Werken aan rotonde N69

In de nacht van 2 op 3 oktober worden er werken uitgevoerd op en rond de rotonde N69 aan de Romeinse Kassei en de Rode Kruislaan. Het wegdek wordt volledig vernieuwd. Aannemer Hoogmartens voert de werken uit in opdracht van het Vlaams Gewest. “Tijdens de werkzaamheden zal er een omleiding zijn via de Ring en de Koninksemsteenweg. Plaatselijk verkeer blijft steeds mogelijk. Opdat de Herenweg en de Linderstraat (tussen Sint-Truidersteenweg en Romeinse Kassei) vlot bereikbaar blijven worden de plooibakens  verwijderd. Bewoners kunnen hun woning dan ook bereiken via de Sint-Truidersteenweg”, weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken. De omleiding gaat in om 19 uur. Vrijdagochtend is de rotonde vanaf 6 uur weer open voor alle verkeer.

Politiekorps wuift collega uit

Politieagent Jean-Marie Vrijens gaat op 1 oktober met pensioen, na een loopbaan van 40 jaar bij de rijkswacht en politie. Hij zal zijn laatste werkdag niet snel vergeten. Deze ochtend werd hij in stijl afgehaald: collega Patrick Stienen wachtte hem op in een oude Rolls Royce, gevolgd door het voltallige korps en begeleid door twee ‘zwaantjes’. Voor de buurtbewoners was het even schrikken met al die politievoertuigen. Aan de appartementsblok op Paspoel werd een erehaag gevormd voor Jean-Marie.


Guyke Zomers is overleden

Deze namiddag is Guyke Zomers (77) overleden in het AZ Vesalius. Iedereen kent Guyke als de voormalige uitbater van café Gerechtshof op het Vrijthof. Guyke nam het café in 1980 over van zijn ouders. Eind december 2005 ging hij op rust en liet hij zijn zaak over aan Eddy Manet. Guyke sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Collage hieronder gemaakt door Roland Janssen.


Burgemeester is opa

Burgemeester Patrick Dewael (58) is zaterdag trotse opa geworden van kleinzoon Matthias Dewael. Hij heeft zaterdag het heuglijke nieuws via Twitter wereldkundig gemaakt: ‘Vandaag trotse opa geworden van Matthias Dewael (3,2kg, 50cm). Proficiat Frank en Evy!'


Gratis naar de Vikingen in GRM

Op 18 oktober opent de tentoonstelling rond de Vikingen in het GRM. Het stadsbestuur nodigt alle Tongenaren uit voor een gratis nocturne op vrijdag 24 oktober. Je kan de tentoonstelling bezoeken van 17 tot 19 uur, 19 tot 21 uur of 21 tot 23 uur. Vooraf inschrijven is wel verplicht. Reserveer alvast je plaats op ikkomvrijdagavond.be!

100ste blindengeleidehond

Prins Laurent heeft zaterdagnamiddag de 100ste blindengeleidehond mogen overhandigen. Dat gebeurde in de gebouwen van KBC te Leuven tijdens de tweejaarlijkse plechtigheid van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). In totaal werden 9 blindengeleidehonden symbolisch aan de nieuwe geleidehondgebruikers overgedragen. De 9 honden werken verspreid over heel België. Twee van hen verblijven in Limburg: Geleidehond ’Xack’ bij Marcel Vanden Berk in Overpelt en geleidehond ‘Blizzy’ bij Ronny Ruyters in Peer. De presentatie was in handen van Sofie de Meyer met als gastspreker Margriet Hermans. Sedert 1990 worden er bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw geleidehonden opgeleid om ze daarna kosteloos ter beschikking te stellen aan personen die blind of slechtziend zijn.

Nostalgie in 2 CV

Georges Willemaers en Josette Lambrechts hebben vandaag een nostalgisch tochtje door Haspengouw en in een rode 2 CV gemaakt. Het was een geschenk van hun 4 zonen en schoondochters n.a.v. hun 45ste huwelijksjubileum. Het koppel heeft indertijd 4 ‘Geitjes’ versleten: 2 witte, een beige en als laatste een rode. Om het plaatje compleet te maken, zorgde  een bekende bloemenzaak in Tongeren zelfs voor een kopie van het originele bruidsboeket.

20 jaar Bib de VELINX

Bibliotheek de VELINX bestaat 20 jaar en dat werd vandaag gevierd met verwennerijen voor (trouwe) bibliotheekbezoekers. Voor de kinderen was er een verhalentent, een schminkster en een ballonnenkunstenares. De Limburgse Brassbox zorgde voor ambiance. Volwassenen werden verwend met een cocktail van JJ Bartending. Diensthoofd An Lysens mocht enkele winnaars huldigen: Julie Santy, Nestor, Nona, Rosa en Wilma Vandergeynst ontwierpen de mooiste boekenlegger. Daarnaast werden ook de 3 volwassenen met de meeste uitleningen beloond met een geschenkmand vol streekproducten: Segda Mariola, Marianne Comhair en Michael Manshoven.
Hugo Biets (voorzitter van de gemeenteraad) had nog interessant cijfermateriaal over de bib: “Vorig jaar kwamen 93.172 bezoekers over de vloer. Zij waren goed voor 165.039 uitleningen en de bibliotheek bezit 100.071 boeken, cd’s en dvd’s”.


Kroningsroll up

Het Kroningscomité heeft een nieuw promotiemiddel laten maken: Een Kroningsroll up waarop de affiche van de Kroningsfeesten “Het wordt weer feest” staat afgedrukt. De komende weken zal in elke parochiekerk van Groot-Tongeren zo’n een Kroningsroll up geplaatst worden. Op deze wijze wil het Kroningscomité de groepsleidingen van de verschillende processiegroepen ondersteunen. Zij zijn volop bezig met het werven van leden voor hun processiegroep. "Sommigen zullen zeggen: het is toch nog vroeg. Organisatorisch is dat echter niet het geval. de groepsleidingen moeten kunnen stof bestellen en afspraken maken i.v.m. het maken van de kleren. Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst weten met hoeveel deelnemers je zal zijn en zou men dus ook de maten moeten kunnen nemen", weet secretaris Peter Bruiggen. Het Kroningscomité roept dan ook op om niet te wachten en je nu al in te schrijven.
In oktober verschijnt de eerste infobrochure. Deze wordt huis aan huis bedeeld. In deze brochure kan je de adressen van alle bestuursleden vinden, en kan je zelf kiezen bij welke groep je wenst aan te sluiten.
Wil je de Kroningsroll up al eens gaan bekijken, dan kan je terecht bij Huis Vroonen in de Sint-Truiderstraat. Daar werd n.a.v. de Dag van de Klant een Kroningsroll up geplaatst. Wil je ook voor een bepaalde gelegenheid een Kroningsroll up plaatsen, contacteer dan de voorzitter van het Kroningscomité.

Moordverdachten blijven aangehouden

De raadkamer heeft de aanhouding van de twee moordverdachten verlengd: Zowel Fabio Strusi (36) uit Koninksem die zondag zijn vader Nino (66) doodstak als de 44-jarige vrouw uit het Luikse die hielp bij de zelfdoding van een 28-jarige man in haar huurwoning op de Romeinse Kassei blijven in hun cel opgesloten.

60-jarige Hoeselaren

Deze namiddag brachten zowat 40 zestigjarige Hoeselaren een bezoek aan Tongeren. Ze werden rondgeleid door hun dorpsgenoot en historicus Jos Vandebrouck. “Dit zijn allemaal potentiële investeerders”, grapte Jos.

Dag van de Klant

N.a.v. de ‘Dag van de Klant’ worden er vandaag gratis peren uitgedeeld. Sammy Rogmans, voorzitter Unizo Tongeren, trekt op pad door de winkelstraten. In zijn karretje liggen voorverpakte Tongerse ‘Toffe’ peren: “We hebben er 1.200 voorzien, vanaf oktober deden de boeren normaal beroep op de Russische export. Door de boycot is dit nu geschrapt en dat willen we in de belangstelling houden”, vertelde Sammy.  

35 jaar Mival Tongeren

Mival Tongeren vierde vandaag 35 jarig bestaan met een feestnamiddag in Gasthof Delicia in Z.-Z.-Bolder. Na het feestmaal waren er optredens van Jos Roodthoofdt en een doedelzakspeler. Volgens Ludo Jacobs beleefden de aanwezige leden een zeer gezellige namiddag. (Foto Ludo Jacobs)

75 jaar Femma Nerem

Femma Nerem viert dit weekend haar 75-jarig bestaan. Vanavond werd de overzichtstentoonstelling van 75 jaar Femma/KAV in Nerem geopend: Gusta Schoubben  (60 jaar lid) en Sarah Reynaerts (jongste lid) mochten het lint doorknippen.  Riet Van Cleuvenbergen en Rolande Diricken (voorzitter Cultuurraad) spraken de aanwezigen toe. Na de receptie  volgt een groot ledenfeest in het PC.
Zondag kan je er terecht voor de brunch (11u30-14u) met koude en warme gerechten. Namiddag is er een open-deur en het Femma-terras met pannenkoeken, ijssalon, koffie en frisdranken.


Tongerse op Fleuramour

Fleuramour in Alden Biezen, dat is bloemenpracht in een historische omgeving. Het thema voor de 19de editie is: ‘VAN MARIE-ANTOINETTE TOT STEAMPUNK’. Duizenden bloemen worden verwerkt in creaties op topniveau. Bloemschikliefhebbers en bloembinders uit alle hoeken van de wereld vinden elkaar hier. De Tongerse Martine Mommen, uitbaatster van bloemenzaak Coin Perdu, heeft samen met Luc Milissen het binnenhof van het kasteel mogen aankleden. Ze heeft er 13.000 snijzomerbloemen voor gebruikt. Samen met 15 personen heeft ze er dagenlang tegen de klok gewerkt om alles tegen vandaag piekfijn in orde te krijgen.  

20 jaar Bib

Dit jaar bestaat bibliotheek de VELINX 20 jaar. Dat wordt morgen gevierd met een feest. Met een aantal activiteiten, maar ook verwennerijen voor trouwe bibliotheekbezoekers:
De VerhalenKat nodigt iedereen uit in haar verhalentent en spint er wonderlijke verhalen. Om 13.30 uur voorstelling voor 2,5 tot 5-jarigen + om 14.30 uur voor 6 tot 9-jarigen.
Huldiging beste leners + winnaars wedstrijd om 15.30 uur.
Feestelijk optreden van Brassbox, een groep van jonge Limburgse muzikanten die een mix van pop-, rock-, dance- en R&B-covers brengen (vanaf 15.45 uur).
Cocktails door JJ Bartending (vanaf 15.30 uur).
Klein cadeautje voor elke bezoeker + gratis koffie, fruitsap en iets lekkers!

Melexis wint Ambiorixprijs

Elk jaar, tijdens de jaarvergadering van september, reikt VKW Limburg aan een Top 500-bedrijf de Ambiorixprijs uit. Deze prestigieuze award onderscheidt een Limburgse onderneming die uitblinkt in kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap. De prijs wordt toegekend op basis van een grondige kwantitatieve selectie, waarbij de cijfers van de afgelopen 5 jaren worden geanalyseerd. Daarna volgt een kwalitatieve selectie door een onafhankelijke jury. De Ambiorixjury is al aan haar 25 ste editie toe. Melexis is een  ontwikkelaar van innovatieve micro-elektronica: de chips worden o.a. gebruikt in de auto-industrie.  Het bedrijf boekte een winst van ruim 60 miljoen euro dit jaar en zet wereldwijd 900 mensen aan het werk. De hoofdzetel bevindt zich in Tessenderlo. de tweede Belgische vestiging staat in Ieper.

Vademecum voor verenigingen

Gisterenavond vond de algemene vergadering van de cultuurraad plaats. Afgevaardigden van een 70-tal Tongerse  verenigingen waren aanwezig. Na een woordje van voorzitter Rolande Vanheers, bracht archivaris Steven Vandewal, een uiteenzetting over Tongeren in de Eerste Wereldoorlog. Het slotwoord werd gegeven door schepen van Cultuur, Guy Schiepers, waarna aan elke vereniging een nieuwe  versie van het Vademecum werd overhandigd. Vervolgens werden de deelnemers van de vergadering uitgenodigd op de opening van de tentoonstelling ‘Tongeren, kleine stad in een Groote Oorlog ‘ in de VELINX. “In 2004 werd een eerste Vademecum opgemaakt, waarin alle nuttige informatie (adressen, geldende reglementen, beschikbare uitleenmaterialen e.a.) voor de verenigingen werd opgenomen. Het Vademecum had, gezien het culturele werkveld zich voortdurend ontwikkelt, nood aan een update. Als vereniging moet je vaak zoeken waar je moet aankloppen voor informatie. Met het  Vademecum willen we de verenigingen hierbij een handje helpen”, vertelde Cultuurschepen Guy Schiepers.

Prinsenpaar verwelkomt Jeannine Mottart

Op 31 augustus is Jeannine Mottart (65) uit Hoeselt aan een voettocht begonnen t.v.v. het Kinderkankerfonds VZW en de kinderafdeling van het AZ Vesalius Tongeren. Ze legde de afstand van 700 km tussen Küssnacht en Tongeren af in 27 dagen. Deze voormiddag werd ze aan het Praetorium opgewacht door prins Laurent en prinses Claire. De sponsortocht bracht 2.650 euro op. Serviceclub 51 Haspengouw schonk 500 euro van MosselOne, De Ridders van Morepoit tot Bukeberg 300 euro van Bufkespruuve, de verkoop van steunkaarten in de Tongerse scholen, een actie in AZ Vesalius, en de Dienst Toerisme en de verkoop van kunstwerken in het AC. Het schepencollege maakte er 5.000 euro van. De Hoeseltse kasteelheer Ernst Stefels deed er nog een cheque van 751 euro bovenop.


Bewegingsschool

Zondag start de nieuwe reeks van de ‘Bewegingsschool’. Via diverse parcours op kindermaat leren de kinderen klimmen en klauteren, glijden, rollen, springen en nog veel meer. De bewegingsschool vindt elke tweede en vierde zondag van de maand plaats van 10u tot 11.20u in de sporthal Eburons Dome in Mal. Tijdens de schoolvakanties is er geen bewegingsschool. De activiteit is bedoeld voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. De actieve deelname van één ouder per kind is verplicht. De oudste groep (zes- tot tienjarigen) kunnen van 11.30u tot 13u terecht voor hun portie avontuur en uitdaging. De deelnameprijs per kind bedraagt 2 euro per les en 15 euro voor een tienbeurtenkaart. Gratis introductieles.
Bewegingsschool in 2014: 28/09 - 12/10 - 26/10 - 16/11 - 30/11 - 14/12.
Bewegingsschool in 2015: 11/01 - 25/01 - 08/02 - 22/02 - 08/03 - 22/03.

Sapmobiel in Mal

Zondag houdt de Sapmobiel voor de derde maal halt aan het PC in Mal. Dit jaar zullen er meer dan 5.000 kg appels tot heerlijk vers sap geperst worden. De Sapmobiel komt er op initiatief van de Mallenaar, gekend van zijn tweemaandelijkse plaatselijke krant. Deze keer wordt er een tijdelijk dorpscafé geopend in het parochiecentrum. Vanaf 11u kan je er terecht voor een drankje en een appelgebakje. Tevens is er een tekenactiviteit voor de kleinsten. Om je eigen appels te laten persen is er helaas geen plaats meer vrij, doch vers appelsap wordt te koop aangeboden in 3 liter box.

Besparen op cultuur

Vlaams cultuurminister Sven Gatz gaat de komende twee jaar 5% besparen op zijn budget. Hierdoor deelt ook Tongeren in de klappen: Het GRM krijgt jaarlijks 498.000 euro van Vlaanderen, dat is 20% van het totale budget. Het museum zal het nu met 4% (19.560 euro) minder moeten doen. Ook in het budget van het muziekfestival B-Classic wordt er gesnoeid: hier moet er 7,5% van de 150.000 euro worden ingeleverd, of 11.250 euro. Daar bovenop zo ook de betoelaging van de provincie wegvallen, ook nog eens 35.000 euro.

Expo over WOI

Vanavond om 19u30 opent in cc De VELINX de tentoonstelling: ‘Tongeren, een kleine stad in een Groote Oorlog’. In deze tentoonstelling wordt u meegesleept in het verhaal van Tongeren tijdens de oorlog en het frontleven van de Tongenaren. Eén van de pronkstukken is zeker de originele helm van Tongenaar Joseph Broeders: de man die op de affiche staat afgebeeld. “Met deze tentoonstelling willen we zowel een algemeen beeld schetsen van de Eerste Wereldoorlog, als een specifiek beeld van het leven van de Tongenaar tijdens WOI. Hierbij komen zowel militaire als sociale aspecten aan bod. Voor het vele opzoekingswerk konden we onder andere een beroep doen op de privécollecties van vrijwilligers, geïnteresseerden en afstammelingen van Tongenaren die de oorlog zelf meemaakten. Het is een prachtige tentoonstelling met nooit eerder tentoongesteld beeldmateriaal. Niet te missen dus”, verduidelijkt erfgoedschepen Gerard Stassen.
Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen  tot 20 december, tijdens de openingsuren van cc De VELINX.


Albert I 1914 bus

Morgen en zaterdag houdt de Albert I 1914 bus halt in Tongeren. De bus rijdt het land rond met een tentoonstelling aan boord om de bevolking het verhaal te brengen over de geschiedenis van het Belgisch leger en Koning Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog.  De bus zal aan cc De Velinx postvatten. Iedereen kan er tussen 10 en 19 uur de tentoonstelling gratis bezoeken. De bus volgt de route die het Belgisch leger volgde, toen zijn soldaten het Duitse leger probeerden te stoppen, exact 100 jaar later. Een bezoek aan de bus duurt slechts 10 minuten. Vandaag staat hij in Bilzen

Hardleerse druggebruiker veroordeeld

Op 17 juni 2013 werd Tongenaar David G. (38) in Riemst betrapt toen hij onder invloed van drugs achter het stuur zat. Er werd hem een rijverbod opgelegd, maar twee dagen later werd de man opnieuw betrapt toen hij in Hoeselt rondreed. Hiervoor werd hij gisteren door de politierechter veroordeeld  tot een geldboete van 6.600 euro, waarvan 1.800 euro met uitstel. Hij kreeg ook een rijverbod van 5 maanden en de bijkomende kosten bedragen 2.700 euro.

Herinrichting Luikersteenweg

Op de Luikersteenweg werd het startschot gegeven voor de tweede fase van de herinrichting t.h.v. het winkelcomplex T-Forum: er komt een afslagstrook t.h.v. de inritzijde (komende van Luik om T-Forum binnen te rijden). Daarnaast komen er vrijliggende fietspaden en haltehavens voor De Lijn. De kosten worden volledig gedragen door AWV (agentschap wegen en verkeer). “Hier wordt dus een veiligere verkeerssituatie voor fietsers en busgebruikers gerealiseerd. Door de nieuwe afslagstrook zal er ook een vlottere doorstroming van het verkeer zijn”, weet schepen voor Openbare werken An Christiaens. 

Gemeenteraad september

Er stonden vanavond slechts 11 agendapunten en 4 toegevoegde punten op de dagorde van de gemeenteraad. De publieke opkomst bleef beperkt tot 7 personen. Raadslid Ruben Stassen (Groen) wilde het aantal gemeenteraadscommissies van 3 op 2 brengen om maandelijks 3.000 euro aan zitpenningen te besparen. Tijdens de stemming was hij de enige die ‘voor’ stemde. Raadslid Toon Caubergh (N-VA) vroeg 10 extra verpleegkundigen aan te werven voor de dienst 100. Omdat brandweer Tongeren op 1/1/’15 tot een nieuwe prezone toetreedt, is dit niet haalbaar. Toon had nog een aantal kritische bemerkingen over de dienst 100 die hij via een informant had gekregen. De burgemeester vond dat hij hierover onmiddellijk moest gecontacteerd worden zodat hij de nodige stappen kon nemen. Hij dreigde zelfs ermee klacht neer te leggen tegen onbekende, wegens schuldig verzuim.  

Paprika voor Kathleen

N-VA-raadslid Kathleen Nelissen heeft met succes haar eindwerk voor Preventieadviseur niveau 2 verdedigd. Ze werd hiervoor door Maurice Kuyckx beloond: hij overhandigde haar een rode paprika, bij aanvang van de gemeenteraad

Rita huwt voor de zesde keer

Vrijdag zijn Paul Somers (56) uit Tongeren en Rita Sneyers (60) uit Sint-Truiden in het huwelijk getreden. Niets abnormaals, ware het niet dat het voor Rita al de zesde keer is dat ze haar jawoord geeft. “Mijn vijf vorige mannen hebben telkens iemand anders leren kennen”, vertelt Rita. Al die trouwdata kan ze zich niet voor de geest halen: “De allereerste was ik 18 jaar. De juiste datums ben ik vergeten. Mijn vorige relatie een jaar of acht geleden”, weet Rita geleden. Uit elk van haar huwelijken werd een dochter geboren. “Nu komen er geen kinderen meer, want ik ben al 60 jaar”, richt ze zich tot haar echtgenoot. “Dat is ook niet nodig. Het is de bedoeling het rustig aan te doen en van het leven te genieten”, sust Paul. Rita heeft intussen 22 of 23 kleinkinderen. “Die heb ik spijtig genoeg nog nooit gezien”, mijmert Rita. Over de reden waarom ze Paul heeft gekozen, moet ze niet nadenken: “Omdat ik hem graag zie. Ik ben nooit voor het geld getrouwd, want geld maakt niet gelukkig”, weet de kersverse bruid. Paul stelt haar meteen gerust: “Ik ben geen ‘zuiper’ of’ rouleur’. Ik ga wel eens graag vissen. We gaan van het leven genieten, want de dagen zijn al kort genoeg”. Voor Rita is vrijdag nog een hartenwens verwezenlijkt: “Ik heb altijd gedroomd over een witte bruidsjurk. Eindelijk is mijn wens uitgekomen”. “En voor mij ook, want ik wilde in een kostuum trouwen”, glundert Paul. Het feit dat Rita amper twee edities van wijlen actrice Elizabeth Taylor verwijderd is, houdt haar niet bezig: “Iedereen moet doen wat hij of zij wil”, is haar besluit.

Lezingen Spraakwater

Morgen start de elfde editie van de lezingenreeksSpraakwater’, een initiatief van het Gallo-Romeins Museum samen met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), in samenwerking met Davidsfonds Academie en het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Tongeren (KLGOG). Dr. Roland Dreesen (opgegroeid in Tongeren) geeft de aftrap met: ‘Van heinde en verre: op zoek naar de herkomst van de natuursteen in Romeins Tongeren’. Dreesen werkt als geoloog mee aan een interdisciplinair onderzoek naar het gebruik van natuursteen in Romeins Tongeren, de oudste stad van België. Dat onderzoek leverde al heel wat verrassende resultaten op. De lezing vindt plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum en begint om 20.00 u. Toegang: € 5. Gratis voor leden NKV en KLGOG.

Staking politie

Sinds middernacht wordt er in heel wat politiezones gestaakt tegen de verhoging van de leeftijd voor vervroegd pensioen van 58 naar 62 jaar. Hierdoor draait de lokale politie vandaag op minimumbezetting. In Tongeren is zowat 70% van het korps aan de slag. De ingang naar het politiebureel is al de hele dag gebarricadeerd met strobalen. Begin 2013 telde de lokale politie in België 28.661 agenten. Dat is een gemiddelde van 2,58 agenten per 1.000 inwoners. De PZ Tongeren/Herstappe telt 2,31 agenten per 1000 inwoners of 1 agent voor 432,62 inwoners.

Tongenaar onderschept in Bilzen

Gisteren werd op de Tongersesteenweg in Bilzen een voertuig uit Tongeren onderschept. De 52-jarige bestuurder bleek onder invloed van maar liefst drie verdovende middelen. Hij gaf toe heroïne, cocaïne en cannabis te hebben gebruikt. Zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen. De passagier in het voertuig had bruine heroïne aangekocht in Maastricht. De gebruikshoeveelheid drugs had een straatwaarde van 25 euro bij een straatdealer in Maastricht. Na het afnemen van vingerafdrukken en foto's en na het afleggen van een verklaring, mochten beide personen beschikken.

Grondspots voor zuidportaal basiliek

Arbeiders hebben vandaag twee immense grondspots met LED-verlichting geplaatst om de ingang via het zuidportaal van de basiliek beter uit te lichten.

AZ Vesalius steunt MS-Liga

MS-Liga Vlaanderen is vandaag te gast met een verkoopstand van chocoladerepen in het AZ Vesalius. “Dit is een jaarlijkse traditie. We worden hier heel goed ontvangen en de verkoop loopt vlot. Melkchocolade is hier meer gegeerd dan fondant, meestal is dat andersom”, vertelden de vrijwilligers. Op  de afdeling Neurologie worden heel wat patiënten die aan MS lijden behandeld en daarom kwam hoofdverpleegkundige Toon Caubergh een voorraad chocolade inslaan: “Onze afdeling heeft 200 euro gesponsord. Nu is onze snoepvoorraad weer aangevuld”, wist Toon.

Politie voert actie

Om middernacht is er een nationale stakingsaanzegging bij de politie in voege getreden tegen de hervorming van de statuten. Het korps van PZ Tongeren/Herstappe is solidair. Ze hebben een oproep via Facebook gelanceerd. Voorlopig blijven de acties beperkt tot affiches met : ‘Handen af van onze statuten’ en een zwarte vlag aan de combi. De burgemeester heeft immers een aantal mensen opgevorderd zodat alle reguliere diensten toch verzekerd blijven. De ingang van het politiebureel werd gebarricadeerd m.b.v. strobalen.
Een oudere inspecteur sprak uit naam van de ganse groep: “Vanaf een bepaalde leeftijd krijg je te kampen met professionele vermoeidheid. Wie gaat er graag werken met dagelijks kans om te worden verweten, geslagen, gestampt, bespuwd, bedreigd of uw leven te laten? Er is totaal geen respect meer voor een agent. Sinds het jaar 2000 hebben we geen loonsverhoging meer gehad. Toen de politie en rijkswacht nog apart werkten, telde het korps 94 mensen, sinds de eenmaking zijn we met  68 man. Het aantal interventies is in 10 jaar vervijfvoudigd. Men wil onze speciale pensioenregeling afnemen: nu telt elk gewerkt jaar voor 14 maanden mee. We zullen allemaal 4 jaar langer moeten werken, voor minder pensioen. Welke politieagent wil men op straat? Ene met bretellen, want er zijn geen aangepaste (lichtere) jobs meer voorradig. We raken allemaal gefrustreerd”.

Klimaatactieplan

Vanavond heeft Linda Lousbergh (Milieudienst) het Klimaatactieplan van de stad toegelicht tijdens de gemeenteraadscommissie ‘Algemeen bestuur’. In 2008 is er een ‘Nulmeting’ gebeurd. De CO²-uitstoot in Tongeren is te vergelijken met die van een gemiddelde Limburgse gemeente. De uitstoot van de industrie ligt hier zelfs lager, maar die van landbouw en natuur is iets hoger. In december volgt er een nieuwe meting. De stad houdt een energieboekhouding bij van 12 gemeentelijke gebouwen (scholen, cc, Praetorium,…). De wijk Offelken is uitgekozen om de bewoners samen te brengen en te begeleiden om energie te besparen. 7% van de Tongerse gezinnen komt in aanmerking voor hernieuwbare energie. Tussen 2008 en 2012 hebben 1.881 gezinnen hun woning geïsoleerd. Tegen 2020 zou dit aantal met 370 woningen moeten vermeerderen.

Twee aanhoudingen

De 44-jarige vrouw die zaterdagavond in een huurwoning aan de Romeinse Kassei in kritieke toestand werd aangetroffen, wordt aangehouden wegens moord op haar 28-jarige vriend. Ze zou hem een overdosis medicamenten hebben toegediend. Zijn levenloze lichaam werd in haar woonst ontdekt. De Fransman verbleef er amper een week.
Fabio Strusi, de man die gisteren in Koninksem zijn 65-jarige vader Nino ombracht met een dodelijke messteek wordt beschuldigd van oudermoord. De man werd gisteren opgepakt en hij blijft aangehouden.

Jeugdraad start werkjaar met nieuwe voorzitter

Vrijdag is de Algemene Vergadering van de Jeugdraad voor het eerst weer samengekomen. De verschillende subsidiekanalen waarvan de verenigingen gebruik kunnen maken werden overlopen. Daarnaast werd er ook beslist wat er zal gebeuren op de komende ‘Dag van de Jeugdbeweging’ (17 oktober a.s.). Na 2 jaar was het tijd om een nieuwe voorzit(s)ter te kiezen. Het voorzittersduo Joris Beuken en Pieter Van De Winkel kwam niet meer op om hun mandaat te verlengen. Als enige kandidate werd Indra Swerts unaniem tot nieuwe voorzitster verkozen. Indra is leerkracht, ze was nooit lid van een jeugdbeweging maar werkt al jaren als monitor en hoofdmonitor voor de speelpleinwerking. Als nieuwe voorzitster wil ze het sterke engagement van de leden verder uitbouwen. In deze tijden van besparingen staat ook het jeugdwerk voor nieuwe uitdagingen. “De inbreng van een buitenstaander zal zeker een meerwaarde voor het lokale jeugdwerk betekenen. Wij wensen haar dan ook veel succes met de nieuwe uitdagingen die er de komende 2 jaar staan aan te komen”, wist An Christiaens, schepen van Jeugd. De Jeugdraad is het officieel adviesorgaan voor het lokale jeugdbeleid. Hierin zijn alle jeugdverenigingen vertegenwoordigd. Ook jongeren die 16 en ouder zijn en niet tot een vereniging of club behoren kunnen lid worden van de jeugdraad en hun zeg doen.

Gemeenteraad op maandag

Vanaf volgende maand verschuift de gemeenteraadszitting van de laatste woensdagavond van de maand naar de laatste maandagavond. Ook de voorafgaande gemeenteraadscommissies worden verschoven naar maandag, dinsdag en woensdag in de week vóór de gemeenteraad.

Porsche crasht aan Kruispoort

Zondagavond om 23u30 gebeurde er een spectaculaire crash t.h.v. Kruispoort. De bestuurder van een Porsche GT3  kwam rond 23u30 tegen hoge snelheid van op de Sint-Truidersteenweg aangereden. Hij raasde over het kruispunt in de richting van de Sint-Truiderstraat. Daar knalde hij de stalen zuil van de Mijlpaalroute uit de grond. De sportwagen belandde op zijn kant op het monument met de Mijlpaal, vlak langs de bruidswinkel. De bestuurder, Luc P. uit Vliermaal, kwam er met de schrik vanaf. Hij verklaarde dat hij in slaap gevallen was achter het stuur. De man werd meegenomen naar het politiebureau waar hij een positieve ademtest aflegde. Volgens omstaanders zou de man al verscheidene keren zijn rijbewijs kwijtgespeeld zijn, wegens dronken rijden.


Jos Pompoen doet het weer

Jos Ghaye (55) uit Vreren heeft zaterdag in het Duitse Lohmar, nabij Keulen, het Europees kampioenschap Pompoenwegen verpulverd. Zijn exemplaar van het type Atlantic Gigant weegt maar liefst 835,5 kilo. Het vorige E.R. stond op 793 kilo en het W.R. staat momenteel op 911 kilo. Vandaag was ‘Jos Pompoen’ alweer met een andere kolos op pad. In Kaiserslautern kaapte hij de hoofdprijs weg met een exemplaar van 656 kilo. De komende weken staan er nog pompoenwegingen in zijn agenda. De concurrentie weze gewaarschuwd.

Naaktkalender De Charlies

CV De Charlies hebben deze namiddag hun naaktkalender voorgesteld in de Tintin. De leden hebben zelf geposeerd in de speeltuin De Motten. Ze hielden het wel zedig voor de lens van Robby Vandersmissen. De opbrengst van de verkoop dient om geld in het laatje te krijgen. Tijdens de algemene ledenvergadering werd ook hulde gebracht aan Guillaume Slijters. Hij was meer dan 20 jaar materiaalmeester van de groep en heeft indertijd alle fietsen eigenhandig in elkaar geknutseld aan de hand van oude foto’s. Guillaume geeft de fakkel door aan Jo Thielens. Jean-Pierre Plugers volgt Jo op als secretaris.


Nieuwe Tongenaren en de Kroningfeesten

Om 16u werden alle ingeweken Tongenaren in cc De Velinx verwacht voor een ‘Kroningsnamiddag’. De opkomst was eerder miniem. De 50 aanwezigen werden verwelkomd door Toerismeschepen Marc Hoogmartens en Georges Willemaers (voorzitter Kroningscomité): “De Kroningsfeesten zijn de toelatingsproef voor nieuwe Tongenaren”. Secretaris Peter Bruggen schetste de historiek van de Kroningsfeesten. Verder kwamen enkele personen getuigen waarom ze deelnemen: onder hen Amsterdammer Albert Wielick die al sinds 1967 bij de herders mee opstapt. Na de koffie en een stuk vlaai was het de beurt aan de straatcomités en de groepsleidingen.


Dodelijke steekpartij in Koninksem

Deze namiddag werd in de Koninksemstraat in Koninksem een vader door zijn zoon neergestoken. De man overleed ter plaatse. De zoon werd door de politie opgepakt. Zoon Fabio Strusi zou al jaren psychische problemen hebben. De dood van zijn broer Wino heeft de situatie nog verergerd. Vader Nino Strusi werd gevonden op de inrit naast de woning tegenover de kerk. Hij kreeg nog de eerste zorgen toegediend door een MUG-arts, maar overleed ter plekke. De oudste zoon Wino (Severino) was op 10 september 2007 spoorloos verdwenen nadat hij een laatste maal had afgesproken met zijn vrouw Ingrid Thoelen die hun relatie had beëindigd. Zijn lichaam werd pas twee jaar later in het kanaal ontdekt. Ingrid Thoelen werd in april 2010 levenloos uit het water gehaald. Zij bevond zich in de auto waarmee de twee waren verdwenen. 

Weer evacuatie

De brandweer is om 04u30 uitgerukt naar de Plein. Op de bovenste verdieping van een woning op de hoek van de Muntstraat was een vrouw onwel geworden. Ze moest via het raam geëvacueerd worden  m.b.v.de ladderwagen.

Vrouw geëvacueerd, vriend overleden

Om 19u15 zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt naar de Romeinse Kassei. Op de bovenverdieping van een huurwoning werd een koppel aangetroffen: de man bleek overleden en de vrouw verkeerde in kritieke toestand. Het was de ongeruste broer van de man die de akelige ontdekking deed. De twee woonden nog maar een week samen. De vrouw werd m.b.v. de ladderwagen via het raam geëvacueerd en overgebracht naar het AZ Vesalius. Ze zou intussen buiten levensgevaar zijn. De twee zouden samen uit het leven hebben willen stappen.

Collegeleerlingen verzamelen 50 jaar later

Deze namiddag organiseren de leerlingen die aan ’t einde van het schooljaar 1963-1964 aan het College afstudeerden een klasreünie. In de ‘Retorica’ (1ste Latijnse) zijn ze indertijd met 34 geëindigd. 3 van hen zijn intussen overleden en 16 tekenen vandaag present. In de 1ste Wetenschappen zaten ze met 17 en hiervan zijn er 11 aanwezig. (Vroeger startte je in het 6de hoger en eindigde je in het 1ste).
De oud-leerlingen krijgen eerst een rondleiding door directeur Alain Langenaken in de gebouwen van de huidige ‘Viio Humaniora’. Daarna wacht een feestmaal in de Bazilik. foto LI onderaan: Wetenschappelijke en Re onderaan: Retorica


CD&V deelt gratis peren uit

Leden van CD&V Tongeren delen vandaag gratis 2.000 peren uit tijdens de braderie. Via deze symbolische actie willen ze de aandacht warm houden voor de problematiek rond het invoerverbod van Rusland op Europese land- en tuinbouwproducten. “Hiermee wil CD&V Tongeren niet enkel de fruittelers, maar alle getroffen land- en tuinbouwers die afhankelijk zijn van export naar Rusland een hart onder de riem steken”, wist An Christiaens. “In Limburg alleen al zijn 20.500 mensen tewerkgesteld in de agro-business. Dat is goed voor een productiewaarde van 6,2 miljoen euro. We hebben in Limburg 4.377 bedrijven die actief zijn in de agro-business. Uiteraard hopen we hiermee ook mensen aan te zetten tot het meer consumeren van Belgische land- en tuinbouwproducten”.
Deze actie is ook gekoppeld aan een goed doel: Van iedere passant die een peer ontvangt, is het bedoeling een foto te nemen. Van al deze kleine foto’s wordt later een grote mozaïekfoto gecreëerd met daarop een BV met een peer. Het uiteindelijke resultaat zal worden geveild t.v.v. een goed doel.

Kermisbraderie

De kermisweek wordt vandaag afgesloten met de kermisbraderie. In de meeste handelsstraten staan kraampjes opgesteld. Naar goede gewoonte is Leefmilieu Tongeren ook weer aanwezig met een stand op het Hospitaalplein.


Belangrijke order voor Zephyr

Goed nieuws voor Hedwig Snoeckx en haar bedrijf ‘Zephyr’ dat gespecialiseerd is in reproducties van dieren, mensen en voorwerpen en levensechte replica’s. Zephyr mag rekwisieten leveren voor het belevingscentrum van het provinciaal domein van Chevetogne in de provincie Namen. De bestelling voor het educatief centrum is goed voor 160.000 euro. Zephyr werd indertijd opgericht door taxidermist Dirk Claesen die eerder dit jaar is overleden. Zijn partner Hedwig zet zijn levenswerk in de voormalige gemeenteschool in Ketsingen-Berg voort.