Tongeren vandaag

Nieuws

Expo fotografie bij Qirios

De cursisten Fotografie van Qirios houden een expo in de gang van Viio (Rode Kruislaan). Er zijn 51 foto's te bewonderen van de afdeling 'Themaklas'.
Er is geen thema opgelegd.
De cursisten hebben zelf de expo opgebouwd en Marc Cielen uit Bilzen heeft alle foto's geprint.
Het nieuwe schooljaar voor het volwassenenonderwijs start op 2 september. Er zijn 10 verschillende modules voor fotografie.
Geïnteresseerden kunnen zowel deze namiddag als donderdagavond (18u tot 21u)zich inschrijven.

Real weer gesloten

Opnieuw tijdelijke sluiting van dancing Real Club

Burgemeester wnd. An Christiaens laat dancing Real club aan de Luikersteenweg opnieuw tijdelijk sluiten. Begin dit jaar moest de discotheek ook al even sluiten nadat er bij een controle verschillende inbreuken op de brandveiligheid werden vastgesteld.

De uitbaters deden toen aanpassingen en konden in maart hun zaak terug openen. De burgemeester leverde daarvoor een brandweervergunning af met een geldigheidsduur van 6 maanden. Een maand voor het verstrijken van die periode moest de uitbater een nieuw brandveiligheidsverslag aanvragen.

Tot vandaag is de uitbater van dancing Real Club in gebreke gebleven en beschikt dus niet meer over een geldige brandweervergunning.

De burgemeester heeft de verantwoordelijkheid om acties te nemen als de veiligheid in het gedrang komt. ‘Zonder brandweervergunning kan een horecazaak niet openblijven omdat er een mogelijk gevaar voor de algemene veiligheid bestaat. Daarom ben ik genoodzaakt om de uitbaters een tijdelijke sluiting op te leggen’, zegt burgemeester wnd. An Christiaens.

De uitbater wordt vandaag van deze beslissing op de hoogte gebracht. De heropening van dancing Real Club zal slechts toegestaan worden na het bekomen van een gunstig brandpreventieadvies en de nodige vergunningen.

Geert in 't openBaar

Gisterenavond trad Geert BAAR op met teksten en liederen over Tongeren, de wereld en omstreken in het MoMeNT-café 'Tête-à-Tijd'.
Dankzij de grote opkomst werd het een gezellige bedoening met eigen nummer nummers en Tongerse bewerkingen.

Creatieve workshop in academie

Vandaag hebben 34 jonge creatievelingen in de Pentagoon Academie deelgenomen aan een workshop rond ‘Bonte Kunst’. Ze lieten zich inspireren door SPLIT, een kunstwerk dat Nel Bonte ontwierp voor MoMeNT.

De kinderen maakten zowel tekeningen als 3D-ontwerpen

Renotte blijft aangehouden

De Tongerse parketmagistraat Dominiek Renotte moet nog langer in de cel blijven. De man wordt beschuldigd van gesjoemel met de handel in oldtimers.
Hij blijft voorlopig tot begin september aangehouden

Lutgarde wint Festivalbudget

Lutgarde Hermans (55) uit Sint-Huibrechts-Hern is de derde weekwinnaar van de actie: ‘Win een Festivalbudget dankzij de Ambi.pas’. De overhandiging van de 5.000 punten, goed voor 500 euro, vond al voor de tweede keer plaats bij boetiek 'Très Jolien' (Maastrichterstraat).
Lutgarde is een uitgeweken Tongerse, maar ze doet al haar inkopen nog altijd in Tongeren

Evacuatie in Hemelingenstraat

Deze namiddag is iemand in de Hemelingenstraat (tattoo shop) gevallen,boven in zijn eigen pand. De hulpdiensten konden hem niet naar beneden halen. Dus is de brandweer moten komen assisteren met de ladderwagen

bijdrage: Soffia Moës.

1e Biathlon Eburon Challenge

Op zaterdag 21 september vindt in Tongeren de allereerste ‘Biathlon Eburon Challenge’ plaats. De deelnemers moeten een parcours van 5km lopen en onderweg schieten (in de turnzaal van SIBBO) met een luchtdrukkarabijn.

De organisatie is in handen van Handbal Tongeren en Club 1001 & partners. “Het idee komt van Tongenaar Peter Ottenburghs en is gebaseerd op de klassieke Olympische Biathlon waarbij de deelnemers moeten langlaufen en onderweg al liggend op een doel schieten. Bij gebrek aan sneeuw hebben we de ski’s vervangen door loopsloffen”, vertelt Luc Tack, voorzitter van Handbal Tongeren. “Het wordt een unieke belevenis voor recreatieve lopers en alle sportievelingen. Deelnemen kan per team van drie personen. Deze unieke uitdaging is toegankelijk voor velen. De afstand van het parcours bedraagt vijf kilometer. Onderweg moet elk teamlid tweemaal halthouden in de schietstand (sporthal van de SIBBO-school) om er proberen vijf doelen te raken met een luchtdruk karabijn en dat vanuit een liggende positie. Wie mist, krijgt één minuut straftijd aangerekend. Professionele baancommissarissen zullen toezien op het naleven van de veiligheidsvoorschriften”. De sportieve prestaties zijn door de toeschouwers live te volgen via grote projectieschermen die staan opgesteld op het Vrijthof waar start en aankomst zijn voorzien. “Dit concept is een primeur voor België. We rekenen op een 100-tal teams en mikken ook op deelnemers uit Wallonië”, weet Peter Ottenburghs. “Het Vrijthof wordt die dag omgetoverd in een belevingsplein: we voorzien kraampjes met attributen voor biathlon en andere avontuurlijke sporten. Tijdens een barbecue kan er verbroederd worden en voor de kinderen komt er een springkasteel”, vult Eddy Manet aan. Op voorhand worden er twee initiatiemomenten georganiseerd in café Gerechtshof (op 7 en 14 september, telkens van 13u tot 15u).

Inschrijven kan tot 15 september via thierry.laermans@gmail.com: 15 euro p.p.

Om het evenement te promoten hebben de organisatoren niemand minder dan Tom Waes kunnen strikken:

Grootouders en kleinkinderen

Het’ Huis van het kind’ en ‘ De Piepel’ brachten deze voormiddag grootouders en kleinkinderen bijeen voor een fijne en plezante voormiddag.
Onder leiding van Anja Simons konden ze hun fantasie de vrije loop laten met bloemschikken.
Daarna kregen ze van Jana Schoefs yoga.
Er was ook nog tijd voor knutselen en een foto studio.
Schepen Schouterden was present; “ Binnen de planning van activiteiten van het Huis van het kind en de Piepel zal meer aandacht gaan naar grootouders met kleinkinderen. Daarom vind ik een dag als vandaag belangrijk”.

bijdrage: JeDo

Titulair Bisschop ,van Tongeren

Mgr. Pierre Warin is niet langer titulair bisschop van Tongeren, nu hij titulair bisschop van Namen is geworden.
De titel kan nu dus - uit eerbied voor de historische bisschopszetel van Tongeren - door Rome aan een andere hulpbisschop worden gegeven...

Mgr. Warin (° Rocourt in 1948) is in juni van dit jaar benoemd tot Bisschop van Namen. Hij was voorheen, tot 5 juni 2019, hulpbisschop van Namen EN titulair
bisschop van Tongeren.
Hij werd priester op 23 december 1972, Hij was parochiepriester van Johannes de Evangelist in Wihogne van 1990 tot 1994 en op 26 september 2004 tot bisschop gewijd.

bijdrage: Hugo Biets

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google