Stad koopt tenten

De UDK de Uitleendienst Kampeermaterialen (UDK) van de Vlaamse overheid   kampt de laatste jaren met een tekort aan senior en patrouille tenten. Heel wat materialen zijn verouderd en niet meer geschikt om uit te lenen. Door de gekende besparingen van de afgelopen jaren is er onvoldoende geld om alle buitenwerking gestelde tenten te vervangen. Hierdoor kan het UDK niet meer tegemoet komen aan alle vragen. Heel wat verenigingen moeten noodgedwongen op zoek naar andere oplossingen.
"Als stad vullen we aan deze leemte op. Door de aankoop van 8 senior en 8 patrouille tenten hopen we onze verengingen verder te kunnen helpen. De verenigingen moeten eerst een aanvraag bij het UDK doen. Met het bericht van weigering kunnen ze dan aankloppen bij de stad. Net zoals bij het UDK zorgt de vereniging voor het afhalen en terugbrengen van alle materialen. De aangerekende huurprijs komt neer op € 1,40/dag voor een seniortent en € 0,90/dag voor een patrouilletent. De eerste reservaties voor deze zomer zijn al ingeboekt”, weet An Christiaens, schepen van Jeugd

De Gladiatoren zijn er!

Deze voormiddag hebben de Gladiatoren Tongeren veroverd. Het festival is gestart met een optocht vanaf Julianus Shopping tot op de Grote Markt.
Nog tot 18u kan je genieten van ambachten, voorstellingen en shows.
De lokale bakkers hebben een Gladiatoren gebak ontworpen: het is een chocoladen biscuit met woudvruchten, gegarneerd met een sjabloon van een Romeinse helm.
De jarige gedeputeerde Igor Philtjens kwam namiddag de troepen aanschouwen. Hij werd rondgeleid door de burgemeester en Carmen Willems.

Cheque voor Move to improve

Vanavond werd bij Hoeve Dewalleffe in Millen door Kiwanis Tongeren Ambiorix en door Lisa Del Bo een cheque t.w.v. 3.000 euro overhandigd aan de vzw MOVE TO IMPROVE. De serviceclub hield hiervoor een kledinginzamelactie en de zangeres een kerstconcert in de kerk van Bilzen.
De vzw MOVE TO IMPROVE steunt kinderen met neuromotorische (bewegings)problemen (voornamelijk als gevolg van een hersenverlamming) en wil de zorg voor deze kinderen optimaliseren.

'Ge zijt van Tongeren als ge ...' naar de reünie komt

Erwin Bertrand (31), Tongenaar en bankier, liet zich eind januari inspireren door : ‘Ge zijt  van Genk als..’ Hij dacht: “Dat moet hier ook lukken” en jawel, vandaag telt zijn facebookgroep 'Ge zijt van Tongeren als ge ...' al meer dan 11.500 volgers en is het, procentueel gezien, de grootste van Limburg. Zowel Tongenaren als uitgeweken Tongenaren plaatsen er continu typische gezegdes en massa’s foto’s van de Ambiorixstad op. Om de Tongenaren te bedanken voor hun bijdrage aan het succes pakt Erwin nu zaterdag uit met een feest-festival-reünie: “Om de sociale cohesie te bevorderen, want Tongeren was dood”, vertelt Erwin. Het evenement start om 15u op het Vrijthof. Er staan enkel Tongenaren op het podium en de toegang is gratis. De opbrengst van de verkoop van drank en hamburgers gaat naar een sociaal doel. Het stadsbestuur stelt het initiatief erg op prijs en daarom zal zaterdag de ‘Prijs Marcel Engelborghs’ uitgereikt worden aan Erwin en zijn helpers: Bart Champagne, Jos Colson, Heidi Everars, Jelle Raedts en Bert Servaes.

{fshare}

Gezocht: Deskundige toerisme

Het stadsbestuur is op zoek naar een deskundige voor de dienst toerisme: een voltijdse job met een contact voor onbepaalde duur. Wie zich geroepen voelt, kan zich kandidaat stellen dmv een sollicitatieformulier, aangevuld met curriculum vitae, afschrift diploma en rijbewijs. Het sollicitatieformulier en de andere nodige bewijsstukken moeten verstuurd worden aan het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Tongeren, AC Praetorium, Maastrichterstraat 10, 3700 Tongeren of tegen ontvangstbewijs afgegeven worden op de personeelsdienst van de stad Tongeren en dit uiterlijk op 5 mei.
Bijkomende informatie: Personeelsdienst stad Tongeren - tel: 012 800 163 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Botenhuis

Deze avond gaat in het 'Botenhuis' in speeltuin De Motten een nieuwe uitbater van start.

Assisenproces Davy Simons

In het assisenproces rond Davy Simons (25) uit Houthalen-Helchteren die terechtstaat voor de moordpoging op zijn ex-vriendin Didi Swiers (20) vraagt de openbare aanklager beklaagde Simons schuldig te verklaren aan ‘moordpoging met voorbedachtheid’. Hiervoor bedraagt de maximumstraf 30 jaar opsluiting.

Botsing Elderseweg

Gisterenavond om 19u30 gebeurde er een aanrijding op het kruispunt van de Elderseweg met de Hazelereik. Twee auto’s kwamen vanuit richting ’s Herenelderen gereden. De bestuurster van een Dacia Sandero wilde links afslaan richting Hazelereik. De bestuurster van de achterliggende VW Polo merkte dit  te laat op en botste achteraan tegen de Dacia. Een 63-jarige vrouw uit Henis en een 51-jarige vrouw uit Lanaken raakten hierbij lichtgewond. (Foto: Willy Hendrickx)

{fshare}

Reünie Chiro OLV

Chiro Onze-Lieve-Vrouw bestaat 65 jaar en tijdens dit feestjaar staan er allerlei activiteiten op het programma. Vandaag houden zij een reünie van de oud-leiding in de Parochiezaal van de Basiliek. Met oude foto’s, voornamelijk uit de jaren ’60, ’70 en ’80 worden herinneringen opgehaald. Hierbij horen natuurlijk koffie en taart. De huidige groep telt een 35-tal leden. Zij komen iedere zondag van 14u tot 18u samen.

{fshare}

Ambiance in 'Volkshuis'

Het werd deze namiddag weer heel gezellig in Zaal Volksontwikkeling tijdens de 4de editie van het 'Senioren Dansant' georganiseerd door de Ridders van Heco. De sfeer kwam er goed in met het accordeonistenduo TNNT, gevolgd door een zeer gesmaakt optreden van Danny Fabry. De presentatie werd verzorgd door dj Peter.

{fshare}

Chinese president gespot?

Rond 08u50 werd dit vliegtuig gespot door een natuurliefhebster die in natuurgebied De Kevie op zoek was naar doortrekkende vogels. Het vliegtuig werd geëscorteerd door twee straalvliegtuigen. Carine Richerzhagen vermoedt dat het best wel eens de Chinese president Xi Jinping was. Hij is met zijn vrouw vanochtend aangekomen op de luchthaven van Zaventem.  Waar ze werden opgewacht door premier Elio Di Rupo. Van daar ging het naar het koninklijk paleis voor een ontmoeting met koning Filip en koningin Mathilde. Nadien volgt een bezoek aan de twee Chinese panda's in dierenpark Pairi Daiza.

{fshare}

Fontein Veemarkt beschadigd

De waterpartij op de Veemarkt is beschadigd. Een aantal van de vloertegels is stukgereden. “De tegels aan de fontein zijn al een tijd stuk. Ze werden waarschijnlijk stukgereden door gebruikers van het plein bij evenementen. Er zijn nooit vaststellingen kunnen gebeuren”, vertelt An Christiaens, schepen voor Openbare Werken. “Er werden nu blokken, die ook gebruikt kunnen worden als zitbanken, geplaatst om te vermijden dat men nog over de fontein kan rijden en dus om beschadiging te voorkomen. Binnenkort zullen de tegels aan de fontein hersteld worden”, aldus de schepen.

{fshare}

33e Heco-prinses

In zaal Volksontwikkeling werd tijdens het jaarlijks carnavalbal van de “Ridders van Heco” de 33e prinses verkozen: Sabine Simon. Zij volgt Joyce I op. Twee jaar geleden mocht haar dochter Stefanie ook al het felbegeerde kroontje dragen.: “Nu is het zo dochter, zo ma”, lachte Stefanie. Voorzitter Jean Smullenberghs had goed nieuws voor de aftredende en tevens eerste jeugdprinses Laura I: “Omdat het een jubileumjaar is (3x11), vraag ik of je nog een jaar wil aanblijven?”. Laura zag het meteen zitten.

{fshare}

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Deze namiddag werden in cc De Velinx 9 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 6 gouden- en 3 diamanten bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
- Goud: Roger en Iseleine Delvigne-Schils, Jules en Olga Martin-Reynders, Eugène en Loretta Hansen-Roeffart, Boudewijn en Isabella Ruysschaert-Bocken, Laurent en Marie De Zutter-Hofmans, Martin en Gerberte Schoemans-Vanhees. - Diamant: Julien en Mia Dewaleffe-Deraedt, François en Lucienne Biets-Kleykens, Jean en Judith Fagard-Candrix. Onze felicitaties.

{fshare}

Regionale Steunkaart

De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister-president Peeters een beslissing genomen over de afbakening van de gemeenten waar regionale steun aan bedrijven kan gegeven worden. Via de ‘Regionale Steunkaart 2014-2020’ krijgen grote bedrijven in 24 Limburgse gemeenten tot 10% steun wanneer ze zich vestigen, innoveren of uitbreiden. Voor de selectie werd er gekeken naar de sociaal-economische gegevens: de  werkloosheidsgraad en het gemiddelde inkomen. Zowel Tongeren als Herstappe zijn geselecteerd. Beide gemeenten stonden ook al op de ‘Steunkaart 2007-2013’ ingekleurd. De nieuwe steunkaart gaat in op 1 juli 2014.

{fshare}

Fietser tegen bromfietser

Vrijdag om 15u zijn op de Luikersteenweg een fietser (86) uit Tongeren en een bromfietser (27) uit Riemst gebotst. Beide personen raakten hierbij gewond.

Zomertijd

Vanavond schakelen we weer over naar de ‘Zomertijd’. Een gebruik dat in 1977 werd ingevoerd om energie te besparen. Om 02u moeten we de klok één uur doordraaien naar 03u. Dat betekent één uur minder slapen. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds langer klaar. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober schakelen we terug over op de  ‘Wintertijd’.

{fshare}

Earth Hour

Vandaag is het weer tijd voor ‘Earth Hour’, het jaarlijkse tijdstip waarop mensen en organisaties laten zien dat zij de aarde belangrijk vinden. De stad Tongeren geeft alvast het goede voorbeeld door van 20u30 tot 21u30 de openbare verlichting in het stadscentrum te doven. Door één uur het licht te doven, kan iedereen een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van onze eigen toekomst en die van de volgende generaties. Ook de handelaars worden opgeroepen om reclameborden en winkelverlichting  maximaal te doven.

{fshare}

'Ladies Night Out' in Concordia

Vanavond presenteren Jenny Vliers en Christel Stassen hun eerste 'Ladies Night Out' in zaal Concordia. Ze hebben 11 standhouders kunnen strikken: van dieetproducten tot schmink en juwelen en van keramiek tot handtassen en interieurdecoratie. De aanwezigen worden ondertussen getrakteerd op een modeshow. Om 23u wordt er een goodiebag met allerlei aankoopbonnen verloot.

{fshare}

Clochard heeft nieuwe cd

Vanavond stelt Clochard zijn nieuwe cd 'Salto Mortale' voor in cc De Velinx. De vorige cd ‘Vrolijk Overleven’ van deze Tongerse folkmuzikanten dateert intussen al van 2010. Volgens kenners brengen Mark van Dal en zijn bende ‘Nederfolk met een hoekje af’. In 2011 werd Clochard door de lezers van de website ‘folkroddels.be’ verkozen tot beste live-act van de Benelux. De band is samengesteld uit: Katrien Bos: contrabas - David Dessers: zang, gitaar en banjo – Ezra Dessers: zang en accordeon – Mark van Dal: zang, 5-string banjo en gitaren - Frans van Hamersveld: zang en viool – Jo Zanders: drums.

{fshare}

Fusie tussen KSK en Heur VV is rond

“De fusie tussen KSK Tongeren en Heur VV is voor 99,5% in orde”. Dat werd vanavond verkondigd tijdens een  informatiesessie in de kantine op Klein Veldje. KSK-Schatbewaarder Hugo Cloesen mocht het heuglijke nieuws mededelen: “Er is een principieel akkoord tot fusioneren tussen KSK en Heur VV. De krijtlijnen zijn uitgetekend, nu moeten we nog alles op papier uitschrijven. Zondagochtend komt de Algemene vergadering terug samen. We hopen tegen volgende week een getekend akkoord te hebben. De locatie voor de fusieploeg wordt vermoedelijk Klein Veldje, maar dat moet nog besproken worden met andere partijen”. De jeugdwerking is verzekerd voor de volgende jaren: Interprovinciaal voetbal blijft behouden. De audit is beter dan ooit geweest. De sportieve staf ligt ook al vast: Heur-trainer Kris Rouvrois wordt hoofdtrainer. Hij laat zich bijstaan door Stijn Kerkhofs en Geert Weckx. De clubkleuren en de naam van de fusieploeg worden pas later bekendgemaakt.

{fshare}

Koning komt naar Riemst

Het paleis heeft zopas bevestigd dat koning Filip op 8 oktober naar Riemst komt. Hij zal een bezoek zal brengen aan de brug van Vroenhoven. Het bezoek kadert in de viering van '75 jaar Albertkanaal'.

Geld voor toerisme

De Vlaamse overheid en de provincie Limburg gaan samen 17 miljoen euro investeren in de Limburgse toeristische sector. Zo wordt er onder meer geïnvesteerd in de verdere ontsluiting van de mijnterreinen en Alden Biesen. Het Mijnmuseum in Beringen wordt samen met het Gallo-Romeins museum, Bokrijk en Alden Biesen verbonden tot één kindvriendelijke route. De bedoeling is extra jobs creëren in Limburg. Momenteel werken er al 17.000 mensen in de Limburgse toeristische sector. Elk miljoen euro omzet dat erbij komt, is meteen goed voor 10 directe en 5 indirecte arbeidsplaatsen, volgens gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens.

Koperen eurocenten afgeschaft

De stukken van 1 en 2 eurocent zullen binnenkort overbodig worden, want de regering is nu toch overeengekomen dat het eindbedrag op het kasticket mag afgerond worden tot 5 eurocent. Er is een uitzondering voorzien voor medicijnen. De afronding zal enkel gelden voor wie contant betaalt. Voor een betaling met een bankkaart is er dus geen afronding.

{fshare}

Verbod op spandoeken in Nerem

De spandoek die gisteren door het oudercomité van GBS 't Pomphuisje in Nerem tegen de schoolgevel werd bevestigd, is vandaag opnieuw verwijderd!

Buitenspeeldag

Op woensdag 2 april vindt de jaarlijkse ‘Buitenspeeldag’ plaats. Sportpark De Motten zal voor de 6de editie omgetoverd worden tot één grote speelruimte. Iedereen kan er van 13u tot 17u doorlopend genieten van: kindergrime, springkastelen, circustechnieken, skaten, volksspelen, touwtrekken, ski-lopen, reuze-spelen, voetballen, een klimmuur, gocarts en speleobox. “De Buitenspeeldag is een evenement dat nationaal gedragen wordt door Nickelodeon, Ketnet, VTM KZOOM, VVJ, ISB en het Agentschap Sociaal Cultureel Werk. De bedoeling van dit initiatief is om kinderen en jongeren aan te zetten om buiten te spelen en te sporten”, weet An Christiaens, schepen van Jeugd. De openbare besturen worden gevraagd het buitenspelen extra te stimuleren. De Tongerse Jeugd- en Sportdienst vinden dit een unieke kans om er met vereende krachten in te vliegen.

{fshare}

Kleuters van Koninksem en Vreren bezochten kijkboerderij Hoge Dries

De kleuters van de gemeentelijke kleuterscholen Tumuli Koninksem en Dol-fijn Vreren hebben een bezoek gebracht aan de Kijkboerderij Hoge Dries in Koninksem. Voor de kleuters was het een leuke en vooral leerrijke bedoening. De bewoners van Hoge Dries, Lore en Marcel, zorgden voor de rondleidingen. De sfeer zat er goed in: het knuffelen met de konijntjes was superleuk en de pasgeboren kalfjes hadden veel bekijks. Bij interesse voor een bezoek met kleuterklassen of met kinderen uit de eerste of tweede graad van het lager onderwijs  kan je contact opnemen met Hoge Dries: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{fshare}

Nieuw drafseizoen

Op 5 april start het nieuwe drafseizoen op de Jekerhippodroom. Voorzitter en bestuur hebben hard gewerkt om de liefhebbers een prachtig programma voor te stellen. Eerste hoogtepunt van het jaar is uiteraard de fameuze ‘Hoedendag’. Op Paasmaandag verandert de Jekerhippodroom voor één dag in ‘Ascot aan de Jeker’. “Dames (en ook heren) die hun feestelijke kleding accentueren met exotische, exuberante, veelkleurige al of niet zelfgemaakte hoeden die paardenkoers werkelijk omtoveren tot een feeëriek gebeuren. Een lange traditie die elk seizoen meer en meer aanhangers kent”, volgens pr-man Mony Baillien. Een deskundige jury beloont  in de namiddag de origineelste en de mooiste hoed. Er is tevens een speciale prijs voor het mooiste koppel. “Belangstellenden die er werkelijk een groot feest willen van maken, kunnen deelnemen aan een lunch in het restaurant. Vanaf 12u is er een receptie met bubbles en versnaperingen gevolgd door een middagmaal. Tot 16u kan men eten en drinken met prachtig zicht op het koersgebeuren en de piste en de defilerende schoonheden langs de renbaan. Geïnteresseerden kunnen €50 per persoon storten met vermelding van hun naam op rekening BE76235045132795 van dr.vet. Jozef Van den Noortgate, stichter en behoeder van deze traditie. Gelieve te reserveren vóór 15 april”.

{fshare}

Begijnhofkerk te koop

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) stelt opnieuw een monument te koop: na het gerestaureerde Munthuis is nu de Sint-Catharinakerk (13e eeuw) in het begijnhof aan de beurt. Reden is: 'Het stadsbestuur vindt niet echt een nieuwe bestemming voor het gebouw’. Op 21 juni 1998 heeft het O.C.M.W. het eigendomsrecht van de Begijnhofkerk voor 1 symbolische Belgische frank overgedragen aan de stad. Op zondag 3 januari 1999 heeft wijlen pater Deodaat Meers de laatste eucharistieviering opgedragen in de Begijnhofkerk. De ‘Paterkeskerk’ zou openblijven voor toeristische doeleinden en culturele manifestaties. Begin november 2013 werd de kerk afgesloten voor het publiek. Er begonnen stukken van de gevelstenen los te komen en naar beneden te tuimelen. Om ongelukken te voorkomen heeft de politie toen een veiligheidszone rond het gebouw afgebakend m.b.v. nadars.  Op 27 november 2013 heeft het AGB voorgesteld het gebouw te verkopen. Dat voorstel is woensdagavond unaniem goedgekeurd. Op 22 april is er een informatiesessie met plaatsbezoek gepland. Geïnteresseerden kunnen een bod doen tot 30 mei.

{fshare}

100 jaar radio

Op 28 maart 1914 ging de allereerste Belgische radio-uitzending in de ether. Dat gebeurde vanuit het paleis van Laken. Er waren 26 luisteraars. In Nederland moesten ze wachten tot 6 november 1919 voor de eerste radio-uitzending.  De gewestelijke Omroep Limburg werd opgericht in 1947 door het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep. De omroep kreeg huisvesting in de Hasseltse Dr. Willemsstraat. De autoradio kwam er pas in 1959.

{fshare}

Event van Markant

Markant organiseert vanavond haar ‘Lifestyle Event’ in de voormalige kapel van de Benedictinnen. Voorzitster Fabienne Timmermans heette de 140 aanwezigen welkom: “Markant Tongeren viert dit jaar haar 60e verjaardag. Daarom organiseren we een evenement waarop ook niet-leden welkom zijn. Elf lokale handelaars zijn hier aanwezig met een stand”. Tijdens de modeshow defileren dames van Markant en klanten van de lokale kledingwinkels.


{fshare}

Festival op Vrijthof

Erwin Bertrand, de bezieler van de facebookgroup: ‘Ge zijt van Tongeren als ...’ treedt naar buiten met een evenement: Op zaterdag 5 april kan je op ’t Vrijthof genieten van een festival met uitzonderlijk talent van eigen bodem. De toegang is helemaal gratis.

Lees meer...

Nieuwe spandoeken in ’t Pomphuisje

Het oudercomité van GBS 't Pomphuisje in Nerem heeft nieuwe spandoeken opgehangen aan de school. De vorige werden na de beslissing op de gemeenteraad, in opdracht van het stadsbestuur, verwijderd. De ouders kunnen zich echter niet vinden in de beslissing die genomen werd en vinden dat er nog teveel onduidelijkheid bestaat rond de toekomst van de dorpsschool. Ze brengen volgende maand hun 'voorstel van de burger' op de gemeenteraad.

{fshare}

Aanleg Pliniuspark

Op 15 april 2013 startten de werken voor de aanleg van het Pliniuspark. Een jaar later is er al heel wat veranderd op de site: Het terrein is genivelleerd. De vijver aan de toegangsweg is gedempt. De oude en de nieuwe vijver werden uitgerust met een houten platform. Intussen is er een speeltuin ingericht met een vijftal houten toestellen, gericht op zeer kleine kinderen van 0-4 en iets grotere kinderen van 4-12 jaar. Op dit ogenblik wordt de parking heraangelegd. Er worden 250 tot 800 parkeerplaatsen voorzien. De opening is voorzien op 11 mei, de Dag van het Park. Er werd al een wandelaar gespot.


{fshare}

Huis Mulken

Er zou nu toch schot komen in het dossier van het gescheurde huis op de hoek van de Herenbosweg met de Mulkerstraat in Mulken. Door rioleringswerken, vlak naast het huis, is het bijgebouwd gedeelte beginnen te scheuren. De zijgevel werd op 25 november 2013 gestut door de brandweer en de Civiele Bescherming. Sindsdien is de Herenbosweg afgesloten voor alle verkeer. Vandaag is een expert langsgekomen. Volgens de eigenaar zal er binnenkort een speciale schuim ingespoten worden om de gevel te verstevigen.

{fshare}

Duodag bij Puuur Tongeren

Vandaag doet het regiokantoor van Puuur (Hemelingenstraat) al voor de 3de keer mee met Duodag. Gwen Dirkx uit Maasmechelen (rechts op de foto), een werkzoekende met een arbeidsbeperking, komt een dagje meedraaien als administratief medewerker. Ze hoopt in de toekomst als administratief bediende aan de slag te kunnen. Duodag is een project dat werkgevers op een laagdrempelige manier laat kennismaken met de vaardigheden, inzet en mogelijkheden van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De werkzoekenden hebben op hun beurt een kans om hun talenten te tonen en verder te ontwikkelen.

{fshare}

Musical Papschool

Vandaag voeren de 185 kinderen van De Papschool tweemaal hun musical ‘Waar is Wally?’ op in cc De Velinx. De première was om 10u voorbehouden voor de grootouders. De tweede voorstelling start om 19u. De kleuters en peuters brengen in totaal 9 acts.


{fshare}

KSK: wordt vervolgd

De algemene vergadering over de toekomst van KSK heeft gisterenavond tot 01u15 geduurd. Er zou een princiepsakkoord overeengekomen zijn. Zondag wordt er opnieuw vergaderd over de  verdere details. De beslissing moet vóór 31 maart rond zijn, want vanaf 1 april mogen de spelers hun aansluitingskaart inleveren. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws

Protestmars voor toekomst KSK

Om 19u30 is er een protestmars vertrokken van op de parking van De Motten, richting Grote Markt. Zowat 300 jeugdspelers, ouders, spelers en sympathisanten van KSK en Heur VV stapten mee op. Ze droegen spandoeken en ballonnen mee. Om 20u30 is in café Majestic een algemene vergadering over de toekomst van KSK gestart. De protesteerders hebben postgevat aan de voeten van Ambiorix om zo de druk op de ketel te houden. Het verdict zal pas vrijdagavond gecommuniceerd worden om 20u in de kantine op Klein Veldje.


{fshare}

Metal Fest

Leuvenaar Willem Van Maele (20) organiseert op zaterdag 12 april het nieuwe metalfestival 'Tongeren Metal Fest' in cc De Velinx. Het is het eindwerk van de student Muziekmanagement die aan de hogeschool PXL in Hasselt zit. Hij is talentscout en boekingsagent bij TMR Music Promotions. ‘Tongeren Metal Fest’ is de opvolger van het jaarlijkse 'Metaal Paaskabaal' festival. Willem staat niet enkel in voor de programmatie van het festival. Hij zorgt ook voor promotie en de opvolging van de guestlist. Met de bands Asphyx, het Britse Angel Witch, Herder, Saille, Prematory en Predatoria heeft Metal Fest een interessante affiche. Info en tickets vind je op de site tongerenmetalfest.be. Van 1 t.e.m. 27 april kan je in De Velinx ook terecht voor ‘Sluiter’, een foto-expositie van metalfotografen Tim Tronckoe en Nils Van Nieuwenhuysen.

{fshare}

Assisenproces Simons

Deze namiddag is slachtoffer Didi Swiers zelf komen getuigen op het assisenproces. De zaal zat afgeladen vol. Het meisje gebruikt een blindenstok omdat ze slechts één meter ver ziet. Ze is ook snel vermoeid. Beklaagde Davy Simons beloofde dat hij haar zal vergoeden wanneer hij vrijkomt.

Aanvraag “kindcode” voor de Inkomensgerelateerde kinderopvang

Vanaf 1 april geldt het nieuwe decreet ‘Kinderopvang’. Voor alle kinderen die naar een inkomensgerelateerde opvang gaan moeten de ouders een ‘kindcode’ aanvragen. Aan de hand van deze code wordt dan de financiële bijdrage bepaald. In het verleden brachten ouders een papierenversie van de belastingaangifte bij de kinderopvang binnen. Daarna werd de prijsberekening gemaakt. In het nieuwe systeem kan men via de website van Kind en Gezin (www.kindengezin.be è kinderopvang) zich registreren, een code aanvragen, een prijsberekening laten uitvoeren en dit alles in een paar minuten tijd. “Alles wat men nodig heeft is toegang tot het internet, een eID-kaartlezer of een Token (zoals bij Tax-on-web)  en de pincode van je eID. Wanneer ouders de kindcode niet aanvragen zullen zij automatisch het maximum bedrag voor de opvang van hun kind moeten betalen.  Onze medewerkers van de jeugddienst willen ouders die niet beschikken over een pc of eID-kaartlezer helpen om deze aanvraag te doen. Dit kan elke donderdagvoormiddag tussen 10 en 12 uur of op afspraak”, besluit An Christiaens, schepen van Kinderopvang.

{fshare}

Josy krijgt tablet-pc

Vijf jaar geleden werd Josy Weerelds (48) getroffen door een zware hersenbloeding. Hij was hierdoor halfzijdig verlamd. Josy is niet bij de pakken blijven zitten. Hij oefende dagelijks keihard en intussen kan hij zich zelfs zonder rolstoel verplaatsen. Spreken lukt helaas niet meer, maar daar is nu een oplossing voor gevonden dankzij de afdeling Neurologie (D1) in het AZ Vesalius. Josy kreeg vandaag een tablet-pc uit handen van hoofdverpleegkundige Toon Caubergh: “Dit kunnen we aanbieden met de opbrengst van ons jaarlijks congres. Op het toestel werd een app voor ‘spraakassistentie’ geïnstalleerd zodat Josy zich kan uitdrukken. De techniek werd hem aangeleerd door onze logopedisten”. Josy vindt het alvast heel tof!

{fshare}

VICTORS CUP

In brasserie Bazilik werd deze avond de ‘VICTORS CUP’ voorgesteld: een nieuw Limburgs loopcriterium dat over 8 wedstrijden in 5 gemeenten wordt betwist tussen april en oktober. Initiatiefnemer Christophe Roosen gaf tekst en uitleg: alle inschrijvingen gebeuren via één website: www.victorscup.be & www.facebook.com/taktikasvictorscup. Er wordt een leiderstrui uitgereikt en het prijzengeld van het eindklassement is gelijk voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast zal er ook sterk ingezet worden op social media.
Geert Coopmans maakte van de gelegenheid gebruik om zijn 15eAterstaose jogging’ (de 3e wedstrijd van het nieuwe criterium) toe te lichten: “N.a.v. deze jubileumeditie pakken we uit met een G-loop: de deelnemers met een beperking zullen een parcours van 400m afleggen samen met hun begeleider".

Lees meer...

Minister Lieten op bezoek

Vlaams minister Ingrid Lieten werd vanavond door het OCMW ontvangen. Tongeren is één van de dertien Limburgse gemeenten die in aanmerking komen voor een innovatieve kinderarmoede-aanpak. Zij krijgen hiervoor gedurende vier jaar 50.000 euro uit de SALK-pot. Omdat Tongeren koploper is wat betreft eenoudergezinnen (24,26% van de kinderen groeit op in een eenoudergezin) komt hier nog eens jaarlijks 40.000 euro bovenop via het ‘Kinderarmoededecreet’. Er werd intussen al een eerste initiatief genomen: op 13 maart werd i.s.m. de opvoedingswinkel gestart met bijeenkomsten voor alleenstaande ouders. Ze verzamelen, na sluitingstijd, in het leescafé van de bibliotheek. Minister Lieten woonde een sessie bij. Johnny Vrancken gaf symbolisch de fakkel door aan zijn collega Guy Abrahams uit Gingelom.

{fshare}

Brandweer Zuidwest-Limburg

De nieuwe brandweerzone Zuidwest-Limburg die van start gaat op 1 januari 2015 heeft 6 nieuwe brandweerwagens aangekocht, goed voor 200.000 euro. Het is ook de bedoeling voor allemaal dezelfde kledij aan te schaffen. De zone Zuidwest-Limburg omvat de gemeenten: Beringen, Hasselt, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Tongeren.

De Nacht van de Geschiedenis

Vandaag vindt opnieuw in heel Vlaanderen De Nacht van de Geschiedenis plaats, voor de 12de keer alweer. Overkoepelend thema dit jaar is het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op meer dan 200 plekken kan u terecht voor lezingen, uiteenzettingen, voorstellingen, films, theater... die u allemaal terugvoeren naar '14-'18. In het Gallo-Romeins Museum neemt historicus en auteur Korneel De Rynck je mee op een reis door Europa en zijn Groote Oorlog: langs de belangrijkste momenten en plaatsen langsheen het volledige front: van het omgeploeterde kleiland in de Westhoek, over Frankrijk, Italië, Slovenië, Bosnië tot Wit-Rusland. De lezing start om 19.30 uur. Toegang: 10 euro.

{fshare}

Tijd voor GFT-sticker

Vanaf 1 april moet er op de GFT-container een GFT-sticker gekleefd worden, die jaarlijks vernieuwd moet worden. Deze sticker kan alle weekdagen tijdens de openingsuren aangekocht worden in AC Praetorium, bij het onthaal of bij de financiële dienst. De sticker kost 40 euro voor een grote GFT-container (120 liter) en 15 euro voor een kleine GFT-container (40 liter). Vanaf 1 april zal een GFT-container zonder sticker niet meer geledigd worden.

GFT-sticker verplicht vanaf 1 april

Vanaf 1 april moet er op de GFT-container een GFT-sticker gekleefd worden, die jaarlijks vernieuwd moet worden. Deze sticker kost 40 euro voor een grote GFT-container (120 liter) en 15 euro voor een kleine GFT-container (40 liter). Vanaf 1 april zal een GFT-container zonder sticker niet meer geledigd worden. Deze sticker kunt u alle weekdagen tijdens de openingsuren kopen in het Praetorium, Maastrichterstraat bij het onthaal of bij de financiële dienst. {fshare}

Tongerse drugsgebruiker betrapt

De politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft gisteren t.h.v. het oprittencomplex aan de E313 in Riemst een voertuig uit Tongeren gecontroleerd. Het voertuig bleek niet verzekerd te zijn. De bestuurder legde een positieve speekseltest af en was onder invloed van heroïne en cocaïne. Het voertuig werd getakeld en het rijbewijs van de bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. In 2012 liep de betrokkene ook al tegen de lamp met een positieve speekseltest. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de politierechtbank.