Wat verandert op 1 januari?

Hierbij 10 dingen die wijzigen op 1 januari:
Proton houdt op te bestaan
Betalen met Proton wordt onmogelijk vanaf 1 januari 2015. In de fase die op 1 januari start, en op 28 februari afloopt, worden de nog resterende Protonterminals uit de markt genomen. Wie na het uitdoven van Proton het opgeladen saldo toch niet opgebruikt zou hebben, kan die som via de bank nog recupereren.
Postzegels worden duurder
Wie een reeks van tien of meer postzegels koopt voor gewone briefwisseling, betaalt 0,72 euro per postzegel. Dat is een stijging met 2 eurocent. De prijs van een enkele postzegel verandert niet (0,77 euro).
Elektriciteit duurder, gas goedkoper
Vanaf 1 januari gelden nieuwe tarieven voor gas en elektriciteit. De elektriciteitsfactuur van een gezin in Vlaanderen zal gemiddeld met 50 euro toenemen op jaarbasis, maar de aardgasfactuur zal met 42 euro dalen.

Verkoper moet melden of huis beschermd is
Wie een woning wil verkopen of verhuren, is vanaf 1 januari verplicht om te melden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Wie dat niet doet, riskeert een geldboete tot maximaal 10.000 euro.
Iets meer op loonbriefje
Vanaf 1 januari treedt de verhoogde forfaitaire aftrek voor beroepskosten in werking. Werkende mensen zullen vanaf dan elke maand tot 12,5 euro extra op hun loonbriefje verschijnen. Het jaar daarop wordt dat zowat 25 euro.
Gepensioneerde 65-plusser kan onbeperkt bijverdienen
Vanaf 1 januari kan elke gepensioneerde 65-plusser of wie een loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft, onbeperkt bijverdienen. Minder goed nieuws is er voor wie op (vervroegd) pensioen kan gaan, maar blijft werken. Tot nu had hij of zij recht op een pensioenbonus. Elke gewerkte dag leverde een extraatje op. De bonus wordt op 1 januari afgeschaft voor iedereen die er voor die dag geen recht op had.
Zware verkeersovertredingen worden zwaarder bestraft
Recidivisten of bestuurders die meermaals een zware verkeersovertreding begaan, kunnen voortaan strenger bestraft worden. Vanaf een tweede inbreuk kunnen ze hun rijbewijs voor minstens drie maanden verliezen.
Brandweerkorpsen smelten samen
Op 1 januari treedt de brandweerhervorming in werking. De 249 brandweerkorpsen worden teruggebracht tot 34 brandweerzones, er komt een eengemaakt statuut voor beroepsbrandweerlui en vrijwilligers en de arbeidsduur wordt teruggebracht tot 38 uur per week.
Remgeld voor specialisten wordt vastgelegd
Vanaf 1 januari 2015 bedraagt het remgeld - het bedrag dat patiënten uit eigen zak moeten betalen na tussenkomst van de ziekteverzekering - voor een bezoek aan een geneesheer-specialist 12 euro. Patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering, zullen 3 euro moeten ophoesten.
Bedrijfswagens zwaarder belast
Werknemers die een bedrijfswagen ter beschikking krijgen en die ook privé mogen gebruiken, betalen vanaf begin volgend jaar meer belastingen.