Zoektocht naar Romeins amfitheater

Vandaag is het GRM gestart met een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van een Romeins (amfi)theater in de stad. Hiervoor doen ze beroep op ‘TARGET archaeological geophysics’ uit Veltem-Beisem. De geoloog maakt gebruik van een grondradar om ‘dikke gebogen muren’ in de ondergrond te traceren. Vandaag wordt er gezocht in de Repenstraat, morgen in de Sint-Cataharinastraat en vrijdag in de Koolkuil.

Fietstunnel onder Bilzersteenweg

Er komt een fietstunnel onder de Bilzersteenweg. Deze wordt gelijktijdig met de herinrichting van de Nieuwe Steenweg aangelegd. Eddy Manet, schepen van Mobiliteit legt uit: “De Nieuwe Steenweg  krijgt dagelijks veel verkeer te verwerken. Voor zwakke weggebruikers is er weinig ruimte. Bij de herinrichting van de Nieuwe Steenweg worden er vrij liggende fietspaden aangelegd. Op dat ogenblik wordt er ook een fietstunnel onder de Bilzersteenweg gerealiseerd ter hoogte van de Groenstraat, richting Nieuw-Tongeren.” Volgens  An Christiaens, schepen van Openbare Werken, biedt een fietstunnel veel voordelen: "Fietsers kunnen op de meest veilige manier de Bilzersteenweg dwarsen. Zowel het functionele fietsverkeer (tussen Driekruisenweg en Nieuw-Tongeren of de binnenstad) als de recreatieve fietser (tussen knooppunten 107-129) zijn gebaat bij deze aanpassing. Fietsers moeten zich immers niet meer op de drukke Bilzersteenweg wagen. Anderzijds zullen de auto’s bovengronds vlotter kunnen passeren. Er komt ook een middengeleider op de Bilzersteenweg. Deze zal fungeren als poort om het begin van de bebouwde kom te accentueren en de snelheid van het gemotoriseerd verkeer te remmen. Ter hoogte van deze poort komen er bushaltes  voor streeklijnen 10 en 104.”  Voor dit dossier werkt de stad Tongeren samen met het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest en Infrax. “Het tijdstip van aanleg is afhankelijk van de voortgang van het dossier ‘Herinrichting Nieuwe Steenweg. Na de realisatie van beide projecten zal de omgeving van de Nieuwe Steenweg  en Bilzersteenweg een betere verkeersdoorstroming en meer verkeersveiligheid voor alle gebruikers bieden", aldus burgemeester Patrick Dewael.
(Foto Google StreetView)

Metal Fest II

Zaterdag vindt in cc De Velinx de 2de editie plaats van  Metal Fest, België’s luidste metalfestival. Tongeren Metal Fest is de opvolger van het jaarlijkse 'Metaal Paaskabaal'. Vanaf 17u zijn er optredens van:
ENSLAVED (Noorse progressieve black metal kwintet)
SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH (Martin Schirenc)
BÖLZER (Zwitserse death/black metal duo) 
BODYFARM (jonge Nederlandse deathmetal-band) 
INSANITY REIGNS SUPREME (local heroes)
DISINTERRED (local heroes)
De officiële festival-trailer kan hier bekeken worden: http://bit.ly/1uQ4ObN
Tickets kunnen aangekocht worden via www.tongerenmetalfest.be of www.develinx.be en kosten €20 in voorverkoop en 25 aan de kassa.

Assisenhof: 5 jaar cel

De jury van het assisenhof heeft zojuist beslist dat de Nederlander Pieter van Wershoven uit Peer veroordeeld wordt tot 5 jaar opsluiting. Hij werd gisteren schuldig bevonden aan de moord met uitlokking op zijn echtgenote. De 12-koppige jury volgt hiermee de vordering van de openbare aanklager.

26ste Tungri Run

Vrijdag worden weer vele honderden joggers verwacht voor de 26ste Tungri Run, een gezamenlijk initiatief van Rotary Club Tongeren, de Tongerse Atletiekvrienden en de Stad Tongeren. De opbrengst gaat dit jaar naar de nieuwe vestiging van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden op de Sint-Truidersteenweg.
Traditioneel wordt die dag het centrum verkeersvrij gemaakt vanaf 11u tot ongeveer 18u30. Er geldt een parkeerverbod in alle straten van het parcours vanaf 07u. De ring blijft open voor alle verkeer. U parkeert uw voertuig bij voorkeur buiten het stadscentrum.
Het sportpark De Motten vormt de start- en aankomstplaats van alle wedstrijden.
PROGRAMMA
13.30 uur: 3 km - Ladies Run
14.15 uur: 1 km
14.45 uur: 2 km
15.15 uur: 400 m – kabouterloop
15.30 uur: 5 km (met o.m. een bedrijvenloop)
16.30 uur: 10 km (onderdeel van de 'Haspengouw Challenge' en de 'Victors cup')
Meer info: http://www.tungrirun.be/

Vrijdag stadsdiensten gesloten

Op vrijdag 1 mei 'Dag van de Arbeid' zijn alle stadsdiensten gesloten (Praetorium, bibliotheek en containerpark). Enkel de dienst toerisme is open van 9u30 tot 17u00.

Wandeldriedaagse Haspengouw

Op 1, 2 en 3 mei wordt de Streek-GR Haspengouw officieel ingewandeld. Er werden 3 dagetappes uitgestippeld tussen 19 en 24 km. Startpunt is Sint-Truiden, dag één eindig je in Borgloon, dag twee wandel je naar Tongeren en dag drie trek je naar Bilzen, het eindpunt. Op iedere aankomstplek zijn er leuke activiteiten, is er een streek- en productenmarkt, terras, animatie of kan je gratis kortere wandelingen doen met of zonder gids. Deelnameprijs voor één dag: 20 euro. De wandelkaart van deze nieuwe Streek GR-wandeling is te koop bij toerisme Tongeren voor 8 euro.
De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandsroute door Haspengouw van ca. 130 km. Het is de eerste lange afstandswandeling in Limburg die volgens dit principe samen met de vzw Grote Routepaden werd uitgewerkt. Wie 130 km te ver vindt, kan de trajecten afsnijden, want er zijn doorsteken voorzien, waardoor je je lus kan verkorten tot 40 à 50 km. De streek-GR zijn bewegwijzerd met geel-rode streepjes. Deze routes zijn lusvormig en verkennen een streek.

Lees meer...

Met Belgerinkel naar de Winkel: elke dag winnen

Nog tot 30 mei doet heel Tongeren mee met 'Met Belgerinkel naar de Winkel'. Boodschappen doen en daar ook nog voor beloond worden, wie wil dat niet? De enige voorwaarde: met de fiets of te voet shoppen in Tongeren. Door uw deelname kan je elke dag (via internet of spaarkaart) diverse cadeaus winnen. De hoofdprijs is de prachtige Belgerinkelfiets.
Meer info: www.belgerinkel.be

‘Herdenkingsproject provincie Limburg WOI’

Tongeren doet ook mee aan een participatief project van de Provincie Limburg dat kadert in de herdenking van WOI.  De betonnen versie van een Duitse Stahlhelm (1.8 ton) aan de ingang van De VELINX symboliseert de toenmalige  Duitse bezetting in Limburg.  Kunstenaar Jan Bernard Vercauteren heeft de helm onder handen genomen. Er werd een proefopstelling gemaakt. Maandag verhuist de helm naar Bokrijk voor een indrukwekkende, doch ingetogen tentoonstelling. Gezien het fragiele karakter van de versiering van de Tongerse helm (met gekleurde plexi, tekst en een inslag) wordt deze in Bokrijk zelf geassembleerd, net voor de officiële voorstelling.


Infohut en vlonder in de Kevie

Deze namiddag werden aan de Blaarmolen in natuurreservaat De Kevie een infohut en een vlonder onthuld. Leerlingen van de Viio Humaniora mochten ze in première  uittesten. “Deze vlonder is er gekomen enerzijds om aan de vraag van de scholen tegemoet te komen en anderzijds om de belangstelling voor de natuur bij jongeren te wekken”, wist milieuschepen Patrick Jans. De vlonder kost 4.700 euro en de infohut 7.400 euro. Groenarbeiders van Natuurpunt stonden in voor de realisatie. We trekken jaarlijks 30.000 euro uit voor de Tongerse natuur”, vertelde burgemeester Dewael. "Een volgende project is de aanleg van een mindervalide pad door De Kevie". Conservator Roger Nijssen is tevreden: “Hier wordt de Tongerse jeugd met de neus op de feiten gedrukt hoe (on)zuiver regenwater is. Vanuit de infohut heb je een prachtig zicht op het centrale deel van het reservaat”.


Sigrid is weekwinnaar

Sigrid Simons (37) uit Mal is de 4de en laatste weekwinnaar van de actie ‘Vijgen na Pasen’. Dankzij het gebruik van de Ambi.pas sleepte ze 10.000 extra punten, goed voor 1.000 euro, in de wacht. De overhandiging vond, voor de tweede keer, plaats bij lingeriezaak Silhouette (Maastrichterstraat). Sigrid kocht er vrijdag een bh: “Winkelierster Heidi heeft mij gelukkig geholpen met het registreren van mijn Ambi.pas, want thuis op de pc lukte het me niet”, onthulde Sigrid. Het is de eerste keer dat ze iets wint.  
De medewerkers van de dienst ‘Lokale economie’ zijn intussen gestart met een nieuwe rondgang bij alle handelaars om de Ambi.pas te promoten. Dat leverde al 10 nieuwe aansluitingen op.  

Kroningsvlaggen

De eerste Kroningsvlaggen duiken stilaan op in het straatbeeld. Voorzitter Georges Willemaers is aangenaam verrast: “De verkoop van de vlag loopt als een trein. Dit is een teken van eenheid voor vriendschap”. Hij hoopt dat vele inwoners van Groot-Tongeren tijdens de meimaand ( = Mariamaand) de nieuwe vlag uithangen. 
Volgende week valt bij iedereen het 2de Kroningsmagazine in de brievenbus. Middenin vind je een vensteraffiche. Wie een foto maakt van de affiche die uithangt, maakt kans op een etentje voor twee. Je moet de foto dan wel eerst mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Tongerse operazanger overleden

Droevig nieuws uit de Belgische operawereld. Vrijdag is de Tongerse operazanger Marc Claesen op 46-jarige leeftijd overleden in Tongeren. De bariton studeerde zang aan het conservatorium van Brussel en in Maastricht. Hij zette zijn studie voort bij Marlene Malas, Rudolf Piernay, Tom Krause en Walter Berry. Hij was laureaat van de Carreras wedstrijd in Pamplona, en in Wenen van het Belvedèreconcours. Van 1993 tot 1996 trad hij als gast op aan het Staatstheater Darmstadt, het Stadstheater Heidelberg, de Vlaamse Opera, de Nationale Reisopera en de Nederlandse Opera te Amsterdam. Hij stond op het toneel in de rol van Masetto in Don Giovanni, Banco en Medico in Macbeth, Figaro in Le Nozze di Figaro en Conte di Ceprano in Rigoletto. Marc Claesen was regelmatig te gast bij Spaanse operahuizen. Ook als concertzanger was hij actief, in binnen- en buitenland. Hij werd in 2007 door het Tongerse Vermeylenfonds gehuldigd in cc De Velinx. Claesen wordt zaterdag in Waterschei (Genk) begraven na een rouwmis in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in Tongeren.

Koersfiets van agent ontvreemd

Gisteren werd op het Vrijthof een gloednieuwe koersfiets gestolen. De gedupeerde is een Tongerse politieagent. De man was na een rit zijn dorst gaan lessen in café Gerechtshof en parkeerde zijn stalen ros tegen het windscherm op het terras. De dief heeft eerst een pint besteld aan de toog en is dan met de koersfiets vertrokken. Twee dames die op het terras zaten, zagen het gebeuren. De agent had de fiets amper één dag.

Tongerse Club Brugge-supporter krijgt stadionverbod

Tongenaar Marcel V. (31) heeft op 2 maart 2014 een steward van Club Brugge een kopstoot verkocht. Dat gebeurde tijdens de match tussen Club Brugge en Standard. Hij wilde zijn broer verdedigen. Het incident levert hem een stadionverbod van 1 jaar op en een werkstraf van 80 uren. De steward Kenny Deridder (33) uit Zelzate (foto) ondervond twee weken veel pijn door het incident. Hij krijgt een schadevergoeding van 1 euro. Marcel V. heeft zich ondertussen geëxcuseerd bij zijn slachtoffer.
foto: JVK

Inbraak in 10 auto’s

Tijdens de nacht van zondag op maandag werden er minstens 10 auto’s opengebroken. De dieven sloegen o.a. toe in Piringen, Koninksem en rond het centrum. Ze gingen meestal aan de haal met de boorddocumenten.

PWA-ers voeren actie

Een groep PWA-ers heeft vanavond actie gevoerd tegen de nakende privatisering van het dienstenchequesbedrijf To Do. Zo'n 80 poetsdames is vóór aanvang van de gemeenteraad de vloer komen vegen in het Praetorium. Ze waren uitgedost met keerborstels en ratels. Op spandoeken stond te lezen: ‘Mens boven geld, ‘Wij zijn gejost’ en ‘In 2018 denken we aan u’. Korpschef Tony Verlackt hield samen met een handvol agenten de wacht. PWA-voorzitter Jos Schouterden heeft een delegatie ontvangen in een zaaltje op de derde verdieping: “Het is niet de stad die de vzw PWA/To Do beheert. De gemeenteraad, noch het schepencollege is bevoegd in deze aangelegenheid. We dragen wel dezelfde bezorgdheid. We zoeken naar een goede oplossing. In 2014 draaide de vzw een verlies van 175.000 euro. Zonder maatregelen zal de onderneming op termijn de boeken moeten neerleggen. Daarom zijn er ernstige maatregelen nodig”, wist Schouterden.


Verkeerslicht geramd

De verkeerslichten op het kruispunt van de Maastrichtersteenweg en de Viséweg in Berg hebben vandaag opnieuw lange tijd  uit gelegen. Een vrachtwagen heeft een paal geramd t.h.v. garage Timmermans. Rond 15u30 zijn de verkeerslichten terug in werking gesteld.  

Tongenaar opgepakt voor moord op Poolse

Het gerecht heeft een 34-jarige Tongenaar opgepakt die verdacht wordt van de moord op een Poolse vrouw. Haar lijk werd vorige donderdag in een kist ontdekt die op het Albertkanaal in Zutendaal dreef. Het lichaam vertoont meerdere messteken. Er is gisteren een huiszoeking gebeurd. De man is bij het gerecht gekend. Zijn bestelwagen werd vanochtend getakeld voor forensisch onderzoek. Het voertuig stond geparkeerd in de Hemelingenstraat.
(foto: Toon Royackers)
- Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.

Evermarusfeesten in Rutten

De Ruttenaren zijn klaar om op 1 mei weer honderden pelgrims en toeristen te ontvangen. Vrijdag wordt er het mysteriespel ter ere van de heilige Evermarus opgevoerd. Alle deelnemers aan het spel zijn inwoners van Rutten of afkomstig uit Rutten. De spelers vertolken de marteldood van Evermarus.
Hierbij het programma:
07u00: eucharistieviering in de kapel
09u00: eucharistieviering in de kerk
10u30: processie doorheen het dorp
11u45: eucharistieviering in de kerk
14u00: martelarenspel van de heilige Evermarus aan de kapel (let op, er is een korte pauze voorzien)
18u00: afsluitend lof in de kerk.
Info: www.evermarus.be

Huwelijksjubilarissen gehuldigd

Zaterdagnamiddag werden in cc De Velinx 11 koppels-huwelijksjubilarissen gehuldigd door het stadsbestuur: 7 gouden- en 4 diamanten bruiloften. Op de foto samen met burgemeester Patrick Dewael, in willekeurige volgorde:
Goud: Marcel en Louisa Nijs-Rubens, Henri en Petronella Van Helden-Meurkens, Leon en Mariette Broux-Ernens, Alfons en Netta Vanspauwen-Meertens, Gerard en Georgette Jans-Palmen, Pierre en Lisette Vandewijer-Tits, José en Mariette Boyen-Coppens.
Diamant: Joseph en Josephine Hauben-America, Joseph en Georgette Willems-Guffens, Guillaume en Maria Royakkers-Leben, Pierre en Maria Proesmans-Aerts.
(Foto Jozef Dommershausen)

Erfgoeddag is succes

Ondanks het regenweer is de Erfgoeddag toch succesvol geweest. Het GRM en de Erfgoeddienst hebben voor deze editie samengewerkt. In de inkomhal van het GRM konden kinderen zich uitleven in 4 workshops. Ze mochten de letters E-R-F-! versieren. Het GRM was vandaag gratis toegankelijk. Hiervan maakten 950 bezoekers dankbaar gebruik. De kinderlezing in het auditorium was goed voor 20 toehoorders en de 2 rondleidingen in de stad waren telkens goed voor 20 deelnemers. In twee tentjes op het Stadhuisplein gingen leerlingen van de academie uit Tongeren en Bilzen aan de slag. Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.


Vranckendreef ingehuldigd in Berg

In Berg werd zonet de ‘Jan en Nicolas Vranckendreef’ officieel ingehuldigd, in bijzijn van de afstammelingen van Jan Vrancken. De weg loopt langs het kerkhof tot aan de Nellestraat. Marie Claire Loix, voorzitter feestcomité Berg, gaf tekst en uitleg: “De benaming is een herdenking aan wijlen de gebroeders Vrancken, beiden waren werkzaam in het onderwijs. In het bijzonder Nicolas Vrancken die van het schooltje dat op de grens van Berg en Ketsingen lag gekend was voor de toentertijd opzienbarende vernieuwingen en lesgeven in de lagere scholen. Vele leerkrachten en zelfs gouverneur Roppe kwamen met grote belangstelling kennisnemen van deze vernieuwing”. Schepen An Christiaens moest springen om aan de dorpsvlag te geraken die over het straatnaambord hing.


.

28ste Marcusprocessie in Mal

Vanavond is de jaarlijkse Marcusprocessie door Mal getrokken: honderden tractoren maakten eerst een tocht door de velden om daarna aan de Banneuxkapel gezegend te worden. Pastoor Emmanuel Kalomba (Jekervallei) begroette elke bestuurder persoonlijk in de cabine. Het zegenen liet hij over aan zijn voorganger pastoor Jan Beliën. In de lange sliert waren er opvallend veel tractoren met zwarte vlaggen en protestborden. De landbouwers voelen zich geviseerd door de steeds opschuivende natuurgebieden waardoor hun landbouwgronden in de zoekzones van de Europese doelstellingen vallen en de toekomst van hun bedrijf bedreigd wordt. Het definitieve Europese plan wordt pas tegen 2018-2019 verwacht, maar de boeren willen deze zomer al duidelijkheid.


Poëziewedstrijd

Gisteren werd in het Provinciaal Hof in Brugge de prijs uitgereikt van de poëziewedstrijd “Leven als lijfmotief”. Er waren 681 inzendingen door 441 auteurs (waarvan 231 uit België, 200 uit Nederland en 10 uit andere landen). In totaal werden 46 gedichten geselecteerd voor de publicatie van een dichtbundel (hieronder tien laureaten, waarbij Tongenaar Jo Gilissen met het gedicht “Atheïsme”). Winnaar bij deze tien laureaten werd Steyvaert uit Brugge. De organisatie was in handen van Het Levenshuis i.s.m. Curieus West- Vlaanderen en het Huis van de Mens. Vanaf mei 2015 tot december 2016 zullen de werken van de tien laureaten in diverse steden worden tentoongesteld. Hierbij het gedicht van Jo:
Atheïsme
Mijn leven betekent
alleen mijn leven zelf.
Men kan kaal zijn toch
ook geen kleur noemen.

Mijn hond is ook een
overtuigde atheïst want
zelfs van mij heeft hij
geen God gemaakt.

Als vrijzinnige heb ik geen
onzichtbare middelen van
bestaan en ik leef  dan ook
als een tekenaar zonder gom.

Jo Gilissen

 

Overdracht Euregio voorzitterschap

Vandaag heeft het comité van de Heiligdomsvaart Susteren (Nederlands Limburg) het Euregio Voorzitterschap overgedragen aan het Kroningscomité Tongeren. In de Euregio bestaat een rijke traditie aan zevenjaarlijkse feesten. De traditie dat in Tongeren, Hasselt, Maastricht en Susteren de ommegang om de zeven jaar met grote luister uitgaat, dateert uit de middeleeuwen. Deze vier steden voeren regelmatig promotie voor elkaar in de euregio. Ad Van Mierlo, voorzitter Heiligdomsvaart Susteren, geeft hier een symbolische handdruk aan Georges Willemaers, voorzitter Kroningsfeesten Tongeren die nu in de euregio het voorzitterschap waarneemt tot oktober 2016. Regisseur Karel Fiddelers gaf tevens een overzicht van de ommegang van Susteren in 2014. Een prachtige samenwerking tussen deze steden in de euregio om alles in goede banen te leiden. Na de Tongerse Kroningsfeesten van 3 tot 10 juli 2016 en de sluiting met de lichtprocessie  in september 2016 zal het voorzitterschap overgedragen worden aan de Virga-Jessefeesten van Hasselt (2017).

Expo Jetty en Julia in Ursulakapel

Jetty Zeppi uit Maasmechelen en Julia Berger uit Niel-bij-As exposeren samen in de Ursulakapel. Jetty is gespecialiseerd in schilderen (acryl op doek, hout en papier) en grafiek (ets, lino, monotypes en mixed media). Julia kiest voor bronzen beelden, keramiek en juwelen.
De expo is drie weekends lang gratis te bezichtigen, telkens van 11:00 tot 18:00: za 25/04, zo 26/04, vrij 01/05, za 02/05, zo 03/05, za 09/05 en zo 10/05.

 

Winnaars wedstrijd Vikingen!

In het kader van de tentoonstelling ‘Vikingen!’ organiseerde het Gallo-Romeins Museum een wedstrijd. Ca. 7.500 van de 95.000 bezoekers vulden het wedstrijdformulier in. Ze moesten 3 multiple choice vragen correct beantwoorden en 1 schiftingsvraag (raad het gewicht van een Vikingkrijger). Twee bezoekers vulden de schiftingsvraag exact in: 137,70 kg. Dus moest er geloot worden. De hoofdprijs gaat naar Françoise Gaeremynck uit Sint-Job in-'t-Goor (Antwerpen). Het levert haar een reis naar Stockholm t.w.v. 1.000 euro op. Jan Piot uit Pellenberg (Vlaams-Brabant) moet het stellen met de troostprijs: een geschenkenpakket met een vakantiecheque van Toerisme Limburg, een cheque voor ‘1 jaar gratis sms’en, bellen en internetten’ dankzij Mobile Vikings en een diner voor 2 personen in het Museum Kafee. 

Ceremonie Seiwakai Karate Acedemy

Vanavond heeft er in de Sportoase een rituele ceremonie plaatsgevonden van de Seiwakai Karate Acedemy Tongeren. Die werd geleid door Ghislain Konings. De eigenaar van de Shindotuinen in Overrepen heeft het  peterschap op zich genomen. De twee trainers van de club, Sensei Patrick Nijs en David Hermans, mochten de 2de Dan ontvangen. De academy werd twee jaar geleden opgericht en telt intussen meer dan 40 leden. Tijdens het BK in Balen werden 4 gouden medailles behaald. De trainingen gaan door op dinsdagavond (18u tot 19u) en vrijdagavond (19u tot 20u30).


Vastgoedprijzen stabiliseren

Vorig jaar zijn de vastgoedprijzen quasi stabiel gebleven. De gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen bedroeg 213.588 euro, een stijging met 0,7 % t.o.v. 2013. tot. Dat blijkt uit de cijfers van.
Hierbij de gemiddelde verkoopprijzen voor Tongeren in 2014, volgens de FOD Economie:
Woonhuizen: 170,383 euro
(Op basis van 235 verkochte woonhuizen in 2014)
Villa's: 233,743 euro
(Op basis van 40 verkochte villa's in 2014)
Appartementen: 179,699 euro
(Op basis van 63 verkochte appartementen in 2014)
Bouwgrond: 112.59 euro
(Op basis van 56 verkochte bouwgronden in 2014)

Heur Tongeren verhuist naar Sportoase

Het is nu definitief:  Fusieploeg KFC Heur Tongeren verhuist volgend seizoen van ’t Kleinveld (Luikersteenweg) naar het plein van Sportoase in Mal. Er werd een akkoord bereikt met de manager en de stad. Handbalclub Tongeren zal vanaf mei niet langer instaan voor de uitbating van de kantine. Het eerste elftal zal in Mal zijn thuismatchen afwerken en het is de bedoeling dat ook de 30 jeugdploegen er minstens eenmaal in de week zullen trainen.   

Marcusprocessie in Mal

Zaterdag worden in Mal weer honderden tractoren verwacht voor de 28ste Marcusprocessie: De trektocht van de tractoren vertrekt om 19u30 aan de parochiekerk en zal eindigen aan de Banneuxkapel, waar de zegening plaatsvindt.

Dixie tegen kanker

Zondag (van 15u tot 17u) biedt de Tongerse ‘Double Eagle Dixileand-band’ op de Grote Markt een gratis optreden aan vol leuke dixie-land traditionals. Raymond (trompet), Patrick (marching bas), Danny (trombone), Chris (klarinet) en Danny (on snare drum en zang) brengen dixie, ragtime en blues nummers uit de jaren '20 - '30 en dit voor het goede doel. Het optreden is gratis maar tijdens de pauze(s) houden zij een collecte voor de actie 'Iedereen tegen Kanker'.

Auto tegen verlichtingspaal

Om 17u is op de Maastrichtersteenweg een gele VW New Beetle tegen een betonnen verlichtingspaal beland. In de auto zat een Nederlands koppel. De vrouwelijke passagier raakte gewond. De bestuurder wilde een bus van De Lijn inhalen, maar werd geconfronteerd met een tegenligger. Toen hij probeerde terug in te voegen, raakte hij de bus vooraan. Door de klap is de VW beginnen te slingeren en tot stilstand gekomen tegen een betonnen verlichtingspaal. Die knakte onderaan en dreigde op een woning te vallen. 

GBS Henis wild van bijen

Dit voorjaar lanceerde de provinciale milieudienst de campagne ‘Limburg wild van bijen’. Om jonge Limburgers hiervan bewust te maken, overhandigde gedeputeerde van natuur Ludwig Vandenhove vandaag een ‘Starterskit wilde bijen’ aan GBS De Herik in Henis. De leerlingen van het vierde leerjaar kregen het gezelschap van directie, MOS-afgevaardigden en onderwijsschepen Jos Schouterden. De bijen krijgen een plaatsje in het atrium van het speelbos. De starterskit bevat een duurzaam, educatief bijenhotel, een educatieve bundel en een zaadpakketje voor een blijvende bloemenweide om wilde bijen letterlijk en figuurlijk dichterbij te brengen. “Perfect veilig, want wilde bijen zullen zelden steken of kunnen het zelfs niet”, volgens meester Pascal. Het speelbos werd mede gerealiseerd met de financiële steun van het Provinciebestuur Limburg in de vorm van provinciale klimaatsubsidies voor MOS-scholen. Deze subsidie kadert in het streven naar een duurzaam, klimaatneutraal Limburg.
foto: GBS Henis

GP Georges Dirix

Kroningsgroep de ‘De bruiloft van Kana’ pakt uit met een origineel initiatief om de kas te spijzigen: een kaartavond ‘Kwajongen’. Het is tegelijkertijd een eerbetoon aan hun gewezen voorzitter: wijlen Georges Dirix, een fervent kaarter.
Voor de ‘Grote Prijs Georges Dirix’ kan men inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of men kan ook gewoon de avond zelf langskomen: nu zaterdag om 19u in PC Sint-Jan. Deelnemen kost 10 euro. De volledige opbrengst is ten voordele van de kroningsgroep.

De eerste straatgeveltuin

Vanavond is de eerste gesubsidieerde straatgeveltuin in de stad geïnstalleerd. Dat gebeurde in de Moerenstraat bij stadsfotograaf Henri Savenay. De Maastrichtse tuinarchitecte Nelle Driessen gaf vooraf een workshop in het park aan het Praetorium. Na haar uiteenzetting over de verschillende planten en hun onderhoud, trok het gezelschap stoetsgewijs met een volgeladen kruiwagen door de Maastrichterstraat richting Moerenstraat. Daar mocht milieuschepen Patrick Jans de eerste spadesteek uitvoeren. Het verdere onderhoud, begieten en snoeien is voorbehouden voor Henri.


TNT brengt Top Dogs

De opvoeringen van de nieuwste TNT-theaterproduktie  naderen met rasse schreden. Met "Top Dogs" van Urs Widmer knipoogt TNT naar een steeds meer voorkomend fenomeen: Topmanagers die tot voor kort onaantastbaar schenen, maar die nu plots ontslagen worden omdat hun onderneming geherstructureerd of gewoon gesloten wordt.  De personages in TOP DOGS worden als gewezen topmanagers, opgevangen door het outplacementbureau 'NCC' waar ze optimale ondersteuning verwachten om hun carrière in een ander bedrijf verder te kunnen zetten. De acteurs van TNT kruipen niet alleen in de huid van deze topmanagers en hun partners, maar ook in die van consulentes, psychologen,… Wat het publiek te zien krijgt, is een opeenvolging van realistische, komische en bij momenten hilarische scènes uit het leven van gewezen topmanagers.
Speeldata: 24-25 en 26 april en 7-8 en 9 mei, telkens om 20u30 in cc De Velinx
Tickets reserveren:
1) via e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
2) via GSM : 0485/51.89.02
Vermeld naam en telefoonnummer,datum en aantal kaarten !!!
Kaarten kosten € 10 (Studenten en – 18 jaar betalen € 5)
Betalingen gebeuren via overschrijving op het TNT-rekeningnummer “BE65 1030 1603 6996″ met vermelding van de datum van opvoering en het aantal bestelde kaarten.

15de Erfgoeddag

Zondag vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 15e editie van Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 cultureel-erfgoedorganisaties (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en geschiedkundige kringen, enz.) bieden een kleurrijke waaier van  gratis activiteiten aan. In deze editie besteedt Erfgoeddag aandacht aan een specifieke component van het woord ‘erfgoed’: ERF!
Tongeren legt de focus op de Romeinse erfenis. De Romeinen brachten veel nieuwigheden naar onze contreien en verbeterden in andere gevallen wat al bestond. Sommige innovaties, gewoonten, kennis … spelen nog altijd een rol.
Het Gallo-Romeins Museum en de Dienst Erfgoed Stad Tongeren voorzien volgende gratis activiteiten:

Lees meer...

File op gewestwegen

Uit een studie van Be-Mobile is gebleken dat er in Limburg tijdens spitsuren evenveel file op de gewestwegen staat als op de snelwegen. In de top tien van de drukste knooppunten prijkt de Ring van Tongeren op de vierde plaats.

PWA-ers gaan actie voeren

De PWA-ers gaan actie voeren tegen de overdracht van het dienstenchequebedrijf. Vanavond hebben zowat 80 van de 113 poetshulpen de personeelsvergadering in zaal Volksontwikkeling bijgewoond. Ze werden er toegesproken door afgevaardigden van de drie vakbonden. Tony Coppens (ABVV) gaf een situatieschets: “Midden februari zijn de eerste geruchten over een overdracht opgedoken en hebben we telefonisch contact gehad met een kandidaat-overnemer. De beslissing om To Do af te stoten is al na de gemeenteraadsverkiezingen genomen. Er zouden drie commerciële bedrijven geïnteresseerd zijn. Ook in 2015 zal PWA verlieslatend zijn". De dames zijn bereid tot actie. In eerste instantie zullen ze maandag a.s. vóór de gemeenteraad massaal in hun schort komen borstelen. Tegen begin mei gaan ze zorgen voor 500 handtekeningen zodat ze een agendapunt op de gemeenteraad van mei kunnen plaatsen.  Indien er geen serieus overleg met de vakbonden komt, volgt er een stakingsdag.  

 

Morgen: Staking openbare sector

Morgen organiseert de socialistische overheidsvakbond ACOD een nationale actiedag bij de openbare sector. Dit kan voor heel wat hinder zorgen:
Het openbaar vervoer kan in het hele land stilvallen: Bij de NMBS en De Lijn is de respons groot. Door de treinstaking zullen zowat 450.000 pendelaars noodgedwongen een alternatief moeten zoeken. Hierdoor zal ook het wegverkeer hinder ondervinden.
Veel kinderdagverblijven kunnen een dag dicht gaan: Zowel stedelijke als gemeentelijkecrèches kunnen getroffen worden. De scholen blijven open.
In het gemeentehuis blijven de loketten open, maar de bezetting zal lager zijn dan normaal. Ook bij andere administratieve diensten wordt gestaakt, net als bij het gevangeniswezen

Week van de Valpreventie

Deze namiddag geven de ergotherapeuten en kinesitherapeuten van a.z. Vesalius in de inkomhal allerhande uitleg rond valpreventie en de invloed van (slaap)medicatie op de valrisico’s (bij ouderen). Dit initiatief kadert in de ‘Week van de Valpreventie’. Je kan er o.a. over een hindernissenparcours stappen. “Het ziekenhuis besteedt permanent aandacht aan valpreventie bij de gehospitaliseerden. Vandaag richten we ons tot de familie en de mantelzorgers”, vertelde Jens Houbrix.

Jekervallei zoekt deelnemers voor Kroningsgroep

De processiegroep ‘Onbevlekte Ontvangenis’ is nog op zoek naar deelnemers: mannen, vrouwen, kinderen, jongeren die met hen mee willen doen. De voorbereiding van een groep vraagt veel werk en tijd: Er moet stof besteld worden, kleding gemaakt, gepast en gemeten. Dus als het kan, meldt u nu aan! Het bestuur belooft van zijn kant een bijzondere ervaring: vriendschap, enthousiasme, samenhorigheid. Een kroningsweek van binnenuit meemaken is een gebeurtenis die u beslist doet opleven en dat voor jaren. Een fantastische vitaminenkuur. Deze prachtige groep bestaat uit deelnemers uit de Jekervallei: Diets-Heur, Vreren, Nerem, Mal, Sluizen en nog andere vrienden uit groot Tongeren. Liefst kun je nu onmiddellijk inschrijven bij: Anita Dirkse, Kruisvindingsstraat,72 Mal: GSM: 0486 / 77 81 11. Deze mooie openingsgroep met zijn eenvoudige kledij heet u van harte welkom op 19, 20 of 21 mei in de parochiezaal van Sluizen, van 19 tot 21 uur. 

Overname voor PWA-To Do?

Het stadsbestuur wil af van het dienstenchequebedrijf PWA-To Do door het te privatiseren. Dit is niet naar de zin van de 113 werkneemsters en de 5 bedienden. Zij wilden vanavond komen protesteren tijdens het sociaal overleg, maar ze werden door de politie uit het AC Praetorium verdreven. De geplande vergadering met de vakbonden werd opgeschort: “De samenstelling was niet naar de zin van het stadsbestuur. Ze hebben onze agenda niet eens gevraagd”, verkondigde Johan Nelissen, ACV-secretaris en Tony Coppens (ABVV).

GR-commissie

Tijdens de gemeenteraadscommissie Algemeen Bestuur hebben twee ambtenaren een toelichting gegeven: GIS-coördinator Vicky Verscheijden gaf een PowerPointpresentatie over GIS3700. Ze had het ook over de app ‘Begraafplaats opzoeken en bezoeken’ voor het kerkhof in Berg, waarmee je elk graf kan terugvinden.
Ook GAS-bemiddelaar Ellen Wouters mocht haar functie toelichten. Ze is aangesteld om te bemiddelen in het arrondissement Tongeren. Voorlopig is ze actief in 10 gemeenten: Dilsen-Stokkem, Maaseik, Alken, Heers, Wellen, Borgloon, Kortessem, Lanaken, Maasmechelen en Bilzen. Daar komen binnenkort ook nog Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal bij. In 2013 bemiddelde ze in 67 dossiers, vorig jaar in 54 dossiers en dit jaar zijn er al 28 dossiers. Karolien Jeurissen (diensthoofd Bevolking) is sinds 1 november 2014 aangesteld als sanctionerend ambtenaar.


Assisenproces

Morgen wordt in het Assisenhof de jury samengesteld voor het proces rond Pieter van Mershoven. De 56-jarige Nederlandse autohandelaar staat terecht voor de moord op zijn 61-jarige echtgenote Ida Hesemans. Hij wurgde haar op 20 maart 2012 in hun woning aan de Toekomststraat in Peer. Het proces gaat vrijdag van start. De beschuldigde was tot nu in voorlopige vrijheid gesteld. Hij belde indertijd zelf naar de dienst 100 om te melden dat hij zijn vrouw gewurgd had na de zoveelste echtelijke ruzie. De jury moet uitmaken of het hier gaat over pure moord of uitgelokte doodslag.

Brigitte is derde weekwinnaar

Brigitte Pirard (55) uit Piringen is de derde weekwinnaar van de actie ‘Vijgen na Pasen’. Het gebruik van de Ambi.pas  levert haar 10.000 extra punten, goed voor 1.000 euro op. De  uitreiking vond plaats bij Dany Blue (Maastrichterstraat) waar Brigitte zaterdag een kleedje kocht. Ze gebruikt de Ambi.pas al van in ’t begin. “Het is de eerste keer in 55 jaar dat ik in de prijzen val”, vertelde Brigitte die al haar inkopen in Tongeren doet. Voor Dany Blue is het al de tweede weekwinnaar.

Beurs voor zwangeren

Vandaag kan je nog tot 17u terecht in cc De Velinx voor de beurs ‘Dagboek van een zwangerschap’.  Er zijn interactieve infostanden en een ruim aanbod aan verzorgingsproducten voor mama en baby. Je krijgt er gezonde voedingstips, praktische en persoonlijk advies van de vroedvrouw, verzorgingsproducten voor mama en baby,.. Leuke workshops: maak je eigen babykleertjes, ontwerp je geboortekaartjes, leer babymassage,.. De toegang is gratis en je krijgt een goodiebag!


De Chocoladefabriek

Deze voormiddag konden de inwoners van Nerem een buurtbezoek brengen aan de Chocoladefabriek. Ze kregen een rondleiding in het gebouw en uitleg over de plannen. De projectontwikkelaar wil het gebouw opdelen in 45 lofts en 2 kantoorruimtes. Daarnaast komen er 11 woningen en een blok van 12 appartementen. De verkoop start in augustus.