Week van de Vrijwilliger

De Week van de Vrijwilliger is van start gegaan. Bij Ter Heide hebben ze inmiddels een kleine 20 vrijwilligers. Eén van hen is Fabienne Rosmeulen. Zij plant eens per maand een vrijwilligersdag in haar drukke agenda. “Dan ga ik met vreugde in mijn hart, naar Ter Heide campus Henisberg om er aan de bewoners en hun begeleiders een ontspannend moment te brengen met behulp van etnische klankinstrumenten zoals drum, ratels, oceandrum, kalimba, klankschalen en thinga's. Het geeft me zo'n warm gevoel om dienstbaar te zijn voor deze bijzondere mensen en te zien hoe ze genieten van de tastbare vibraties. De frequenties van deze klankinstrumenten hebben immers een positieve invloed op de hersenen met ontspanning tot gevolg”, vertelt Fabienne.
Andere vrijwilligersactiviteiten bij Ter Heide zijn: wandelen, fietsen, rolstoelfietsen (met elektrische hulpmotor), huifkar, rolstoeldansen, zwemmen, knutselen, snoezelen, begeleiding paardrijden of  meehelpen bij eetmomenten. Daarnaast kan de vrijwilliger logistieke ondersteuning leveren zoals: tuinwerk, verfwerken, ondersteuning bij evenementen,  …
Wie zich geroepen voelt kan terecht bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koffie-stop voor Broederlijk Delen

Vandaag organiseren vrijwilligers van Broederlijk Delen een jaarlijkse koffie-stop; Je kan hen tegenkomen aan de ingang van de Colruyt en de Carrefour. Ze bieden een gratis kopje koffie met een koekje aan, in ruil voor een vrijwillige bijdrage. Kinderen krijgen een bekertje fruitsap. De opbrengst gaat naar de wijnboeren in Peru.

Openluchtzwembad Plinius

Maandag starten in het Pliniuspark de werken voor de aanleg van een openluchtzwembad. De Tongenaren hebben er 15 jaar moeten op wachten. De opening is voorzien tegen eind april 2016. Er werd gekozen voor 3 zwembaden met een totale opp. Van 550m²: een competitiebad van 25m, een recreatiebad en een ploeterbad, alle drie in roestvrij staal. Daarrond komen er verharde terrassen (800m²) en een ligweide van 38are. De kostprijs bedraagt nu 3,9 miljoen euro i.p.v. 4,7 miljoen euro.  De kleedkamers en technische ruimten worden ondergebracht in het paviljoen.
Naar Wathiong mag samen met de burgemeester het openluchtbad inzwemmen.  

Keunsem Vrugger

Zondag kan je in PC Koninksem terecht voor een ‘Onze kerk, zijn pastoors en erediensten’, een initiatief van de mensen van ‘Keunsem Vrugger’.
Om 14u30 geeft stadsarchivaris Steven Vandewal uitleg over de kerkschatten. Hierna mag schepen Gerard Stassen de vernieuwde ‘Mehübbe wandeling openen. Freddy Ernots kruipt in de huid van een ludieke kerkvader en Mia Bosquet bespeelt het gerestaureerde kerkorgel. De toegang is gratis.

Via Annemie met Tongerse Sofia

Vanavond om 20u40 is de Tongerse transgender Sofia Moës te bewonderen in Via Annemie op Eén. In de tweede reportagereeks brengt Annemie Struyf 10 weken lang ontroerende en aangrijpende verhalen, balancerend op de grens van leven, liefde en hoop. Ze trekt de kijkers mee in een fascinerende stroom van mensen en verhalen, ver weg en dichtbij. Voor aflevering 7, ‘een vrouw met ballen,’ werd Chrißt’ll (39) gevolgd: ze is manager bij een groot bedrijf, gescheiden, en moeder/vader van drie kinderen. 38 jaar lang heeft ze als man geleefd. Sinds een jaar gaat ze niet langer als Christoff maar als Chrißt’ll door het leven. Twee weken lang deelt Annemie Chrißt’lls drukke leven. Want naast haar werk heeft ze haar handen vol met het co-ouderschap, de sessies bij de therapeute en de logopediste, fietsen en vinzwemmen, shoppen en een kleurrijk, sociaal leven met andere transgenders. Hiervoor werden opnames gemaakt in de Tongerse kaaswinkel Rok4 (Luikersteenweg) van Sofia en haar moeder Patrice.

Criminele feiten

Volgens de statistieken van de federale politie worden in Limburg elke dag 150 criminele feiten gepleegd. Vooral qua woninginbraken (9 per dag) en autodiefstallen (10 per week) scoort onze provincie slecht. Ook opmerkelijk: in de eerste helft van 2014 werden in Limburg liefst 41 grote cannabisplantages opgerold, bijna evenveel als in heel 2013 (47 plantages).
In de eerste helft van 2014 werden maar liefst 27.046 criminele feiten geregistreerd, oftewel 150 feiten per dag. Dat is een lichte stijging t.o.v. dezelfde periode in 2013 (26.744 feiten).
Opvallend is dat het aantal woninginbraken in Limburg:  1.670 in de eerste helft van 2014, een lichte stijging t.o.v. 2013 (1.622 inbraken). Dagelijks komt er dus in negen woningen in onze provincie ongewenst bezoek over de vloer.
In Tongeren werden deze criminele feiten geregistreerd:
157 Woninginbraken,  152 beschadigingen van auto’s,  57 diefstallen uit of aan voertuig, 6 gewapende diefstallen,  37 diefstallen met geweld zonder wapen,  136 winkeldiefstallen, 21 autodiefstallen, 22 fietsdiefstallen, 94 gevallen van zakkenrollerij en 7 handtasroven. Dat brengt het totaal op 689 feiten. Tongeren staat hiermee op de 6 de plaats in Limburg

Infosessie stroomverbruik

Vanavond om 19.30u gaat in AC Praetorium een infosessie door die je helpt naar een lagere elektriciteitsfactuur. Je leert je eigen verbruik te evalueren en op welke manier jij hierop kan besparen, zowel door het vervangen van toestellen als door een aangepast gebruik. Je krijgt een aantal tools aangereikt die je helpen bij de keuze van de maatregelen die je gaat nemen. Samen met de andere deelnemers vergelijk je het verbruik van verschillende soorten toestellen en zoek je mee naar besparingsmogelijkheden. Je eindigt met een lijstje vol goede voornemens

Gratis inkom

Dronken Tongenaar krijgt schadevergoeding

Een 56-jarige Tongenaar is door de politierechtbank veroordeeld tot een boete van 1.200 euro en een rijverbod van één maand. De man raakte  op 27 september 2013 gewond bij een ongeval op de Luikersteenweg. P.B. kwam van zijn werk. Hij had te diep in ’t glas gekeken en reed richting centrum.  Een 22-jarige vrouw uit Jemeppe-Sur-Meuse kwam uit de tegenovergestelde richting en sloeg plots linksaf t.h.v. de ingang van T-Forum. P.B. kon haar auto niet meer ontwijken. De vrouw had een voorlopig rijbewijs en zat zonder begeleider aan het stuur. Dat kost haar 300 euro. Zij moet ook een materiële schadevergoeding van 13.595 euro betalen aan P.B. omdat ze de rechtstreekse aanleiding is voor het ongeval.

Schepencollege is niet blij met goktent

Euro Gaming N.V. heeft concrete plannen voor de inrichting van een speelautomatenhal in café ’t Meiklokje aan de Maastrichtersteenweg, vlak tegenover de op- en afrit van de autosnelweg E313. Het pand staat al lange tijd te koop. De vraagprijs bedraagt 395.000 euro. Euro Gaming N.V. is een bedrijf gevestigd op Curaçao, de Nederlandse Antillen. Het wordt gerund door gewezen 'bingokoning' Staf Nuyts (68) uit Herentals. "We trekken de wenselijkheid in vraag, maar als lokaal bestuur zijn we gebonden aan de wetgeving boven ons hoofd”, verduidelijkt economieschepen Guy Schiepers.

Lees meer...

Bedeeldagen tegoedzakken

Van donderdag 26 februari t.e.m. zaterdag 7 maart opent de stad Tongeren een afhaalpunt in Julianus Shopping, Via Julianus 18. Elke Tongenaar kan tijdens deze periode zijn tegoedzakken komen afhalen en zijn GFT-sticker kopen. U krijgt meteen een herbruikbare tas mee, handig voor als u boodschappen gaat doen.

Prijzen GFT-sticker
- de GFT-sticker voor een kleine bak (=40 l) kost 15 euro
- de GFT-sticker voor een grote bak (=120 l) kost 40 euro
Deze sticker is geldig voor het jaar 2015

Opgelet!
Men kan de GFT-sticker enkel met bancontact betalen tijdens deze afhaaldagen.

Openingsuren van het afhaalpunt:
maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag: 8.30u-17.00u (doorlopend)
donderdag: 8.30u -18.30u (doorlopend)

U brengt hiervoor uw identiteitskaart mee. Tongenaren die moeilijk te been zijn of zich zelf niet kunnen aanmelden tijdens de openingsuren, kunnen hun identiteitskaart (of een kopie ervan) meegeven aan een familielid of buur.

Vergadering Kroningstraatcomité

Vanavond is het straatcomité van de Sint-Truidersteenweg, Paspoelstraat en Romeinse Kassei voor de eerste maal samengekomen om de versiering t.g.v de Kroningsfeesten 2016 te bespreken. Ten huize van Fernand en Chris Gielen zijn 10 buurtbewoners komen opdagen. Dit team zal zeker nog worden versterkt. "Net als bij de vorige edities willen we ook nu weer een Kroningsvlag aan elke verlichtingspaal bevestigen. Daarnaast gaan we zorgen voor 'sfeerhoekjes met bloemen' onthulde voorzitter Fernand Gielen.

Verkeerstelling

Vandaag worden er tellingen uitgevoerd op de belangrijkste toegangen van en kruispunten in Tongeren. Dat gebeurt in het kader van de opmaak van het lokale verkeersmodel. De tellingen gebeuren tussen 7u-9u (ochtendspits) en 16u-18u (avondspits). Op zo’n twintigtal locaties (wegsegmenten en kruispunten) zijn tellussen of camera’s geplaatst.

 

Bulgaren en Nederlander veroordeeld voor cannabisplantage

In de Correctionele rechtbank werden gisteren een Bulgaarse vader en zijn zoon veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het opzetten van een cannabisplantage in Tongeren. De vader kreeg 15 maanden en zijn zoon 12 maanden. Op 12 augustus 2014 ontdekte de politie een cannabisplantage met 305 plantjes in het huis van de zoon. Op 26 augustus werden vader en zoon opgepakt terwijl ze het huis probeerden te betreden. Er zou één keer geoogst zijn, goed voor 43.000 euro. Een Nederlander die anderhalve maand in het huis heeft gelogeerd, kreeg 8 maanden cel en een boete van 6.000 euro met uitstel. De Bulgaren moeten ook elk een boete betalen van 6.000 euro en een schadevergoeding van 4.778 euro voor het aftakken van  elektriciteit.

Modeshow KFC Heur-Tongeren

Op vrijdag 6 maart organiseert de jeugdwerking van KFC Heur-Tongeren zijn traditionele modeshow. Het evenement vindt ook dit jaar weer plaats in de showroom van Mercedes (Claes & Zonen), Maastrichtersteenweg 449, de hoofdsponsor van de jeugdwerking van KSK Tongeren. De organisatie is in handen van Joseline Panis (Models Inc Int).
Aanvang 20u. Kaarten in vvk (10euro) zijn te verkrijgen bij Arnould Partoens: 0474/733107.

Gemeenteraad

De 13 punten op de agenda van de gemeenteraad werden op anderhalf uur behandeld:  De 2 zittribunes van cc De Velinx zijn aan vervanging toe, kostprijs 600.000 euro. Raadslid Patrick Leenders stelde voor een expertiseverslag te laten opstellen. Volgens schepen Christiaens zijn de techniekers van het cc voldoende expert om mankementen vast te stellen.
De voorrangsregels in het toewijzingsreglement van sociale huisvestingsmaatschappij Woonzo worden aangepast: Personen die minstens 8 jaar in Tongeren wonen en personen die de laatste 6 jaar minstens 3 jaar hier wonen, krijgen voorrang. Daarnaast worden er ook 47 wooneenheden voor 65-plussers voorbehouden. Raadslid Greta Vermeulen vreest dat dit voor gettovorming gaat zorgen. Zij pleit voor een mix. Schepen Jans stelde het RUP ‘Centrum’ voor. Raadslid Ruben Stassen vindt het super en raadslid Mark Vanherf is blij dat een groot aantal zaken uit zijn verkiezingsprogramma zijn overgenomen. Volgens raadslid Patrick Leenders keert het stadsbestuur de handelaars de rug toe en wordt Tongeren een slaapstad: “We zitten niet in Brussel of Antwerpen. Tongeren is een klein stadje dat moeten we niet nog meer gaan concentreren”.
Raadslid Fabienne Poncelet vreest voor een gettovorming bij de sociale huisvestingsmaatschappijen: “1 op 4 sociale woningen worden gehuurd door mensen ‘niet van bij ons’ die geen Nederlands spreken. Ze gebruiken de gemene delen voor het slachten van schapen en ze betalen hun boetes niet”. Volgens schepen Schouterden heeft het stadsbestuur geen bevoegdheid in de toewijzing van woningen.

Ginette Barée wint 1011 euro met ambi.pas

Ginette Barée (54) uit Lauw is de derde weekwinnaar van de actie ‘Win een carnavalesk budget met de amb.pas’. Het levert haar 1.011 euro aan punten op. De prijsoverhandiging vond plaats bij kleding Vossen (T-Forum). Ginette kocht er vrijdag een sweater, een hemd en een T-shirt voor haar schoonzoon. In het verleden heeft deze dame eens een handtas van CD-Daniëls gewonnen tijdens een eindejaarsactie. Leuk detail: Ginette is de moeder van Elke Hubrechts, de dame die vorige week 911 euro gewonnen heeft dankzij het gebruik van de ambi.pas.

Man met neppistool blijft aangehouden

De 42-jarige man die zich zaterdagnamiddag heeft verschanst in de woning van zijn vriendin aan de Bastiaensstraat was in het bezit van een neppistool!. Hij werd door de Tongerse onderzoeksrechter aangehouden wegens intrafamiliaal geweld en het dragen van een vergunningsplichtig wapen. De man was een bekende van politie en gerecht.

Tongerse Leen stoot door in SYTYCD

De Tongerse Leen Schoenmakers (27) is er zondagavond in geslaagd door te stoten naar de volgende ronde in 'So you think you can dance'. Haar latinauditie werd beloond met een bootcampticket voor Ierland.
www.youtube.com/watch?v=oAhMgj8DPMU

Auto in gracht

Gisterenavond rond 20u15 is op de Romeinse Kassei een auto in de gracht beland. De bestuurder verloor de controle over het stuur. De Peugeot 206 begon te slippen, raakte van de weg, ging over de kop en kwam tot stilstand boven een gracht. De bestuurder moest door de brandweer uit het wrak bevrijd worden. Een 26-jarige Tongenaar werd met levensgevaarlijke  verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis Saint-Joseph in Luik.
(foto: Patrique Theunens)

Alpenhoorns op vlooienmarkt

Deze ochtend waren acht alpenhoorns te gast op de vlooienmarkt. Ze hebben er een gratis optreden verzorgd. De vier Tongerse ‘Alpenhorn Brothers’ o.l.v. Dominique Smets hebben dit weekend versterking gekregen van de Alphorngruppe Diemelhörner uit Duitsland. Gisteren hebben ze in de basiliek opgetreden. De Duitse gasten logeren in de B&B in Koninksem.

Gewapende man verschanst zich in woning

Deze namiddag heeft een gewapende man urenlang een woonwijk ‘Achter de Statie’ in rep en roer gezet. Hij had zich in het huis van zijn vriendin verschalkt. Pas na drie uur gaf hij zich over aan het SIE. Niemand raakte gewond.
Het voorval vond rond 15u plaats in een huis aan de Bastiaensstraat. De Waalse man heeft tijdens een echtelijke ruzie zijn vriendin met een wapen bedreigd. De vrouw kon zelf de politie waarschuwen en naar buiten vluchten. Het lokale korps Tongeren/Herstappe kreeg bijstand van de collega’s uit Bilzen, Borgloon en Genk. Zowat 20 agenten omsingelden de woning. De straat werd hermetisch afgesloten. Alle buren kregen de opdracht binnen te blijven. Een Mug en een ziekenwagen bleven stand-by. De politie probeerde via de openstaande voordeur te onderhandelen met de man. Na een tijdje sloeg hij de voordeur dicht en liet hij alle rolluiken naar beneden. Om 18u is het Speciaal Interventie Eskadron ter plaatse gekomen. Na een korte onderhandeling, ging het rolluik van de woonkamer naar omhoog. De man opende het raam en wierp zijn handvuurwapen naar buiten. Even later kwam hij zelf naar buiten via de voordeur. Hij werd op zijn knieën gedwongen en geboeid afgevoerd. Wat later werd zijn vriendin door de politie bij de buren opgepikt en meegenomen in een combi.


 

Tongerse Leen in SYTYCD


Zondagavond is de Tongerse Leen Schoenmakers (27) te bewonderen in de tweede aflevering van ‘So You Think You Can Dance’ op Vtm. Ze brengt een latinauditie samen met haar danspartner Angelo Schabon. De professionele latindanseres neemt al jaren deel aan internationale wedstrijden. Ze danst al sinds haar zesde. Het is de tweede deelname van Leen aan dit programma: in 2007 stapte ze uit de wedstrijd omdat haar danspartner had afgehaakt. Leen startte onlangs haar eigen bedrijfje op: ‘Veggie Worx’, een voedingsbedrijfje dat in en rond Tongeren gezonde maaltijden aan huis bezorgt.
(foto:Vtm)

Machtsafstand

De stadsprinsen hebben vanavond tijdens de ‘Machtsafstand’ in cc De VELINX de stadssleutels weer moeten inleveren. Jurgen I en Liam I werden door de Tongerse groepen overladen met geschenken. Commandeur Frank Grotars blikte terug op carnaval 2015: “Het is heel goed geweest. Voor het Prinsenfeest was cc De VELINX voor het derde jaar op rij uitverkocht. We hebben een schitterende stoet gezien met tonnen snoep en speelgoed. De Tongerse groepen zijn er heel goed op vooruit gegaan. Volgend jaar gaan we de Stationswijk extra versieren, want dan bestaan ze 44 jaar. Ons paviljoen op de Markt heeft kritiek gekregen, maar de komende jaren willen we de horeca er bij betrekken". Na de overhandiging van de statieportretten was het tijd voor de uitreiking van de oorkondes:
- De Maastrichterstraat is ‘De beste handelsstraat’
- De Stromannen van Keunsem is de groep met ‘Het meeste ambiance’
- De Orde van de Teungerse Zwoan is de groep met ‘De meeste originaliteit’
- De Ridders van de Heco is ‘De meest carnavaleske groep’
- De Dijk is ook nu weer ‘De best versiedre straat’
- De ‘Wisselbeker’ gaat naar De Stromannen van Keunsem en Nie kapot te Kräge


De helm is hier

Naar aanleiding van 100 jaar WOI werd op 15 november 2014 op C-mine in Winterslag de tentoonstelling 'Kleine verhalen uit de Groote Oorlog' voorgesteld. Op het plein werden er 44 soldatenhelmen neergepoot, één per Limburgse gemeente. Ze zijn gemaakt uit beton en wegen elk twee ton. Elke helm symboliseert één Limburgse gemeente. "De helmen staan symbool voor de Duitse bezetting", weet architect Bart Lens, die ze ontwierp. Op elke helm is een QR-code aangebracht die, eenmaal geactiveerd, de bezoeker een uniek lokaal verhaal vertelt dat ingelezen werd door Laura Verlinden, David Cantens en Jelle Florizoone. De betonnen Stahlhelmen lichten op bij duisternis.
Deze week zijn de helmen naar hun gemeente verhuisd. Daar gaat men aan de slag om een oorlogsverhaal uit te beelden op de helm. De Tongerse helm is gisteren geplaatst aan de ingang van cc de VELINX. Leerlingen van de Academie Pentagoon zullen de helm beschilderen. Vervolgens komen alle helmen weer samen in Bokrijk, 'getekend' door de oorlog. Net zoals de soldaten getekend terugkwamen na de Groote Oorlog. Later krijgt elke helm een vaste plek in zijn gemeente.

DNA-project Gen-iaal Vlaanderen

De voorbije jaren werd het DNA van honderden Vlaamse mannen onderzocht om het ‘genetisch erfgoed’ binnen Vlaamse gemeenten in kaart te brengen. Dit onderzoek gebeurde in het kader van het ‘Romeins DNA-project’, georganiseerd door de KU Leuven en Familiekunde Vlaanderen, i.s.m. Universiteit Gent en drie Vlaamse Gallo-Romeinse musea, waaronder dat van Tongeren. Dit is het eerste onderzoek waarbij verschillen in genetische diversiteit tussen West-Europese steden en dorpen ten tijde van de late middeleeuwen bestudeerd werden. Deze voormiddag presenteerde Dr. Maarten Larmuseau van het Laboratorium  van Forensische Genetica en Moleculaire Archeologie van de KU Leuven de resultaten van dit bijzondere project in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum.
Dinsdag om 20u geeft hij hierover een lezing voor het brede publiek in het GRM.

Treinverkeer onderbroken

Deze ochtend is het treinverkeer tussen Hasselt en Tongeren een hele tijd onderbroken geweest. Oorzaak is een aanrijding tussen een trein en een wagen t.h.v. de overweg in Diepenbeek. Er werd een vervangende busdienst ingelegd. De jonge bestuurster heeft rond 06u een bocht gemist, vlak voor de overweg. Haar Peugeot is hierdoor beginnen schuiven en pas op de spoorweg tot stilstand gekomen. De vrouw is wel nog tijdig uit haar wagen kunnen springen springen. Zowat 10 minuten is de achterzijde van haar auto geramd door een lege passagierstrein. Niemand raakte bij de klap gewond. Door het ongeval was in de ochtend zo’n twee uur in beide richtingen geen treinverkeer mogelijk op de lijn Hasselt-Tongeren-Luik.  
(foto:Toon Royackers)

Nieuwe belichting kerk Overrepen

De restauratie van de Kerk van Overrepen is momenteel in volle gang.  Een nieuwe belichting zal achteraf de renovatie nog meer luister geven. "Op vraag van de dienst Openbare Werken van Stad Tongeren heeft Infrax inmiddels een lichtstudie uitgevoerd om de kerk van een gepaste verlichting te voorzien”, weet schepen van Openbare Werken An Christiaens:. “De kerk zal na restauratie een nieuwe sfeervolle verlichting krijgen. Ze zal aangestraald worden via 4 grondspots, twee hiervan worden geplaatst aan de voorgevel en twee aan de zijgevels. Het dak zal aangestraald worden met een ledprojector, vergelijkbaar als deze die Ambiorix aanstraalt." 

 

Sebo is het beste bezorgrestaurant van Limburg

Het Tongerse Sebo (Bilzersteenweg 452) wint de award van beste Limburgse bezorgrestaurant, uitgereikt door etenbestelwebsite JUST-EAT.be. Tweede werd Ararat in Sint-Truiden, gevolgd door Kusadasi in Zutendaal op plaats drie. Ook hier werden de Italiaanse en Turkse keuken beoordeeld als de beste. Award BezorgTopper van JUST-EAT.be bekroont best beoordeelde bezorgrestaurants. Via de website of de mobiele applicatie(s) bestellen maandelijks tienduizenden hongerige Limburgers om een maaltijd thuis geleverd te krijgen, en delen ze daarna hun ervaringen met een review via JUST-EAT.be.

Aswoensdag

Vandaag start de vasten met de viering van 'Aswoensdag'. Gelovigen trekken dan naar de kerk om een askruisje te ontvangen. In de Basiliek en de Sint-Maternuskerk was er deze ochtend een aangepaste gebedsviering voor kinderen en hun ouders.
(foto: Jos Collaer)

Elke Hubrechts wint 911 euro

Elke Hubrechts (33) uit Lauw is de weekwinnaar van de actie: ‘Win een carnavalesk budget met de ambi.pas’. Ze bracht donderdag een bezoek aan brasserie ‘Intermezzo’ (Grote Markt). Dat levert haar 911 euro op aan punten op haar ambi.pas. Het is de allereerste keer dat ze iets wint: “Ik gebruik de ambi.pas al van in het begin en ik heb me meteen geregistreerd”, vertelde de winnares. “We komen geregeld naar de Intermezzo, want mijn zoontje vindt dat ze hier de lekkerste pannenkoeken hebben”.

Veilige fietsoversteekplaats in Overrepen

Het kruispunt van de Hasseltsesteenweg, Lerestraat en Sint-Laurensstraat in Overrepen wordt dit jaar heringericht. “De aanbestedingsprocedure hiervoor wordt eerstdaags opgestart door het Agentschap Wegen en Verkeer die bouwheer zijn in dit project. De werkzaamheden starten na het bouwverlof”, weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken. Dit kruispunt wordt als onveilig ervaren, zeker door de zwakke weggebruikers. “Het is een belangrijk knooppunt in het fietsroutenetwerk. Om zowel de objectieve als de subjectieve verkeersonveiligheid aan te pakken zal er een beveiligde fiets- en voetgangersoversteek gerealiseerd worden”, verduidelijkt Eddy Manet, schepen van Mobiliteit. Na de herinrichting zal de Sint-Laurensstraat afgesloten blijven voor gemotoriseerd verkeer. De aansluiting van de Lerestraat op de N20 (Hasseltsesteenweg) wordt verkleind door infrastructurele maatregelen. Hierdoor zal de Lerestraat haaks op de N20 aansluiten waardoor  het verkeer beter kan doorstromen. “Dit kruispunt is een veel gebruikte op- en afstapplaats voor de bussen van De Lijn. De haltehavens aan beide zijden van de weg zullen toegankelijker worden aangelegd. Er komen ook nieuwe schuilhuisjes”, besluit Eddy Manet.

Vormelingen steken handen uit de mouwen

Deze week steken alle vormelingen van Tongeren-Centrum de handen uit de mouwen. Ze gaan een halve dag aan de slag bij Poverello, woonzorgcentrum Aurora, a.z. Vesalius of zorgboerderij Hoogveld.
(foto: Jos Collaer)

Noirhomme gaat in beroep

Gewezen OCMW-voorzitter Johnny Noirhomme (70) gaat in beroep tegen zijn veroordeling wegens aanranding en verkrachting van meerdere vrouwen. Noirhomme is op 5 februari in de Correctionele Rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar. Aansluitend moet hij zich nog eens 5 jaar ter beschikking stellen. Daar bovenop werd hij 10 jaar uit zijn rechten ontzet. Het dossier verhuist nu naar het hof van beroep in Antwerpen.

Stille wake voor koning Albert I

Dag-op-dag 81 jaar geleden  is ‘koning-soldaat' Albert I overleden na een val van de rotsen in Marche-les-Dames. Zijn dood werd deze namiddag herdacht met een stille wake aan het Monument der Gesneuvelden. De vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen beperkten hun optreden tot tien minuten. Omwille van de kermis moesten ze aan de achterzijde van het Monument postvatten.  Ze hebben er tevergeefs uitgekeken naar een vertegenwoordiger van het stadsbestuur.

Stadsprinsen bezoeken senioren

Na hun bezoek aan de zieke kindjes in Vesalius zijn de twee stadsprinsen naar het Seniorenhof (Bilzersteenweg) getrokken. Daar hebben Prins Jurgen I en Jeugdprins Liam I alle residenten met een dikke kus begroet. Iedereen was er verkleed en er werd een prins en prinses verkozen.

Creatieve workshop in Academie

Vandaag hebben 26 ‘creatiefjes’ van 6 tot 16 jaar zich in de Pentagoon Academie mogen uitleven tijdens de workshop ‘You Arty Sock’, een initiatief van Villa-arte. Ze mochten aan de slag met kleurrijke sokken om coole handpoppen te maken. Deze middag hebben ze allemaal een hotdog gekregen.

Stadsprinsen bezoeken pediatrie

De twee stadsprinsen hebben deze namiddag een bezoek gebracht aan de kinderafdeling van a.z. Vesalius. Ze hadden voor elk kind een snoepzak bij. Prins Jurgen I verraste ook even zijn opa die in het ziekenhuis is opgenomen.

Suisse klaagt over wildplassen tegen basiliek

Suisse Tony Achtergael is het beu dat wildplassers de basiliek als pispaal gebruiken. Toen hij maandagmorgen aankwam aan de basiliek, stond hij meteen met zijn twee voeten in een plas urine. Een korte inspectie in de buurt leverde minstens tien plekken op.  "Het is niet enkel urine, maar er hangt zelfs braaksel tot op een meter hoog”, foetert Tony. “Ik mag al die vuiligheid met mijn handen opkuisen. Het is elk jaar hetzelfde liedje. Ik weet niet waar ik nog moet gaan om mijn beklag te maken. De deken is het ook kotsbeu". De burgemeester heeft intussen maatregelen getroffen: “We hebben de uitbater van het café tegenover de ingang van de basiliek de verplichting opgelegd van een mobiel toilet te plaatsen. Dat zal in de toekomst ook voor elk groot evenement  verplicht worden", vertelde Dewael.

 

Gemeenteraadscommissie

Tijdens de gemeenteraadscommissie vertelde schepen An Christiaens dat in Mulken weldra de tweede fase van de rioleringswerken zullen starten: kostprijs 1 miljoen euro, waarvan 25% ten laste van de stad en de rest van Infrax. Het betreft de Dorpsstraat, Mulkerstraat en Sint-Gillisstraat. De schepen meldde eveneens dat cc De VELINX een nieuwe zittribune krijgt. De kostprijs wordt geraamd op 500.000 euro. Schepen Patrick Jans wist te vertellen dat er een studie zal uitgevoerd worden over de volledig verlichting van het cc.

Stedenbouwkundig ambtenaar

De stad heeft een stedenbouwkundig ambtenaar aangeworven: Peter Govaerts uit Hasselt volgde o.a. een opleiding als stedenbouwkundige. Hij zal zich onder meer ontfermen over het nieuwe RUP ‘Centrum Tongeren’.

65ste carnavalstoet

De zachte temperaturen lokten deze namiddag opnieuw vele duizenden toeschouwers naar het centrum voor de 65ste carnavalstoet. Van de 60 deelnemende groepen was de helft afkomstig uit Tongeren. Naast karamellen, lolly's en popcorn werden er ook appels en zelfs wortelen uitgedeeld. Op de  klassiekers als de fietsende 'Charlies' met kopman Jean-Luc Baillien en de 'Oude Belgen' komt er gelukkig geen sleet.


49ste Jeugdstoet

Deze namiddag is de Jeugdstoet door het centrum getrokken. Dankzij het zachte weer was er een ruime publieke belangstelling. Er stapten opvallend veel jeugdvoetballers  mee op. Na het defilé en het lossen van de ballonnen door de brandweer, was het tijd voor het Grabbeles. Hierna overhandigde burgemeester Dewael de stadssleutels aan de twee prinsen.


Winnares stickeractie Kroningsfeesten

Hier is het levende bewijs dat je niet alleen met een Kroningssticker 2016 op uw wagen maar ook op uw fiets in de prijzen kunt vallen. Liske Vrancken-Collas, uit de Necropolisstraat ontvangt hier de CD van de Kroningsfeesten. “Al rijdend op de fiets maakt zij ook heel wat promotie voor de Kroningsfeesten. Proficiat en dank u Liske!”, zegt Georges Willemaers.

 

Grabbeles en modeshow in GBS Henis

In GBS De Herik in Henis werd deze namiddag uitgebreid carnaval gevierd. Eerst trok een stoet door het dorp. Terug in school volgde het ‘grabbeles’ o.l.v. jeugdprins Liam I. Hierna was het tijd voor een groot openlucht carnavalbal met modeshow georganiseerd door de kinderraad.

 

Webshop Rajapack behaalt Safeshops-certificaat en Europees kwaliteitslabel

Rajapack behaalde met zijn webshop het kwaliteitslabel van Safeshops.be en het Europese EMOTA-keurmerk. Aan deze kwaliteitslabels gaan een strikte procedure vooraf. “We zijn erg blij met het behalen van deze twee labels”, vertelt algemeen directeur Wido Bourel. “Op die manier weet de bezoeker dat hij of zij op een correcte én een veilige manier via onze webshop kan bestellen”. Om het kwaliteitslabel te verkrijgen moet de webshop een volledige, juridische audit ondergaan. Daarnaast behaalde Rajapack ook het Europese kwaliteitslabel van de European Multitrade & Online Trade Association (EMOTA). “We doen ons uiterste best om iedere internetklant correct te informeren bij een aankoop via onze webshop www.rajapack.be”, zegt directeur Bourel. “Vorig jaar kregen we er tienduizend klanten bij, maar liefst zeventig procent daarvan waren webwinkels.” Rajapack gaat dit jaar in de Benelux nog op zoek naar zeven nieuwe medewerkers om zijn groei mee te ondersteunen.

Dikketruiendag in Piringen

Vandaag organiseren MOS en Ecocampus de 11de editie van Dikketruiendag. In kleuterschool De Puzzel in Piringen kregen de kinderen deze ochtend een les aerobic op de speelplaats. De ouders mochten ook mee bewegen. Hierna werd iedereen in de klas verwend met warme chocomelk.

Politie telefonisch niet bereikbaar

De lokale politie is nog tot 16 uur telefonisch niet bereikbaar!!!
Voor dringende gevallen kan er gebeld worden naar het noodnummer 101.

Weggeefgroep Tongeren

Tongenaar Peter Saren is enkele weken geleden via facebook gestart met een 'weggeefgroep'. Hij kreeg vrij snel bijstand van Diane Janssen uit Overpelt en ondertussen hebben al 425 leden zich aangesloten: “We willen mensen die het financieel minder goed hebben toch iets leuks en geheel gratis aanbieden”, vertellen de initiatiefnemers. “Zo voorkomen we dat bruikbare spullen bij het groot huisvuil belanden. Iedereen kan hier leuke dingen vinden die zij/hij goed kan gebruiken. We controleren natuurlijk eerst of de spullen in een degelijke staat verkeren. Alles wordt aanvaard: van kinderstoel, kleding, speelgoed, huisgerief tot een zonnebank, zelfs etenswaren. De voorwerpen blijven maximaal twee weken  bij ons ter beschikking. We houden in ’t oog of  de afhalers ze niet doorverkopen, want dat is niet de bedoeling van dit opzet".
Meer info: Facebook: weggeef groep Tongeren

Kopen in Tongeren = gratis parkeren

Goed nieuws voor ambi.pasgebruikers: vanaf 16 februari krijgen de gebruikers van de Tongerse pas bij elke aankoop een gratis parkeerticket voor één uur. De tickets zijn cumuleerbaar, een hele dag gratis ondergronds parkeren kan dus voortaan. Deze actie krijgt de medewerking van Q-Park, die een gedeelte van de kostprijs van de tickets draagt, en zal zeker tot eind mei lopen. Deelnemende handelaars kunnen vanaf nu ook een eigen spaarschema of eigen klantenkaart laten lopen over de ambi.pas. “Dit is dus de volgende stap die ervoor zal zorgen dat de klant binnenkort de ambi.pas als overkoepelende klantenkaart zal kunnen gebruiken. Dit zal het aantal kaarten in de portefeuille flink verminderen”, zegt Guy Schiepers. Intussen werden bijna 50.000 ambi.punten uitgedeeld. Maar gebruikers beseffen nog te weinig dat hun ambi.pas geld waard is. Zo is nog maar 35% van het totaal aantal gespaarde punten verzilverd. Punten die gespaard werden voor eind juni 2014 en nog niet verzilverd zijn, dreigen eind maart te vervallen. Daarom werd beslist om de geregistreerde punten die binnenkort vervallen om te zetten in ambi.cheques. Deze geschenkbonnen zijn geldig bij alle deelnemende handelaars.
http://www.tvl.be/nl/2015-02-12/open-oorlog-om-de-klant-tussen-tongeren-en-sint-truiden/#.VNz0hfmG-AE

Karateclub Sewakai Tongeren valt in de prijzen

Afgelopen zondag hebben meerdere leden van karateclub Sewaikai Tongeren deelgenomen aan het Belgisch kampioenschap BGKA in Balen. “Met de nuttige tips van De Sensei en Sempai in het achterhoofd lieten velen hun beste karateprestaties zien. Het harde werk en strakke trainingsschema van de afgelopen tijd wierp zijn vruchten af. Onder het ziende oog van talrijke supporters vielen er velen in de prijzen: Netje Nelissen, Jelle Lemmens en Ian Houbrix kaapten de gouden medailles en bekers weg. Ook nog 3 zilveren en 7 bronzen medailles komen op het palmares van de club. Een dikke proficiat voor alle deelnemers. We kijken weer allen uit naar de volgende training”, weet Angelique Demollin.