Fusie ToDo en SDB

Namiddag heeft de ondertekening plaatsgevonden van de overname-overeenkomst van het Tongerse dienstenchequebedrijf ToDo door het Truiense SDB. De fusie gaat morgen officieel in voege. De 120 werknemers van Sint-Truiden krijgen versterking van 95 Tongerse collega’s die mee overstappen. Esther Snykers is de directeur.

Tweede fotoshoot

Zaterdag is er de tweede fotoshoot geweest in de pop-up Mani (Kloosterstraat). In totaal hebben fotografen Stefan Mathijssens en Jos Molenaers 64 personen, niet enkel Tongenaren, voor hun lenzen gehad. De gemaakte kiekjes zullen gebruikt worden voor affiches en advertenties om de ‘Eerste stad’ te promoten.

Zangavond KSA Erewacht

Na 10 jaar afwezigheid pakken de mannen van KSA Erewacht op zaterdag 19 september opnieuw uit met een heuse zangavond voor jong en oud met een mix van Tongerse songs, leuke bindteksten en herkenbare meezingers.
Tijdens deze open zangavond klinken niet alleen de stemmen van Dë Bjètëls en het Gemengd koor Amici Cantemus vzw, maar wordt het publiek ook uitgenodigd om uit volle borst mee te zingen met de samenzangliederen o.l.v. Harmonie Gors-Opleeuw.
De deuren gaan open om 19u30, de show start om 20u00.
De zangavond is een initiatief van KSA Erewacht dat openstaat voor jong en oud. Je hoeft niet noodzakelijk zelf graag of goed te zingen. Wie liever alleen maar komt luisteren naar liederen, is ook zeer welkom.
Voorverkoop: 12,00 EUR Aan de kassa: 15,00 EUR
Tickets en info via Press Shop (Stationslaan, 012 39 34 29 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Boekentaswijding

In de kerk van Sint-Gillis vond namiddag de jaarlijkse boekentaswijding plaats. Diaken Paul Gielen mocht ook nu weer tientallen kinderen verwelkomen. De kerk zat goed vol en elk kind kreeg een sleutelhanger. De ouders van een  onlangs gedoopt kind kregen een kaarsje.
foto: Jos Collaer

Opendeur bij Brandweer

Bij de Brandweer staan de poorten vandaag open voor het grote publiek: er zijn infostanden van allerlei hulpdiensten. Jeanke Lindekens pakt uit met zijn archief over interventies en er zijn demonstraties.


Burgemeester Maastricht op bezoek

Deze middag brengt de nieuwe burgemeester van Maastricht een bezoek aan de pop-up cultuurshop Mani n.a.v. de afsluiting van de expositie Slow City.
Annemarie Penn - te Strake is sinds begin juli de nieuwe burgemeester van onze zusterstad Maastricht. "Een ideaal moment om de banden tussen beide steden verder aan te halen en de samenwerking op cultureel vlak verder te verkennen", wist burgemeester Dewael die zijn collega uitnodigde om de krachten te bundelen om beide steden tot een kloppend hart voor hedendaagse kunstcreatie te maken.

 

Veel volk voor Jonas

Op het kerkplein in Piringen is de benefietactie voor Jonas Van Dorsselaer aan de gang. Er is al een massale opkomst. Je kan er o.a. deelnemen aan een fiets- of wandeltocht, een BBQ en genieten van muzikale optredens door lokale artiesten. Verder staan er 12 paardenkoetsen klaar voor een ritje door het dorp. Jonas komt af en toe zijn vele 'fans' begroeten. 

Koers in Mal

WTC Het Blinkend Wiel in Mal organiseert vandaag en morgen een wielerkoers in Mal, met start / aankomst in de Veldstraat. Het is de enige 'kermiskoers' in groot-Tongeren. Voor de niet-wielerliefhebbers zijn er kermisattracties en animatie. Om 12u starten de Aspiranten en om 17u de Nieuwelingen.

 

125 jaar kroning genadebeeld

Om 10u is in de Basiliek de viering gestart rond: ‘125 jaar kroning genadebeeld Causa Nostrae Laetitiae’. De mis wordt voorgegaan door bisschop Patrick Hoogmartens. De Basiliek is goed gevuld. De ‘Zingende Maagden’ ontbreken helaas op de afspraak. Fleuriste Martine Mommen (Coin Perdu) ontwierp een prachtig bloemstuk om het genadebeeld te versieren: een bloemensliert van 20m. Samen met haar moeder heeft ze er 20u aan gewerkt. ‘Pikman Tony’ heeft speciaal de stoffen versiering boven het beeld verwijderd om plaats te maken voor de bloemen.


Wijkfeest Paspoel 2

Deze namiddag vond de tweede editie van het wijkfeest bij Paspoel 2 plaats. Onder een stralend zonnetje konden de kinderen zich uitleven op het springkasteel, zich laten grimeren en zich amuseren tijdens de workshop ‘circustechnieken’. Intussen genoten de volwassenen van een glaasje tijdens de receptie. 's Avonds schoven 120 mensen de benen onder tafel tijdens de barbecue. Het wijkfeest werd afgesloten met een multicultureel dessertenbuffet, gemaakt door enkele inwoners van Paspoel 2.
Het wijkfeest werd georganiseerd door het opbouwwerk in Paspoel 2, De Schakelaar, stad Tongeren en Woonzo.


Brandweer redt kitten uit put

Vanochtend werd op de Viséweg in Mal een kitten gered door de brandweer. De bewoners merkten het geluid op van een dier in nood. Al snel bleek het geluid uit een oude, diepe waterput te komen. Na een oproep naar de Brandweer kwamen ze snel ter plaatse. Via een rioolrooster kon men 6 meter dalen om het katje te gaan halen. De zwarte kitten bleek slechts enkele weken oud, maar zag er gezond uit. De bewoners nemen de zorgen voor de kitten op zich.

Benefiet voor Jonas

Piringen maakt zich op voor de benefiet voor dorpsgenoot Jonas Van Dorsselaer. De 14-jarige jongen lijdt aan een zeldzame aandoening: ‘dystonie’, waardoor zijn lichaam continu verkrampt. Om de kosten van een hersenoperatie te dekken, organiseren familie en vrienden morgen een groot dorpsfeest: vanaf 11u zijn er rondritten met een paardenkoets, muzikale optredens, kinderanimatie en een barbecue.


23ste fietstocht Prospèrke

Stipt om 10u is de 23ste fietstocht van Prospèrke vertrokken aan de sporthal van het PIBO. De 119 wielertoeristen werden door de burgemeester uitgewuifd. Onder hen ook sportschepen Gerard Stassen. Ze leggen een parcours van 80 km af, onder begeleiding van motards. Een officiële wedstrijdwagen ('Rodania..'.) rijdt voorop. Onderweg zijn er 2 bevoorradingen. Om 11u vertrekt de familietocht van 25 km, ook onder begeleiding.


Boek over Moord inTongeren..?

Het Tongers schrijversduo  Jo Gilissen en Pim Lakay heeft vanavond in café Au Phare  zijn nieuwste creatie ‘Moord in Tongeren…?’ voorgesteld. Jo schreef jaren geleden reeds het plot van dit fictief boek. Pim heeft het verhaal naar Tongeren omgebogen en er de nodige “couleur locale” aan toegevoegd.
Voor het eerst speelde zich nu een misdaadverhaal in Tongeren af. Het is gesitueerd in de zestiger jaren van vorige eeuw: Een  oude  excentrieke  Tongenaar  heeft  niet  lang  meer te   leven.  Hij   heeft  er echter  de grootste moeite mee dat zijn nichten en neven, met wie hij in onmin leeft, het familiefortuin erven. Hij beraamt een plan om hen een laatste pad in de korf te zetten. Een onvervalste triller met een verrassende ontknoping.
De auteurs signeren morgen het boek (dat 12 euro kost) van 14 tot 16 uur in de Standaard boekhandel.

LED-verlichting voor KTTC

Vanavond is de  nieuwe LED-verlichting van de Koninklijke Tongerse Tennisclub officieel in gebruik genomen. Burgemeester Patrick Dewael en sportschepen Gerard Stassen mochten de lampen ‘inkloppen’ met een matchke, zij leerden allebei tennissen op de Pline.  Voorzitter Jean De Lombaerde stelde de clubkampioenen voor.  Hij onthulde ook een schets die Philippe Lebeau  indertijd maakte n.a.v. het duel tussen Clijsters en Henin.
De nieuwe verlichting telt 240 LED-lampen, goed voor 500 lux i.p.v. 280.  De stad betaalde hiervoor 45.000 euro. Dat bedrag zou binnen 3 jaar al terugverdiend zijn dankzij een lagere elektriciteitsfactuur.


Vespa’s veroveren Tongeren

Dit weekend vinden de Belgian Vespa Days 2015 plaats: meer dan 800 exemplaren uit heel Europa doorkruisen Limburg vanuit Alden Biesen. Vanavond hielden ze even halt in Tongeren. Ze palmden de Grote Markt in voor een tussenstop.

Kaat krijgt Prijs Marcel Engelborghs

Dit jaar is Kaat Swartebroeckx de laureaat voor de ‘prijs Marcel Engelborghs’ die  is weggelegd voor een persoon, vereniging of groep van mensen die zich onderscheidt met een project ter bevordering van de sociale samenhang. Ze startte in april 2014 met het project ‘Dreamcatchers for Golden Warriors’ waarbij het 16-jarige meisje dromenvangers ontwerpt voor jonge kankerpatiëntjes over de hele wereld. Ze heeft er intussen al meer dan 650 verstuurd. Kaat kreeg een oorkonde en een cheque t.w.v. 500 euro.

Qrios

VIIO Volwassenenonderwijs Tongeren (Rode Kruislaan) heet voortaan Qrios. Carine Biesmans, nieuwe campusdirecteur van Qrios, laat er geen gras over groeien: "Wij willen een volwaardig en aantrekkelijk pakket aanbieden voor jong en oud. Daarom starten we dit jaar met enkele nieuwe opleidingen zoals tweedekansonderwijs, grafisch ontwerp, creatieve technieken, innovatieve taalpakketten en zelfs een opleiding gediplomeerd fietsenmaker... Morgen organiseren we een infodag. Tussen 10u en 16u staan onze leerkrachten klaar om te helpen met alle mogelijke vragen en opmerkingen omtrent uw favoriete cursussen.'

Kunstvogels in de Academie

Deze week hebben 34 ‘creatiefjes’ deelgenomen aan ‘Kunstvogels in een gouden kooi’, een kunstatelier georganiseerd door Villa-Arte, rond het boek ‘’De Gouden Kooi’ van Carll Cneut & Anna Castagnoli. De kinderen hebben o.a. mogen knutselen, schilderen en zingen. Ze maakten onder meer een masker, een ‘plakboek en een ‘Kunstvogellied’.

Slotshow speelpleinwerking

In de Mulkenhal werd de speelpleinwerking gedurende de grote vakantie afgesloten met een slotshow die in ’t teken van ‘zaptelevisie’ stond. De voorbije 8 weken hebben in totaal 1.600 kinderen deelgenomen. Ze werden begeleid door een 20-tal monitoren en elke week was er een ander thema. “Tijdens het Allerheiligenverlof organiseren we opnieuw een speelpleinwerking”, vertelde kinderopvangschepen An Christiaens.


Laatste openluchtfilm

Vanavond wordt op het Museumplein de laatste van de drie openluchtfilms vertoond: 'Any Way the Wind Blows', van Tom Barman start om 22u. Vooraf wordt een kortfilm getoond.

Tak op bovenleiding

In de Riksingenstraat in Riksingen heeft de brandweer enkele takken van een oude boom moeten afzagen. Ze waren afgescheurd en hingen op de bovengrondse elektriciteitsleiding.

Motorrijder gevallen

Rond 10u30 is op de Rode Kruislaan een motorrijder gevallen. De man uit Bilzen is onderuit gegaan in een bocht, toen hij met zijn motor op een oliespoor terechtkwam. Hij is overgebracht naar het a.z. Vesalius.

Loos alarm in Momberstraat

De brandweer heeft zich om 22u30 naar de Momberstraat moeten reppen. Buurtbewoners hadden een knal gehoord in een leegstaand huis dat verbouwd wordt. Ze hadden ook  rook gezien. De brandweer heeft het hele pand doorzocht, maar er bleek niets aan de hand.  

Opendeur brandweer

Zondag zet de brandweer de poorten open voor het grote publiek. Van 10 tot 18u zijn er allerlei demonstraties van Brandweer, Civiele Bescherming, Politie, Rode Kruis en Ambi Care. Er is kinderanimatie voorzien.

 

Werken aan Ring

Morgen voert aannemer Roebben tussen 7u en 17u  op diverse plaatsen op de Ring herstellingswerken uit aan de asfaltlaag. Dit t.h.v. Bilzerpoort, Hasseltsepoort, Sint-Truiderpoort en Albertwal. 
Aan de Sint-Truiderpoort wordt een omleiding voorzien. De Sint-Truidersteenweg blijft via de westzijde bereikbaar tot na de toegang van het Casino. Het doorgaand verkeer moet de omleiding volgen via Hasseltsesteenweg en Legioenenlaan of Rode Kruislaan, Cottalaan en Sabinuslaan. Ter hoogte van Sint-Truiderpoort, op de Ring zelf (tussen Eeuwfeestwal en Elisabethwal), kan het verkeer wel gewoon rechtdoor blijven rijden.
Ter hoogte van Bilzerpoort, Hasseltsepoort en de Albertwal is de hinder beperkt. 

 

Kermisprogramma

Vandaag werd het kermisprogramma voorgesteld:
Met 122 attracties is de kermis in Tongeren één van de grootsten in Limburg.
- Naar goede gewoonte nodigt het schepencollege alle 12-jarige Tongenaren uit om op zaterdag 12/09 de septemberkermis te openen: 18 foorkramers bieden de 350 jongeren een gratis rit of smoutebollen aan. Nieuw dit jaar is dat de ‘zesdejaars’ hun kaart thuis toegestuurd krijgen. Ze hoeven ze dus niet meer af te halen in het Praetorium. Om 22u verzorgt Kris Degrijse het vuurwerk in stadspark De Motten.
- Maandag 14 september organiseert de stad een ‘all inclusive day’. De kermis wordt dan omgetoverd in een pretpark. Het initiatief komt van de foorkramers. De stad zorgt voor de publiciteit en de verdeling van de polsbandjes.
- Dinsdag 15/09 trakteren de foorkramers een 100-tal personen met een beperking op een namiddag gratis kermisplezier. Na afloop ontvangen de deelnemers een ‘kermisbeertje’.
- Woensdag 16/09 is het ‘Familiedag’ met forse kortingen.
- Donderdag 17/09 staat de jaarmarkt op het programma.
- Zaterdag 18/09 wordt de kermisweek afgesloten met de braderie.

 

 

Fietstocht Prospèrke

Zaterdag vindt de 23ste fietstocht van vzw Zorgenkind Prospèrke plaats met start en aankomst vanuit het PIBO. Er zijn ook nu weer 2 fietstochten: 80 km voor wielertoeristen met vertrek om 10u, en een familiefietstocht van 25 km met vertrek om 11u. Beide tochten worden voorzien van politiebegeleiding zodat er nergens moet gestopt worden.
Vertrek en aankomst aan PIBO, Sint-Truidersteenweg 323. Inschrijven vanaf 9u en de prijs is €5,00 / €2,50 (-14 jaar) (incl. bevoorrading en BLOSO-verzekering).
Voor meer info: 0474/70 90 54.

Viering 125 jaar kroning genadebeeld

Op 31 augustus is het 125 jaar geleden dat het beeld van Onze – Lieve – Vrouw van Tongeren plechtig werd gekroond. Onze Causa nostrae Laetitiae viel die eer te beurt mét goedkeuring van paus Leo XIII. Pastoor-deken Peeters had tijdens zijn Romebedevaart in 1888 het verlangen te kennen gegeven aan Mgr. Doutreloux, bisschop van Luik, om ook de Tongerse Lieve Vrouw te kronen. Dit verzoek werd ingewilligd en op 31 augustus 1890 werd door diezelfde bisschop ons Mariabeeld gekroond tijdens een luisterrijke plechtigheid in de basiliek en op de Markt. Bij die gelegenheid was het ook de gewoonte om aan de eigenaar een schilderij van de gekroonde Lieve Vrouw aan te bieden. In Tongeren werd dat een glasraam waarvan hierbij een detail van de kroning van het beeld. Dit glasraam vind je vooraan links in de basiliek bij het Maria-altaar.
De kroning was de aanleiding voor de herneming van de eeuwenoude zevenjaarlijkse heiligdomsvaart die van dan af ‘Kroningsfeesten’ worden genoemd.
Deze gebeurtenis wordt zondag herdacht met een plechtige eucharistieviering in de basiliek om 10 uur. Bisschop Mgr. Patrick Hoogmartens zal voorgaan in de viering.

Daniëlla is weekwinnaar

Daniëlla Lambrechts (61) uit Tongeren is de derde weekwinnaar van de actie: ‘Win je last-minute budget met de Ambi.pas’. Het levert haar 10.000 extra punten, goed voor 1.000 euro op. De overhandiging vond plaats bij Infini (Maastrichterstraat) waar Daniëlla vorige dinsdag een kunstwerk van Melies Wessels kocht.

Kermisbandje

Van 12 tot 19 september is het weer Tongeren-Kermis! Het stadsbestuur pakt uit met een primeur: een ‘All-inclusive kermisbandje’: met dit blauwe polsbandje kan je op maandag 14 september, van 16u tot 21u, ongelimiteerd gebruikmaken van alle ‘bewegende’ kermisattracties en dat voor slechts 15 euro. Het kermisbandje wordt te koop aangeboden in het Praetorium van 7 t.e.m. 11 september en op zaterdag 12 september van 14u tot 17u op de Grote Markt.

Workshop Mival

Mival Tongeren organiseerde een workshop 'Groei & Bewustwording', die werd gegeven door transformatiecoach en energetisch therapeut Marijke Jacobs.
"De betekenis van kleur in je leven! Wat kleuren jou vertellen.
Elke dag worden we geconfronteerd met kleuren, je tuin, je kleding, je eten, enz. Waarom we van een bepaalde kleur houden of niet, dit heeft allemaal te maken met onze innerlijke ik. Het werd ons allemaal duidelijk na de deskundige uitleg van Marijke. Het was een zeer boeiende leerrijke namiddag. Zeker een aanrader voor wie met zijn eigen IK overhoop ligt", volgens Ludo Jacobs.

Tongenaar beboet In Hoeselt

Zondagnacht heeft een interventieploeg van de lokale politie Bilzen - Hoeselt - Riemst op de Bilzersteenweg in Hoeselt een voertuig uit Tongeren aan de kant gezet. Bij controle van de boorddocumenten bleek het voertuig niet ingeschreven te zijn, noch gekeurd
Toen de agenten de 22-jarige bestuurder naar een rijbewijs vroegen, kregen ze aanvankelijk een onsamenhangend verhaal over verlies te horen. Uiteindelijk bleek de bestuurder een voorlopig rijbewijs te hebben dat hij niet bij had. Daarenboven reed de jongeman op een zondag na 22 u hetgeen niet toegelaten is. Ook was hij niet vergezeld van een begeleider. Voor deze reeks inbreuken werd een proces-verbaal opgesteld.
Omdat de bestuurder toegaf net marihuana te hebben gerookt bij vrienden in Bilzen, werd een speekseltest afgenomen. Deze bleek positief te zijn, zowel voor cannabis als voor het gebruik van speed. Bij een positieve speekseltest wordt normaal het rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen maar omdat de betrapte bestuurder geen rijbewijs kon voorleggen, werd zijn voertuig getakeld en ingehouden tot een rijbewijs zou worden voorgelegd.
Tijdens een fouille werd de bestuurder ook nog eens in het bezit gevonden van een gebruikshoeveelheid hasj. De drugs werden in  beslag genomen.

Retro Familiefestival in Chocoladefabriek

In de Chocoladefabriek in Nerem kon je deze namiddag terecht voor het retro Familiefestival.  Er waren o.a. optredens, een retro kapsalon en een markt met handgemaakte spullen. Organisator Pascal Michiels kreeg hulp van Peter (uitbater van pop-upbar) en Chuck zorgde voor de catering.

Op Volle Toeren

Om 15u is op het Stadhuisplein ‘Op volle toeren’ van start gegaan met 15 Vlaamse artiesten: na een kort interview brengen ze elk 3 nummers op het podium.  De Ridders van Morepoit tot Bukeberg werken hiervoor samen met FamilyRadio. Het programma wordt zaterdag (15u tot 18u) door hen uitgezonden. Er zijn meer dan 500 fans aanwezig. Hopelijk blijft het droog!


An Tafel

De derde editie van ‘An Tafel’ is op dit ogenblik aan de gang in de tuin van het kasteel de Schaetzen in Widooie. Politica An Christiaens heeft 492 inschrijvingen genoteerd voor haar ontbijt, brunch met warme gerechten en dessertenbuffet. “Dit is een recordopkomst. We hebben 10% meer deelnemers dan vorig jaar”, wist An. De catering wordt verzorgd door Carpe Diem. Namiddag zijn er rondleidingen in de kasteeltuinen door Paul Denis. Er is kinderanimatie met een carroussel, springkasteel, schminkstand en volksspelen. De opbrengst gaat naar de jeugdbewegingen KLJ Riksingen en Juniper en de afdeling Pediatrie van a.z. Vesalius. Kaat Swartebroeckx is ook aanwezig met haar 'Dreamcatchers'.


 

Willy beklom Mont Ventoux

Willy Stulens heeft de Mont Ventoux beklommen. De gewezen bakker deed dit met een getransplanteerde lever! Eind vorig jaar is hij begonnen met spinning: “Nu sta ik in Sault met honderden andere lotgenoten op de kale berg. Dankzij mijn medische begeleidster Sandra (ik noem haar mijn engelbewaarder)”, glundert Willy. “Heel de wereld ligt aan ons voeten ,de zon schijnt. Er is een gure wind maar ik krijg het niet meer koud. Het is gelukt. Ik denk aan mijn orgaandonor en ben zo dankbaar dit mee te maken. Deze gelukkige momenten koester ik de rest van mijn leven. Jammer genoeg hebben maar weinigen van mijn vrienden getransplanteerden de top bereikt. Uiteindelijk werd het een beklimming van 37 km en 30 km terug naar ons verblijf. Tot daar mijn verhaal”.
De 'levende Ambiorix' heeft een beeldje van zijn held neergepoot op de kale berg.

Dorpsfeest in Mal

Vanavond vindt op de parking aan het Parochiecentrum in Mal het eerste Dorpsfeest plaats. Dit initiatief van De Mallenaar is een samenwerking van alle verenigingen uit Mal. De meer dan 280 ingeschreven personen kunnen aanschuiven aan de barbecue, die wordt verzorgd door Ronny Lycops uit Mal. Op de verkeersvrije straat is er een springkasteel en een grimeerstand voorzien. Ook Wendy van Holle Bolle is aanwezig om haar chocolade recordpoging te promoten. Ze zit intussen al aan 6.000 tabletten. Straks is er een 'verrassingsoptreden' door de fanfare Mont Franc uit Sluizen.


Zomer in de stad

Het stadsbestuur zorgt tijdens de vakantiemaanden elke zaterdag voor straatanimatie in het stadscentrum. Vandaag kon je deze mobiele act aanschouwen: een Nederlander met een schildersezel.

Groen Tongeren helpt in De Kevie

Groen Tongeren steekt elk jaar de handen uit de mouwen in de Kevie om zo mee te helpen met de beheerswerken. “Vandaag zijn we met 14 personen. Normaal is deze activiteit in maart voorzien. Het zullen dus andere taken worden”, wist Ann Bogie.
Conservator Roger Nijssen heeft 3 taken voor hen uitgedokterd:
- de wandelpaden in orde brengen zodat ze in het najaar met machines kunnen bereden worden
- de steunpalen die tijdens de maaibeurt werden stuk gereden, herstellen of vervangen
- vroegtijdige snoeiwerken uitvoeren in Mal, op vraag van buurtbewoners.

Exposure in Nerem

Vanavond is in de Chocoladefabriek in Nerem een expo geopend van het collectief Exposure. Op de tentoonstelling vind je werken van deze 7 kunstenaars: Nicole Cuypers, Gabriëlle Kerkhofs, René Packlé en Erna Vollrath (schilders) en Hans Stockmans, Willy Smets en Bert Oerlemans (fotografen).
Een opvallend werk is van de hand van Erna Vollrath: zij maakte een schilderij met echte chocolade: “Het was even zoeken om de chocolade ‘schilderbaar’ te maken, maar de aanhouder wint”, vertelde de kunstenares uit Zonhoven.
De tentoonstelling is verder doorlopend geopend tijdens de weekends 22-23 en 29-30 augustus, telkens van 14u tot 20u.


Tweede openluchtfilm

Vanavond wordt n.a.v. de ‘Cultuurzomer’ een tweede openluchtfilm vertoond op het museumplein. Op het programma staat: ‘ La grande Bellezza’. De film gaat van start om 21u30 met vooraf een kortfilm van jong talent uit de Euregio. Er worden stoelen en fleecedekentjes voorzien bij een frisse avond of een regenlocatie bij slecht weer. Gratis toegang.

Tweemaal strobrand

Vandaag is de brandweer tweemaal moeten uitrukken voor een brandende stapel strobalen. Deze voormiddag in Vreren, op een akker achter 't Amerikaantje en om 19u30 in Sluizen, op een akker langs de Millerweg. In beide gevallen gaat het om een stapel vlak naast een verkavelingsweg en ver van de bewoonde wereld. Zelfontbranding lijkt uitgesloten.


Zijn Limburgers gelukkig?

Limburgers rekenen op een gelukkige toekomst

  • Limburgers geven zichzelf een gelukscore van 6 op 10. Het nationale gemiddelde ligt net als vorig jaar op 6,5.
  • 1 Limburger op 2 ziet de toekomst wel rooskleurig tegemoet en verwacht later zeer gelukkig te zijn.
  • Familie, financiële situatie en sociaal leven zijn de drie belangrijkste geluksfactoren in Limburg.

Bijna 1 Limburger op 3 (29%) geeft zichzelf een hoge score voor zijn huidig geluksgevoel. Dat aantal stijgt tot 1 op 2 als je vraagt hoe zij hun geluk in de toekomst inschatten. Dit is één van de meest opvallende vaststellingen uit een recente analyse van de Happiness Barometer van AG Insurance (Analyse uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau InSites op een representatieve groep van 2604 Belgen tussen maart en juli 2015).

Lees meer...

Retro Familiefestival in Nerem

Feestfabriek Benny & Lenny werd 10 jaar geleden opgericht. Dat jubileum wordt nu zondag uitgebreid gevierd tijdens het Retro Familiefestival in de De Chocoladefabriek in Nerem.  Het wordt een leuk evenement voor gezinnen, met animatie, muziek en gezelligheid, allemaal in een tof retrojasje.
Van 14u tot 20u.

 

 

Tongeren muziekstad

Tongeren zal nu zondag de muziekstad van Vlaanderen zijn. Familieradio zal live uitzenden vanop de Grote Markt. Vanaf 15u zullen 17 artiesten optreden: Wim Soutaer, Bobby Prins, John Terra, Salim Seghers, Garry Hagger, Yvan Verelli, Louis Flion, De Stoempers, Dina Rodrigues, Dana Winner, onze eigen Tongerse Fadim, Johan Veugeleers, Yvette Neutelaars, Swoop en Take To.
De presentatie is in handen van Filip d' Haese, zanger van Swoop en presentator Ment Tv. Om 20u is het de beurt aan Gene Thomas en om 22u is er Steve Tielens met de Vlaamse nummer 1 hit 'Couckenbak'.
Alles is volledig gratis zowel op zaterdag als zondag
Zaterdagavond coverband The Maverickx en DJ Patrick 
De organisatie is in handen van het feestcomité: Ridders van Morepoit tot Bukeberg i.s.m. de Horeca van de Grote Markt

Limburgse politici lopen stage

Deze week lopen 4 van de 19 Limburgse volksvertegenwoordigers een Voka-stage tijdens het parlementaire reces. Bedoeling is ondernemers en politici van mekaar te laten leren en politici een exclusieve blik te geven achter de schermen van het bedrijfsleven. An Christiaens is vandaag aan de slag in het bedrijf Metrotile op Tongeren-Oost.
Dat bedrijf telt 85 werknemers en het heeft een jaarlijkse omzet van 35 miljoen euro. Ze maken 8 miljoen metalen dakpannen, goed voor 4 miljoen m². Minder dan 1% is voor de Belgische markt bestemd.
De Tongerse politica kreeg eerst een uitgebreide uitleg van zaakvoerder Sergio. Hierna mocht ze zelf de handen uit de mouwen steken:
- panelen op een lopende band leggen
- verf spuiten op panelen
- repairkitjes maken


Sabrina is weekwinnaar

Sabrina Dendas uit Tongeren is de tweede weekwinnaar van de actie ‘Win je last-minute budget met de Ambi.pas’. De overhandiging vond plaats bij bloemenzaak ‘Coin Perdu’ (Maastrichterstraat). “Het is op aandringen van uitbaatster Martine dat ik mijn pas heb gebruikt, want het was slechts een kleine aankoop”, vertelde Sabrina die op 1 augustus in het huwelijksbootje stapte. Het levert haar 10.000 extra punten, goed voor 1.000 euro op.  

Tino Renzi maakt éénmalige comeback op…YouTube

Dankzij Geert Baar (voorzitter Tongerse Schrijverskring) is Tongenaar Tino Renzi te bewonderen op YouTube. Tino, geboren als Martin Vanharen, is afkomstig uit Mulken. Hij kwam in de jaren vijftig in de leer bij Frans Candrix (broer van Fud). Hij werd componist, tekstschrijver en arrangeur. Hij trad op in het voorprogramma van Ray Franky en La Estrella. In 1961 nam hij zijn eigen compositie ‘Annabel’ op bij de toenmalige platenmaatschappij Helia. De single ging 55.000(!) keer over de toonbank. In het orkest zaten o.a. Oscar Denayer (accordeon) en Freddy Sunder (el. gitaar). Tino werd geïnterviewd op radio Luxemburg en trad op in de ons omringende landen. Ook in diverse muziekbladen werd hij vermeld. Hij zong in zes talen en schreef zelfs voor Ann Soetaert voor ze naar de VS verhuisde. In 1975 zette hij een punt achter zijn lange carrière. Deze zomer zong hij voor ’t eerst weer een opname in. Geert Baar speelde het lied “DANK” (I Believe) in op keyboard, maakte een opname en een bijhorend filmpje met Tino’s geschiedenis voor YouTube. Jo Gilissen zorgde voor een bijhorende tekst. “Zo horen we dat Tino na al die jaren zijn stem nog niet kwijt is want na één take stond de opname er reeds op”, weet Geert.
Het clipje is te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=SVwIegfby1E

Klacht tegen BGT

Er loopt een officiële klacht tegen de makers van het programma 'Britain’s Got Talent 2015'. Aanleiding is de hetze die is ontstaan na de finale waarin de Tongerse Jules O'Dwyer twee van haar honden opvoerde. De kijkers voelen zich bedrogen omdat naast ‘Matisse’ ook nog een andere hond werd ingezet om over twee touwen te lopen tijdens een act.  Zowat 450.000 kijkers stuurden een sms van een halve Pound (0,70 euro). Zij kunnen nu eventueel hun centen terugeisen. Winnares Jules mag haar 350.000 euro houden. In november mag ze met haar honden optreden voor de Britse koningin.