Grafsteen Vreren

Deze week is het 'Ongelukskruis' van Vreren teruggeplaatst. Het kruis werd in de eerste helft van de negentiende eeuw geplaatst op de plek waar Jan Goffar verongelukte door een slag van zijn paard. Het bevond zich naast de boerderij aan de Martensweg in Vreren, maar raakte beschadigd.
Nu is er een moderne steen in de plek geplaatst. De bijhorende meidoorn wordt ook binnenkort terug geplant.  De Martensweg was tot de achttiende eeuw de belangrijkste weg van Luik naar Tongeren of omgekeerd en passeerde via centrum-Vreren. Tot in de twintigste eeuw werd de weg nog vaak gebruikt maar nu dient hij enkel nog voor landbouwdoeleinden. 
"Het kruis is één van de weinige zogenaamde ongelukskruisen die we nog hebben in Tongeren. In Berg staat er nog één en ook ééntje in Widooie, maar het merendeel is verdwenen tijdens de ruilverkavelingen", weet stadsarchivaris Steven Vandewal.

 

Met dank aan de technische dienst en groendienst van de stad Tongeren.

1970 (9)

Onopgeloste moord
Op 20 oktober wordt aan de Luikersteenweg kruidenierster Neske Boedry (61) in haar slaapkamer gewurgd met een zwarte bustehouder.
Sinds de dood van haar man in 1963, (Henri Vandeweyer was chauffeur van notaris Delvigne), woonde Agnes alleen. Haar winkeltje bleef altijd laat open. Emiel Somers (Garage Opel) is haar laatste klant: Om 20 u komt hij langs voor een pakje sigaretten. Zijn twee zonen wachten terwijl in de auto. Neske zit in de keuken tv te kijken. Bij zijn vertrek trekt Somers de buitendeur achter zich dicht. Om 22u15 komt nog een andere gebuur langs voor een boodschap: Renson gaat binnen, maar zijn geroep blijft onbeantwoord en hij vertrekt. De tv speelt nog in de keuken.
Neske wordt de volgende ochtend door Eugeen Arckens (Albertwal) gevonden. De vaste klant komt rond 07u langs om sigaretten. Het licht brandt in de keuken en ook boven aan de trap. Arckens trekt naar boven en ontdekt Neske dood naast haar bed. De moordenaar heeft een poot van het bed op haar  keel geplaatst. Neske heeft zich hevig verzet. Arckens trekt naar café SOS waar Edward Box de hulpdiensten waarschuwt. Het parket ontdekt 1.000 Fr. In de voorschootzak van Neske. In de winkel worden drie brieventassen gevonden met in totaal 30.000 Fr. De moordenaar is dus zonder buit gevlucht.
Eerst wordt een man uit de omgeving opgepakt, maar hij heeft een alibi. De volgende dag wordt een man uit Vliermaal opgespoord. Hij werd de dag na de moord in Hasselt opgemerkt met schrammen in het aangezicht. Ook hij blijkt niks met de moord te maken hebben.
In augustus 1971 zoekt de BOB een Duitse brandkastkraker die bij Konings een inbraak pleegde samen met drie Tongenaren, maar ook dat blijkt een dood spoor.

1970 (8)

- In de wijk Paspoel wordt de laatste hand gelegd aan de ruwbouw van de nieuwe Sint-Maternuskerk, de levensdroom van pastoor Perillieux die de nodige 10 miljoen BEF  bijeensprokkelde. De ultramoderne kerk zal plaats bieden aan 520 personen. De kelderverdieping bevat parochielokalen, een winterkapel en de catechismuslokalen. De inwijding is voorzien voor begin 1971
- In het nieuwe klooster der zuster Clarissen vindt de eerstesteenlegging plaats door Mgr. Schreurs, hulpbisschop van Hasselt. De Tongenaren helpen met de verhuis en schenken drie fietsen aan de zusters.
- Op 13 juli opent Minister De Saeger de nationale industriezone Overhaem
-
Aan de Gasthuisbosdreef wordt de eerste steen gelegd van de beschermde werkplaats. Het nieuwe complex biedt plaats aan 60 mindervalide werknemers.
-Op 13 november vindt de officiële opening plaats van Bazar Baillien. Het gloednieuwe complex in de Hasseltsestraat heeft een oppervlakte van 600m² , verdeeld over twee verdiepingen.

1970 (7)

Tongers Sportnieuws uit 1970
- Handbalclub Elckerlyc wordt gesticht onder impuls van professor Pauwels, docent aan de K.U.L. en trainer van de Belgische handbalploeg. Norry Schoefs, Jean-Marie Bruls, Hubert Christiaens en François Mulleners starten met een herenploeg.
- Tony Houbrechts wint als eerste buitenlander de rittenwedstrijd Tirreno-Adriatico. Hij rijdt bij de ploeg Salvarani
- De Tongerse Kappersbond maakt van de spelers van KSK 'het best gecoiffeerde elftal van het land'
- De Tongerse zwemclub 'Plinius' (opgericht in 1968) kent enkele lokale vedetten:
 * Leonard Wathiong, vermaard volleybalspeler, specialiseert zich in wedstrijdzwemmen
 * Pierre Latet vergaart een reeks duikersbrevetten
 * Lou Lysens, titularis bij Patria, schopt het tot hulp-instructeur
 * Jean-Pierre Westphalen, basketbalster, behaalt het hoger reddingsbrevet   en beoefent het duiken
- De verwachte basketfusie tussen de Eburonen en de Ambiorixzonen komt er voorlopig niet
- Voor de bekerwedstrijd van KSK tegen het grote Standard op 27 december wordt de capaciteit van het Mottenstadion fors uitgebreid tot 25.000 toeschouwers: 600 ton grint en 100 ton zand worden aangevoerd om de 'gradins' aan te leggen

Kroningstekenwedstrijd

Maandag 4 januari, start 2de trimester van het schooljaar. In alle lagere scholen van Groot Tongeren zullen de formulieren bedeeld worden voor de KRONINGSTEKENWEDSTRIJD (zie reglement). Die is bedoeld voor leerlingen van 6 tot 11 jaar.
Indien er scholen buiten groot Tongeren van aanpalende gemeenten willen deelnemen kan dit ook, gelieve formulieren met de juiste aantallen af te halen op het Kroningssecretariaat (Via Julianus 5, tel: 012/800.222).
 

Vuurwerk in cc

Oudejaarsavond worden honderden fuifgangers verwacht in cc De VELINX voor VUURWERK- NEW YEAR'S EVE, EEN 16+ EVENT

LINE UP
▲ LIL' KLEINE
▲ THIERRY VONDERWARTH
▲ ROOKIE SHOES
▲ KWIJT TREK SYSTEM
▲ JAN & MAXIM
▲ JORDEN DUX

TICKETS
▸ Regular Tickets - € 35,00 (incl 10 drinks)
▸ Deluxe Tickets - € 45,00 =
- Inkom 2 zalen: RVX Nieuwjaarsnacht + VIP lounge grote zaal)
- Incl 10 drinks // 21+ // JJ Bartending // Lounge // Alles in glas // Bediening) https://www.facebook.com/events/857211454396465/
Online: www.facebook.com/vuurwerkconcept
 
DRESSCODE
▸ Casual - Chique
▸ Geen petten
INFO: www.NYvuurwerk.be

1970 (6)

Op zaterdag 4 juli wordt in stadspark De Motten het olympisch zwembassin   'ingezwommen' door de Nederlanders Annette Melmann en Wille Bams, deze zwemkampioenen fungeren als eerste badmeesters. Burgemeester de Schaetzen geeft uitleg over de laattijdige openstelling: "De verraderlijke ondergrond , de rompslomp met de subsidies van overheidswege en de vertragingen bij de leveringen van de verwarmings- en filtreerinstallaties".
Op de openingsdag mogen alle zwemliefhebbers van 16u30 tot 20 uur kosteloos van het zwembassin gebruikmaken. Het zwembassin meet 50m op 22m. Boven het technisch gebouw  is ruimte voorzien voor de bouw van een café met terras. Voor de kleedinrichting werd het zogenaamde ‘labyrintstelsel’ gebruikt: de ‘droge omloop’ is bedoeld voor de geschoeide bezoekers en de ‘natte omloop’ is voorbehouden aan de zwemmers. Naast de 56 kleedplaatsen zijn er 20 stortbaden waarvan 10 overdekt. De kledingstukken worden in bewaring gegeven in een ‘kleedbar’. De realisatie van het zwembad kostte 10 miljoen Fr.

FM Nelissen breidt uit

Goed economisch nieuws: Fijn Mekaniek Nelissen gaat uitbreiden en 10 extra personeelsleden aanwerven. Het toeleveringsbedrijf op Tongeren-Oost werd opgericht in 1990 door Paul Nelissen uit Z-Z-B en zijn vrouw Josiane Meesters. Het bedrijf telt 28 werknemers en is gespecialiseerd in onderdelen voor schokdempers, vliegtuigen, satellieten of medische protheses. Volgend jaar gaat Nelissen 1,3 miljoen euro investeren in extra bedrijfsruimte en machines. Dat levert 10 extra jobs op.

1970 (5)

Tot eind april laat de stad het huisvuil storten op een vuilnisbelt langs de weg naar Rutten. Wanneer een boer in de omgeving vier koeien verliest, start de stad in mei met het storten van huisvuil in een verlaten zandkuil langs de Baverstraat in Berg. De oude zandgroeve werd geëxploiteerd door Swennen en het terrein is eigendom van graaf de Renesse. De omwonenden klagen over stank en ratten en eind juni protesteren de inwoners van Berg tegen de aanleg van het stort.  Op 9 september lichten ze de Gezondheidsinspectie in. Raadslid Jorissen en gemeentesecretaris Bamps uit Berg nemen contact op met het stadsbestuur. In december dreigen ze ermee de vrachtwagens van de ophaaldienst in beslag te laten nemen. Volgens stadssecretaris Hubrechts dient de groeve van Berg niet als stortplaats voor Tongeren alleen: "Gemeentebesturen en particulieren uit zes, zeven gemeenten, waaronder Berg zelf, kunnen die stortplaats gebruiken".  

 

Toeristische Infogids 2016

De nieuwe toeristische infogids is klaar: 32.000 exemplaren rolden de afgelopen dagen  van de drukpers, waarvan 22.000 in het Nederlands, 4.000 in het Frans, 3.000 in het Engels en nog eens 3.000 in het Duits. Net als vorig jaar staat IMAGICA, een jong grafisch ontwerpbureau onder leiding van Jeroen Broux, in voor de vormgeving en het concept van de toeristische gids.  Drukkerij Haletra staat in voor het drukwerk.
"Het resultaat mag er zijn: 70 pagina’s niet te missen info over Tongeren. Ondanks de beschikbaarheid van hypermoderne technologieën en communicatiemiddelen allerhande blijft de papieren versie van de ‘infogids’ nog steeds een onmisbaar medium voor de promotie van het toerisme in onze stad”, weet Marc Hoogmartens als schepen van Toerisme. Deze gids wordt verspreid via toeristische beurzen, workshops, toeristische diensten in Limburg, België en zelfs via de buitenlandkantoren van Toerisme Vlaanderen.
In Limburg wordt, naast Hasselt, enkel Tongeren door Toerisme Vlaanderen erkend (en gepromoot) als een secundaire stad voor internationaal onthaal.  “Daarom lanceren wij parallel aan onze infogids 2016 voor het eerst ook een beknopte regiofolder.  Via deze folder bieden wij een overzicht van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in de nabije en ietwat verdere omgeving”, aldus de schepen.

Wissel bij OCMW

Na Nieuwjaar is er opnieuw een wissel in de raad van het OCMW: Evelien Stassen zal opgevolgd worden door Julien Van Heers. Zijn kandidatuur moet wel nog door alle leden van de fractie Tongeren.nu ondertekend worden.

1970 (4)

Op 22 mei wordt in het PGRM de vierde vleugel ingehuldigd door gouverneur Roppe: het auditorium telt 150 tot 170 zitplaatsen. De eerste manifestatie is de tentoonstelling ‘Beethoven, voorgeslacht en jeugd’
Op zondag 24 mei is er de jaarlijkse Meiboomplanting in stadspark De Motten. De boom wordt afgehaald in het kasteel van ’s Herenelderen. De stoet wordt op het Stationsplein gevormd. Door regen en wind haken heel wat mensen af. Na de planting wordt de jeugd vergast op het ‘Grabbeles’. De Ridders en notabelen worden achteraf ontvangen in de gildekamer van de Moerenpoort, waar gildebier wordt gedronken.


Bibliotheek verdeelt lerarenkaart 2016

De bibliotheek van Tongeren ondertekende een overeenkomst met Klasse om de 'Lerarenkaart 2016' te verdelen via de bib. Vanaf nu tot juni 2016 kunnen leerkrachten die in Tongeren wonen hun lerarenkaart ophalen aan de balie van de bibliotheek.
Een lerarenkaart is een legitimatiekaart die aan leerkrachten bepaalde voordelen bezorgt. Tot 2015 werd deze kaart per post verdeeld door Klasse, maar door omstandigheden was dit niet langer mogelijk.
Schepen Guy Schiepers legt uit: “Klasse en de bibliotheek ondersteunen allebei leraren en bevorderen lezen bij een brede doelgroep. Een samenwerking voor de verdeling van de Lerarenkaart lag dus voor de hand.”

Kirsten is weekwinnaar

Kirsten Brougmans (42) uit Tongeren is de vierde weekwinnaar van de actie 'Win je Eindejaarsbudget met de Ambi.pas'. Het levert haar 10.000 punten of 1.000 euro op dankzij haar aankopen bij kledingzaak BAREA (Maastrichterstraat). Kirsten kocht er woensdag een kleedje voor haar dochter. Ze gebruikt haar Ambi.pas al meer dan een jaar.

Gratis tickets: feestbus in Tongeren

In Tongeren kunt u op oudejaarsnacht gratis gebruik maken van de feestbussen van De Lijn. De feestbussen rijden de hele nacht op het hele grondgebied van Tongeren. Waar u ook feest viert, in het centrum of in de dorpen, de feestbus brengt u veilig naar huis.
Elke Tongenaar kan nog steeds zijn gratis feestbiljet afhalen aan de onthaalbalie van het administratief centrum Praetorium, Maastrichterstraat 10. De tickets zijn geldig van 31 december 2015 om 18 uur tot 1 januari 2016 (’s avonds).
Let wel: het aantal tickets (1 ticket/ID-kaart) is beperkt.
Meer info over de routes en vertrektijden op www.delijn.be

1970 (3)

Tijdens de nationale boomplantactie van 14 april gaan 200 schoolkinderen op de Beukenberg aan de slag: ze planten er 101 jonge beuken, goed voor 10.000 Fr. Het jaar voordien (1969) had de eigenaar een kapvergunning gekregen om 40 zieke bomen te vellen. Er werden echter 60 gezonde beuken omgelegd, want 'deze bomen betekenden een gevaar voor de aangrenzende woningen'.
Het wordt een warme zomer en bij gebrek aan water houden de nieuwe boompjes het niet lang uit!

Indoor Factory Cross

In de Chocoladefabriek in Nerem werd vandaag de ‘Indoor Factory Cross’ georganiseerd.  Cyclocrossers en mountainbikers konden zich uitleven op een parcours met 7 hindernissen. Er waren 36 deelnemers, onder hen slechts één dame: Tine Thysen. Ze moesten zoveel mogelijk punten sprokkelen tijdens verschillende disciplines: sprint, surplas, tijdrit en de finale verliep met een ‘Le Mans’ start. Voor de kinderen was er een ‘Allez les Kadées cross’.
Hierbij het podium:
1. Bastien Mackels
2. Joeri Wannijn
3. Kris De Nef

Aterstaose kerstjogging 2015

Deze namiddag vond de 3de  Aterstaose kerstjogging plaats. Geen wedstrijd, just for fun! De deelnemers konden vrij vertrekken tussen 14u30 en 16u. Ze moesten 2 euro betalen en hiervoor werden ze onderweg getrakteerd op jeneverkes en bij aankomst wachtte een tas verse soep.
Schepen Jos Schouterden (Welzijn) was ook van de partij. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de samenwerking tussen het Team Paluko en stad Tongeren te verduidelijken: “Binnen de gezondheidsdoelstellingen zijn het bevorderen van ‘beweging’ en het promoten van de juiste ‘voeding’ centrale waarden. Op 21 januari organiseren het Team Paluko en stad Tongeren een infoavond in PC Feria in Vreren, om 19u30 rond: ‘De band tussen sport en voeding’. Gastspreker Renata Rehor is een gepassioneerde loopster en de auteur van het boek ‘Food2run’.

 

Winterwandeling TWV

De Tongerse Wandel Vrienden organiseren vandaag hun 'Winterwandeling' met vertrek vanuit het College. Dankzij de zachte temperaturen is het een ware volkstoeloop: om 08u30 waren al 800 stappers vertrokken. Ze kunnen kiezen tussen 5 afstanden (3,5 tot 17 km).

Kerstverhalen in Begijnhof

Voor het vijfde jaar op rij kan je vanaf vandaag, en dat vijf avonden achter mekaar, genieten van de oude vertelkunst. Vertrekkend vanuit de kelder van het begijnhofmuseum Beghina, nemen Stefan Nijssen en Dominique Meesters de bezoekers mee voor een kerstverhalentocht. Er zijn warme sjaals voorzien en onderweg wacht een hartverwarmende borrel. Bij aankomst in de middeleeuwse begijnenkelder kan je aanschuiven voor een glühwein, een erwtensoep of een warme chocolademelk met heerlijke kerstkoekjes. Guido Krieken en een 12-jarige violiste zorgen voor de muzikale omlijsting.
Het evenement loopt nog t.e.m. woensdag 30 december, aanvang om 19u, Onder de Linde 12. De inschrijving bedraagt 12 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 6 euro.
Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 012/21 32 59.

Crossen in Chocoladefabriek

In de Chocoladefabriek in Nerem vindt morgen een laatste evenement plaats vooraleer de bouwwerken starten: een indoor cyclocross. Van 11u tot 17u staan er verschillende 'koerskes' op het programma. Daarnaast is er een wielerbiertoog, live muziek en foodies.
Zowel deelnemers als supporters komen in aanmerking voor een prijs.
Eventuele winst gaat naar de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekindjes (VVOC).


1970 (2)

Van 11 tot 15 maart vindt in de stadsfeestzaal van het stadhuis een fotosalon plaats. Zes leden van 'De Tongerse Fotoclub' nemen deel: De Tongenaren Mil Souvereyns,  Freddy Meyers, Lidy Piette en voorzitter Paul Stas. Samen met Jo Proesmans uit Koninksem en Germain Houben uit Kerniel. Ze poseren hier in bijzijn van Herman De Buyser, voorzitter van de Tongerse Kunstkring. 

1970 (1)

Carnaval
Het prinsenbal vindt plaats in zaal Volksontwikkeling: Clown Trocq verzorgt de tonrede. Theo Van den Bosch krijgt de 'Prijs voor de Humor' en presentator Georges Willemaers wordt tot ‘Hofregisseur’ bevorderd. Armand II (Budenaers) is de 19de stadsprins. Tijdens de stoet wordt een persiflage gebracht over de bouw van een zwembad op De Motten. De kleuren van de samengesmolten voetbalclubs Cercle en Patria worden letterlijk ten grave gedragen.


Terugblik op 1970

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar keren we weer even terug in de tijd. Ditmaal blikken we terug op enkele feiten die 45 jaar geleden het nieuws bepaalden in Tongeren.

Kersttornooi – Huize Noelen

Tijdens de kerstdagen werd er in café 'Huize Noelen' (Bilzersteenweg) weer flink gestreden voor de titel van 'Clubkampioen golfbiljart'. Competitiespeler Patrick Doucet moest meerdere keren op zijn tenen staan voor de eindwinst. Runner-up werd Louis Falla en Johnny Voets  haalde het van Pierrot Arnols voor de 3e plaats. Sportschepen Gerard Stassen en Jean-Marie Smullenberghs  zorgden voor de verdiende trofeeën.

Zalig Kerstfeest

De redactie van Tongeren-Vandaag wenst alle bezoekers van deze site een Zalige Kerst!

Prachtig kerstinitiatief

Voor het vierde jaar op rij hebben Jo en Daniëlle Claes (het koppel is bekend door de Dansende Kerstlichtjes) een kerstfeest georganiseerd voor een 100-tal personen die het niet zo breed hebben in de maatschappij. In buurthuis Sint-Gertrudis (Riksingen) worden de aanwezigen getrakteerd op  soep en een  uitgebreid koud buffet.  Maar liefst 30 vrijwilligers staan paraat om te helpen, onder hen zelfs een schepen! Er is een goochelaar in de zaal en de kerstman komt langs om de geschenken uit te delen. “Alles  is gesponsord. Iedereen  gaat naar huis met een voedselpakket en een bon voor 5kg aardappelen, bij ons thuis af te halen”, vertelde een glunderende Jo.


Sluitingsdagen stadsdiensten

24 december - 31 december - 4 januari 2016
Alle stadsdiensten gesloten vanaf 12 uur (ook bibliotheek, containerpark, buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs', Toerisme Tongeren, Sociaal Huis 'De Semper' en dienstencentrum 'De Piepel')

Opgelet!
24 december 2015 en 31 december 2015 is de buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs' pas gesloten vanaf 13.30 uur
4 januari 2016 zijn het containerpark en de buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs' de hele dag gesloten

25 december - 26 december - 1 januari 2016
Alle stadsdiensten zijn gesloten (ook bibliotheek, containerpark, buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs', Toerisme Tongeren, Sociaal Huis 'De Semper' en dienstencentrum 'De Piepel')

 Opgelet!
2 januari 2016 is de buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs' gesloten
van 28 december 2015 t.e.m. 31 december 2015 is het dienstencentrum 'De Piepel' gesloten

Tongerse druggebruiker onderschept

Een interventieploeg van de lokale politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft heeft op de Tongersestraat in Bilzen een voertuig aan de kant gezet in het kader van de BOB-campagne.
De bestuurder uit Tongeren had geen alcohol gedronken maar legde een positieve speekseltest af voor het gebruik van marihuana en speed.
Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Na het afleggen van een verklaring en een bloedafname mocht de bestuurder beschikken.
Hij zal zich later moeten verantwoorden bij de politierechter.

Kroningsnieuws

Vanaf vandaag liggen in het Kroningssecretariaat (Julianus Shopping) heel wat voorwerpen in aanbieding voor de eindejaarsfeesten zoals het prachtige beeld van O.L.V. van Tongeren. "Een nooit gezien assortiment zal er voor de eerste maal in Tongeren aangeboden worden. En dit zowel voor jonge als hele jonge mensen, een ideale tip voor de a.s. Kroningsfeesten waar je heel wat vrienden en familieleden kunt gelukkig maken. Niet wachten is de boodschap", volgens Georges Willemaers.
Tel: 012 / 800.222. Tijdens deze feestdagen is het secretariaat open vanaf 10 uur.
Nog vandaag ontvangt elke Tongenaar de Kroningskalender in zijn brievenbus.

Kerstvakantie-workshop

Vandaag hebben maar liefst 79 jongeren van 5 tot 17 jaar deelgenomen aan de creatieve workshop: ‘Koude Kerst Kunstjes’ in de Pentagoon Academie. “We hebben ons gebaseerd op de kunstenaar Sieb Postuma om een kersttafereel te maken in een kistje”, vertelde Véronique Noben (villa-arte). Alle deelnemers werden beloond met een hotdog, snoepjes en een drankje.

Germaine is weekwinnaar

Germaine Jans (67) uit Tongeren is de derde weekwinnaar van de actie: 'Win een eindejaarsbudget met je Ambi.pas'. Het levert haar 10.000 extra punten, goed voor 1.000 euro shopplezier op. De uitreiking vond plaats bij fietshandel 'Marco's Vélo Shop' (Wijkstraat). Germaine kocht er zaterdag een fietslicht als kerstgeschenk voor haar zoon.
Economieschepen Guy Schiepers had heuglijk nieuws: "Omwille van het groeiend succes van de Ambi.pas wordt de actie in 2016 een gans jaar verdergezet. Het te winnen bedrag wordt wel teruggebracht naar 500 euro".

Kerstfeest GASTAMA

Deze namiddag organiseert GASTAMA een kerstfeest voor de vluchtelingen en mensen zonder papieren. De feestzaal van het College (Sint-Truidersteenweg) is goed gevuld. De gasten krijgen er koffie en taart. Er is een tombola en een kledingmarkt. ACV Haspengouw heeft pakketten met schoolmateriaal, toiletgerief en speelgoed voorzien voor alle kinderen.


Kerst in Keunsem

Zondag heeft de Tevona-band een kerstconcert gebracht in de kerk van Koninksem n.a.v. 'Kerst in Keunsem'. 

Handen uit de mouwen 2015

Vandaag nemen weer tientallen jongeren deel aan de actie ‘Handen uit de mouwen’. Ze spenderen één dag van de kerstvakantie aan hun medemens. Dat doen ze in verschillende instellingen: Bij Hoge Dries in Koninksem mogen de 5 jongens de stallen uitmesten en de mesthoop, bewerken. In WZC Sint-Franciscus zijn 10 jongeren aan de slag. Zij mogen er o.a. een kerstboom versieren.


 

Kerstmarkt 51 AmAtae

Ladiesclub Fifty-One AmAtae heeft deze namiddag een eigen kerstmarkt gehouden in de Sint-Truiderstraat. In hun kraampje t.h.v. huis Boulet kon je voor amper 2 euro genieten van o.a. cava, champagne, Hasseltse speculaas of een likeurtje. En Madame 'Soleil' voorspelde jouw toekomst. De opbrengst gaat naar: 'Voor het geluk van een kinderhart'.

Kerstfeest in Nieuwe Volksbond

Deze namiddag was er in de Nieuwe Volksbond (Stationslaan) het jaarlijkse kerstfeest voor een groep van 50 meest kwetsbare mensen van Tongeren. "Ieder van hen heeft zijn talenten gebruikt om er iets moois van te maken. De vrijwilligers zorgden voor de hapjes en de rest van de maaltijd hebben de gasten zelf bereid", wist voorzitter Jos Schouterden die werd bijgestaan door Nicole Baerts van het Rimo.
Na het feestmaal zorgde Jefke Munsters uit Nerem voor een geslaagd optreden.

 

Amélie bakt pannenkoeken voor Kaat

Vorig jaar kwam Amélie Deprez (8) op het idee pannenkoeken te bakken onder de naam 'Amélie's zoete pan' en de opbrengst aan het project van Kaat Swartebroeckx over te maken. Samen met een aantal vrijwilligers heeft ze 850 pannenkoeken gebakken, goed voor 1.812,82 €. 
Deze pannenkoeken werden verdeeld over de werknemers van ACA IT Solutions, werknemers van het Vesaliusziekenhuis waar Amélie haar tante werkt, de werknemers van Jan De Nul Luxemburg waar haar papa werkt, KBC Tongeren en het Salvatorziekenhuis Hasselt waar haar oma werkt. De leerlingen van BS Sint Jan  aten vorige vrijdag 310 pannenkoeken.
Morgen, maandag, brengen Amélie en haar mama samen met Kaat een grote cheque naar de Schorre in Boom. Voorlopig is het bedrag voor Kaat nog een verrassing.

Thuisactrice met Tongerse roots

Myriam Bronzwaar (50), de actrice die Julia speelt in ‘Thuis’, heeft Tongerse roots: Ze liep school bij de Benedictinnen O.B.O.: ‘Als kind al gedroeg de kleine Myriam zich rebels. In haar strenge nonnenschool in Tongeren was met haar geen land te bezeilen en voelde ze zich doodongelukkig. Maar zoals het wel vaker gebeurt, is er die éne, goede leerkracht die haar op het juiste spoor zet: de toneelschool. Ook al had Myriam nooit op de planken gestaan en ooit maar één thriller van het Veldwezelts amateurgezelschap gezien.. En sinds ze een aanvankelijk tijdelijke rol in Thuis aannam, is ze nu ook bij het grote publiek bekend. Als Julia uit Thuis. Vanochtend was ze de centrale gast in het radioprogramma ‘De Rotonde’ op Radio 2.

Meisjes steunen Music For Life

Een groep van 13 vriendinnen heeft een jaar lang acties op touw gezet t.v;v. Music For Life. Ze hebben o.a.appels verkocht, snoepzakjes en wafels. Vanavond hebben ze zelfs een optreden van Dë Bjètëls georganiseerd in cc De VELINX. Volgende week trekken ze naar Boom om hun cheque van bijna 9.000 euro af te geven.

Kiwanis kookt voor Poverello

Vandaag staan de mannen van Kiwanis Tongeren achter de kookpotten bij Poverello. Al meer dan 20 jaar bereiden en serveren ze jaarlijks een kerstdiner voor 120 minderbedeelden. Op het menu van Fernand Koekhofs staat: aperitief – tomatensoep met een broodje – kalkoen met champignons, appel en veenbessen en kroketten – ijs met chocolade.

Kerstmarkt Zevensprong

Gisteren heeft GBS De Zevensprong in Piringen  de eerste trimester afgesloten met de jaarlijkse kerstmarkt Er was heel wat lekkers om te drinken en te knabbelen. Leuke kerstspulletjes, door de leerlingen zelf gemaakt, werden ook door henzelf met verve verkocht!
collage: Werner Jansen

Koperdief veroordeeld

Gisteren werd de Roemeense koperdief veroordeeld die op 5 oktober 's nachts toesloeg bij Knapen Metaal NV op Overhaem. De man was gestruikeld toen hij wilde vluchten. Hij raakte gewond en kon opgepakt worden door de politie. In de rechtszaal werden twee Roemenen opgepakt die het proces kwamen bijwonen. Eén van hen stond geseind. Ze beweerden dat ze familie zijn van de veroordeelde?

De Stad van de Kerstman (9)

De apotheose van het kerstverhaal lokte zowat 2.000 toeschouwers naar de Grote Markt. Alle acteurs hebben zich nog eens mogen tonen. De confrontatie tussen rock -en klassieke muziek viel in de smaak bij het publiek. Het verhaal kende een happy end en de stadsbeiaardier zorgde voor de afsluiter.
De bedenker van het evenement, Patrick Janssen, zag dat het goed was. Hij is vol lof over de 200 acteurs die vrijwillig (= zonder vergoeding) hebben geoefend en opgetreden. 
Wie er vandaag niet bij kon zijn, krijgt morgen en zondag nog een kans.

De Stad van de Kerstman (8)

In het Huis van de Advocaat (Repenstraat) verblijft de Kerstman met zijn vrouw. Zij kan hem overtuigen dat hij zich gaat verzoenen met de Moerollen.  
Om 21u volgt de apotheose op de Grote Markt.

De opvoeringen worden zaterdag en zondag herhaald vanaf 16u, om de 20 minuten: 16u - 16u20 - 16u40 - 17u .... De laatste voorstelling start om 19u20.

De Stad van de Kerstman (7)

In de tuin van het Agnetenklooster vertoeven de getrouwen van de Kerstman: zijn dreamteam staat o.l.v. de Sneeuwprinses.

De Stad van de Kerstman (6)

Op het plein Onder de Linde vormt de kerststal van de buurtbewoners het decor. Hier wordt een kerstverhaal verteld onder begeleiding van een muzikant.

De Stad van de Kerstman (5)

Aan de Begijnhofkerk hebben de Alchimisten postgevat. Ze moeten proberen een wondermiddel te brouwen om de rendieren te genezen.

De Stad van de Kerstman (4)

Aan de Jeugdherberg bevindt zich de Elfenfabriek. Hier worden de pakjes voor de kerstman gefabriceerd.

De Stad van de Kerstman (3)

De Moerollen hebben het gebied langs de Leopoldwal ingepalmd. Ze voelen zich verstoten.  De toeschouwers moeten zich een weg door vuur banen.