Tevredenheidsenquête meldpunt

Op 1 augustus 2013 startte de stad met een vernieuwde werkwijze bij het meldpunt van de technische dienst.  Tongenaren kunnen hier terecht voor alle defecten, klachten en bemerkingen van technische aard. Het meldpunt registreerde in de periode van 1 augustus 2013 tot Nieuwjaar 2.074 meldingen: 1.616 meldingen werden binnen een redelijke termijn opgelost, 214 meldingen werden afgekeurd. Dit zijn meldingen die onder de bevoegdheid van andere instanties vallen (vb. Watergroep, Infrax, AWV), meldingen die handelen over situaties die door onze specialisten als aanvaardbaar beschouwd worden of beslissingen met een grote financiële impact. Die meldingen worden opgenomen in de langetermijnplanning. Wie een beroep doet op het meldpunt van de technische dienst, krijgt vanaf nu bij de afhandeling van het dossier, de vraag om deel te nemen aan een tevredenheidsenquête.

Lees meer...

Tongerse versie van ‘ge zijt pas van…’

Er is nu ook een Tongerse versie van de facebookpagina 'ge zijt pas van genk als ge? Erwin Bertrand dacht: "Dit kunnen wij ook. Tongeren is immers de oudste stad van België met veel veel bezienswaardigheden en monumenten." Op de Facebookpagina vindt je typische Tongerse gezegden, hoe je een echte Tongenaar kan herkennen en ook foto's van vroeger en nu komen aan bod. Na 2 dagen zit de pagina al aan 2.000 aangemelde personen. Meer info: www.facebook.com/groups/605468122904626/.
Georges Willemaers ziet het initiatief helemaal zitten, als grote promotor van het Tùngërs: “Zjiè (jij) ziet pas van Tóngërë as iedërèin ópnauw z’n TÚNGËRS pròbbjièrt te kallë (spreken). Het Túngërs luòtë (laten) vërdwainë weur èin gëluttigë (hevige) sjáan (schande)”.

Grote Slim-actie

Dit weekend herstart in Limburg de grote Slim-actie waarbij er gecontroleerd wordt op snelheid, alcohol en drugs. De SLim-actie vindt altijd plaats in minstens vier politiezones. In half Limburg zullen politieploegen het weekendverkeer controleren en het begin van de nieuwe campagne wordt grondig aangepakt.

Kroningscomité in Susteren

Het Kroningscomité zal morgen aanwezig zijn op de voorbereidende vergadering van de zevenjaarlijkse feesten van Susteren (Nederland). Ook daar zullen de Tongerse Kroningsfeesten gepromoot worden. “Dit is een niet te onderschatten promotie voor de Oudste stad van Belgie met zijn grootste processie van 3-5-8 en 10 juli 2016”, weet voorzitter Georges Willemaers. “In de Euregio bestaat een rijke traditie aan zevenjaarlijkse feesten. Zeven is een symbolisch getal in oude verhalen. In de Bijbel is het een heilig getal. De traditie dat in Tongeren, Hasselt, Maastricht en Susteren de ommegang om de zeven jaar met grote luister uitgaat, dateert van uit de middeleeuwen. Toen al werden de straten versierd en had de stad een feestelijk uitzicht. Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie in ere gehouden. De Heiligdomsvaart van Susteren zal plaatsvinden van 29 augustus tot 14 september 2014. Het Kroningscomité van Tongeren wenst Susteren heel veel succes toe”, aldus Georges.

{fshare}

Nog protest tegen afschaffing kusttrein

Na de protestactie van de CD&V komt er nu ook verzet van de Jeugdraad van Blankenberge en de Open VLD tegen de afschaffing van de rechtstreekse treinverbinding Tongeren-Blankenberge/Knokke. Volgens het nieuw spoorplan zullen Tongeren, Bilzen en Diepenbeek hun rechtstreekse treinverbinding met Leuven, Antwerpen, Knokke en Blankenberge verliezen. Limburgers die naar Blankenberge willen reizen per trein, zullen  volgens het nieuwe plan meer dan drie uur onderweg zijn, (een uur meer dan nu) omdat de trein op dertien plaatsen stopt. De Jeugdraad van Blankenberge neemt het op voor de vele studenten die deze rechtstreekse treinverbinding gebruiken om in Limburg te studeren. Ze vragen dat de NMBS de rit Tongeren-Blankenberge/Knokke in stand houdt op maandagmorgen, vrijdagavond en tijdens het weekend.

855.776 Limburgers

Op 1 januari woonden er 855.776 mensen in Limburg. Dat zijn er 87.733 meer (+11,4%) dan 20 jaar geleden. In Overpelt steeg de bevolking met 23%. In Voeren bleef het aantal stabiel: 4.100. Herstappe is de enige gemeente waar het inwonersaantal daalde: van 93 naar 85. Tongeren telt in de voorbije 20 jaar een aangroei van 683 mensen: van 29.959 naar 30.642  (+2,3%).  

Drugsdode ontdekt in appartement

In een appartement aan de Bilzersteenweg werd gisteren een drugsdode ontdekt. Een koppel had zich ontfermd over de man. Toen ze ’s middags ontwaakten, ontdekten ze dat hun logé levenloos in de zetel lag. Eddy L. alarmeerde meteen de hulpdiensten. Toen die aankwamen, werd het overlijden als verdacht beschouwd. Het gerechtelijke labo en een wetsgeneesheer kwamen  ter plaatse. Het koppel werd voor verhoor opgepakt en het appartement werd verzegeld. Vandaag werd een autopsie uitgevoerd.  Hieruit blijkt dat de 30-jarige Tongenaar niet door toedoen van geweld is overleden, maar wel door een intoxicatie door alcohol en drugs. Het koppel werd deze middag terug vrijgelaten. Het slachtoffer was iemand zonder vast adres. De man was aan lager wal geraakt. Hij was bij de politie gekend voor diefstallen en drugsproblematiek.
{fshare}

Actie VDAB

De VDAB-kantoren bleven vandaag uitzonderlijk gesloten voor een uniek initiatief. De zowat 5.000 medewerkers trokken vandaag de boer op. Ze bezochten kmo-bedrijven en kleine zelfstandigen om hen uit te leggen dat de VDAB ook voor kleine bedrijven heel wat in petto heeft en hen kan bijstaan om vacatures in te vullen.

{fshare}

Herinrichting kleinhandelszone N20 Luikersteenweg

Wegen en Verkeer gaat dit jaar voor 36,4 miljoen euro werkzaamheden uitvoeren op de Limburgse gewestwegen. In Tongeren wordt de Luikersteenweg t.h.v. de kleinhandelszone T-Forum aangepakt, kostprijs 50.000 euro. Volgens mobiliteitsschepen Eddy Manet zijn de plannen vorig jaar uitgesteld omdat een aantal onteigeningen niet rond waren. Het betreft het gedeelte tussen de in- en uitrit van T-Forum: Voor wie vanuit Luik komt, wordt er in het midden een invoegstrook aangelegd. Voor wie vanuit Tongeren komt, wordt er rechts een inrijstrook aangelegd. De werken zouden na het bouwverlof van start gaan, maar Manet gaat voorstellen om pas in september te starten: “In augustus gebeuren de aankopen voor het nieuwe schooljaar. Hier zijn een aantal winkels gelegen die dergelijke producten verkopen. Door de werken zouden ze op dat ogenblik niet goed bereikbaar zijn. Daarom is het beter om pas in september te starten”, aldus de schepen.

{fshare}

Nieuwe regels voor behalen rijbewijs B

Vanaf maandag worden de regels voor het behalen van een rijbewijs B aangepast: Wie tweemaal niet slaagt voor het theoretisch examen, moet verplicht 12 uur theorieles volgen. Wanneer dat attest verlopen is, moet je verplicht 6 uur praktijkles volgen. De naam van de begeleider moet voortaan op het voorlopig rijbewijs (36 maanden) worden vermeld. Je kan slechts éénmaal van scholingsmethode veranderen tijdens de geldigheid van je voorlopig rijbewijs. Na het verstrijken van de geldigheid kan een nieuw voorlopig rijbewijs pas bekomen worden na 3 jaar. Tijdens het praktijkexamen mag enkel de kandidaat en de examinator in het voertuig plaatsnemen. Het praktijkexamen kan enkel nog worden afgelegd tijdens de geldigheid van het theorie-examen (3 jaar).

 

9 miljoen uit Gemeentefonds

De Vlaamse steden en gemeenten krijgen deze week de tussenkomst uit het Gemeentefonds op hun rekening gestort. Van de meer dan 2,17 miljard euro komt er 219 miljoen euro naar Limburg. Tongeren krijgt 8.812.000 euro of 287 per inwoner. Dat is meer dan het gemiddelde in Limburg (256), maar minder dan het gemiddelde in Vlaanderen (340).

Winkelleegstand in België stijgt 6e jaar op rij

De jaarlijkse trendanalyse van onderzoeksbureau Locatus toont aan dat de leegstand van het aantal winkelpanden in 2013 stijgt van 7,8% naar 8,6%. De cafés leveren de meeste lege panden aan, maar vullen ook weer de meeste panden in. Het jaar 2013 blijkt bovendien het eerste jaar sinds 2008 waarin de groei van het aantal winkelmeters tot een halt komt. De totale winkelleegstand steeg vorig jaar met meer dan 1.000 panden naar ruim 18.000 leegstaande winkelpanden.  De leegstand is hiermee voor het 6e jaar op rij toegenomen. De leegstand verschilt sterk in België. De drie arrondissementen met de hoogste leegstand zijn Arlon (13,8%), Charleroi (12,3%) en Liège (11,4%). Het Vlaamse arrondissement met de hoogste leegstand is Tongeren. Tongeren staat met een leegstand van 11,0% nationaal op de 4e plaats.

{fshare}

Tongenaar in Volt

Vanavond om 20u40 maakt meesterbrouwer Bart Durlet van Brouwerij Anders zijn opwachting in Volt op één. Hij is de ontwerper van het stadsbier Amburon en initiatiefnemer van het jaarlijkse bierfestival ‘Bier Anders’. Hij helpt straks Sofie Dumont bij het bierbrouwen.

{fshare}

Eerste steen gbs Henis

Vandaag werd in Henis de eerste steen gelegd van de nieuwe gbs De Herik. Dit gebeurde in intieme kring door de kleuters van de instapklas.  Waar eens het schoolhuis stond, komen er nu 12 klaslokalen, een polyvalente personeelsruimte, zorg- en overleglokalen, toiletten en een bureau. In een volgende fase zal er, via een stuk groene speelplaats, een doorgang naar het speelbos gerealiseerd worden.  Hiervoor werd een werkgroep bestaande uit ouders, leerkrachten en vertegenwoordiging uit het dorp opgericht.

Busvervoer wordt goedkoper

Vanaf maandag 3 februari kost een ritje met De Lijn in Tongeren slechts 30 eurocent per zone. Volgens mobiliteitsschepen Eddy Manet wordt Tongeren hiermee de goedkoopste gemeente van Vlaanderen. Hij onderhandelde hierover met De Lijn. De gratis bussen op donderdag (wekelijkse markt) en zaterdag (om te komen shoppen) worden dan afgeschaft.
Voor een ‘Gemeentekaart’ betaal je 3 euro voor 10 ritten. De kaart geldt enkel binnen de gemeentegrenzen en is uitsluitend te koop in voorverkoop. Je kan ervoor terecht in de bibliotheek, het OCMW, het Praetorium of de Mobiele Lijnwinkel die tijdens de donderdagmarkt aan het Hospitaalplein postvat. Alle 65+’ers blijven gratis reizen dankzij hun Omnipas 65. De gemeentekaart is geldig op alle dagen van de week, zowel op de streek- en stadslijnen als op de belbus. Om de inwoners in te lichten, wordt er deze week huis-aan-huis een folder verspreid. (Archieffoto PGT/2011)


{fshare}

36 Parkrangers

Het provinciebestuur heeft de tewerkstelling van 36 Parkrangers veiliggesteld via 3,5 miljoen euro. Vlaanderen doet er 1,5 miljoen euro bovenop via SALK-middelen. Omdat de SALK-middelen pas midden 2014 vrijkomen, investeert de provincie nu reeds 390.000 euro om het project te kunnen voortzetten. De Parkrangers zijn arbeidersploegen uit de sociale economie en worden ingezet in alle 44 gemeenten van Limburg. Ze bestaan uit 6 ploegen: 5 doelgroeparbeiders en 1 ploegbaas en staan in voor het onderhoud van ons bronsgroen landschap. De coördinatie is in handen van de drieLimburgse Regionale Landschappen: Lage Kempen, Haspengouw & Voeren en Kempen & Maasland. Onder de 36 Parkrangers is er slechts één Tongenaar actief: Jean-Marie Schoemans (55) werkt al 5 jaar in de Limburgse natuur.


{fshare}

Tongeren Sociaal editie 7

De nieuwste brochure van ‘Tongeren Sociaal’ wordt deze week verspreid. In editie 7 draait het rond ‘werk zoeken’. Daarnaast vindt je er  ook de seniorenkalender en enkele energietips in terug.

{fshare}

TVL blikt terug op razzia van Cercle

Donderdag is het exact 70 jaar geleden dat de Gestapo binnenviel tijdens een voetbalmatch op het Cercle-terrein. Op 30 januari 1944 werd de derby tegen Excelsior Hasselt verstoord door de Duitsers. Ze waren op zoek naar ondergedoken personen en werkweigeraars. Die dag wonen zowat duizend supporters de wedstrijd bij. Net vóór de rust wordt het terrein omsingeld door de Gestapo. De wedstrijd wordt stilgelegd en de spelers vluchten in de kleedkamers onder de tribune. Niemand van hen wordt opgepakt. In de reportage op TVL getuigt Jean-Marie Depaifve, zijn vader Remy speelde toen bij Cercle. Bekijk hier de reportage van TVL Sportcafé.

CD&V voert actie in station

Enkele lokale CD&V-ers hebben deze ochtend actie gevoerd in het station. Ze deelden op het perron een pamflet uit met hun eisen: de bijsturing van het spoorplan 2014-2017.  De NMBS past zijn dienstregeling aan met ingang van 1 december. Voor de lijn Tongeren – Bilzen – Diepenbeek – Hasselt zullen er dan nog slechts twee vaste verbindingen per uur zijn: Enerzijds de verbinding Maastricht – Luik – Hasselt en anderzijds Tongeren – Hasselt – Brussel – Gent, via de bocht van Leuven. Die laatste is een belangrijke verbetering voor de pendelaars naar Brussel. Maar door het nieuwe schema verliezen Tongeren, Bilzen en Diepenbeek hun rechtstreekse verbinding met Leuven, Antwerpen en Knokke-Blankenberge.
Daarom vraagt CD&V :
1. Een rechtstreekse uurverbinding Tongeren – Antwerpen;
2. Buiten de piekuurtreinen naar Antwerpen om 6u08 en om 7u08 een derde verbinding  om 8u08u, vanuit Tongeren;
3. Het behoud van Tongeren als vertrekstation voor de vaste uurverbinding naar Hasselt – Leuven – Zaventem luchthaven – Mechelen en Antwerpen;
4. Een rechtstreekse verbinding  met de kust;
5. Snelle koppeling van de verbinding  Tongeren - Brussel – Gent  in Hasselt Station (3 min ipv 10 min).

{fshare}

Drie dieven gevat

De lokale politie heeft maandag drie dieven gearresteerd. Een gepensioneerde politieman zag hoe de drie mannen rond 12u15 uur een bestelwagen aan het openbreken waren op de parking van broodjesbar ‘De Pauze’ aan de Maastrichtersteenweg. Hij verwittigde de politie. Een ploeg van de lokale politie kon twee daders in hun vluchtauto (een rode Renault met een buitenlands kenteken) onderscheppen op de oprit naar de snelweg richting Luik en in de boeien slaan. Een patrouille van politie Bilzen kon even later de derde verdachte vatten op het industrieterrein aan de Heesterveldweg. De drie hadden de buit onderweg al weggegooid.

GRM is niet te koop!

Wie door de Maastrichterstraat wandelt, heeft zeker al opgemerkt dat het winkelpand van wijlen ‘Lambert de pikman’ (huisnr. 29) te koop staat. Omdat de etalage al geruime tijd door het GRM gebruikt wordt als reclamepaneel via grote stickers, wil men geen verwarring stichten. Daarom staat nu vermeld dat enkel het handelspand te koop staat en niet het museum.


{fshare}

Ongeval Veemarkt

Om 19u15 zijn twee auto’s tegen mekaar gebotst op het kruispunt aan de Veemarkt. Hierbij raakten de twee vrouwelijke bestuurders lichtgewond.  De bestuurster van een Dacia Sandero reed op de Achttiende Oogstwal en wilde links afslaan naar de Jaminéstraat. Haar auto werd aangereden door een VW Golf die van op de Leopoldwal rechtdoor wilde rijden. De brandweer kwam ter plaatse om het wegdek te reinigen.

{fshare}

2 uur gratis parkeren op zaterdag

Vanaf 1 maart kan er iedere zaterdag twee uur gratis geparkeerd worden in de drie parkings van Q-Park: de ondergrondse parkings Grote Markt en Julianus en op de bovengrondse parking Clarissenstraat (goed voor in totaal 425 parkeerplaatsen). Zo wil het stadsbestuur het winkelen op zaterdag extra aantrekkelijk maken. De stad en Q-Park hebben afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten van deze actie. Voor de stad zal het in 2014 gaan om maximaal 100.000 euro. Q-Park geeft kortingen die kunnen oplopen tot 60 procent afhankelijk van het succes van de actie. Op 1 maart zullen ook de voorbereidende werken aan de ondergrondse parking in de Vermeulenstraat starten. Tijdelijk zullen vanaf dan een 80-tal plaatsen verdwijnen. Met de actie ‘twee uur gratis’ wil de stad parkeerders een aantrekkelijk alternatief aanbieden en het gebruik van de ondergrondse parking stimuleren. De actie zal lopen gedurende de ganse periode die nodig is voor de bouw van de derde ondergrondse parking Vermeulenstraat (tot ergens midden 2015).
Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws, met een toelichting door burgemeester Patrick Dewael.

{fshare}

Fietspool Mal schakelt bakfiets in als kleutertaxi

De fietspool Mal maakt gebruik van een elektrische bakfiets om dagelijks vier kleuters veilig van en naar school te vervoeren. De lokale bio-boerderij ‘De Krekel en de Mier’ in Mal stelt zijn bakfiets ter beschikking. In ruil daarvoor heeft de fietspool een deel van de kosten betaald om de bakfiets uit te rusten met een elektrische ondersteuning. De fietspool Mal is elke schooldag onderweg van Mal naar de Freinetschool aan de Koninksemsteenweg in Tongeren.
(Ingezonden door Anne Buchacker-Winter)

{fshare}

Antiekmarkt blijft in Tongeren

Er circuleert al een tijdje het gerucht dat de Tongerse antiekmarkt (de grootste van de Benelux) naar Hasselt zou verhuizen. Ook op Facebook wordt hierover druk gepalaverd: ‘De antiekmarkt zou 2 jaar naar Hasselt gaan’. Het stadsbestuur wenst deze kwakkel te ontkrachten: “Ik bevestig formeel dat de antiekmarkt in Tongeren blijft”, laat economieschepen Guy Schiepers weten. “Onlangs hebben we een 10-puntenplan gelanceerd om de antiekmarkt te promoten en binnenkort volgen er nog meer initiatieven. Zo voeren we bvb. publiciteit in een magazine in Nederland en in Frankrijk”. (Archieffoto PGT/2009)

{fshare}

Meer vreemdelingen

Vlaanderen telt 1,1 miljoen vreemdelingen, dat is één op de zes inwoners. Bij kinderen jonger dan vijf jaar is dat zelfs één op de drie. Bij de telling heeft de nieuwe Vlaamse lokale Integratiemonitor voor het eerst migranten van de tweede generatie meegerekend. Zij zijn hier geboren. Genk is koploper met 54% inwoners van vreemde origine. Tongeren telde 1.601 inwoners met een vreemde nationaliteit in 2012. Nu zouden het er 4.105 zijn of 13.4 %. Verder zijn er hier 493 kinderen jonger dan 5 jaar van vreemde herkomst of 28,4%.

Tijdschrift van schoenen Ambiorix

Schoenenfabrikant Ambiorix pakt uit met een haljaarlijks magazine: Out of the Box, een blad met interviews, reportages en verhalen over lifestyle. CEO Peter Vavedin wil hiermee communiceren met de stakeholders van Ambiorix: “We willen de visie en leefwereld van schoenen Ambiorix op een kwalitatieve en toegankelijke manier delen,” aldus Vavedin. Het eerste nummer verschijnt op 30.000 exemplaren en kost 4,95 euro. (Foto: Ambiorix - Shoes)

{fshare}

Foutparkeerders aangepakt in begijnhof

Vandaag heeft de lokale politie streng opgetreden tegen foutparkeerders in en rond het begijnhof. Daar is vanaf Nieuwjaar een zone voor bewonersparkeren ingevoerd. Vooral de buitenlandse bezoekers van de antiekmarkt durven hiertegen te zondigen. Om 10u ’s morgens werden al 23 pv’s opgemaakt. De overtreders mogen zich aan een boete van 50 euro verwachten.

Socialsofa ingehuldigd in Rutten

Op de Ruttermarkt in Rutten werd deze namiddag de ‘Socialsofa’ plechtig ingehuldigd. Een betonnen sofa werd er door buurtbewoners helemaal met mozaïekjes bekleed. De kleuters van ’t Evermaruske ontwierpen de tekeningen. Een vijftal Ruttenaren werkte in totaal 300 uren aan het kleven van de steentjes. Eén van hen is Jef Bertrand: “We hebben ons heel goed geamuseerd in het tentje. Er werd niet alleen veel gelachen, maar ook serieuze gesprekken gevoerd. Nu weten we weer hoe Rutten in mekaar steekt". Ze werden beloond met een miniatuur sofa, compleet met steentjes en lijm. De socialsofa is een initiatief van Samenlevingsopbouw RIMO Limburg en het OCMW. Volgens voorzitter Johnny Vrancken is Rutten een warm dorp: “Hier is de wil en de goesting om buurtbewoners samen te brengen. Ik stel voor om ook andere dorpen aan te doen”.


{fshare}

Misverstand in Lauw

De Tongerse Atletiekvrienden (TAV) houden elke zondagvoormiddag een gezamenlijke looptraining. Vandaag zou het uitgestippelde parcours hen richting Lauw leiden. Een lokale schepen had dit signaal opgevangen en wilde de joggers verrassen met een uitgebreide bevoorradingspost t.h.v. zijn voordeur. Hij stuurde zijn vrouw deze morgen naar de winkel achter dagverse appelsienen en bananen. Hij plaatste een tafeltje met flessen water, bekertjes  en allerlei krachtvoer op de stoep. Maar op het middaguur was er nog steeds geen jogger gepasseerd. Nu blijkt dat de TAV-ers vandaag wel degelijk in Lauw geweest zijn, maar via een andere weg… Weldoener Patrick laat weten dat liefhebbers nog steeds welkom zijn in Lauw: Aan de Kraaibornstraat 65 worden ze verwend met peperkoek, wafeltjes, appelcake, appelsientjes, bananen en plat water.

{fshare}

Bewegingsschool in Sportoase

Iedere 2de en 4de zondag van de maand  kunnen kinderen van 3 tot 10 jaar terecht in de ‘Bewegingsschool’, een initiatief van de gemeentelijke Sportdienst. In de Sportoase worden kinderen op een speelse manier tot lichaamsbeweging en fysieke inspanning aangezet. Via 8 verschillende parcours krijgen ze de kans om te ontdekken wat ze kunnen of durven. De volgende afspraak is op zondag 9 februari om 10u. Elk kind moet begeleid worden door een ouder of grootouder.


{fshare}

Fans of Flanders filmt antiekmarkt

Deze morgen was een cameraploeg van ‘Fans of Flanders’ te gast op de antiekmarkt. In het Engelstalige magazine tonen de makers de wondere eigenheid van Vlaanderen aan de wereld en de diversiteit van de wereld aan Vlaanderen. Ze waren al om 06u30 present voor de loting van de losse standplaatsen. Twee buitenlandse dames werden gevolgd tijdens hun bezoek: De Duitse Anne Habermann (woont al 17 jaar in Riemst, en verhuist weldra  naar Tongeren) en de Franse Caroline Pincemin (woont al 10 jaar in Tongeren).  Het programma wordt uitgezonden op woensdag 5 februari om 20u OP12, zaterdag 8 februari om 11u15 op één en zondag 9 februari om 20u15 op Canvas. De presentatie is in handen van Chris Dusauchoit.

{fshare}

Nieuwjaarsreceptie Groen

Deze namiddag hield Groen zijn nieuwjaarsreceptie. Dat ging gepaard met een stadswandeling. In het auditorium van het GRM heette voorzitter Peter Coenen iedereen welkom met: “Beste groene vriendinnen en groene vrienden”. Gemeenteraadslid Ruben Stassen was onder de indruk van de opkomst: “Wauw, ge zijt met veel”. Naast het partijbestuur van Groen Limburg waren ook de lijsttrekkers Johan Danen (Vlaams parlement) en Katrijn Conjaerts (Kamer) van de partij samen met nationaal ondervoorzitter en campagneleidster, Elke Van den Brandt.

Lees meer...

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 9 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 6 gouden- en 3 diamanten bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
Goud: Jean en Marie-José Putzeys-Doucet, Joseph en Anna Bertrand-Vanschoonwinkel, Gilbert en Marie-Ange Lambrix-Kellens, Antoine en Marie-José Mertens-Caers, Maurice en Margaretha Jacobs-Stevens, Jean-Claude en Marie-Jeanne Rousselle-Hansoul.
Diamant: Alfons en Marie-Louise Lüssis-Houbrechts, Joseph en Leontine Thewissen-Bunkens, Jean en Marie-Louise François-De Ridder. Onze felicitaties!

{fshare}

Nieuwjaarsmeeting Neos

De nieuwjaarsmeeting van NEOS-Tongeren vond donderdag plaats in de Kleine Graaf in ’s Herenelderen. Gastspreker was de uitgeweken Tongenaar Wim Swerts, striptekenaar van succesreeksen als "Samson & Gert", "Kabouter Plop","Piet Piraat", "Vertongen & Co", "W817"  e.a. Zijn uiteenzetting handelde over het leven van een stripauteur: een (s)t(r)ip van de sluier... De 87 aanwezige Neos-leden kregen een andere kijk op dit niet-alledaags beroep en hebben genoten van zijn verhaal, waarna een uitgebreide assortiment hapjes en drankjes de receptie afsloot. Het was een aangename en zeker feestelijke bijeenkomst.
(Ingezonden door Raoul Vrancken - Neos)


{fshare}

Fans of Flanders

Zondag is er een cameraploeg van Canvas en 12 te gast op de antiekmarkt. Ze komen opnames maken voor het tv-programma ‘Fans of Flanders’. De antiekmarkt wordt op een positieve wijze in beeld gebracht. Het ontstaan en de organisatie komen aan bod. Daarnaast zal er ook in enkele antiekzaken gefilmd worden. ‘Fans of Flanders’ is een Engelstalig tv-magazine dat Vlaanderen en Brussel toont aan de wereld en de wereld aan Vlaanderen en Brussel. Het loopt al sinds het najaar van 2012 op zondag om 20u15 en op maandag om 14u45 (herhaling). Voor meer informatie surf naar www.fansofflanders.be  - (Archieffoto PGT/2010)

{fshare}

Guy Raskin ontwierp digitale fietsgids

Guy Raskin (51) uit Koninksem heeft een digitale fietsgids ontworpen: Het E-book ‘Van België naar Rome’ leidt je over een parcours van 1.000 km. Dankzij de gratis Adobe Reader mobiele app kan je het pdf-bestand overzetten naar een tablet of smartphone of de gps-tracks naar een gps-toestel downloaden. De sportieve beroepsmilitair is sinds 2001 redactielid bij het wandel- en fietstijdschrift ‘Op Weg’ van Grote Routepaden. Hij is ook auteur van verscheidene fietsgidsen: ‘Fietsen op Romeinse heirwegen’ (2006), ‘De Gallo-Romeinse cityhopper’ (2008) en ‘Op de fiets naar Lourdes’ (2010).

Lees meer...

25 jaar voor zwembadmoord

Jesus Fornerino (49) heeft in het assisenhof een gevangenisstraf van 25 jaar gekregen voor de moord op zijn ex-vrouw. De jury heeft rekening gehouden met enkele verzachtende omstandigheden: o.a. omdat hij goed voor zijn vijf kinderen gezorgd heeft. Hiermee valt het doek over de 'zwembadmoord'. In februari start in Luik het assisenproces rond de moord op Marina Nulens. Zij werd door haar man in hun woning in Koninksem omgebracht.

Herinrichting op- en afritten complex E313

Het op- en afrittencomplex nr. 32 van de autosnelweg E313 wordt grondig heringericht. Er komen - gefaseerd - twee nieuwe rotondes, een nieuwe brug over de E313, een carpoolparking, een vrachtwagenparking en een nieuwe weg naar het industrieterrein Tongeren-Oost. Voor de fietsers komt er nieuwe verkeersveilige fietsinfrastructuur. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits maakt de nodige middelen vrij.  De fietspaden worden via een beveiligde oversteek naar het noorden van de N79 Tongersesteenweg-Maastrichtersteenweg gebracht. Door de aanleg van een nieuw dubbelrichtingsfietspad zullen de fietsers de op- en afritten van de snelweg niet meer moeten kruisen. De kruising met de afrit voor het verkeer komende van Hasselt gebeurt via een fietstunnel, de kruisingen met de Genoelsweg en de N79 gebeuren gelijkgronds via een middengeleider. Het dubbelrichtingsfietspad is 3 meter breed en zal met een veiligheidsstrook worden afgescheiden van de rijweg. In afwachting van de nieuwe brug over de E313 wordt de bestaande brug heringericht met een veilig dubbelrichtingsfietspad. Voor de eerste fase van deze infrastructuur (aanleg rotonde kant Tongeren en aansluitende (fiets)infrastructuur) maakt Crevits ruim 1,5 miljoen euro vrij. De werkzaamheden worden in de loop van dit jaar uitgevoerd.

Lees meer...

Collegebrand Heusden

Gisteren was het exact 40 jaar geleden dat er brand uitbrak in de slaapzaal van het toenmalige Heilig-Hartcollege in Heusden. Hierbij kwamen 23 jongens tussen 13 en 16 jaar om het leven en 2 raakten zwaar verbrand. Onder de slachtoffers was er ook een jongen uit Tongeren: Alain Blanckaert. In de slaapzaal stonden 63 bedden opgesteld in houten 'chambretten', Koningin Fabiola kwam de slachtoffers groeten. Een kwarteeuw later (in 1999) werd een gedenksteen onthuld in bijzijn van de getroffen families. De school werd later herdoopt in Sint Franciscuscollege, campus Berkenbos.


{fshare}

Levenslang voor zwembadmoord?

Vandaag wordt de strafmaat bepaald voor Jesus Fornerino, de man uit Leopoldsburg die zijn ex-vrouw wurgde in het zwembad achter de woning. Het openbaar ministerie ziet geen verzachtende omstandigheden en eist de levenslange opsluiting.

Zwembadmoord

De 49-jarige Antiliaan Jesus Fornerino staat voor het assisenhof terecht voor de moord op zijn ex-vrouw Cynthia Elisabeth. Haar lichaam werd op 30 mei 2011 door de oudste van hun vijf kinderen in het zwembad achter hun huis in Leopoldsburg ontdekt. Vorige vrijdag heeft hij toegegeven dat hij zijn ex-vrouw opzettelijk heeft gedood. De 12-koppige jury heeft zich vandaag over de schuldvraag gebogen. Ze hebben hem zopas schuldig verklaard aan moord, dus met voorbedachtheid. De strafmaat wordt morgen bepaald.

Limburg zoekt ‘superprocureur’

Op 1 april smelten de arrondissementen Hasselt en Tongeren samen tot het arrondissement Limburg. Justitie zoekt hiervoor een 'superprocureur'. De vacature liep t.e.m. vanavond. Eén van de kandidaten is huidig procureur van Tongeren Rosette Vandenborne. De minister van Justitie zal nog vóór de zomer de nieuwe superprocureur aanduiden.

{fshare}

Gemeenterapport: Verkeer

Als het om verkeersveiligheid draait vindt 42 procent van de ondervraagde inwoners in Vlaanderen dat hun gemeente dit thema goed aanpakt. Een kleine 30 procent is ontevreden. Dat blijkt uit Het Gemeenterapport van Het Nieuwsblad. Het minst tevreden zijn de inwoners van Tienen met amper 14 %. In Tongeren is 28,4% tevreden en 39,2% ontevreden.
In Vlaanderen vindt bijna de helft dat de snelheidscontroles goed worden aangepakt: 45 % is tevreden, 22 % ontevreden, nog eens 25 % spreekt zich neutraal uit. In Tongeren is 43% tevreden en 22% ontevreden.
Wat het parkeren betreft is Tienen opnieuw de slechtste van de klas met amper 9 % van de ondervraagde inwoners die tevreden zijn over de parkeermogelijkheden in Tienen. In Tongeren is 21,3% tevreden en 59,2% ontevreden over de parkeermogelijkheden. In 2009 was 27,2% tevreden en 47,3% ontevreden.

Wandellussen 'Evermaruspad' en 'Verborgen Moois Lauw' sluiten aan

In het voorjaar 2010 werd het Evermaruspad, onderdeel van ‘Via Limburgica’, officieel geopend. Deze wandeling start aan de Jacobuskapel in het centrum van onze stad. Wie de gele route van de Evermarusroute volgt, komt in Rutten uit. Daarna is er de mogelijkheid om via Lauw richting Wallonië te wandelen of terug naar Tongeren. In het voorjaar 2012 werd de ‘Verborgen Moois’ wandeling te Lauw geopend. Deze wandeling start aan de Schutterijstraat en laat je een uniek stukje natuur in de vallei van de Jeker ontdekken. Weldra kan u beide wandelingen combineren, want beide routes worden op mekaar aangesloten. Een weelderige houtkant zal dit verbindingspad dat parallel loopt met de Hoeise Kassei opfleuren. Het Evermaruspad en de Verborgen Moois wandellus te Lauw zijn twee kwalitatief hoogstaande wandelingen. Deze wandelingen worden regelmatig onderhouden, zijn bewegwijzerd en een begeleidende infofolder staat ter beschikking van de wandelaar.


{fshare}

Gemeenteraad

Op de gemeenteraad stonden 8 punten, 5 toegevoegde punten en 3 mondelinge vragen. Schepen Schouterden (Wonen) heeft het Woonbeleidsplan toegelicht. Hij kreeg een 10/10 van raadslid Stassen (Groen), voor de lay-out. Raadslid Caubergh (N-VA) vroeg de invoering van een gratis halfuur parkeren in het centrum voor snelle boodschappen. Volgens schepen Manet (mobiliteit) zorgt dit voor extra ‘zoekverkeer’: “Met het kwartiertje kan elke parkeerplaats in het centrum dagelijks 36 keer gebruikt worden”. Raadslid Stassen (Groen) vroeg de inrichting van een stembureau in WZC De Motten. OCMW-voorzitter Vrancken vroeg hiermee te wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 omdat het dienstencentrum nog in aanbouw is. Raadslid Vanherf (N-VA) wilde weten of de ijspiste niets gekost heeft aan de stad. Volgens schepen Schiepers (economie) heeft het 4.000 euro gekost voor publiciteit, logistieke ondersteuning, water en elektriciteit voor het kerstdorp en de kost van de openingsact.

Gemeenterapport Nieuwsblad

Hierbij de cijfers voor Tongeren uit het Gemeenterapport van het Nieuwsblad  i.v.m. GAS-boetes en financiën:
*Er is veel kleine overlast in Tongeren (lawaai, rondslingerend vuil, wildparkeren, klein vandalisme,…)
akkoord: 49,9% - niet akkoord: 44%
*GAS-boetes zijn een goede manier om overlast aan te pakken
akkoord: 46,3% - niet akkoord: 39,7%
*Ik heb geen idee waarvoor GAS-boetes worden gegeven in Tongeren
akkoord: 58,7% - niet akkoord: 24,7%
*Tongeren geeft te snel een GAS-boete
akkoord: 12,5% - niet akkoord: 37,4%
*Hoe pakt Tongeren criminaliteit en kleine overlast aan?
akkoord: 29,6% - niet akkoord: 32,1%
*Hoe is de aanpak van bewakingscamera's op openbare plaatsen?
Goed: 31% - slecht: 22,8%
*Hoe wordt het financieel beheer van Tongeren aangepakt?
goed: 24,5 % - slecht: 37,1 %
*Mag Tongeren nieuwe inkomsten zoeken via bijkomende heffingen, retributies of belastingen?
ja: 15,4% - nee: 66,6%
*Moet het bestuur focussen op besparen of op nieuwe investeringen?
Besparen: 29,8% -  investeren: 46,3%
*Stel dat u in het gemeentebestuur zit en u moet maatregelen nemen om te besparen of de belastingen te verhogen, in welke mate kiest u voor onderstaande maatregelen?
-Specifieke heffingen verhogen of in het leven roepen (retributies): 13,9%
-Verhogen van algemene belastingen: 5,4%
-Verminderen subsidies aan organisaties en verenigingen: 31,6%
-Besparen op personeel: 53,1%
-Besparen op grote infrastructuurwerken: 49,9%

Voorleessessie in bib

Deze namiddag organiseert De VELINX i.s.m. de bibliotheek een voorleessessie voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Aanleiding is de tentoonstelling ‘Mijn allermooiste speelgoed op reis’ die nog loopt tot 16 februari. Pieter Gaudesaboos (34) vertelt over zijn werk en leest voor uit zijn ‘koekboekjes’. Daarna kunnen de deelnemende kinderen tijdens een workshop zelf het allerkleinste koekboekje ter wereld maken. Gaudesaboos  is een Vlaamse auteur, illustrator en vormgever. Voor de late beslissers: om 16u is er tweede sessie. Tickets kosten 2 euro.

{fshare}

Terug zwempret vanaf zomer 2016

Het Plniuspark zal in de lente opengesteld worden voor wandelaars, fietsers en joggers. Als alles meezit zal er vanaf de zomer van 2016 opnieuw kunnen gezwommen worden. Dat vertelde Luc Duyssens (nv Plinius) gisterenavond tijdens de gemeenteraadscommissie. In 2011 werd een budget van 7,36 miljoen euro voorzien voor het openlucht zwembad en het paviljoen met feestzaal. Het zwembad dat volledig ten koste van de stad is, mag niet meer kosten dan 5 miljoen euro. Het paviljoen (2,36 miljoen euro) wordt via LSM betaald. Intussen werden de plannen serieus teruggeschroefd: het paviljoen werd met 40% gereduceerd: van 2.100 m² naar 1.250 m² en de feestzaal werd geschrapt. In plaats komt er een cafetaria met zowat 60 zitjes. De terrassen en de zwembaden werden met 25% gereduceerd. De raming van de investering voor de stad bedraagt nu 3,67 miljoen euro voor het zwembad en 0,44 miljoen euro voor de omgevingswerken (ligweide). Het paviljoen wordt geraamd op 2,01 miljoen euro, te betalen door LSM.

{fshare}

Nieuwjaarsreceptie OCT

Ondernemersclub Tongeren hield vanavond zijn nieuwjaarsreceptie in het Museum Kafee. “We zijn een politiek neutrale organisatie en we willen een raamwerk aanbieden om de economie in Tongeren een boost te geven”, vertelde voorzitter Peter Vavedin. OCT telt intussen al 62 leden, dat is zowat 2/3e van de bedrijven op de industrieterreinen. Binnen enkele weken pakt OCT uit met een beleidsnota in boekvorm met concrete beleidsvoorstellen. Yvan Van De Cloot (chief economist van Itenera Institute) was de gastspreker. Hij had het over de Belgische uitdagingen in de huidige economische context: o.a. de vergrijzing, pensioenlast en groene energie.

{fshare}