60 jaar Parochie Sint-Jozef

Parochie Sint-Jozef bestaat 60 jaar en dat wordt een heel jaar gevierd. Deze namiddag staat er een dansfeest op het programma in de parochiezaal. The Jamm’s zorgen voor de juiste sfeer en Lore Marchal geeft een dansoptreden. “We hebben de voorbije maanden al een barbecue, een spaghettifeest en een kindernamiddag georganiseerd. Het feestjaar wordt in oktober afgesloten met een mis, voorgegaan door bisschop Hoogmartens”, vertelde Stefan Mesotten (voorzitter parochieraad).


Rommelmarkt Ziegelsmeer

In de wijk Ziegelsmeer (Nieuw Tongeren) werd vandaag een rommelmarkt georganiseerd t.v.v. de carnavalsvereniging ‘De Stroatluipers’. Ook hier was de regen de spelbreker. “We hebben 40 standhouders mogen inschrijven. De twee kleine buien waren niet zo erg, maar die onweersbui was er teveel aan”, vertelde voorzitter Stefan Moors.  

Boekentassenzegening

In de kerk van Sint-Gillis was er deze namiddag de jaarlijkse ‘Boekentassenzegening’. Diaken Paul Gielen en parochieassistente Viviane Mouha verwelkomden ook de kindjes die in deze kerk het afgelopen jaar gedoopt werden.


Tweede An Tafel

Vandaag vond de tweede editie plaats van 'An Tafel'. Gastvrouw An Christiaens nodigde iedereen uit voor een brunch in het unieke kader van het Kasteel van Widooie. Net als vorig jaar mocht ze ook nu weer zowat 450 inschrijvingen noteren. Zij werden verwend met een ontbijt, lunch en dessertbuffetten. “Het weer zat niet echt mee, maar hier is gelukkig voldoende ruimte binnen”, wist An. Voor de kinderen was er een carrousel en een schminkstand. De voorziene rondleiding in het kasteelpark o.l.v. gids Paul Denis is het water gevallen. De opbrengst zal verdeeld worden tussen ontmoetingshuis 'De Nieuwe Volksbond' en Chiro OLV, Chiro Sint-Jozef en Chiro Aterstoase.


Stille optocht voor Noah

Carnavalsvereniging De Lindemannen uit Rutten hield vanavond  een stille mars voor Noah De Schepper, de 4-jarige jongen die de strijd verloor na een harttransplantatie en die gisteren begraven werd. Hierdoor moest de geplande benefietavond in allerijl veranderd worden in een herdenkingsplechtigheid. Er werd gewandeld van aan café De Maryton in Sluizen tot aan de grot in Nerem. Daar leidde diaken Paul Gielen een korte viering. Enkele familieleden en vrienden brachten in de gietende regen hulde aan ‘De kleine piraat’. Hierna werden tientallen witte ballonnen losgelaten. De ouders van Noah waren ook van de partij. Papa Frank droeg een ballon in de vorm van een piratenboot mee. In de tent aan de vertrekplaats volgde nadien nog een benefietactie. De Lindemannen hebben 7 voetbalshirts en een wielertrui van BMC geveild op het internet. Het shirt van Ajax bracht 450 euro op en dat van STVV bleef steken op het inzetbedrag van 70 euro. Samen met de opbrengst van vanavond mocht papa Frank een cheque t.w.v. 4.950 euro ontvangen. Hij wil een vzw voor orgaandonatie oprichten. Met de giften wil hij maandelijks een spot op tv of een aankondiging in de krant bekostigen om de bevolking blijvend te stimuleren om orgaandonor te worden.


An Tafel 2

An Christiaens pakt morgen uit met de tweede editie van 'An Tafel', een brunch met ontbijt, lunch en dessertbuffetten in het unieke kader van het Kasteel van Widooie: ontvangst met glas cava; vanaf 10u ontbijt en vanaf 11u30 warm buffet. Dit jaar zal de opbrengst geschonken worden enerzijds aan ontmoetingshuis 'De Nieuwe Volksbond' en anderzijds aan Chiro OLV, Chiro Sint-Jozef en Chiro Aterstoase.

Wijkfeest Paspoel 2

Voor het derde jaar op rij organiseert samenlevingsopbouw Rimo Limburg  een wijkfeest voor de bewoners van Paspoel 2. Terwijl de kinderen zich amuseren tijdens een buitenspeelnamiddag, kunnen de ouders genieten van een babbel en een drankje. “We werken hiervoor samen met de conciërge, de Schakelaar, WOONZO en de stedelijke Jeugddienst. Er zijn 88 personen ingeschreven voor de barbecue van 18u. Nadien volgt er een optreden door een 9-jarige jongen die komt jongleren met vuurballen”, vertelde Opbouwwerker Ann Vanhengel

Wordt Mandy Miss België?

De Tongerse Mandy Louwet (19) is één van de twintig kandidates voor ‘Miss Limburg 2015’.  Op vrijdag 19 september neemt ze deel aan het gala in het Ethias Theater. Je kan haar steunen door een sms'je te sturen: Sms: MLI 11 naar 6665. De winnares mag deelnemen aan de verkiezing voor Miss België.

Opendeur Dance Collectiv

Dansschool Dance Collective houdt deze namiddag een opendeur in de KTA2-sporthal. Er worden demonstraties gegeven van een twaalftal dansgenres en je kan ook deelnemen aan workshops. “We bestaan intussen al 4 jaar. Vorig schooljaar hadden we 150 leden, van 3 tot 40 jaar. Je kan bij ons terecht voor klassieke dans, over hiphop en van ragga tot hot steppa”, vertelde Annick Timmermans. “Omwille van het enorme succes zijn we noodgedwongen van de ActiV moeten uitwijken naar de sporthal van KTA2”.

Slothappening zomerwerking

Deze namiddag vond de slothappening plaats van de stedelijke speelpleinwerking. De kinderen mochten in de voormalige tennishal (Mulken) iets opvoeren voor hun ouders en familie. De afgelopen 9 weken namen 1.691 kinderen van 2,5 tot 15 jaar deel. Elke week had een ander thema en 40 monitoren stonden in voor de begeleiding. “Voor de slotshow werd beroep gedaan op dansschool Dance Collectiv, want het weekthema was ’t Ravottekot got’s talent”, vertelde jeugdschepen An Christiaens. Een 3-koppige jury mocht de acts beoordelen en de monitoren mochten met een lied  afsluiten.


Internationale feestmarkt 'Fiesta Europa'

Fiesta Europa, het bonte gezelschap internationale marktkramers dat jaarlijks door onze contreien toert, bezoekt dit weekend voor het eerst Tongeren. De 45 standhouders  komen vanuit alle windstreken van ons continent: van Finland tot Griekenland en van Spanje tot Hongarije, uit 12 Europese landen. Vandaag, zaterdag en zondag kan je van 10u tot 19u op de Grote Markt allerhande streekproducten en specialiteiten kopen. De toegang is gratis. Voor kinderen is er een springkasteel voorzien i.s.m. Art For Education, een Belgische vzw die zich inzet voor jongeren in Nepal. De internationale marktkramers hebben ook gezorgd voor sfeervolle live muziek, zo waan je je helemaal op vakantie in Tongeren. Volgens economieschepen Guy Schiepers is het een mooie afsluiter van de vakantie en een leuke afwisseling met de donderdagmarkt. Roeland Storms (bvba Fiesta Europa) toert al 7 jaar rond met deze internationale markt: Van half maart tot eind september is hij te gast in 25 Vlaamse steden, 3 in Nederland en 1 in Duitsland. Zo was hij in Lommel (april), Maaseik (mei), Hasselt (juli) en binnenkort in Genk (12 september).


Jupiler gestolen bij Carrefour

De voorbije nacht hebben dieven weer eens toegeslagen bij warenhuis Carrefour Market aan de Luikersteenweg. Ditmaal gingen de daders aan de haal met 100 volle kratten Jupiler. De buren hebben helemaal niets opgemerkt. Verantwoordelijke Linda wil geen commentaar kwijt over de diefstal. Getuigen kunnen zich melden bij de lokale politie: 012/800300

Zes vrouwen op weg naar Compostela

Voor het vierde jaar op rij trekken 6 vrouwen o.l.v. Riet naar Compostela. Deze keer stappen ze van Porto-Compostela, een afstand van 240 km. Ze zijn zojuist de trein van 10u39 richting Leuven-Zaventem opgestapt. Ze hopen onderweg Jean Nelissen te ontmoeten. Hij is onderweg sinds 12 augustus en stapt de Camino del Norte en de Camino Primitivo. “Malou Thijs, zijn vrouw stapt met ons mee. Het is de bedoeling dat we samen aankomen in Compostela. Jean zal moeten afremmen want hij ligt al voor op zijn schema”, vertelde Riet Van Cleuvenbergen.

Fabriek Rosmeulen Nerem

Vandaag is het exact 100 jaar geleden dat de fabriek van Rosmeulen in Nerem door de Duitse soldaten werd geplunderd. Op 28 augustus 1914 kwam de bloeddorstige kapitein aan in Mal. Hij bedreigde de bevolking, nam de burgerwacht gevangen en stuurde die jongens naar Duitsland. ’s Avonds trok de kapitein met soldaten naar het chocolade-en peperkoekfabriek van mr. Rosmeulen, aan het station van Nerem onder voorwendsel dat ze moesten zien of er geen wapens verborgen waren. De soldaten braken er alle deuren open, maar eerst een kamer waar de eigenaar veel wijn en sigaren verborgen had en waar ook geweren, revolvers en stukken van een auto verborgen lagen. Meteen namen ze mr. Rosmeulen gevangen en voerden hem op een kar naar Tongeren. Nu hadden die Duitsers de handen vrij en plunderden ze die avond voor meer dan 50.000 fr. Alle soldaten waren zat. Ze dronken wijn uit bierglazen en voerden kisten wijn, peperkoek en chocolade naar Duitsland.

Lees meer...

Met Neos op bedevaart

Na enkele weken rustperiode te hebben ingebouwd herstart Neos Tongeren weldra haar jaarwerking met een bedevaart naar de kapel van Sint-Gillis in Mulken.      
Dit is zowat een jaarlijkse traditie geworden en wij verwachten jullie dan ook op  DONDERDAG 4 SEPTEMBER om 14u aan het Casino, St. Truidensteenweg. Vandaar te voet, via Betho, naar de kapel van Sint-Gillis in Mulken  voor de misviering van 15 u. Wie niet te voet wenst te gaan verwachten wij uiteraard om 15 u aan de kapel. Terwijl jullie nadien genieten van koffie en taart in de parochiezaal van St. Gillis worden de foto’s van Neos Tongeren geprojecteerd.
Deelname in de kosten bedraagt 5 € en dient overgeschreven op rekening BE07 4538 1969 6166 van Neos Tongeren. 

Lees meer...

Sluizermolen bedreigd

De brandweer is gisterenavond moeten uitrukken naar de Sluizermolenweg in Sluizen. Daar dreigde de Sluizermolen onder te lopen omdat de nabijgelegen Jeker overstroomde. Er werd een dam van zandzakjes aangebracht in de tuin en op de koer. De brandweer is de ganse nacht ter plaatse gebleven om de tuin leeg te pompen. Op dit ogenblik zijn ze nog altijd daar. Ook in speeltuin De Motten moesten er deze voormiddag grote plassen water weggepompt worden.  

Sint-Truiden imiteert Ambi.pas

De Tongerse Ambi.pas die midden april gelanceerd werd, krijgt nu navolging in Sint-Truiden. Daar starten de handelaars met een ‘Shop & The City‘–kaart waarmee iedereen die in Sint-Truiden shopt vanaf 1 september punten kan verzamelen. Hiermee kunnen shoppers maandelijks een auto winnen. De actie loopt vijf jaar lang. In totaal worden er dus 60 auto’s verloot. Tot nu toe nemen er 120 handelszaken deel.

Bodem vervuild in Lauw

Uit een bodemonderzoek is duidelijk geworden dat de bodem in de omgeving van het drugslabo dat op 5 augustus in Lauw werd opgedoekt, vervuild is. Het is nog niet zeker of de grond zal moeten gesaneerd worden. Er loopt nog altijd een gerechtelijk onderzoek naar de vier Nederlanders die werden opgepakt.

Speelnamiddag afgelast

De speelnamiddag van de Jeugddienst en de Schakelaar die vandaag voorzien was in de wijk Nieuw Tongeren is afgelast omwille van de regen. Deze kinderen zijn welkom op de speeldag van zaterdag (15.00u tot 17.00u) in de wijk Paspoel. “Ook de ouders en grootouders worden uitgenodigd voor een babbel terwijl de kinderen zich amuseren. Deze namiddagen hebben als doel de buurtbewoners nog een laatste keer voor het einde van de zomervakantie gezellig samen te brengen”, aldus An Christiaens, schepen van Jeugd.

AZ Vesalius steunt ALS met ijsdouche


Deze namiddag hebben 6 personeelsleden van het AZ Vesalius een emmer met ijswater over zich heen laten kappen t.v.v. de bestrijding van ALS. (Amyotrofe Laterale Sclerose). 4 verpleegkundigen, 1 ergotherapeut en 1 dokter zijn op de ‘Ice Bucket Challenge’ van de voorzitter van de ALS-liga ingegaan. Ze schenken samen 500 euro aan de ALS-liga. Ze werden uitgedaagd door Alain Verspecht, een man die zich inzet voor fondsenwerving voor het wetenschappelijk onderzoek rond ALS. De  ijsdouche aan de ingang van het ziekenhuis werd door heel wat supporters gadegeslagen en toegejuicht. Initiatiefnemer Toon Caubergh, hoofdverpleegkundige van de afdeling Neurologie, heeft op zijn beurt 3 ziekenhuizen genomineerd: Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, Het ZOL in Genk en het Mariaziekenhuis in Halle.

Liske Arckens wordt 105

In WZC De Motten werd Liske Arckens vandaag al uitgebreid in de bloemetjes gezet. Liske werd geboren op 26 augustus 1909 en morgen wordt ze dus 105 jaar! Ze is hiermee de oudste inwoner van Tongeren. Liske werkte destijds als sigarenmaakster. Op 26 april 1930 trouwde ze met Frans Proesmans (overleden in 1956). Liske heeft 2 kinderen, 2 kleinkinderen, 4 achterkleinkinderen en 2 achterachterkleinkinderen. Ze woonde jarenlang bij dochter Jeannine aan de Luikersteenweg. In januari 2012 verhuisden ze allebei naar WZC De Motten. OCMW-voorzitter Johnny Vrancken overhandigde de jarige een cadeaucheque en bloemen.

Snelheidscontroles

Gisterenochtend heeft de lokale politie snelheidscontroles gehouden op de invalswegen. Er werden in totaal 1.147 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden er 197 te snel. Op de Hasseltsesteenweg vloog een auto tegen 155 km/u voorbij en op de Luikersteenweg werd iemand aan 123 km/u geflitst.

Nieuwe uitbaters voor Velinxkafee


Na maanden onderhandelen is er een nieuwe uitbater voor het Velinxkafee gevonden. Het schepencollege heeft gekozen voor het duo Maarten Guillaume (31) en Bram Thijsen (24). Zij werken al 5 jaar samen o.a. bij Event De Warre NV in Neeroeteren.  Tegenkandidaat Dirk Tilkin heeft zich in laatste instantie teruggetrokken. Het is de bedoeling dat de horecazaak tegen midden oktober heropent. Het eisenpakket van het stadsbestuur werd uiteindelijk ingeperkt. Zo moest o.a. de zaak 7/7 open zijn. De opvolgers van Niels Willems hebben toch een sluitingsdag kunnen afdwingen op maandag. Ze starten met een volledig nieuwe equipe.   

Trainingstocht voor VVOC

In september wil Walter Beckers (34) uit Sluizen 30 dagen in de bergen fietsen t.v.v. de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC). Aanleiding is dochter Naïka (10) die twee maanden te vroeg geboren werd. Vandaag houdt Walter een grote trainingsrit van 200 km. Stipt om 09u is hij met 10 kompanen vertrokken voor een tocht naar de Ardennen met enkele hellingen van Luik-Bastenaken-Luik en in totaal 3.000 hoogtemeters. De deelnemers betaalden 15 euro voor het goede doel. Bij hun thuiskomst wachten in Sluizen hamburgers en een lekkere pint.  Voor meer info: www.magnificentmountains.be

Kinderen overnachten in GRM

Voor het vijfde jaar op rij mogen 100 kinderen (tussen 8 en 14 jaar) een nachtje kamperen in het GRM, samen met 10 begeleiders. Vanavond staat eerst een meeslepend spel op het programma waarbij ze mogen kennismaken met het museum achter de schermen. Ten laatste om 23 uur moet iedereen naar bed in de museumzalen. Morgenvroeg wacht een fijn ontbijt en de interactieve ‘Vlieg-rondleiding’ krijgen ze er als toetje bij. Om 11 uur keert iedereen huiswaarts.

Soldaten in Rutten

Dit weekend is Rutten weer in de ban van de Tweede Wereldoorlog.  Hoeve Colson vormt het decor voor het levende geschiedenis event: 100 figuranten (re-enactors) en 30 voertuigen  werken hier samen om een zo indrukwekkend mogelijk beeld te geven over de Tweede Wereldoorlog. Dit zowel door displays op te zetten en ook door uitleg te geven over bepaalde items. Ook worden er hier scenario’s uitgevochten in de vorm van ‘battles’. Om 14u30 is er een herdenking aan het Monument der gesneuvelden in Rutten en om 16u30 wordt een ‘battle’ nagespeeld. De toegang is gratis en er zijn oordopjes voorzien voor de toeschouwers. Colson Hoeve, Hagelindeweg 30, in Rutten. Morgen om 11u is er nog een ‘battle’.

Jong Groen Tongeren

Jong Groen Tongeren gaat vandaag van start. Dat gebeurt met een fietstocht naar Voeren. Om 10u is een groepje o.l.v. raadslid Ruben Stassen aan Ambiorix vertrokken. “De rest wacht ons op in Voeren. In de jeugdherberg volgen we een sessie rond ecologisme door Jan Mertens. Daarna krijgen we een geleide wandeling. Mijn oom  Eugène Stassen voerde jarenlang onderzoek naar loopkevers in de Voerense bossen. We krijgen de mooiste plekjes te zien en een woordje uitleg over de biodiversiteit en onze impact op het milieu en daarna fietsen we terug naar Tongeren”, vertelde Ruben. De officiële oprichting van Jong Groen Tongeren is voorzien tijdens de statutaire vergadering van zaterdag 13 september. Dan wordt ook de voorzitter aangeduid.

Vandalisme aan Ambiorix

De voorbije nacht heeft een onbekende vandaal het glazen naamplaatje op het voetstuk van stadsheld Ambiorix kapot gestampt. De plaatjes werden enkele jaren geleden op alle monumenten in het centrum aangebracht.

Happy Eco Baby

Morgen om 10u gaat de levensdroom van Vicky Jossa in vervulling. De winnares van de actie ‘Win je Winkel 2014’ ontvangt dan haar eerste klanten in haar ecologische babywinkel die ondergebracht is in het voormalige pand van kunstsmid Raf Verjans (Maastrichterstraat 128). Vanavond houdt ze een openingsreceptie. Het hoofdproduct van ‘Happy Eco Baby’ zijn herbruikbare luiers. Verder kan je bij Vicky ook terecht voor kleding t.e.m. 8 jaar en  zelfs meubels.

Stroomonderbreking Vermeulenstraat

Deze namiddag tussen 13.30 uur en 16.00 uur is er een stroomonderbreking in het Praetorium  door werken van Infrax in de Vermeulenstraat. Politie en brandweer zijn tijdens die periode bereikbaar via het noodnummer 112, of via deze oude noodnummers
politie: 012 23 21 51
brandweer: 012 23 33 33

Noah heeft het niet gehaald

Noah De Schepper, het 4-jarige jongetje uit Voeren, dat twee weken geleden een nieuw hartje kreeg, heeft het niet gehaald.  De artsen in het Duitse Giessen hadden hem losgekoppeld van de hart-longmachine en  rond 13 uur is Noah overleden. Verschillende hersenbloedingen zijn de jongen fataal geworden. De ouders danken iedereen voor de enorme steun die ze de voorbije maanden hebben mogen ontvangen. Noah heeft 9 maanden op een geschikt ruilhartje gewacht. De jongen heeft ook familie in Tongeren. Op zaterdag 30 augustus hadden CV De Lindemannen uit Rutten een benefietavond.v.v. Noah gepland in café Maryton in Sluizen.

750 extra appartementen in 10 jaar

De afgelopen 10 jaar zijn er in Tongeren 756 appartementen bijgekomen: dat brengt het aantal van 2.040 (in 2004) op 2.796 (in 2013), een stijging met 37%. In heel Limburg zijn er in die periode maar liefst 22.820 appartementen gebouwd. Tegenwoordig ligt de gemiddelde verkoopprijs van een appartement in Vlaanderen zelfs hoger dan die van een woonhuis. In Tongeren betaalde je vorig jaar 157.422 euro voor een gewoon woonhuis, 259.374 euro voor een villa/bungalow/landhuis, 177,084 euro voor een appartement/flat of studio en 111 euro voor een m² bouwgrond.

Algerijnse dief veroordeeld

De strafrechter heeft een 42-jarige Algerijnse inbreker tot 2 jaar opsluiting veroordeeld voor een aantal inbraken. De man die in Tongeren woont, heeft verschillende inbraken op zijn kerfstok. Hij was hier actief tussen eind december 2013 en 20 februari. De dief was vooral geïnteresseerd in juwelen en geld. Tijdens een huiszoeking werd een deel van de buit teruggevonden

Inbrekers betrapt

Gisterenochtend waren in de Elderenstraat in ’s Herenelderen dieven op pad. Drie ‘gaatjesboorders’ waren bij aannemer Nijs aan ’t inbreken. De dochter is wakker geworden door het lawaai en is beginnen te roepen. Hierop zijn de inbrekers gevlucht met een buit van 1.000 euro.  De lokale politie zette tevergeefs een klopjacht in. Ze werden bijgestaan door een ploeg uit Bilzen/Hoeselt/Riemst.

Black-out in Limburg

22 van de 44 Limburgse gemeenten bevinden zich in het ‘Afkoppelingsgebied’ bij een eventuele stroomonderbreking of ‘black-out’. De 44 burgemeesters zijn hierover deze namiddag in het Provinciehuis door de gouverneur ingelicht. Limburg is opgedeeld in 3 clusters: Noord-Limburg, Maasland en Haspengouw. Indien de elektriciteitsproductie niet meer volstaat om aan de vraag te ­voldoen zullen landelijke gemeenten of delen daarvan enkele uren per dag van het stroomnet worden gekoppeld, zodat niemand er nog elektriciteit kan verbruiken - behalve wie een ­eigen generator heeft. Dat zou zelfs tot 4 uur per dag kunnen oplopen. Tongeren ligt, volgens het plan dat nu op tafel ligt, niet in een cluster van een afkoppelingsgebied. Dat betekent dus dat Tongeren niet gedwongen zonder stroom gezet kan worden.

“De Willy Polspoel Novice cup”

Zaterdag vond bij de Tongerse Modelvleugels op de Boeberg in Henis ‘De Willy Polspoel Novice cup’ plaats. Organisatoren  Peter Habex en Peter Voets wisten 12 piloten te motiveren  om dit eerbetoon aan Willy Polspoel te laten uitgroeien tot een plezante vliegacrobatische wedstrijd. De piloten dienden 4 proeven af te leggen. Vanaf de eerste proef werd al duidelijk dat Jeroen Huygen en Gijs Mouchaers de geduchte en te kloppen deelnemers zouden zijn. De eerste proef gewonnen door Jeroen. De volgende drie proeven werden respectievelijk gewonnen door Jeroen Huygen, Peter Voets en Peter Habex. Spijtig dat Winibald Croux een grondincident te verwerken kreeg en zo zijn ereplaats verloren zag gaan. Als uiteindelijke winnaar mocht Jeroen Huygen de erebeker ontvangen gevolgd door Peter Voets en, opgeklommen naar een verdienstelijke derde plaats, Ken Driesmans. Achteraf volgde een smaakvolle barbecue.
(Ingestuurd door Henri Horion)

50 jaar BEWEL

BEWEL (Beschermde Werkplaatsen Limburg) bestaat 50 jaar. De vzw stelt mensen met een handicap te werk. Hiervoor creëren ze een breed palet van taken, aangepast aan de mogelijkheden van onze werknemers. BEWEL heeft vestigingen in Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Maaseik, Neerpelt, Opglabbeek, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren. Samen goed voor 1.700 werknemers.

Platform voor kunstwerk

Het platform voor het kunstwerk in de Jeker t.h.v. de ‘Bleekweide’ aan de Kastanjewal is intussen klaar. Hiervoor werd er een fundering in beton gestort. De onthulling van ‘ROMAN RIOTS’ is voorzien op 5 september. Voorafgaand vindt er in de Infirmerie een panelgesprek plaats met Greet Op de Beeck als moderator

Ongeval in Vechmaal

Op de Romeinse Kassei in Vechmaal zijn vanochtend vier personen gewond geraakt bij een ongeval. Een witte Peugeot 106 is er even over 03u van de weg geraakt. De auto is in de berm beland, over de kop gegaan en uiteindelijk terug op de vier wielen terechtgekomen in een aardappelveld. De vier inzittenden werden voor verzorging overgebracht naar de Clinique Notre Dame (CHC) in Waremme.

Bewoner verjaagt inbrekers

Deze morgen rond 03u30 heeft een bewoner van de Gasthuisbosdreef twee inbrekers in de tuin betrapt. Hij is naar buiten gegaan en na een schermutseling zijn ze gevlucht. Volgens Vincent Bastijns (24) droegen ze allebei donkere kledij en was hun gezicht nauwelijks zichtbaar. Hij heeft één van hen over de tuinstoel kunnen duwen. De politie is ter plaatse gekomen voor een  sporenonderzoek.

Diefstal nummerplaat

Tijdens het verlengde weekend werd er in Tongeren op drie plaatsen de nummerplaat van een auto gestolen.  

Toeren rond Tongeren

Vandaag trekt Toeren rond Tongeren opnieuw door het landschap rond de oudste stad van België. De Landelijke Gilden van Tongeren bieden fietsers en wandelaars boeiende ritten langs golvende landschappen, geurige fruitbomen, kleurrijke akkers en pittoreske dorpen en vierkantshoeves. De deelnemers kunnen kiezen tussen drie verschillende fietstochten van +/- 25, 35 en 60 km en twee wandeltochten van +/-6 en 8 km. Inschrijven kan nog tot 15 uur. Deelnemen kost 2.5 euro per persoon, kinderen onder de 12 jaar mogen gratis deelnemen. Starten kan op Hoeve Engelborghs, Strijdmakkersstraat 21, in Rutten. Naast de startplaats zijn er twee rustplaatsen op land- of tuinbouwbedrijven waar een hapje en een drankje wachten.

Vijftigplussers fietsen naar zee

Een stel kranige fietsliefhebbers is vanuit Overrepen naar Blankenberge gefietst. Dat gebeurde van knooppunt naar knooppunt. In totaal legden ze een afstand van +/- 260 km af. Op zich is dat geen bijzondere prestatie, ware het niet dat de helft van de groep de 80 reeds gepasseerd is, of bijna. Emanuel Rector (80) en Edgard Roeffaers (81) beter gekend als Edgaarke waren de initiatiefnemers van de uitstap. De terugreis werd met de trein afgelegd. In de wandelgangen hebben we vernomen dat bij een volgende trip de trein zal genegeerd worden , want dat vonden ze het minst aangename van hun ganse onderneming. 

 

Kleiduifschieten in Rutten

De leden van 'Patrick Shooting' organiseren dit weekend hun jaarlijkse wedstrijd kleiduifschieten in Rutten. Voor deze editie hebben ze hun tenten opgeslagen op een akker aan de Boudewijnstraat. Gisteren mochten ze 75 schutters begroeten. Vandaag starten de wedstrijden om 13u en morgen wordt er al vanaf 10u geknald.

Tongerse politie helpt inbreker vatten in Heers

De lokale politie heeft donderdag in Veulen en Heers helpen een inbreker vatten. Een buurtbewoner had in de namiddag twee verdachte personen opgemerkt aan een woning in de Veulenstraat. Omdat de man het gedrag van de twee mannen verdacht vond, verstopte hij zich aan de kapel en hield de twee in de gaten. Plots hoorde hij een luide slag. Het tweetal had de deur geforceerd en was de woning binnengedrongen. De getuige verwittigde meteen de politie. Toen de twee verdachten de opgeroepen interventieploeg van de politie opmerkten, vluchtten ze een nabijgelegen bos in. Na een snelle achtervolging kon een 20-jarige man onderschept worden. In de onmiddellijke omgeving werden de buit en inbrekersmateriaal teruggevonden. De Loonse politiemensen kregen meteen bijstand van de lokale politie HAZODI en Tongeren. De hondenbrigade en de helikopter van de federale politie kwamen in bijstand en zetten de klopjacht in op de gevluchte dief. Maar ondanks alle middelen kon de tweede verdachte toch uit de greep van de politie blijven. De opgepakte inbreker, een 20-jarige Fransman zonder gekend adres in België, werd gisterenochtend voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Tongeren. Die beval zijn aanhouding. De man werd opgesloten in de gevangenis in Hasselt. De twee inbrekers verplaatsten zich in een gestolen voertuig met Franse nummerplaten.

Mini-meeting in Berg


Dit weekend vindt op de Galgenberg in Berg weer een Mini-meeting plaats, een organisatie van de vzw Mini Club Limburg Belgium. Er zijn 60 voertuigen ingeschreven waarvan het merendeel classic’s. De eigenaars komen zelfs speciaal uit Engeland (Manchester) en Duitsland (Trier en Keulen) naar hier. Vanavond kunnen ze genieten van een drive-in cinema. Zaterdag staat er een Engels ontbijt gevolgd door een puzzeltocht en een barbecue op het programma. Zondag is er een colonnerit voorzien onder begeleiding van Harley’s.

 

Kinderzegening kapel Blaar

Aan het ‘kapelleke’ van Blaar vond deze namiddag de jaarlijkse kinderzegening plaats. Meer dan 50 personen woonden de viering bij. Pastoor Bollen verzorgde de dienst en eigenaar Philippe Corswarem bedacht alle kinderen met een noveenkaarsje.

Rommelmarkt Piringen

Ook in Piringen wordt al jaren op 15 augustus een rommelmarkt gehouden. Mara en Manuela nemen de organisatie voor zich samen met de KVLV. De vrije kleuterschool De Puzzel zorgde voor frieten en hamburgers. Door het regenweer bleef het aantal standhouders beperkt tot 40.

Dorpsdag in Koninksem


In Koninksem staat op ‘halve oogst’ naar goede gewoonte de ‘Dorpsdag’ gepland. Er is een rommelmarkt en garageverkoop voorzien met randanimatie. De standhouders staan niet enkel in de Dorpsstraat opgesteld, maar ook in de Koninksemstraat en de Klaproosstraat duiken kraampjes op. CV De Stromannen zorgt voor de catering.

Internationale Eburonentocht – Golden Cup

De Tongerse Wandelvrienden organiseren vandaag hun Internationale Eburonentocht – Golden Cup met vertrek vanuit de VIIO Humaniora. Er is keuze tussen zes afstanden: 4-6-8-11-17 of 21 km. De hevige regenbuien van vanochtend schrikten de moedige stappers niet af. Om 10u waren er al 750 vertrekkers. Intussen staat de teller al op 1.100. Vorig jaar waren er 1.655 deelnemers. Vertrekken kan nog tot 15u.