Woonproject Heurkensberg toegelicht

Deze avond gaf de ontwikkelaar van het woonproject ‘Heurkensberg’ uitleg aan de buurtbewoners. Schepen Patrick Jans (Ruimtelijke ordening) verwelkomde de 20 aanwezigen in het Praetorium:”Het gebied is 8 ha groot. De gronden werden verkocht aan ontwikkelaar Skyline. De vzw Nederheem krijgt een nieuwe ontsluiting en Ter Heide krijgt een fiets- en voetgangersverbinding richting stadscentrum. Het project zal gefaseerd ontwikkeld worden over een periode van 8 tot 10 jaar”. Bram Machtelinckx (Skyline) lichtte het project toe: “ Het wordt een mix van appartementen, woningen en villa’s met veel aandacht voor groen en natuur. We gaan voor een dorpskarakter met woonerven en straten met eenrichtingsverkeer”.  

{fshare}

Halloweentocht in Nerem

Deze avond is Nerem in de ban van Halloween. Cafébaas Marcel (Derby) heeft een halloweentocht uitgestippeld via de Dreef en de Kleinblookstraat. Langs het parcours van 3km worden de deelnemers op vijf locaties geconfronteerd met een griezelattractie. Er is zelfs een griezeltunnel bij van 80 meter en dankzij het zachte weer is de opkomst massaal.

{fshare}

Trein naar Blankenberge wordt afgeschaft

Eind volgend jaar wil de NMBS haar nieuw vervoersplan voorstellen om tot stiptere en snellere treinen te komen. Voor wat Tongeren betreft zou de rechtstreekse verbinding Tongeren-Hasselt-Blankenberg/Knokke verdwijnen. Wie naar deze twee kustbestemmingen wil sporen, zal dan in Genk moeten vertrekken. Door de 13 tussenstops zal de rit meer dan 3 uur duren.

{fshare}

Valère Maenhout exposeert

Kunstschilder Valère Maenhout exposeert zijn aquarellen in het OLV-parochiecentrum (Stadhuisplein 8). De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend: realistisch of non-figuratief. Valère haalt de inspiratie vanuit de natuur, de reizen, de Provence, de fotografie, van onze streek of emotionele indrukken en poëzie, of gewoon uit het dagelijks leven. Van de 160 tentoongestelde schilderijen is ongeveer tweederde 'nieuw werk'. Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen vanaf vandaag tot en met zondag 3/11, telkens van 11u tot 19u. Een aanrader!


{fshare}

Koen Daerden heeft 'ja' gezegd

Om 11u30 heeft burgemeester Dewael een ‘bekende Tongenaar’ in de echt mogen verbinden:  profvoetballer Koen Daerden is in het huwelijksbootje gestapt met zijn Lisbeth. Ze zijn samen opgegroeid in ’s Herenelderen. Het koppel woont met zijn drie zoontjes in Henis. Proficiat aan het bruidspaar!

{fshare}

Patrick Leenders gerehabiliteerd

N-VA gemeenteraadslid Patrick Leenders werd onlangs door het schepencollege beschuldigd van belangenvermenging. Hij is voor een deontologische commissie verschenen. Deze heeft de aangehaalde feiten niet weerhouden en Patrick Leenders volledig vrijgepleit. De N-VA blijft ondanks het positieve nieuws, toch met een wrange nasmaak achter: “De meerderheid heeft de privacy van ons raadslid geschonden door een lek naar de pers te organiseren. Daardoor werd zowel Patrick als de ganse N-VA fractie in een slecht daglicht geplaatst”, aldus Greta Vermeulen.

{fshare}

Burgemeester krijgt kam

Vlak vóór de gemeenteraad voerde Jong CD&V een actie rond GAS-boetes. Vanessa Cluckers overhandigde een kam aan de burgemeester zodat hij ook in de toekomst met de kam door de GAS-boetes kan blijven gaan: “We hebben de 54 artikelen van het Tongerse GAS-reglement onder de loep genomen. Hier staan geen buitenproportionele GAS-boetes of absurditeiten in. Het reglement wordt gebruikt om overlast te verminderen. Met deze kam kan je door alle toekomstige voorstellen gaan en enkel de redelijke en nuttige behouden”. Burgemeester Dewael was blij met de kam: “Die komt goed van pas als ik op mijn Vespa zit. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt de leeftijd voor GAS-boetes naar 14 jaar te verlagen. We willen enkel de kleine fenomenen van overlast aanpakken”.

{fshare}

Gemeenteraad

De 8 agendapunten van de gemeenteraad werden in 20 minuten afgewerkt. Raadslid Ruben Stassen (Groen) zorgde, naar goede gewoonte, voor 1 toegevoegd punt en 3 mondelinge vragen. Hij pleit o.a. voor de aanmaak van een facebookpagina voor de stad: “Dat is ideaal om een wedstrijd te organiseren, met als prijs een tête-à-tête met de burgemeester”. Raadslid Toon Caubergh (N-VA) nam het opnieuw op voor de ambulancedienst. Hij kaartte de toestand van sommige voetpaden aan en hij vroeg de inrichting van de busstrook op de ring als fietsstrook. Dat voorstel ziet mobiliteitsschepen Eddy Manet niet zitten: “De Sacramentstraat loopt parallel met de Elfde-Novemberwal en daar mag je in beide richtingen fietsen”.

{fshare}

Stadsbestuur huldigt wereldkampioen

Deze avond werd de kersverse wereldkampioen handboogschieten gehuldigd door het stadsbestuur. Hij ontving een fles champagne en cadeaucheques t.w.v. 250 euro. Robin Ramaekers (19) woont in Haren, maar hij is lid van Schuttersclub Handboog Tongeren en die is gevestigd op het voormalige voetbalplein van Lauw. SHT telt 25 actieve leden en 30 steunende leden. Robin zit in het 2e jaar Industrieel ingenieur. Hij traint 4 maal per week en vuurt dan telkens meer dan 200 pijlen af. Robin droomt over een deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Het voltallige stadsbestuur leeft er samen met hem naar toe. Ze willen hem zelfs ter plaatse gaan aanmoedigen. Burgemeester Dewael was vol lof over de wereldkampioen: “Jij bent zeer gedisciplineerd en continu bezig met het optimaliseren van het materiaal. Jij bent ook behulpzaam, altijd vriendelijk en goedgezind. Het handboogschieten krijgt nog altijd te weinig aandacht. Deze topsport is ondergewaardeerd door de media”.


{fshare}

Winnaars Couponactie

In de maand oktober pakte de vzw Tongeren Shoppingstad uit met de actie ‘250.000 coupons’. Intussen werden al 53.000 coupons geregistreerd via de 3 kiosken of via de website www.visittongeren.be. Deze avond waren de 120 winnaars uitgenodigd in het Praetorium om hun cadeaucheque in ontvangst te nemen. Tot nu toe is er 3.000 van de 5.000 euro uitgeloot. Daarom wordt de actie verlengd tot 17 november. “Deze actie heeft een drieledig doel: De shoppers belonen voor hun trouw; e-mailadressen verzamelen om verdere acties aan te kondigen en mensen laten kennismaken met de vernieuwde website”, vertelde economieschepen Guy Schiepers. Sinds de start van de actie werden al 8.000 inschrijvingen op de nieuwsbrief van VisitTongeren geregistreerd wist Jan De Nys, voorzitter van de vzw Tongeren Shoppingstad te melden. (rechts op de foto)

{fshare}

Carpe Diem in de brug van Vroenhoven

Het Tongerse horecabedrijf ‘Carpe Diem’ van Jan Wirix gaat vanaf 1 november de catering doen van de brug van Vroenhoven. Dat heeft NV De Scheepvaart vandaag bekendgemaakt. De brug werd al op 16 december 2011 geopend. Het complex onder de brug is een multifunctioneel gebouw met een horecagedeelte dat geschikt is voor grote evenementen. Medio volgend jaar komt er ook een brasserie en een bezoekerscentrum bij met een oorlogsmuseum rond Wereldoorlog II en een belevingscentrum rond de binnenscheepvaart.

{fshare}

Toelichting woonproject Heurkensberg

Morgen geeft de ontwikkelaar van het woonproject ‘Heurkensberg’ een toelichting voor de buurtbewoners. Deze informatievergadering vindt om 19 uur plaats in de Ambiorixzaal van het AC Praetorium. In het woonuitbreidingsgebied Heurkensberg, langs de Baversstraat, komen in totaal 220 nieuwe woningen. De sociale huisvestingsmaatschappijen nemen er hiervan 62 voor hun rekening. Het gebied wordt bereikbaar via een nieuwe toegangsweg t.h.v. de parking van de voormalige feestzaal Ambassador. Het bouwdossier kan tot 20 november ingekeken worden bij het loket van de dienst ruimtellijke ordening tijdens de openingsuren.

{fshare}

Wereldkampioen wordt gehuldigd

Morgenavond wordt Robin Ramaekers door het stadsbestuur gehuldigd: om 19u30 in de Tungrizaal van het AC Praetorium. De jonge atleet uit Haren werd op 20 oktober wereldkampioen op het WK handboogschieten in Wuxi (China). Hij werd ook al door zijn club (Schutters Handboog Tongeren) in Lauw gevierd.

{fshare}

Sluitingsdagen stadsdiensten

Op vrijdag 1 (Allerheiligen) en zaterdag 2 november (Allerzielen) zullen alle stadsdiensten gesloten zijn, ook het containerpark. De dienst toerisme is geopend van 10u tot 16u. Op maandag 4 november zal de dienst burgerzaken uitzonderlijk pas openen om 10 uur.

{fshare}

JAT-activiteit in GRM

Vandaag staat er weer een JAT-activiteit op het programma in het GRM. De 34 deelnemers kruipen in de huid van een Etruskische ambachtsman. Eerst krijgen ze een rondleiding op de tentoonstelling rond de Etrusken. Hierna mogen ze zelf aan de slag met klei om een Etruskische dakversiering of ‘antefix’ te maken: ze moeten de klei instamperen in een mal. Daarnaast mogen ze een Etruskisch masker in gips beschilderen in typische kleuren.


{fshare}

Agfa Graphics vernieuwt contract met SKF

Agfa Graphics is sinds 2007 één van de ‘Key-customers’ van SKF Logistics Services. In het magazijn op Tongeren-Oost beheert SKF de reserveonderdelen voor Agfa Graphics. SKF zorgt ervoor dat kritische prepress- onderdelen worden opgeslagen, gepickt, verpakt en verzonden met een hoge urgentie naar alle uithoeken van de wereld. Met dit nieuwe contract, dat oorspronkelijk liep tot 31 maart 2014, verlengt Agfa Graphics zijn logistieke relatie en activiteiten in het magazijn van SKF voor de komende 4 jaar.

Lees meer...

Stormschade

De eerste herfststormen hebben hier gelukkig voor weinig schade gezorgd. De brandweer kreeg slechts een tiental oproepen voor omgewaaide bomen en beschadigde daken: Op de Neremweg was een boom omgewaaid, op het voormalige tinfabriek van Riskin in Nerem was een boom gevallen. Op de Sluizerweg was een dakgoot afgewaaid. In de stationsomgeving zorgden verstopte rioolslokkers voor wateroverlast. Op de Bilzersteenweg waaide een gedeelte van het dak van een woning weg. Hiervoor werd de steenweg een tijdlang afgesloten tussen de Bilzerpoort en de Caesarlaan. De brandweer is opnieuw moeten uitrukken naar het stadhuis. Deze namiddag is het fotozeil tegen de steiger aan de voorgevel gedeeltelijk losgewaaid. De brandweer heeft de oude ladderwagen moeten inschakelen.


{fshare}

Meer dan 5.000 bezoekers voor Halloween op de Dijk

De 9de editie van 'Halloween op de Dijk' lokte meer dan 5.000 bezoekers: zaterdag passeerden 3.450 mensen aan de twee kassa’s. Zondag lieten toch nog 2.000 bezoekers zich niet afschrikken door het gure herfstweer.

{fshare}

Financiële ondersteuning voor Tongerse socio-culturele verenigingen

Momenteel zijn 78 Tongerse socio-culturele verenigingen  aangesloten bij de stedelijke Cultuurraad.  Deze raad is een officieel erkend adviesorgaan.   Daarnaast vertegenwoordigt deze raad ook het Tongerse verenigingsleven en vrijwaart zij de belangen van de vele verenigingen.  In de stadsbegroting wordt jaarlijks een bedrag voorzien van 15.000 euro die als werkings- of projecttoelage wordt uitgekeerd aan de socio-culturele verenigingen.  In de begroting 2013 werd dit bedrag – vooralsnog eenmalig – met 3.470 euro verhoogd.  In totaal wordt in 2013 dus een bedrag van 18.470 euro verdeeld onder de culturele verenigingen.  De uitbetaling  aan de verenigingen (50), die aan de gestelde voorwaarden voldoen, zal kortelings gebeuren.

Lees meer...

'Zuidflank', aflevering 9

Deze avond om 21u45 zendt vtm aflevering 9 van Zuidflank uit.
Rob zit in zak en as en is vervuld van woede, nadat hij een persoonlijk trauma te verwerken kreeg. Ook Mark krijgt slecht nieuws te horen van notaris Degrauwe, dat op het wijnkasteel inslaat als een bom. Kim probeert Christian en Rob te verzoenen. Patrick kampt met onvoorziene kosten en vraagt zijn tante Lydia om opslag. Nu Robs wijn een medaille heeft gewonnen en ook internationaal succes geniet, wil wijnhandelaar Rottiers toch een bestelling plaatsen. Maar Rob vindt dat hij zijn kans gehad heeft. (Foto vtm)

{fshare}

Onrustwekkende verdwijning in Koninksem

Zaterdagavond werden de hulpdiensten opgetrommeld voor een onrustwekkende verdwijning van een 17-jarig meisje. Ze was om 21u vertrokken uit een appartement in het Princenhof in Koninksem. Na een grote zoektocht werd het verdwenen meisje, gezond en wel om 00u30 teruggevonden.

{fshare}

Evacuatie

Om 10u20 heeft de brandweer een bejaarde vrouw moeten evacueren m.b.v. de ladderwagen. Ze woont op de tweede verdieping van residentie Plinius, op de hoek van de Hemelingenstraat. De vrouw moest liggend vervoerd worden. Ze werd overgebracht naar het Vesaliusziekenhuis.

{fshare}

Storm

Het waait erg krachtig vandaag, met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 km/uur, zo waarschuwt het KMI. De windstoten van vandaag zijn slechts een voorproefje van wat ons morgen te wachten staat. De eerste gevolgen zijn al merkbaar. Op de Vlasmarkt zijn de hoge hekken achter het stadhuis omgewaaid. Ook het afdekzeil op het dak is gedeeltelijk losgerukt. Het flapperen veroorzaakt een hels lawaai.
Het zeil is steeds verder los gewaaid en om 19u heeft de brandweer het terug bevestigd.


{fshare}

Griezelen op de Dijk

Al voor het 9de jaar op rij kan je dit weekend weer griezelen op de Dijk. Nico Vanherck en zijn team hebben kosten noch moeite gespaard om er iets moois van te maken. Het resultaat mag gezien worden. Haast alle huisgevels en voortuintjes zijn versierd. De griezeltunnel is ook nu weer een bezoekje waard. Al vanaf 19u stond er een lange rij wachtenden aan te schuiven aan de kassa. Stefan Nijssen en zijn bende kende veel bijval met zijn verlichte stootkar en de man zonder hoofd. Het levende standbeeld is ook de moeite waard. Zelfs de uitbaters van het frietkraam zijn verkleed. Jo Claes pakt opnieuw uit met een vernuftige lichtshow met sprekende gezichten. Morgenavond wordt alles nog eens overgedaan van 19u tot middernacht.


{fshare}

Eetavond C.V. Père Total

De jaarlijkse spaghetti-avond van carnavalvereniging Père Total in de parochiezaal van St-Jan was een succes. Deze avond hebben 150 leden, vrienden en sympathisanten ingeschreven, 40 meer dan de vorige editie. Aan de eetavond was ook een tombola gekoppeld, met als hoofdprijs een damesfiets, en verder cadeaubonnen van Isamofoto en Juwelen Roos de Krom.

{fshare}

Stemplicht?

Het aantal Belgen dat zijn of haar stemplicht niet vervult, blijft stijgen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 zijn 818.989 Belgen of 10,4%. niet komen opdagen en 333.514 Belgen of 4,2% stemden blanco of ongeldig.  In Limburg zijn 42.574 mensen of 6,7% niet gaan stemmen en 23.570 of 3,7% stemden blanco of ongeldig. In Tongeren kregen 24.238 inwoners een oproepingsbrief. Hiervan zijn er 1.984 niet opgedaagd en hebben er 1.194 blanco of ongeldig gestemd. Samen goed voor 3.178 of 13,1%. Hiermee staan we op de tweede plaats in de Limburgse top 3 van ‘niet-stemmers’. Enkel Maaseik scoort slechter met 13,2%.

{fshare}

Cultuurvereniging Iliria vzw

Op het voorplein van het AC Praetorium laten een aantal leden van de cultuurvereniging ILIRIA vzw je deze namiddag kennismaken met de cultuur van hun geboortestreek. Er zijn gratis proeverijen van Abanees/Kosovaarse gerechten: een zeer gevarieerd aanbod van deegwaren, vlees-, kip en visgerechten met veel kruiden, met vlees gevulde paprika, met rijst gevulde koolbladeren en in de oven gebakken aardappelen met typische kruiden. In Tongeren wonen 200 Albanezen. De 'Iliria vereniging Tongeren vzw' werd opgericht in 2012. De vereniging is humanitair en heeft tot doel de sociale cohesie te versterken binnen de Albanees/Kosovaarse gemeenschap in Tongeren en omgeving.

{fshare}

Vannacht: Winteruur

Deze avond schakelen we terug over op de 'Wintertijd': Om 03u mag de klok één uur teruggedraaid.Dus een uurtje extra slapen.

 

 

 

{fshare}

Vanavond SLim-actie

Op zaterdag 26 oktober vindt er een Slim-actie plaats in Tongeren. De SLim-actie is een grootscheepse provinciaal gecoördineerde verkeersactie ter voorkoming van weekendongevallen. SLim staat voor 'Safe(S)-Limburg'. Het basisprincipe van de SLim-controles is dat er in onze provincie ELK weekend, het hele jaar door, controles plaatsvinden op alcohol, drugs en snelheid en dit in minstens 4 politiezones in Limburg. Men weze gewaarschuwd!

{fshare}

Tongerse couturière

Couturière Dana Ivanova (27) is afkomstig uit Limbazi in Letland. Ze verblijft sinds 2009 in Tongeren. Dana liep school in het college van Riga. Hierna trok ze naar de kunstacademie van Latvia. Ze volgde een opleiding modeontwerpen en kunstschilder. De bezoekers van de Ambiorixfeesten konden al kennismaken met haar creaties tijdens een defilé op de Grote Markt. Ze werkt samen met de onderneming Flanders Fashion Makers Mopan BVBA in Alken. Dana woont met haar partner Sergio Demeester in de Stationslaan. Ze werkt in de keuken van brasserie Tinto.

{fshare}

Dë Bjètëls doen voort

Het mysterie is opgelost. Dë Bjètëls blijven gewoon voortbestaan. Met de titel van hun laatste nieuwe show: ‘Nog eine keer’ hebben ze bewust hun fans op het verkeerde been gezet. “Het moest eigenlijk ‘Nog ene keer” zijn, maar die ‘i’ teveel was bedoeld om jullie naar hier te lokken”, onthulde Roger Swerts vanavond in cc De Velinx. Voor wie er vandaag niet bij kon zijn: morgenavond doen ze het nog eens over: 17 liedjes, een boeiende mix van het beste uit 16 jaar Bjètëls aangevuld met 7 nieuwe liederen en nieuwe conferences. De opbrengst van deze show gaat naar Het Rode Kruis afdeling Tongeren voor de aankoop van een nieuwe brancard.
Op de foto vlnr: Michel Smullenberghs (euphonium), Roger Swerts (zang), Jan Jaspers (zang, gitaar, bas), Karel Van Hees (klarinet, basklarinet, accordeon), Hugo Jaspers (zang, gitaar) en Jan Permentier (accordeon).

{fshare}

Halloween op de Dijk

De bewoners van de Dijk zijn klaar voor hun jaarlijks Halloweenweekend. Alle gevels en voortuintjes zijn omgetoverd in ‘benkelijke’ taferelen. De pompoenen zijn uitgesneden en de 200-meterlange griezeltunnel bulkt uit van de special effects. Er is gezorgd voor straatanimatie met o.a. een levend standbeeld, vertellingen en straattheater. Allen daarheen: zaterdag en zondag: van 19u tot 24u. De toegang bedraagt 2 euro.


{fshare}

Halloweendag in GBS Mal

Vandaag was er een ‘Halloweendag’ in GBS De Boomhut in Mal. De 142 kinderen genoten de ganse dag van sfeervolle activiteiten. De voormiddag werd gevuld met spelletjes. ’s Middags werd er pompoensoep met spinnetjes geserveerd en ’s namiddags werd er klasdoorbrekend gewerkt. De oudere leerlingen hebben pompoenen uitgehold en versierd.


{fshare}

Tongerse is voorzitter van Eurojust

Michèle Coninsx is sedert 1 mei 2012 voorzitter van Eurojust, hiervoor was ze ondervoorzitter. Ze studeerde rechten en criminologie. Eurojust telt 28 procureurs, één per land, en 350 medewerkers. Ze ontmantelen Europese criminele netwerken en pakken o.a. afluisterpraktijken aan. De dienst behandelt ook mensensmokkel en mensenhandel. De zus van huisarts Philippe gaf vandaag een gastcollege aan de studenten van de Hogeschool PXL “Ik geloof nog altijd in het goeie van de maatschappij”, vertelde Michèle deze middag op Radio 2.

{fshare}

Woningbrand in Nerem

Om 08u heeft het gebrand in een rijhuis aan de Achterstraat in Nerem. De alleenstaande bewoner bleef ongedeerd. Het vuur is in een achterbouw ontstaan. De keuken en de badkamer zijn helemaal uitgebrand. De brandweer heeft de rest van het huis kunnen vrijwaren. De oorzaak ligt vermoedelijk bij een kortsluiting. De brandweer is om 13u moeten terugkeren voor een opflakkering.


{fshare}

Doedag voor lagere scholen

Vandaag hebben Het Beroepenhuis vzw en de VDAB weer de krachten gebundeld voor hun jaarlijkse ‘Doedag’. In Limburg  namen  vijf VDAB-campussen deel: Bilzen, Hasselt (2), Peer en Tongeren met 385 leerlingen uit 18 scholen. De instructeurs en cursisten verwelkomden de  jongeren van het zesde leerjaar. Ze mochten een parcours doorlopen doorheen de verschillende opleidingsateliers. Onderweg moesten ze zelf de handen uit de mouwen steken. Aan de Rietmusweg stonden drie opleidingen op het programma: schrijnwerker, magazijnmedewerker en particuliere en professionele schoonmaker. Op de foto zie je hoe de kinderen leren ramen lappen.

{fshare}

Landelijk Dienstencoöperatief Tongeren bestaat 5 jaar

Deze avond viert Landelijk Dienstencoöperatief Tongeren zijn 5-jarig bestaan. In september 2008 opende deze lokale afdeling haar deuren. Het doel: huishoudelijke hulp bieden met dienstencheques in regio Tongeren, Riemst en Voeren , en tegelijkertijd huishoudhulpen een standvastige job bieden. Dit regiokantoor telt momenteel 141 huishoudhulpen en 715 klanten.Op de foto vlnr: Annick Conjaerts, Birgit Biesmans, Sofie Verjans en Ellen Plessers.
Info: http://www.dienstencoop.be

{fshare}

Weer helikopter geland aan Vesalius

Om 16u is er opnieuw een helikopter geland aan het Vesaliusziekenhuis. Ditmaal moest een zestigjarige vrouw uit Tongeren dringend overgebracht worden naar UZ Gasthuisberg in Leuven. De brandweer van Tongeren was stand-by met vier voertuigen, maar alles is vlekkeloos verlopen.

{fshare}

Jarig Guyke stelt het goed

Guyke Willems is aan de beterhand. De markante Tongenaar werd op 3 oktober door een vrachtwagen gegrepen toen hij t.h.v. Bilzerpoort de ringlaan wilde oversteken op het zebrapad. Hij heeft een tijdje op de intensieve afdeling gelegen, maar intussen mag hij verder herstellen op de afdeling geriatrie. Vandaag is het zijn 79 ste verjaardag. Dat is duidelijk te zien aan het aantal bezoekers. Ondanks alle tegenslagen heeft Guyke nog steeds zijn goed humeur: “Ik was in mijn recht, maar ik ben gefopt”,  vertelde de jarige. Zijn zus Suzanne verblijft op dezelfde afdeling.


{fshare}

Spelinstuif in KTA2

De stedelijke Sportdienst organiseert vandaag een ‘Spelinstuif’ voor het eerste en tweede leerjaar van alle Tongerse basisscholen. De honderden kinderen kunnen zich uitleven in de sporthal van KTA2. Er zijn 10 verschillende parcours uitgestippeld. Om de 10 minuten mogen ze doorschuiven naar een volgende attractie. Omdat het evenement in het teken van Halloween staat, zijn alle begeleiders verkleed en geschminkt.


{fshare}

Tongenaar eist miljoen euro van ex

In 1985 werd een Tongenaar door zijn vrouw met een mes neergestoken. De vader van 4 kinderen was op dat moment 35 jaar. Zijn vrouw werd drie jaar later niet veroordeeld omdat de zaak intussen verjaard was. Het slachtoffer heeft aan de feiten een blijvende invaliditeit van 50% overgehouden. De man (ondertussen 63 jaar) eist nu een schadevergoeding van 1 miljoen euro van zijn ex. Het vonnis wordt op 20 november uitgesproken.

{fshare}

Tweede zitdag affaire Box

Gisteren vond in het beroepshof van Antwerpen de tweede zitdag plaats in de zaak rond Eddie Box (65). De voormalige VLD-schepen werd op 19 juni 2006 aangeklaagd door het toenmalige stadsbestuur wegens fraude m.b.t. de concessieovereenkomst voor het parkeerbeheer van de stad. Box werd door de correctionele rechtbank van Tongeren op 15 juni 2011 veroordeeld tot 12 maanden effectief en een geldboete van 11.000 euro. Vinci Park uit Oostende werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 55.000. Tijdens de tweede procesdag heeft de raadsman van Vinci Park zijn betoog mogen doen. Hierna heeft de procureur-generaal een uitgebreide repliek gehouden. Op 26 november wordt de zaak voortgezet. Dan mogen alle partijen een laatste maal repliceren. Een uitspraak wordt ten vroegste tegen midden januari 2014 verwacht.

{fshare}

Uitleg over WOONZO in commissie

Tijdens de gemeenteraadscommissie heeft directeur Inge Gaublomme het beleid van de gewestelijke sociale huisvestingsmaatschappij WOONZO toegelicht: Het toenmalige Tongershuis werd op 3 juli 1922 opgericht. Op 29 september 2011 volgde de naamswijziging in WOONZO cvba. Ze beheren 965 verhuurde panden: 784 in Tongeren, 87 in Borgloon, 43 in Heers, 37 in Riemst en 14 in Voeren. De  Tongerse woongelegenheden zijn verdeeld over: 562 appartementen  191 woningen, 20 bejaardenwoningen, 6 andersvaliden-appartementen, 4 commerciële ruimtes en 1 privé-appartement (boven kantoren Hasseltsesteenweg). WOONZO telde eind december 959 huurders die samen 1.893 bewoners vertegenwoordigden. Hiervan is 75% alleenstaand of een gezin van 2 personen. Eind 2012 stonden er 656 kandidaat-huurders op de wachtlijst. Coördinator Cindy Vanelderen deed vervolgens de regelgeving (inschrijving, toewijzing en verhuring) uit de doeken.

{fshare}

SHT huldigt wereldkampioen

Groot feest deze avond bij Schutters Handboog Tongeren (SHT) in Lauw. In het clublokaal  wordt Robin Ramaekers (18) uitgebreid gehuldigd. De jongeman uit Haren behaalde zondag de gouden medaille op de Wereldkampioenschappen voor Junioren in het Chinese Wuxi. Robin kreeg in 2005 de microbe te pakken. Dankzij een Zap-kaart mochten de leerlingen van het TIO bij 3 verschillende sportclubs gaan proefdraaien.  Robin behaalde dit jaar ook al de eerste plaats in de Juniorcup en de derde plaats in de Worldcup (in Polen). Hij wordt al twee jaar begeleid door de nationale coach Francis Notenboom uit Kalmthout. De coach en zijn goudhaantje tellen al af tot de Olympische Spelen van 2016. Op de foto wordt Robin geflankeerd door coach  Francis Notenboom en SHT-voorzitter Alphons Dirickx.

{fshare}

Militaire oefeningen

Van 4 tot 8 november vinden er boven de Jekervallei militaire oefeningen met laagvliegactiviteiten plaats. Bewoners in de regio van Diets-Heur, Vreren, Nerem, Mal en Sluizen kunnen hiervan enige lawaaihinder ondervinden.

{fshare}

Tongeren in toeristische gids

Tongeren werd als enige Limburgse gemeente opgenomen in een nieuwe toeristische gids. De oudste stad deelt de brochure met 6 Vlaamse regio’s: Vlaams-Brabant, de Provincie Antwerpen, het Brugse Ommeland, de Vlaamse Ardennen, de Westhoek en Mechelen. De lezer ontdekt er enkele interessante cijfers: Van april 2012 tot maart 2013 werden hier 1.006.000 dagtoeristen geteld. De stadskern krijgt wekelijks 65.000 shoppers op bezoek en T-Forum 35.000.

{fshare}

Waterlast door onweer

Gisterenavond is er een hevig onweer losgebarsten boven Limburg. Het brandweerkorps kreeg een vijftiental oproepen voor wateroverlast in Tongeren en Borgloon. Het ging vooral over ondergelopen straten en kelders.   {fshare}

Cannabisplantage in dorp

De lokale politie heeft een cannabisplantage ontmanteld in Ketsingen (Berg). Het huis werd gehuurd door een Pool. Er werden 500 plantjes ontdekt. De man blijft voorlopig aangehouden.

{fshare}

Inbraak bij Selexion op T-Forum

De voorbije nacht hebben dieven toegeslagen in de elektrozaak Selexion op T-Forum aan de Luikersteenweg. Ze gingen aan de haal met een vijftigtal smart-tv’s. Uitbater Joeri Deliever schat het verlies op meer dan 100.000 euro.
De daders zijn via een verkavelingsweg tot aan de achterzijde van T-Forum gereden. Ze  hebben de omheining van een aanpalende weide doorgeknipt. Vervolgens hebben ze een gat gemaakt in de metalen platen van de achtergevel van het gebouw. Eens binnen in het magazijn hebben ze tientallen smart-tv’s meegenomen. De verpakkingsdozen hebben ze verderop aan de weide achtergelaten. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws


{fshare}

Werken Hospitaalplein

Het ziet er blijkbaar vrij spectaculair uit, gezien de vragen van nieuwsgierige buurtbewoners: Infrax is, op vraag van de Stad, verlichtingsspots en de nodige bekabeling aan het herstellen op het Hospitaalplein.

{fshare}