Vooravond 1 mei

Op de vooravond van het Feest van de Arbeid verzamelen de socialisten al vele decennia in hun Volkshuis voor een feestmaal. Voorzitter Erwin Wagemans heette alle kameraden welkom met de Belgische en de Socialistische vlag. Hij had voor de gelegenheid een rood strikje aangedaan. Louis Vanvelthoven was de gastspreker. OCMW-voorzitter Johnny Vrancken riep alle verkiezingskandidaten op het podium: "We hebben maar één doel en dat is de Open Vld kloppen in Tongeren". Als afsluiter mocht Bart Princen de ‘Internationale’ aanheffen.

Golden Earring in De Velinx

Deze avond was  Golden Earring te gast in cc De Velinx. Het concert was in nog geen twee weken helemaal uitverkocht. De Nederlandse band is al sinds 1961 actief. Na 53 jaar zijn ze het rocken nog niet verleerd!

BBQ voor Tungri Run

Op de vooravond van de 25ste Tungri Run pakte Rotary Tongeren uit met een barbecue. Zowat 230 hongerige magen zakten af naar de feesttent in sportpark De Motten. Na de worsten en koteletten was het tijd voor een optreden van The Jazzoline Orchestra uit Peer. Morgennamiddag wordt de oudste stad weer ingenomen door duizenden lopers: om 13u15 starten de dames op de 3km.

N79 (Maastrichtersteenweg): start voorbereidende werkzaamheden

Midden volgende week start een archeologisch onderzoek t.h.v. het op- en afrittencomplex 32 op de Maastrichtersteenweg. Dit onderzoek gaat vooraf aan de herinrichting van het complex die in de loop van de volgende jaren gefaseerd zal gebeuren. Bijkomstig aan dit onderzoek zal het Agentschap Wegen en Verkeer een aantal werkzaamheden uitvoeren. Het archeologisch onderzoeksteam zal graafwerken uitvoeren in de zone die wordt gevormd door afrit 32 komende van Hasselt en de N79 Maastrichtersteenweg. Deze werkzaamheden duren vermoedelijk tot aan het bouwverlof. Aansluitend start het agentschap met de aanleg van een rotonde t.h.v. het kruispunt met de Genoelsweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal gelijklopend met het archeologisch onderzoek op de N79 aan de zijde van de Genoelsweg een tijdelijke verharding aanbrengen waar het verkeer tijdens de aanleg van de rotonde over zal kunnen rijden. Hierop aansluitend worden de fietspaden langs de N79 t.h.v. het volledige complex vernieuwd of heraangelegd. Het verkeer zal weinig of geen hinder ondervinden van de bovenstaande werkzaamheden. Het fietsverkeer zal tijdens het vernieuwen van de fietspaden telkens in beide richtingen over het overliggende fietspad worden geleid.

Stadsdiensten gesloten

Alle stadsdiensten (Praetorium, bibliotheek en containerpark) zijn gesloten op donderdag 1 mei , Dag van de Arbeid, en vrijdag 2 mei , brugdag.
De dienst toerisme is wel geopend op beide dagen van 9.30u tot 17u.

KSA-ers winnen watergevecht Lipton

Dankzij Lipton hebben de mannen van KSA-Erewacht deze namiddag genoten van een leuk verzetje. Door een sms’je te versturen naar Q-Music werden ze getrakteerd op een gratis gevecht met waterballonnen. Dat was welgekomen, want zaterdag barst de 18de editie van ‘Fruit of the boom’ los. Ze zijn zondag gestart met het opbouwen van twee reuze tenten en het aankleden van het festivalterrein op Overhaem.Er wordt gerekend op 4.000 bezoekers!


 

24 Limburgse oorlogsgedenktekens beschermd als monument

N.a.v. de herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog wordt speciale aandacht geschonken aan de gemeentelijke oorlogsmonumenten die hieraan herinneren. Een eerste archivalisch onderzoek bracht aan het licht dat er in Limburg minimum 321 relicten en monumenten uit de Eerste Wereldoorlog kenbaar zijn. Een eerste reeks van 25 oorlogsgedenktekens werd geselecteerd op basis van hun historische en artistieke waarde. Gehanteerde criteria zijn authenticiteit, opvallende elementen, representatie, zeldzaamheid ... Bij Ministerieel besluit van 22 januari 2014 werden 24 Limburgse oorlogsgedenktekens definitief beschermd als monument, waarvan 2 In Tongeren: het gedenkteken op de Graanmarkt en aan het Atheneum in de Moerenstraat.


Burgemeesters spelen verkeersbrigadier

Deze morgen hebben Patrick Dewael en Marino Keulen een tijdje gemeenschapsdienst vervuld  aan de gemeentelijke basisschool Dol-Fijn in Vreren. Ze hielpen er kinderen veilig oversteken op het zebrapad. “Deze actie kadert in het voorstel van Open Vld om langdurig werklozen (>2jaar) twee halve dagen per week een gemeenschapstaak te laten vervullen. Aanleiding is 1 mei, dag van de arbeid”, vertelden de burgemeesters. “Wij zien die gemeenschapsdienst als een positieve maatregel die werkzoekenden kan begeleiden naar een nieuwe job. Dat kan in scholen, instellingen voor bejaardenzorg of bij de groendienst. Het brengt langdurig werklozen een arbeidsattitude bij en het haalt hen uit hun isolement”.

Soffia Moës stapt uit NV-A

Soffia Moës is uit de NV-A gestapt. Ze wenst als onafhankelijk raadslid te zetelen in de OCMW-raad. Haar vraag werd dinsdagavond als dringend agendapunt behandeld en goedgekeurd.

Rutten is klaar voor Evermarusfeesten

In Rutten wordt op 1 mei, al meer dan 1.000 jaar, Sint-Evermarus herdacht. Dat gebeurt met een processie en het vermaarde martelarenspel. Volgens de traditie start de dag om 07u met een mis in de Evermaruskapel, gevolgd door een tweede mis, om 09u, in de kerk. Omwille van restauratiewerken en de aanleg van vloerverwarming is de kerk al maanden niet toegankelijk: de kerk is helemaal leeg en de vloer is verwijderd. Maar het Evermaruscomité wijkt niet af van de eeuwenoude traditie en dus gaat de mis op 1 mei toch door, weliswaar in een lege kerk op de chape. Er werden 100 vouwstoeltjes geplaatst en de obstakels op de vloer werden afgespannen met lint.

La Cress heeft mooiste stand

Het afgelopen weekend vond in Leuven het jaarlijkse Zythos BierFestival (ZBF) plaats. Dit kan je best vergelijken met het Tongerse ‘Bier Anders’, maar dan indoor: In de Brabanthal werd een 100-tal standjes bemand met evenveel brouwers of bierfirma’s. De 11de editie lokte meer dan 16.000 bierliefhebbers. De prijs van ‘Mooiste stand’ werd gewonnen door La Cress bvba uit Lauw. De familie Vansimpsen is apetrots: “We wilden met iets speciaals uitpakken: een toog met oude fruitkisten”, vertelt Frank. “De kisten hebben we dankzij ‘Hebbes.be’ in Maasmechelen gevonden. Pa Jean heeft ze aan elkaar bevestigd. Zus Christel heeft voor de verdere afwerking gezorgd met o.a. behangpapier en een gordijn. De kisten werden gevuld met cresson en bierflesjes en afgedekt met kippendraad”. Een immense afbeelding van een vol glas en een flesje La Cress maakte het plaatje compleet. “Iets leuks maken met weinig middelen, was de bedoeling”, vult Christel aan. Het leverde hen een overnachting in een hotel met ontbijt en een diner in het ‘Land van de Overkant’ op. De stand zal vanaf nu gebruikt worden voor de bedrijfsbezoeken. Er volgt een verkleind model voor bij de verdelers van La Cress.

Actie Kroningssticker

Tijdens de start van de Kroningsvoorbereidingen, begin oktober 2013,  werd de nieuwe Kroningssticker voorgesteld.  Hierbij werd ook de actie Kroningssticker gelanceerd. Iedereen die in april de nieuwe sticker aanbracht op een voertuig (auto, fiets, rolstoel, ….) kon in aanmerking komen voor een geschenk. Zopas werden de winnaars bekendgemaakt:

* Nummerplaat   EGB-086 (Ford Focus)
* Nummerplaat  1- FET-073 (VW Passat break)
* Nummerplaat  1- FGD–264 (Mercedes A 160)
* Nummerplaat  1- FFD-444 (Renault)
* Nummerplaat  1-CIX-611 (Citroën)

Het Kroningsgeschenk kan door de winnaars worden afgehaald bij voorzitter Georges Willemaers, St Truidersteenweg, 112: Tussen 16 en 19 uur.

Assisenzaak Stefaan Spooren

Vandaag wordt in het assisenhof de jury samengesteld voor het proces rond Stefan Spooren (49) uit Hoeselt. De man is op 22 april 2011 in Dilsen-Stokkem met zijn nieuwe Fiat 500 cabrio tegen een boom geknald. Hij is eerst zijn moeder gaan oppikken om samen zelfmoord te plegen. De 74-jarige Fien Boonen verbleef in een serviceflat van het OCMW-rustoord Immaculata in Overpelt. De vrouw was depressief sinds haar man Jaak in december 2008 plots overleed na een hartoperatie. In januari 2011 probeerde ze haar polsen door te snijden. Spooren, die tot eind 2010 als testpiloot werkte op het testcircuit van Ford in Lommel, stuurde zijn rood-grijze Fiat naar de Driepaal, een lang recht stuk onverharde bosweg midden in de velden, waar geen huizen staan. Daar rijdt hij om 2 uur 's nachts met hoge snelheid recht op een boom af. Het wrak wordt pas vijf uur later opgemerkt door een quadrijder. De beklaagde houdt nog altijd vol dat het om een dubbele wanhoopsdaad gaat. De assisenjury moet uitmaken of het om oudermoord of dubbele zelfmoord gaat. Het eigenlijke proces start maandag 5 mei.

(foto: Jeffrey Gaens)

Onbekend protest op Molenweg

Op de Molenweg wordt sedert enkele dagen openlijk protest gevoerd.  Aan de voet van de weg prijkt een spandoek met daarop de tekst: ‘Wij willen papa terug. NU fietspad’. Wat hogerop werden op het wegdek twee fietsen geschilderd met de naam van Mark en An erbij. Langs de weg werden zwarte vlaggen neergepoot. Op 4 december 2013 werd hier een fietser frontaal aangereden door een auto. De 36-jarige David M. uit Henis raakte hierbij levensgevaarlijk gewond. De 83-jarige bestuurster die het ongeval veroorzaakte kwam vanuit de tegenovergestelde richting gereden. Zij had net op de helling van de brug over de spoorweg een landbouwtractor ingehaald. Vlak over de kop van de spoorwegbrug botste ze met haar auto frontaal op de fietser. De protestactie komt niet uit van de familie van David. Ze zouden graag willen weten wie de initiatiefnemer is

Staptweedaagse

Het Compostelagenootschap organiseert dit jaar een staptweedaagse rond Tongeren: op 30 april en 1 mei, en dit n.a.v. de Evermarusfeesten in Rutten. Woensdag vertrekken de 25 pelgrims om 10u10 aan de jeugdherberg. Ze stappen o.l.v. Jean Nelissen en Malou Thijs rond Tongeren en rond 17u30 worden ze terug verwacht. Na een nachtje in de jeugdherberg zijn ze klaar  voor het tweede deel: rond 9u10 start de tocht naar Rutten via het Evermaruspad, een onderdeel van hun Via Limburgica. Ze zullen in Rutten mee opstappen in de processie (10u30) met hun Compostelaschelpen en in de namiddag wonen ze het mysteriespel rond Evermarus bij.

Twee gaslekjes op Sint-Truidersteenweg

Op dit ogenblik worden langs de Sint-Truidersteenweg twee kleine gaslekken hersteld. Arbeiders van APK zijn t.h.v. huisnummer 150 en huisnummer 158 bezig met het blootleggen van de gasleiding. Er is geen gevaar voor de buurtbewoners.

14de Erfgoeddag

N.a.v. de Erfgoeddag pakte het Gallo-Romeins Museum uit met een ‘Expertenbeurs’. Bezoekers konden er gratis terecht om hun antiquiteiten, kunst en/of kitsch te laten schatten. Voor ‘Weet wat je bezit’ werd samengewerkt met Argus. Tien kunstexperts en vier restaurateurs zaten klaar om de massa te ontvangen. Maar liefst 2.000 bezoekers werden er geteld. Verscheidene bijzondere voorwerpen werden gekeurd en naar waarde geschat: een drinkbeker uit 213 na Christus, een huwelijksakte uit de 17de eeuw en een aantal mooie sieraden. In het GRM werd verder ook nog een lezing gegeven over kunstvervalsing en in de inkomhal stonden versierde schoenen en schoendozen opgesteld, een initiatief van de Academie. In het stadsarchief kon je een tentoonstelling over heiligen bewonderen en in de Kevie kon je deelnemen aan een wandeling langs het historische tracé van de Jeker.


Wandelen in de 'benedenstad'

Het straatcomité Albertwal en Regulierenplein organiseerde vandaag een stadswandeling met onderweg culinaire versnaperingen op verschillende haltes in de 'benedenstad'. Voor deze 'Tongeren Downtown' waren er een 100-tal inschrijvingen. Op de foto: een groep deelnemers bezoekt het 'Convent' (de gebouwen van de voormalige meisjesschool Onbevlekte Ontvangenis, de 'Benedictinnen', nu sociale huurappartementen).

Rommelmarkt 'Wildbroek'

Veel wandelaars bezochten vandaag de rommelmarkt op Wildbroek. François Houbrechts van het wijkcomité: "Voor deze 6de editie van onze jaarlijkse rommelmarkt konden we rekenen op de medewerking van 150 standhouders, waarvan een 80-tal buurtbewoners en 70 standhouders van buiten Tongeren. Veel bezoekers van de zondagse antiekmarkt maken een ommetje langs onze wijk." Een gezellige zondag op 'Wildbroek'!


Sportraad

Deze voormiddag vond de verplichte Algemene Vergadering van de sportraad plaats in het auditorium van het GRM. Voorzitter Josse Lambrix heette iedereen welkom. Na de speech van sportschepen Gerard Stassen volgde een uiteenzetting door René Stulens, diensthoofd provinciale sportdienst. Hij had het over: ‘Ouders en jeugdsport’, een opvoedingsproces.
Het afgelopen jaar hebben 8 sportclubs een aanvraag ingediend. Zaterdag werden de Limburgse sportprijzen – de Limburgse Lauriers – voor de 30ste keer uitgereikt in aanwezigheid van gouverneur Reynders en deputé Smeets in PXL-Congress. Voor het beloftevol Limburgs talent was de eer weggelegd voor handboogschieter Robin Ramaekers.

Antieknocturne

Dit weekend pakt Tongeren voor de eerste keer in het bestaan van de antiekmarkt uit met een ‘antieknocturne’: antiekhandelaars stellen zowel zaterdagavond als zondagmorgen hun stukken tentoon. “De antieknocturne kadert in het 10-punten actieplan dat eind vorig jaar werd opgesteld om onze antiekmarkt internationaal verder uit te bouwen”, vertelde economieschepen Guy Schiepers. Een honderdtal standhouders schreven zich in voor de nocturne van vanavond. Tijdens deze nocturne werd er gezorgd voor allerlei animatie: Orkest: Les Busiciens, karikaturist Rembrandt van Gein, twee levende standbeelden, een troubadour en een vuurmeester. Morgenvroeg worden alle standhouders op een gratis ontbijt getrakteerd door de stad als dank voor hun deelname.


Erfgoeddag

Naar aanleiding van Erfgoeddag kan u morgen genieten van verschillende activiteiten rond het thema ‘Grenzeloos’:
*Schatting: 'Weet wat je bezielt'
Kom met je antiquiteiten, kunst of kitsch naar het Gallo-Romeins Museum: van 11u tot 17u. Ontmoet er restaurateurs die je vertellen en tonen hoe je schilderijen, glas- en aardewerk quasi onbegrensd houdbaar houdt. Laat de experts van ARGVS je schatten identificeren, analyseren en taxeren. Zo begrijp je meteen waarom je ze zo grenzeloos mooi of interessant vindt.
*Lezing: 'Kunstig vervalst'
De bezoeker krijgt een boeiende kijk op de wereld van de kunstcrimineel: Janpiet Callens maakte deel uit van de Federale Politie, cel 'Kunst en Antiek’. Met tal van voorbeelden doet hij uit de doeken hoe en waarom kunst vervalst wordt. Gallo Romeins Museum, auditorium, lezing om 11u en om 15u
*Stadsspel: 'Doorbreek de grenzen'
Tijdens dit gloednieuwe stadsspel worden de grenzen van de werkelijkheid doorbroken. Maak kennis met o.a. de roddelende tantes van Pumpkeskal. Ga op zoek naar de fouten en laat de twijfel verdwijnen. Infopunt, Veemarkt, van 11u-18u
* Tentoonstelling: 'Heiligen aan het woord'
We kijken in deze tentoonstelling verder dan het beeld zelf en kijken zo naar de legendes van de heiligen die tentoongesteld staan. Wie waren zij en wat is hun verhaal? Via restauratie en conservatie werd de levensduur van het object verlengd: Stadsarchief, van 13u tot 18u
*Wandeling
Het delicate evenwicht tussen water en land maakte plaats voor een ‘versteende’ Jeker ten behoeve van landbouw en verstedelijking. De tijd werd nu teruggedraaid: de Jeker kreeg haar historische tracé terug. Geleide wandeling (6,7km) vertrek om 14u tot ca. 16u (aankomst) (Stevige wandelschoenen aanbevolen): natuurgebied De Kevie; Oude Blaarstraat ter hoogte van Neremweg 86
*Academie
De Academie is met oude schoenen en schoendozen aan de slag gegaan om iets grenzeloos te maken. Gallo Romeins Museum, inkomhal, van 11u tot 18u
*Antiekmarkt: van 7u tot 13u.

Marcusprocessie in Mal

Vanavond trekt de 27ste Marcusprocessie door Mal, een initiatief van de Landelijk Gilde Mal-Sluizen. Zowat 400 tractoren worden verwacht. Eerst maken ze een tocht langs de velden. Vervolgens worden ze elk afzonderlijk gezegend aan de Banneuxkapel door vicaris-generaal Jaak Janssen uit Kinrooi. Het parcours is sinds vorig jaar verlengd om opstoppingen te vermijden.


Filmproject Jeugddienst

Na een foto- en muziekproject (2011 - 2012) startte de jeugddienst in 2013 een filmproject en dit i.s.m. Villa Basta vzw. Drie jongeren gingen in op het voorstel: Maxim Geunis (18) uit Borgloon, Hans Carolus (19) uit Tongeren en Boris Ackx (19) uit Henis. Na een intense cursus over het gebruik van de camera en het schrijven van een scenario, werden de zomermaanden gebruikt voor het echte filmwerk. In het najaar spendeerden de jongeren heel wat uren aan het monteren en het zoeken van de gepaste muziek. Het resultaat is: “Something good can work”, een roadmovie van 38 minuten die het verhaal van 3 schoolvrienden tijdens hun laatste zomer samen weergeeft. Naast het verhaal wordt ook de schoonheid van Tongeren  op een niet alledaagse manier in beeld gebracht. Via mooie sfeerbeelden passeren o.a. De Motten, de antiekmarkt, het begijnhof en het Gallo-Romeins museum. De film werd deze avond in de Zomerrefter van het Agnetenklooster vertoond. Hij is gratis verkrijgbaar op DVD in de bieb en de Dienst voor Toerisme.

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 6 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 4 gouden- en 2 diamanten bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
- Goud: Jean en Lisette Hansoul-Hustin, Guido en Jacqueline Sorgeloose-Rouckhout, Lambert en Georgette Neven-Leus, Willy en Nolda Digneffe-Kindermans.
- Diamant: Jules en Jeannette Schouterden-Poismans, Paul en Julia Maris-Vancauwenbergh.

Bloesemtocht Ter Heide

Ter Heide aan de Baverstraat organiseert vandaag een bloesemfietstocht: de deelnemers kunnen kiezen tussen drie afstanden: 25km, 50km en 100 km.  In totaal zijn er 200 sportievelingen komen opdagen. 80 van hen kozen voor de langste afstand.

‘De ring van Commodus’

In het GRM werd deze namiddag het jeugdboek ‘De ring van Commodus’ voorgesteld: een spannend moordverhaal dat zich afspeelt in Romeins Tongeren in 190 n. Chr. Auteur Luc Hanegreefs liet zich voor zijn eerste historische jeugdroman inspireren door een topstuk van het GRM: een gouden ring met portret van keizer Commodus. Het kleinood werd in 1998 in Tongeren gevonden door de familie Christiaens. Ze ontdekten hem in hun tuin aan de Schaetzengaarde. Het hoofdpersonage in het boek, ‘Freio’, ziet op een avond hoe de gezant van de keizer vermoord wordt. Vlak bij het lichaam van de man vindt hij een ring. Door die mee te nemen, wordt hij zelf het doelwit van een ontvoering. Het verhaal van moord, macht, complot en opstand is ongemeen spannend. Zonder dat de lezer het beseft, leert hij het reilen en zeilen in Gallo-Romeins Tongeren kennen. Leerlingen van 2 Latijn (viio humaniora) mochten het boek tijdens het paasverlof in primeur lezen.


 

Wegomlegging voor rommelmarkt Wildbroek

Zondag vindt in de wijk Wildbroek een rommelmarkt plaats. Daarom geldt er tussen 06u en 17u een gewijzigde verkeerssituatie: Voor het verkeer komende van de Luikersteenweg geldt er enkelrichting vanaf de Kennedylaan tot de Dirikenlaan. Het verkeer komende van de Moerenpoort wordt omgeleid via de Dirikenlaan en de Dijk. (Archieffoto PGT/2013)

Kledinginzameling Kiwanis

Kiwanis Tongeren Ambiorix haalt reeds een twintigtal jaar oude kleren, handtassen, schoenen en textiel op in Tongeren, Riemst, Bilzen en Hoeselt om met de opbrengst sociale doelen te kunnen steunen. Dit gebeurt tweemaal per jaar, een eerste maal rond Pasen en een tweede maal rond 11 november. Dit weekend organiseert de serviceclub de eerste kledingophaling voor 2014, onder het meterschap van Lisa Del Bo. De voorbije weken werd bus per bus een folder bedeeld met daarin een voorgeplooide plastic zak. Zowel in Bilzen (Technisch Instituut Sint-Jozef ), als in Tongeren (Viio Nijverheid aan de Rode Kruislaan ) stellen de schoolverantwoordelijken hun locatie gratis ter beschikking zowel voorafgaandelijk aan, als tijdens het weekeinde zelf van de actie.

Lees meer...

'Radio 2' te gast in Maastrichterstraat

Een reporter van Radio 2 Limburg ging deze morgen op pad in de Maastrichterstraat, op zoek naar reacties over de hoge leegstand. “In de ooit zo levendige Maastrichterstraat staan tientallen winkels leeg, enerzijds door de crisis, maar anderzijds ook door het beleid van de stad”, weerklonk het. De ondervraagde handelaars verwijzen naar de komst van T-Forum. “Het benedengedeelte van de straat is verwaarloosd. De mensen wandelen door Shopping Julianus en belanden in de Schiervelstraat”. Andere handelaars vinden dat het stadsbestuur een voorbeeld aan het parkeerbeleid van Bilzen moet nemen: “Ze proberen wel met o.a. 2u gratis parkeren op zaterdag, maar ze zouden drastisch moeten ingrijpen”. Ook Dany Mat kwam aan het woord: “Ik ben 32 jaar zelfstandige, maar het is tegenwoordig moeilijk. De mensen zijn te negatief. De stad probeert er iets aan te doen door lege panden aan te kleden”. Volgens economieschepen Guy Schiepers is de leegstand hier gelijk in elke Vlaamse stad. Hij verwees naar het geslaagde Middenstandscongres: “Iedereen moet aan E-commerce deelnemen of bvb. kleine pop-up stores opstarten. Als stad gaan we promo voeren naar direct omliggende gemeenten”. (Archieffoto PGT/2014)

Seniorensportdag

De Sportdienst organiseert vandaag de jaarlijkse Seniorensportdag in Sportoase Eburons Dome. De 33 deelnemers krijgen zowel lenigheids- als krachtoefeningen voorgeschoteld: van spinnen, fitball en curling, over zwemmen en dansen. Seffens gaan ze gezellig samen iets eten en namiddag kunnen ze kiezen tussen wandelen en fietsen.  

20 jaar TVL

Vandaag is het exact 20 jaar geleden dat de uitzendingen van TVL startten. Dat wordt gevierd met een marathonuitzending: 20 uur live televisie tussen 04u en middernacht. Een programma met uitsluitend Limburgse gasten en artiesten!

TNT brengt De liefde

Het Tongers Nieuw Theater zet vanaf morgen: ‘Zullen we het de liefde noemen?’ op de planken in cc De Velinx.
De succesvolle gynaecoloog Dolf W. wordt vrijgesproken van een aanklacht omtrent een slordigheidje met een fatale afloop. Zijn echtgenote Hella en zijn hartsvriendin Vicky, waar hij net zoveel van houdt als zijn echtgenote, willen dit uitbundig vieren. Maar Dolf weet niet of hij blij moet zijn met deze uitspraak. Een vrijspraak die hem veroordeelt tot de terugkeer naar zijn gevestigde leven.
Regie: Didier Winants; regie-assistentie: Sinne Baeten.
Met: Karel Bailleux, Karolien Sneyers.
Vrijdag 25, zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 april.
Donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 mei telkens om 20.30 uur stipt!
Reservatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0485 518902
Tickets: 10,00 euro

 

Bakkerijdief opgepakt

Deze morgen heeft de lokale politie een dief kunnen oppakken. De man had even voordien ingebroken bij bakkerij Fastré langs de Hasseltsesteenweg. Terwijl de agenten de buurtbewoners aan het verhoren waren, dook de dader terug op in de buurt. Hij werd door hen herkend en meteen gearresteerd. De dief was over het poortje naast de bakkerij gekropen. Eerst probeerde hij via de achterdeur in te breken. Toen dat niet lukte is hij naar de zijdeur gegaan. Eens binnen nam hij zes blikjes van een halve liter Jupiler uit de garage. Daarna heeft hij in het winkelgedeelte een tiental blauwe pakjes sigaretten van het merk Pall Mall gestolen. De 30-jarige Tongenaar heeft enkele jaren geleden nog bij bakkerij Fastré gewerkt.

Modder door onweer

De hevige onweersbuien van deze avond hebben voor heel wat overlast gezorgd. Vooral de inwoners van Sluizen kregen het hard te verduren. De brandweer kreeg een tiental oproepen binnen voor ondergelopen kelders en straten vol modder. De Millerweg in Sluizen werd op verschillende plaatsen met modder overspoeld. Doordat onlangs het rooster onderaan de straat werd verwijderd, stroomde de modderbrij richting Viséweg. Ook op de Sluizerbroek waren de bewoners druk in de weer met het ruimen van modder.

Antiekmarkt met nocturne

Dit weekend wordt de antiekmarkt uitzonderlijk verlengd met een nocturne op zaterdagavond. De avond-antiekmarkt loopt zaterdagavond van 19 tot 23 uur. “Het is voor de eerste keer in 37 jaar antiekmarkt dat het stadsbestuur een 2-daagse antiekmarkt organiseert. Een honderdtal standhouders hebben zich ingeschreven voor de nocturne die zich situeert op de Leopoldwal, de Clarissenstraat en in de overdekte sporthal”, weet economieschepen Guy Schiepers. “Zowel zaterdagavond als zondag wordt er gezorgd voor leuke animatie, zoals levende standbeelden, een karikaturist, optreden van les Busiciens en een vuurmeester. Als dank voor hun deelname trakteert de stad op zondagochtend een ontbijt aan de standhouders”.

Lees meer...

Extra parking Dirikenlaan

Vandaag werden er 60 gratis bijkomende parkeerplaatsen gecreëerd op de Dirikenlaan. Er geldt vanaf nu eenrichtingsverkeer en de parking werd in visgraat aangelegd.

Geo-loket

De stad Tongeren is de eerste Limburgse gemeente die haar inwoners en bezoekers een uitgebreid online Geo-loket aanbiedt. Men kan er  men tal van interessante informatie terugvinden volgens burgemeester Patrick Dewael: “Met een heel eenvoudige interface en een duidelijke website-opbouw kan de stad voortaan duidelijk en overzichtelijk informatie delen met haar burgers. We zijn hiermee de eerste Limburgse gemeente die zoveel geo-informatie aan haar inwoners en bezoekers aanbiedt. Enkel de steden Leuven en Namen waren ons hierin voor, zij bieden dit systeem aan sinds 1 april 2014.” Het ‘online Geo-Loket’ is een geografische informatie site. Met dit loket wil de stad de burger via kaarten toegang geven tot een grote schat aan plaatsgerelateerde informatie. Het loket biedt lokale geo-info uit eigen bronnen zowel als gegevens van diverse andere overheidsinstanties. Op deze manier worden maatschappelijk relevante geografische gegevens en diensten op een gebruiksvriendelijke wijze bijeen gebracht, raadpleegbaar per thema: de bevolkingssamenstelling, economie, historische gebouwen en monumenten, hulpdiensten, jeugd & spelen, milieu, sociale diensten, wegenwerken, parkeren in de stad,…
U kan het online Geo-loket raadplegen op de website: www.tongeren.be  

Maastrichterstraat afgesloten

Morgen wordt de Maastrichterstraat een tijdlang afgesloten voor alle verkeer. Het betreft het gedeelte tussen de Kielenstraat en de Schiervelstraat. Enkel voetgangers en fietsers mogen nog passeren tussen 07u en 12u. Reden is de werken t.h.v. de Schuttersgang. Waar huis Gilon werd afgebroken, wordt morgenvoormiddag de betonwand van de kelder gestort. Het verkeer wordt tijdelijk afgeleid via de Kielenstraat.

Downtown Tongeren

De bewoners van het Regulierenplein en omgeving organiseren nu zondag een stadswandeling met onderweg culinaire versnaperingen op verschillende haltes in de benedenstad. De opbrengst is bedoeld om de Kroningsversiering te bekostigen. “Het idee is ontstaan toen we de nieuwe toeristische wegwijzers zagen”, vertelt Eddy Houben. “Het Regulierenplein behoort tot de ‘benedenstad’. We kunnen maar moeilijk aan elke bewoners 100 euro vragen voor de straatversiering en daarom organiseren we dit evenement. In augustus volgt een ‘Kronings rockfestival’. Deelnemers aan de wandeling kunnen zondag vrij vertrekken tussen 14u en 17u op het Regulierenplein. In de tent is er taart, hamburgers, frieten en drank voorzien. Wandelen met versnaperingen kost 7 euro en 5 euro in vvk. Inschrijven kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schouterden blijft bij zijn standpunt over gbs Nerem

Het oudercomité van gbs 't Pomphuisje in Nerem heeft gebruikgemaakt van het ‘'Voorstel van Burger’ om een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad. Twee leden van het oudercomité hebben vanavond een brief van 10 pagina’s voorgelezen. Hierin hebben ze alles nog eens op een rijtje gezet. Onderwijsschepen Jos Schouterden kreeg het hard te verduren: “We zitten met veel vragen en geen antwoorden: het stadsbestuur heeft de plannen op een half jaar tijd al zo vaak gewijzigd. Het is één groot kluwen van onduidelijkheid: Moet de school wijken voor de kinderopvang? Heeft de school te weinig kinderen? Is het een kostenbesparende maatregel of een pedagogisch probleem? Twee maanden geleden zag de situatie er voor ons enigszins anders uit. Toen hebben de sp.a-schepenen ons verzekerd dat er nog geen definitieve beslissing genomen werd. Ze werden teruggefloten door de burgemeester. Hij stelde zijn veto en dreigde met een coalitiebreuk. Sp.a trok zijn staart in. Het gaat hier meer om het politieke gelijk dan om de toekomst van onze kinderen en dat is zielig! Het enige wat wij vragen is om de school in zijn totaliteit te laten bestaan tot de reorganisatie binnen het gemeentelijk onderwijs op punt staat en de scholen in de Jekervallei kunnen samenvloeien”. Schepen Schouterden repliceerde: “Alles wat hier gezegd is, heb ik al vijfmaal gehoord. Het stadsbestuur wil de werkingsmiddelen en de gebouwen voor het gemeentelijk onderwijs efficiënt inzetten. De onderwijsambtenaar heeft mee de beslissing genomen. Ik blijf erbij dat het dossier volledig onderbouwd is. Het schepencollege blijft bij de beslissing van 19 maart”. NV-A-raadslid Toon Caubergh had een porseleinen haan meegebracht: “Die gaat deze avond driemaal kraaien”, gokte hij. De stemming verliep voorspelbaar: oppositie: ‘voor’, meerderheid: ‘tegen’ en Christiane Thys: ‘onthouding’.

Motor en fietser botsen

Op de Wijkstraat is deze namiddag een fietser (53) aangereden door een motorrijder (26). De fietser P.M. uit Tongeren werd voor verzorging overgebracht naar het AZ Vesalius.

Voorstel van Burger

Het oudercomité van GBS 't Pomphuisje in Nerem brengt vanavond voor het eerst in de Tongerse geschiedenis het ‘Voorstel van Burger’ op de gemeenteraad. Dit initiatief laat burgers toe zelf een bepaald onderwerp aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen. Het oudercomité blijft ijveren voor het volledig behoud van de school.

‘Met Belgerinkel naar de Winkel'

De jaarlijkse actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel' loopt van zaterdag 26 april tot zaterdag 31 mei. Wie tijdens deze periode met de fiets of te voet boodschappen doet bij een deelnemende handelaar in onze stad, ontvangt dit jaar geen stempel op een spaarkaart maar een Belgerinkel-lot met een unieke code en maakt elke dag kans op mooie prijzen. U registreert dit lot op www.belgerinkel.be en maakt zo kans op één van de dagelijkse, nieuwe prijzen. Iedere rit naar een deelnemende handelaar is een nieuwe kans om een prijs te winnen! En heeft u tijdens de campagneperiode niet gewonnen, dan maakt u nog steeds kans op de unieke Achielle retro-fiets en andere mooie prijzen, exclusief voorbehouden voor de deelnemers in de stad Tongeren.

Verkoop begijnhofkerk

Het Autonoom gemeente Bedrijf (AGB) wil de Sint-Catharinakerk in het begijnhof verkopen. Vandaag waren kandidaat-kopers uitgenodigd op een infosessie met plaatsbezoek. Toevallig waren arbeiders van Renotec bezig met dringende instandhoudingswerken. Ze vervangen honderden losgekomen en kapotte leien om het binnendringen van regenwater te voorkomen. Drie potentieel geïnteresseerde kandidaten kwamen poolshoogte nemen. Ze werden rondgeleid door Luc Duyssens (projectontwikkeling AGB), stadsarchivaris Steven Vandewal en stadsarcheologe Hadewych Van Rechem.

Lees meer...

Verkeersaanpassingen

- Op de Bilzersteenweg wordt er t.h.v. het kruispunt met de Driekruisenstraat een oversteekplaats voor voetgangers aangelegd
- tussen de Dirikenlaan en de Eisenhowerlaan geldt vanaf 24 april eenrichtingsverkeer. De parkeerplaatsen worden in visgraat aangelegd
- op de Molenweg geldt binnenkort een inhaalverbod en een snelheidsbeperking tot 50 km/uur. Op de brug over de spoorweg in Henis gebeurden er al verscheidene zware ongevallen.

Bibliotheek digitaliseert

Bibliotheek de VELINX bestaat dit jaar 20 jaar.  De afgelopen twee decennia heeft de bibliotheek resoluut de kaart van de digitalisering getrokken. “Het digitale boek heeft onlangs zijn intrede gedaan in onze bibliotheek.  Of dit uiteindelijk zal leiden tot het verdwijnen van de papieren versie – zoals sommigen beweren – durf ik te betwijfelen.  Desalniettemin moeten wij als bibliotheek mee evolueren in de richting van een digitale bibliotheek. Dit doen we onder meer via het aanbieden van een aantal nieuwe, digitale toepassingen. Belangrijk is ook dat iedere bezoeker voortaan gratis gebruik kan maken van een draadloze internetverbinding (WiFi)”, weet Burgemeester Patrick Dewael.

Lees meer...

BlueAssist

Naast Genk zijn er ook in Tongeren plannen om een ‘BlueAssist-vriendelijke stad’ te willen worden", BlueAssist is een pictogram met een begeleidende boodschap. Het helpt mensen met een beperking om steun te vragen aan onbekenden. BlueAssist richt zich op mensen die het moeilijk hebben om alle communicatie te begrijpen of om zichzelf verstaanbaar te maken. Bijvoorbeeld mensen met autisme, een verstandelijke beperking of beginnende dementie. Het icoontje heeft verschillende dragers. Zo bestaat het onder de vorm van een eenvoudig blauw kaartje, maar ook als een app op de smartphone. Het systeem van BlueAssist werkt alleen als iedereen het kent. Zodra iemand met een beperking het icoontje toont, zou elke burger moeten weten: 'Aha, die persoon vraagt hulp.' De boodschap bij de BlueAssist wordt door een mantelzorger of een professionele coach samen met de gebruiker vooraf opgesteld. Als er gebruik wordt gemaakt van een kaartje staat er altijd een noodnummer vermeld. Quote: "BlueAssist geeft mensen met een beperking de kans om meer dingen alleen te doen."

Driemaal kampioen

Basket Tongeren kan terugblikken op een uitmuntend seizoen: Na de Heren A (1ste provinciale) en de Heren B (3de provinciale), heeft nu ook de Heren C-ploeg (4de provinciale) de titel veroverd.

Hoedendag op de Jekerhippodroom

Na één jaar onderbreking pakte de Jekerhippodroom opnieuw uit met een ‘Hoedendag’ op Paasmaandag. Het aantal bedekte hoofden viel wat tegen. “We hebben misschien te weinig reclame gevoerd”, vertelde Hedwig Sleurs. Fons Daems was natuurlijk weer mooi uitgedost op post. Aan het diner namen 86 personen deel. Er werden deze namiddag 8 drafrennen verreden. De prijzenpot bedroeg 3.600 euro.