Antiekmarkt met nocturne

Dit weekend wordt de antiekmarkt uitzonderlijk verlengd met een nocturne op zaterdagavond. De avond-antiekmarkt loopt zaterdagavond van 19 tot 23 uur. “Het is voor de eerste keer in 37 jaar antiekmarkt dat het stadsbestuur een 2-daagse antiekmarkt organiseert. Een honderdtal standhouders hebben zich ingeschreven voor de nocturne die zich situeert op de Leopoldwal, de Clarissenstraat en in de overdekte sporthal”, weet economieschepen Guy Schiepers. “Zowel zaterdagavond als zondag wordt er gezorgd voor leuke animatie, zoals levende standbeelden, een karikaturist, optreden van les Busiciens en een vuurmeester. Als dank voor hun deelname trakteert de stad op zondagochtend een ontbijt aan de standhouders”.

De antiekmarkt werd in 1976 opgericht na het verdwijnen van de veemarkt. Vandaag is het de grootste van de Benelux, één van de grootste van Europa zelfs. De bezoekers appreciëren vooral de speciale sfeer en de meertaligheid. Haast elke bezoeker wordt bediend in zijn eigen taal. Tongeren levert voortdurend inspanningen om de antiekmarkt te promoten, tot ver over de landsgrenzen heen. In het kader van het 10-punten actieplan werd de antiekmarkt recent nog gepromoot via uitzendingen op TVL België, TVL Nederland, Télévesdre, RTC Liège, Center TV Aachen, Center TV Köln en BRF. De brochure ‘Tongeren, antiekmarkt gespot’ is beschikbaar in 4 talen en is ook raadpleegbaar via www.tongeren.be.

Volgens burgemeester Dewael wil Tongeren zich nóg verder profileren als antiekmarkt bij uitstek: ‘Tongeren is op zondagvoormiddag een internationale stad. Het aantal Nederlanders, Duitsers, Fransen, Britten en Amerikanen die onze antiekmarkt bezoeken, wordt alsmaar groter. De antiekmarkt heeft ook een grote economische impact op Tongeren. De bezoekers pikken ook graag een terrasje of een restaurant mee en brengen een bezoek aan de oude binnenstad of aan het Gallo Romeins Museum. Een bezoeker – gemiddeld tienduizend elke zondag – spendeert gemiddeld 150 euro. Zestig procent komt meer dan één keer per jaar”. (Archieffoto PGT)