Hond Matisse met dood bedreigd

De Tongerse Jules O’ Dwyer is terug thuis na haar winst in de show ‘Britain’s Got Talent’. Haar hond Matissse krijgt intussen via sociale media doodsbedreigingen  van ontevreden Britten die vinden dat ze bedrogen werden. Ze heeft ondertussen veiligheidsmaatregelen genomen: zo worden haar kennels extra beveiligd. Er is toch ook nog goed nieuws voor Matisse: binnenkort krijgt hij misschien een eigen tv-show.

Zomerdienstregeling stad

Vandaag is de zomerdienstregeling ingetreden voor een aantal gemeentelijke diensten:
*Containerpark
van 30 juni t/m 29 augustus
maandag tot vrijdag: 8u t/m 13u30 (doorlopend)
zaterdag: 9u tot 16u (doorlopend)
gesloten: vrijdag 11 juli - maandag 21 juli - vrijdag 15 augustus

*Toerisme
van 30 juni t/m 29 augustus
maandag t/m vrijdag: 8u30 tot 17u (doorlopend)
weekends en feestdagen: 9u30 tot 17u

*Bibliotheek

van 30 juni t/m 29 augustus
maandag: 9u tot 12u en van 13u tot 17u
dinsdag: 9u tot 12u
woensdag: 9u tot 12u en van 13u tot 17u
donderdag: 9u tot 12u en van 13u tot 19u
vrijdag: 9u tot 12u
zaterdag: 9u tot 13u

*Praetorium
De zomerdienst voor het personeel van het Praetorium loopt van 14 juli t/m 15 augustus
maandag - dinsdag - woensdag - vrijdag: 8u30 tot 12u
donderdag: 8u30 tot 12u en van 13u tot 18u30

Dewael is interim-Kamervoorzitter

In de Kamer werd vandaag een interim-voorzitter verkozen. Er waren aanvankelijk vier kandidaten, maar gewezen Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Meyrem Almaci (Groen) trokken zich terug na de eerste en tweede stemrondes. Burgemeester Patrick Dewael (Open Vld) haalde het uiteindelijk met 86 stemmen van Siegfried Bracke (N-VA) die 53 bolletjes achter zijn naam kreeg. Dewael was al eerder voorzitter van de Kamer (31 december 2008 tot 20 juli 2010). Hij blijft nu op post tot er een nieuwe federale regering komt. In de eerste ronde haalde Bracke 52 stemmen en Flahaut 36, gevolgd door Dewael met 32 en Almaci met 13 stemmen. (Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws)

Zomerfeest bij Ter Heide

Ook het Zomerfeest van Ter Heide, campus Henisberg is deze namiddag uitgeregend. Er was animatie voorzien voor groot en klein. Er werden bloemstukken verkocht en er was een barbecue. Alles stond in het teken van muziek. Het geplande optreden door de gasten werd afgevoerd.

Limburgse Molendag

Vandaag vond de jaarlijkse Limburgse Molendag plaats. In Tongeren kon je in drie watermolens terecht: in de pas gerestaureerde Hoogmolen in Lauw woonden zaterdag 100 genodigden de receptie bij. Vandaag was het er een ware overrompeling. In de Motmolen mocht gids Paul Denis 120 geïnteresseerde bezoekers rondleiden en in de Blaarmolen kon je enkel deze namiddag een kijkje nemen.


Sjiekfestival uitgeregend

In Rutten werd de derde editie van het Sjiekfestival helemaal uitgeregend. Organisator Pascal Michiels had kosten noch moeite gespaard. Zo waren er o.a. 5 workshops, springkastelen , een clown en standhouders met ‘eerlijke producten’, vers fruit en een pastabar. “Voor buitenactiviteiten zijn we weersafhankelijk, maar we laten ons niet ontmoedigen. Volgend jaar komt er een nieuwe editie”, vertelde Pascal.

Pastoor Beliën uitgezwaaid

Deze namiddag werd afscheid genomen van pastoor Jan Beliën. De dorpsherder van de federatie Jekervallei en parochie Sint-Maternus gaat vanaf 21 augustus aan de slag in Opglabbeek. Na de dankviering volgde een huldiging in het PC Nerem. Er werd een omhaling gehouden in alle parochiekerken waar Beliën actief geweest is. Het geld wordt besteed aan een computer en de rest schenkt hij aan de gehandicaptenwerking. Beliën wordt opgevolgd door pastoor Emmanuel.

Gymcana in Widooie

In Widooie organiseerde CV De Hoarense Jeugd voor het tweede jaar op rij een Gymcana. Door het regenweer bleef het aantal deelnemers beperkt tot 70. Tijdens de eerste editie werden er 104 inschrijvingen genoteerd. Er moesten 10 behendigheidsproeven afgelegd worden tegen de chronometer. De organisatoren hadden voor een nieuwe opdracht gezorgd: ‘De bal op de wip’.

Open Shindotuin

Tijdens de jaarlijkse Open Tuinendag kon je dit weekend o.a. terecht in de Japanse Shindotuinen van Ghislain Konings in Overrepen. Door het slechte weer kwamen er zaterdag amper twee personen opdagen. Zondag was het bij momenten aardig druk. De Shindotuinen aan de Bredeweg bestaan intussen al 10 jaar. Momenteel is Ghislain bezig met de afwerking van een traditioneel Japans theehuis. Door een dispuut met een buurtbewoonster heeft hij zijn tempel en mausoleum moeten afbreken. Ghislain geeft de moed niet op: “Ik heb geleerd het negatieve om te zetten in iets positiefs. Het resultaat is een tuin die nog veel mooier wordt”.

Rommelmarkt in Riksingen

In het centrum van Riksingen kan je vandaag terecht voor een rommelmarkt en garageverkoop. In totaal zijn er 70 deelnemers: “Het slechte weer heeft een aantal standhouders thuisgehouden”, vertelde Benny Hermans die samen met zes dorpsgenoten dit initiatief op poten zet om de dorpelingen samen te brengen.

Sint-Kristoffel in Henis

Op De Meir In Henis vond zowel zaterdagavond als vandaag om 11u30 de jaarlijkse voertuigenzegening plaats. Pastoor De Man zag n.a.v. de Sint-Kristoffelbedevaart enkele honderden auto’s passeren vóór zijn tribune. Ze werden uitgebreid besprenkeld met wijwater.

Lotus Tour

Vanochtend werden ’t Vrijthof en de Grote Markt ingepalmd door 75 Lotus sportwagens: alle modellen waren van de partij. Pronkstuk was een Esprit Essex. De trotse bezitter uit Engeland legde 500 km af, want Tongeren is opnieuw de startplaats voor de ‘Lotus Tour Limburg’. Na een ontbijtbuffet in het Museum Kafee wacht een tocht van 107 km. Na de lunch in Zelem volgt nog een trip van 93 km. De deelnemers worden tegen 16u30 in het Hof Ten Steen in Orsmaal verwacht.


Galamatch

Gisterenavond speelde Heur vv een vriendschappelijke wedstrijd tegen het eerste elftal van Standard Luik op de Sportoase in Mal. Voor Standard was het de enige voorbereidingswedstrijd in België voor zij op afzondering vertrekken naar het buitenland. Er was een VIP-arrangement met inkom + plaatsje op zittribune + walking dinner + 4 drankbonnetjes + meet en greet met spelers. De galawedstrijd werd met 1-7 gewonnen door gastploeg Standard de Liège. KFC Heur Tongeren start dit seizoen in tweede provinciale B, in deze reeks spelen ook: Halen, Brustem, Nieuwerkerken, Gravelo, Zutendaal, Henis, Herk sport, Spalbeek, KWS Alken, Linkhout, Landen, Schoonbeek-Beverst, Alt-Hoeselt, Bregel sport en Turkse Rangers. De stuurgroep van de fusieploeg bestaat uit: Voor Heur vv Raoul Fidlers (voorzitter), Gwendolien Vandooren (secretaris), Eric Opdenacker en Omer Brugmans. Voor SK Tongeren: Arnould Partoens, Jan Kerkhofs, Peter Moyens en Sjra Lendfers.

Vierde MosselOne

Vandaag organiseert Fifty-One Haspengouw voor het 4de jaar op rij het event ‘MosselOne’ op de Grote Markt. Traditiegetrouw gebeurt dit i.s.m. het gerenommeerde mosselhuis Stas-Dejong en Le Barvenu. Vooreerst worden hier de eerste Zeeuwse mosselen van België aangeboden. Het geheel grijpt plaats in een prachtig gecreëerd VIP-dorp op het Stadhuisplein. Voor het aperitief kan je terecht in de loungebar rond de feeërieke fonteinen vóór het stadhuis. “We mikken dit jaar op 1.000 personen die zich een avondje culinair willen laten verwennen. Dat kan in drie shiften: 17u –19u en 21u”, aldus Didier Westphalen. Na het eten is er gezellige DJ-fuif om te aperitieven tot in de late uren en voor wie wil zelfs een danspasje te wagen. De organisatoren mochten in totaal 550 eters begroeten.
- Foto 1/4: (vlnr) Didier Westphalen, Guy Schiepers, Ronny Herlitska, Kris Leten, Bart Vanelderen, Peter Ottenburgs, Annemarie Stas, Tino Vinkesteyn
- Foto 2/4: Denise, Annemarie en Didier
- Foto 3/4: leden van KSA en VKSJ
- Foto 4/4: Het Barvenu-team met o.m 'Ottie' en Armin.


'De Semper' en 'De Piepel' officieel geopend

Deze namiddag werden zowel het nieuwe dienstencentrum 'De Piepel' als het sociaal huis 'De Semper' officieel geopend. Bij deze gelegenheid werd ook de derde fase van de uitbreiding van het woonzorgcentrum aan het publiek voorgesteld. Het WZC 'De Motten' werd recent met 10 woongelegenheden uitgebreid. De talrijke bezoekers van de 'opendeur' konden tijdens de rondleidingen ook kennismaken met de nieuwe cafetaria. (Foto Henri Savenay)

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 10 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 10 gouden bruiloften! Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
José en Juliette Fréson-Leseque, Lodewijk en Nelly Jansen-Jansen, Alphonse en Jeannine Arckens-Proesmans, Karel en Augusta Van Crombrugge-Vanhees, Georges en Jenny Nijs-Cluckers, Hugo en Hendrika Claikens-Claesen, Mathieu en Stannie Toppets-Hamers, Maurice en Marguerithe Theunissen-Mulkens, Jean-Pierre en Mia Vanclée-Simons, Vital en Maria Royen-Poismans.


Soroptimisten Tongeren: 'Picknicken op de ploes'

Reeds voor de 3de maal organiseren de Schakelaar van Tongeren en Soroptimist International Club Tongeren Epinona VZW “Picknick op de ploes” om de start van de vakantie in te luiden voor de kinderen van de wijken van Nieuw Tongeren, Paspoel en de Locht. Dit jaar sluit VZW Gastama zich bij de organisatie aan. Wegens de aanhoudende regen was een andere locatie aangewezen en verhuisde daarom verhuisde men naar de parochiezaal onder de St-Maternuskerk.

Lees meer...

Heropening Hoogmolen Lauw

Naar aanleiding van de Limburgse Molendagen wordt vandaag de Hoogmolen in Lauw feestelijk heropend. De restauratie heeft drie jaar in beslag genomen. Het architectenkoppel Karel Maes (67) & Betinna Proesmans (60) heeft hulp gehad vanuit de vzw Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg. Volgens het cijnsregister van Lauw dateert deze onderslag-watermolen van vóór 1479. Het gietijzeren rad met houten spaken heeft 60 jaar stilgelegen. Op 30 oktober 2012 heeft het rad opnieuw gedraaid en de eerste maalproef werd op 22 november 2012 met succes uitgevoerd. Het pand heeft een rijke historie: het werd tweemaal door bezetters afgebrand. In 1655 werd het in natuur- en baksteen heropgebouwd. Op 13 juni 1986 is het geklasseerd als monument. Het molengebouw, het houten onderslagrad met de metalen schoepen en de sluizen werden zeer keurig hersteld op initiatief van de huidige eigenaars.

Lees meer...

Sint-Kristoffel in Henis

Dit weekend kan je in Henis terecht voor de jaarlijkse voertuigenzegening:
* Zaterdag: Mis om 19.00 uur, daarna autozegening aan De Meir
* Zondag: Mis om 10.30 uur, daarna autozegening aan De Meir en BBQ vanaf 11.30 uur in De Meir ten voordele van de federatie en als dank voor vele goede dingen
Meer informatie: Pastoor Johnny De Man 012/23.27.17 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

WK-sfeer bij Neos Tongeren

Neos Tongeren heeft het werkjaar afgesloten met de jaarlijkse BBQ in de zaal en tuin van Concordia. De 65 aanwezige leden verkeerden in een echte WK-stemming. De overwinning van de Rode Duivels maakte hen super gelukkig. Nu wachten eerst twee maanden verlof.  De  volgende activiteit heeft plaats op donderdag 4 september met de viering van Sint-Gillis in Mulken met nadien een koffietafel met een projectie van de afgelopen activiteiten.
Nieuwe leden voor het volgend werkjaar zijn steeds welkom, info bij secretaris Jan Fagard tel: 0495/ 59.19.32 vanaf 7 juli 2014.

Dolle dagen

De Verenigde Handelaars Tongeren komen na de Kraampjesverkoop van vorige zaterdag met een ander evenement op de proppen: ‘4 Dolle dagen’: van vandaag t.e.m. maandag en zondag is er dus een een extra koopzondag.'

Rolstoelschommel voor Ter Heide

Gisteren werd op de terreinen van Ter Heide een rolstoelschommel ingehuldigd. ‘Live a Life’  van Stevoort schenkt de instelling hiermee hun derde rolstoelschommel. Op campussen van Genk en Zonhoven zijn al rolstoelschommels in gebruik. Met deze aangepaste schommel,  hebben vooral rolstoelbewoners een extra activiteitenmogelijkheid op het terrein. “Voor die doelgroep is het niet eenvoudig om een aanbod op maat te vinden. Ouders, personeel en vooral bewoners zijn enthousiast met dit bijzonder aangepast speeltuig”, volgens Guido Massonnet. “Ter Heide is blij telkens weer te kunnen rekenen op gulle en betrouwbare partners om mee te bouwen aan een aanbod voor de meest kwetsbare bewoners”, vertelde  Directeur Frank Smits. De technische dienst van de instelling heeft mee gezorgd dat de rolstoelschommel mooi is ingewerkt in de tuin van de campus. Ook het brede publiek kan kennismaken met weer een nieuwe attractie op het terrein van Ter Heide Tongeren bij gelegenheid van het Zomerfeest op zondag 29 juni.           

'Het licht van Orion' voorgesteld

Deze avond werd in de bovenzaal van café 'Au Phare' de dichtbundel 'Het licht van Orion' voorgesteld. Jo Gilissen en Pim Lakay, beiden cultureel welbekend en overtuigde vrijmetselaars, creëerden samen deze filosofische en controversiële poëtische cocktail. Mevrouw Ria Snellinx, professor aan de UHasselt, verzorgde de poëtische duiding. Het stadsbestuur werd vertegenwoordigd door schepen van Cultuur Guy Schiepers. Geert Baar, voorzitter van de Tongerse Schrijverskring, was de moderator van de boekbespreking.
Deze dichtbundel kost 10 euro en is vanaf nu te koop in de Tongerse boekhandel. Per Post bestellen kan ook, door storting van 12 euro op rek.: BE30-4538129491-11 (Pim Lakay).


Spoorstaking

Vanaf zondag 29 juni om 22.00 uur tot maandag 30 juni om 22 uur is er een algemene spoorstaking aangekondigd door de socialistische vakbond ACOD Spoor. De stakers willen de aandacht vestigen op de bezorgdheid van de werknemers over hun toekomst en over de kwaliteit van de jobs binnen de Belgische spoorwegen. Volgens de spoorbond zitten de werknemers met meer dan een miljoen vakantiedagen die ze nog niet hebben kunnen opnemen. De vakbond is ook niet tevreden over de aanpak van het nieuwe transportplan, dat in december in werking moet treden. Ze vinden het te weinig ambitieus. ACV-Transcom staakt voorlopig nog niet mee. Ze willen morgen eerst intern overleggen.

Viio wuift handbalspeler uit

Bij Viio Nijverheid werd er afscheid genomen van  Davidson Idahosa (17). De leerling van het 5de jaar Houtbewerking heeft gekozen voor een professionele handbalcarrière. De jongeman tekende een contract bij het Duitse VFL Gummersbach, (50 km achter Keulen). Davidson speelt al sedert zijn 9de handbal. “Ik kijk natuurlijk uit naar mijn nieuwe carrière, maar ik ga zeker mijn kameraden-medeleerlingen bij Viio hard missen”, vertelde Davidson.

Mestbrand in Thys

De brandweer van Tongeren is om 14u uitgerukt voor een ‘buitenbrand’ achter Lauw. Aan de Rue du Geer, een ruilverkavelingsweg in Thys (Crisnée) had een stapel stalmest op een akker vuur gevat. De brandweer is vorige zaterdag ook al opgeroepen voor diezelfde stapel.

D-day voor belastingaangifte

Wie zijn belastingaangifte  op papier doet, heeft nog tot middernacht de tijd om zijn bruine omslag in de brievenbus van het Financiëncentrum (Nieuw-Tongeren) te deponeren. Wie gebruikt maakt van Tax on Web kan dit nog t.e.m. 16 juli.

Vergadering over de Kroningsmuziek

Gisterenavond werd er in het Parochiecentrum Basiliek vergaderd over de Kroningsmuziek 2016. Zo goed als alle groepen waren aanwezig op deze bijeenkomst o.l.v. Peter Bruggen (secretaris Kroningscomité), Jan Peeters (Kroningskoor) en Peter Severijns (avondspel). “De kracht van het echt zingen moet duidelijk zijn. Het "live-gevoel" geeft een extra dimensie aan de processie. Dit geeft heel wat meerdere voordelen”, volgens Peter Bruggen. Het Kroningscomité heeft opdracht gegeven aan Jos Bielen om i.s.m. een vijftal tekstschrijvers liederen te schrijven voor de Kroningsfeesten. Doelstelling is dat de liederen af zijn tegen november. “Met twee vakantiemaanden voor de deur kan iedereen nog eens rustig nadenken om alles in goede banen te leiden”, weet voorzitter Georges Willemaers die nog een kleine tip heeft voor deelname aan de Kroningsprocessie: “Nu reeds inschrijven, het vergemakkelijkt de taak van de bestuursleden voor de praktische regeling van hun groep. Voor meer info om u op de gewenste groep te brengen tel: 012/23.46.64 (Georges Willemaers).

Kampioenenfilm

Het stadsbestuur laat weten de openluchtfilm “The Wolf of Wall Street” die voor zaterdag geprogrammeerd was, vervangen wordt door  “FC De Kampioenen… Kampioen zijn blijft plezant”. De nodige uitzendrechten konden uiteindelijk niet verkregen worden. De Kampioenenfilm start om 20.30 uur op 't Vrijthof.

 

Gemeenteraad

Zowel de politieraad als de gemeenteraad zijn vanavond in de brandweerkazerne doorgegaan. Sommige raadsleden vinden dat ze hier meer ruimte hebben. Het schepencollege zit nu wat afgescheiden van de rest. De gemeenteraad heeft maar een goed half uur geduurd om de 15 agendapunten te behandelen. Zes raadsleden waren verontschuldigd en schepen Gerard Stassen kreeg felicitaties voor zijn vijftigste verjaardag.

Actie Kroningssticker

Iedereen die in de afgelopen maand de nieuwe Kroningssticker kleefde op een voertuig kon in aanmerking komen voor een Kroningsgeschenk. De winnaars van deze actie zijn :

AET- 253 (Grijze Mercedes) 

1 - FQG – 983 (Toyata Yaris) 

1 – EXL – 941 (Skoda Fabia)

1 – DBH – 158 (Citroen c4) 

1- FEG – 491 (Mercedes).

Het Kroningsgeschenk kan door de winnaars worden afgehaald bij de voorzitter van het Kroningscomité, Georges Willemaers - St Truidersteenweg, 112 - tussen 18 en 19 uur.

Weer overval

Rond middernacht werd er opnieuw een gewapende overval gepleegd. Na een apotheek, was ditmaal de shop van een tankstation aan de Luikersteenweg het doelwit. Drie mannen zijn in een lichtgrijze Audi A6 toegekomen. Twee van hen zijn de shop binnengestormd. De bestuurder is in de auto blijven wachten. Ze droegen een bivakmuts en waren gewapend met machinegeweren. De twee werknemers werden verplicht op de grond te gaan liggen. De klanten werden ongemoeid gelaten. De gangsters hebben de twee kassa’s geplunderd en ook een aantal sloffen sigaretten uit de rekken gehaald. De politie was vrij snel ter plaatse. Er werd een achtervolging ingezet, maar de dieven konden ontkomen. Eén van de daders werd ter plaatse achtergelaten. UPDATE: Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws

Veranderingen in de Federaties

Vanaf 1 juli is er niet meer in alle kerken van Tongeren-Centrum elk weekend een eucharistieviering. Alleen in de basiliek is er nog elk weekend een mis, maar alleen op zondag. Een overzicht van de voornaamste veranderingen: ('lees meer')

Lees meer...

Winkeldiefstallen

Dinsdagmiddag werden winkeldieven op heterdaad betrapt. Twee zigeunermeisjes van 19 jaar hadden dameskleding gestolen bij H&M in Shopping Julianus. Ze werden door het personeel betrapt. De politie werd erbij gehaald en tijdens het fouilleren bleek dat ze net voordien ook hadden toegeslagen in het Kruidvat tegenover de H&M. Daar hadden de winkelbedienden niets verdachts opgemerkt. Tijdens het bekijken van de camerabeelden hebben ze de daders herkend. Ze hadden blijkbaar make-up, een ketting, nepnagels, een haarborstel en zelfs testers van make-up gestolen.

Waterlek Wijkstraat

Gisterenmiddag is er aan de Wijkstraat een waterlek opgemerkt. Arbeiders van de Watergroep hebben deze voormiddag het lek al opgespoord en hersteld. Onder het voetpad t.h.v. huisnummer 74 en 76 had een afsluitkraan voor huisaansluiting het begeven. Om ongestoord te kunnen werken, zijn er mobiele verkeerslichten geplaatst zodat het verkeer beurtelings kan passeren.  

Verkeersles voor go-carts

Zowat 600 kinderen van het eerste en tweede leerjaar van alle Tongerse basisscholen krijgen begin deze week een eerste kennismaking met het verkeer. Dat gebeurt in het go-cartpark in speeltuin De Motten i.s.m. de Sportdienst. Eerst krijgen ze uitleg door een agent van de provinciale Wegenpolitie en daarna mogen ze rondtoeren op een go-cart.

Expo en proclamatie in Academie Pentagoon

Tot 30 juni loopt in de Academie Pentagoon een expo rond de eindwerken van een twintigtal leerlingen die dit schooljaar afstuderen. Alle studierichtingen zijn vertegenwoordigd: schilderkunst, keramiek en fotografie. De cursisten krijgen vanavond hun ‘puntenkaart’ mee naar huis.

Overval op apotheek

Rond de middag heeft een onbekende man een gewapende overval gepleegd op apotheek Clerinx tegenover het AZ Vesalius, op de hoek van de Hazelereik met de Jules Frèrelaan. Apothekeres Karolien Clerinx werd samen met haar personeel bedreigd met een vuurwapen. Ze moest de inhoud van de kassa afstaan. De dader is in de richting van het station gevlucht. De lokale politie zette meteen een grootse klopjacht in. Ze meenden dat de man in het station op de trein gesprongen was. Daarom werd zowel de trein naar Knokke als die naar Luik tegengehouden en doorzocht, maar er werd niemand opgepakt. De overvaller is nog altijd spoorloos.

Gouverneur verwerpt klacht N-VA over busvervoer GBS Nerem

De gouverneur heeft geoordeeld dat het stadsbestuur correcte regels heeft toegepast in de hervorming van de gemeentelijke basisschool van Nerem. Oppositiepartij N-VA had op 18 april klacht ingediend omdat het gratis busvervoer tussen Nerem en Piringen volgens hen wettelijk niet correct is. De hervorming van GBS ‘t Pomphuisje bevat een aantal begeleidende maatregelen in het belang van ouders en leerlingen. De N-VA zag een probleem in de maatregel die handelde over gratis busvervoer dat als overgangsmaatregel georganiseerd wordt tussen de scholen van Nerem en Piringen. De N-VA vond dat het stadsbestuur geen sociaal voordeel zou mogen aanbieden aan een specifieke groep leerlingen van de school van Nerem. Volgens hen is dit gratis busvervoer een  voordeel dat dan voor iedere school zou moeten gelden. De N-VA diende  daarop klacht in bij de gouverneur met de stelling dat het stadsbestuur de regels van het flankerend onderwijsbeleid niet volgde.  “Onze administratie heeft een uitgebreid dossier aan de gouverneur bezorgd.  Die heeft mij op 16 juni laten weten dat hij de klacht van de N-VA niet volgt”, vertelt burgemeester Patrick Dewael: “Hij stelt dat het busvervoer tussen de scholen van Nerem en Piringen wel degelijk wettelijk correct is en geen sociaal voordeel.” Ook Jos Schouterden, schepen van Onderwijs, is tevreden dat  bevestigd wordt dat de stad correct gehandeld heeft: “De leerlingen van de tweede en derde graad van de basisschool Nerem  kunnen dus volgend schooljaar gebruik maken van de overgangsmaatregel. Voor hen is er gratis busvervoer  van GBS Nerem naar de school van Piringen.” (Tot zover het persbericht van Stad Tongeren) - Volgens N-VA kopman Mark Vanherf is de school van Nerem nu definitief verloren.

Lees meer...

50-plussers op de grasmat van de Tongerse Modelvleugels

"Zondag 22 juni, afspraak op het het terrein van de Tongerse Modelvleugels met de deelnemende piloten voor een fantastische vliegdag met en voor de 50-plussers van de club. De TMV telt ongeveer een veertigtal leden van 50 jaar en ouder, zelfs eentje van 88 jaar en die nog actief zijn hobby beleeft. Uiteindelijk schreven zeven van deze 50- plussers in voor deze fun fly onder een zonovergoten hemel. Iedere deelnemende piloot heeft zich optimaal ingezet om al de voorgeschreven proeven met volle overgave af te ronden, met als volgende uitslag: 1. Patrick Rossillion - 2. Valentijn Voets - 3. Emiel Verjans - 4. Henri Horion - 5. Marcel Daniels - 6. Tuur Petitjean - 7. Bertho Bastiaens." (Ingestuurd door Henri Horion)

Goed nieuws voor treinreizigers

Op 14 december treedt het nieuwe vervoersplan van de NMBS in voege. Sinds de presentatie in maart, werden er heel wat aanpassingen doorgevoerd. Het vervoersplan geldt voor drie jaar. Voor de Tongenaren die dagelijks naar Leuven sporen, blijft de directe trein Tongeren-Leuven behouden, maar wel enkel tijdens de piekuren: zowel ’s morgens als ’s avonds zullen er 2 treinen rijden. Tijdens de daluren  is dit te duur volgens de NMBS. Er komt elk uur een snelle verbinding tussen Tongeren en Brussel, tijdens de piekuren zelfs 2.

Talentendag He-Ne-Pi

De leerlingen van de 3de graad GBS Henis - Nerem - Piringen mochten vandaag samen met hun leerkrachten genieten van een ‘Talentendag’. In de voormiddag stonden er workshops op het programma. In sporthal KTA II en in de academie werkten ze rond 8 thema’s: o.a. taal, bewegen, beeld en muziek. Om 14u was het tijd voor een ‘Toonmoment’: op het podium van de Academie mochten ze demonstreren wat ze hadden aangeleerd. “

Tongenaar in Milaan

Tongenaar Bart Vandenbosch (39) en zijn levenspartner Tom Notte (38) hebben gisteren een boetiek geopend in Milaan, aan de Via Vincenzo Capelli in de zakenwijk Porta Nuova waar in 2015 de wereldtentoonstelling plaatsvindt. De heren vonden mekaar op de Antwerpse modeacademie. In 2005 richtten ze het Belgische modelabel ‘Les Hommes’ op. In 2010 openden ze een winkel in Antwerpen en twee  jaar geleden verhuisde het modekoppel naar Milaan. De komende jaren willen ze 20 boetieks in China openen.

PIBO-nieuws

Tijdens de jaarlijkse opendeurdag van het PIBO werd gisteren het praktijkcentrum voor de leerlingen van de derde graad officieel geopend: Het PRAXIS bevindt zich in de ruimte van het vroegere PCF. Daarnaast werd ook 6 ha extra landbouwgrond in gebruik genomen.


 

Beperkte dienstverlening door werken Infrax

Morgen/dinsdag 24 juni 2014 is er door werken van Infrax in de Vermeulenstraat een stroomonderbreking van 7u tot 11u. Tijdens deze periode is er in alle stadsdiensten (Praetorium, Bib, Toerisme, ...) slechts een beperkte dienstverlening mogelijk.

Politie en brandweer zijn tijdens die periode bereikbaar via het noodnummer 112! OF via onderstaande noodnummers:
- Politie: 012 23 21 51
- Brandweer: 012 23 33 33

Nu al inschrijven voor de 'Opdracht'

Deze namiddag wordt het jaarlijks schoolfeest van Basisschool St-Jan georganiseerd. In de inkomhal van de school werd de infostand van de Kroningsfeesten 2016 opgesteld, met inschrijvingsformulieren voor de kroningsgroep 'Opdracht'. Juf Hilde Noelmans: "Met onze jongens en meisjes beelden wij de 'Opdracht in de tempel' uit, met de Tempelknapen in een bijzondere rol. Omdat het ook een familiegebeuren is willen wij ook de ouders, broers en zussen en andere familieleden mee uitnodigen. Ons streefdoel is een honderdtal deelnemers samen te krijgen voor de groep 'Opdracht'." - Geïnteresseerden kunnen bijkomende inlichtingen verkrijgen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sacramentsprocessie

Deze voormiddag trok de Sacramentsprocessie door de centrumstraten. Het aantal deelnemers viel wat tegen. De Zingende Maagden waren de grote afwezigen, net zoals de leden van het schepencollege, enkel twee gemeenteraadsleden stapten mee op.


WR-hengelen (finale)

Hij heeft het gehaald: Het werelduurrecord hengelen met vaste stok staat sinds vanmiddag 12u op naam van Christophe Peeters (36). Hij heeft het 163 uren volgehouden. Het laatste uur werd bijgewoond door honderden supporters. Christophe heeft maar liefst 1051 vissen aan de haak geslagen. Heel het opzet was bedoeld om de MS-Liga te steunen. De recordpoging heeft tot nu toe al meer dan 1.000 euro opgeleverd. Burgemeester Dewael heeft er nog een cheque van 500 euro bijgedaan vanwege de stad. Een hele dikke proficiat aan Christophe. Seffens wordt hij getrakteerd op een barbecue in ’t Boothuis. Hierna gaat hij douchen, naar de match kijken en dan: slapen….Vanaf dinsdag staat hij terug in zijn winkel.

Vital is 65

Dankzij zijn buren zal schrijnwerker Vital D’Huys uit Riksingen zijn 65 ste verjaardag niet snel vergeten. Ze hebben zijn woonhuis aan Verhenis uitgebreid gesierd. Dat gebeurde o.a. met een immense driekleur en een pop op een fiets, want Vital is een fervente wielertoerist bij WTC De Zwoegers. Vital kon gisteren niet binnen, want het hekken was gebarricadeerd met fietsbanden. Op de verlichtingspalen in de omgeving prijken jeugdfoto’s van Vital en ook het schrijnwerkersatelier aan de Dashovenstraat werd versierd. De verjaardag werd in buurthuis De Meir gevierd samen met 140 personen. Na een nachtje met twee uurtjes slaap, is Vital zondag wijselijk niet op zijn koersfiets gekropen.

Buurtfeest Kanjelstraat

Vorig jaar nam Jeanke Schoonjans het initiatief voor de allereerste straatbarbecue van de Kanjelstraat. Het was meteen een succes! Voor de tweede editie hebben vooral Wendy Delanoy en Lutgarde Lehaen de fakkel overgenomen, met raad en daad gesteund door de ervaren Jeanke. "Ruim 70 buurtbewoners hebben ingeschreven voor de barbecue van vanavond. Ook hier heeft de voetbalgekte toegeslagen en onze feesttent werd dan ook mooi versierd met vlaggen, wimpels en ballonnen in de nationale kleuren. De sfeer is enorm goed! Morgen zorgen we voor een groot scherm. De buurtbewoners komen dan opnieuw samen om de match België-Rusland te volgen", wisten Wendy en Lutgarde.