Brainstorming Kroningswebsite

In het Kroningssecretariaat werd deze avond gebrainstormd over de website voor de Kroningsfeesten van juli 2016. Stijn Duchateau heeft zich laten omringen door een tiental Tongerse professionelen uit de media/websitewereld om hun kennis en ervaring te delen. Er werd nagedacht over o.a. apps, facebook, twitter, streaming en onlineticketing systeem. De gloednieuwe website gaat op 2 oktober 2014 online. Woensdag a.s. worden de groepsleidingen van de verschillende groepen van de kroningsprocessie in PC Sint-Jan verwacht op de startvergadering o.l.v. voorzitter Georges Willemaers.

{fshare}

Prijsuitreiking Belgerinkel

Vanavond vond in het Praetorium de prijsuitreiking plaats van de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Uit de 214 ingeleverde volle spaarkaarten, waren vooraf 25 winnaars geloot. Bij gebrek aan een onschuldige kinderhand, nam milieuschepen Patrick Jans de loting voor zijn rekening. De prijzenpot t.w.v. 3.000 euro bestond uit 19 fietsaccessoires en 6 fietsen. De winnaars van een fiets zijn: Robert Vos, Yolande Picard, Joseph Baldewijns, Jan Clerinx, Jaqueline Verjans en Maggy Noben. Proficiat!

{fshare}

Romeinse Kassei tijdelijk afgesloten

Van 30 september t.e.m. 1 november wordt een gedeelte van de rijweg van de Romeinse Kassei heraangelegd. De werken gebeuren van aan de Tapstraat (Lauw) tot aan het kruispunt met de Hoeise Kassei. De bestaande rijweg krijgt een nieuwe toplaag en langs de rijweg wordt een kantstrook aangebracht. Dit moet een verzakking van de rijbaan voorkomen. Voor meer info over de omleiding, ga naar www.tongeren.be.

{fshare}

Praatgroep ‘Eenzaamheid’

Dienstencentrum ‘De Piepel’ start op dinsdag 1 oktober met een praatgroep rond eenzaamheid. Gedurende vijf sessies wordt er uw zelfbeeld onder de loep genomen en wordt er gestreefd naar bewustzijnsverruiming. Er is ook tijd voor lotgenotencontact en discussie. De sessies gaan door op 1, 8, 15 en 29 oktober en 5 november in het HuisvandeMens (Vlasmarkt) op dinsdagnamiddag van 13u30 en 15u30. Op 26 november volgt nog een terugkomdag. De groep wordt begeleid door Josine Morrhey, vrijzinnig humanistische consulent. De deelname is gratis. Info: 012/45.91.30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{fshare}

'Zuidflank', aflevering 5

Deze avond om 21u45 zendt vtm aflevering 5 van Zuidflank uit.
Rob moet dringend op zoek naar een meestergast, want alleen redt hij het niet op de zuidflank. An spoort Patrick aan om na zijn uren op het kasteel aan de slag te gaan tussen de wijnranken van Rob. Maar dat is allerminst naar de zin van Mark, die het gevoel heeft dat zijn werkkracht hem een mes in de rug steekt. Ook op privégebied heeft Mark het moeilijk. Hij kan maar niet aanvaarden dat zijn moeder, die langzaam wegkwijnt aan de gevolgen van leverkanker, zich heeft neergelegd bij de situatie. Willem wordt verteerd door verdriet omdat hij beseft dat hij binnenkort zijn lieve vrouw kwijt is en hij vertoont zich niet meer op het veld. Al snel komt Rob in de financiële problemen te zitten, want hij heeft een groot kapitaal nodig als hij binnen 2 jaar een topwijn op de menukaarten wil zien staan. (Foto vtm)
www.zuidflank.be

{fshare}

Zware metalen in putwater

Uit metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij is gebleken dat er op vele plaatsen in Limburg zware metalen in het grondwater zitten. Die kunnen kankerverwekkend zijn. De metingen vonden in 2011 plaats. In Tongeren werd er op twee geïsoleerde locaties arseen ontdekt.

{fshare}

Parkdag in Widooie

Dankzij familie de Schaetzen van Brienen konden vandaag vele honderden mensen in Widooie genieten van de jaarlijkse ‘Dag van het Park’. Er waren milieu-infostands en workshops. Wie met de fiets kwam, kon zijn stalen ros gratis laten wassen door vzw Fietsbasis. In de grote schuur kon je kennismaken met oude ambachten. Milieuschepen Patrick Jans deed een oproep om mekaar en de omgeving te respecteren: “Elke Tongenaar zou een ambassadeur voor zijn eigen stad moeten zijn. We wonen in één van de mooiste stukjes van België en dat verhaal moeten we uitdragen”, volgens de schepen. Kasteelheer Norbert de Schaetzen maakte van de parkdag gebruik om zijn twee medewerkers te huldigen: zijn vrouw kreeg een beeldje en zijn tuinman Vital Royen een korf met plantjes. De Fairtrade oorkonde ging naar het leerbedrijf van viio handel & zorg. Maar het hoogtepunt van de namiddag was het vrijlaten van 7 jonge steenuiltjes door evenveel kinderen. Om hiervoor uitgeloot te worden moesten ze eerst deelnemen aan een doe-wedstrijd. Het stadsbestuur overweegt de Dag van het Park voortaan slechts om de twee jaar te organiseren. Klik hier voor meer foto's{fshare}

Scharrelkids gezocht

Binnenkort kunnen kinderen tussen 4 en 10 jaar in Tongeren deelnemen aan een cursus ‘Scharrelkids’: Op 4, 5 en 12 oktober in Freinetschool De Mijlpaal (Koninksemsteenweg). Die bestaat uit een theorieavond voor ouders en doe-activiteiten voor ouders en kinderen. Ouders leren hoe je kinderen enthousiast maakt voor de natuur. Kinderen leren er al spelenderwijs de natuur ontdekken. De deelnameprijs bedraagt 10 euro. Inschrijven kan bij Lutgart Bollen (gsm 0494/166237) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info: www.rlh.be.

{fshare}

Tongenaar betrapt met speed

Bij een drugsactie in Riemst is vrijdagavond een Tongenaar tegen de lamp gelopen. De man legde een positieve speekseltest af en hij was in het bezit van 2gr speed. Zijn rijbewijs werd meteen afgenomen.

{fshare}

Platina voor Albert en Norma uit Lauw

Albert Petiels (91) en Norma Stas (91) uit Lauw vieren op 2 oktober hun platina bruiloft. Ze delen dus al 70 jaar lief en leed. Het toneelgezelschap in Lauw bracht hen indertijd samen. Ze werden allebei in Lauw geboren, maar Albert sleet zijn jeugdjaren in Tongeren. Hij werkte o.a. als bediende bij Philips in Eindhoven en in de suikerfabriek van Crisnée moest hij de bieten wegen. Norma baatte een kruidenierswinkel uit in het dorp: “Ik verkocht huishoudartikelen en we hebben gasflessen gelanceerd in Lauw”, vertelde Norma. Het koppel huwde in volle oorlogstijd: op 2 oktober 1943. Ze kregen 2 zonen en 1 dochter. Later volgden 5 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Zes jaar geleden namen de jubilarissen hun intrek in residentie 'De Kleine kasteeltjes'.


{fshare}

Dag van het Park in Widooie

Vandaag vindt de jaarlijkse ‘Dag van het Park’ plaats: van 13 uur tot 18 uur, rond het kasteel van de familie de Schaetzen in Widooie. De toegang is gratis.
- 13 uur: ontvangst door Patrick Jans, schepen van milieu
- 13.30 uur: elk half uur geleide natuurwandelingen
- Vanaf 14 uur: karikaturist, grime, kinderanimatie, dixielandmuziek, doeactiviteiten en workshops, loslaten steenuiltjes, oude ambachten, rozenwandeling (14 en 16 uur)
- Ook nog: bezichtigen oldtimers en diverse milieu-infostands
- Drank- en eetgelegenheid
- Fietstenstalling voorzien en gratis bikewash, aangeboden door Velorix.

{fshare}

Brandweermannen hebben Blankenberge gehaald

Onze Tongerse brandweermannen hebben hun sponsortocht naar Blankenberge tot een goed einde gebracht. Ze hebben het traject van 198 km in vijf dagen afgelegd. Patrique Theunens, Kevin Daniëls, Michaël Mouha, Jan Van Baelen, Jurgen Carolus en Johan Pirlet zijn veilig en wel aangekomen, voetblaren en krampen buiten beschouwing gelaten. Ze werden ter plaatse getrakteerd op een vuurwerkspektakel. De mannen hebben een overnachting in een hotel geboekt. Morgen worden ze terug in Tongeren verwacht. De tocht heeft intussen al meer dan 8.000 euro opgeleverd voor de vzw Pinocchio. Proficiat mannen!


{fshare}

Velinx klaar voor nieuw seizoen

Dit weekend wordt het nieuwe cultuurseizoen van cc De Velinx op gang geschoten met driemaal een uitverkochte zaal. Gisteren bracht het collectief ‘Lazarus’ een bewerking van 'De Idioot' van Dostojevski. Vanavond staat 'Maestroloog' Guga Baul op de planken en zondagnamiddag is er de familievoorstelling 'Blanche en Forza’ van Sofie Palmers en Katrien Pierlet. Cultuurschepen Guy Schiepers bedankte het publiek: “Hier draait het rond de toeschouwers. Als cultuur niet meer boeit, mist het zijn doel. Jullie bekoren is onze uitdaging”. Na de voorstelling wachtte een receptie. Voor het volledige aanbod kan je terecht op: www.develinx.be of vraag de seizoensbrochure aan via 012/80 00 40.

{fshare}

Reünie R.Z.L.

Deze avond verzamelen de oudgedienden van Radio ZUID-LIMBURG in De Kleine Graaf (’s Herenelderen). Het voormalige radiostation was in de ether sinds juli 1981. De uitzendingen zijn gestopt in 2004. Het vrije radioverhaal is begonnen in café Ambiorix op de Grote Markt. Daarna zijn ze verhuisd naar een caravan op Fontaine de Pline. Van daaruit achtereenvolgens naar de Nieuwstraat, Bilzersteenweg (café Cabana) om dan te eindigen in café Cadran (Stadhuisplein). De stichters zijn Pierrot Schoefs en Jef Digneffe. Later kwamen Guy Bierwaerts en Frans Souverijns erbij. R.Z.L. is verantwoordelijk voor heel wat evenementen: o.a. de jaarlijkse Miss Zuid-Limburgverkiezing, de Begijnhoffeesten en animatie in de handelsstraten. Ze hadden hun eigen modellenbureau ‘Mixed Aged’ (o.l.v. Josette Loix) en een hostessenteam. Op de foto: de DJ’s: Marc Van Limburg, Leo Block, Harry Van De Hoek, Peepee Durango en Peter Lane.


{fshare}

Workshop mozaïeken in Rutten

Op initiatief van RIMO Limburg wordt er een ‘buurtbank’ op de Ruttermarkt in Rutten geplaatst. De sofa wordt helemaal bekleed met mozaïeken. Vandaag vond de eerste workshop plaats. Volgens OCMW-voorzitter Johnny Vrancken zal dit buurtinitiatief de samenhorigheid in het dorp zeker bevorderen. Kleuterschool ‘Evermaruske’, de scouts, de deelnemers aan het dorpsrestaurant en de cafébaas van taverne De Linde helpen mee de bank aan te kleden. Er zullen +/- 1.700 kg mozaïeksteentjes gebruikt worden.

{fshare}

Vandaag is het Dag van de Klant.

UNIZO-Tongeren en het stadsbestuur hebben voor animatie in de centrumstraten gezorgd: Zo trekt er een muziekband door het centrum en krijgen shoppers ‘Cuberdons of neuzekes’ aangeboden. Voor de kinderen is er een ballonnenclown, een springkasteel, een fruitbar en een grimestand. De centrumstraten zijn versierd met ballonnen, spandoeken en dagvlaggen.

{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 7 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 4 gouden, 2 diamanten, en 1 platina bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
Goud: Cyriel en Annette De Groof-Stas, Albert en Monica Clerinx-Schils, Jean en Caroline Droogmans-Sampermans, Jean-Pierre en Odette Fastré-Nassen.
Diamant: Paul en Marie Jamaer-Ghysen, Georges en Eugenie Vandebroek-Reekmans.
Platina: Albert en Norma Petiels-Stas.

{fshare}

Vluchtmisdrijf in Blaarstraat

Vorige nacht heeft een onbekend voertuig een geparkeerde auto t.h.v. de kapel van Blaar geramd. De zijflank is zwaar beschadigd. De bestuurder heeft vluchtmisdrijf gepleegd. De politie is op zoek naar de dader.

{fshare}

Prijsuitreiking wedstrijd 'De Etrusken'

Deze voormiddag vond in het Gallo-Romeins Museum de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd 'De Etrusken - Una storia particolare'. Deelnemers aan deze wedstrijd maakten kans om een Vespa te winnen of een verblijf voor vier personen gedurende vijf nachten in Toscane.

Lees meer...

Vijf ‘wachters’ ingehuldigd

De oudste stad beschikt tot eind november over een nieuw kunstproject. Deze avond werden vijf verlichte Keltische ‘wachters’ ingehuldigd: drie bevinden zich op het grasperk vlakbij de Middeleeuwse wallen aan de Leopoldwal en de andere twee staan opgesteld onder de boog van de Belforttoren op het Stadhuisplein. Het zijn creaties van Adalbert Gans, een Oostenrijkse kunstenaar die in Antwerpen woont. Acteur Ernst Löw was gastspreker. De technische dienst van de stad zorgde voor de sokkels van de kunstwerken in acrylaat. Het kunstproject is een initiatief van de uitbaters van Gallery Phase aan de Leopoldwal: Patrick Mulders en zijn partner Herman Vanherck (uit Widooie). Volgens cultuurschepen Guy Schiepers leunt dit kunstproject perfect aan bij deze stad: “Het kadert in de Negende Maand, ons jaarlijks project van de kunst”. Voor de liefhebbers: De wachters zijn te koop à 6.000 euro per stuk.


{fshare}

Frontale botsing op Luikersteenweg

Om 21u zijn op de Luikersteenweg twee auto’s frontaal op mekaar gebotst t.h.v. de ingang van T-Forum. Hierbij raakten drie personen gewond. De bestuurder van een Volkswagen Passat reed in de richting van het centrum. Hij is frontaal op een Peugeot 106 gebotst die uit de tegenovergestelde richting kwam aangereden. Hierin zaten een 25-jarig meisje en haar jongere broer, uit het Luikse. De bestuurster zat gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De bestuurder van de Passat, een vijftiger uit Tongeren, raakte gewond aan de neus.

{fshare}

Vlaams geld voor GRM

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege trekt 489.000 euro jaarlijkse subsidies uit voor het Gallo-Romeins Museum voor de periode 2014-2018. Het openluchtmuseum van Bokrijk krijgt 317.000 euro. Directeur Carmen Willems is tevreden: "Er zijn 21 erkende musea in Vlaanderen. Slechts 7 hiervan krijgen een bonus dankzij een goede beleidsnota. Voor het GRM levert dit 120.000 euro extra op. Nu kunnen we onze werking op een kwaliteitsvolle manier verderzetten".  

{fshare}

De langste tafel bij SKF

Vandaag neemt SKF (Tongeren-Oost) deel aan de ‘langste tafel’ n.a.v. de Week van Verbondenheid van vzw Rimo Limburg. De directie heeft gratis soep en een broodjeslunch voorzien. In de twee vestigingen werden de tafels tegen mekaar geschoven. Samen eten bevordert de verbondenheid. De uitdaging is om 1% van alle Limburgers, in totaal 8.500 mensen, samen te brengen aan een virtuele tafel die meer dan 4 km lang wordt.


{fshare}

Ambiorixprijs voor Warsco Units

Werkgeversorganisatie VKW Limburg heeft vandaag de 24e Ambiorixprijs uitgereikt aan Warsco Units. Het is een bekroning voor het ondernemerschap van het Top 500-bedrijf. Warsco Units produceert tijdelijke hob units en heeft een vestiging in Zutendaal en in Genk. De prestigieuze award onderscheidt een Limburgse onderneming die uitblinkt in kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap. De prijs wordt toegekend op basis van een grondige kwantitatieve selectie, waarbij de cijfers van de afgelopen 5 jaren worden geanalyseerd.

Lees meer...

Diversiteitsprijs UH voor Tongerse

De Tongerse Imane Tiane (21) heeft zojuist de ‘Diversiteitsprijs’ van de Universiteit Hasselt ontvangen. Zij zit in het 4de jaar TEW. De prijst (1.500 euro) werd uitgereikt door rector Luc De Schepper en Ivo Vandekerckhove (hoofdredacteur HBvL). De Marokkaanse studente werd uitverkozen omdat ze zich inzet voor de begeleiding van studenten met een allochtone achtergrond. Ze is de enige Moslima in de klas.

{fshare} 

Toerisme floreert

In 2011 logeerden in Tongeren circa 22.907 verblijfstoeristen die samen 39.172 overnachtingen genereerden. Volgens een raming besteedde een verblijfstoerist in de Vlaamse regio’s anno 2011 gemiddeld € 75.52 p.p.p.n (per persoon per nacht).

Lees meer...

Auto in weide op Romeinse Kassei

Deze morgen is een vrouw met haar auto in een weide naast de Romeinse Kassei gestrand. Ze was rond 07u45 door de mist de controle over het stuur verloren. Een politieagent die toevallig passeerde, diende haar de eerste zorgen toe. Ze werd met lichte verwondingen overgebracht naar het Vesaliusziekenhuis.

{fshare}

Het zit hem in de details

Kunstenaar Rudi Nelissen (53) uit Hoeselt heeft een maquette gebouwd van het oude spoorwegstation van Tongeren. Hij reconstrueerde minutieus het station nadat het op 10 mei 1940 door de Duitsers werd gebombardeerd. Alles is tot in het kleinste detail nagemaakt. Het heeft hem drie winters werk gekost. Hij baseerde zich hiervoor op oude foto’s. De maquette is 4,5 m lang. Rudi is lid van de Hoeseltse Treinclub en kiest voor de schaal 1/87e. De man bouwde eerder ook al een schaalmodel van het station in Bilzen. Op 12 en 13 oktober is het kunstwerk te bewonderen tijdens Euromodelbouw in Genk.


{fshare}

‘Rap op stap’ houdt zitdag in OCMW

Vanaf 7 november houdt vzw Rap op stap elke donderdag een zitdag in het OCMW-gebouw: van 13u tot 18u30. Rap op Stap helpt bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget. Zonet werd de samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Tongeren en Vzw Horizont officieel ondertekend  voor het project. De activiteiten gaan van vakanties en daguitstappen tot sport- en cultuuractiviteiten. Volgende personen komen hiervoor  in aanmerking: WIGW of OMNIO-statuut, mensen in budgetbegeleiding of schuldbemiddeling, en werknemers van sociale- en beschutte werkplaatsen. “Ieder mens heeft nood aan een leuke vrije tijd”, volgens OCMW-voorzitter Johnny Vrancken.

{fshare}

Loonse agenten voor correctionele

Vandaag start het proces tegen de korpschef en zeven agenten van de politiezone Borgloon. Ze verschijnen in de correctionele rechtbank wegens  oplichting en het vervalsen van pv's.  De eerste zitdag is volledig gewijd aan korpschef Benny Reenaers. Hij wordt beschuldigd van vervalsing van een proces-verbaal (bij een ongeval), openbare zedenschennis (wildplassen tegen een haag) en aanranding van de eerbaarheid (tijdens een teambuilding) en gesjoemel met 4 jachtgeweren (ingeleverd door burgers). Het Openbaar Ministerie vordert een straf van 4 jaar en 3 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de korpschef.

{fshare}

Hevige gemeenteraad

Het is er deze avond hevig aan toe gegaan tijdens de gemeenteraad. Bij het eerste punt: een melding in het kader van de deontologische code, ging het geviseerde raadslid Patrick Leenders meteen in de tegenaanval. Volgens hem zijn hier de rechten van verdediging geschonden. Hij wordt ervan beticht tegen de stad te hebben opgetreden in de hoedanigheid van advocaat i.v.m. een leerling van GBS Dol-Fijn. “Dit zijn Napoleontische toestanden. Napoleon maakte ook de wetten en hij voerde zelf de straf uit”, wist Leenders. “Ik heb een brief geschreven naar een school waar ik nooit van gehoord had”. Leenders had het op voorzitter Hugo Biets gemunt: “De schooljuf is uw dochter. U had u moeten ontlasten, want u moet de onafhankelijkheid bewaren. U maakt me belachelijk als gemeenteraadslid en als advocaat. Ik heb geen dagvaarding uitgebracht”, vervolgde Leenders. Hierna betichte hij de advocaten Schiepers (schepen) en Dewael (burgemeester) van partijdigheid. Dat pikte Patrick Dewael niet: “Wat zijt ge allemaal aan het vertellen? Dit is totaal misplaatst. U schiet op iedereen in ’t wilde weg. Lees uw reglement van inwendige orde. Het gaat hier over een vermoedelijke inbreuk op de gedragscode. Wij veroordelen niet. U schreef een brief als advocaat tegen de gemeente. Er zijn grenzen. We hebben dit aan uw stafhouder gemeld. Hij vindt het ‘weinig kies’. Schepen Guy Schiepers voelde zich ook aangevallen: “Als ge een verhaal aanhaalt, moet ge concreet zijn. Dit is hier niet de Far West”.

{fshare}

Kopstaartbotsing in ’s Herenelderen

Om 16u45 raakten drie personen lichtgewond bij een kopstaartbotsing op de Elderenstraat in ’s Herenelderen. Een Mercedes ML 320 stond op het rechter rijvak geparkeerd. De bestuurster van een Suzuki SX4 stopte achter de Mercedes om het tegenliggend verkeer door te laten. Achter haar volgde een bestuurster in een Ford Transit. Zij merkte te laat op dat de Suzuki stilstond en knalde er achteraan tegen. Door de klap vloog de Suzuki tegen de geparkeerde Mercedes. In de Suzuki raakten een moeder en haar zoon uit Membruggen gewond. Ook de bestuurster van de Ford Transit liep lichte verwondingen op.

{fshare} 

De 'Salsa Cubana', ook voor beginners!

Op donderdag 3 oktober starten de lessen 'Salsa Cubana' in de ActiV, Rutterweg. Morgen/donderdag om 20u kunnen geïnteresseerden al vrijblijvend een kijkje komen nemen tijdens een gratis initiatieles.

{fshare}

‘Mobsti’ officieel onthuld in wzc De Motten

In wzc De Motten werd deze avond het kunstwerk ‘Mobsti’ van Nick Ervinck officieel onthuld. De knalgele levensboom, kostprijs 75.000 euro, werd al op 9 juli in de binnentuin neergepoot. “Volgens de VIPA-reglementering is men verplicht een percentage van het bouwbudget aan een kunstwerk te besteden”, wist OCMW-voorzitter Johnny Vrancken. “Kunst zet de bewoners aan tot bezinning”.

Lees meer...

Alain Houbrechts heeft 30.000 bierblikjes

Cactuskweker Alain Houbrechts (50) is in 1982 gestart met het verzamelen van bierglazen. Vijf jaar later is hij overgeschakeld op bierblikken. Intussen is zijn collectie uitgebreid tot 30.000 verschillende exemplaren. De laatste jaren concentreert hij zich vooral op de ‘5 liters’ en de aluminiumflesjes uit België en Nederland.

Lees meer...

Ze zijn vertrokken!

Na een stevig ontbijt met spek en eieren in Café Gerechtshof zijn 9 van onze brandweermannen vanmorgen begonnen aan een voettocht van 198 km richting Kust. Zij stappen in 5 dagen naar Blankenberge om fondsen in te zamelen voor vzw Pinocchio, een vereniging die zich inzet voor de belangen en het welzijn van de kinderen en jongeren met brandwonden. De eerste etappe gaat naar Tienen. Op 25/09 volgt het traject Tienen – Vilvoorde. Op 26/09 wandelen ze verder naar Wetteren. Op 27/09 wacht de tocht naar Aalter. En zaterdag 28/09 komen zij aan in Blankenberge. Succes, mannen!
Giften kunnen worden overgemaakt op de rekening van vzw Pinocchio met als mededeling 'gift Brandweer Tongeren'. IBAN: BE3106822450955, BIC GKCCBEB


{fshare}

Tien zonevreemde knelpunten

Om ruimere ontwikkelingsperspectieven mogelijk te maken voor de zonevreemde woningen op het grondgebied van de stad Tongeren werd een gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgesteld. Hierdoor krijgen deze zonevreemde woningen extra mogelijkheden om uit te breiden. Ze blijven zonevreemd, maar hun toekomst wordt niet langer gehypothekeerd.

Lees meer...

Reglement voor te koop- en te huurborden in het stadscentrum

Het stadsbestuur heeft een reglement opgesteld voor het plaatsen van ‘te koop- en te huurborden’ in het stadscentrum. Het kadert in het politiereglement: 'Overlastfenomenen sanctioneerbaar met gemeentelijke administratieve sancties' (GAS-boete). De plaatsing wordt aan een aantal regels onderworpen: Het aantal wordt tot 1 beperkt. De borden mogen niet groter zijn dan 0,40m². Ze moeten evenwijdig met de gevel worden aangebracht. Ze mogen niet ‘uitsteken’ en geen belemmering vormen voor de openbare veiligheid.

{fshare}

Blijde intrede koningspaar

Morgen maken koning Filip en koningin Mathilde hun ‘Blijde Intrede’ in Limburg. Het koningskoppel is te gast in Hasselt. Het dagprogramma begint om 11 uur, met om 13.45 uur een wandeling door de binnenstad.

Lees meer...

'Zuidflank' aflevering 4

Deze avond om 21u45 zendt vtm aflevering 4 van Zuidflank uit. Rob is vastberaden: hij wil wijnbouwer worden om zijn vader te wreken en Mark en Willem Deweerdt een serieuze hak te zetten. Rob neemt meteen een boekhouder onder de arm om hem op weg te zetten. Willem wordt na 24 uur vrijgelaten en mag van geluk spreken dat hij enkel een boete krijgt voor verstoring van de openbare orde en vernieling van privé-eigendom. De pachtovereenkomst die 90 jaar geleden werd gemaakt tussen de families Vandenbergh en Deweerdt blijkt waterdicht: Mark en Willem hebben enkel recht op een uittredingsvergoeding, maar de zuidflank... die zijn ze voorgoed kwijt. Al denkt Mark een achterpoortje gevonden te hebben. Viviane voelt zich de laatste tijd niet opperbest, maar ze wil haar man en zoon niet ongerust maken en negeert haar gezondheidsklachten. Tot het fout gaat.

{fshare}

Open poort bij hoeve De Ezelsbeek in Rutten

Deze namiddag kon je in Rutten de monumentale vierkantshoeve ‘De Ezelsbeek’ bezichtigen. Dit moet de levensdroom van een Nederlands koppel met vier kinderen worden. Eind 2006 kochten Rense Woets, een burgerlijk ingenieur uit Zeeland en Suzanne Franssen, een verpleegster uit Maastricht dit monument uit 1733.  Ze waren op zoek naar ‘een mooi plekje op de buiten waar ze ruimte en rust zouden hebben en waar ook nog wat te klussen viel’. Het woonhuis is intussen al gerestaureerd. De vervallen vakwerkschuur wordt volledig in leem hersteld met achter beide poorten een glasgevel zodat er een multifunctionele ruimte ontstaat. Deze zal gebruikt worden als galerie en beschikbaar gesteld worden voor vergaderingen en feestjes.  In de stallen komt er een Bed & Breakfast met 7 kamers. Ze hebben een alternatieve manier bedacht om hun plannen te financieren. Zo kan iedereen een dakpan adopteren à 5 euro. Meer info: www.ezelsbeek.be


{fshare}

Machtswissel bij CV De Charlie’s

Bij CV De Charlie’s heeft Rik Bollaers (55) na 23 jaar de fakkel doorgegeven aan Guy Troquet (59). Hij werd door zijn opvolger meteen tot erevoorzitter benoemd. Rik gaf De Charlie’s in 1990 een tweede leven. Zowat 5 jaar eerder was de vereniging een stille dood gestorven: fietsen en kledij waren verkocht en de kas was leeg. Onder zijn impuls werden ook dames toegelaten. De kersverse voorzitter kiest voor discipline. Hij wil minstens tot 2017 aanblijven, want dan bestaan De Charlie’s 66 jaar. Rik werd met geschenken overladen: Johnny Piette ontwierp een bronzen sculptuur (schaal 1/3) van de fiets van Rik en Guy overhandigde hem een kleurenfoto van hun beiden in actie.


{fshare}

Jong artistiek talent in Sint-Janskerk

Deze namiddag presenteerde vzw Jong Artistiek Talent (J.A.T.) een herfstconcert in de Sint-Janskerk. Deze drie muzikanten gaven het beste van zichzelf: Wim Ilsen (viool, 30 jaar, uit Hasselt), Emmy Wills (piano, 19 jaar, uit Overrepen) en Jonathan Ponet (altviool, 20 jaar, uit Riksingen).

Lees meer...

Verdienstelijke parochianen Berg gehuldigd

Na afloop van de zondagsmis werden in Berg drie verdienstelijke parochianen in de bloemetjes gezet door Jos Verjans, voorzitter van de kerkraad: Kosteres Marie-Louise Parthoens (voor het sneeuwvrij maken van de trappen en het versieren van de kerk), voorzitter kerkfabriek Ludo Daniëls (leidde de restauratiewerken en verkocht de pastorij) en klusjesman Jozef Vanherf(verwijdert de dode duiven en verzorgt de recepties). De drie laureaten kregen het gouden ereteken van de bisschop voor 35 jaar trouwe dienst opgespeld door pastoor De Man.

{fshare}

Familie Loverix trakteert dorp op ontbijt

Deze morgen was het ganse dorp uitgenodigd op een ontbijt bij de familie
Loverix aan de Wilstraat in Rutten. De dorpelingen werden er verwend met broodjes, koffiekoeken en croissants. “We vonden dit een gepast idee om jullie als bevoorrechte genodigden kennis te laten maken met ons bedrijf. De werken voor de graanloods en maïsdrooginstallatie hebben meer dan een jaar aangesleept. Nu weten jullie eindelijk wat we hier al die tijd aan het doen waren”, vertelde Ann Loverix. Van 10u30 tot 17u30 staan de poorten open voor iedereen.


{fshare}

Geen Tongerse Miss Limburg

De twee Tongerse kandidates Deborah Dumoulin (23) en Elodie Coenegrachts (19) hebben zaterdagavond helaas niet het podium gehaald tijdens de verkiezing van 'Miss Limburg 2014'. Het kroontje is voor Carolien Mantels (18) uit Genk. Zij mag deelnemen aan de verkiezing Miss België 2014. Lotte Fijen (19) uit Peer is 1e eredame en Laurence Langen (19) uit Genk is 2e eredame.

{fshare}

Chiro O.-L-Vrouw Tongeren bestaat 65 jaar

Vandaag is het startschot gegeven voor het feestjaar n.a.v. 65 jaar Chiro O.-L-Vrouw Tongeren. Dat gebeurde met een activiteit op de Grote Markt, een mis o.l.v. pastoor Emmanuel en een eetfeest voor de ouders. Op het menu stonden o.a. frietjes en een feestgebak. “Onze 35 leden moeten dit jaar 25 opdrachten uitvoeren. Zo moeten ze o.a. proberen onze vlag bovenop de basiliek te plaatsen”, vertelde hoofdleidster Debby Bruyninx. “We zijn op zoek naar oud-leden en oud-leidsters.
Ze kunnen ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.”. Op 6 september 2014 volgt een groot afsluitfeest.


{fshare}

Nocturne Fruitverhalen in Overrepen

Aan de kerk van Overrepen is om 19u30 een avondwandeling vertrokken. Het tiental deelnemers werd onderweg langs het parcours van 7 km geconfronteerd met een handvol verhaalvertellers die hen onderdompelden in de wereld van het fruit: de fruitverhalen waren mysterieus, sprookjesachtig, historisch of grappig. Zo had Willy Stulens het over het ontstaan van appeltjes in de kerstboom i.p.v. kerstbollen. Na de wandeling trakteerde Toerisme Tongeren iedereen op een ‘jeneverke’ en een stroopappel.

{fshare}

Bisschop Hoogmartens te gast in Maternusparochie

Bisschop Patrick Hoogmartens is om 17u30 voorgegaan in de pontificale mis in de Sint-Maternuskerk, het orgelpunt van de gouden feestweek. De Tongenaar herinnert zich nog heel goed de oprichting van de parochie: “Deze wijk rond de ‘Rooi baan’ tegenover de Romeinse muur is in de ‘Golden sixties’ ontstaan. Kapelaan Perillieux moest elke frank verschillende keren omdraaien, maar 8 jaar later was de kerk volledig afgewerkt”. De bisschop prees de makers van het jubileumboekje.

Lees meer...

Ayrton kweekte courgette van 5 kg

Ayrton De Craecker heeft in het volkstuintje van zijn opa, tegenover de Moerenpoort, een courgette van maar liefst 5kg gekweekt. Vandaag mocht hij die kolos oogsten. De 6-jarige knaap is verzot op rauwe groenten. Naast courgettes teelt hij ook wortelen, radijzen en watermeloenen.

{fshare}