Onze wensen voor 2015

Wat verandert op 1 januari?

Hierbij 10 dingen die wijzigen op 1 januari:
Proton houdt op te bestaan
Betalen met Proton wordt onmogelijk vanaf 1 januari 2015. In de fase die op 1 januari start, en op 28 februari afloopt, worden de nog resterende Protonterminals uit de markt genomen. Wie na het uitdoven van Proton het opgeladen saldo toch niet opgebruikt zou hebben, kan die som via de bank nog recupereren.
Postzegels worden duurder
Wie een reeks van tien of meer postzegels koopt voor gewone briefwisseling, betaalt 0,72 euro per postzegel. Dat is een stijging met 2 eurocent. De prijs van een enkele postzegel verandert niet (0,77 euro).
Elektriciteit duurder, gas goedkoper
Vanaf 1 januari gelden nieuwe tarieven voor gas en elektriciteit. De elektriciteitsfactuur van een gezin in Vlaanderen zal gemiddeld met 50 euro toenemen op jaarbasis, maar de aardgasfactuur zal met 42 euro dalen.

Lees meer...

35 jaar geleden (9)

In de feestzaal van het stadhuis wordt afscheid genomen van kanunnik Kortleven. De grote kindervriend wordt geboren op 22 oktober 1901. Na zijn priesterwijding wordt hij op 6 juli 1925 aangesteld als kapelaan in Seraing. Later wordt hij gedurende 15 jaar kapelaan in Tongeren. Van 1946 tot 1954 is hij pastoor in Wellen. Hierna wordt hij als deken aangesteld in Tongeren. Tijdens zijn 25-jarig leiderschap onthouden we vooral de uitbouw van het parochiaal leven, de oprichting van een bibliotheek, het stimuleren van de Basilica-concerten, de uitbouw van de Kroningsfeesten en de restauratie van de basiliek.

Sluiting stadsdiensten

Alle stadsdiensten zijn gesloten op donderdag 1 januari (ook bibliotheek, containerpark en toerisme).
Op woensdag 31 december en vrijdag 2 januari zijn vanaf 12 uur alle stadsdiensten gesloten (ook bibliotheek, containerpark en toerisme).

 

Mexx is failliet

De Nederlandse kledingketen Mexx is failliet verklaard. De zowat 200 bedienden zullen hun baan verliezen. In het filiaal in de Maastrichterstraat werken vier verkoopsters. Deze winkel houdt al een tijdje totale uitverkoop wegens einde huurcontract.

35 jaar geleden (8)

Op 11 december 1979 vergadert het actiecomité ‘Geen expreswegen door onze Dorpen’ in het stadhuis i.s.m. de vzw Orchis. Het bestuur van Bruggen en Wegen en de Intercommunale E39 hebben op het gewestplan Tongeren/Sint-Truiden een oplossing voor een Noordelijke, Westelijke en Zuidelijke omleiding aan te leggen. De Noordelijke start op de Maastrichtersteenweg t.h.v. de Galgenberg, loopt dwars door de Galgenberg, over de akkers van Berg naar de weg Tongeren-Bilzen, Tongeren-Hasselt om dan richting kasteel van Rooi aan te sluiten op de Westelijke richting Sint-Truidersteenweg en Koninksemsteenweg. De Zuidelijke start op de Luikersteenweg t.h.v. Overhaem en loopt via De Kevie naar de Maastrichtersteenweg. Het gaat om vierbaanswegen met een pechstrook

Luc Brone is overleden

Vandaag is Luc Brone (65) overleden. De ‘rentmeester’ uit de Hemelingenstraat is in Tongeren voornamelijk bekend dankzij zijn drie boeken die hij samen met Jo Gilissen schreef over zijn geboortestad: ‘Salus Populi Gloria’ (2003),  ‘Tongeren’ (2006), 'Tongeren II' (2012). In het eerste boek (van Luc alleen) kan de lezer genieten van een overzicht van de collectie van meer dan 4.000 postkaarten van Tongeren die Luc jarenlang verzamelde. Hij verkocht ze uiteindelijk aan het stadsarchief zodat ze bewaard blijven voor het nageslacht.  Luc laat een vrouw, 2 zonen en een dochter achter. We wensen zijn familie veel sterkte.www.boektongeren.be

Organisatie winterdienst en strooiplan

Voor de winter van 2014 – 2015 doet Stad Tongeren voor het eerst volledig  beroep op een externe partner voor het strooien en ruimen van de gemeentewegen. Via een open aanbesteding werd de opdracht toegewezen aan een plaatselijke loonwerker. De uitvoering wordt gestuurd door een verantwoordelijke van de Stad Tongeren. De Administratie Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest houdt de gewestwegen (en fietspaden), de Ringlaan en de op- en afritten van de autowegen sneeuw- en ijzelvrij. De gemeentewegen worden volgens een prioriteitenplan geruimd en gestrooid. “Het strooiplan werd opgesteld rekening houdend met oa. bepaalde plaatsen - zoals ziekenhuizen, politie en brandweer – die altijd bereikbaar moeten blijven. Bovendien is het essentieel dat de maximale veiligheid voor het openbaar vervoer gegarandeerd is. De straten waar het openbaar vervoer rijdt, krijgen dan ook hoge prioriteit. Ook schoolomgevingen, industrieterreinen en straten met gevaarlijke hellingen of zonder riolering en verbindingswegen tussen dorpskernen en met gewestwegen worden snel aangepakt”, verduidelijkt An Christiaens, schepen Openbare Werken. Bij hevige sneeuwval kan Stad Tongeren bijkomend beroep doen op 6 plaatselijke landbouwers die de dorpen sneeuwvrij maken. Deze straten worden evenwel niet gestrooid, enkel geruimd. Plaatselijke gevaarlijke situaties bij ijzelvorming kunnen via de lokale politie gemeld worden. Via het provinciebestuur werd een samen aankoop voor alle Limburgse gemeenten georganiseerd en is er 400 ton zout onmiddellijk beschikbaar voor de gemeentewegen op het grondgebied van Tongeren. Opmerkingen of vragen kunnen doorgegeven worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 012/800 008.

Eleni Decercq wint dertiende maand

Vandaag vond de laatste prijsoverhandiging van dit jaar plaats aan de weekwinnaar van de actie ‘win een dertiende maand met de ambi.pas’. Eleni Declercq (28), een zelfstandige vroedkundige uit Borgloon, is de gelukkige. Zij ontving bij Lingerie Silhouette (Maastrichterstraat) 1.500 euro aan Tongerse cadeaucheques. De dame is er zaterdag een pyjama met een fabrieksfout gaan binnenbrengen. Winkelierster Heidi overhandigde haar een tegoedbon. Eleni kocht enkele hemdjes en wilde absoluut cash betalen. Dat levert haar nu 1.500 euro op. Ze heeft vroeger ooit een kinderstoel gewonnen. Eleni weet al wat ze gaat kopen: “We hebben pas gebouwd en onze ijskast heeft het begeven. We gaan onszelf ook eens goed in de watten leggen”, onthulde de winnares. Volgens economieschepen Guy Schiepers komt er zeker een vervolg van de actie: "We zijn nog aan het brainstormen om met iets origineels uit te pakken".

35 jaar geleden (7)

Een buitenlands staatshoofd brengt een officieel bezoek aan de oudste stad van België: De IJslandse president Kristjan Eldjarn en zijn echtgenote komen naar Tongeren om er kennis te maken met de Oude Romeinse overblijfselen. Het koppel wordt ontvangen door burgemeester Rutten en gouverneur Vandermeulen. Ze bezoeken de basiliek met de schatkamer en het Gallo-Romeins Museum. Voor het middagmaal trekt het gezelschap naar Hoeve Dewalleff in Millen.

Anna Schepers is 100!

In wzc Sint-Franciscus wordt deze namiddag een eeuwelinge gevierd: Anna Schepers werd op 28 december 1914 in Vroenhoven geboren. Ze huwde in 1936 met Jef Vos uit Millen. Samen kregen ze 6 kinderen die op hun beurt zorgden voor 15 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen. Anna is de oudste residente van het wzc. Ze ontving een aandenken van het koningspaar en Tongerse cadeaucheques van het stadsbestuur.

Wintertocht TWV

De Tongerse Wandelvrienden (TWV) organiseren vandaag hun jaarlijkse ‘Wintertocht’ met start vanuit de Viio Humaniora (Sint-Truidersteenweg). De deelnemers kunnen kiezen tussen 6 afstanden: van 4 tot 21 km. Om 11u waren er al 750 vertrekkers. Deelnemen kan nog tot 15u.

35 jaar geleden (6)

Tongeren krijgt plots de sportinfrastructuur waarop het recht heeft: Het schepencollege werkt de plannen uit voor de bouw van een gemeentelijke sporthal. Deze zou kunnen ingeplant worden aan het stadspark ‘De Motten’? Het PIBO krijgt de goedkeuring voor de oprichting van een sporthal. Oorspronkelijk was er slechts een turnzaal voorzien, onbruikbaar voor naschoolse sport. In Nerem zal in de lokalen van het oude station een sportschuur gebouwd worden?
In stadspark ‘De Motten’ , vlakbij de grote vijver, wordt op 11 april een ‘Mini-dierenpark’ geopend met diverse kleine dieren. Aan de Leopoldwal opent een bioscoop de deuren: De ‘Trio-Studio’ omvat drie filmzalen.

Cheque An Tafel

Schepen An Christiaens heeft vanavond een deel van de opbrengst (750 euro) van haar brunch ‘An Tafel’ overhandigd aan het ontmoetingshuis ‘De Nieuwe Volksbond’. Dat gebeurde tijdens het jaarlijkse kerstfeest voor minderbedeelden. “An Tafel’ vond plaats op zondag 31 augustus in de tuin van kasteel de Schaetzen in Widooie. De rest van de opbrengst werd eerder al geschonken aan enkele Tongerse jeugdbewegingen.

35 jaar geleden (5)

De laatstejaarsstudenten pakken uit met een ludieke stunt n.a.v. hun Chrysostomusviering: Volgens het ‘Orakel van Piringen’ is Ambiorix op zoek naar een vrouw. “Ik zit nu al krek 1.036 jaar in die mistige onderwereld en ik voel me hoe langer hoe eenzamer”, laat Ambiorix weten. “Schudt de Tongenaren uit hun slaap en smeek hen dat ik op het naamfeest van Chrysostomus  een vrouw aan mijn krijgersborst mag drukken”. De studenten zetten de wil van Ambiorix in realiteit om. Ze bezorgen hem een vrouw voor één nacht. Volgens de legende zou ze zich opgetrokken hebben aan zijn bijl, toen niemand het zag, en heeft ze de stoere bonk driewerf gekust?!


Kerstverhalenwandeling in Begijnhof

Vanavond is de eerste van vijf ‘Kerstverhalenwandelingen’ van start gegaan. De 25 deelnemers hebben verzameld in het begijnhofmuseum Beghina. Van daaruit werden ze op sleeptouw genomen door verteller Stefan Nijssen. Hij bracht 7 kerstverhalen op 5 verschillende locaties. Iedereen kreeg een rode sjaal mee om zich warm te houden. Tijdens een tussenstop werden er jeneverkes geserveerd. Bij aankomst in het begijnhofmuseum wachtte er glühwein, erwtensoep en warme choco. De kerstverhalenwandeling trekt nog uit op: 27, 28, 29 en 30 december, telkens om 19u30. Deelnemen kost 12 euro. Info: 012/21.32.59 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leo Tindemans is overleden

Oud-premier Leo Tindemans is vandaag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was indertijd minister van Binnenlandse Zaken toen Tongeren eind jaren ’70 politiek onbestuurbaar was.

Kerstverhaal Basikliekje

Het meisjeskoor ’t Basikliekje heeft deze namiddag een kerstconcert opgevoerd in de basiliek. Dirigente Anneleen Boulet heeft een aantal oude kerstverhalen samengevoegd tot een nieuw kerstverhaal. ’t Basikliekje telt momenteel 10 leden en 2 muzikanten. “Door de afschaffing van de zaterdagavondviering hebben 6 leden helaas afgehaakt”, vertelde Anneleen.

Brabançonne op bierflesjes

De Koninklijke Harmonie Concordia is in de prijzen gevallen: Vlamo (Vaamse amateurmuziekorganisatie vzw) heeft een tijdje geleden een wedstrijd uitgeschreven om op een zo origineel mogelijke manier de Brabançonne te brengen. De winnaar mag met de volledige harmonie en aanhang naar de nieuwe film ‘Brabançonne’ gaan kijken. De Koninklijke Harmonie Concordia heeft een gedeelde eerste plaats gehaald, dankzij een vertolking m.b.v. bierflesjes. De leden mogen op dinsdag 6 januari 2015 met partners en helpers naar de bioscoop.
Hun inzending kan je bewonderen door op onderstaande link te klikken.
https://www.youtube.com/watch?v=2eef9PWvCjg

Jean Férir is overleden in Hasselt

Deze ochtend is ere-senator en ere-burgemeester Jean Férir (87) overleden in het Hasseltse Jessaziekenhuis. Hij werd op Kerstdag getroffen door een herseninfarct in zijn appartement aan de Eeuwfeestwal. Férir werd in Tongeren geboren op 21 april 1927. Hij  nam in 1958 voor de eerste maal deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en in 1960 werd hij gemeenteraadslid. Dat bleef hij onafgebroken tot op 1 mei 1987. Die dag nam hij ontslag, want als 60-jarige was hij pensioengerechtigd. Van 25 juni 1968 tot 1977 was hij socialistisch volksvertegenwoordiger en van 17 april 1977 tot 1985 was hij senator. Tijdens deze beide periodes zetelde hij ook in de Vlaamse  Cultuurraad en in de Vlaamse  Raad. Férir was ook tweemaal burgemeester van Tongeren: van 1972 tot 1977 en van 1983 tot 1987. Op 25 mei 2012 werd Jean Férir door het Vermeylenfonds gehuldigd voor zijn jarenlange inzet.
We wensen de familie veel sterkte!

Dancing Lady's

Wie via het Hospitaalplein Shopping Julianus betreedt, kan in de voormalige verbruikszaal van IJsboerke kennismaken met  het werk van Guus van Rooy, een cursist van Pentagoon Academies: het beeld ‘Dancing Lady's’, illustreert 'balans en dans'. Volgens de kunstenaar is het “een grote mobiel met dansende benen, die op deze plek letterlijk licht geeft in de donkerste dagen van het jaar”. De motivatie van de kunstenaar is: “dat je in het leven kan dansen van geluk, maar dat je regelmatig blij kunt zijn dat je in balans kunt blijven”.

35 jaar geleden (4)

De Verenigde Handelaars Tongeren (VE-HA-TO) steken een commerciële actie in mekaar die al de voorgaande organisaties sterk overtreft: ‘SK naar Eerste’ is de leuze en het belangrijkste motief van deze reuze actie. Van 2 april tot 12 mei zijn er maar liefst 10.000 prijzen te winnen: o.a. 24 reizen, 36 tv’s, 60 reiswekkers, 5.000 posters van de SK-ploeg, 3.000 voetballen en 1.000 kinderzakdoeken. Het is een spel met 17 foto’s van de SK-spelers en 3 emblemen op een deelnemingsformulier. Per aankoop van 100 fr. ontvangt de klant één foto of een embleem. Een volgeplakt formulier geeft de koper 2 kansen op een prijs: bij afgifte krijg je een bal of een poster en wekelijks worden uit alle ingestuurde formulieren een aantal prijzen getrokken.

Sluitingsdag stadsdiensten

Morgen vrijdag 26 december zijn ALLE stadsdiensten gesloten: ook bibliotheek, containerpark en toerisme.

Jean Férir heel kritiek

UPDATE: Ere-senator en ere-burgemeester Jean Férir (87) is vanochtend in kritieke toestand overgebracht naar het a.z. Vesalius. Hij werd m.b.v. de brandweerladder vanuit zijn appartement aan de Eeuwfeestwal geëvacueerd. De familie heeft net laten weten dat hij voor zijn leven vecht. Férir werd geboren op 21 april 1927. Hij nam in 1958 voor de eerste maal deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en in 1960 werd hij gemeenteraadslid. Dat bleef hij onafgebroken tot op 1 mei 1987.
Van 25 juni 1968 tot 1977 was hij socialistisch volksvertegenwoordiger. Van 17 april 1977 tot 1985 was hij senator. Tijdens deze beide periodes zetelde hij ook in de Vlaams Cultuurraad en in de Vlaamse  raad. Férir was ook tweemaal burgemeester: van 1972 tot 1977 en van 1983 tot 1987.
Jean Férir werd op 25 mei 2012 door het Vermeylenfonds gehuldigd voor zijn jarenlange inzet.

Onze kerstwensen

Kerstfeestje voor minderbedeelden

Jo Claes, de man van de dansende kerstlichtjes op de Dijk, organiseert vanavond, samen met zijn echtgenote Danielle en voor het derde jaar op rij, een kerstfeestje voor de minderbedeelde en eenzame mensen van Tongeren. Het stadsbestuur heeft de vergaderzaal van de brandweerkazerne gratis ter beschikking gesteld. De 91 gasten worden verwend met soep, een Breugelbuffet en een stuk gateau. Dat is nog niet alles: de volwassenen krijgen een geschenk en daar bovenop ook nog een voedselpakket. Voor de kinderen is er een schminkster (go2KIDZ) en een gepersonaliseerd stuk speelgoed. Alles is gesponsord.


Vals alarm voor basiliek

Om 15u30 is de brandweer massaal uitgerukt naar de basiliek. Patrouillerende politieagenten hadden rook zien opstijgen uit het dak. Bij nader onderzoek bleek de rook uit de schoorsteen te ontsnappen van het lokaal waarin de gasketel voor de centrale verwarming van de basiliek zich bevindt.


 

Gemengde politieploegen tegen drugsoverlast grensstreek

De politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst gaat vanaf Nieuwjaar intensief samenwerken met het Basisteam Maastricht in de strijd tegen de drugsoverlast in de grensstreek. Enkele keren per maand zullen gemengde ploegen patrouilleren, samengesteld uit politieambtenaren van beide korpsen.

35 jaar geleden (3)

Het stadsbestuur wil in 1979 een nieuw bedrijventerrein (Tongeren-Oost) ontwikkelen in Mal: Van de 79 ha akkers worden er 35 verkocht en op 7 ha berust een optie. Dit is niet naar de zin van de landbouwers. Op 8 februari houden vertegenwoordigers van de Boerenbond-Limburg en de lokale landbouwverenigingen van Zuid-Limburg een persconferentie om hun ongerustheid over de ‘irrationele grondhonger’ te uiten. Ze vinden het volkomen waanzin dat in een tijd van economische moeilijkheden er bijkomende  industriegrond wordt voorzien terwijl op Overhaem nog meer dan de helft er blank bijligt. Op zaterdag 17 februari trekken Haspengouwse boeren in de sneeuwstorm met 121 tractoren, 79 personenauto’s en 1 vrachtwagen door het centrum om te protesteren tegen de voorbarige vestiging van een firma uit Kortrijk (nv Imgest) op een gedeelte van hun vruchtbaarste akkers in Mal en Berg. Ze verzamelen aan dancing Alpenroos. Eerst bezetten ze het terrein aan de Maastrichtersteenweg en dan trekken ze naar het centrum. Aan de Maastrichterpoort ontstaat een discussie met de ordehandhavers. Uiteindelijk trekken ze toch naar het stadhuis. Ook de bewoners van Mal en Berg zijn tegen het bedrijf omdat hun mooie omgeving verloederd wordt door industrie.

Machtsoverdracht bij Fifty-One club Tongeren

Bij Fifty-One club Tongeren heeft er een machtsoverdracht plaatsgevonden. Het nieuwe bestuur werd voorgesteld tijdens de feestelijk “Statutaire Vergadering 670”  in de ‘Infirmerie’. Het nieuwe bestuur krijgt een mandaat voor de volgende twee jaren. Patrick Liesens is de voorzitter, Felix Ruysschaert is ondervoorzitter, Peter Meyers is secretaris, Lorry Duchateau is penningmeester, Didier Seronvalle is chef-protocol en Marcel Onclin is past-voorzitter.

Kiwanis verzorgt Kerstspecial bij Poverello

Kiwanis Tongeren Ambiorix verzorgde zaterdag de jaarlijkse kerstspecial bij  Poverello in het Begijnhof. Traiteur van dienst was opnieuw Kiwanisman Fernand Koekofs, die het culinaire aspect weer op en top verzorgde. Alle leden van de serviceclub serveerden een feestelijke maaltijd voor alle gasten en de vrijwilligers van Poverello. Dit jaar waren er ongeveer 120 gasten. Bij die gelegenheid wordt ook een kerstgeschenk overhandigd: na een  diepvrieskoffer (2011), een aanhangwagen (2012) en een professionele groentesnijder (2013) werd geopteerd voor een toestel om etenswaren vacuüm te verpakken. “Op deze manier willen we onze waardering uitdrukken voor de werking van Poverello en de belangeloze inzet van haar vrijwilligers, die dagelijks en anoniem een warm thuisgevoel schenken aan diegenen die bij hun komen aankloppen”, wist Guy Hermans.

Tongerse ‘Dreamcatchster’ op vtm

Het vtm-Nieuws heeft vanavond een reportage gewijd aan Kaat Swartebroeckx uit Tongeren. Het 16-jarige meisje is in april gestart met het maken van dromenvangers voor kindjes die te maken hebben met kanker. Ze verstuurt er wekelijks een handvol en dat over de hele wereld.

Kerstfeest Gastama

Vandaag organiseert vzw Gastama een kerstfeest voor asielzoekers. In de feestzaal van Viio Humaniora zijn 30 gezinnen komen opdagen. Ze worden er verwend met taart en koffie of thee. Er is een tombola waarbij iedereen in de prijzen valt. Als afsluiter is er een kledingmarkt: “Deze klederen werden ons geschonken. De mensen mogen gratis meenemen wat ze kunnen gebruiken”, vertelde Monique Borgs.


Jongeren steken handen uit de mouwen

Vandaag zetten 60 jongeren zich een dag in voor hun medemens. ‘Handen uit de mouwen’is een initiatief van de Jongerenkerk. Tijdens deze 25ste editie kunnen ze terecht op 8 locaties, in Tongeren, Bilzen en Borgloon: bij bejaarden, zieken, andersvaliden en vluchtelingen. Bij Hoge Dries in Koninksem mochten ze een stal uitmesten en helpen in de keuken. In wzc De Motten mochten ze manicure uitoefenen en gezelschapsspelletjes spelen. In wzc Aurora mochten ze helpen met de maaltijdbedeling en met een gebedsviering. Een andere groep mocht aan de basiliek soep uitdelen en wafels verkopen. Diaken Paul Gielen bedacht iedereen met een sleutelhanger en Chocotoffs.


35 jaar geleden (2)

1979 is een heel woelig jaar voor de lokale politiek. De stad leeft al maanden in een politieke impasse. Sinds de verkiezing van 10 oktober 1976 heeft de CVP de volstrekte meerderheid, maar het botert niet binnen het schepencollege: Nestor Vandersmissen werd verkozen tot OCMW-raadslid ondanks het veto van zijn eigen partij. Schepen Richard Moesen vaart zijn eigen koers. Hij eist een huishoudelijk reglement met een duidelijke afbakening van de schepenfuncties en trekt naar het Hoog Comité van Toezicht voor de werken aan de Astridlaan. Zijn bevoegdheden worden hem afgenomen. Schepen Josée Schoefs hangt in het weekblad ‘Koerier’ de vuile was buiten. Enkele schepenen eisen het ontslag van burgemeester Rutten. In december 1978 werden er drie gemeenteraden in één week gehouden, maar het is wachten tot eind maart op de eerste gemeenteraad van het jaar. In juni gaat de PVV akkoord om in de coalitie te stappen in ruil voor twee schepenambten. In oktober houdt minister Fred Bertrand consultatie bij het schepencollege: het wordt een coalitie met de PVV of anders komt er een regeringscommissaris naar Tongeren. Minister Leo Tindemans geeft het schepencollege één week bedenktijd om twee schepenzitjes af te staan. Eind oktober pakt de BSP uit met een open brief aan het gemeentebestuur. De socialisten willen bemiddelen. Eind november beslist een begeleidingscomité van de CVP met 14 stemmen tegen 13 om onderhandelingen aan te knopen met de BSP over een nieuw bestuursakkoord.

Veerle Nelesen wint 13de maand

Veerle Nelesen (50) uit Vrijhern is de derde weekwinnaar van de actie ‘Win een dertiende maand met de ambi.pas’. De prijsoverhandiging vond vanavond plaats bij Witgoed Matton (Grote Markt). De winnares kocht er zaterdag een pyjama voor haar moeder: “Het is de eerste keer dat ik de ambi.pas gebruikte, op aanraden van de winkelierster”, onthulde Veerle. Ze heeft jaren geleden ook eens 2.000 fr. gewonnen dankzij de eindejaaractie van de Tongerse Middenstand.  Nu ging ze naar huis met 1.500 euro aan Tongerse cadeaucheques.

Dixie

De Double Eagle Dixieland-band (met bandleader Danny Stuvers) heeft vandaag van 16 tot 18u eengratis concert gegeven op het terras van Taverne Pub op de Grote Markt.In de band is Danny Stuvers verantwoordelijk voor het slagwerk en de zang. De andere leden zijn:  Ray en zoon Patrick Vroonen, Chris Everaers en Danny Dewachter. Tijdens het concert hielden zij een collecte en werden jeneverkes verkocht t.v.v.  ‘Muziek voor Ieder Kind’. “Deze vereniging ontfermt zich over minderbedeelde kinderen zodat zij toch ook muziek kunnen spelen. De instrumenten worden via een ‘peterschap’ ter beschikking gesteld”, wist Danny Stuvers.

35 jaar geleden (1)

We keren tijdens deze eindejaarperiode weer even terug in de tijd. Vorig jaar gingen we grasduinen in het jaar 1963 (50 jaar geleden). Ditmaal draaien we de klok 35 jaar terug naar 1979. Het ‘Jaar van het Kind’ start met een koudegolf en hevige sneeuwval. Er worden zelfs ijsbrekers ingezet opdat het Albertkanaal niet zou dichtvriezen.
Op 9 januari overlijdt plotseling Mario Roymans (29) uit Nerem, beter gekend als ‘Tijl van Limburg’. De man uit Nerem roofde op 24 september 1971 het bekende schilderij ‘De Liefdesbrief’ van Jan Vermeer uit het Brusselse Paleis voor Schone  Kunsten.
Voor het driedaags Prinsenfeest (3 februari) werken de drie politiekgetinte feestzalen samen. Er komt een verwarmde feestpaviljoen op het Stadhuisplein. Nicole en Hugo treden op. Marcel Loix wordt tot commandeur verkozen. De ‘Kappersshow’ wordt ’s maandags opgeluisterd door Joe Harris. Stadsprins Jean VI (Matthijssens) introduceert levende olifanten in de carnavalstoet. De achteropkomende groepen klagen over de achtergelaten olifantenpoep.


Koude Kerst Kunstjes in de Academie

Leerkrachten Véronique Noben en An Martens (Villa-Arte) organiseerden vandaag een creatieve workshop in de Pentagoon Academie. Maar liefst 46 ‘creatiefjes’ tussen 6 en 16 jaar hebben zich hiervoor ingeschreven. Ze mochten aan de slag met o.a. vilt, papier en ijzerdraad om poppetjes te maken voor in de kerstboom. “We hebben ons gebaseerd op de poppetjes van kunstenares Juliana Bollini”, vertelden de lesgeefsters.

Herstappe heeft nieuwe burgemeester

Vandaag  heeft Claudy Prosmans (50) de eed afgelegd bij gouverneur Reynders. Hij volgt Serge Louwet op als burgemeester in de faciliteitengemeente Herstappe. Met 87 inwoners is het de kleinste gemeente in Vlaanderen. Hij wil alvast een computer met internetverbinding installeren in het gemeentehuis.

Le Jardin 'd'Hiver

Het dancefestival Le Jardin ‘Hiver lokte zaterdagavond aardig wat volk naar de Beekweg. Vorig jaar ging het festival op het Vrijthof door. Het indoorfestival pakte ook deze keer weer uit met enkele van de beste house-producers van het moment: HAUSON, CAT CARPENTERS,  NORA & PURE, LEXER, COMPUPHONIC  en als afsluiter: KÖLSCH. Alle VIP-tickets waren snel uitverkocht

Kerstmarkt 51 amAtae

De dames van serviceclub 51 amAtae waren deze namiddag present met een stand in de Sint-Truiderstraat; Ze verkochten er allerlei kerstspullen die gemaakt werden bij dienstencentrum Het Roer in Hasselt. Voor 2 euro werd jouw toekomst voorspeld door ‘Madame Soleil’. De opbrengst gaat naar kinderen in nood.


TVL op bezoek

TVL heeft vandaag in Tongeren opnames gemaakt rond het kerstshoppen. Reporter Bart Husson ging o.a. op bezoek bij Kathleen Lemoine (Unizo), een lingeriezaak, bij huis Vroonen en in het huis van de kerstman. http://www.tvl.be/nl/2014-12-21/drukke-koopzondag-voor-kerstmis-in-tongeren/#.VJdDwV4AA0

Kerst in PC Keunsem

De bewoners van de zorgboerderij ‘Hoge Dries’ brachten deze namiddag tweemaal  hun kerstverhaal in het PC. Riet Van Cleuvenbergen (KVG-Tongeren) mocht het verhaal voorlezen en enkele gasten zorgden voor de uitbeelding. Het geheel werd afgesloten met het lijflied: ’t is Kerst in Keunsem’, op de melodie van Marina van Rocco Granata. Het kinder- en jongerenkoor ‘Anima’ o.l.v. Andrea Schoubben en Valère Reynaerts vertolkte tussendoor mooie kerstliederen.

Tv-mis vanuit de basiliek

Tv-mis vanuit de basiliek
Om 10u werd de zondagsmis vanuit de basiliek rechtstreeks uitgezonden op één. Deken Rik Palmans en diaken Paul Gielen leidden de kerkdienst. De basiliek zat aardig vol. Zaterdag werd er duchtig gerepeteerd voor de opnames.

Jaarverslag politie (4)

In 2013 is de lokale politie 7.734 moeten uitrukken voor een ‘Externe interventie’ en 2.003 voor een ‘Interne interventie’. De top 5 bestaat uit:
1. Verkeersongevallen (599)
2. Diefstallen (591)
3. Verdachte toestanden (511)
4. Parkeerovertredingen (400)
5. Geluidsoverlast (283)

Operette in Schouwburg Casino

Tijdens de kerstperiode kan je al sinds 1922 in het Casino terecht voor een operette. 'De Graaf  van Luxemburg' is een co-productie van de afdeling toneel van De Vlaamse Kring en het Operetteorkest van de muziekafdeling van de K.M. Casino Tongeren voor de muzikale begeleiding. De opvoering vinden plaats op zondag 21 december (14u30), vrijdag 26 december (20u) en zaterdag 27 december  (20u).

Candle light shopping

Zowel zaterdag 20 als zondag 21 december kan je bij heel wat Tongerse handelszaken gezellig shoppen voor de feestdagen! Vanaf 17u gaan de lichten uit en verwelkomen de handelaars je graag tot 20 u bij sfeervol kaarslicht. Zowel op de Grote Markt als in de Maastrichterstraat hebben de handelaars de handen in elkaar geslagen om hun klanten tijdens de koopweekends te verwennen met een traktatie in één van de gezellige chalets. Ook in de Sint-Truiderstraat kan je de kerstsfeer opsnuiven. Aan restaurant De Mijlpaal staat een kraampje waar je vanaf 14u terecht kan voor lekkere hapjes en zelfs een winterbbq! Het huis van de Kerstman bezoeken kon ook nog op 20-21-23 en 24 december.

Kerstmarkt GBS Piringen

GBS De Zevensprong in Piringen pakt vandaag, voor het tweede jaar op rij, uit met een kerstmarkt. De leerlingen hebben de voorbije weken allerlei knutselwerkjes gemaakt. De ouders hebben ook de mouwen opgestroopt. Nog tot 18u kan er geproefd worden van o.a. soep, worstenbroodjes en poffertjes, allemaal zelf bereid. De opbrengst gaat integraal naar de leerlingen.

Jaarverslag politie (3)

De aanpak van ‘Hondenoverlast’ werd opgenomen in de gewone werking i.p.v. in het actieplan ‘Hondenpoep’. Vorig jaar werden er 14 GAS-pv’s opgesteld omdat hondenbaasjes hun viervoeter niet aan de leiband hielden of omdat ze geen ‘Poepzakje’ bij hadden.

 

leiband

zakje

opruimen

totaal

2013

12

2

0

14

2012

12

6

5

23

2011

14

11

7

32

2010

14

14

6

34