Halloween in Nerem

In Nerem werd vanavond een Halloweentocht georganiseerd met vertrek op het Neremplein.  Zowel op de Dreef als langs de Kleinblookstraat kon je een griezeltunnel bezoeken. “We zijn 12 jaar geleden begonnen met een groep van 23 kinderen van de turnclub. Samen trokken we door het dorp”, vertelden Grietje Jans en Gusta Baldewijns. “Vorig jaar hadden we meer dan 1.200 vertrekkers en nu is het ook weer een overrompeling”.


Kruiszegening Merkenstraat

Vanavond werd het kruis op de hoek van de Merkenstraat met de Elderseweg ingezegend door pastoor Hayen. Het vorige kruisbeeld op de ‘Treureberg’ was door de storm van 17 december 2013 omgewaaid en totaal vernield. Het Christusbeeld werd bij de Kunstateliers Slabbinck in Brugge aangekocht. Buurtbewoner Mathieu Leenders zorgde voor een nieuw kruis. Hij gebruikte hiervoor Congolees hardhout dat hij op de machines van Interfenster op Overhaem mocht verzagen. De brandweer heeft het kruis helpen plaatsen. Het perceel aan het kruisbeeld zal vanaf nu onderhouden worden op kosten van de stad.  Het andere kruisbeeld t.h.v. de splitsing met de Ambiorixstraat is ook dringend aan herstelling toe.

Koopzondag: Herfstshoppen!

Zondag 2 november zijn de meeste winkels open van 13u tot 17u. Tijdens het herfstshoppen wordt er ingezet op sfeer en gezelligheid. Een aantal mobiele straatacts voorzien de bezoekers van lekkere hapjes. Een bandje zorgt voor de muzikale toets.

Pompoenkunst van Tom

Morgen vrijdag stelt Tom Devriendt (40) zijn uitgesneden pompoenen weer tentoon. En dat voor de 17de keer op rij. Het zijn stuk-voor-stuk kunstwerken die slechts enkele dagen bewaren. Maandag heeft hij de 25 hoge pompoenen  uitgehold met een schraaplepel en dinsdag is hij begonnen met het minuscule uitsnijwerk. Hiervoor brengt hij een patroon aan op de buitenwand.  Hij kan gelukkig terugvallen op de hulp van zijn zus en schoonbroer. Om het rottingsproces te vertragen, dompelt Tom de pompoen onder in water. Geïnteresseerden kunnen van 18.30 tot 22 uur terecht aan de Weilgenstraat 21 in Henis. De toegang is gratis en voor de smullers is er zelfbereide pompoencake en -soep verkrijgbaar. Voor wie vrijdag niet kan langskomen zet Tom zijn meesterwerken zaterdag buiten vanaf 18 uur. Als we Tom mogen geloven, zou het wel eens de laatste editie kunnen wijn: “Het brengt teveel werk en vooral stress mee”, weet de florist.

Concert Circle of life 2014

Vrijdag 31 oktober wordt in Alden Biesen een concert georganiseerd t.v.v. Ter Heide waarbij drie koren en een live band het muzikale gedeelte voor hun rekening nemen. Het zeer gekende Disney-thema “The Circle of life” is de rode draad doorheen het totale optreden. De zang wordt verzorgd door Moosa-iek uit Sint-Lambrechts-Herk, Sing & Swing uit Grote-Spouwen, Sint-Cecilia uit Grote-Spouwen, en het jongerenkoor Akoestiek. Soliste Olivia Thijssen wordt begeleid door de Circle of life-band. Hun repertoire omvat een brede waaier van muziekgenres zoals pop, musical, gospel en filmmuziek. Al een aantal jaren verzorgen zij jaarlijks een reeks van 4 optredens rond een bepaald thema. Omdat deze 4 concerten altijd snel uitverkocht zijn, ontstond het idee om dit jaar een 5de concert te organiseren en dit ten voordele van Ter Heide.

Expo Valère Maenhout

Kunstschilder Valère Maenhout organiseert al voor de 34ste keer op rij een expo met aquarellen in het parochiecentrum O.-L.-Vrouw. De tentoonstelling is vanaf vandaag t.e.m. zondag 2 november gratis te bezoeken van 11u tot 19u.


Ambiorix uitgelicht

Stadsheld Ambiorix heeft extra verlichting gekregen. Technici van Infrax hebben maandag de lampen van de aanstralers geïnstalleerd. “In de laatste fase van de aanpassing van de verlichting op en rond de Grote Markt, werd de aanstraling voorzien van het kunstwerk van de 9de maand (aan het GRM) en van Ambiorix. Voor de levering, plaatsing en installatie van beide werd hiervoor €24.463,86 in mindering gebracht van de jaarlijkse trekkingsrechten die Infrax voor Tongeren voorziet (de gemeente  krijgt niet-dividendgerechtigde aandelen in ruil voor de inbreng van de openbare verlichtingsinstallaties (palen, armaturen en lampen). Na 148 jaar staat Ambiorix -in de mate dat technisch mogelijk was- helemaal in de spotlights”, weet An Christiaens, schepen van Openbare werken. Het zijn lampen van 150W. 

Materialen te koop

De stad verkoopt een aantal tweedehands voertuigen en werkmateriaal. Daaronder bevinden zich onder meer een tractor, enkele bestelauto's en personenwagens. In het aanbod zitten ook: bosmaaiers, heggeschaar, grasmaaier, hogedrukreiniger, boenmachines, klinkersnijders, compressoren, boormachines en een tekentafel. Klik hier voor de volledige lijst. Meer info + afspraak: meldpunt stad Tongeren, tel. 012 800 008 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een bod uitbrengen op één of meer materialen kan vanaf donderdag 30 oktober tot en met vrijdag 30 november uiterst 12 uur. Financiële dienst, t.a.v. mevrouw Inge Neiss, Maastrichterstraat 10 te 3700 Tongeren, onder gesloten omslag met vermelding BOD.

Kroningsinfoblad

Deze week wordt door de Post het eerste Kroningsinfoblad huis-aan-huis bedeeld. We zijn vandaag nog exact 611 dagen verwijderd van de start van de 18de Kroningsfeesten. In het magazine wordt onder meer teruggeblikt op de Kroningsweek 2009. Alle info: www.kroningsfeesten.be

Loze oproep voor brandweer

Dinsdag kreeg de brandweer een oproep voor een appartementsbrand in de Luikerstraat. Zes voertuigen rukten om 16u uit, maar bij aankomst bleek er niets aan de hand. Het telefoontje naar de brandweer kwam van de ex-vriend van de bewoonster die de vrouw al een tijdlang stalkt. De man zal voor de kosten mogen opdraaien.

Jaarrekening 2013

Tijdens de gemeenteraadszitting werd de jaarrekening 2013 goedgekeurd: Het is de eerste eindrekening die opgesteld is volgens de regels van de nieuwe Beleids- en Beheerscyclusstructuur (BBC). In het exploitatiebudget bedragen de uitgaven 35.348.403 euro en de ontvangsten 37.135.800 euro. Het gecumuleerde budgettaire resultaat van de jaarrekening 2013 van de stad bedraagt 17.546.685,33 euro. Dit is de som van zowel het exploitatiebudget, het investeringsbudget en het liquiditeitenbudget van het boekjaar, vermeerderd met het gecumuleerd budgettaire resultaat van het vorig boekjaar. Doordat in 2013 geen leningen werden opgenomen daalde de totale uitstaande schuld tot 40.835.501 euro. Ook in 2014 wordt deze beleidslijn verdergezet.

Nieuw sociocultureel vademecum

Het sociocultureel vademecum werd helemaal bijgewerkt. Het is de ideale leidraad voor wie op zoek is naar de contactgegevens van een Tongerse vereniging of andere informatie uit de socioculturele sector. Je vind er ook de nodige gegevens in over de cultuurdienst, de Velinx en de bibliotheek. Alle verenigingen die bij de cultuurraad zijn aangesloten, staan in het vademecum vermeld met hun contactgegevens. Om de zoektocht naar een geschikte locatie te vergemakkelijken, werden de gegevens van de Tongerse zalen en buurthuizen gebundeld. U kunt het vademecum hier downloaden.

Lezing over Stevia in Mal

Op woensdag 5 november geeft Prof. Jan M.C. Geuns (KULeuven) in PC Mal een lezing over Stevia, een natuurlijke suikervervanger die 300 keer zoeter is dan suiker, maar 0 calorieën bevat. Professor Geuns is de man die Stevia op de kaart gezet heeft in Europa. Hij vertelt over de voordelen van Stevia als zoetstof en de gunstige effecten ervan op de gezondheid. Achteraf volgen er proeverijen. De lezing start om 19u30.
Toegangsprijs: 6 euro voor KVLV-leden, 7 euro voor niet-leden.
Organisator: KVLV, Vrouwen met vaart, Gewest Tongeren.
Inschrijven vóór 30 oktober bij één van de afdelingen of via Facebook.

Tongerse met Damiaanactie naar Nicaragua

Samen met 2 andere Limburgse scholen krijgt viio humaniora de kans om deel te nemen aan een inleefreis van Damiaanactie. Zo vertrekken  leerkracht Pieter Konings (Kortessem) en leerlinge Lea Kröner (Tongeren) in november naar Nicaragua. Op uitnodiging van Damiaanactie gaan ze samen met een duo uit Tessenderlo (Pius-X) en Neerpelt (Wico campus Sint Hubertus) en een reporter van TVL allerlei projecten bezoeken. 7 jaar geleden was er ook al een leerling en leerkracht van viio humaniora op inleefreis samen met de Damiaanactie. Lea werd geselecteerd uit een aantal medeleerlingen. Het is de bedoeling dat zij achteraf vertelt wat er ginder wordt gedaan. Oorspronkelijk had de inleefreis als bestemming Congo; maar door de onzekerheid over de verspreiding van ebola werd er gekozen voor een ander projectland. “De inleefreis wordt een avontuurlijke, maar vooral boeiende ervaring: overnachten bij de lokale bevolking, re-integratie- en voorlichtingsprojecten van Damiaanactie bezoeken, mogelijkheden  en moeilijkheden van de lokale werking ontdekken. Zo krijgen we de kans om vanop de eerste rij getuige te zijn van de werking van Damiaanactie,” weet Pieter Konings.

Lees meer...

Gemeenteraad

De gemeenteraadszitting is vanaf nu verschoven naar de laatste maandag van de maand en vangt pas om 20u30 aan. Door de afwezigheid van oppositieleider Mark Vanherf (in Barcelona) werd zijn rol overgenomen door Patrick Leenders. Die had bij zowat elk punt een tussenkomst. Zo had hij kritiek bij de aanduiding van de stadssecretaris als voorzitter van het nieuwe managementteam van de stad en de promotie van de diensthoofden tot directeur. Volgens de burgemeester werken er momenteel ‘teveel soldaten en te weinig mensen met verstand’ aan de stad: "Er is meer kwaliteit op leidinggevend niveau nodig. We hebben ‘brains’ nodig, mensen die kunnen leidinggeven, die beleidsplannen kunnen uitwerken,. We hebben ook nood aan externe expertise in een modern beleid voor een stad". Leenders had ook bemerkingen over de jaarrekening 2013 en het meerjarenplan, voorgesteld door schepen Hoogmartens: “De schuld per Tongenaar blijft dezelfde, maar de pot van de stad wordt alleen maar groter”. De schepen repliceerde: “We springen niet verder dan ons stokje lang is”. Leenders had tot slot kritiek over het prijssubsidiereglement voor het Pliniuspark: “Jullie overtreden het BTW wetboek. Om 71.000 euro rond te krijgen moeten er jaarlijks 25.000 voertuigen langskomen”. Door de afwezigheid van schepen Schiepers (voorzitter van NV Plinius) mocht schepen Hoogmartens antwoorden: “Het verleden is voorbij. We willen er een nieuw verhaal van maken. Deze constructie is een afspraak tussen de administratie van BTW en de stad”.

200 nieuwe windmolens in Limburg

Het provinciebestuur heeft een ‘Windplan’ opgesteld dat bepaalt waar er de volgende jaren zo’n 200 extra windturbines mogen gebouwd worden. Het gaat om zones die grondig zijn gecontroleerd op mogelijke overlast voor buurtbewoners, natuur en luchtverkeer. ‘De vijf onderzoeksgebieden die al eerder werden bepaald, zijn nu uitgebreid tot een studie over de hele provincie’, weet Inge Moors, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening. Uit het plan blijkt dat industrieterreinen in Genk en Lommel het meest geschikt zijn. Daarnaast zijn er ook nieuwe locaties in Tongeren (na het wegvallen van de radar in Glons), Gingelom, Maaseik en Maasmechelen. Ook in Houthalen-Helchteren, Opglabbeek en Dilsen-Stokkem is er nog plaats. Opvallend is dat het provinciebestuur wil opleggen dat nieuwe vergunningen gekoppeld zijn aan burgerparticipatie. ‘Bedoeling is dat mensen uit de omgeving compenserende voordelen kunnen krijgen door te investeren in het windproject, of een deel van de opbrengsten zien terugvloeien naar maatschappelijke projecten in hun buurt’, voegt Ludwig Vandenhoven, gedeputeerde van Leefmilieu toe. Er worden nog weinig windturbines gebouwd, omdat de investering nauwelijks rendeert.
Volgens milieuschepen Patrick Jans is er in Tongeren ruimte voor 20 windturbines: “We moeten wel wachten tot Defensie de radar van Glons opheft, want daarrond mag er in een straal van 25 km geen windturbine komen”. Er zijn vijf locaties mogelijk: o.a.: langs de autosnelweg, Overhaem, Tongeren-Oost de open ruimte tussen Vreren en Sluizen.  

Vikingfestival

Op vrijdag 30 januari, zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2015 organiseren het Gallo-Romeins Museum en de Stad Tongeren het Vikingfestival, in samenwerking met de Belgische re-enactment groep Les Compagnons du Cerf. Er worden meer dan 25.000 bezoekers verwacht. Het volledige programma:

Lees meer...

Geld voor toeristische projecten

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) trekt ruim vijf miljoen euro subsidie uit voor projecten rond de digitalisering van de Vlaamse toeristische troeven en projecten die België als culinaire bestemming op de kaart zetten. Limburg krijgt hiervan amper 357.116 euro voor want “In Limburg hebben we geen erkende kunststeden”. Tongeren mag rekenen op 38.075 euro voor het Vikingfestival dat eind januari 2015 wordt georganiseerd.

Joy Donné verkoopt sportwagen

Tongenaar Joy Donné heeft zijn veelbesproken Porsche Carrera van de hand gedaan. De man werd de voorbije weken fel bekritiseerd omdat hij met twee verschillende nummerplaten rondreed. Dat was op tv te zien toen hij Bart De Wever in Brussel kwam ophalen na de nachtelijke  onderhandelingen voor de federale regeringsvorming. Donné smeet toen ook nog een parkeerboete op de grond. Een vrouw uit Houthalen-Helchteren vond tweemaal een bekeuring in haar brievenbus bus voor overtredingen die door een auto met haar nummerplaat begaan werden. Donné die intussen kabinetschef is van vicepremier Jan Jambon heeft beloofd dat hij haar gaat vergoeden.

Twee ongevallen

Rond 21u30 is op de Wijkstraat nog maar eens een autobestuurder tegen één van de vele verkeersremmers geknald. Een Skoda Octavia break kwam tot stilstand bovenop de verkeersremmer. De bestuurder, een Tongenaar van middelbare leeftijd, bleef ongedeerd. Zijn zwaar gehavende Skoda moest getakeld worden.
Zaterdagochtend heeft dan weer een auto op de Luikersteenweg een dubbele wegwijzer uit de middenberm gerukt. Het ongeval gebeurde even vóór 06u ’s morgens t.h.v. de rotonde aan het Postkantoor. De autobestuurder pleegde vluchtmisdrijf en liet de wegwijzers op de rotonde achter.


Bestuursverkiezing Jong N-VA

Jong N-VA Tongeren hield een bestuursverkiezing. In ’t algemeen werd het mandaat van de zetelende bestuursleden verlengd: Niels Vandeweyer blijft voor de komende 2 jaar voorzitter, Dylan Cloosen blijft secretaris en Yves Chanson blijft penningmeester. De andere verkozen bestuursleden zijn: Gus Vanherf, Christiaan Lambrix, Benjamin Schoofs, Maarten Scholberg, Thomas Vangertruyden en Joren Vergrauwen. “Jong N-VA Tongeren doet het dus heel goed. Ons bestuur blijft groeien, het ledenaantal zit in de lift en het engagement bij de bestuursleden blijft toenemen. We zijn daarmee één van de meest actieve Jong N-VA afdelingen van Limburg”, wist voorzitter Niels Vandeweyer.

Mallenaar verongelukt in Mal

Vanochtend is een 32-jarige man uit Mal verongelukt op de Viséweg in Mal. De bestuurder van een witte Peugeot 306 heeft rond 02u30 een haag langs de rijweg geraakt. De auto is beginnen te tollen en op zijn dak beland. De bestuurder is uit de auto gevlogen en vlak daarna door de schuivende auto overreden. Christophe Vanhove was op slag dood. Zijn 30-jarige neef Kim Vanhove die naast hem zat, belandde door de klap in de koffer van de Peugeot. Toen de hulpdiensten aankwamen, kon hij zelf uit het wrak kruipen. De twee neven kwamen  terug van het verjaardagsfeestje voor Kim in café Maryton in Sluizen.

Spaghetti avond t.v.v. CV Père Total

Carnavalsvereniging Père Total organiseerde vanavond zijn jaarlijkse spaghetti avond in PC St-Jan. Ze konden rekenen op 140 inschrijvingen (leden, familie, vrienden en sympathisanten). Deze bonte groep neemt dit jaar voor de 10de keer deel aan Tongeren carnaval. “We zijn ontstaan n.a.v. het 30-jarig bestaan van restaurant "La Trattoria". Als verrassing voor Amanda en Franky hadden we een carnavalsgroep opgericht: de toenmalige "CV De Boterlookjes". De verrassing was groot. Dit alles was maar éénmalig bedoeld, maar het enthousiasme was zo groot dat we zijn blijven bestaan, maar dan onder de naam "CV Père Total", vertelde voorzitster Cindy Russo.

Najaarsexcursie in Tongeren

El Pagador, de Vriendenkring van de Militaire Administratie, deed vandaag een daguitstap naar Tongeren op voorstel van lid Maurice Kuyckx. De bus is vertrokken aan de kazerne van Peutie. De deelnemers werden gedropt op het Vrijthof. In café ‟t Gerechtshof stonden koffie en koffiekoeken klaar. Nadien gingen ze met een gids op ontdekking. Ze wandelden van de Grote Markt naar het Sint-Catharinabegijnhof en de Moerenpoort met de middeleeuwse omwalling. Kort na de middag waren ze terug in het café want Eddy Manet offerde zijn sluitingsdag voor de groep op. Hij serveerde een aperitief en een 3-gangenlunch. In de namiddag bezocht het gezelschap met een gids het Gallo-Romeins Museum met de expo „Vikingen!‟. Hierna trokken ze samen terug naar hun Tongers stamcafé voor koffie en Limburgse vlaai. Tegen 20u30 waren ze weer in Peutie.

Concordia herdenkt WOI

Vanavond brachten de 35 muzikanten van de Koninklijke Harmonie Concordia een ode aan de gesneuvelden van de Groote Oorlog. Zaal Concordia was volledig uitverkocht. Dirigent Kristof Smullenberghs had zijn groep versterkt door 5 muzikanten van bevriende harmonies: “We brengen een dozijn  nummers, meestal uit filmklassiekers. Tussendoor zijn er bindteksten te horen. Het bestuur heeft inspiratie opgedaan in het Oorlogsmusem en we zijn in ieper foto’s gaan maken om op de schermen te tonen. Tijdens de apotheose komen de oud-strijders met vaandel op het podium en spelen we de Brabançonne”, vertelde de dirigent.

Halloween op de Dijk

De eerste avond van Halloween op de Dijk is alweer een groot succes. Het is aanschuiven geblazen aan de twee uiteinden van de straat. De organisatoren hebben voor deze tiende editie hun uiterste best gedaan om er iets moois van te maken. Haast alle gevels of voortuintjes zijn versierd. De uilenshow is een schot in de roos. Kinderen mogen met een uil op de arm poseren voor een foto. Voor wie er vandaag niet kon geraken: Morgenavond kan je vanaf 19u ook nog komen griezelen op de Dijk.

Pompoensoep in Julianus Shopping

De handelaars van Julianus Shopping deelden vandaag een jeton uit aan hun klanten. Die kon ingeruild worden voor een lekker bekertje pompoensoep. Wie er vandaag niet geraakt is, krijgt vrijdag 31/10 een nieuwe kans om van dit aanbod te genieten.

Feestje voor maakster van dromenvangers

In de Barvenu is er deze namiddag een verrassingsfeestje voor Kaat Swartebroeckx die vandaag 16 kaarsjes mag uitblazen. Het meisje van op de Hasseltsesteenweg is bekend geraakt door haar ‘dromenvangers’ die ze voor kankerpatiëntjes over de hele wereld maakt. Een aantal van die kindjes zijn vandaag speciaal naar Tongeren afgezakt: ze komen zelfs uit Gent, Brussel en Nederland. Kaat is in april gestart met het haken van dromenvangers: “Ik had een boek gelezen over een kindje dat kanker had. Dat heeft me zo erg aangegrepen en niet meer losgelaten”, weet Kaat.  Intussen heeft ze er al 300 van die kunstwerkjes opgestuurd naar alle windstreken en werelddelen. Om de kosten te dekken maakt ze ook dromenvangers om te verkopen. “Ik krijg enorm veel reacties: mensen sturen een kaartje of reageren via Facebook”. Kaat wil later heel graag op een afdeling van kinderoncologie werken, als verpleegster of psychologe. Daar is ze nog niet uit. Voorlopig blijft ze verder dromenvangers maken: anderhalf uur per exemplaar.

Winteruur!

Vannacht schakelen we weer over op het winteruur. Om 03u wordt de klok één uur teruggedraaid tot 02u. Dat betekent: een uurtje langer slapen. 's Morgens zal het vroeger klaar worden, maar 's avonds ook eerder donker.

Halloween op de Dijk

De bewoners van de Dijk zijn klaar om dit weekend weer duizenden bezoekers te ontvangen. Ze zijn al aan de tiende editie toe van hun ‘Halloween op de Dijk’. Dit jaar zijn er naast de talrijke versierde huizen weer enkele randanimaties voorzien, waaronder een steltloper, mobiele vuuracts, een griezeltent en voor de kinderen een schminktheater. Er zijn ook weer optredens door Dance Collectiv, straatanimatie en een uilenshow. De griezeltunnel (130m) werd volledig vernieuwd. Eten en drinken wordt voorzien aan zeer democratische prijzen. “Voor deze jubileumeditie hopen de heksen, spoken, geesten, zombies en andere gedrochten weer op een talrijke opkomst zodat we weer minimum 5000 bezoekers mogen begroeten”, wist Nico Vanherck. Kom het beleven op de Dijk: zaterdag en zondag, telkens van 19u tot middernacht, toegang: 2 euro.


Dichtbundel Maurice Palmen

Vanavond heeft Maurice Palmen zijn 9de dichtbundel voorgesteld. Dat gebeurde in de bibliotheek. Voor ‘Dubbel Album’ liet deze Beatlesfan zich inspireren door de ‘Witte dubbele lp’ van The Fab Four. De voorzijde van het boekje bevat 11 Tùngërse gëdichtë en als je het omdraait, kom je 19 Poëzietjes in het AN tegen. Cultuurschepen Guy Schiepers noemde de poëet: “De Tongerse verbale sluipschutter”.

GBS De Herik geopend

In Henis werd vandaag de nieuwbouw van GBS De Herik officieel geopend. Hierin werden twaalf klaslokalen ondergebracht: vijf voor kleuters en zeven voor het lagere. Daarnaast zijn er drie zorglokalen voor speciale lessen, burelen voor de directie, een leraarslokaal en een sanitaire ruimte. Kostprijs 2,1 miljoen euro, waarvan 650.000 euro stadsaandeel. De voorbije jaren is het aantal leerlingen in de GBS Henis enorm toegenomen. De school barstte uit zijn voegen. Leerlingen kregen les in klascontainers. Daarom besloot het stadsbestuur het aanpalende pand te kopen en te slopen om een nieuwbouw te kunnen realiseren. De werken startten op 5 december 2013 en op 1 september dit jaar konden de 265 leerlingen in een nieuw gebouw aan de slag. In deze school volgen ook veertig hoogbegaafden les. Ze krijgen twee à drie uur per week extra uitdagingen in een ‘kangoeroeklas’.

Lees meer...

Eerstesteenlegging nieuwbouw viio

De viio-campus aan de Sint-Truidersteenweg wordt uitgebreid met twee nieuwe gebouwen met o.a. moderne klas-, vak- en labolokalen, een polyvalente ruimte, lokalen voor administratie en een sporthal. De bouwkost bedraagt 8,9 miljoen euro en het totale kostenplaatje 15 miljoen euro. Viio doet voor dit bouwproject een beroep op de publiek-private vennootschap ‘Scholen van Morgen’. In Limburg worden zo 18 scholen opgetrokken, goed voor 250 miljoen euro. De officiële startdatum van de bouwfase in viio was 1 oktober en ze loopt tot 31 maart 2016. Op de viio-campus aan de Sint-Truidersteenweg zullen vanaf 1 september 2016 leerlingen en personeelsleden terechtkomen uit de eerste en de tweede graad. De derde graad wordt gehuisvest op de campus Rode Kruislaan. Vandaag werd symbolisch de eerste steen gelegd. De leerlingen en de leraren van de drie viio-campussen hebben hiervoor drie symbolen ontworpen. Deze zijn een verwijzing naar de eigenheid van deze scholen, maar ook naar de fundamenten van de nieuwe school.

Lees meer...

Johnny Vrancken uit ziekenhuis?

Als alles meezit zou Johnny Vrancken (52) vandaag het ziekenhuis mogen verlaten. De OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken en gelijke kansen werd op vrijdag 5 september getroffen door een zwaar hartinfarct. Hij was in elkaar gestuikt in zijn bureel in het advocatenkantoor van Guy Swennen in Bilzen. Van daaruit werd hij in kritieke toestand opgenomen in het ZOL in Genk. De Sp.a-kopman verbleef wekenlang op de afdeling intensieve zorgen waar hij een tijdlang in een kunstmatig coma werd gehouden.

Uitstap NEOS

NEOS Tongeren maakte een minidagtrip: eerst werd een bezoekt gebracht aan de suikerraffinaderij van Tienen en daarna trok het gezelschap naar het voetbalcomplex Stayen in Sint-Truiden. “In Tienen kregen we eerst een film te zien, gevolgd door een rondleiding in de fabrieken o.l.v. een gids. De Neosleden kregen een inzicht in het productieproces van biet tot suiker. Na de lunch in het Grand Café-restaurant van Stayen, volgde een rondleiding o.l.v. twee gidsen: Architect An Molenaers (uit Tongeren) gaf  uitleg over Stayen, een luxueus complex  met een ***hotel met 55 kamers, voetbalaccommodatie en winkelcentrum. Ex-voetballer Michel van der Loop gaf de uitleg over heel het voetbalgebeuren. Het was een onvergetelijke dag voor de NEOS leden Tongeren”, volgens voorzitter Georges Willemaers.

Gebrek aan agenten

Twee jaar geleden waren er in ons land 3.000 lokale en federale agenten tekort. Intussen nam enkel in Brussel het aantal agenten (284 extra) toe. In de rest van het land is het tekort nog meer gestegen. Uit de meest recente cijfers (april 2014) is de stijging in onze hoofdstad opvallend. Er werken nu 5.449 agenten in de zes Brusselse zones, dat zijn er meer dan drie jaar geleden. In Vlaanderen zijn er sindsdien 200 lokale agenten afgevloeid en in Wallonië 211. Limburg telt 18 manschappen minder. Het politiekorps van de zone Tongeren/Herstappe bestaat uit 70 manschappen: dat komt neer op 2,28 agenten per 1.000 inwoners of 439,14 inwoners per agent.

Spelinstuif

Vandaag organiseert de stedelijke Sportdienst een ‘Spelinstuif’ in de sporthal van KTA2. Meer dan 600 kinderen (1ste en 2de leerjaar) uit de 15 Tongerse basisscholen nemen deel. Ze moeten een parcours met 10 proeven afleggen en er wordt gewerkt met een doorschuifsysteem. Omdat het thema Halloween is, zijn de 30 helpers verkleed en geschminkt. “We hebben een vaardigheidscircuit uitgestippeld met proeven rond evenwicht, springen en behendigheid. De kinderen amuseren zich te pletter”, wist sportcoördinator Alain Simon.


Drugsactie in Limburg

Gisteren organiseerde de politie tegelijkertijd in 13 Limburgse gemeenten huiszoekingen naar cannabisplantages. Dat gebeurde door 150 politiemensen. Ze ontdekten 12 wietplantages met in totaal 3.800 planten. Er werden 6 personen opgepakt. Ook in Tongeren werd er gezocht: daar werd aan de Luikersteenweg een wietplantage ontdekt.

Kinderziektes bij leerlingenvervoer Nerem

Het leerlingenvervoer tussen de gemeentelijke basisschool van Nerem en Piringen had de afgelopen week last van kinderziektes. De ene dag arriveerden de kinderen uit Nerem een uur te laat in de school van Piringen en enkele dagen later is men na schooltijd vergeten de kinderen te gaan ophalen in Piringen. Het stadsbestuur heeft dit gratis leerlingenvervoer georganiseerd ter compensatie voor de afslanking van GBS ’t Pomphuisje in Nerem. Omdat er slechts vier kinderen van dit aanbod gebruikmaken, gebeurt het transport niet met de schoolbus, maar in een auto van de gemeentediensten en meestal niet door dezelfde gemeentearbeider. Onderwijsschepen Jos Schouterden zakte gisterenochtend af naar de schoolpoort in Nerem om zich uitgebreid te excuseren bij de ongeruste ouders: “Ik ben maandag hierover ingelicht en we hebben onmiddellijk overleg gepleegd, want dit mag niet meer gebeuren. Vanaf nu gaan we met twee vaste chauffeurs en twee vaste vervangers werken”, besloot de schepen.

Commissie

Vanavond vond de raadscommissie van financiën, sociale zaken en onderwijs plaats. Bram Bamps, enige kandidaat, werd tot voorzitter verkozen. Stadsontvanger Rudy Diels lichtte de jaarrekening 2013 toe op vraag van financiënschepen Marc Hoogmartens. Het is de eerste jaarrekening op basis van het nieuwe B.B.C.-concept. De effectieve stadsschuld op 31/12/13 bedroeg 36.957.000 euro. Dat is ruim 8 miljoen euro minder dan het jaar voordien, omdat er geen nieuwe leningen werden aangegaan.
In het Pliniuspark is er een telsysteem geïnstalleerd, zowel voor voertuigen als voor voetgangers. Hieruit blijkt dat er dagelijks gemiddeld 300 personen passeren.

Dorpsquiz Vreren

Op 15 november organiseren ze in Vreren een 1ste Dorpsquiz. Het is de bedoeling dat inwoners, oud-inwoners, mensen die een binding hebben met Vreren hieraan deelnemen. Van iedere quizploeg moet dus minstens 1 deelnemer een link met Vreren hebben. In Vreren kreeg iedereen een huis-aan-huis flyer in de bus. Inschrijven kan bij: Dominique Crommen, Allemandstraat 17 in Vreren.
Tel. 012/21 52 39 of 0477/78 44 21 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Halloweengekte

De Halloweengekte is weer losgebarsten. De eigenaar van een pand aan de Maastrichtersteenweg heeft ook dit jaar weer zijn voorgevel helemaal ingepakt en versierd met allerlei poppen.
De bewoners van de Dijk zijn intussen al weken met man en macht in de weer om alles klaar te stomen voor hun tiende editie. Dit weekend verwachten ze weer duizenden bezoekers in hun griezeltunnel.
Op vrijdag 31 oktober worden Halloweenliefhebbers op het Neremplein in Nerem verwacht voor de griezeltocht.

Drooginstallatie beschadigd door brand

De brandweer is deze morgen moeten uitrukken naar de Herderenweg in Riemst. Bij AVEVE Agro Riemst NV heeft rond 04u30 een drooginstallatie vuur gevat. Er zat zestig ton smeulende maïs in de machine. Die moest stelselmatig geblust worden. De aanpalende opslagloods kon gevrijwaard worden. Het nablussen duurde tot 08u30.

Heemkundige kalender Mal

De drie mannen van de Heemkundige kring Mal presenteren met trots de 4de jaargang van hun Heemkundige kalender. Die is ook nu weer opgefleurd met 12 kiekjes uit de oude doos. Jeanno Ernots, Roger Collas en Andre Vanwoudenberg blijven op zoek naar foto’s uit 'de jaren stillekes van Mal aan de Jeker'. De prijs van de kalender werd in al die jaren nog niet geïndexeerd en bedraagt nog steeds 5 euro. Hij is te verkrijgen bij de lokale handelaars, in de bib van Mal en bij de makers.

Nieuwe maatregelen tegen modderoverlast

De voorbije jaren zijn er in Tongeren samen met de landbouwers heel wat erosiebestrijdingsmaatregelen uitgevoerd dankzij het Erosiebesluit van de Vlaamse regering en de beheersovereenkomsten van de VLM. De Vlaamse Overheid berekent elk jaar de ‘erosiebeleidsindicator’ die de meest nuttige erosiebestrijdingsmaatregelen in kaart brengt. Hierin blijkt dat Tongeren zeer hoog scoort. “In 2013 stond de Vlaamse erosiebeleidsindicator op 13%. Dit geeft aan dat in Vlaanderen 13% van de meest nuttige erosiebestrijdingsmaatregelen zijn gerealiseerd.

Lees meer...

ZLTC-jeugd bezoekt Vikingen!


De jeugd van de Tongerse triatlonclub ZLTC hield zondag zijn jaarlijkse eindhappening. Dit jaar gingen zij de culturele toer op. Om 11u45 werd er verzameld aan  het museum voor een rondleiding bij ‘De Vikingen’. De 4 groepen werden door gidsen geloodst. Omstreeks 13u30 ging het richting cafetaria waar iedereen op een ijsje en een drankje werd getrakteerd. Rond 14u15 was het eindelijk tijd voor de prijsuitreiking. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om eerst de jeugdtrainers in de bloemetjes te zetten en ook het ZLTC-jeugdbestuur werd niet vergeten. Daarna was het de beurt aan de jonge atleten. Iedereen kreeg achteraf nog een medaille en een leuke ZLTC-pen voor de inzet dit seizoen. “Een dikke proficiat en bedankt aan al onze jeugdleden want het is zeer leuk om met zo een gedreven groep te mogen werken”, wist Norry Schoefs.   

Lezing Spraakwater

De lezingenreeks ‘Spraakwater’ van donderdag 23 oktober sluit aan bij de tentoonstelling rond de Vikingen!. Dr. Annemarieke Willemsen (Rijksmuseum van Oudheden Leiden) heeft het over: 'We noemen hen Vikingen: in het voetspoor van handelaars, plunderaars en kunstenaars uit het Noorden'. Bij de Vikingen stellen we ons schepen met drakenkoppen voor, vol stoere mannen met hoorns op hun helmen. En ze drinken bloed uit schedels... Maar wat klopt daar nu eigenlijk van? De mensen die wij Vikingen noemen, kwamen uit Scandinavië en waren goede zeevaarders, met heel snelle schepen en een soort kompas. Het waren geslepen zakenmannen en handelaars en ze maakten als eersten de oversteek naar Amerika. Tegelijkertijd plunderden ze steden als Aken, Parijs en Istanbul. Vikingen versierden hun schepen en zichzelf met prachtige patronen in de vorm van dieren en elementen uit de oudnoordse mythologie. Maar eigenlijk waren Vikingen geen echt volk. Viking kon je wórden, door overzee te gaan, je dapper te gedragen en met buit beladen terug naar huis te keren.
De lezing vindt om 20u plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. Toegang: € 5. Gratis voor leden NKV en KLGOG. 

Jonge snelheidsduivel

Op de Tongersesteenweg in Hoeselt werd gisteren een jonge bestuurder uit Tongeren aan de kant gezet door de lokale politie Bilzen - Hoeselt - Riemst. Hij reed met de wagen van zijn moeder aan een gemiddelde snelheid van 100 km/uur op een plaats waar slechts 70 km/uur was toegelaten. De bestuurder krijgt een boete van  110 euro wegens onverantwoord rijgedrag toegestuurd.

Compostelapelgrims

Vanavond organiseren de Tongerse Compostelagangers een bijeenkomst om elkaars pelgrimservaringen te beluisteren en om inspiratie op te doen voor een volgende tocht. Ze verzamelen in café Den Engel. Dit jaar hebben 16 Tongenaren de pelgrimstocht ondernomen: 12 stappers en 4 fietsers. Volgens Jean Nelissen (legde 705 km te voet af) blijft het aantal deelnemers stijgen. Voor 2015 hebben zich intussen ook alweer een aantal kandidaten gemeld.

Gemeenteraadscommissie

De 3 gemeenteraadscommissies werden herschikt. Vanavond vindt die van Algemeen bestuur, Openbare werken en Ruimtelijke ordening plaats. Krijn Henrotte werd bij aanvang tot voorzitter gekozen. Hij was de enige kandidaat. Het personeelsbehoeftenplan wordt achter gesloten deuren besproken.