Cane Corso

Dit weekend vinden de Belgian Cane Corso days weer plaats in een weide langs de Nieuwe Steenweg. Vandaag zijn er randactiviteiten, vooral educatief maar morgen staat de Raduno (de show) op het programma, er zijn 132 Cane Corso’s ingeschreven. De show start om 10u met de jongsten, de finale is voorzien rond 17u-17u30.

Herberg De Pelgrim is niet dicht

Er circuleren allerlei geruchten dat het eetcafé De Pelgrim aan de Brouwersstraat in het Begijnhof alweer dicht zou zijn. Dit klopt niet. Er is wel één van de uitbaters met de noorderzon verdwenen. De kok blijft nu nog alleen over om de zaak te runnen. Het café tegenover de Sint-Catharinakerk werd aanvankelijk uitgebaat door Laurent Bastiaens, een gewezen leraar uit Riemst. In 1993 werd De Pelgrim overgenomen door Eric Corswarem en zijn vrouw Arlette.

Herdenking mobilisatie WO I

Vanavond om 21u worden overal in Limburg de kerkklokken gedurende een kwartier geluid om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Hetzelfde initiatief werd honderd jaar geleden ook genomen, toen omwille van de algemene mobilisatie.

Controle gft

Vanaf volgende week start Limburg.net met een verscherpte controle van de inhoud van de gft-container. Wie niet goed sorteert, krijgt een rode kaart en dan wordt de container niet geledigd. De meest voorkomende fouten zijn: beenderen en vleesresten, eierschalen, mosselschelpen, aarde en zand. Er wordt deze week huis-aan-huis een folder met tips in de brievenbus gedropt.

Senioren petanquen

Deze namiddag was er een petanquetoernooi voor senioren naast de sporthal van KTA. Petanque 13 stond in voor de organisatie. Er waren 68 duo’s ingeschreven. Ze moesten elk 3 rondes afwerken. Het toernooi is een onderdeel van een regelmatigheidscriterium van 10 wedstrijden. Om in de uitslag opgenomen te worden moet je minimum 7 wedstrijden afwerken.

Toerisme Limburg tekent overeenkomst met de 44 gemeenten

Toerisme Limburg heeft een overeenkomst afgesloten met de 44 Limburgse steden en gemeenten. De overeenkomsten kaderen in een gezamenlijk geloof in het strategisch toeristisch actieplan (STAP 2013 - 2018) dat Toerisme Limburg met haar partners opstelde. Doelstelling van dit plan is het versterken van de vrijetijdseconomie in Limburg. De gemeenten dragen dit jaar ruim 714.000 euro bij aan de werking van Toerisme Limburg. In totaal zet de organisatie in 2014 meer dan 8 miljoen euro in voor de ontwikkeling en versterking van het toeristische aanbod en de promotie van Limburg als toeristische bestemming. Gedeputeerde Igor Philtjens (Toerisme, Cultuur en Erfgoed) is enthousiast: “Deze grootschalige samenwerking is dé sleutel tot een succesvolle vergroting van de slagkracht van onze toeristische sector. Alleen door samen te werken kunnen we de slagkracht van de toeristische sector in Limburg vergroten, de kwaliteit en het aanbod versterken en meer toeristen naar hier halen."

Eneco Tour in Riemst

Van maandag 11 augustus tot en met zondag 17 augustus wordt de tiende editie van de Eneco Tour verreden. Deze rittenkoers door Nederland en België is een onderdeel van de UCI World Tour. Riemst is als enige Limburgse gemeente opnieuw geselecteerd om de start van de slotrit, inclusief  een tussenspurt, van de Eneco Tour 2014 te mogen organiseren op zondag 17 augustus. Place to be wordt voor deze editie andermaal de brug van Vroenhoven. Net als vorig jaar start de etappe vanuit Riemst bij de brug bij Vroenhoeven. Na de start om 12u maken de renners eerst een lokale ronde en komen weer uit bij de brug over het Albertkanaal. Vervolgens trekken ze het Limburgse heuvellandschap in en volgen de bekende beklimmingen uit de Amstel Gold Race. De meet van de slotrit ligt in Sittard.

Ambiorix-bier


Vanaf volgende week vloeit er  naast Amburon en La Cresse een derde Tongers bier uit de tapkranen: ‘Ambiorix’ is een brouwsel van Brasserie Des Légendes uit Ath. Johan Potargent uit Nerem is op het idee gekomen. Hij werkt als vertegenwoordiger bij  de brouwerij. Het bruine gerstenat met een alcoholpercentage van 8° is een creatie van brouwer Pierre Delcoigne. Volgens kenners is het een kruidig bier met veel karakter en een volle smaak. “Een artisanaal bier, gemaakt met gerst geteeld op de bodem van onze voorouders”, volgens Johan. ‘Ambiorix’ wordt dit weekend in wereldpremière voorgesteld tijdens het bierfestival ‘Bier Anders’ op de Grote Markt. Vanaf 4 augustus is het ook in de cafés verkrijgbaar, in Tongeren en Haspengouw.

Petanquetoernooi

Vandaag organiseert Petanqueclub 13 een tornooi in de omgeving van sporthal KTA2. Er nemen 40 ploegen van telkens 2 personen aan deel. Woensdag volgt er een toernooi voor 50-plussers. De club telt 75 actieve leden. Ze oefenen elke dinsdag en vrijdag. In Limburg zijn er 23 petanqueclubs met 1.194 competitiespelers en 250 recreanten. Het toernooi van vandaag is het zevende in een criterium van 10 wedstrijden in Limburg. Volgende afspraak voor de Tongerse club is zondag 14 september, dan staat de beker Leopold Smets op het programma.


Donatusprocessie in Diets-Heur

In Diets-Heur is na de zondagsmis van 09u30 de Donatusprocessie door het dorp getrokken. Dit jaar liep het parcours via de Heurstraat, richting steenweg, tot aan de  kapel. Onderweg werd op vier plaatsen halt gehouden voor een korte aanbidding. Zowat 100 dorpelingen stapten mee op. Voor pastoor Jan Beliën was het de laatste maal, want hij trekt midden augustus naar Maasmechelen. Donatus is de beschermheilige tegen onweer en bliksem. Straks volgt er een barbecue in het Buurthuis: met muziek, frietjes en frikadellen.


Hoeve verzegeld

De oude hoeve aan de Koninksemstraat in Koninksem waar dinsdagavond twee mannen onder een ingestorte achtergevel werden bedolven, is intussen verzegeld door de politie. Het hele pand is voorlopig niet toegankelijk. De achtergevel moet eerst worden gestut.

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 9 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 1 briljanten- en 8 gouden bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
- Briljant: Henri en Henriette Freson-Grommen.
- Goud: Louis en Marie-José Vanhaeren-Houben, Umberto en Antonietta Iezzi-Giancola, Julien en Séronne Croughs-Carolus, Theophile en Marie-Louise Cuyx-Lacquaye, Roger en Victoire Stassen-Smits, Jean en Henriette Detré-Mesotten, Guillaume en Jenny Trouwers-Vanderheyden, Michel en Marguerite Jans-Jans.
(Foto Jozef Dommershausen)

Opbrengst WR-hengelen voor MS-Liga

Vanavond heeft  Christophe Peeters in de cafetaria van de PIBO-sporthal de opbrengst van zijn wereldrecordweek ‘Hengelen met vaste stok’ overhandigd aan de MS-Liga Vlaanderen. Algemeen directeur Luc De Groote mocht maar liefst 2.500 euro in ontvangst nemen: “Jouw exploot is een hart onder de riem voor alle personen met MS”, dankte de directeur. Recordhouder Christophe had vooraf op 1.000 euro gehoopt. De weduwe van zijn vriend Dirk, voor wie hij 163 uren non-stop heeft gehengeld, dankte Christophe en de 83 vrijwilligers voor hun empathie, inzet en vriendschap: “Morgen is het Dirk zijn verjaardag. Hij zal fier zijn”.


Dodelijk ongeval in Overrepen

Om 08u is op de Hasseltsesteenweg in Overrepen een dodelijk ongeval gebeurd. De bestuurder van een zwarte Citroën C3 botste frontaal op een witte bestelwagen Mercedes Sprinter die uit de tegenovergestelde richting kwam aangereden. Voor de 33-jarige Tongenaar Fabio M. in de Citroën kwam alle hulp te laat. In de bestelwagen raakte een echtpaar uit Nerem zwaargewond. De steenweg bleef tot 10u30 afgesloten voor alle verkeer.

Sint-Jakobus pelgrimswandeling

Op 25 juli, de feestdag van de apostel Jacobus, patroon van de pelgrims, werd
in Tongeren een pelgrimstocht georganiseerd door de werkgroep Pelgrimspastoraal in samenwerking met CCV Hasselt. Deze tocht werd gewandeld op en rondom de 'Via Limburgica' en het Evermaruspad. De deelnemers konden kiezen tussen drie afstanden: 6-12-22 km. De drie groepen verzamelden rond de middag in Rutten waar een uiteenzetting gegeven werd rond het Evermarus gebeuren. Hierna wachtte een picknick in de Evermaruszaal. De afsluiting gebeurde in de basiliek met een korte bezinning.

An Christiaens legt eed af

An Christiaens (34) heeft gisteren de eed afgelegd als nieuwkomer in het Vlaams Parlement. Dat gebeurde om 15u in handen van voorzitter Jan Peumans en in het bijzijn van haar ouders, man en vier vriendinnen. An was tijdens de verkiezingen van 25 mei de eerste opvolger op de lijst van CD&V. Ze behaalde 1.942 voorkeurstemmen in Tongeren en 11.933 in Limburg. Ze dankt haar zitje aan het feit dat Jo Vandeurzen minister mag blijven. Hij is de enige Limburgse minister in het Vlaams Parlement.

Lading erwten verspert Luikersteenweg

Om 06u45 heeft een loonwerker een lading erwten verloren op de Luikersteenweg in Vreren.  De aanhangwagen is beginnen te slingeren en ondersteboven dwars op de steenweg beland. De 12 ton erwten kwamen op de weg terecht. Niemand raakte gewond. Het takelen en ruimen heeft tot 11u30 geduurd.


Dewael geen Vlaams minister

Patrick Dewael heeft via Twitter laten weten dat hij geen interesse heeft voor een Vlaamse ministerpost: "De Vlaamse lokroep charmeert, maar mijn federale passie primeert. Onze partij heeft voldoende troeven voor Vlaamse kwaliteit". Hij is sinds eind juni tijdelijke voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dewael was van 1985 tot 1992 Vlaams minister van Cultuur. Van 1999 tot 2001 was hij minister-president en Vlaams minister van Financiën, Begroting en Buitenlands Beleid. Van 2001 tot 2003: minister-president van de Vlaamse regering. Van 2003 tot 2007: vicepremier en federaal minister van Binnenlandse Zaken en van 2007 tot 2008: federaal minister van Binnenlandse Zaken.

An Christiaens in Vlaams Parlement

An Christiaens krijgt een zitje in het Vlaams Parlement. Ze was eerste opvolger tijdens de verkiezingen. Doordat Jo Vandeurzen ook in de volgende regering minister wordt, komt er een zitje vrij in het Vlaams Parlement. An Christiaens is hier schepen van Openbare Werken en Jeugd. Ze wil zich vastbijten in de Limburgse dossiers voor mobiliteit en betaalbaar wonen.

Opgravingen

Het Archeologisch Projectbureau ARON bvba is gestart met archeologisch bodemonderzoek op de hoek van de Koninksemsteenweg met de Cottalaan. Op die plek werden enkele rijwoningen gesloopt. De archeologen hopen er sporen van een Romeins grafveld te ontdekken. Het terrein ligt vlak buiten de omwalling.  

Werkdag in speelbos van GBS Henis

Gisteren organiseerde de werkgroep ‘Groene speelplaats’ van GBS Henis een eerste werkdag in het speelbos grenzend aan de speelplaats. Een aantal ouders, leerkrachten en (oud)-leerlingen staken de handen uit de mouwen. “De gedreven werkgroep is intussen al een schooljaar bezig met de voorbereidingen om een aantrekkelijke buitenruimte te creëren waarin kinderen vrij hun eigen weg kunnen zoeken, zintuiglijke ervaringen kunnen opdoen en zichzelf fysiek kunnen testen of juist kunnen ontspannen. De natuur wordt er het onderwerp van het creatief spel van de kinderen. In het speelbos werden allerlei spelaanleidingen ( boomstammen, takkenwallen, takkenbed, bouwhoek en dergelijke) gemaakt en een openluchtklas verder afgewerkt. Er wordt bewust niet gekozen voor speeltoestellen. In de loop van augustus volgt er nog een tweede werkdag waarbij een deel van de speelplaats wordt omgetoverd in een groen speelparadijs met kruiptunnels, belevingspad en een zandbak”, volgens meester Pascal Michiels.
De werkgroep is nog steeds op zoek naar bedrijven, verenigingen, ... om het project op één of andere manier te ondersteunen. Neem hiervoor gerust contact op met de school via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

650.000 euro voor erosiebestrijding

Vlaams minister Joke Schauvliege  betaalt aan tien gemeenten in totaal 650.000 euro subsidies voor erosiebestrijding in de eerste helft van dit jaar. In Limburg gaat het om Tongeren, Gingelom en Kortessem; in Vlaams-Brabant passeren Beersel, Grimbergen, Wemmel en Sint-Pieters-Leeuw langs de kassa; In Oost-Vlaanderen krijgt Lierde subsidies; en in West-Vlaanderen zijn dat Meulebeke en Tielt. In Tongeren gaat het om de projecten ‘Raam' in Rutten en ‘Weeraardstraat Aquaduct' in Widooie. Preventieve bodembeschermingsmaatregelen moeten bij zware regenval modderstromen verhinderen, waardoor schade en ruimingskosten worden beperkt. Ook het wegspoelen van de meest vruchtbare akkergrond wordt door erosiebestrijding tegengegaan. In totaal ontvingen de gemeenten sinds 2002 al 19,3 miljoen euro om erosieproblemen aan te pakken.

 

Twee personen bedolven onder ingestorte muur

Aan de Koninksemstraat in Koninksem zijn vanavond rond 18u twee mannen bedolven onder een ingestorte achtergevel. Ze waren bezig met verbouwingswerken aan een oude hoeve en wilden een ‘poutrelle’ plaatsen. Plotseling heeft de oude achtergevel van de bovenverdieping het begeven. Zowel de eigenaar als de aannemer bevonden zich op dat ogenblik op een bouwsteiger. Ze raakten allebei bedolven onder de brokstukken. Twee mannen die aan het helpen waren, hebben hen dadelijk bevrijd en met water afgespoeld. De twee slachtoffers werden overgebracht naar het Vesaliusziekenhuis. 

Twee panden in Julianus Shopping verzegeld

In Shopping Julianus werden vorige dinsdag twee winkelpanden verzegeld. Vandaag werd de huurder, een 47-jarige Nederlander uit de omgeving van Maastricht, in zijn huurwoning in Kortessem gearresteerd op verdenking van oplichting en belastingfraude. William O.D.K. wordt ervan verdacht via Nederlandse vennootschappen enkele handelspanden uit te baten zonder te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Hij zou ook op grote schaal goederen hebben besteld zonder te betalen. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Hasselt. (Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws)

Ziekenwagen gecrasht

Rond 18u is een ziekenwagen van de brandweer op de Elderseweg gecrasht. Hij was op weg naar een interventie en heeft een klapband gekregen. De ziekenwagen knalde eerst tegen een bushokje en vervolgens tegen een verlichtingspaal. De bestuurder raakte lichtgewond. De passagier bleef ongedeerd. Ter verduidelijking: het voertuig op de foto is niet de ambulance vermeld in ons vorig artikel, maar wel een reservevoertuig, ter beschikking gesteld door de Provincie. Vandaar de belettering 'Heusden-Zolder'.

Tongerse ziekenwagen in defilé

De ziekenwagen van de brandweer van Tongeren heeft deze namiddag deelgenomen aan het defilé t.g.v. de Nationale Feestdag in Brussel. Ivo Reynders en Werner Bruneel mochten het korps vertegenwoordigen.

Nationale feestdag

De Nationale Feestdag werd traditiegetrouw gevierd met een plechtig Te Deum in de OLV-Basiliek, een bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden en een receptie in het ac Praetorium. Cultuurschepen Guy Schiepers mocht de gelegenheidstoespraak verzorgen, want de burgemeester heeft verplichtingen in Brussel. De plechtigheid werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de kerkelijke-, burgerlijke- en militaire overheden, politie en brandweer en de vaderlandslievende verenigingen.


Antiekmarkt

De grootste antiekmarkt van de Benelux trok ook vandaag weer een massa volk. De meer dan 300 standhouders waren, ondanks de vakantieperiode, weer trouw op post. Natuurlijk mocht pionier Guyke Willems niet ontbreken.


Radio- en tv-mis

Vandaag wordt nogmaals de mis van 10u vanuit  de Onze-Lieve-Vrouw Geboortebasiliek rechtstreeks op VRT één en Radio 1 uitgezonden. Het thema van de viering luidt: ‘Het grote geduld van God’. Voorganger is priester Robert Bollen. Diaken Jean Rouffa assisteert.
De Kleine Cantorij o.l.v. Jan Peeters, verzorgt de zang. Organisten zijn Luc Ponet en Dana Hemelaer.

Lage bevolkingsgroei in Limburg

In Limburg groeit de bevolking minder snel aan dan in de rest van België. Met 0,36 % blijft Limburg onder het gemiddelde. Vooral Zuid-Limburg hinkt achterop. Zo zijn er in Haspengouw meer overlijdens dan geboortes. Onder meer in Borgloon, Heers, Sint-Tuiden, Voeren en Tongeren is er een natuurlijke daling.

TONGPOP 2014 (2)

Vanavond barst de tweede editie van TONGPOP los op het Stadhuisplein. De organisatoren rekenen dit weekend op 3.000 bezoekers. Vorig jaar passeerden 2.500 personen aan de kassa, maar Yves Knaepen, Tom Thysen, Koen Caubergh en Joris Moermans hebben extra inspanningen geleverd om het festival nog aantrekkelijker te maken. Vanavond betreden o.a. Milk Inc. (Tour 2014) en Thierry Von Der Warth (Versuz) het podium en morgen is het de beurt aan de radio deejays Sven Ornelis (Q-Music) en Gunther D (StuBru).

Vuilbak Maastrichterstraat geramd

In de vooravond werd in de Maastrichterstraat een straatvuilbak omvergereden, vlak voor de deur van de Press Shop. Volgens een ooggetuige werd de vuilbak geramd door een bejaarde man in een groene Suzuki terreinwagen. Niemand raakte gewond. De politie kwam ter plaatse om de vaststellingen te doen. De brandweer werd opgeroepen om de brokstukken te verwijderen. Uiteindelijk werd beroep gedaan op een gemeentearbeider om alles komen op te ruimen.


TONGPOP 2014 (1)

Vandaag en morgen is de Grote Markt in Tongeren 'the place to be' voor de tweede editie van TONGPOP! Deze avond betreden o.a. Milk Inc. (Tour 2014) en Thierry Von Der Warth (Versuz) het podium in de schaduw van de basiliek. Zaterdag draaien de radio deejays Sven Ornelis (Q-Music) en Gunther D (StuBru) de beste plaatjes! Alle info: http://www.tongpop.be

Mobiele speelpleinwerking

De zomerkampen draaien op volle toeren. Dagelijks nemen een honderdtal kinderen deel aan de speelplein- en kleuterwerking die doorgaat in de oude tennishallen aan het Pliniuspark. Door de beperkte plaatsen kunnen helaas niet alle kinderen van dit aanbod genieten. Vandaar dat de stad ook een mobiele speelpleinwerking organiseert. “Iedere dinsdag en donderdagnamiddag trekt de speelmobiel voor enkele uurtjes (van 13u30 tot 15u30) naar een wijk of deelgemeente. Alle kinderen van de buurt en daarbuiten zijn van harte welkom om te genieten van het spelaanbod. Er moet niet ingeschreven worden en alles is gratis”, weet An Christiaens, schepen van Jeugd . “De monitoren van de speelmobiel zorgen met allerhande materialen voor leuke estafettes, balspelen, schminken en helpen de kinderen bij de spelletjes. Ook ouders zijn van hartelijk welkom om een babbeltje te slaan of mee te doen. Enkel bij regen- of te winderig weer zal de mobiel niet uittrekken.”
Vandaag is Koninksem voor de eerste keer aan de beurt: door de tropische temperaturen ligt het aantal deelnemers niet zo hoog.

E.P. Valentin Nelissen is overleden

Gisteren is E.P. Valentin Nelissen (89) overleden in Hasselt. De Missionaris Oblaat van Maria is afkomstig uit De Panne. Begin jaren ’70 werd hij pastoor in Koninksem. De uitvaartliturgie zal plaatsvinden op dinsdag 22 juli, om 10.30 uur, in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Banneux in Hasselt.

Tongenaar richt ravage aan in Bilzen

Deze ochtend om 00u20 heeft een 33-jarige Tongenaar een ware ravage aangericht in het centrum van Bilzen. De autobestuurder week op het kruispunt van de Spelverstraat met de Maastrichterstraat van zijn rijstrook af om vervolgens, via een voortuin, op de parking van  ‘De Keukengalerij’ te belanden. Daar werden 5 geparkeerde auto's beschadigd , waarvan 4 totall loss zijn. Er vielen als bij wonder geen gewonden. De bestuurder, die geen rijbewijs had, bleek onder invloed van marihuana en amfetamines te zijn nadat hij een positieve speekseltest had afgelegd. Hij werd ter ontnuchtering voor 6 uur opgesloten in de cel van het politiecommissariaat. Tijdens de fouille van de bestuurder, bleek deze nog een gebruikshoeveelheid speed op zak te hebben. De drugs werden in beslag genomen. In het beschadigde voertuig, vonden de agenten ook nog eens twee verboden wapens. De beide messen werden ook in beslag genomen. De roekeloze bestuurder zal zich later moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

Klokken luiden

Om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken zullen op donderdag 31 juli om 21u de klokken van alle Limburgse kerken luiden, een initiatief van het provinciebestuur. Honderd jaar geleden gebeurde hetzelfde omwille van de algemene mobilisatie. Alle dienstplichtigen moesten zich toen onmiddellijk bij hun kazerne melden.

 

Tongerse agent van verdrinkingsdood gered

Politieagent Eddy Houben heeft zijn leven te danken aan een koppel uit Zelzate. Zij hebben hem aan het Gardameer van de verdrinkingsdood gered. Eddy is op 01 juli met vrouw en  zoon naar het Gardameer getrokken. Na een tocht van zowat 13 uur ging hij zijn boot aanmeren aan een boei in het Gardameer.  Eddy is een fervent waterliefhebber en zwemmen is eigenlijk geen probleem: “De boei lag op een kleine 100 meter van de pier. Nadat ik de boot vastgemaakt had aan de boei sprong ik in het water om naar de pier te zwemmen”, doet Eddy zijn verhaal. Halverwege liep het echter mis. “Ik was totaal uitgeput en kwam geen meter meer vooruit. Het was tevens nog te diep om te staan. Ik besefte dat ikzelf in gevaar verkeerde en begon onmiddellijk om hulp te schreeuwen. Ik zag verscheidene mensen op de pier, dus ik dacht dat er geen probleem zou zijn. Helaas bleven ze mij vanop de pier aanstaren, ook al ging ik verscheidene keren onder water en werd mijn hulpgeroep agressiever”. Plots is er dan een man en een vrouw in het water gesprongen. “Zij waren aan het wandelen langs het meer. Zonder nadenken sprongen zij van de pier en hebben  mij naar de kant kunnen brengen waar ik uitgeput kon bekomen. Achteraf bleek dat het koppel zijn eigen kinderen ( 11 en 4 jaar) achtergelaten heeft om mij te redden. Nadien ben ik de bewuste “ redders “ gaan opzoeken. Dankzij hun kan ik dit nu nog navertellen, dankzij hun is mijn echtgenote geen weduwe en heeft mijn zoon van 9 jaar nog een papa”, beseft Eddy. “Deze mensen hebben een heldendaad verricht. Via deze weg hoop ik dat zij de nodige “ officiële felicitaties “ kunnen ontvangen en zeker gelauwerd worden voor die heldendaad. Eddy stuurde intussen een brief naar de burgemeester van Zelzate.

Tongenaar in 1000 Zonnen

Deze week wordt een Tongenaar gevolgd in het programma ‘1000 Zonnen’ op één. In de rubriek ‘Wordt vervolgd’ kunnen we kennismaken met Bart Vandenbosch (39). De modeontwerper verblijft samen met zijn partner Tom Notte  in Milaan voor de opening van hun winkel. Via hun label ‘Les Hommes’ willen ze vanuit de Italiaanse modestad de wereld veroveren, met een gloednieuwe collectie en de opening van hun eerste buitenlandse winkel. 1000 zonnen volgt hen tijdens de laatste cruciale week.

Dirk Claesen is overleden

Taxidermist Dirk Claesen (50) is zondagavond overleden aan een slepende ziekte. De kunstenaar verwierf vooral bekendheid door zijn natuurgetrouwe  replica’s en reconstructies van zowel mensen, dieren als voorwerpen. Claesen wilde als kleine jongen wetenschapper-bioloog worden, maar studeerde later voor beeldhouwer. Hij ontwierp onder meer de Neanderthalers voor het GRM en de Ruitergigant voor de Romeinse tempel in de Keverstraat. Hij verhuisde zijn bedrijf Zephyr enkele jaren geleden van de Gelatinesfabriek in Hasselt naar de voormalige gemeenteschool in Ketsingen-Berg.


Nieuwe fusie op komst?

Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (Vives) heeft zich gebogen over een samenvoeging van een aantal gemeenten. Door deze nieuwe fusie zouden de 308 gemeenten herleid worden tot 152. Voor Limburg zouden de 44 gemeenten samensmelten tot 23. Tongeren zou Herstappe opslorpen. Riemst zou zelfstandig blijven bestaan en Bilzen zou best samensmelten met Hoeselt.

Zomerfeest GASTAMA

Ruim 70 volwassenen en een 30-tal kinderen waren deze namiddag te gast op het Zomerfeest van vluchtelingenwerk Gastama Tongeren. In de feestzaal van het OLV-College konden zij genieten van een uitgebreide barbecue met alles erop en eraan, verzorgd door cateringbedrijf 2 For You. "In 1999 is "Gastvrij Tongeren" gestart met de opvang van vluchtelingen. Het werk is stelselmatig uitgebreid en in 2006 is de vereniging een VZW geworden met als naam Gastama. Gastama betekent "Gastvrij" in het Esperanto, een wereldtaal. Onze vrijwillgers hebben een groot hart voor deze mensen: ze zorgen voor extra taallessen, materiële hulp, psychologische steun, jeugdwerk en nog veel meer" vertelde verantwoordelijke Monique Borgs.

Guyke is terug!

Heuglijk nieuws vandaag op de antiekmarkt: Pionier Guyke Willems is terug van weggeweest. Hij belandde op 3 oktober 2013 onder de wielen van een vrachtwagen, toen hij de Ringlaan wilde oversteken op het zebrapad. Guyke heeft 9 maanden in het Vesaliusziekenhuis gelegen. Donderdag werd hij er ontslagen en vandaag staat hij terug op zijn vaste stek op de Koemarkt. Hij wordt al de hele voormiddag overstelpt met positieve reacties: standhouders en bezoekers zijn blij hem terug te zien!

Rommelmarkt Nieuw-Tongeren

Vandaag vindt er weer een rommelmarkt plaats in de wijk Nieuw-Tongeren. Door het herfstweer is het aantal standhouders gehalveerd t.o.v. vorig jaar. In augustus komt er nog een herkansing.

Zomerdienstregeling A.C. Praetorium en sluitingsdagen

Openingsuren van 14 juli t/m 15 augustus:
maandag - dinsdag - woensdag - vrijdag: 8u30 tot 12u
donderdag: 8u30 tot 12u en van 13u tot 18u30

Sluitingsdagen:
maandag 21 juli: Nationale Feestdag
vrijdag 15 augustus: OLV-Hemelvaart.

11 juli-viering

N.a.v. het feest van de Vlaamse Gemeenschap presenteerden het schepencollege en de Cultuurraad een Tongerse Muziekhappening in cc De VELINX. Burgemeester Dewael had andere verplichtingen in Brussel. Rolande Diriken (voorzitter van de Cultuurraad) bracht haar 25ste speech: “De liefde voor taal en cultuur is het fundament voor de Vlaamse Gemeenschap. Vandaag paraderen geen soldaten maar marcheren er fanfares door de straten”. Volgens cultuurschepen Guy Schiepers wordt 11 juli al sinds 1973 gevierd: “Dit is een gevolg van de eerste staatshervorming. Tongeren heeft het negentigste cc in Vlaanderen. De uitdaging is de verschillende culturele actoren sterker met elkaar te verbinden”. Tussen de optredens van de muziekkorpsen en het gelegenheidskoor werd een filmpje van Geert Baar vertoond: een mix van Tongerse foto’s, liedjes, kunstwerken en gedichten. De erewimpel van de Cultuurraad werd uitgereikt aan Femma Nerem dat 75 jaar bestaat en momenteel 100 leden telt. Deze vrouwenvereniging beschikt over een eigen website en Facebookpagina. ('Tongeren in Woord en Beeld' door Geert Baar via YouTube: klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2)


Expo Difoto

Difoto pakt, net als vorig jaar, opnieuw uit met een expo in de Ursulakapel. Er werd geen thema opgelegd. Er zijn creaties van 19 leden van Difoto te bewonderen. De club telt in totaal 27 leden. De tentoonstelling is nog t.e.m. maandag 21 juli gratis te bezichtigen: Tijdens de weekdagen is dat van 13.00 tot 18.00 uur en de twee zondagen van 10.00 tot 18.00 uur. In 2016 viert de fotoclub haar 40ste verjaardag met een clubtentoonstelling en de nodige luister.


Geen begrafenismis meer

In bisdom Hasselt biedt de katholieke Kerk vanaf Nieuwjaar de gebedsviering als een volwaardige uitvaartliturgie aan in verbondenheid met de eucharistieviering op zondag. De voorganger van deze uitvaartliturgie kan zowel een priester zijn als een diaken, een parochie-assistent(e) of een daartoe aangestelde gebedsleider, gemandateerd door de bisschop. De keuze en de aanduiding van de voorganger gebeurt in overleg met de pastoor-moderator of de parochieverantwoordelijke. De familie van de overledene wordt achteraf uitgenodigd in een weekendviering waar in het kader van de eucharistie met gans de gemeenschap gebeden wordt voor alle overledenen van de afgelopen periode. Voorafgaand aan de teraardebestelling van het lichaam op het kerkhof of de crematie, wordt de uitvaartliturgie gevierd om 10.30 uur, diezelfde dag. De kerkelijke uitvaartliturgie wordt uitsluitend gehouden in een parochiekerk.

Hevig onweer zorgt voor overlast

Het hevig onweer dat na middernacht is losgebarsten heeft voor heel wat wateroverlast gezorgd. De brandweer kreeg een twintigtal noodoproepen binnen voor ondergelopen kelders en straten, vooral op de Hasseltesteenweg waar het water via de keldergaten binnenstroomde. Op de Baverstraat in ’s Herenelderen bleef een grote modderplas achter op het wegdek.    

Wachtbekken Rutten is vol

Door de overvloedige regenval van de voorbije dagen is het wachtbekken in Rutten helemaal volgelopen. Deze namiddag werden de sluizen gedeeltelijk geopend om het waterpeil te laten zakken, want er is nog regen voorspeld. Intussen is de Ezelsbeek erg gezwollen en daarom werd de Beekstraat tijdelijk afgesloten.