Ter Heide zoekt vrijwilligers

Van 1 tot 9 maart loopt de ‘Week van de Vrijwilliger’. Bij Ter Heide kan men best wat extra handen gebruiken voor campus Henisberg. Wie zich geroepen voelt om enkele uren in de week te helpen bij de ondersteuning van activiteiten voor deze bijzondere mensen, is meer dan welkom. “We zoeken personen die graag wandelen, fietsen, rolstoelfietsen, zwemmen, knutselen of helpen tijdens de eetmomenten. Daarnaast is er ook nood aan logistieke ondersteuning: tuinwerk, strijken of schilderen”, weet Hilde Neesen. “Je moet er niet voor gestudeerd hebben. Je wordt beloond door onze gasten via een glimlach, een knuffel of een uitgestoken hand. Vrijwilligers worden steeds begeleid door personeel van de leefgroepen”.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen voor een kennismakingsgesprek: 012/39.83.80.

{fshare}

Werken parking Vermeulenstraat gestart

Vandaag is de bouw van een woonproject en een ondergrondse parking in de Vermeulenstraat van start gegaan. De huidige parking is vanaf nu dan ook gesloten. Om dit op te vangen kan er vanaf 1 maart op zaterdag twee uur gratis geparkeerd worden in de drie parkings die uitgebaat worden door Q-Park: de ondergrondse parkings Grote Markt en Julianus en op de bovengrondse parking Clarissenstraat (goed voor in totaal 425 parkeerplaatsen). Het woonproject 'Intra Muros' omvat 16 nieuwe flats: 12 appartementen en 4 dakappartementen. Opmerkelijk zijn de 'hangende' terrassen. De ondergrondse parking zal goed zijn voor zowat 250 plaatsen. Q-Park zal ook deze nieuwe parkeergarage uitbaten.

{fshare}

‘De Groote Oorlog in Tongeren’

Op 4 augustus zal het exact 100 jaar geleden zijn dat België geconfronteerd werd met de Eerste Wereldoorlog. Ook in Tongeren werd een programma uitgewerkt rond de herdenking van 100 jaar ‘Groote Oorlog’. Het is een samenwerking tussen de Erfgoedcel, cc De Velinx en de bibliotheek. Uitschieters zijn een tentoonstelling en een boek. Verder staan er lezingen, filmvoorstellingen en optredens op het programma. In september verschijnt een gratis brochure waarin het volledige programma wordt voorgesteld.

Lees meer...

Stoet BS Jeugdland

Ook de 154 kleuters en leerlingen van BS Jeugdland traden vanochtend met een eigen carnavalstoet naar buiten. Zij werden begeleid door een rijdende discobar. Snoep en confetti werden thuisgelaten. Deze week werkten de kleuters via een doorschuifsysteem rond het thema ‘Carnaval’. In het lagere werd klas doorbrekend gewerkt rond muziek, beweging en beeld. De kunstwerkjes zijn te bewonderen in de gangen en klassen.


{fshare}

Praatgroep eenoudergezin

In Tongeren leeft 1 op 4 kinderen in eenoudergezin. Daar wil men bij het OCMW aandacht aan schenken en daarom start in maart een praatgroep voor ouders die er alleen voor staan. De praatgroep start op donderdag 13 maart om 18 uur (tot 20 uur)  in het leescafé van bibliotheek De Velinx. De eerste drie sessies worden begeleid door Josine Bollen van de Gezinsbond. Tijdens de praatgroep wordt er gezorgd voor gratis kinderopvang  en  een  broodjesmaaltijd.
Meer info en inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 012 45 92 58.

 

Stoet BS Picpussen

Vandaag organiseren maar liefst 11 scholen een eigen carnavalstoet, telkens onder begeleiding van twee politievoertuigen. BS Picpussen mocht om 09u30 de spits afbijten. Zowel bij de kleuters als in het lagere werd er een prins en prinses verkozen. Zij werden in een cabrio vervoerd. Per graad werd een  thema opgelegd om zich te verkleden: van Disney tot clowns en van dieren tot nerds. Onderweg werd er confetti en snoep geworpen. De optocht werd afgesloten met een grabbeles en de verkiezing van de best verklede.


{fshare}

Wachten op nieuw station

Het nieuwe treinstation komt er ten vroegste in 2019-2020. De NMBS gaat de komende jaren wel al 650.000 investeren in extra parkeerplaatsen aan het station. Vanaf midden december wordt de rechtstreekse trein naar de kust vervangen door een verbinding met overstap in Hasselt. Tijdens het weekend zal de rechtstreekse trein naar Antwerpen eveneens vervangen worden door een verbinding met overstap. (Archieffoto PGT/2011)

{fshare}

Inbraak bij OCMW

Donderdag kreeg de administratie van het OCMW ongewenste bezoekers over de vloer. De daders zijn via het groen dak tot aan het bureel van de financiële dienst geraakt. Daar hebben ze een raam verbrijzeld. Eens binnen zijn ze dadelijk naar de kluis getrokken, maar die hebben ze niet opengekregen. Uiteindelijk zijn ze zonder buit weer vertrokken.

Juf Mizée uitgewuifd

In GBS Dol-Fijn in Vreren is deze namiddag juf Mizée uitgewuifd. De 198 kinderen en haar collega’s hebben haar uitgebreid gevierd. In de turnzaal werd er gedanst en gezongen. Josée Thoonen was sinds 1978 actief in GBS Vreren. Ze hield van structuur en dat werd erg gewaardeerd. Ze zorgde elke ochtend voor toezicht in de schoolbus. Op haar 60ste trekt ze de schoolpoort definitief achter zich dicht: “Nu heb ik tijd om mijn man te ambeteren want die is al 4 jaar met pensioen”, lachte Josée.

{fshare}

Glazen kooi in Praetorium

De personeelsleden van het onthaal zijn opgelucht. Voortaan hoeven ze niet meer in de tocht te zitten tijdens de werkuren. De onthaalbalie werd helemaal afgesloten d.m.v. een glazen wand.

{fshare}

Dubbel ongeval op Bilzersteenweg

Deze middag raakten er vier personen gewond bij twee ongevallen op de Bilzersteenweg in Riksingen. Het eerste ongeval gebeurde vóór restaurant Altermezzo. Een man in een lichte bestelwagen was een parkeerplaats aan het zoeken en is vermoedelijk de steenweg opgedraaid. Jefke Maris werkt in het GRM. Hij wilde alle medewerkers op een etentje trakteren voor zijn 60ste verjaardag en zijn pensioenering. Op dat ogenblik kwam een andere lichte bestelwagen vanuit Tongeren richting Hoeselt aangereden. Door de klap belandde de Citroën Berlingo van de restaurantbezoeker op zijn flank. De bestuurder en zijn passagier moesten door de brandweer uit het wrak bevrijd worden. Het dak moest eerst worden verwijderd. De twee inzittenden werden overgebracht naar het AZ Vesalius. De bestuurder van de andere bestelwagen liep slechts lichte verwondingen op. Een motoragent van de lokale politie was opgeroepen om bijstand te komen verlenen. Op 200m van de plaats van het ongeval raakte de agent zelf betrokken in een gelijkaardig ongeval. De bestuurder van een stilstaande Opel Astra had de agent niet opgemerkt en stak  plotseling de steenweg over. De motoragent kon de kerende auto niet ontwijken en knalde  in de flank. De agent kwam hierbij zwaar ten val en ook hij werd overgebracht naar het AZ Vesalius. De steenweg werd een tijdlang voor alle verkeer afgesloten.


{fshare}

Tongeren-Carnaval

Dit weekend barst de carnavalsgekte weer los: De Jeugdstoet vertrekt zaterdag om 14u33 vanop de Leopoldwal en de Grote Stoet zondag om 14u11 vanuit de Looiersstraat. Het defilé vindt zondag opnieuw plaats op de Grote Markt. Er staat een grote feesttent op de Vlasmarkt (achter het stadhuis). Het stadscentrum wordt voor dit feestelijke evenement verkeersvrij gemaakt.
Vrijdag organiseren maar liefst 11 scholen een eigen optocht.


{fshare}

Gopress in de bib

De bibliotheek stelt dagelijks zes dagbladen ter beschikking in haar leescafé. Aan bezoekers die op zoek zijn naar oudere artikels, biedt de bibliotheek vanaf nu het Gopress Krantenarchief aan, een digitale persdatabank met artikels van de Vlaamse kranten en enkele weekbladen in het Frans en Nederlands. “Met Gopress beschikt de bibliotheek voortaan over een uiterst waardevol informatiesysteem. Het archief kan bovendien niet alleen geraadpleegd worden in de bibliotheek zelf, maar ook van thuis uit. Hiervoor heb je een unieke activatiecode nodig die je als lid van de bibliotheek kan verkrijgen aan de balie”, weet Guy Schiepers, schepen van Cultuur. De artikels uit de volgende kranten en weekbladen verschijnen twee dagen na publicatie automatisch in het archief: De Morgen * Het Laatste Nieuws * De Tijd *  Gazet van Antwerpen * Het Belang van Limburg * Het Nieuwsblad *  De Standaard * Metro * Persagentschap Belga * Trends * Knack * Le Vif/L’Express * Tendances * Het Volk * De Krant van West-Vlaanderen * Klasse * Wablieft.

{fshare}

Jan Hoet is overleden

Kunstpaus Jan Hoet is overleden op 77-jarige leeftijd. De Gentenaar was op 15 december 2008 te gast in de kapel van 't Convent. Hij kwam er 'Art Project 2008' - een tentoonstelling van tien jonge kunstenaars - inleiden en was  gecharmeerd door de unieke locatie. Hoet stelde toen dat Tongeren zich moest profileren met archeologie. Hij was een persoonlijke vriend van Patrick Dewael. 

{fshare}

Folder over troeven

Folder over troeven
Vandaag steekt er een folder in de krant met de 10 troeven van België’s oudste stad. Je ontdekt er ook de thema’s van de koopzondagen in en info over de actie ‘Win je winkel’.

{fshare}

Inbraken in Koninksem

Gisterenochtend hebben inbrekers toegeslagen in Koninksem. Rond 03u30 werden bewoners van de Koninksemstraat gewekt door verdachte geluiden. Ze verwittigden de politie. Ploegen uit Tongeren en Bilzen kamden de omgeving tevergeefs uit. De inbrekers trokken ondertussen naar de Romeinse Kassei waar ze aan de haal gingen met een groot aantal antieke voorwerpen.

2.064 handtekeningen voor GBS Nerem

Voor aanvang van de gemeenteraad hebben vijftig kinderen, ouders en sympathisanten van GBS ’t Pomphuisje in Nerem een petitie met 2.064 handtekeningen overhandigd aan Hugo Biets, voorzitter van de gemeenteraad. Cindy Hermans heeft in de zaal een woordje uitleg mogen geven. Oppositieraadslid Mark Vanherf had een punt over de dorpsschool laten toevoegen aan de agenda: “Ik kan mij niet voorstellen dat iemand van de CD&V hier achter staat”, opende hij. "Volgens jullie verkiezingsprogramma’s is er niets aan de hand en toch weet ieder weldenkend mens dat dit de doodsteek betekent voor GBS Nerem. De beslissing kan nog teruggedraaid worden”. Vanherf kwam met een tegenvoorstel: “Tijdens de duur van deze legislatuur wordt Nerem niet afgebouwd. Zo niet akkoord, stem dan tegen ons voorstel. Durft u geen kleur bekennen, onthoud u dan”.

Lees meer...

Figuranten voor 'Angst'

Vanavond brengen Braakland/Zhebilding & de Queeste hun toneelstuk 'Angst' in cc De Velinx. Voor deze theaterproductie wordt er beroep gedaan op lokale figuranten. In totaal hebben zich 25 personen aangemeld. Ze werden deze namiddag klaargestoomd door coach Margot Vijverman: “We treden 39 keer op met dit stuk. Gemiddeld staan er 50 figuranten op de scène. We werken met 25 ‘vaste’ aangevuld met een aantal lokale figuranten. Zij komen met de autocar vanuit Leuven en Hasselt. De figuranten hebben geen tekst. Ze moeten enkel aanwezig zijn op het podium en de instructies volgen op de autocue. Af en toe moeten ze een bepaalde handeling uitvoeren”. Het toneelstuk ‘Angst’ handelt over het gevolg van de bankencrisis die in 2008 in Europa losbarstte. De voorstelling start om 20u30.

{fshare}

Assisenproces Marina Nulens: jury samengesteld

Vandaag werd in het assisenhof van Luik de jury samengesteld (6 vrouwen en 6 mannen) voor het proces rond de moord op Marina Nulens. Advocaat Jef Vermassen verdedigt de familie van het slachtoffer. Hij vreest alvast dat de nabestaanden met al hun vragen zullen blijven zitten. De beschuldigde beweert immers dat hij zich niet meer herinnert hoe hij zijn vrouw op 20 november 2011 in de slaapkamer heeft gewurgd. Het dossier zou ook slecht vertaald zijn volgens Vermassen. (Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws)

Tongeren uit Erfgoed Haspengouw

De stad Tongeren stapt uit ‘Erfgoed Haspengouw’. De negen andere gemeenten zetten de samenwerking voort. Tongeren is nochtans de initiatiefnemer van deze intergemeentelijke projectvereniging. Tongeren droeg hiervoor jaarlijks 15.000 euro bij (0,50 euro per inwoner). De achterblijvers zijn niet gelukkig met de beslissing van de oudste stad. Ze dienen een nieuwe cultureel erfgoedconvenant in voor de periode 2014-2020. De maatschappelijke zetel verhuist van Tongeren naar Sint-Truiden. Volgens het gemeentebestuur rendeerde de investering van 15.000 euro onvoldoende. Tongeren beschikt over een eigen erfgoedcel en een erfgoedcoördinator.

Afvalbrand in Vreren

De brandweer is om 19u30 opgeroepen voor een brand in de omgeving van de hondenclub (DTC) in Vreren. De spuitgasten hebben moeten zoeken om een brandhaard te vinden. Het bleek uiteindelijk om snoeiafval te gaan.

Assisenproces Marina Nulens start morgen

Morgen start in Luik het assisenproces rond de moord op Marina Nulens. De 51-jarige vrouw werd op 21 november 2011 door haar man Leo Visconti in hun woning in Koninksem geslagen en nadien gewurgd met een colsonbandje. Het koppel was ’s avonds op stap gegaan in de Nunu. De verdachte heeft intussen in de gevangenis al drie pogingen ondernomen om zichzelf van het leven te benemen. Morgen wordt de jury samengesteld. Het eigenlijke proces gaat op 10 maart van start. Volgens advocaat Bert Partoens vindt het proces niet in Tongeren plaats om de sereniteit te bewaren omdat het om 'bekende personen' gaat.

Tongenaar in Witse-film

Marc Ruiters (62) is binnenkort te bewonderen in de film ‘Witse’. De gepensioneerde speurder van de Antwerpse gerechtelijke politie is de inspiratiebron geweest voor het hoofdpersonage van de populaire tv-reeks met Hubert Daemen. Als dank heeft hij nu een rolletje gekregen in de film ‘W’. Hij speelt er een partijtje biljart met het hoofdpersonage.

Lezing over WO I

Deze namiddag heeft Jo Gilissen in de lokalen van de Jeugddienst een interessante lezing gegeven over ‘Tongeren in de Eerste Wereldoorlog’. De 40 toehoorders werden aangenaam verrast door de boeiende uitleg en de tientallen foto’s. Auteur Jo Gilissen schetste het verloop vanaf de algemene mobilisatie op 31 januari 1914 t.e.m. de aankomst van de Belgische troepen op 25 november 1918.

{fshare}

Parochiekerkenplan

Tijdens de gemeenteraadscommissie van deze avond heeft Jan Lenaers (bisdom Hasselt) het parochiekerkenplan uit de doeken gedaan: Limburg telt 312  kerkbesturen en Tongeren heeft met 22 het grootste volume. Er zijn hier 4 parochiefederaties en 25 gebouwen van de eredienst: 22 parochiekerken en 3 erkende gebouwen van de eredienst: Offelken, Sint-Gillis en Ketsingen. De eigendomsstructuur is normaal 50/50. Hier is 1/3e van de stad en 2/3e van de kerkfabrieken. De jaarlijkse exploitatietoelage van de stad bedraagt 364.000 euro voor de basiliek en 703.000 euro voor de overige 21 kerken. De jaarlijkse leninglasten voor de basiliek bedraagt 280.000 euro en 320.000 euro voor de  21 andere kerken”. Lenaers had het ook over de toekomst van de parochiekerk: “Minister Geert Bourgeois vraagt een langetermijnvisie. De kerken moeten zo optimaal mogelijk benut worden. We kunnen alles behouden zoals het is, of we kunnen kiezen voor een herbestemming of een nevenbestemming. Ondertussen liggen de 4 pastorale plannen voor ter bespreking. De volgende stap is het voorstel over het pastoraal gebruik van de gebouwen”.

{fshare}

Albert Knapen gehuldigd

Albert Knapen (69) heeft op vrijwillige basis het bevolkingsregister van zowel het centrum (1846-1960) als de dorpen (1846-1976) gedigitaliseerd. Hiervoor heeft hij 98 dagen in het stadsarchief doorgebracht: In de voormiddag maakte hij telkens 560 foto’s die hij achteraf thuis bewerkte.: “Ze zochten een vrijwilliger en ik heb me opgegeven”, vertelde Albert. In totaal heeft hij meer dan 55.000 foto’s gemaakt.: “Ik word hier goed onthaald door het personeel en ben blij dat ze me al zolang verdragen”. Albert werd door Erfgoedschepen Gerard Stassen verwend met een mand vol lekkers. Het personeel deed er nog een bresiliennetaart bovenop.


{fshare}

Fusie tussen KSK en Heur?

De fusie tussen KSK Tongeren en Heur VV is bijna rond. Volgende week zitten beide besturen terug rond de tafel om te discussiëren over de naam en de kleuren van de nieuwe club. Er moet nog onderhandeld worden over inkomsten uit de kantine.

Protestmars in Nerem

Het oudercomité van de GBS 't Pomphuisje in Nerem hield deze namiddag een protestmars. Het stadsbestuur heeft beslist dat de tweede en derde graad van het dorpsschooltje afgeschaft worden. Bijna 200 betogers stapten van aan de school naar het Neremplein. Ze droegen spandoeken en zwarte ballonnen mee. Zowel kinderen, ouders, grootouders als juffen wandelden mee, samen met een groot aantal politici. Alle lokale partijen tekenden present: Groen, N-VA en opvallend veel van sp.a. Enkel van Tongeren.nu was er niemand te bespeuren. (Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws)


{fshare}

BS Sint-Lutgart tegen pesten op school

De leerlingen van BS Sint-Lutgart hebben een videofilmpje opgenomen tegen pesten op school.

{fshare}

9de Nacht van de Confrérie Tungrorum

Deze avond vond in het Casino de 9de Nacht van de Confrérie Tungrorum plaats. De 4 Teungerse Daasmeriekes mochten driemaal hun danspasjes showen. Verder waren er optredens van Sam Gooris, Ziesjoem en Bart Kaëll. De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes werd tot 8ste erelid gekroond: “Maastricht is onze zusterstad en Patrick Dewael heeft ons geholpen om Onno hier te krijgen. Ze hebben indertijd Sint-Servaes weggeplukt uit Tongeren, maar nu hebben we hem ‘gepakt’, vertelde Grootmeester Julien Van Heers. Volgens Hoes  hebben Tongeren en Maastricht veel gemeen. Hij wil de samenwerking verbeteren en beloofde met de nieuwe gemeenteraad op bezoek te komen. Guy Troquet mocht de tonrede verzorgen. Hij hekelde o.a. de werken op Plinius, het parkeerbeleid, de paaltjes op de Grote Markt, de huisvuilzakken en de ‘Hondenclub’ in Nerem. Maggy Loix beloonde Julien Van Heers met een fotokader omdat hij zich al 47 jaar inzet voor het Tongerse carnaval.


{fshare}

Schoorsteenbrand in Piringen

Deze middag is de brandweer moeten uitrukken voor een schoorsteenbrand in Piringen. Het rookkanaal werd gereinigd met behulp van de ladderwagen. Dankzij de snelle tussenkomst, is er geen schade in de woning.
(Foto: Frank Daemen)

{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 6 'gouden' koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, vlnr: Joseph en Germaine Vanempten-Valée, René en Maria Georges-Hermans, Victor en Elianthe Creten-Chasseur, Henri en Monique Vandebroek-Jonas, Roger en Alice Verjans-Box, Omer en Aldegonde Vermeersch-Pirlet. Onze felicitaties!

{fshare}

Winnaars Junior Journalistwedstrijd

Deze namiddag  werden de laureaten van de ‘Junior Journalistwedstrijd’ van het Davidsfonds gehuldigd in het GRM. Het thema van de editie 2013-2014 was ’Oorlog en vrede’. Het aantal deelnemers bedroeg niet minder dan 374 leerlingen uit 25 klassen van 6 scholen inTongeren en Bilzen. Leerkrachten selecteerden de drie beste werken per klas en de jury mocht de 74 inzendingen beoordelen.  
Lynn Henrotte haalde het in de derde graad lager onderwijs. Inge Schoemans was de beste in  de eerste graad van het secundair onderwijs; Clara Verhaeghe in de tweede graad en Stijn Thans in de derde graad. Zij ontvingen allemaal een boekenpakket en op zondag 23 maart mogen ze deelnemen aan de provinciale voorronde in Lommel. Eind april volgt de nationale selectie. De beste Junior Journalist van Vlaanderen wordt verkozen door een jury van topjournalisten en schrijvers en hoort zijn of haar naam op de nationale prijsuitreiking.


{fshare}

Aanhangwagen gestolen

De voorbije nacht werd een aanhangwagen gestolen langs de Sint-Truidersteenweg. De eigenaar had hm volgeladen met afvalhout. De aanhangwagen was vastgeketend  aan een boom. Het is al de derde aanhangwagen van deze persoon die voor zijn woning gestolen wordt.

Nog twee kandidaten voor 'superprocureur'

Op 1 april smelten de arrondissementen Hasselt en Tongeren samen tot het arrondissement Limburg. Justitie zoekt een 'superprocureur' om het nieuwe parket van Limburg te leiden. Er waren drie kandidaten in de running. De Hasseltse substituut-procureur-generaal Patrick Boyen heeft intussen afgehaakt wegens gezondheidsredenen. Nu blijven ze nog met twee over:  De Antwerpse substituut-procureur- generaal Guido Vermeiren en huidig procureur van Tongeren Rosette Vandenborne.

Gevaar-lijk in de kunst

Deze avond opende in cc De Velinx de thematentoonstelling ‘Gevaar-lijk in de kunst’, een initiatief van de Pentagoon Academie Tongeren, Borgloon en Hoeselt. De ’lieve creatiefjes’ van docente Véronique Noben koppelden de inhoud van de tentoonstelling aan het thema ‘Gevaar’ van de jeugdboekenweek: “Angst krijgt een specifieke kleur: rood van bloed, gifgroen van een monster of diepzwart van een zwerm enge vogels”. Cultuurschepen Guy Schiepers lanceerde een oproep: “In de Academie worden de toekomstige musici, schilders, poëten en keramisten gevormd. Deze jonge talenten moeten we warm maken voor het lidmaatschap bij een Tongerse vereniging. We moeten hen stimuleren om deel te nemen aan het culturele leven in deze stad”.
De expo is nog t.e.m. zondag 23 maart gratis te bezichtigen.


{fshare}

Succes voor Tongerse karateclub

De Seiwakai Karate Academy Tongeren heeft knappe prestaties geleverd op het Belgisch Kampioenschap Karate. Hoewel de Tongerse karateclub nog maar een half jaar bestaat, mochten de jonge deelnemende karatebeoefenaars 1 zilveren en 4 bronzen medailles mee naar huis brengen. Karate Acedemy Tongeren is opgericht door Sensei Patrick Nijs en David Hermans, onder de vleugel van Shihan Paul Penasse, hoofd van de Belgische Goju karate federatie. De academy richt zich op alle leeftijden, zowel voor de recreatieve als voor de competitiegerichte sporter. ‘Seiwakai’ staat voor ‘Huis van harmonie en vrede’. Er wordt in de Sportoase in Mal getraind op dinsdag van 18u tot 19u en op vrijdag van 19u tot 20u30.


{fshare}

Opbrengst Partnerwalk voor BCG

Op zondag 9 februari vond de 24e editie van de Partnerwalk plaats. Zowat 700 personen namen deel aan één van de wandeltochten. De opbrengst (2.400 euro) werd deze namiddag overhandigd aan het BCG. De centen zullen besteed worden aan de verbouwingen van het voormalige hotel Beukenhof, aan de Sint-Truidersteenweg. BCG zou daar in 2015 willen intrekken. “Het gebouw moet eerst volledig gestript worden. We willen er de administratie, een aantal hondenkennels en ook nog kamers voor de mensen in opleiding inrichten”, vertelde voorzitter Jean-Pierre Frère.

{fshare}

Vastgoedprijzen

Limburg blijft nog altijd de goedkoopste provincie voor de aankoop van vastgoed. Een woonhuis is zelfs het goedkoopst in Tongeren: 135.000 euro! Ook voor een appartement betaal je in Tongeren minder: 152.750 euro, enkel Riemst scoort hier beter met 150.000 euro. Bouwgrond kost in Tongeren 107 euro/m² en in Hasselt 184m².

Minder verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden is historisch laag. In België vielen er vorig jaar 628  doden op de weg. Dat zijn er 44 minder dan in 2012. In Limburg zijn er vorig jaar 56 verkeersdoden gevallen. Dat is 1 minder dan in 2012. In Tongeren lieten vorig jaar 3 mensen het leven op de weg: allemaal in juli. In 2012 waren er hier geen verkeersdoden.

Milieuprijs uitgereikt

Deze avond werd in cc De Velinx de jaarlijkse Milieuprijs uitgereikt. Er waren vier kandidaten voor deze 20e editie: Kleuterschool ’t Reepje in Overrepen (installeerde een blotevoetenpad). De ouders van kleuterschool Evermaruske in Rutten (legden een moestuin aan bouwden een groen huis). Pierre Briers (leeft in een mobilhome op bioproducten en regenwater). De prijs is voor: De bewoners van de Agnetenberg: zij hebben de doodlopende weg in een bloemenstraat omgetoverd, een habitat voor vlinders en 15 wilde bijensoorten. Het levert hen een oorkonde en 500 euro aan aankoopcheques op. De 7 gezinnen gaan het bedrag besteden aan de straatversiering n.a.v. de Kroningsfeesten. Een zwaargehavende milieuschepen Jans beloonde ook nog een aantal personen die zich al jaren inzetten voor bedreigde diersoorten door het plaatsen van een steenuilenkast of het in stand houden van zwaluwnesten. Het leverde hen een FSC-houten onderzetplank en een PC-safe button op.

{fshare}

Carnavalsvlaggen sieren centrum

De handelsstraten in het stadscentrum zijn opgefleurd met kleurrijke carnavalsvlaggen. Hiervoor hebben de Ridders van Morepoit tot Bukeberg gezorgd. “De 150 vlaggen in de winkelstraten zullen blijven hangen tot ongeveer twee weken na carnaval. Volgende week zullen de ridders ook nog 54 trossen ballonnen (rood-geel-groen) ophangen in de winkelstraten en dit op hun initiatief en door hen betaald”, weet commandeur Frank Grotars.


{fshare}

Kabouters ’t Reepje blijven overnachten

In de vrije kleuterschool ’t Reepje in Overrepen mogen de oudste kleuters vandaag blijven overnachten. De 6 ‘kabouters’ worden bijgestaan door drie juffen. Eerst zijn ze allemaal samen inkopen gaan doen: ze mochten kiezen tussen spaghetti, pizza en frietjes met hamburger. De frietjes hebben het gehaald. Als dessert wacht een ijsje. Na een verhaaltje is het bedtijd. Morgenvroeg staan sandwiches op het menu. “De drie jongens gaan samen op één grote matras slapen. Iedereen heeft een knuffel bij”, vertelde juf Laurette.

{fshare}

Afhalen tegoedzakken 2014

Tot en met zaterdag 22 februari kunt u nog de 'tegoed-huisvuilzakken 2014' afhalen in het afhaalpunt in Julianus Shopping, Via Julianus 18. Openingsuren: morgen/vrijdag 08.30u-12.00u en zaterdag 09.00-17.00u (doorlopend). Vanaf maandag 24 februari kunnen de tegoedzakken afgehaald worden bij de financiële dienst in het Praetorium (1e verdieping). U brengt hiervoor uw identiteitskaart mee.
Tot en met 28 september kunt u zowel bordeaux als grijze huisvuilzakken buitenzetten. Vanaf 29 september worden enkel nog bordeaux huisvuilzakken meegenomen.

{fshare}

JAZZ CLUB kent groot succes

Van 5 tot en met 16 februari streek de JAZZ CLUB neer in Tongeren. Dit muzikaal leerrijk spektakel dompelt bezoekers onder in de leefwereld van de Jazz-scene uit New Orleans. “De Tongenaar heeft dit initiatief bijzonder goed gesmaakt”, weet burgemeester Patrick Dewael: “Cultuur brengt mensen samen, inspireert en zorgt voor nieuwe impulsen. Om de Tongenaar te laten kennismaken met één van de belangrijkste muzikale stromingen uit de 20ste eeuw  nodigden wij de JazzClub uit. Jan Hautekiet onthulde tijdens een hoogstaande show alle grote geheimen van de Jazz. Kortom: Cultuur op topniveau in de oudste stad van het land.” Cultuur schepen Guy Schiepers verduidelijkt: “Als stadsbestuur trachten we ook tijdens de kille wintermaanden sfeer en gezelligheid te creëren in het centrum.  In deze optiek moet dan ook onze keuze voor de Jazz Club gezien worden.  Of deze organisatie extra bezoekers heeft gegenereerd?  Alle 15 voorstellingen waren quasi volzet. De bezoekers waren laaiend enthousiast na hun trip doorheen de geschiedenis van de jazz. De organisatoren lieten zich op hun beurt erg lovend uit over hun doortocht in Tongeren en waardeerden de vlotte samenwerking met de diverse stadsdiensten”, besluit de schepen.

{fshare}

Kleuters ’t Pomphuisje huwen

Deze namiddag is er opnieuw een kleuterkoppel gehuwd in het Agnetenklooster: Xenne Claesen (5) en Léane Malherbe (4) zitten samen in de kleuterklas van GBS ’t Pomphuisje in Nerem. Stagiaire Caro-Lien Vrancken zorgde voor de voorbereiding van deze plechtigheid. Alle klasgenootjes hadden een taak te vervullen: als ouders, getuige en zelfs fotograaf. Papa Johnny mocht het huwelijk voltrekken: “Beloven jullie om de allerbeste vriendjes van elkaar te blijven? Geen ruzie te maken? De verjaardagen van elkaar niet te vergeten? Dan verklaar ik jullie bij deze als hechte vrienden”. Het ondertekenen van de huwelijksakte gebeurde via vingerverf. Toen de bruidsstoet buitenkwam, werd er kwistig met rijst gegooid. Het bruidsfeest volgt morgen in de school.


{fshare}

Norbert Beuls (57) is overleden

Gewezen profvoetballer Norbert Beuls (57) is plots overleden. De verdediger startte zijn carrière bij Rapid Spouwen (1968-1977). Hierna trok hij naar KSK Tongeren (1977-1985) waar hij het laatste seizoen werd uitgeleend aan FC Antwerp . Vervolgens ging hij aan de slag bij Sporting Charleroi (1985-1990). Hij eindigde zijn spelersloopbaan bij KRC Genk (1990-1994). Beuls ging hierna aan de slag als trainer: bij KRC Genk (1994), Spouwen-Mopertingen (2006-2010), Patro Eisden-Maasmechelen (2010-2012) en dit jaar was hij terug coach waar alles begon: in Spouwen-Mopertingen. 

{fshare}

Kroningsnieuws

In het kroningsjaar komt er ook nu weer een rondgang van het ‘Processiebeeld’ langs de 23 parochies. Vanaf deze maand wordt er elk eerste weekend van de maand een collecte gehouden t.v.v. de Kroningsfeesten.

{fshare}

Tongenaren naar Compostela

Deze avond zijn de Tongerse leden van het Compostelagenootschap samengekomen in brasserie Bazilik. Dat gebeurde naar jaarlijkse gewoonte om te overleggen welke de wederzijdse fiets- of stapplannen voor 2014 zijn op één van de camino’s. Er zijn al een aantal plannen in voorbereiding of klaar, en tips van andere pelgrims kunnen natuurlijk altijd steun bieden. Er zouden al drie fietsers en elf stappers kandidaat zijn voor een tocht.

{fshare}

Mal fait l’amour

De 150 leerlingen van GBS De Boomhut in Mal stonden in de vooravond op de bühne van cc De Velinx met hun totaalspektakel ‘L’Amour fait mal’. De rode roos van de Kleine Prins vormde de rode draad. Juf Evy en juf Leonce werkten deze musical met een verhaal uit: “De boodschap is: Ik hou van jou zonder franjes”. Er werd wekenlang geoefend tijdens de lessen media, knutselen en muzische vorming.


{fshare}