Bewogen Tongeren

Op zaterdag 24 mei kan men vanaf 14u alle verkiezingskoorts naast zich neerleggen en zich gewillig laten onderdompelen in een feestelijk cultuurbad in cc De VELINX, die dan haar 20-jarig bestaan viert met een open huis én tegelijkertijd het nieuwe seizoen voorstelt. Dit verjaardagsfeest zal plaatsvinden in De VELINX in de vorm van een speciale editie van BEWOGEN TONGEREN. Speciaal omdat ze alle hoeken van het gebouw – tot het bureau van de directeur toe - openzetten voor meer dan 10 verschillende voorstellingen. Speciaal omdat ze al een tipje van de sluier lichten van het nieuwe programma: verschillende acts die op BEWOGEN TONGEREN te zien zullen zijn, komen in het volgende seizoen langs met de volledige versie van hun voorstelling. Speciaal omdat er tijdens deze editie ook twee Tongenaren in try-out hun eerste eigen voorstelling aan het publiek zullen voorstellen: Laurence Stas en Michiel Cox, die letterlijk opgegroeid zijn samen met de VELINX. Speciaal omdat zij ook de nieuwe generatie met de werking willen laten kennismaken en uitpakken met een uitgebreid programma op maat voor jongeren en kinderen. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis komen mee feesten. Anderen betalen slechts 5 euro. Speciaal omdat ze in primeur ook de nieuwe seizoensbrochure 2014-2015 voorstellen. Speciaal omdat ze afsluiten met een gratis slotconcert in het VELINX Kafee.

Programma:

DE ROOVERS - tekstlezing ‘Alsemkomt’ (theater)

De Roovers brengen in primeur een tekstlezing van hun volgende productie en ze brengen schoon volk mee. Zowat de volledige cast komt naar Tongeren en ook een zekere Mauro.

LAURENCE STAS – The Time of my Life/try-out (theater) De Tongerse Laurence Stas zal in het najaar in de VELINX in première gaan met haar eerste voorstelling, de monoloog ‘The Time of my Life’ (werktitel). Een aangrijpende tekst over verdriet, afscheid en de rituelen die horen bij het overgaan van het eindige in het oneindige.

MICHAEL VAN PEEL – Korte Midjaarsconference (humor)

Een beetje het tegenovergestelde van andere eindejaarsconferenciers, maar daarom zeker niet minder grappig. In januari 2015 zal hij terugblikken op 2014 in ‘Michael overleeft 2014’.

THEATER FROEFROE – De man van Borneo (familie, humor en horror, vanaf 8 jaar)

Een intens bevreemdende kijkervaring. We volgen onze ontdekkingsreizigster tijdens haar bloedstollende tocht bij de koppensnellers van Borneo.

LUDO & SEPPE MARIËN - Bayanduwo ‘alla festa’ (muziek/klassiek)

Twee bayans. Twee concertaccordeons. Vader & zoon. Ludo Mariën zit al jaren in het professionele accordeonvak en trekt nu de muzikale wereld in met Seppe Mariën.

VITALSKI – Daar sta iemand (humor)

Met deze unieke voorstelling grijpt Vitalski integraal terug naar zijn oerwortels: de eenvoudige, krankzinnige vertelling zonder poespas.

MICHIEL COX – Kathedraal #1 ATRIUM (theater)

Tongenaar Michiel Cox studeert momenteel nog aan de Toneelacademie te Maastricht (performance art) en werkt onder de auspiciën van de Queeste en in samenwerking met de A20-architecten aan een ‘lecture performance’ rond architectuur en de wereld van de haute finance.

TAL EN THEE – Uit een doosje (familie, vanaf 2 jaar)

In een levensgrote kijkdoos blader je als toeschouwer door plaatjes, flarden en herinneringen uit een mensenleven. Het ganse leven in 4 minuten!

THEATERCOMPAGNIE DEFDEF – VIP Velinx in Problems (zoektocht, vanaf 6 jaar)

Een hilarische theaterdetective doorheen het hele VELINX-gebouw! Er klopt iets niet in de VELINX! Een dappere padvinder wil daar iets aan doen en trommelt kinderen op om hem te helpen.

EXPO MEDIA, ARTS & DESIGN-FACULTY - KHLIM-PXL - Vervreemding, expo

Met deelname van de studenten Productdesign, Grafisch Ontwerp, Fotografie, Animatie en de Vrije Kunsten van de KHLim in Genk en PXL in Hasselt.

KIP VAN TROJE, Reizend Speeltheater – Poëtisch kapsalon (familie)

Het ‘Poëtisch kapsalon’ betovert iedereen met een gek, grappig, eigenaardig of donzig kapsel. Van wachtrij tot klant: iedereen hoort gedichten, kan meezingen met de staartjes-rap, luistert naar verhaaltjes of speelt mee met een knip-en-krol-woordspel!

PIKZPALACE – Boucherie Bacul (straattheater)

Binnenin oogt de wagen ouderwets en onderkomen. Een echte slagerskraam, maar zonder vlees. Straattheater voor jong en oud, rechtstreeks van de bovenste plank!

HERLINDE VERJANS & THOMAS VAN GEELEN – Bréval, Beethoven & Glière (klassiek)

Twee aanstormende talenten uit de wereld van de klassieke muziek brengen een bondig, fris programma met werk van J.B. Bréval, L. Van Beethoven en R. Glière.

ALONG COMES MARY – Afsluitend concert (muziek, rock)

Een schitterend afsluitconcert voor jong en oud. Tijdloze muziek uit vervlogen tijden gebracht door een strakke live band en een dijk van een frontvrouw. Hits uit de jaren ’40, ’50 en ’60 worden nieuw leven ingeblazen!