Tongeren vandaag

Nieuws

Marie-France wint 'Cocktailbudget'

Marie-France Hermans (51) uit Tongeren is de derde winnaar van de actie 'Win een Cocktailbudget met je Ambi.pas'. Het levert haar 5.000 punten, goed voor 500 euro op. De uitreiking vond al voor de zevende keer plaats bij 'Huis Vroonen' (Sint-Truidersteenweg). Marie-France kocht er vorige week behangpapier.

Mobiele Speelpleinwerking aan Huis van het Kind

De Mobiele Speelpleinwerking heeft vandaag voor de eerste keer zijn tenten opgeslagen aan het Huis van het Kind.

Meer dan 20 kinderen zijn komen opdagen. Ze kunnen kiezen uit verschillende spelletjes. Er is ook een schminkstand aanwezig.
"Het record is voorlopig voor GBS De Herik. Daar waren op 10 juli maar liefst 31 kinderen present", wist Eline (Jeugddienst).
De Jeugdschepen is namiddag even langsgekomen

Openluchtcinema #1, 12 Angry Men

Morgenavond presenteert MoMeNT de eerste openluchtcinema. Om 20u30 in Julianus Shopping

Dit jaar nodigen ze bekende, beroemde & beruchte Tongenaren uit om de filmkeuze te bepalen, ook bij deze keuze zal het thema TIJD een doorslaggevende rol spelen. Het Julianusplein is de ideale setting voor dit feest. Filmliefhebbers zullen graag hun ‘vrije TIJD’ investeren in het beleven van gebeurtenissen op het witte doek.`

MoMeNT maakt het alvast gezellig met stoelen, dekens en kussens, zo lang de voorraad strekt. I.s.m. MOOOV.

12 Angry Men

De jury moet gaan beslissen of een jongen schuldig is aan de moord op zijn vader. Het lijkt allemaal heel duidelijk te zijn dat hij het heeft gedaan en alle juryleden denken snel naar huis te kunnen gaan. Maar één jurylid is niet overtuigd van zijn schuld en als één iemand tegen de veroordeling is komt er geen veroordeling. Ze zullen elkaar moeten zien te overtuigen van hun mening.

Locatie: Via Julianus

GRATIS TOEGANG

Website: https://moment.tongeren.be/openluchtcinema-1-12-angry-men

“Eén van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Zoals deze worden ze niet meer gemaakt.” - CineMagazine

“Een claustrofobische rechtbankthriller en een fascinerend debuut.” - VPRO Cinema

De Charlie's leren schilderen

De leden van cv De Charlie's genieten vandaag van hun jaarlijkse 'familiedag'. Namiddag kregen ze eerst een rondleiding in hun eigen stad o.l.v. gids Guy Troquet, hun voorzitter.
Aansluitend volgt een cursus schilderen: naast de Basiliek, tegenover hun thuisbasis Martin's ambiance café krijgen ze les vande Rwandase kunstenaar Nitra Ntibiramira.

Het schilderij krijgen ze mee naar huis.
Straks staat er nog een straatbarbecue op het menu, met Martin aan 't vuur.


Rembrandt festival

Vandaag vindt op de Veemarkt opnieuw het Rembrandt Festival plaats. De organisatie is in handen van café Rembrandt i.s.m. ZVK Tongeren.
Net zoals vorig jaar is dit evenement volledig gratis.

Naast de verschillende live-bands ( The Slow Shuffels, Fb-contest,... ) is er ook randanimatie voorzien voor jong en oud (clown, ginbar, … )
Bij dit evenement moet je zeker niet op uw honger blijven zitten : ZVK Tongeren organiseert gelijklopend een BBQ ( inschrijvingen via en in Café Rembrandt) en er worden doorlopend verschillende versnaperingen aangeboden ( hamburgers, brochettes, ijs, … )

Waterlek in Koninksem


Vanochtend vroeg om 5 u 30 was er iIn de Koninksemstraat in Koninksem een waterlek.

Op de plaats van het bloemenperk vonden de bewoners een krater van een meter diep. Ook de haag moest volledig verwijderd worden om aan het lek te kunnen. De hele Koninksemstraat veranderde in een modderpoel. Arbeiders van De Watergroep hadden urenlang werk om het lek te dichten en de troep op te ruimen.
De eigenaar Albert Rubens had zijn 77-jarige verjaardag toch anders voorgesteld.

bijdrage: Jos Collaer

Dora wint Cocktailbudget

Dora Castro (64) uit Tongeren is de tweede winnaar van de actie 'Win een Cocktailbudget met je Ambi.pas'. Het levert haar 5.000 punten, goed voor 500 euro op. De uitreiking vond plaats bij kapsalon 'Mio Mondo' (Sint-Truiderstraat). Dora is er al jaren vaste klant

Tongeren zet in op oplaadpalen voor elektrische fietsen

Wie zijn elektrische fiets wil opladen, kan dat straks op een twintigtal plaatsen in Tongeren doen. Tongeren diende hiervoor eerder een subsidieaanvraag in bij het Vlaams Energieagentschap (VEA). Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Lydia Peeters laat nu weten dat de aanvraag zopas werd goedgekeurd.

An Christiaens, burgemeester wnd. "‘Het totale energieverbruik moet sterk dalen de komende jaren. Lokale besturen hebben hierin een belangrijke rol te spelen. Als lokaal bestuur staan we immers dicht bij de bevolking en dus ook belangrijke sleutels in handen om een draagvlak te creëren en zo deze transitie te versnellen.’
In maart lanceerde het Vlaams Energieagentschap een “call lokale energieprojecten 2019” naar openbare besturen. Tongeren ging in op deze oproep en diende een project ter subsidiering in voor het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische fietsen.
Patrick Jans, schepen voor Milieu en Mobiliteit: ‘Het project werd zopas goedgekeurd door Vlaanderen. Tongeren ontvangt nu 27.000 euro voor het plaatsen van 20 palen. De totale kost wordt geraamd op 36.000 euro.’
‘Elektrisch fietsen wint aan populariteit, zowel voor recreatief fietsen als voor het woon-werkverkeer. Het is niet alleen interessant voor de mobiliteit, maar zeker ook voor het milieu en de gezondheid’, zegt schepen Jans. ‘Daarom dragen wij als gemeente graag ons steentje bij om elektrisch fietsen te stimuleren. En dat willen we onder meer doen door de nodige voorzieningen toegankelijk te maken. We hopen hiermee niet enkel het fietstoerisme te stimuleren, maar we denken hiermee ook lokaal heel wat mensen te activeren.’

Woningbrand Sacramentsstraat

Deze middag heeft een uitslaande brand een rijwoning in de Sacramentstraat in de as gelegd. De bewoners konden tijdig naar buiten vluchten. (foto: MMT)

De brand is rond 12u30 ontstaan achteraan in de keuken van de rijwoning. Het vuur verspreidde zich razendsnel. Het huis wordt gehuurd door een gezin uit Koerdistan. De man was werken. De vrouw vluchtte naar buiten met de kinderen. Buurman Michael Meers is één de eersten die de brand opmerkte: “We zaten in onze achtertuin te eten. Plotseling merkten we een zwarte rookwolk op bij de buren. Ik ben naar buiten gesneld en daar zag ik een vrouw met twee jonge kinderen op straat liggen. De vrouw verkeerde in shock. Andere buren zijn ook toegesneld om zich over hen te ontfermen. We begrepen niet wat de vrouw vertelde”. De drie personen zijn ter controle overgebracht naar het Vesaliusziekenhuis. De brandweerkazerne is gevestigd in de straat van de getroffen woning. Ze rukten uit met de grote middelen. Het vuur was snel onder controle. Het rijhuis raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar. De aanpalende huizen konden gevrijwaard worden, maar er is rookschade, enkele ramen zijn gebarsten en de dakgoot is gesmolten. Het getroffen gezin is alle bezittingen kwijt en zou voorlopig terecht kunnen bij familie. De straat werd tijdens de bluswerken volledig afgesloten. Even werd er gevreesd voor de verspreiding van asbestvezels. “Dankzij een stevige regenbui die rond 14u is losgebarsten, was alle gevaar meteen geweken. De omliggende woningen waar de ramen openstonden, zijn preventief gecontroleerd, maar alles bleek in orde”, wist commissaris Guy Duchateau.

Huis Theelen geopend

Deze middag is in de Maastrichterstraat 'Huis Theelen' officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van afstammelingen van de families Theelen en Baert. Naast het voltallige schepencollege was ook gedeputeerde Inge Moors van de partij.
Waarnemend burgemeester An Christiaens zorgde voor de verwelkoming: “We staan hier aan de wieg van HBVL. Hier startte Theelen in 1893 met zijn drukkerij voor 'Het Algemeen Belang der Provincie Limburg'. Dit is een heel belangrijke plek voor onze stad. Hier stond niet zo’n mooi gebouw, maar nu genieten we van een fraaie doorsteek".

Kamervoorzitter Patrick Dewael: “We bevinden ons hier pal in het midden van de stad. Hier was de Standaard Boekhandel gevestigd. Op de zijgevel hing een plexi bordje . Je moest heel goede ogen hebben om te kunnen lezen dat Nicolaas Theelen hier gevestigd was. Weinig Tongenaren kennen de geschiedenis van dit pand. Ondertussen hebben we het stadsbeeld hier veranderd. Dankzij goede contacten met de familie Baert kwamen we tot een samenwerking rond dit project. De stad zorgde voor de realisatie van het gebouw en Concentra voor de invulling. De twee aangrenzende kanunnikenhuizen kregen meer ademruimte en het Praetorium maakt vanaf nu echt deel uit van het centrum. Tongenaren zijn meestal zeer kritisch t.o.v. hun bestuur en de projecten, maar in die 24 jaar als burgemeester, is het de eerste keer dat ik alleen maar positieve commentaar hoor"

Frans Baert: "Ik ben een achterkleinzoon van Nicolas Theelen. Zijn bakermat ligt hier in Tongeren. Hij heeft een historische rol gespeeld als uitgever, redenaar en auteur. Dankzij deze plek kunnen we bezoekers op de hoogte brengen van zijn verwezenlijkingen".Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google