prijsverhoging voor het inzamelen en verwerken van het huisvuil.

{fshare}

Veemarkt is klaar voor de kerst

De Veemarkt is al helemaal in kerststemming. Het plein beschikt voor de eerste keer over een kerstboom. De kunststofspar die al enkele jaren op het Stadhuisplein pronkte, is naar hier verhuisd om plaats te ruimen voor de ijspiste en het chaletdorp. Deze avond werden de lichtjes in de boom ontstoken. Het oogt alvast heel feeëriek.

{fshare}

Donderdagmarkt verhuist tijdelijk naar Leopoldwal

Morgen verhuist de wekelijkse donderdagmarkt tijdelijk naar de Leopoldwal en omgeving. Reden is de komst van het kerstdorp en de ijspiste op de Grote Markt. Tot en met donderdag 9 januari 2014 vindt de wekelijkse markt dus plaats op het wandelpad aan de Leopoldwal, met uitbreiding naar de Veemarkt en het Hospitaalplein. Vanaf donderdag 16 januari moeten de marktkramers terugkeren naar de Grote Markt. De donderdagen dat de markt op de Leopoldwal doorgaat, wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd op de Leopoldwal. Het verkeer is dan enkel toegestaan van de Moerenpoort in de richting van de 11de Novemberwal/18de Oogstwal. (Archieffoto PGT 08/2010)

{fshare}

Kaat Vrancken in de bib

Deze namiddag was auteur Kaat Vrancken te gast in de bib. Ze vertelde uit haar  kinderboeken. Een twintigtal kinderen en volwassenen luisterde geboeid naar haar interactief verhaal uit de hondenwereld. Ze liet geluiden horen waar honden bang van zijn en de kinderen mochten hondenbrokken ruiken die heel erg stinken maar die honden lekker vinden. Daarnaast was Nele Vekemans van de Opvoedingswinkel in de bib aanwezig voor een complimentenmoment. Ouder en kind konden een compliment delen en bevestigen op de complimentenboom.


{fshare}

Buurtbank Rutten is klaar

Vandaag wordt in Rutten de laatste hand gelegd aan de buurtbank, een initiatief van samenlevingsopbouw RIMO Limburg. De betonnen sofa werd door de Ruttenaren helemaal bekleed met gekleurde glasmozaïeken. Eind september werd een workshop ‘Tekenen’ ingericht. De kinderen van kleuterschool Evermaruske hebben de afbeeldingen voor de voorkant ontworpen. Alle tekeningen werden in ballonnen afgebeeld: het voetbalplein, de Beek, een koe..  Meester Jef Ory nam de achterzijde voor zijn rekening. Hij koos o.a. voor de Evermaruskapel, het Monument der gesneuvelden, het Heilige Huisje, de burchttoren, de processie en de oude bietenfabriek. “Vijf inwoners hebben het meeste werk voor hun rekening genomen”, vertelde opbouwwerkster Nicole Baerts. “Hun initialen werden in de sofa verwerkt”. De mozaïeken worden ingewassen en dan krijgt de buurtbank een prominente plaats op de Ruttermarkt.


{fshare} 

Rustoordbewoners gaan naar 'Marina'

Deze middag zijn 30 bewoners van wzc De Motten naar de bioscoop in Lanaken vertrokken om er de film ‘Marina’ te gaan bekijken.  Ze werden opgepikt door een liftbus en 15 personeelsleden staan in voor de begeleiding. “Deze uitstap wordt door het OCMW-betaald. Dit jaar werd de jaarlijkse zeereis afgeblazen. In ruil hebben de bewoners van een aantal bus uitstappen kunnen genieten. De Olmense Zoo, Banneux en Bokrijk”, vertelde OCMW-voorzitter Johnny Vrancken. De bewoners hebben zelf gekozen voor de film ‘Marina’.

{fshare}

Affaire Box

Dinsdag werd voor het Hof van Beroep in Antwerpen de derde en laatste zittingsdag gehouden in de affaire rond Eddie Box. Alle partijen hebben een laatste repliek mogen houden. De gewezen Vld-schepen werd op 19 juni 2006 door het toenmalige stadsbestuur aangeklaagd wegens fraude m.b.t. de concessieovereenkomst voor het parkeerbeheer van de stad. Box blijft zijn onschuld volhouden. De uitspraak van het vonnis wordt ten vroegste op 8 januari 2014 verwacht. Hierna kan men nog in cassatie gaan.

{fshare}

Het Tongerse voetbal

Tijdens de commissievergadering ‘Sport’ hebben schepen Gerard Stassen en sportfunctionaris Stefan Rondags een uiteenzetting gegeven over de Tongerse voetbalploegen. Jeugdtrainer Johan Baldewijns heeft ‘het Voetbalproject’ toegelicht. Momenteel wordt er op 8 locaties in Groot-Tongeren gevoetbald. Er zijn 8 teams aangesloten bij de KBVB en daarnaast zijn er 5 recreatieve ploegen. In Henis is er nood aan een oefenveld en in Heur ligt het veld zonevreemd. Voor het veld van Nerem zijn er geen concrete plannen (nieuwe locatie voor Heur???). Er zouden gesprekken gevoerd worden tussen Henis en ’s Herenelderen  over een eventuele samenwerking. Op Sportoase wordt een kunstgrasveld aangelegd op het A-terrein van KSK.

Lees meer...

Resultaten Slim-actie

De Limburgse korpsen van lokale politie en de Wegpolitie Limburg hebben het afgelopen weekend een gemeenschappelijke SLim-actie gehouden met controles op alcohol, drugs en snelheid. In de politiezone Tongeren-Herstappe hebben 106 chauffeurs een ademtest moeten afleggen: hiervan was 1 positief. Verder werd ook 1 speekseltest afgenomen in het kader van drugs in het verkeer, het resultaat was negatief.

Lees meer...

Inventarisvoorstelling Mal-Sluizen

Op dinsdag 3 december stelt de Erfgoedcel de inventarissen voor van het roerend patrimonium van de Kruisvindingskerk van Mal en de Sint-Servatiuskerk van Sluizen, om 19u30 in de Parochiezaal van Mal (Kruisvindingsstraat 67). Er zal een welkomstwoord gegeven worden door erfgoedschepen Gerard Stassen, waarna de heer Jeanno Ernots het zal hebben over de geschiedenis van Mal en stadsarchivaris Steven Vandewal over de geschiedenis van Sluizen.

{fshare}

Nieuwe evenementen-torentjes

De stad zorgt ieder jaar voor ‘evenementen-torentjes’, bedoeld voor winkels, cafés, brasserieën, restaurants en andere openbare plaatsen. De opvallende torentjes geven een overzicht van alle grote evenementen in Tongeren. Dit jaar komt er voor de eerste keer een extra torentje met de evenementen tijdens de winterperiode.

{fshare}

Opgelet voor nepambtenaren van FOD Economie

De FOD Economie heeft vorige week zijn campagneTelefoon, gsm, internet, televisie: durf vergelijken!’ gelanceerd. Sommige personen maken hier misbruik van. Ze doen zich voor als ambtenaren van de FOD Economie en misleiden de consument. De campagne zet de consument er toe aan de telecomprijzen te vergelijken om vervolgens de voordeligste formule te kiezen. Er circuleren personen die zich voordoen als ambtenaar van de FOD Economie. Ze nemen contact op met burgers om aan huis de werking van de prijssimulator uit te leggen. Ga hier in geen geval op in!

{fshare}

Huis gestut in Mulken

De brandweer heeft vandaag een huis moeten stutten op de hoek van de Mulkerstraat en de Herenbosweg. Een bijbouw dreigt af te scheuren van het hoofdgebouw. Binnen werden metalen stutpalen geplaatst. Er werd ook een dekzeil met zandzakjes op het dak aangebracht. De Civiele Bescherming werd erbij gehaald om de zijgevel met zware balken te stutten. Volgens de Franse eigenaar werden de scheuren en barsten veroorzaakt door de rioleringswerken in de Herenbosweg. Volgens de bevoegde stadsdiensten was de woning al bouwvallig en is er geen direct instortingsgevaar. Een studiebureau zal de stabiliteit verder onderzoeken. Tot dan blijft de Herenbosweg afgesloten.


{fshare}

Infosessie over werken in Mulken

In Mulken zijn de werken voor de ‘Collector Fonteinbeek’ bijna afgerond. Aansluitend zullen in fase 2 ook de andere straten (Mulkerstraat, Dorpsstraat en Sint-Gillisstraat) aangepakt worden. Infrax zal het rioleringsstelsel vernieuwen (gescheiden stelsel) en de stad staat in voor de herinrichting van de straten en stoepen. Deze avond waren alle betrokken inwoners uitgenodigd op een infosessie in de werfkeet aan de Locht. Ze kregen er uitleg door de projectverantwoordelijken. De aannemer voorziet 100 werkdagen. De straten worden aangelegd in okerkleurige en de stoepen in grijze klinkers.

{fshare}

Zuidflank-effect?

Naast wijnboer Jaap Van Rennes zijn ook de burgervaders van Tongeren en Riemst hoopvol over het Zuidflank-effect. De serie haalde de afgelopen weken gemiddeld 800.000 kijkers. Tongeren investeerde 200.000 euro in de fictiereeks: “Ik verneem van de uitbaters van de hotels en B&B’s dat er regelmatig over gesproken wordt door de toeristen. Ik verwacht een positieve flow en heb er een goed gevoel bij”, aldus burgemeester Dewael. Deze avond verschijnt de laatste aflevering op het scherm.
Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.

{fshare}

Overvallers goudsmid krijgen 2 jaar cel

De twee overvallers die op 28 september 2012 een gewapende overval pleegden op goudsmid Christel Moens, moeten twee jaar de gevangenis in en 20.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de correctionele rechter vandaag uitgesproken. De minderjarige mededader verschijnt later voor de jeugdrechter. Daar bovenop komt nog eens 2.200 euro aan gerechtskosten. De goudsmid is tevreden over de uitspraak: “Nu kan het verwerkingsproces eindelijk beginnen”.

Lees meer...

BOB-campagne 2013

Vrijdag gaat de nieuwe ‘BOB-campagne’ van start. De eindejaarscontroles begonnen nooit eerder zo vroeg en de campagne zal dit jaar ook langer duren. Vorig jaar blies minder dan 3% van de gecontroleerde chauffeurs positief. Toch is de Belg wat dat betreft één van de slechtste leerlingen in Europa. Vooral 40-plussers kruipen frequent met een glas teveel op achter het stuur. Deze campagne duurt tot 27 januari. Alles samen wil de politie 250.000 bestuurders controleren.

{fshare}

Infosessie 'EPB en BEN-woningen'

Donderdag wordt om 19u30 in de Ambiorixzaal van het Praetorium, een infosessie rond Energieprestatie en het Binnenklimaat (EPB) en Bijna-Energieneutrale (BEN) -woningen gehouden. Er wordt duidelijk gemaakt wat het K-peil, het E-peil, de Umax-waarden en de jaarlijkse netto energiebehoefte (JNE) juist betekenen. Hoe je er als bouwheer mee kan omgaan en welke eisen er opgelegd worden door het Vlaamse Energieagentschap (VEA). Daarenboven komen ook de eisen met betrekking tot ventilatie aan bod. In een tweede gedeelte komt de specifieke EPB-regelgeving die vanaf 1 januari 2014 zal in voege gaan aan bod. Als laatste wordt heel even een tip van de sluier opgelicht over de nakende regelgeving tegen 2020 rond BEN-woningen. Gratis deelname. Inschrijven is verplicht [e] Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 012 80 01 52

{fshare}

Leerlingen De Boomhut worden in SIBBO verwend

Vandaag mochten de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van De Boomhut in Mal zich gaan laten verwennen in het SIBBO. De leerlingen van de afdeling ‘Kappersmedewerker’ zorgden voor een feestkapsel, gelakte nagels en maquillage. “Bedoeling is om even te relaxen voordat de grote examens beginnen. In school volgt een kerst-fotoshoot”, vertelde juf Evy. De foto’s worden ingekaderd en verkocht tijdens de kerstmarkt van de school.


{fshare}

Zuidflank, laatste aflevering

Deze avond om 21u40 zendt vtm aflevering 13 van ‘Zuidflank’ uit. Allerlaatste ontboezemingen zetten de wereld van Rob en Mark op z’n kop. Rob blijkt dus de halfbroer te zijn van zijn Mark - zowel op professioneel als op liefdesgebied zijn grote rivaal- al lijkt het erop dat die plooien eindelijk gladgestreken kunnen worden nu Rob ontdekt heeft dat zijn moeder hem al die jaren leugens heeft voorgeschoteld over de Deweerdts. Maar makkelijk is deze nieuwe ontboezeming niet. Ook niet voor Ann, die al twee  keer iets gehad heeft met Rob en net nu weer erg gelukkig is met haar echtgenoot Mark. Ook Lydia zit in zak en as, want na al haar leugens wil haar zoon Rob niets meer met haar te maken hebben. Meer zelfs: hij neemt een besluit dat Lydia’s wereld en dat van de Deweerdts helemaal op z’n kop zet…
(Foto vtm)

{fshare}

Cloaca door TNT

Vanavond zet het Tongers Nieuw Theater opnieuw ‘Cloaca’ scène-op-scène in cc De Velinx. De twee vorige voorstellingen werden alvast zeer gesmaakt door het trouwe publiek. Regisseur  Roel Vanderstukken kan er vanavond helaas niet bij zijn omdat zijn vrouw van de trappen donderde. Voor het 21-jarige TNT is het al het 22e stuk en het 4e onder Roel Vanderstukken. “We hebben 50 repetities achter de rug. Dat is opvallend veel, maar het is dan ook een moeilijk stuk met snelle dialogen”, wist Fabienne Timmermans. TNT dingt hiermee naar het ‘Gouden Doek’ en het ‘Landjuweel’. Er zijn nog slechts enkele zitjes beschikbaar voor de voorstellingen van maandag 25 november, donderdag 5 en vrijdag 6 december. Reservatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0485/518902. Tickets kosten 10 euro.

{fshare}

Lauw herdenkt gesneuvelden

Deze voormiddag werden in Lauw de slachtoffers van beide wereldoorlogen herdacht. Dat gebeurde met een korte plechtigheid aan het Monument der Gesneuvelden bij de St-Pieterskerk. De vaderlandslievende verenigingen legden bloemen neer. Schepen Marc Hoogmartens vertegenwoordigde het stadsbestuur. In Lauw zijn indertijd drie dorpelingen gesneuveld: Albert Baillien, Alfons Mullens en Alfons Brugmans. Verder lieten ook 8 soldaten van het 2e regiment Lanciers hun leven in Lauw.

{fshare}

3e Almanak van Mal

De heemkundige kring van Mal pakt voor het derde jaar op rij uit met een almanak, geïllustreerd met dorpskiekjes uit het verleden. Jeanno Ernots, Roger Collas en André Vanwoudenberg hebben ook nu weer hun best gedaan om er een mooie editie van te maken. De oude foto’s werden binnengebracht door de Mallenaren. Roger heeft de handen vol gehad met fotoshoppen. De kalender is aan 5 euro te verkrijgen bij de lokale handelaars. Een aanrader!

{fshare}

JCI Tongeren viert eerste lustrum

Junior Chamber International Tongeren (JCI) viert vanavond het eerste lustrum. De ‘charterday’ van deze serviceclub vond plaats op 22 november 2008. Het lustrumfeest gaat door in de Audi-showroom van garage Timmermans. De aanwezigen kunnen er o.a. genieten van een Cava- en oesterbar. De 25 leden zijn tussen 18 en 39 jaar. “We werken met een kandidatenlijst. Wie aanvaard wordt, ontvangt de JCI-pin.”, vertelde voorzitter Jorn Van Herck. “Op 9 en 10 mei 2014 organiseren we het Vlaams congres van JCI in het GRM”.

{fshare}