Pelgrimage naar Maria (2)

Gisterenavond zijn de honderden deelnemers van de Pelgrimage naar Tongeren in groep van het College naar de basiliek gestapt. De T.W.V. stapten op kop. In de basiliek wachtte de sluiting van de meimaand. De volgende Pelgrimage wordt gekoppeld aan de 'Kaarskesprocessie' (september 2016).
foto: Jos Collaer

Expo Coco Meesen & Juliette Baillien in Gallery Phase

Tijdens de maanden juni en juli exposeren Coco Meesen (schilderijen) en Juliette Baillien (keramiek) hun werken in Gallery Phase (Leopoldwal 60). De tentoonstelling is gratis te bezoeken op zaterdag van 13u tot 18u en op zondag van 09u tot 14u, of na telefonische afspraak: 012/26.13.62.
Bezoekers van deze expo (en diegenen die de facebook-link http://www.galleryphase.com/#!win-the-painting/c2457 delen) maken kans om een schilderij van Coco Meesen te winnen.


Rommelmarkt en party in Koninksem

Deze namiddag was er een rommelmarkt in de Kerkstraat in Koninksem. Het aantal standhouders bleef beperkt tot een tiental. De organisatie is in handen van motorcrossclub ‘De Prairiecrossers’ om de lokale piloot Jurgen Mattheus te steunen. Om 21u start in de Parochiezaal een optreden van Gene Thomas, gevolgd door een afterparty met dj Léko.

EK Prehistorisch Boogschieten

Deze namiddag vond het Europees Kampioenschap Prehistorisch Boogschieten plaats op de Beukenberg. In totaal waren er 54 deelnemers uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. De meesten kamperen op de atletiekpiste van viio humaniora (College). Om 18u krijgen ze een gratis rondleiding in het GRM, gevolgd door een gratis pastabuffet in het MuseumKafee. Morgen komen de speerdijvers aan de beurt: afspraak van 09u30 tot 12u30 op de Beukenberg.

Open Kerkendagen 2014

Voor het 7de jaar op rij staat in België het eerste weekend van juni helemaal in het teken van ons religieus erfgoed. Dit weekend zetten zo’n 500 gebedshuizen hun deuren open voor het grote publiek. De aanvang van de herdenkingsperiode aan de ‘Groote Oorlog’ inspireerde bij de keuze van het thema van deze editie “Herinneringen aan ’14 – ‘18”. De deelnemende kerken grijpen deze kans aan om het verhaal van de kerk, de gemeenschap of de lokale helden tijdens deze duistere periode te brengen door middel van tentoonstellingen, evocaties, concerten of poëzie. Andere kerken profileren zich tijdens dit weekend dan weer als ware vredeskerken. In Tongeren kan je enkel in de Sint-Lutgardiskerk ('Achter de Statie') terecht, morgen/zondag van 10u – 18u: vrij bezoek.

Twee arrestaties i.v.m. cannabisplantage Grote Markt

Gisteren werden twee verdachten voorgeleid i.v.m. de cannabisplantage die op Goede Vrijdag werd ontdekt in de voormalige cinemazaal 'De Casque' op de Grote Markt. De twee Nederlanders werden na verhoor aangehouden en opgesloten in de gevangenis.

De Real is terug

Deze avond gaan de deuren van de nieuwe Realclub open voor het grote publiek. Naast de Xoda (open sinds 22 maart) is dit de tweede trendy club in het pand van de vroegere Real aan de Luikersteenweg. Het interieur werd de voorbije maanden volledig gestript. De ingang is via de achterzijde. Er werd gekozen voor warme kleuren en er is ruimte voor 250 fuifbeesten. De uitbating is in handen van Bram Van den Steen, zoon van Eddy die 13 jaar lang de Real uitbaatte. De Realclub is enkel op vrijdag en zaterdag open, vanaf 22u tot 06u.

EK ‘Prehistorisch’ boogschieten en speerdrijven

Dit weekend  vindt op de Beukenberg de 5de manche van het Europees Kampioenschap ‘prehistorisch’ boogschieten en speerdrijven plaats.  In gans Europa zijn er jaarlijks 25 à 30 wedstrijden. België houdt het bij Saint-Hubert en Tongeren. Vlaanderen telt slechts tien beoefenaars, waarvan acht Limburgers. “Je moet aan minstens drie wedstrijden deelnemen om te worden opgenomen in de eindrangschikking”, vertelt organisator vervolgt Freddy die dit seizoen al naar Amiens (300 km) en Auneau (450 km) trok en dat om 30 pijlen te verschieten. Alle gebruikte materialen moeten natuurlijk zijn: ijzer, aluminium, plastic of nylon zijn taboe en alles moet zelf gefabriceerd zijn. Prehistorische kledij is niet verplicht, maar wel aangeraden. Het levert een speciale prijs op. Freddy rekent dit weekend op zowat 60 deelnemers uit België, Frankrijk en Duitsland. Die moeten driemaal een parcours afleggen van ongeveer 1,5 km. Langs dit parcours staan 10 doelwitten opgesteld. Afhankelijk van de grootte van het doelwit staan zij tussen 8 meter tot zelfs 26 meter van het doelwit verwijderd. De wedstrijd boogschieten vindt zaterdag van 14u  tot 17u plaats. De speerdrijvers komen zondag van 9u30 tot 12u30 aan de beurt. Het kampioenschap is gratis toegankelijk voor de bezoekers.

Motor uit de bocht

Rond 17u15 is op de Viséweg in Mal een motard zeer zwaar gewond geraakt nadat hij een bocht miste. De man botste met zijn Kawasaki 750 eerst tegen een tuinmuurtje rechts van de rijweg en dan tegen een geparkeerde auto. Hij vloog van de motor en belandde tegen een garagepoort. De motor kwam tot stilstand tegen een andere geparkeerde auto. De 57-jarige Tongenaar werd in kritieke toestand overgebracht naar het ZOL in Genk.


Wandelaars zetten Louisa in de bloemen

Louisa Palmen begeleidt al 10 jaar de Gezondheidswandelingen voor senioren. Een goede reden om haar in de bloemen te zetten, vonden de wandelaars. Ze haalden er ook nog een doedelzakspeler bij. Louisa is er vanaf de eerste wandeldag bij en heeft mee de wandelgroep opgestart. Driemaal in de week is ze op post om de wandelaars te begeleiden. “Het doel van deze wandelingen is gezond bewegen en natuurlijk het sociaal contact. Er wordt dan ook heel wat gelachen, vooral tijdens de stretchoefeningen. Van ongelukken zijn we gelukkig gespaard gebleven. Ik heb wel altijd een tube zalf tegen tekenbeten bij”, verklapte Louisa.
Gezondheidswandelingen:
- iedere dinsdag om 14u00 vertrek op Paspoel
- iedere donderdag om 14u00 aan bakkerij Leuraers
- iedere zondag om 10u00 aan Beukenberg, Legioenenlaan.


Trampolien

In het kader van de doelstelling van Soroptimist International  “Violence against women and girls” heeft Soroptimist club Tongeren Epinona tijdens het afgelopen werkjaar een nieuw project opgestart: ‘Trampolien’, een steunfonds voor mentale coaching, in essentie voor vrouwen, meisjes en kinderen, die gekwetst zijn door  fysiek, verbaal, economisch of seksueel geweld. Hieronder valt ook partnergeweld. Op vrijdag 30 mei organiseert TRAMPOLIEN onder de koepel van Soroptimist Tongeren Epinona een Kaas- en Wijnavond in PC Sint Jan. Wilt U graag meer uitleg bekomen over Trampolien, meewerken als vrijwilliger  of inschrijven voor de kaas- en wijnavond, dan kan u contact opnemen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Avondmarkt met cocktailbar

De avondmarkt t.g.v. Hemelvaartsdag was ook nu weer een groot succes. Mede door het zachte weer kon je er over de koppen lopen. De marktkramers zijn dan ook zeer tevreden: “Het is nu even na 22u en de terrassen op de Grote Markt zitten nog vol”, glunderde ‘vaste waarde’ Victor Cluckers. JONG CD&V Tongeren pakte uit met een aangename verrassing voor de bezoekers van de avondmarkt: een cocktailbar vlak voor de Basiliek. ‘Senior' Marc Hoogmartens kwam de troepen schouwen en zag dat het goed was...


Leerlingen viio nijverheid winnen BERT-wedstrijd Infrabel

Vier leerlingen van de studierichting Elektromechanica van viio nijverheid hebben de eerste prijs gewonnen van de BERT-wedstrijd van Infrabel. De finale vond gisteren in Brussel plaats. De BERT-wedstrijd (Belgian Railways Competition for Technicians) is een project van Infrabel, ondersteund door HR-Rail, waarbij de leerlingen van de 3e graad van het technisch middelbaar onderwijs over een welbepaald onderwerp hun eigen spitsvondige oplossingen mogen voorstellen. Dit jaar gingen de deelnemende leerlingen de uitdaging aan een oplossing uit te denken voor de permanente voeding van de rijhulpsystemen van de treinen met behulp van zonnepanelen. In en langs de sporen bevinden er zich rijhulpsystemen die de treinbestuurders helpen. Deze worden vandaag gevoed door een spanningsbron op batterijen die veel onderhoud vragen. De deelnemers moesten in hun voorstel ook een monitoring op afstand van hun installatie voorzien.

Lees meer...

Korte gemeenteraad

De 10 agendapunten van de gemeenteraad werden vanavond in 25 minuten afgehandeld. Oppositielid Mark Vanherf deed in 3 punten een tussenkomst. Door de avondmarkt was ook de publiekelijke belangstelling zeer karig: 5 personen waaronder ere-burgemeester Jean Ferir (87). Hij werd verwelkomd met een ovatie.  

Kunstexpo in de Ursulakapel

Voor het 12de jaar op rij exposeren 3 kunstenaars in de Ursulakapel (Begijnhof) tijdens de weekends van O.H. Hemelvaart en Pinksteren: Lambert Thys (sieraden en aquarellen), Guido Christiaens (keramiek) en Roland Menten (beelden in brons en composiet). Bezoek deze unieke expo en maak kans om één van de 3 waardebonnen twv 75€ (1 per kunstenaar) te winnen. De expo is te bezoeken op do 29/5, vr 30/5, za 31/5, zo 1/6, vr 6/6, za 7/6, zo 8/6 en ma 9/6, telkens van 10u tot 18u.


Vonnis in affaire Box

Gewezen VLD-schepen Eddie Box (66) is vandaag veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf met vijf jaar uitstel, wegens valsheid in geschriften en het gebruik van valse stukken. In beroep krijgt hij nu dus een mildere straf. De rechter van het hof van beroep in Antwerpen vindt dat de redelijke termijn is overschreden. De feiten vonden 8 jaar geleden plaats. Daarnaast krijgt hij ook een boete van 2.750 euro en moet hij 125 euro in het fonds storten. Tot slot moet hij opdraaien voor de gerechtskosten. De man is ook voor een periode van 5 jaar uit zijn burgerrechten ontzet. Toenmalig burgemeester Carmen Willems en toenmalig stadssecretaris Rik Vliegen krijgen elk 1 euro provisionele schadevergoeding. Vinci Park dat eerder 55.000 euro boete moest betalen, werd nu volledig vrijgesproken. Box heeft nu vijftien dagen de tijd om eventueel in cassatie te gaan.

Nieuwe naam voor scholengroep

Deze voormiddag vond op het kerkplein van Nerem de afsluiting van de autoluwe schoolweek van GBS Henis, Nerem en Piringen plaats. De kinderen uit de drie gemeentescholen waren met de fiets gekomen. Directeur Chretien Larondelle mocht samen met mascotte Jos de vos op feestelijke wijze de nieuwe naam en het schoollogo van de scholengroep Henis - Nerem - Piringen onthullen: 'De Basiz' staat voor een zorgzame basis om stevig te groeien naar volwassenheid.


Tongerse hondengeleider

De Tongerse politieagent Patrick Stienen is zopas met succes afgestudeerd aan de Limburgse politieschool als ‘hondengeleider’. Hij volgde er met zijn herdershond Jardan een multidisciplinaire opleiding van 460 uren. De agent en zijn trouwe viervoeter waren in 2012 te bewonderen op de Amerikaanse kalender ‘Cops & Dogs’. Hiervan ging de opbrengst van de verkoop naar ‘Kevlar voor K9’s’, een project voor de aankoop van kogelwerende vesten voor politiehonden.

Avondmarkt

De Ambulante Handelaars organiseren vandaag een ‘Avondmarkt’ van 18u tot 22u, dit ter compensatie voor de donderdagmarkt die deze week wegvalt omwille van Hemelvaartsdag. Vele winkeliers houden hun deuren open tot 20u. Er is uitzonderlijk geen traditionele huldiging van de beste standhouder.

Sore Losers in 'Hotel M'

Morgenavond zijn de Tongerse Sore Losers te gast in 'Hotel M', de nieuwe zomertalkshow van Marcel Vanthilt op Eén. In Hotel M krijgt Marcel elke avond twee gasten over de vloer, voor een gesprek en een quiz over de actualiteit en over elkaar. Het programma wordt afgesloten door een live optreden van een muzikale gast. Roeselare ontvangt Marcel en hotel gedurende zes weken, daarna neemt Knokke-Heist de fakkel over.

Uitleg over omleidingswegen

Tijdens de gemeenteraadscommissie ‘Openbare werken’ werd vanavond het dossier over de omleidingswegen toegelicht door ingenieur Katleen Loos van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ze beperkte zich tot een stand van zaken in de lopende studies. De aanleg van de indringingsweg is bedoeld om de Stadswallen en de stationsomgeving te ontlasten van doorgaand verkeer. De ZO-indringingsweg moet de Maastrichtersteenweg verbinden met het industrieterrein Overhaem. De NO-indringingsweg moet de Maastrichtersteenweg verbinden met de Nieuwe Steenweg, via de Baverstraat en de Molenweg.

Lees meer...

Mival bezoekt Kleine-Brogel

Mival Tongeren was vandaag op bezoek bij de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. Ze werden er deskundig rondgeleid en mochten vanop de eerste rij het opstijgen meemaken van een vijftal F16-straaljagers. Na het lekkere middagmaal werd het bezoek verdergezet met een halte in de gadgetshop en de twee museums op de basis. Er werd afgesloten met een lekkere tas koffie of een frisse pint. Voor de aanwezige leden was het een heel leerrijke en gezellige dag, liet Ludo Jacobs weten.

TMF StressFactor in Atheneum

Deze namiddag organiseren de 660 leerlingen van het TA Campus Plinius (Keversstraat) en het AT (Moerenstraat) hun eigen muziekfestival dankzij TMF StressFactor. Er zijn optredens door ‘Wahwashda’, ‘Wait A minute’ en ‘Yellow Claw’. Tussendoor zorgt leerling Syben Jorissen (alias dj SO07) voor de nodige ambiance. Hij werd door Redbull Mobile verkozen en kreeg een dag opleiding. De speelplaats is omgetoverd in een heuse festivalsite met een podium, PA en heel wat randanimatie. De leerlingen kunnen er o.a. genieten van pizza en frieten. TMF StressFactor is een geheel van openluchtfestivals op 25 middelbare scholen.


Poging wereldrecord hengelen

Op zondag 15 juni gaat Christophe Peeters (36) pogen het werelduurrecord 'Hengelen met vaste stok' te verbreken in stadspark De Motten. Dat staat sinds 25 juli 2012 op naam van Onkerzelenaar Chris Vanden Eycken. Die hield het 162 uren vol. Christophe is de uitbater van ‘Hook'd Hengelsport’ in de Stationslaan. Hij zal minstens 163u non-stop moeten vissen, zittend op een seatbox en met de handlijn ononderbroken in de hand. Dat is bijna een volledige week. Per uur heeft hij recht op een pauze van 5 minuten, die hij tot maximum 15 minuten mag opsparen. De opbrengst van zijn recordpoging gaat naar MS-Liga Vlaanderen. Hij is nog op zoek naar sponsors.
Meer info: http://www.facebook.com/events/1383585758563401

Sluiting stadsdiensten OHH

Het is een korte werkweek voor o.a. het gemeentepersoneel. Op donderdag 29 mei (Onze Lieve Heer Hemelvaart) en op vrijdag 30 mei (brugdag) zijn alle stadsdiensten gesloten, uitgezonderd de dienst Toerisme, die is op beide dagen geopend van 9u30 tot 17u00. Het containerpark en de bibliotheek zijn wel geopend op zaterdag 31 mei.

Ongeval Romeinse Kassei

Zondagmorgen om 03u30 botsten er twee auto's op de Romeinse Kassei. Beide voertuigen belandden op een akker naast de rijweg. Twee personen werden met lichte verwondingen overgebracht naar het AZ Vesalius.

De verkiezingsuitslagen in Tongeren

In Tongeren zijn vandaag 24.826 personen naar de stembus getrokken. Hiervan stemden er 1.682 blanco of ongeldig.

Lees meer...

Rommelmarkt in Berg

Vandaag kan je in Berg terecht voor een rommelmarkt. Het Feestcomité Berg vzw mag 60 standhouders begroeten verspreid over Gilliswinhof en de Godensteenstraat. Namiddag komt een dixielandband optreden. “Deze eerste Bergse rommelmarkt is er op algemene aanvraag gekomen. Het brengt leven in de brouwerij en het versterkt de contacten met mensen buiten Berg”, vertelde voorzitster Marie-Claire Loix. De toegang is gratis.

Moeder der verkiezingen

Vandaag trekken bijna 8 miljoen +18-jarigen verplicht naar de stembus voor verkiezingen op drie niveaus: federaal, regionaal en Europees. Het is al 15 jaar geleden dat de 3 verkiezingen samenvallen op dezelfde dag. Voor Europa zijn er 751 parlementsleden nodig, hiervan moeten we 21 Belgen, waarvan 12 Vlamingen kiezen. Voor het federaal parlement moeten we 150 kamerleden kiezen en op regionaal niveau moeten we 124 parlementsleden kiezen. Stemmen kan nog tot 14u. In Tongeren moeten meer dan 22.500 inwoners hun stemplicht vervullen in één van de 36 kiesbureaus. De stemmen worden deze namiddag in het College geteld door 3x12 telbureaus: 11 voor Tongeren en 1 voor Herstappe.

Knokpartij Grote Markt

Zaterdagochtend heeft er opnieuw een vechtpartij plaatsgevonden in een café op de Grote Markt. Ditmaal aan de Bellagio Bar. Rond 02u30 raakte enkele bezoekers van de Barvenu met ontbloot bovenlijf slaags met mekaar. De politie werd erbij gehaald om de gemoederen te bedaren.

6de Pelgrimage naar Maria

Vandaag werd de 6de editie georganiseerd van de 'Pelgrimage naar Maria, Oorzaak Onzer Blijdschap'. Ruim 310 wandelaars hadden ingeschreven voor een bezinnings- en gebedstocht vanuit verschillende startplaatsen naar het Genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw in de basiliek. In Tongeren werden de deelnemers hartelijk onthaald in de feestzaal van viio-Humaniora aan de St-Truidersteenweg. Van daaruit ging het in optocht naar de OLV-Basiliek voor de Pelgrimsmis opgedragen door deken Palmans.


BEWOGEN TONGEREN in cc De VELINX

Deze namiddag viert cc De VELINX haar 20-jarig bestaan met een open huis én tegelijkertijd de voorstelling van de nieuwe seizoensbrochure. Dit verjaardagsfeest wordt gevierd met een speciale editie van BEWOGEN TONGEREN. Speciaal omdat het cultuurcentrum alle hoeken van het gebouw – tot het bureau van de directeur toe - openzet voor meer dan 10 verschillende voorstellingen. Hierbij enkele sfeerbeelden.


Kleuterdansen op Paspoel

N.a.v. de ‘Week van de Opvoeding’ met als thema ‘Beweging’ werd deze voormiddag een sessie ‘Kleuterdansen’ georganiseerd in PC Sint-Maternus. Het initiatief van de opvoedingswinkel Zuid-Limburg i.s.m. De Schakelaar lokte niet de grote massa. “Het blijft voor deze mensen een hele barrière om te doorbreken, maar de kindjes bloeien hier helemaal open en daar doen we het voor”, vertelde Guido Degraen (De Schakelaar).

Eurosys Ministore

Het IT-bedrijf Eurosys Megastore dat gevestigd is op T-Forum heeft een Ministore geopend in het centrum: in het pand in de Sint-Truiderstraat waar eerder juwelier ‘De Goede Tiktak’ was gevestigd. Deze locatie zal gebruikt worden tijdens speciale activiteiten in de stad.

Twee Tongenaren op ‘Bewogen Tongeren’

Vandaag kan je in cc De VELINX terecht voor ‘Bewogen Tongeren’, een ideale gelegenheid om kennis te maken met het nieuwe cultuurseizoen waarin zelfs twee Tongenaren hun debuut maken: Actrice en theatermaakster Laurence Stas gaat in het najaar in première met haar eerste voorstelling, de monoloog ‘The Time of my Life’. Een theaterstuk over stervensbegeleiding en begrafenisrituelen. Een jaar lang nam ze de laatste levensfase en het stervensproces onder de loep. Geïnspireerd door de gesprekken met hulpverleners binnen de palliatieve zorgen, familieleden en stervenden, keerde ze terug naar haar eigen familieverhalen en gebruikte deze als vertrekpunt voor deze intieme voorstelling. Laurence studeerde in 2013 af aan het Lemmens-Instituut. In het verleden speelde zij ook bij het Tongers Nieuw Theater. Op BEWOGEN TONGEREN brengt zij in try-out een eerste korte versie.
Nog meer talent van eigen bodem is Michiel Cox. Hij studeert momenteel nog  aan de Toneelacademie in Maastricht (performance art) en werkt onder de auspiciën van de Queeste en in samenwerking met de A20-architecten aan een ‘lecture performance’ rond architectuur en de wereld van de haute finance. Op BEWOGEN TONGEREN krijgen we met ‘Kathedraal’ #1 ATRIUM (theater) een eerste fragment te zien van deze toch wel bijzondere en eigenzinnige vorm van theater.


Clochard in de Pub

De folkgroep Clochard verzorgt vanavond een optreden in de Pub. Ze zijn te gast op het slotevent van Groen Tongeren. “Dit evenement is bedoeld om de laatste twijfelaars over de streep te trekken”, vertelde Ruben Stassen. “Frontman David Dessers van Clochard is een Tongenaar die voor Groen zetelt in de gemeenteraad van Leuven”.

Affiches voor 't Pomphuisje

Het oudercomité van GBS ’t Pomphuisje in Nerem geeft de strijd nog niet op. Volgend schooljaar moet de dorpsschool afslanken door de afschaffing van de tweede en derde graad. De ouders vrezen dat hierdoor de school op zeer korte termijn dreigt te verdwijnen. Omdat ze geen spandoeken aan de schoolgevel mogen bevestigen, zijn ze nu met een affichecampagne in het dorp gestart. “We willen samen met alle inwoners een krachtig signaal geven aan het stadsbestuur”, vertelt Jo Vanherf. “De affiche hangt intussen al op verschillende plaatsen in het dorp, dit wil zeggen dat er toch veel mensen niet akkoord zijn met de beslissing.  Door het wegvallen van een school, verdwijnt vaak ook het leven uit een dorp. Wij willen dit ten alle kosten vermijden. Er is nog altijd geen duidelijkheid wat er volgend schooljaar met onze kinderen gaat gebeuren. Tot nu toe is er een brief meegegeven aan de kinderen, dat er een bus komt van Nerem naar Piringen. Het uur van vertrek van de bus en wanneer de kinderen terug naar huis komen weten wij nog steeds niet. Over de samenwerking met de school in Mal wordt niet meer gepraat, dit zou op termijn gebeuren maar niemand weet wanneer. De schepen van onderwijs vindt het blijkbaar niet meer nodig hierover een infoavond te houden. Volgens hem is Nerem een vergrijsd dorp waar een school niet aan de orde is”, besluit Vanherf.

Pelgrimage naar Tongeren

Morgen vindt de 6de editie van de Pelgrimage naar Tongeren - Maria, Oorzaak onzer Blijdschap plaats.
Deelnemers kunnen kiezen tussen 7 vertrekplaatsen met een afstand van 5 tot 50 km.
*Genk –Alden Biesen
*Bilzen
*Wellen – Vliermaal
*Sint-Truiden – Helshoven
*Voeren – Maastricht - Bassenge
Onderweg kan er vanuit de tussenliggende gemeenten worden vertrokken.
Verder zijn er 2 korte afstanden voorzien:
*Beukenbergroute
*Sint-Gillisroute: dit is een begeleide pelgrimswandeling met enkele ‘stiltemomenten’ onderweg.

Lees meer...

Jos Roofthooft zingt voor Neos

Het optreden van zanger, entertainer en moppentapper Jos Roofthooft was voor Neos Tongeren weer een schot in de roos. Vanaf de eerste minuut zorgde Jos voor de nodige stemming en genoten de 55 leden ten volle  van de liederen uit de oude doos, de komische verhalen over de tijd van toen en uiteraard de vele moppen. Het lachen werd even onderbroken bij het horen van het door Jos zelf geschreven  lied ‘Ode aan moeder’.  Een van de vele aanwezige moeders werd door Jos letterlijk in de bloemetjes gezet. Nadien genoten de aanwezige leden van koffie en taart en kon de CD,  waarvan een groot deel ten goede komt aan klavertje 3, aangekocht worden. Gezien het grote succes werd Jos meteen vastgelegd voor een optreden tijdens de Nieuwjaarsmeeting van januari 2015.

Nieuw kapsalon in SIBBO

Vanavond werd in het SIBBO het nieuwe klantenkapsalon ‘Si-beau’ ingehuldigd. Hiervoor werd de vroegere leraarskamer opgeofferd. De inrichting nam twee jaar in beslag en gebeurde volledig via eigen middelen. Er kunnen wekelijks 25 klanten terecht: elke schooldag, behalve op woensdag en dat zonder afspraak. “Ons vorige kapsalon bevond zich op de eerste verdieping en dat was niet ideaal voor de wat oudere klanten”, vertelde directeur Leo Bocken.


Bewogen Tongeren

Op zaterdag 24 mei kan men vanaf 14u alle verkiezingskoorts naast zich neerleggen en zich gewillig laten onderdompelen in een feestelijk cultuurbad in cc De VELINX, die dan haar 20-jarig bestaan viert met een open huis én tegelijkertijd het nieuwe seizoen voorstelt. Dit verjaardagsfeest zal plaatsvinden in De VELINX in de vorm van een speciale editie van BEWOGEN TONGEREN. Speciaal omdat ze alle hoeken van het gebouw – tot het bureau van de directeur toe - openzetten voor meer dan 10 verschillende voorstellingen. Speciaal omdat ze al een tipje van de sluier lichten van het nieuwe programma: verschillende acts die op BEWOGEN TONGEREN te zien zullen zijn, komen in het volgende seizoen langs met de volledige versie van hun voorstelling. Speciaal omdat er tijdens deze editie ook twee Tongenaren in try-out hun eerste eigen voorstelling aan het publiek zullen voorstellen: Laurence Stas en Michiel Cox, die letterlijk opgegroeid zijn samen met de VELINX. Speciaal omdat zij ook de nieuwe generatie met de werking willen laten kennismaken en uitpakken met een uitgebreid programma op maat voor jongeren en kinderen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis komen mee feesten. Anderen betalen slechts 5 euro. Speciaal omdat ze in primeur ook de nieuwe seizoensbrochure 2014-2015 voorstellen. Speciaal omdat ze afsluiten met een gratis slotconcert in het VELINX Kafee.

Lees meer...

20 jaar De VELINX

Op zaterdag 28 mei 1994 werd cultuurtempel cc De VELINX officieel ingehuldigd. Toenmalig directrice Barbara Wyckmans veroorzaakte 20 jaar geleden bijna een tsunami in het Tongerse culturele veld door uit te pakken met een ambitieus programma. In geen tijd stond Tongeren op de culturele kaart. Nieuwe talenten werden gelanceerd, gevestigde waarden geprogrammeerd, must-see voorstellingen in het aanbod opgenomen. Naast een indrukwekkend aanbod werden ook nog eens initiatieven als BEWOGEN TONGEREN, VIVA VELINX en De Ne9ende Maand ontwikkeld. De pijlers uit de begindagen vormen nog steeds de kern van het VELINX-profiel: een sterk artistiek profiel dat zich zowel tot de marge als tot de brede kern van het podiumlandschap richt. Een huis gebouwd op stevige fundamenten die zowel de geïnteresseerde cultuurliefhebber, de meerwaardezoeker als de liefhebber van een avondje uit op zijn wenken bedient. “De drempel laag, de lat hoog” is sinds jaar en dag het motto van het Tongerse cultuurcentrum. Vorig seizoen steeg het aantal toeschouwers (van 23.300 naar 24.650) en een recordaantal zo goed als uitverkochte voorstellingen (50 van de 144 podiumvoorstellingen hadden een bezetting van 85% of meer). Ondanks de financiële crisis verkeert de VELINX dus in een hoogconjunctuur, een evolutie die werd ingezet vanaf het seizoen 2008-2009. Toen werd de vzw omgevormd in een stedelijke dienst. De VELINX is er klaar voor om nog eens 20 jaar te kiezen voor kunst.

Verlengstuk aan wedstrijd 'Win je Winkel'

De winnaar van de wedstrijd ‘Win je Winkel’ werd op 9 mei bekendgemaakt (foto). Vicky Jossa uit Tongeren zal eind augustus de deuren van haar handelszaak ‘Happy Eco Baby’ openen. Na de lancering van de wedstrijd ‘Win je Winkel’ registreerden liefst 16 potentiële handelaars hun deelname. Hiervan werden 5 finalisten geselecteerd die hun concept en businessplan uitgebreid konden toelichten aan de vakjury. Ook bij de overige kandidaten zat er nog heel wat potentieel. “We planden daarom op korte termijn een contact met alle deelnemers aan de wedstrijd die interesse hebben om in Tongeren alsnog een eigen zaak te starten. Ondertussen werden alle kandidaten persoonlijk gecontacteerd om te polsen naar hun verdere toekomstperspectieven. We willen hen hierbij de mogelijkheden aanreiken die de stad biedt (opstartpremie, subsidie renovatie handelspanden,…) en hen actief bij staan in de eventuele opstart van een nieuwe handelszaak”, vertelt Guy Schiepers, schepen van Economie. Het stadsbestuur hoopt hiermee een vervolg te kunnen breien aan de tweede editie van de wedstrijd ‘Win je Winkel’.

'Ambi-pas' in Sint-Truiden

Het idee van de Tongerse Ambi-pas krijgt nu ook navolging in Sint-Truiden. Daar werd gisteren de ‘Shop & Citykaart’ voorgesteld tijdens de ‘Ladies City Day’. Vanaf 1 oktober kan je met deze klantenkaart bij de lokale handelaars punten bijeensprokkelen. In Sint-Truiden gaat men nog een stap verder: daar wordt 5 jaar lang, elke maand, een auto verloot onder de shoppers!

Ambiorix met T-shirt

Vorige nacht hebben onbekenden Ambiorix een T-shirt aangetrokken. Zou hij hierdoor voorbereid zijn om voor de Rode Duivels te supporteren? De lokale politie weet voorlopig nog niet wie er achter deze verkleedpartij zit.

18 Tongerse kandidaten

Wie zondag naar de stembus trekt, kan kiezen tussen maar liefst 18 Tongerse kandidaten: 9 voor het Vlaams Parlement, 8 voor het Federaal Parlement en 1 voor het Europees Parlement. Hiervan staan er 10 bij de effectieven en 8 bij de opvolgers. Groen spant de kroon met 5 kandidaten. Het merendeel zetelt nu al in de gemeenteraad: 5 leden van het schepencollege en 7 raadsleden.

Lees meer...

Kiwanis-dames steunen Ter Heide

Tijdens hun maandelijkse bijeenkomst in Het Magazijn in Bilzen hebben de dames van Kiwanis Amicitia Tongeren een cheque van 3.000 euro overhandigd aan de directeur van Ter Heide, campus Henisberg. Het is de opbrengst van hun buffet in Alden Biesen. Het geld zal gebruikt worden voor de verfraaiing van de snoezelruimte. De serviceclub heeft dit werkjaar nog meer sociale doelen gesteund: o.a. de fietstocht voor ‘Kom op tegen Kanker’, een Marokko-project, Special Olympics Belgium en Artsen Zonder Grenzen.

Erosiewerken in Sluizen

De modderoverlast in Sluizen als gevolg van de hevige onweersbui op donderdagavond 24 april (foto) toonde wederom de noodzaak van erosiebestrijding aan. Hoewel er in Sluizen al veel maatregelen gerealiseerd werden, zijn er nog bijkomende ingrepen nodig. De stad Tongeren diende daarom vorig jaar al een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid voor het aanleggen van 2 waterbufferende drempels in de Diepenstraat. Deze drempels moeten het water (en de modder) dat tijdens hevige regenbuien van de akkers via de Diepenstraat naar de Millerweg stroomt, opvangen. De Vlaamse Overheid keurde een subsidie van 31.695 euro goed. De aanbestedingsprocedure zal weldra gestart worden. In afwachting van de uitvoering zal de Diepenstraat tijdelijk afgezet worden met strobalen om de modder tegen te houden. Bovendien werden er ook twee bijkomende dwarsroosters aangelegd in Sluizerbroek die het water van de weg moeten afvoeren naar de Jeker.

Lees meer...

VERO-project op Nieuw-Tongeren

Gisteren en vandaag hebben 331 zesdejaars van de 15 Tongerse basisscholen deelgenomen aan het jaarlijkse VERO-project van de lokale politie van Tongeren-Herstappe. Via deze VerkeersEducatieve Route werden de leerlingen wegwijs gemaakt in het echte verkeer. In totaal werden 32 personen ingeschakeld om alles in goede banen te leiden: agenten, jeugddienst, signalisatiedienst, federale politie, de firma Hödlmayr (HN-Autotransport), stadsbestuur en verschillende vrijwilligers. Mobiliteitsschepen Eddy Manet is de twee dagen langsgekomen om de jonge fietsers een hart onder de riem te steken. Het project omvatte: Het 'Grote Fietsexamen’ waarvoor de woonwijk Nieuw-Tongeren als lesgebied werd ingericht, een avontuurlijk mountainbike parcours, een dode-hoek project dat bestond uit een filmvoorstelling in de kantine van de schietstand en een uitleg langs een echte vrachtwagen d.m.v. het dode-hoekzeil, een behendigheidsparcours en een begeleide fietstocht van ongeveer een 12km langs een verkeersarm parcours. Het theoretisch gedeelte van het project werd vooraf in elke klas behandeld.


Lekkerste mama in Viio Nijverheid


In Viio Nijverheid gaat vandaag alle aandacht naar een medewerkster van het secretariaat: Wendy Timmers. De 32-jarige dame uit Alken werd door Q-music tot ‘Lekkerste Mama van Vlaanderen’ verkozen. De moeder van twee kinderen houdt er niet alleen een shoppingbudget van 10.000 euro aan over, maar ze prijkt deze week ook op de cover van P-magazine. De winnares werd gekozen tijdens een wedstrijd met voorrondes in de studio van Q-music en een finale op vrijdag 9 mei in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas. Na de voorrondes bleven er nog vier finalistes over: Wendy uit Alken, Conchita uit Antwerpen, Jill uit Sint-Pauwels en Nathalie uit Beerse. Na een liveshow met defilés in galakledij, secretaresse-outfit en bikini én moeilijke vragen van de vier juryleden (Stan Van Samang, Kürt Rogiers, Luk Wyns en P-hoofdredacteur Jeroen Denaeghel) werd uiteindelijk Wendy de Lekkerste Mama.