Brandweer oefent op basiliek

Het klimteam van de brandweer was vandaag in de weer op en in de basiliek. In de voormiddag hebben ze op de buitengevels struiken en onkruid verwijderd. Namiddag hielden ze een evacuatieoefening in de toren. Tot slot werd de brandweerladder voor de toren getest.


Hommage aan Florent Pevée

Gisteren werd in de Hasseltse Muziekodroom hulde gebracht aan Florent Pévee. De Tongerse muzikant overleed  precies één jaar geleden bij een tragisch ongeluk: hij kwam op de Hasseltse Ring onder een bus van De Lijn terecht. Op zijn zestiende werd Pevée gitarist bij The Powerkrauts, een garagepunkgroep uit Tongeren waaruit later Kabul is gegroeid. Toen het noodlot toesloeg was Florentvier maanden samen Lien Moris, frontvrouw van de band Piquet. Florent ‘Floky’ Pevée (22) was frontman van Kabul Golf Club en bassist bij The Rott Childs.  Na het ongeval hield Kabul Golf Club op te bestaan. Als eerbetoon werd de laatste plaat op vinyl uitgebracht. Voor de rerelease werd een uniek kunstwerk gemaakt onder de titel ‘Ceci, N”est pas un Disque’ met nieuw artwork, een fotomagazine én nieuwe muziek. Speciaal voor de gelegenheid namen The Sore Losers, Polaroid Fiction, Little Trouble Kids, Piquet, Raketkanon, The K en Rise and Fall eigen versies op van Kabul Golf Club-nummers.


Lauwenaren krijgen kerstboom


Dankzij de Dorpsraad hebben de inwoners van Lauw voor het tweede jaar op rij een kerstboom gekregen. Vandaag werden 250 dennen gratis aan huis bedeeld. “Wij gebruiken de opbrengst van ons winterfeest om de straten van Lauw in een fantastische kerstsfeer te dompelen. Bijna 70% van de gezinnen doet mee aan onze actie en zet de kerstboom met de led-lichtjes op de stoep”, weet schepen Patrick Jans. “Omwille van het dreigende stroomtekort hebben wij ervoor gekozen om alle deelnemers een timer gratis ter beschikking te stellen zodat wij ervoor kunnen zorgen dat de bomen van 17 tot 23u zullen verlicht zijn en de led-lampjes niet onnodig de hele nacht blijven branden”.

 

Carnavalszitting Teungerse Zwoan

De Orde van de Teungerse Zwoan houdt vanavond zijn carnavalszitting. Zaal Concordia is tot de nok gevuld voor deze grandioze showavond met zang, dans en humor. ‘Belleman’ Hugo Frans huppelt op krukken rond, wegens nieuwe heup, maar dat kan de pret niet drukken. Het 'Marcelleke', de trofee voor een verdienstelijk persoon, gaat dit jaar naar Cathy Croughs want zij heeft de ‘Zwoanedaasmeriekes’ danspasjes aangeleerd. Er zijn nog optredens door o.a. Yves Seghers en ‘De koning van de polonaise’ Christoff.


10 jaar Confrerie Tungrorum

De Confrerie Tungrorum viert vanavond zijn eerste decennium. Dat geschiedt via een mis in de kapel van Sint-Gillis, voorgegaan door eredeken en erelid Stef Nouwen. Nadien is er een souper in feestzaal De Infirmerie. Er werden twee nieuwe leden aangekondigd: Albert Strauven en Arnould Grommen.  Normaal is 11 een heilig getal bij de carnavalisten, maar voorzitter Julien Van Heers kon het niet meer houden om te wachten tot volgend jaar. Hij heeft ook nog een verrassing in petto: “Voor de eerste keer zal ons nieuw erelid een vrouw zijn”. Rara?

Nieuwe webwinkel met digitale kaarten

Tongenaar Koen is al jaren actief als grafisch ontwerper en cartograaf. Begin dit jaar heeft hij de deuren geopend van zijn nieuwe webwinkel One Stop Map (Vector Map).
"One Stop Map was een idee waar ik al jaren mee speelde. Ik maak reeds meer dan 20 jaar kaartmateriaal aan voor diverse uitgeverijen en wilde daar graag iets mee doen. Het is een webwinkel geworden voor zogenaamde Vector Maps. Een Vector Map of vectoriële kaart is een kaart die kan geopend worden in een tekenpakket als Adobe Illustrator. Door middel van lagen is het gemakkelijk voor de gebruiker om net die dingen te tonen die hij belangrijk vindt. Momenteel staan er reeds meer dan 300 kaarten in de winkel."
Koen heeft de bedoeling van deze kaarten wereldwijd aan te bieden en koos er daarom voor om alles in de Engelse taal op te stellen.
"Door in het Engels te werken kan je veel meer gebruikers bereiken. Engels is nu eenmaal een wereldtaal."
Op termijn is het de bedoeling van de website te laten doorgroeien tot een portaal voor alles wat met kaarten te maken heeft.
One Stop Map (Vector Map)

Sint in de bib

Op dit ogenblik vindt in bibliotheek De Velinx de jaarlijkse sinterklaasshow plaats. Er zijn 60 kinderen tussen 1 en 9 jaar ingeschreven. Ze worden verwend met een snoepzak gevuld met o.a. een mandarijntje, speculaas en chocoladen munten.

Kerststal basiliek

Deze week werd de laatste hand gelegd aan de kerststal in de basiliek. ‘Pikman Tony’ en zijn team zijn er ook nu weer in geslaagd met een vernieuwde opstelling voor de dag te komen. Een achttal personen zijn sinds 12 november elke avond druk in de weer geweest om alles in elkaar te knutselen. Het resultaat mag gezien worden: in de kerststal wordt elke week een ander tafereel uitgebeeld. Verder kan je genieten van een herberg die volzet is, de schrijnwerkerij van Jozef, een wensput en zelfs een draaiend waterrad en levende vissen. Peter Wirix zorgde voor de tuinaanleg. In de schapenweide kunnen kinderen zich neer nestelen om naar een kerstverhaal door Viviane Vossen te luisteren.
De ontwerpers hebben heel veel plezier beleefd. Woensdagavond mocht de deken het geheel inhuldigen in bijzijn van een levende kribbe. De stal is nog t.e.m. 6 januari dagelijks gratis te bewonderen. Er ligt een boek om reacties in neer te pennen.


Kerstnocturne in Henis

De uitbaters van Vanclee Bloemen en La Maison de Jeanne organiseerden deze avond voor de eerste keer een gezamenlijke Kerstnocturne in hun handelszaken langs de Bilzersteenweg. Om de bezoekers culinair te verwennen deden ze beroep op Het Apostelhuis, Olio Vino, Melicatessen en banketboetiek Meyers.


 

Vergadering rond Fioretti

De vertolkers van het Fioretti-spel dat n.a.v. de Kroningsfeesten in het begijnhof wordt opgevoerd, hebben vanavond de koppen bij elkaar gestoken in de Jeugdherberg. “We willen in juli 2016 hetzelfde spel brengen, maar dan nog beter en nog heiliger”, vertelde coördinator Willy Stulens. Daarom zullen er verschillende werkgroepen worden opgericht zoals: decor – kledij – acteurs – geluid en licht. Wie zich geroepen voelt, mag zich aanmelden.

Minister Vandeput op bezoek

Minister Steven Vandeput, bevoegd voor Defensie en Ambtenarenzaken, was vanavond te gast in de aula van het GRM. Hij kwam er de huidige politieke situatie toelichten op vraag van N-VA Tongeren die hieraan voorafgaand een ledenvergadering organiseerde.


Archiefinventarissen voorgesteld

In PC Sint-Jan werden vanavond drie archiefinventarissen voorgesteld door rijksarchivaris Rombout Nijssen. Het betreft de inventarissen van de archieven van de controlekantoren van het kadaster in Bilzen, Borgloon en Tongeren. De originele stukken kunnen geraadpleegd worden in het rijksarchief in Hasselt. “Dit is heel interessant voor mensen die bezig zijn met het opstellen van hun stamboom. Deze gegevens geven vlees aan het geraamte. Als jouw overgrootvader een landbouwer was, kan je hier te weten komen hoe groot zijn boerderij was, wanneer hij ze heeft verworven en wanneer hij grond heeft bijgekocht”, vertelde Nijssen.


1.200 fakkels op pad

Vanavond hebben zowat 1.200 jongeren uit heel Limburg op een ‘zalige’ manier de advent ingezet. Dat gebeurde met een viering in de basiliek en een fakkeltocht langs de Wallen. De Interdiocesane Jeugddienst (IJD) vzw, afdeling jongerenpastoraal Hasselt en de dienst parochiecatechese hadden alle Limburgse jongeren uitgenodigd voor deze 20ste editie. Ze werden op het Stadhuisplein onthaald. Hier konden ze o.a. kerstversiering in elkaar knutselen of een kerstkaart versturen naar Syrische jongeren. Vervolgens werd de massa in twee verdeeld: de ene groep mocht eerst gaan kijken - luisteren - zingen - bidden in de basiliek o.l.v. bisschop Patrick Hoogmartens. Ondertussen nam de andere helft deel aan de fakkeltocht. Achteraf werd iedereen verwend met een welgekomen beker soep.


Feestverlichting Stadhuis

Ook dit jaar krijgt de gevel van het stadhuis weer een feestelijke aankleding t.g.v. de eindejaarsperiode. Doordat er opnieuw mag geparkeerd worden op het Stadhuisplein, is er geen ruimte meer over voor een kerstboom. Die staat intussen al op de Veemarkt.  

Voorbereiding fakkeltocht

Fakkeltocht
In en rond de basiliek wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor de fakkeltocht van deze avond. Er zijn meer dan 1.100 jongeren ingeschreven voor dit jaarlijkse evenement n.a.v. het begin van de advent.
Verloop van het programma:
19.00 u: Animatief onthaal en thematische sketch op het Stadhuisplein, voor de basiliek van Tongeren (de jongeren gaan op verschillende wijzen aan de slag om de advent feestelijk in te zetten en doen een bijzondere ontdekking…)
19.30 u: In twee groepen afwisselend een vieringsmoment met bisschop Hoogmartens  in de basiliek en een fakkeltocht rond de stad
21.30 u: Feestelijk slotmoment met warme soep.

 

'Een dag met Robby'

Sociaal huis De Semper wil kinderarmoede bespreekbaar maken. Daarom heeft Johnny Vrancken, voorzitter van het sociaal huis De Semper, het prentenboekje ‘Een dag met Robby’overhandigd aan alle Tongerse kleuterscholen. Met dit boekje kan armoede en uitsluiting bespreekbaar gemaakt worden in de klas via een verteltheater, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit het boekje. “De scholen zijn een belangrijke schakel in de strijd tegen armoede. Op maat van kleine kinderen kan Robby een hele generatie kleuters gevoelig maken voor uitsluiting", aldus Vrancken.
‘Een dag met Robby’, gepubliceerd i.s.m. uitgeverij De Eenhoorn, is een prentenboek (4+) van de hand van Kolet Janssen (auteur) en Klaas Verplancke (illustrator). Het verhaal wil kinderen laten kennismaken met armoede en uitsluiting, met anders zijn en ‘er niet bijhoren’. Kinderen leven mee met Robby en ervaren zo herkenbare situaties en beelden van een leeftijdsgenootje dat ‘met minder’ leeft.

Lees meer...

Patrick Leenders volgt Mark Vanherf op

Tijdens de zitting van de gemeenteraad van maandag 24 november heeft Mark Vanherf een verklaring afgelegd dat hij om persoonlijke redenen zijn functie van voorzitter van de N-VA-fractie met onmiddellijke ingang neerlegt. De N-VA-fractie heeft nadien Patrick Leenders aangesteld als nieuwe fractievoorzitter. Patrick Leenders is advocaat in Tongeren. Het bestuur van N-VA, afdeling Tongeren, heeft op dinsdag 25 november in spoedvergadering de voordracht van Patrick Leenders als nieuwe fractieleider goedgekeurd.

SKF investeert in de toekomst

De SKF groep keurde onlangs een investeringsprogramma goed, o.a. voor de bouw van een hoogbouwmagazijn met picking functionaliteit op Tongeren-Oost. Daarnaast zal de vestiging in Tongeren zijn infrastructuur optimaliseren om tegemoet te komen aan de logistieke noden van morgen, alles samen goed voor een investering van 10 miljoen euro.
Al 20 jaar fungeert SKF Logistics Services in Tongeren als hét Europees distributiecentrum van de Zweedse kogellagerfabrikant SKF. Door de jaren heen is het assortiment van de SKF groep uitgebreid met heel wat industriële producten zoals aandrijfriemen, dichtingen, smeermiddelen en mechatronica. “Om voor al deze SKF platformen een efficiëntere oplossing op maat van de klant te bieden, investeren we in nieuwe technologieën en logistieke concepten, waaronder een bijkomend hoogbouw pickingmagazijn (mini-load).”, aldus algemeen directeur Hans Vander Perre. De investeringen bieden een antwoord op de veranderende noden van de markt. Uiteraard krijgt e-commerce daarin een steeds belangrijker aandeel. De oplevering van het project is gepland voor maart 2016.

'Ook getest op mensen' in Tongeren

Het programma ‘Ook getest op mensen’ op één heeft opnames gemaakt in brasserie Intermezzo op de Grote Markt. Voor het item: ‘stress’ werden uitbater Erwin,  kelner Andy en kok Tom gevolgd. Ook cardioloog Dr Tack (a.z. Vesalius) werkte mee aan het programma. Deze reportage kunt hier bekijken.

Gallo-Romeins Museum verwent singles

Het Gallo-Romeins Museum organiseert voor het tweede jaar op rij een evenement speciaal voor singles. De singlesavond ‘Helgå zoekt Hågår / Hågår zoekt Helgå’ van zaterdag 13 december kadert in het thema van de tijdelijke tentoonstelling ‘Vikingen!’. Alleenstaande cultuurliefhebbers kunnen op deze avond niet alleen de tentoonstelling, maar ook elkaar beter leren kennen. Vorig jaar werd dit evenement een groot succes: maar liefst 230 mensen namen deel en genoten van elkaars gezelschap", stelt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens. "Een aantal koppels hebben toen elkaar gevonden. Eén ervan liet ons weten binnenkort te zullen trouwen. Ook hieruit blijkt de kracht van cultuur”, besluit de gedeputeerde. “Het zou mooi zijn als er ook dit jaar nieuwe vriendschapsbanden of liefdesrelaties ontstaan", vertelt Esther Thys, event- en projectcoördinator van het GRM.  Het museum richt zich met dit evenement op alleenstaande volwassenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.
Inschrijven kan nog tot 5 december via de website www.singlesnight.be.

Onderhoudswerken Romeinse Kassei

Vrijdag start het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg vanaf 7 uur met onderhoudswerken op de Romeinse Kassei. De werken omvatten het affrezen van de bestaande asfaltverharding en het plaatsen van een nieuwe asfaltverharding en belijning. Gedurende deze dag is het niet mogelijk de woning binnen de werfzone met de auto te bereiken of te verlaten. Indien u uw wagen die dag nodig heeft, moet u deze vóór vrijdagochtend 7 uur buiten de werfzone parkeren. Het doorgaand verkeer moet deze omleiding (groene lijn) volgen in beide richtingen: Sint-Truidersteenweg - Ring - Koninksemstraat en -steenweg - Paardsweidestraat - Romeinse Kassei.

Nieuwe kerstverlichting

Er hangt nieuwe kerstverlichting in de Tongerse handelsstraten. De voorbije jaren werd gekozen voor moderne kerstverlichting in koude kleuren. Dit jaar opteerde het schepencollege voor een meer natuurlijke variant met veel groen en warme LED-verlichting die zorgt voor extra gezelligheid in het centrum. Door te kiezen voor energiezuinige LED-verlichting dragen ze hun steentje bij om een mogelijke elektriciteitsafsluiting te voorkomen.

Jaarverslag 2013

Het jaarverslag 2013 is klaar. Hieruit blijkt dat:
- er 30.636 inwoners waren op 31 december en 13.461 gezinnen
- er 1.635 inwoners met een vreemde nationaliteit waren
- er 86 verschillende nationaliteiten waren: waarvan 618 Nederlanders, 92 Duitsers, 82 Italianen, 36 Fransen en 27 Spanjaarden
- er 285 geboortes werden geregistreerd, 283 overlijdens en 115 huwelijken
- er 107 GAS-boetes werden uitgeschreven, waarvan 29 voor zwerfvuil
- er 1.200 brandweerinterventies waren; geen grote rampen of extreme noodsituaties
- er 79,03 kg huisvuil per inwoner werd opgehaald
- er bij het gemeentepersoneel 7 aanwervingen waren, 10 pensioneringen en 4 contracten werden beëindigd
- er aan de stad 76,30 VTE ‘handarbeiders’ en 156,40 ‘hoofdarbeiders’ in dienst waren
- er 214.997 euro besteed werd aan maaibeurten en snoeiwerken, 200.000 euro aan het reinigen van het stadscentrum en 345.305 euro aan het onderhoud van perken en plantsoenen.

Fakkeltocht

De 20ste editie van de jaarlijkse fakkeltocht van Jongerenpastoraal Vlaanderen vindt nu vrijdag in Tongeren plaats. Dat gebeurt i.s.m. de plaatselijke jeugdbewegingen, volwassenverenigingen, het dekenaat en de stad. Er worden meer dan duizend jongeren uit heel Limburg verwacht om op een bijzondere manier de advent in te zetten.
Programma:
18.45 u. aankomst - Tongeren
19.00 u. opening op het Stadhuisplein
19.30 u. kijken - luisteren - zingen - bidden - fakkeltocht
21.30 u. slotmoment met warme soep
22.00 u. einde
De deelnameprijs is €10. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Patrick Dewael niet machtigste Limburger

Politicus Patrick Dewael is net als vorig jaar de enige Tongenaar die voorkomt in de lijst van de ‘100 Machtigste Limburgers’. Hij strandt ditmaal op de 7de plaats. In de vorige editie haalde hij net de top 5. Morgen weten we of minister Jo Vandeurzen zichzelf opvolgt.

Schoorsteenbrand Romeinse Kassei

Even voor 20u is de brandweer moeten uitrukken naar de Romeinse Kassei. Bij aankomst bleek het om een schoorsteenbrand te gaan. De bewoners waren thuis en bleven ongedeerd. Ze hadden de houtkachel aangestoken. De ladderwagen werd ingezet om het stookkanaal vrij te maken.


Spoorwegviaduct is terug open

Om 10u10 is het spoorwegviaduct in de Jaminéstraat weer opgesteld voor alle verkeer. De weg was sinds gisteren 15u30 afgesloten door een groot waterlek. Arbeiders van De Watergroep en de AWV hebben de ganse nacht doorgewerkt om de leiding te herstellen. Om 07u werd de onderste asfaltlaag aangebracht en om 08u30 de toplaag. De brandweer heeft vervolgens het wegdek gereinigd en nu is alles achter de rug.

Nieuws uit de gemeenteraad

Mark Vanherf neemt tijdelijk ontslag als voorzitter van de N-VA fractie. Hij blijft wel in de gemeenteraad. Hierbij de integrale tekst die hij heeft voorgelezen: “Even voor de gemeenteraad heb ik mijn fractie op de hoogte gebracht van het besluit dat ik voor mezelf heb genomen. Uit respect voor deze vergadering houd ik er aan om jullie ook op de hoogte te brengen van mijn besluit, temeer omdat de werking hierdoor toch enigszins wordt beïnvloed.

Ik heb besloten om met onmiddellijke ingang mijn functie als voorzitter van de N-VA fractie in deze gemeenteraad tijdelijk neer te leggen. Dat betekent dat ik wel nog mijn mandaat als gemeenteraadslid zal opnemen, maar dat ik dit minstens voor een tijdje meer van op de zijlijn ga doen.

De redenen hiervoor zijn zuiver persoonlijk:

  • Het heeft niets te maken met zogenaamde perikelen, zoals de pers heeft geschreven.
  • Het heeft niets te maken met de N-VA als partij, ik ben en blijf er overtuigd lid van.
  • Het heeft niets te maken met mijn overtuiging, ik ben en blijf een Vlaams Nationalist.
  • Het heeft ook niets te maken met Tongeren, ik ben en blijf een Tongenaar en wil meer dan ooit samenwerken met anderen om Tongeren terug op de rails te zetten.

Zoals gezegd zijn de redenen zuiver persoonlijk, maar, en dat schreef de krant wel heel terecht, ik wil inderdaad mijn tijd anders indelen.

Ik blijf echter in de Tongerse politiek. Immers, 20% van de Tongenaren heeft in 2012 de partij en mijzelf hun vertrouwen gegeven. En terecht, want ik denk dat ons N-VA programma van destijds de enige juiste weg is om Tongeren terug de grandeur van weleer te geven.

Daar blijf ik me absoluut voor inzetten. Dat zal tijdelijk iets meer van op de zijlijn zijn, maar daarom, geachte voorzitter, beste collega’s, maar daarom niet minder gedreven”.

Waterlek spoorwegbrug Tongeren – UPDATE

Om 18 uur kwam de stedelijke crisiscel samen in het Praetorium. Hierbij waren burgemeester Patrick Dewael (voorzitter), schepen van Openbare Werken An Christiaens, de politiecommissaris, afgevaardigden van de brandweer, de technische dienst, de dienst noodplanning, de dienst communicatie en de Watergroep aanwezig.
Het lek situeert zich vlak onder de spoorwegbrug in Tongeren. Het gaat om de hoofdverbinding met het waterreservoir in Berg. Op dit ogenblik werkt de Watergroep aan de afsluiting van deze waterleiding. Het is nog niet duidelijk hoeveel huizen tijdelijk zonder water zullen zitten. De stationsbuurt zal alleszins afgesloten blijven tot het lek hersteld is. De Watermaatschappij zal deze avond/nacht doorwerken, tot het lek gedicht is. De oorzaak van het lek is op dit ogenblik nog niet gekend en wordt nog onderzocht.
De omleiding blijft voorlopig voor de beide richtingen in voege. Op dit ogenblik is er een onderzoek aan de gang naar de stabiliteit van het wegdek. Hieruit zal moeten blijken wanneer het desgevallend mogelijk zal zijn om 1 rijvak onder de spoorwegbrug open te stellen voor het verkeer. Er zal dan gewerkt worden met tijdelijke verkeerslichten.
Er werd een nummer opengesteld voor eventuele noodoproepen: 012 800 300 of 100

Waterlek onder spoorwegbrug

Door een lek in de waterleiding onder de spoorwegbrug, is het mogelijk dat delen van Tongeren enige tijd zonder watertoevoer komen te zitten. De medewerkers van de Watergroep zijn ter plaatse om de nodige herstellingen te doen. Ook politie en brandweer zijn ter plaatse. Er geldt een omleiding voor het verkeer dat onder de brug door moet:
- Verkeer dat van Tongeren komt en richting Maastricht moet: Jaminéstraat afgesloten voor alle verkeer. U rijdt via Leopoldwal, Neremweg, Kremersstraat en Viséweg naar Maastrichtersteenweg.
- Verkeer dat van Maastrichtersteenweg Tongeren wil binnenrijden: U rijdt via de Blaarstraat naar de Viséweg. Dan rijdt u door Mal, Nerem en Vreren om zo de Luikersteenweg te bereiken.

Derde weekwinnaar

De actie ‘win elke week uw maandloon met de ambi.pas’ leverde vandaag een derde weekwinnaar op: Christiane Debaer wint een maandloon t.w.v. 1.500 euro in Tongerse cadeuachecques dankzij haar aankoop bij kledingzaak Vestis in de Maastrichterstraat. Volgende week maandag wordt de laatste winnaar uitgeloot tussen alle personen die komende donderdag en zaterdag met hun ambi.pas winkelen bij de ambi.pas deelnemers.

Michelin gids 2015

Deze voormiddag zijn in Gent de Michelinsterren  uitgedeeld. Dit jaar telt ons land 137 sterren, 5 meer t.o.v. 2013. In de 59ste editie van de Michelin gids voor België en Luxemburg krijgen 10 Belgische restaurants (3 in Vlaanderen) en 1 in het Groothertogdom Luxemburg een eerste ster. De nieuwe gids omvat: 3 restaurants van 3 sterren, 17 van 2 sterren en 117 met 1 ster. Er zijn dit jaar geen restaurants die klimmen naar twee sterren, maar 6 restaurants verliezen wel hun ene ster. In Tongeren behouden De Mijlpaal en de Magis elk hun Michelinster.

Rotonde E313 bezet

Rond 09u30 hebben militanten van de socialistische vakbond een tijdlang de nieuwe rotonde t.h.v. het op- en afrittencomplex voor de E313 bezet. Dat leidde tot immense files. Na een klein halfuur werd de blokkade opgeheven.

Provinciale stakingsdag

Het gemeenschappelijk vakbondsfront  organiseert vandaag een 24u-staking in vier provincies: Antwerpen, Henegouwen, Limburg en Luxemburg. In Tongeren wordt er op verscheidene plaatsen actie gevoerd: vakbondsafgevaardigden delen er pamfletten uit om iedereen te sensibiliseren voor de algemene staking van 15 december. Dit is het geval op het industrieterrein Tongeren-Oost t.h.v. de twee toegangswegen. Ook aan de poort van Sita als Evapco staat er een stakerspiket. Op Overhaem zijn de twee toegangswegen afgesloten m.b.v. immense strobalen. Leden van VSOA hebben een spandoek ontworpen met een afbeelding van het laatste avondmaal: de apostelen zijn vervangen door ministers. Aan de gevangenispoort staat een stakerspiket en aan de stelplaats van De Lijn wordt de toegang geblokkeerd.


Sint in Volkshuis

Deze namiddag komt de Sint op bezoek in zaal Volksontwikkeling en hij heeft voor ieder kind wat lekkers mee.  “We hebben 150 kaarten in voorverkoop verkocht. Dankzij onze sponsors B&B Riposo (Bart Princen) en café ’t Gerechtshof (Eddy Manet) krijgt elk kind een zak snoep en 4 speelgoedjes. Benny & Lenny zorgt voor de animatie”, vertelde organisator Joachim Peeters (Jong Socialisten). “Volgend jaar trekken we naar de Eburonenhal, want deze zaal begint te klein te worden”.


Jongen onder auto in Riksingen

Zaterdagmiddag is in de Riksingenstraat in Riksingen een 8-jarige jongen door een auto gegrepen toen hij de weg wilde oversteken. Het jonge slachtoffer werd met verwondingen overgebracht naar het a.z. Vesalius.

Tongerse Comedy Night

Vanavond organiseert Yves Knaepen de Tongerse Comedy Night in een tent voor zijn café De Chili op de Grote Markt. Jong CD&V wil een podium bieden aan jonge stand-up comedians. Er zijn optredens van Gerben Thijs (Alt-Hoeselt), Jens Lesthaeghe, Marnick Vandebroek, Sander Vanderveeren en de Tongenaren Kim Rigo (de enige dame) en Geert Peters. Domien Vloeberghs is de master of ceremony.


Vertelconcert

In het kader van de Voorleesweek organiseerde de bibliotheek deze namiddag een Vertelconcert: 'En het klinkt als... Sigrid Keunen'. Terwijl ze zichzelf op de altviool begeleidde, vertelde Sigrid Keunen verhalen van H.C. Andersen in een eigengereide interpretatie. De drie verhalen werden afgewisseld met een gebarentaal-gedicht en een filosofisch gesprekje over geluid. De 20 kindjes vonden het heel plezant.

‘Kansen voor Kinderen’

De Semper pakt uit met een nieuw project: ‘Kansen voor Kinderen’. Dit gezinsondersteunend project aan huis is een individueel programma voor gezinnen met kleine kinderen die moeten rondkomen met een inkomen onder de Europese armoedegrens. Ze kunnen vanaf 1 januari 2015 rekenen op een ondersteuning van 250 euro per kind, gecombineerd met een waaier aan bijkomende hulpverlening, activiteiten en vorming op maat. Tongeren spant de kroon met 15,9 % bestaansonzekeren, waarvan 122 kinderen tussen 0 en 4 jaar. Naast de ondersteuning van 250 euro bestaat het aanbod uit hulp bij huisvesting, werk of juridische problemen, alsook activiteiten , begeleiding en vorming. Loes Ory, coördinator kinderkansen, staat voor hen klaar en zoekt naar oplossingen en hulp op maat.  Ze zorgt voor de afstemming van de verschillende partners en waakt er over dat de ondersteuning blijft aansluiten met de vraag, de behoeften en het tempo van het gezin.

Nieuwe toegangswegen aan T-Forum

Aan het winkelcentrum T-Forum gelegen werden nieuwe toegangswegen aangelegd. Het T-Forum telt 26 grote winkels en 865 gratis parkeerplaatsen. Komende van Tongeren werd een voorsorteerstrook aangelegd van 100m die vloeiend overgaat naar de parkeerplaatsen zonder oponthoud voor het verkeer richting Luik. Komende van Luik werd een voorsorteerstrook aangelegd in het midden van de rijweg over een lengte van 50m. Deze aanpassingen zorgen voor een vlotte toegang en doorstroming op de Luikersteenweg.  Het fietspad werd tevens heraangelegd en verbonden met de Rietmusweg. Deze zal aansluiten met het Limburgs fietsroutenetwerk.  Aan de uitrit werd een nieuwe bushaven aangelegd. De  totale investering bedraagt 387.200€ (btw incl.). Deze kosten van de wegenis werden deels  gedragen door de eigenaar (aanpassing voorsorteerstroken) van T-Forum en de overheid (aanleg fietspad). Uit permanente voertuigmetingen  aan de inrit blijkt  dat er gemiddeld 19.812 wagens per week (met een piek van 25.000 voertuigen/week) inrijden. Op 2 jaar tijd nam het aantal voertuigen met 40% toe. Een bezoekende wagen telt 1,8 inzittenden.  Per week zijn er dus gemiddeld 35.661 klanten . Op zaterdag komen de meeste klanten (21%). Zondag (5%) is wegens het beperkte aantal geopende winkels de rustigste dag.

RUP Sportoase vernietigd

De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor Sportoase Eburons Dome in Mal vernietigd. Dat gebeurde bij arrest van 4 november. Buurtbewoner Etienne Sampermans voert al sinds 2006 een juridische strijd tegen het sportcomplex in zijn achtertuin. In 2011 en in 2013 werden de stedenbouwkundige vergunningen voor het bouwen van de overdekte zittribune en het aanleggen van twee voetbalvelden en het bouwen van een sportcomplex vernietigd bij Arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “De vernietigingen waren het gevolg van het onwettig bevinden  enerzijds door de Raad van State van het BPA van 16/01/2004 en anderzijds door de Raad van Vergunningsbetwistingen van de gedeeltelijke herziende BPA van 05/09/2006”, weet Sampermans. “Omdat de rechtsonzekerheid compleet is beslist de stad Tongeren dan maar om een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan  (RUP Sportoase) op te maken waartegen een verzoek tot vernietiging werd ingesteld bij de Raad Van State”. Daarnaast zijn er nog twee procedures lopende: Tegen de twee nieuwe stedenbouwkundige vergunningen die werden afgeleverd op basis van het RUP sportoase is eveneens een verzoek tot vernietiging lopende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Tot slot loopt er bij de rechtbank van Eerste aanleg in Brussel een procedure voor het bekomen van een schadevergoeding wegens het illegaal optrekken van de sporthal. “Het gaat me zuiver om de principes. Dat complex staat er illegaal van in het begin. Het stadsbestuur waant zich boven de wet en doet of er niets aan de hand is. Ik heb voldoende pogingen ondernomen, maar ik krijg geen gehoor bij de stad”, besluit Sampermans. Bij de stad was men gisterenavond nog niet op de hoogte gesteld van het arrest.

 

SPOT begeleidt starters

Een groep van acht handelaars uit het centrum wil de leegstand helpen aanpakken en richtte daarom het ‘Steunpunt Ondernemen Tongeren’ (SPOT) op. “We willen nieuwe starters begeleiden en ondersteunen via een peterschap: van bij hun eerste idee t.e.m. de opening van hun zaak”, vertelde initiatiefnemer Jef Vandamme. De ondernemers willen hun kennis en ervaring delen met de nieuwkomers. . Economieschepen Guy Schiepers heeft hen geholpen bij het opstellen van een draaiboek. Het project wordt ondersteund door de cel ondernemen van KBC, een boekhoudkundig kantoor en een architectenbureau.
De werkgroep van SPOT bestaat uit:
- Laurent Meertens (Brasserie Bazilik, Hotel Caelus en Huis Steyns)
- Jan Herbots (De Kruidentuin)
- Kathleen Lemoine (Quiksilver & Roxy Shop)
- Danny Van Even en Noëlla Tits (Huis Vroonen en Vroonen Home)
- Jef Vandamme en Colette Daniels (CD Daniels Lederwaren)
- Dirk Digneffe (Digneffe & Partners)
SPOT  heeft intussen ook een eigen Facebookpagina.

Workshop ‘Budgetspel’ voor leerkrachten

Scholen en welzijnsorganisaties willen jongeren zo goed mogelijk voorbereiden op zelfstandig leven. Daarom organiseerden Sociaal huis de Semper en BIZ Limburg (samenwerkingsverband tussen CAW Limburg en de Limburgse OCMW’s) vandaag een workshop voor leerkrachten van de Tongerse secundaire scholen rond het “Budgetspel”. Dat is gericht op leerlingen uit het 5de, 6de en 7de jaar secundair onderwijs. “Het spel laat jongeren nadenken over hun eigen beleving van budget, aankopen en schulden. Het geeft hen inzicht in de kosten die ze zullen hebben als ze de stap naar een zelfstandig leven zetten”, wist Jolien Swerts. “Cijfergegevens leren ons dat steeds meer mensen kampen met schulden. Inzetten op meer preventie is een must”. De scholen kunnen het Budgetspel gratis ontlenen bij de Opvoedingswinkel Zuid-Limburg (tel. 0491 71 72 40), die  heeft elke vrijdag een zitdag in het sociaal huis De Semper.  

29 handelspanden gerenoveerd met EFRO-project

Met de steun van Europa, Vlaanderen en de Provincie Limburg investeerde de Stad Tongeren in gevelrenovatie van bestaande handelspanden en in renovatie van leegstaande panden.  Hiervoor schreef de stad in op de EFRO-projectoproep ‘gevelrenovatie’. Het project startte in 2011 en liep aanvankelijk tot eind augustus 2013. Daarna kwam er een verlenging tot begin december 2013. “Het subsidiereglement ‘gevelrenovatie en renovatie van leegstaande handelspanden’ bood aan handelaars en eigenaars van panden in het centrum een subsidie voor renovatiewerken van maximum 10.000 euro.  Maar liefst 29 handelaars/eigenaars deden een aanvraag. Tongeren kon rekenen op 72.000 euro uit het Europese EFRO-fonds, 96.000 euro uit het Vlaamse Hermesfonds en 36.000 euro van de Provincie Limburg”, zegt Guy Schiepers, schepen van Economie. Tongeren blijft nochtans investeren in zijn middenstand. Intussen werd de hogervermelde subsidie vervangen door een subsidie ‘Renovatie handelspanden’. Nieuw bij deze subsidie is dat enkel de uitbaters van handelspanden een aanvraag kunnen indienen. Samen met de starterspremie kan een startende ondernemer dus een subsidie krijgen tot 20.000 euro.

Fairtradewerkgroep in bib

Gisteren was de fairtradewerkgroep weer actief in de bib n.a.v. de  'week van de smaak'. Elke bezoeker mocht gratis versnaperingen en drank van fairtrade nuttigen en kreeg een woordje uitleg over de producten en de betekenis van fairtrade. De bib organiseerde van 14u30 tot 15u30 een kookworkshop voor kinderen. Ook hier werd er uitsluitend gewerkt met fairtradeproducten. De week van de smaak loopt nog tot 23 november.

Wijk Offelken piloot voor collectief renovatieproject

De wijk Offelken is geselecteerd voor het pilootproject ‘Collectieve Renovatie’ en is hiermee één van de vijf pilootprojecten van de Provincie Limburg. Het project heeft als doel gezamenlijk energiebesparende renovaties uit te voeren. Stebo vzw zorgt als coördinator voor de technische inbreng, het advies aan bewoners en begeleiding van aannemers. Door samen aan te kopen kunnen er gunstige prijsafspraken gemaakt worden. “De wijk Offelken werd geselecteerd omwille van de typologie en de ouderdom van de woningen. De gemeente wil samen met de Provincie Limburg, Dubolimburg en Stebo voorzien  in een integrale ondersteuning en begeleiding van de woningeigenaars gedurende het gehele renovatieproces: van de oproep voor deelnemers tot de effectieve renovatie”, weet burgemeester Dewael. “Met dit project bieden we de inwoners van Offelken de kans om energie en geld te besparen door hun woning te verbeteren. Door de woningen te clusteren en ze collectief te renoveren ontstaat een schaalvoordeel in prijzen van ontwerpers, aannemers en materialen. De deelnemers krijgen bovendien gratis begeleiding. Dit project draait om maatwerk voor elk individueel gezin, waarbij de persoonlijke situatie en de wensen van de bewoners steeds de bepalende factor zijn. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk samenwerking met lokale bedrijven waardoor de lokale economie en werkgelegenheid profiteren en de reisafstanden beperkt blijven”, volgens Jos Schouterden, schepen van Wonen. “Weldra ontvangen de bewoners een brief waarin wij het project toelichten. Daarna krijgen ze een uitnodiging om begin december een infosessie bij te wonen. Specialisten geven een toelichting over mogelijke ingrepen. Daarna kunnen de deelnemers een huisbezoek aanvragen waarbij een onafhankelijke energieadviseur gericht advies geeft. Ook bieden we hulp het opmaken van meetstaten, het analyseren van premies, het bespreken van de financiële haalbaarheid, enz…”, aldus Patrick Jans, schepen van Milieu.

 

TNT brengt GIF

Het Tongers Nieuw Theater heeft weer een nieuwe productie klaar: GIF, een theatertekst van Lot Vekemans die hiermee in 2010 de ‘Taalunie Toneelschrijfprijs’ won. GIF gaat over mensen die proberen te leven met 'wat er niet is en wel had moeten zijn'. Zes jaar na hun scheiding ontmoeten een man (Tom Moors) en een vrouw (Fabienne Timmermans) elkaar voor het eerst weer op de plaats waar hun enige kind begraven ligt… Een intense dialoog tussen twee mensen die blijven zoeken naar dat ene woord, die ene beweging waarin het verleden tot rust zou kunnen komen. De regie is in handen van Tom Stevens. De voorstellingen vinden plaats op 21 - 22 - 23 - 24 november en 4 - 5 - 6 december, telkens om 20u30 in cc De Velinx. Reserveren kan:  via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." of telefonisch: 0485/51.89.02 Kaarten kosten € 10, studenten en – 18 jaar betalen € 5.

Kerstfeest voor minderbedeelden

Jo Claes, de man van de dansende kerstlichtjes op de Dijk, organiseert Kerstavond voor het derde jaar op rij, een kerstfeestje voor de minderbedeelde en eenzame mensen van Tongeren. De brandweer heeft een voorstel gedaan om de kazerne hiervoor ter beschikking te stellen. Jo  is nog op zoek naar sponsors om dit alles te bekostigen. Naast eten en drank wil hij ook cadeautjes voorzien. Om geld in te zamelen heeft Sabine Dubois spaarpotjes in elkaar geknutseld om bij de handelaars te verspreiden.

Personeel Avnet zamelt speelgoed in

De 165 werknemers van Avnet Logistics op Tongeren-Oost hebben de voorbije weken speelgoed ingezameld voor minderbedeelde kinderen. Ze brachten zowel nieuw als gebruikt speelgoed mee. De afdeling boekhouding zorgde voor 100 gevulde snoepzakken. Alles werd deze namiddag opgehaald door de verantwoordelijken van het Sint-Vincentiusgenootschap van Tongeren. Zij zullen het speelgoed verdelen tijdens  de maandelijkse bedeling van voedselpakketten aan 500 behoeftigen.

 

Schilderen met keramiek

In de Academie Pentagoon is vanavond de expo ‘Schilderen met keramiek’ geopend: 13 cursisten van de keramiekafdeling stellen er een werk tentoon. “Ze hebben met klei geschilderd op het platte vlak i.p.v. in de ruimte te werken. Je ziet hier zowel ronde patronen als geometrische vormen”, wist lesgeefster Judith Schils.