Heropening Hoogmolen Lauw

Naar aanleiding van de Limburgse Molendagen wordt vandaag de Hoogmolen in Lauw feestelijk heropend. De restauratie heeft drie jaar in beslag genomen. Het architectenkoppel Karel Maes (67) & Betinna Proesmans (60) heeft hulp gehad vanuit de vzw Werkgroep Molenzorg Zuid-Limburg. Volgens het cijnsregister van Lauw dateert deze onderslag-watermolen van vóór 1479. Het gietijzeren rad met houten spaken heeft 60 jaar stilgelegen. Op 30 oktober 2012 heeft het rad opnieuw gedraaid en de eerste maalproef werd op 22 november 2012 met succes uitgevoerd. Het pand heeft een rijke historie: het werd tweemaal door bezetters afgebrand. In 1655 werd het in natuur- en baksteen heropgebouwd. Op 13 juni 1986 is het geklasseerd als monument. Het molengebouw, het houten onderslagrad met de metalen schoepen en de sluizen werden zeer keurig hersteld op initiatief van de huidige eigenaars.

Ze hebben eerst allebei een Molencursus gevolgd in Bokrijk: tien zaterdagen, voormiddag cursus en namiddag molenbezoek. De 100 uren verplichte stage hebben ze in hun molen mogen doen, onder toezicht van drie molenaars. Aan de restauratie van de Hoogmolen werd 5.500 manuren besteed. Het terug aanleggen van de bypass was een moeilijke klus: Alles diende met de hand te gebeuren. Karel hoopt nu om de zes tot acht weken te kunnen malen. Hij moet telkens één dag ‘stuwen’ vooraleer hij kan beginnen. Momenteel zijn ze bezig met de restauratie van de graanschuur tegenover de molen. Hier hebben ze een ontvangstruimte met een aantal toiletten ingericht.
U kan tijdens de Limburgse Molendagen een geleid bezoek brengen aan de Hoogmolen: zaterdag 14u tot 18u en zondag van 10u tot 12u en van 14u tot 18u. Adres: Klerebroek 43 in Lauw . Gratis toegang.

(Archieffoto)