Tongeren vandaag

Nieuws

Tongenaar met drugs betrapt in Bilzen

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag betrapte de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst een Tongenaar op rijden onder invloed van drugs.

De bestuurder werd in het kader van de zomer BOB-campagne omstreeks middernacht gecontroleerd op de Maastrichterstraat in Bilzen.
De 31-jarige bestuurder uit Tongeren testte positief op het gebruik van marihuana en cocaïne én bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.
In 2018 werd hem een rijverbod opgelegd wegens rijden onder invloed van drugs en rijden tijdens een periode van rijverbod.

Zijn voertuig werd getakeld. De gebruikershoeveelheid marihuana die hij in zijn bezit had, werd in beslag genomen.

Hij zal zich later moeten verantwoorden bij de politierechter.

Commissie 19/06

Vanavond was er de commissie Ruimtelijke Ordening, Sociale Zaken en Economie
- Real Estate heeft een stuk grond geruild met de stad voor de aanleg van een fietsdoorsteek t.h.v. de Luikersteenweg. De stad krijgt hiervoor een opleg van 39.800 euro
- aan de Noenelderen wordt een lapje grond van 144 m² verkocht zodat een bestaande woning kan worden verbouwd en uitgebreid
- autobanden 'Joh' (Maastrichtersteenweg) is gelegaliseerd: hiervoor mest een gedeelte van een woning verdwijnen en een buffer worden aangelegd

Natascha Verjans is uitleg komen geven over Ambulante handel en de Antiekmarkt
- de voorrangsbepaling voor losse standplaatsen is gewijzigd
- het reglement voor het overdragen van een standplaats is gewijzigd
- de verkoop van memorabilia uit W.O.II met Nazi-kentekens is verboden
- de verkoop van Duitse postzegels en munten met Nazi-kentekens is wel toegelaten

Samen studeren in de bib

“Samen studeren blijft ontzettend populair. Dat is ook deze blokperiode merkbaar”, zegt schepen van Onderwijs Guy Schiepers: “Samen studeren blijkt geen tijdelijke trend. Jongeren vinden opnieuw massaal de weg naar de rustige omgeving van onze bibliotheek. Wij zijn vanuit dienst Onderwijs dan ook tevreden dat de bibliotheek zich engageert om tegemoet te komen aan de vraag naar studieplekken.”

Schepen van Cultuur An Christiaens: “De bibliotheek voorziet in extra studieplaatsen, een 75-tal in totaal. Nog tot eind juni zal er bovendien bijkomende permanentie zijn vanaf 8 uur ’s morgens (9 uur op zaterdag) en tijdens de middaguren, zodat studenten kunnen blijven doorblokken. We vragen sinds dit jaar wel om op voorhand een studieplekje te reserveren.

Er is een koffiehoekje met gratis koffie, water en kleine snacks, en omdat studenten in de blok- en examenperiode niet altijd even gezond eten, bieden we hen vandaag een gezond alternatief in de vorm van smoothies aan. Die brengen wat verkoeling bij dit warme weer en geven hopelijk een extra energieboost tijdens het blokken!

Burgemeester Patrick Dewael: “Hoewel de bibliotheek in de eerste plaats een uitleenpunt voor boeken blijft, merken we dat haar maatschappelijke rol wijzigt. Mensen zien de bibliotheek meer en meer als een plaats waar men tijd kan komen doorbrengen: ze blijven langer hangen dan vroeger en doen dit om te studeren, te werken of een boek of krant te lezen. De rustgevende omgeving speelt hierin zeker een rol, maar ook andere factoren zoals bijvoorbeeld gratis Wifi.”

Assisenhof: 25 jaar cel voor Santoro

In het assisenhof heeft Genkenaar Roberto Santoro (38) 25 jaar opsluiting gekregen voor doodslag op zijn dealer Toni Danti. (°1951). Die werd op 28 maart 2012 met 52 messteken doodgestoken in zijn flat aan de Vennestraat in Genk.
De beschuldigde ontkent alles.

De Openbare Aanklager had 25 jaar cel gevorderd en de jury is hem hierin gevolgd

Assisenhof: Santoro schuldig bevonden aan doodslag

In het assisenhof heeft de 12-koppige jury Roberto Santoro (38) uit Genk schuldig bevonden aan doodslag.
Santoro staat terecht voor de doodslag met 52 messteken op zijn dealer Toni Danti. (°1951). Die werd op 28 maart 2012 met 52 messteken doodgestoken in zijn flat aan de Vennestraat in Genk.
De beschuldigde ontkent alles.
Vandaag wordt de strafmaat bepaald. Santoro riskeert 30 jaar opsluiting

Commissie 18/06

Vanavond was er de commissie Financiën en Openbare Werken


Rudi Diels (Financieel directeur) en Inge Borgerhoff (adjunct Financieel directeur) hebben toelichting: gegeven over de jaarrekening 2018 ende budgetwijziging 2019/1

- resultaat op Kasbasis: stad: 12,3 mio (geraamd op 7,2 mio) OCMW 2,2 mio (geraamd op 3 mio)
- Autofinancieringsmarge: stad 1,63 mio (geraamd op 106.000) OCMW 219.000 (geraamd op 192.000)
- Resultaat Exploitatiebudget: stad: 5,5 mio (geraamd op 4 mio) OCMW 207.000 (geraamd op 276.000)

Exploitatieuitgaven
* stad: 43,5 mio , waarvan 19,7 mio personeelskost
* OCMW: 15,5 mio, waarvan 10 mio personeelskost

Exploitatieontvangsten
* stad: 49 mio, waarvan 21,6 uit belastingen (fiscale opbrengsten) en 21,9 mio algemene werkingssubsidies
* OCMW: 15,7 mio, waarvan 7,1 opbrengsten uit werking en 4,1 mio specifieke werkingssubsidies

Resultaat Investeringsbudget
* stad: -11,1 mio (geraamd op -14,7 mio)
* OCMW: -191.000 (geraamd op -1,1 mio)

Investeringsuitgaven
* stad: 12,1 mio, waarvan 5,7 mio an wegen en infrastructuur en 4,6 mio aan terreinen en gebouwen
* OCMW: 1,1 mio, waarvan 1 mio aan bouw 'Huis van het Kind'

Investeringontvangsten
* stad: 998.838, waarvan 991.500 van subsidies en schenkingen
* OCMW: 988.062, waarvan 816.450 van subsidies en schenkingen


De schuldportefeuille bedraagt 54 mio, of 1.740 euro per Tongenaar:

- stad: 40,64 mio
- OCMW: 6,19
- AGB: 7,16BOB-campagne

Deze nacht tussen 02u00 en 06u00 heeft een interventieploeg van de lokale politie Bilzen-Hoeselt-Riemst 9 bestuurders gecontroleerd in het kader van de zomer BOB-campagne.

Geen van de 9 gecontroleerde bestuurders had teveel alcohol gedronken.

Eén bestuurster, die onderweg was naar haar werk in Tongeren, bleek onder invloed van marihuana te rijden.

Zij werd op de Tongersestraat in Bilzen onderschept naar aanleiding van enkele kleine verkeersinbreuken.

Door de positieve speekseltest werd haar rijbewijs voor 15 dagen onmiddellijk ingetrokken.

Omdat de 39-jarige bestuurster ook geen geldige verzekering voor het voertuig kon voorleggen, werd haar voertuig inbeslaggenomen en getakeld totdat een geldige verzekering kan worden voorgelegd.

Op het commissariaat van Bilzen werden de nodige verhoren en een bloedproef uitgevoerd.

Voor het versleten rijbewijs van de bestuurster werd een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld.

Twee andere bestuurders krijgen elk een boete van 116 euro wegens onverantwoord rijgedrag. Beide bestuurders reden veel sneller dan toegelaten.

Er werden tijdens de controles ook nog 4 processen-verbaal van waarschuwing opgesteld voor technische mankementen (3) en een versleten rijbewijs (1).

Commissie 17/06

Vanavond was er de commissie Algemeen Bestuur, Cultuur en Mobiliteit
- De stad gaat een samenwerkingsakkoord afsluiten met de Provincie voor de afwerking van de GAS-boetes. Hiervoor wordt 50 euro per dossier aangerekend. De de sanctionele stadsambtenaar is momenteel niet beschikbaar, want ze volgt een doctoraatsopleiding
- De nieuwe stedelijke Cultuurraad gaat van start in september. Voortaan worden er ook plaatsvervangende leden aangeduid en de gendergelijkheid dient gevolgd: 1/3e moet van het andere geslacht zijn. Het merendeel bestaat nu uit vrouwen.
- het huurreglement voor de publieksruimten van het GRM wordt aangepast: het Museumkafee wordt uit de overeenkomst gelicht; blijven over: het auditorium, de vergaderzaal en de mezzanine
- er komen op 6 plaatsen laadpalen bij voor elektrische voertuigen:
° Vermeulenstraat: parking achter archief: 2 extra voor de stadsvoertuigen
° Velinx (bib)
° hoek Beemdstraat / Blaarstraat
° Piringen: Dorpsplein
° Nerem: Neremsplein
° Rutten: Ruttermarkt
- de omgedraaide rijrichting in de Driekruisenweg wordt permanent
- in de Kraaibroekstraat in Lauw wordt het beurtelings parkeren vervangen door 'parkeren aan één kant van de straat'. De bewoners worden ingelicht via een 'Wegwijzer'

Barbara Wyckmans (intendant) en Mona Vanschoenwinkel (programmator en coördinator) hebben een presentatie gegeven over het zomerfestival 'MoMeNT'.

Ze hadden in première de gloednieuwe draagtas bij: 'Een MoMeNT op zak'.
De pop-up bar 'Tête-à-Tijd' wordt van 1 juli tot 31 augustus ingericht in het voormalige café 'De Zwaon' op de Piepelpoel. De uitbaters zijn Dirk Duchateau en Annelies BillenVIef kijkt naar film

Vief Tongeren hield namiddag een filmvoorstelling in de zalen van Syntra. De film die werd gespeeld was:" The Bucket List ".
"Met Cola, Fanta en chips tijdens de film werd het een geslaagde filmnamiddag".

bijdrage:Ludo Jacobs

Uitspraak over Ooit Tongeren

De rechtbank heeft beslist dat de uitbaters van 'Ooit Tongeren' (Plinius Vastgoed) de ontvangen overheidssteun niet moeten terugstorten omdat de zaak intussen verjaard is. Ze kregen indertijd 1,5 miljoen euro.

Ooit Tongeren opende op 15 juni 2007 de deuren, maar amper 73 dagen later gingen de uitbaters failliet.

In 2013 eiste de rechter tegen de voormalige uitbaters, Marc Taminiau, zijn vrouw Marjan en hun zoon Tobias 5 jaar gevangenisstraf in de fraudezaak rond Land van Ooit Tongeren.
Uiteindelijk werden ze veroordeeld tot 3 jaar voorwaardelijke celstraf wegens valsheid in geschrifte.Verder kreeg de familie een boete en een beroepsverbod. De drie moesten zo'n 2 miljoen euro aan schadevergoeding betalen.
Taminiau zou vlak voor het faillissement 1,2 miljoen euro aan exploitatie- en subsidiegelden hebben overgeheveld naar zijn eigen vennootschappen in Nederland. Volgens hem was het fiasco van Ooit Tongeren niet te wijten aan een falende exploitatie, maar aan de mentaliteit van de Tongenaren.
Al voor de opening klaagde Taminiau over de slechte oplevering van het park. Er zou van alles mankeren aan de drainage, de theaters en de infrastructuur.

De Vlaamse overheid investeerde indertijd veel geld in het attractiepark. Ze bracht 16 miljoen aan kapitaal in via de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM). Toerisme Vlaanderen en het Autonoom Gemeentebedrijf Tongeren stelden de gronden ter beschikking. De regering betaalde ook voor parkings, riolering en wegen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling bracht nog eens 1,5 miljoen euro in.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google