Vikingfestival geopend

Om 21u is het Vikingfestival officieel van start gegaan. Dat gebeurde met de overhandiging van de sleutel van de Moerenpoort. Jan Kriekels, gedeputeerde Igor Philtjens en schepen Gerard Stassen haalden hun beste Engels boven om de veroveraars uit het Hoge Noorden toe te spreken: "Just burn the boat down, nothing more” beval de schepen en hij overhandigde zijn sjerp aan de hoofdman van de Vikingen. Zowat 1.500 toeschouwers volgden het gebeuren ter plekke. Hierna trokken de 500 Vikings met brandende toortsen richting Grote Markt.


 

Repetitie Vikimania

Vanavond is regisseur Stijn Coninx in actie op De Motten. Hij leidt er de algemene repetitie voor ‘Vikimania’. Naast de re-enactors zijn er ook 220 Tongenaren die deelnemen aan het spektakel: Het Basilicakoor, het koor Sint-Lutgard, Basikliekje, Chiro OLV, Chiro Sint-Jozef, VKSJ Sint-Jan, KSA Erewacht, campus Plinius en Sibbo. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de leden van theatervereniging TNT. De 35 Zingende Maagden hoeven hier niet te zingen. Ze beelden witte maagden uit die elkaars haar kammen.  Het verhaal handelt over oppergod Odin: zijn lievelingszoon Balder wordt gedood door zijn blinde broer Hödr. Dan  ontketent een oorlog. Het eindigt met een grootse begrafenis van Balder op de boot samen met zijn slavin. Jan Kriekels komt aan op een hondenslee met het vuur voor de bootverbranding.  Na het vergaan van de wereld, gaat een nieuwe kosmos open: Ragnarok; Slechts twee mensen zullen overleven: Liv (het leven) en Lifhtrasir (de levensdrang).


Parcours fakkeltocht

Vanavond om 21.00 u gaat officieel het Vikingfestival van start. Dat gebeurt met een korte ceremonie aan de Moerenpoort waarbij de stad voor de Vikingen wordt opengesteld. Daarna trekken de Vikingen met toortsen de stad binnen. De fakkeloptocht begint aan de Moerenpoort en gaat via de St-Rosastraat, St-Ursulastraat, Onder de Linde, St-Catharinastraat, de binnentuin van het Agnetenklooster, Agnetenberg, Corversstraat, het Vrijthof en het Stadhuisplein naar de Grote Markt. Rond Ambiorix volgt een kleine ceremonie ter afsluiting.

Opbouw Vikimania

Momenteel heerst er een grote bedrijvigheid op De Motten. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het openluchtspektakel 'Vikimania' dat morgenavond losbarst. De tribunes met 4.000 zitjes zijn klaar, samen met de 1.000 standplaatsen. Er zijn toiletten voorzien op het terrein. ‘To The Point Events’ uit Zonhoven verzorgt het spektakel dat wordt uitgebeeld door 680 personen. Het bedrijf Zephyr Wildlife van Hedwig Snoeckx en wijlen Dirk Claesen heeft de overleden persoon ontworpen die op de boot zal verbrand worden.


Prognose bevolkingsgroei

Als we de studiedienst van de Vlaamse regering mogen geloven, zal tegen 2030 het aantal inwoners in vier op vijf Vlaamse gemeenten toenemen. Het aantal 65-plussers zal in alle gemeenten stijgen. Het aantal ouderen groeit het sterkst in de meeste kustgemeenten en in de provincies Limburg en Antwerpen. In een aantal Limburgse gemeenten zelfs met meer dan 30 %. Het aantal peuters zal in Limburg, maar ook in Oost- en West-Vlaanderen afnemen. De actievebevolking(tussen 20 en 64 jaar) zal in bijna 70 % van de gemeenten afnemen tegen 2024.
Limburg telt nu 858.972 inwoners en dat aantal zou fors stijgen tot 886.262 in 2030. In 33 van de 44 Limburgse gemeenten zal het bevolkingsaantal tussen 2015 en 2030 stijgen. In 10 andere gemeenten, o.a. Kortessem, gaat het aantal inwoners lichtjes naar beneden. Voor Herstappe zijn er geen cijfers beschikbaar. In Voeren is de daling het grootst (13,37 %): van 4.120 inwoners naar amper 3.569 inwoners. Gingelom is de grootste stijger (12,82 %): van 8.291 inwoners naar 9.354 in 2030.  
Wat Tongeren betreft: op dit ogenblik zijn er 30.655 inwoners. Binnen 10 jaar zou dit aantal slechts met 5 zielen verhoogd zijn tot 30.770. In 2030 zou de oudste stad 30.955 inwoners tellen, een verwachte toename met 0,98 % t.o.v. 2014.
(kaartje: HLN)

 

Kerstboomverbranding in Mal

Morgen kan je in Mal terecht voor een kerstboomverbranding. Het evenement zou aanvankelijk op 10 januari plaatsvinden, maar toen zorgden hevige rukwinden voor een afgelasting. Het terrein is toegankelijk via de Viséweg: Op het oude voetbalveld van Jecora staan verwarmde tenten opgesteld.

Voorzitter Middenstandsraad regeert op kritiek N-VA

De kersverse voorzitter van de Middenstandsraad is allesbehalve gecharmeerd door de kritiek die N-VA-fractieleider Patrick Leenders spuit in de nieuwsbrief van zijn partij die deze week huis-aan-huis is bedeeld. “Tongeren wordt hier weer eens in een negatief daglicht gezet, waar wij als handelaars altijd de dupe van zijn. Klanten blijven door zulke artikels weg”, zucht Jef Vandamme.

Lees meer...

De eend is gevallen

Afgelopen nacht is de eend gevallen die verstopt zat in een ijsblok op de speelplaats van GBS De Boomhut in Mal. Iedereen mocht proberen te raden wanneer de eend zou vallen. Nelis Decraecker zat er het dichtste bij. Hij wint een Congolees pakket. De opbrengst van deze actie gaat naar het waterproject ‘Aquadroom’ dat bedoeld is om een waterpomp te financieren in Kinshasa.

Programma Vikingfestival

Dit weekend staat helemaal in het teken van het Vikingfestival.
Hierbij het programma:

Vrijdag 30 januari
21.00 u. Optocht Vikingen: De Vikingen veroveren Tongeren. Ze trekken met brandende toortsen de stad in.
Start: Moerenpoort Einde: Grote Markt

Lees meer...

Happy Eco Baby blijft in Tongeren

Vicky Jossa heeft zopas laten weten dat zij een contract getekend heeft  om haar winkel ‘Happy Eco Baby’ verder uit te baten in Tongeren. Vicky kwam in 2014 als winnaar uit de bus bij de wedstrijd ‘Win je winkel’. Ze kwam met het meest originele idee. Met haar Happy Eco Baby, een speciaalzaak in ecologische babyproducten, wist ze een nieuw publiek aan te spreken. De winnares van ‘Win je Winkel 2014’ kreeg een winkelpand in de Maastrichterstraat gratis ter beschikking tot 1 januari 2015. Bezige bij Vicky Jossa zit nog boordevol ideeën. De volgende maanden wil ze workshops organiseren rond gezond eten vanaf 6 maanden, baby- en kindermassage. Daarnaast start ze een proefproject in enkele scholen rond kindermassage en meditatie. Bovendien volgt Vicky momenteel een opleiding tot bevallingscoach en heeft ze de opleiding tot borstvoedingsconsulente met succes afgerond. Binnenkort start Vicky ook met eventplanning (doopfeesten, babyborrels en babyshowers). De nieuwe website www.happybabyenco.eu staat weldra online. “Het belang van kleine zelfstandigen in een lokale economie is zeer belangrijk. Zij zorgen voor zuurstof, jobs en animo in de stad”, weet burgemeester Dewael.

Hondenpoepstraat?

De Paspoelstraat, een doodlopende weg die uitmondt op de Beukenberg, wordt steeds vaker gebruikt als hondentoilet. Wandelaars en zelfs bewoners laten hun viervoeters er hun ding doen zonder zich te bekommeren over de achtergelaten hondenpoep. Een buurtbewoner heeft gisteren contact opgenomen met de Milieudienst. Die zouden vandaag langskomen om de hondenpoep op te ruimen. Er zou ook een bord geplaatst worden om hondeneigenaars er attent op te maken dat het hier geen hondentoilet is. “Spelende kinderen wandelen hier door de bladeren met kaka. Tijdens het weekend hebben ze een sneeuwman gemaakt vermengd met kaka”, zucht een ontevreden bewoner.

Erosiewerken in Sluizen

In de Diepenstraat in Sluizen worden twee waterbufferende drempels geplaatst. Die moeten het water (en de modder), dat tijdens hevige regenbuien van de akkers via de Diepenstraat naar de Millerweg stroomt, opvangen. In afwachting van de uitvoering werd de Diepenstraat tijdelijk afgezet met strobalen om de modder tegen te houden en werden er twee bijkomende dwarsroosters aangelegd in Sluizerbroek die het water van de weg moeten afvoeren naar de Jeker. “In 2010 stelde de stad Tongeren een erosiebestrijdingsplan op. Dit plan beschrijft de prioritaire knelpunten en bepaalt maatregelen  om de erosieproblemen in deze zones op te lossen. Om het erosiebestrijdingsplan systematisch uit te voeren is de samenwerking met landbouwers van cruciaal belang omdat alle maatregelen vrijwillig zijn. Tongeren diende voor dit project een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid. Deze keurde een subsidie van 31 694,26 euro goed”, verduidelijkt An Christiaens, schepen van Openbare Werken. Omdat Sluizen echter niet de enige deelgemeente is die regelmatig met water- en modderoverlast kampt, diende Tongeren ook voor Rutten, Widooie en Koninksem subsidieaanvragen in voor nieuwe erosiebestrijdingsprojecten.

Dagelijks 125 gevallen van familiaal geweld in België

In 2013 werden in België 45.478 aangiften gedaan van intrafamiliaal geweld (fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld tussen leden van eenzelfde familie). Dat komt neer op zowat 125 incidenten per dag. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want  het grootste aantal van de feiten wordt zelfs nooit gemeld aan de politie. Van de 45.478 aangiftes gingen er 25.827 over fysiek geweld, 18.939 klachten over psychisch geweld en 721 over seksueel geweld. Uit de statistieken van de federale politie blijkt dat familiaal geweld overal een probleem is. Herstappe is de enige Vlaamse gemeente waar in 2013 geen enkele aangifte werd gedaan. Niel is de koploper met 210 aangiften per 10.000 huishoudens. In Tongeren werden 129 aangiften geregistreerd:  77 aangiften voor fysiek geweld, 51 voor psychisch geweld en slechts 1 voor seksueel geweld.

Jeker wordt opengelegd

Het schepencollege heeft concrete plannen om de Jeker terug open te leggen. Het ontwerp wordt voorbereid en de uitvoering staat in 2017 op de agenda. “Elke stad heeft haar rivier, en Tongeren heeft de Jeker.  Deze blauwe levensader liep ooit in volle glorie langs het begijnhof, de ‘lèure’ en langs de Motmolen. Helaas werd vroeger een groot deel van dit parcours overkapt. Zou het niet fantastisch zijn als we de Jeker opnieuw open leggen? Daar maak ik samen met het schepencollege en de Vlaamse Milieumaatschappij werk van.”, verkondigt  burgemeester Dewael . “Dit project zal het stadspark De Motten, het cultuurcentrum De Velinx, en omgeving opnieuw fysiek verbinden met het hart van de stad. Zo creëren we mooie waterzichten, versterken we het imago van de stad en maken we Tongeren aantrekkelijker voor inwoners en toeristen”.

Loterij sponsort Kroningsfeesten

De Nationale Loterij heeft zonet een eerste schijf van 35.000 euro sponsoring goedgekeurd voor de Kroningsfeesten. Dit zevenjaarlijks evenement vindt opnieuw plaats in juli 2016. “Het is een verbindend en mobiliserend project voor Tongeren dat steeds een massa volk naar onze stad lokt”, weet burgemeester Dewael. De Nationale Loterij is al jaren één van de hoofdsponsors van de Kroningsfeesten.

Kwarteeuw naaikring

De dames van ‘De naaikring’ hebben zopas hun zilveren jubileum gevierd. De 28 leden komen elke dinsdag samen in het Ambiotel om te borduren, haken, naaien of breien. Eens per maand mogen de jarigen trakteren met een taart. “We zijn indertijd bij de paters gestart. Dan zijn we achtereenvolgens uitgeweken naar Poverello, het oud-hospitaal, de Grauwzusters en sinds 2005 zitten we in het Ambiotel”, vertelt Olga Achten.  

SKF schenkt 4.000 euro aan Oostheuvel

Net zoals elk jaar mocht SKF Logistics Services in Tongeren weer een cheque uitreiken aan het goede doel. In 2014 werd door de werkgroep gekozen om geld in te zamelen voor Oostheuvel (vzw Tevona) in Riemst, meer specifiek voor de inrichting van de keukengroep. In 2014 zorgde de werkgroep voor een opbrengst van om en bij 2.000 euro. Naar jaarlijkse gewoonte wordt het bedrag door de SKF groep verdubbeld. De schenking zal worden gebruikt voor de aankoop van alle elektronische apparatuur nodig in de keuken. "Deze mooie gift helpt ons om nog meer te investeren in een veilige en gezonde werkomgeving voor onze gasten”,  vertelde Marie-Louise Thomas, Regiodirecteur initiatieven Zuid Limburg van vzw Tevona. Na een algemene rondvraag bij de SKF medewerkers werd duidelijk dat in 2015 een goed doel voor dieren centraal moest staan. Het dierenasiel in Sint-Truiden kan zich begin 2016 verwachten aan een mooie schenking.

Opbouw zittribune

Vandaag zijn werknemers van A. Kuijf & Zn. b.v. uit het Nederlandse Nieuwkoop gestart met het opbouwen van de zittribune voor Vikimania, het openluchtspektakel met bootverbranding dat zaterdagavond plaatsvindt op De Motten. Het monteren van de tribune zal vier dagen in beslag nemen. De 4.000 zitjes zijn al weken uitverkocht.


Het Pleintje van Melanie Willems

Na vijf dichtbundels heeft Melanie Willems nu een autobiografie geschreven. In ‘Het Pleintje’ beschrijft ze haar jonge meisjesjaren die ze in volle oorlogstijd beleefde. Het huis van de familie Willems in Geleen werd op 5 oktober 1942 helemaal verwoest door een bombardement. Melanie verwoordt in haar boek dat zij, ondanks de oorlogsdreiging, toch een gelukkig kind was. ‘Het Pleintje’ is te koop aan 16 euro bij de Standaard boekhandel.

Gemeenteraad

Omdat de burgemeester op skivakantie is mocht eerste schepen Gerard Stassen hem vervangen tijdens de gemeenteraad. Voorzitter Hugo Biets opende de zitting met een eerbetoon aan wijlen ere-burgemeester Jean Ferir en wijlen stadsarcheologe Hadewych Van Rechem. Er werd een minuut stilte in acht genomen.
De 12 agendapunten werden snel afgehandeld. Tijdens de mondelinge vragen wilde raadslid Fabienne Poncelet (VB) weten of de geruchten kloppen dat de stad twee Volvo’s heeft aangekocht: ene voor de secretaris en ene voor de ontvanger: “Ondanks de schulden die de stad al heeft, zijn dit dure wagens. Is dat allemaal nodig en waarom heeft men geen kleinere gekocht?” De eerste schepen gaf antwoord: “Een bedrijfsvoertuig is een courant gebruik. Deze twee mensen moeten permanent beschikbaar en oproepbaar zijn. De Volvo’s V60 worden geleased en hiervoor wordt maandelijks 169 euro op hun salaris ingehouden”.
Raadslid Carmen Willems (Open Vld) vroeg een versnelde plaatsing van een onthardingsinstallatie om verdere problemen met het drinkwater te voorkomen. Schepen Christiaens beloofde dat het schepencollege een formele aanvraag zal indienen bij De Watergroep.
Raadslid Toon Caubergh (N-VA) vroeg achter een digitaal systeem om een graf terug te vinden op het kerkhof in Berg. Volgens schepen Christiaens is dit perfect mogelijk via het GIS-systeem. Raadslid Greta Vermeulen (N-VA) vroeg een uitbreiding naar het oude kerkhof maar dat ziet de schepen niet zitten.

Voetgangster omvergereden op ring

Deze voormiddag is een voetgangster rond acht uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Novemberwal. Annette L.( 68) wilde samen met haar hondje aan de leiband de ring oversteken via het zebrapad. Daar werd ze door een auto gegrepen. De vrouw werd gekneusde ribben overgebracht naar het a.z. Vasalius. Haar hondje heeft de klap niet overleefd.

 

Prinsenpaar Broek

Ook de Tongerse Senioren Broek hebben hun eigen prinsenpaar verkozen. Dat gebeurde in de sporthal KTA 2: Prins Jean-Pierre (Eggen) en Prinses Arnoldine (Festjes) zijn de gelukkigen.  Op 14 februari organiseren ze een groot carnavalbal met tal van groepen. Aanvang om 21u11 in de sporthal KTA 2.

Michèle wint soldenbudget

Deze middag vond bij Grand Café de Casque (Grote Markt) de prijsoverhandiging plaats aan de derde weekwinnaar van de actie ‘Win uw soldenbudget met de ambi.pas’. Michèle Dochez (40) uit Tongeren is de gelukkige die met 750 euro aan Tongerse cadeaucheques mag gaan shoppen. Ze was er vrijdag iets komen eten en drinken: “Ik gebruik de ambi.pas al van in het begin. Het is de eerste keer dat ik iets win”, vertelde Michèle.

Demis Roussos overleden

Zondag is Demis Roussos in Athene op 68-jarige leeftijd overleden aan een slepende ziekte. De Griekse zanger verkocht meer dan 60 miljoen albums. Op zondag 5 januari 1997 was hij in Tongeren te gast in het sportcentrum Heco aan de Rutterweg. Daar bracht hij 20 songs ondersteund door concertband Hever. Een ticket kostte 900 fr. en de opbrengst ging naar het dagcentrum Nederheem en Bergerhof.

Tongerse judokampioenen

Gisteren is de Tongerse Berend Duimel (12) Limburgs Kampioen Judo in de gewichtsklasse -46 kg geworden. En dit als eerstejaars kadet (U15) wat op zich een stevige prestatie is. Tongeren heeft nog een tweede Limburgs Kampioen Judo in de rangen: Soufiane Giancola (17) is eerste geworden in zijn gewichtsklasse (U21). Waarvoor proficiat!


Botsing Kruispoort

Rond 19u30 zijn twee auto’s op mekaar gebotst t.h.v. Kruispoort. De bestuurder van een Ford Focus kwam van op de Sint-Truidersteenweg, aangereden. Op het moment dat hij het kruispunt wil oversteken, komt er een Citroën Berlingo van op de Eeuwfeestwal aangereden. Die kan de Focus niet meer ontwijken. Vermoedelijk heeft één van de twee bestuurders het rode verkeerslicht genegeerd. De bestuurder van de Focus (Jeroen S.) reed met de auto van zijn moeder.  Er vielen geen gewonden.

Liam Fastré is 49ste Jeugdprins

Zopas werd in cc De Velinx de 49ste Jeugdprins aangesteld: Liam Fastré (12) neemt de scepter over van Maxime Brugmans die twee jaar achter mekaar Jeugdprins is geweest. De familie Fastré is met drie personen aangesloten bij cv Vêe zin te dün. Liam zit in het eerste middelbaar in het Pibo: “Het is een droom die uitkomt. Ik ga proberen het evengoed te doen als mijn voorganger”, vertelde de kersverse prins tijdens zijn maidenspeech. Hij dankte zijn ouders en grootouders. Volgens Commandeur Frank Grotars liggen de toekomstige prinsen al vast t.e.m. 2020.
De prinsmobiel is dit jaar een Audi A3.


Jurgen Nijs is 65ste stadsprins

Vanavond werd in cc De Velinx de 65ste stadsprins aangesteld: Die eer valt te beurt aan Jurgen Nijs (36) uit Lauw. Hij mag Francis Nijs opvolgen en is de allereerste prins uit Lauw. Jurgen werd in 2011 tot Ridder geslagen. Hij was lid van cv Père Total. Er worden ook twee nieuwe Ridders gekroond: Mark Mentior uit Lauw en Gert Molenaers uit 's Herenelderen. De zaal is helemaal uitverkocht. Er zijn optredens van: Erwin, Jettie Pallettie, Frans Duijts, Helemaal Hollands, De Dikzakkers en de hoofdact is weggelegd voor Christoff & Lindsay met orkest. Francis Nijs schreef het liedje voor de nieuwe prins: ‘Jurgen is nu prins van Tongeren, met die pluim op zijn hoed’. De 2de Nationale Humor-Ambiance Award gaat naar Jacques Vermeire die Christoff opvolgt.


De Vikingen in Vlaanderen Vakantieland

Vlaanderen Vakantieland heeft vanavond een reportage gewijd aan de Vikingen. Tatyana Beloy bezocht de expo in het GRM. Ze werd er rondgeleid door  geschiedenisleraar Bruno Vanneste, een echte Viking die in zijn vrije tijd aan re-enactment doet. Tatyana leert de Vikingen kennen als veroveraars, maar ook als vakmannen en harde werkers die geliefd waren bij de vrouwen. Wist je trouwens dat de helm van een Viking eigenlijk helemaal geen hoorns heeft?
Er werden ook opnames gemaakt op De Motten waar de Vikingboot wordt opgebouwd in aanwezigheid van regisseur Stijn Coninx en Jan Kriekels.: Tijdens het laatste weekend van januari nemen de Vikingen de oudste stad van ons land helemaal over. Vanuit de hele wereld zakken honderden Vikingen af naar Tongeren. Honderden Vikingen met slechts 1 missie: zich drie dagen lang helemaal onderdompelen in het dagelijkse leven en cultuur van de Noormannen. Er zijn fakkeltochten met tientallen Viking re-enactors, een Vikingmarkt, allerlei demonstraties, verhalenvertellers en muzikanten. De apotheose vindt plaats op zaterdagavond 31 januari. Spektakel verzekerd op de motten waar na een spectaculaire show het Vikingschip oftewel Jaga's Uchronia Ark verbrand wordt. Het Vikingfestival loopt van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 februari en is gratis te bezoeken in het stadscentrum van Tongeren, maar de bootverbranding op zaterdagavond is jammer genoeg al volledig uitverkocht.
Meer info op: www.vikingfestival.be
Vlaanderen vakantieland wordt op zondag herhaald om 14u op één

 

Kroningskleren passen

Vandaag konden de deelnemers van de Kroningsgroep ‘Het Bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth’ de nieuwe processiekleren voor 2016 komen passen in feestzaal Sint-Jozef (Radiostraat). “Bij ons geldt er een inschrijvingsstop. Met 240 leden zijn we voltallig”, vertelde Viviane Vossen. “Vorige editie waren we met 286. Ditmaal zijn er opvallend weinig mannen in onze groep: amper een kwart. Er zijn drie hoofdrollen: Maria en haar nicht Elisabeth met haar man Zacharias. Daarnaast zijn er nog 8 gezellinnen. In het 12-koppige bestuur zetelt slechts 1 man: Ghislain Stassen uit Mal.

Nieuw bestuur voor Groen Limburg

Vandaag begint er voor Groen Limburg een nieuw hoofdstuk. Katrijn  Conjaerts en Ruben Stassen  zullen met veel engagement de taak van voorzitter en secretaris op zich nemen. Katrijn Conjaerts is schepen voor sp.a-Groen in Overpelt en Ruben Stassen is gemeenteraadslid voor Groen in Tongeren. Samen willen ze ervoor zorgen dat Groen in Limburg haar ambities kan waarmaken.

Tùmkë van Lauw is overleden

Thomas Henckaers, door iedereen gekend als ‘Tùmkë van Lauw’, is overleden op 95-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog in leven zijnde oud-strijder en ontbrak haast nooit op een plechtigheid die werd bijgewoond door vaderlandslievende verenigingen.

De eerste sneeuw

Rond 07u is het beginnen te sneeuwen. Intussen is er al meer dan 5cm gevallen. Dat zorgt niet enkel voor idyllische taferelen, maar ook voor spekgladde wegen. De strooidiensten hebben de handen vol.

Actie ambi.pas wordt verlengd

Middenstandsschepen Guy Schiepers heeft goed nieuws voor de geregistreerde gebruikers van de ambi.pas: “De actie met een weekwinnaar, die sinds november loopt, wordt zeker verlengd t.e.m. juni. Wel telkens met een andere formule. Zo zal je in februari elke week een ‘carnavalesk budget’ van 911 euro kunnen winnen. Vanaf volgende maand zal de winnaar enkel bij de handelaars die aangesloten zijn op de ambi.pas terechtkunnen om de aankoopcheques te verzilveren”. Het schepencollege gaat tot slot ook onderhandelen met de uitbaters van Q-Park met de bedoeling dat je voortaan, bij elke aankoop met de ambi.pas, een ticket voor 1 uur gratis ondergronds parkeren krijgt.

Nieuwe voorzitter Middenstandsraad

De Middenstandsraad heeft sinds deze week een nieuwe voorzitter: Jef Vandamme (Maroquinerie CD Daniëls) volgt Dimitri Blocken (Chocolato) op die in mei 2013 de fakkel had overgenomen van Guy Dessers. Jef Vandamme is ook de stuwende kracht achter het ‘Steunpunt Ondernemen Tongeren’ (SPOT), een werkgroep van acht handelaars uit het centrum die de leegstand wil helpen aanpakken door nieuwe starters te begeleiden en te ondersteunen via een peterschap.

Trekking eindejaarsactie

Vanavond vond in de Activ (Rutterweg) de trekking van de eindjaarsactie van de  Tongerse middenstand plaats: Van de 135.000 uitgedeelde lotjes werden er 95.000 ingevuld. Hieruit werden 40 winnaars geloot om samen de prijzenpot van 20.000 euro te verdelen. De ‘kleinste’ prijs is een waardebon van 60 euro. De 4 hoofdwinnaars moesten tot het laatste wachten:
4. Jeanne Collas uit Tongeren wint een damesfiets en een geschenkenmand t.w.v. 515 euro
3. Myriam Geres uit Gingelom wint een damesfiets en een geschenkenmand t.w.v. 585 euro
2. Jean-Pierre Gilissen uit Borgloon wint een elektrische fiets en een dekbed t.w.v. 2.100 euro
1. Francis Corswarem uit Tongeren wint een reis van 7d/5 nachten naar New York

Gemeentekaart De Lijn wordt duurder

Op 1 februari wijzigen de tarieven van De Lijn. Ook de prijs van de Gemeentekaart wordt aangepast. Voortaan kost deze 10-rittenkaart 10 euro in plaats van 6. Dat is vooral belangrijk voor de inwoners en bezoekers van 17 Limburgse gemeenten, die met De Lijn een derdebetalerovereenkomst 'tussenkomst lijnkaarten' afsloten. Niettegenstaande de prijsverhoging, blijft de Gemeentekaart nog altijd aanzienlijk goedkoper dan de gewone lijnkaart (14 euro). Voor de duidelijkheid: betreft Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Genk, Hamont-Achel, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lommel, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt, Peer en Tongeren. De gemeentebesturen nemen het verschil tussen het Gemeentekaart-tarief en de normale ritprijs voor eigen rekening. Inwoners en bezoekers betalen daardoor slechts 1 euro voor een busrit binnen de gemeente. Dat is meer dan vroeger (0,60 euro per rit) maar nog altijd voordeliger dan de ritprijs met een normale Lijnkaart, een biljet (3 euro) of een sms-ticket (1,80 euro +0,15 euro voor de aanvraag-sms).De Gemeentekaart is enkel geldig voor verplaatsingen binnen de DBS2-gemeente. Op- en afstaphalte moeten binnen de gemeente of afgesproken regio liggen. Voor busritten met een bestemming buiten de participerende gemeente, kan je de Gemeentekaart niet gebruiken. Busgebruikers die nog een Gemeentekaart van 6 euro hebben, kunnen die ook na 1 februari nog verder gebruiken. Per ontwaarding wordt er dan 1 euro ipv 0,60 euro afgehouden.

Drie nieuwe combi’s voor politie

Vandaag heeft de politiezone Tongeren – Herstappe nieuwe interventievoertuigen in gebruik genomen: Het betreft hier drie voertuigen van het type Volkswagen Transporter Combi-kort. Deze voertuigen werden besteld via de federale raamakkoorden en worden gehuurd op lange termijn (3 jaren)  bij de firma Belfius Auto Lease. De voertuigen zijn uitgerust met een dieselmotor 2.0 CRTDI Euro 5 – 103 kW en automatische versnellingsbak type Tiptronic. Om eventuele verdachten of andere vervoerde personen af te schermen voor publieke blootstelling zijn de ruiten van het achterste gedeelte voorzien van donker mat glas. Gezien de terrorismedreiging 'niveau 3' werd de plechtige sleuteloverhandiging in de  VW garage Timmermans afgelast en werden deze voertuigen discreet afgehaald.

Hotel Caelus VII valt in de prijzen

In januari maakt Tripadvisor, de wereldwijde reiswebsite, zijn winnaars binnen de diverse categorieën bekend. De prijzen zijn zeer gegeerd omdat ze slechts aan 1% van de aanwezige hotels op deze populaire website worden toegekend. De broers Laurent & Corné Meertens, die Boutique Hotel Caelus VII 3 jaar geleden opstartten, naast hun Brasserie Bazilik in Tongeren vielen dit jaar in maar liefst 3 categorieën in de prijzen:
- Als enige Limburgse hotel in de categorie ‘Beste 25 kleine Hotels in Belgie’ eindigde Boutique Hotel Caelus VII op de 6de plaats
-
Als enige Limburgse hotel in de categorie ‘Beste 25 voordeligste hotels’, dat de prijs/kwaliteitsverhouding weergeeft eindigde Boutique Hotel Caelus VII op de 5de plaats
-
In de categorie ‘Beste 25 hotels met de Beste Service’ eindigden 2 limburgse hotels zijnde Boutique Hotel Caelus VII op de 18de plaats en La Butte aux Bois in Lanaken op de 24ste plaats.
De awards worden gegeven op basis van de scores van reviews van klanten die de hotels bezochten. Vorige jaar wonnen beide broers reeds een eerste award in de categorie ‘Kleine Romantische hotels’.
Toerismeschepen Marc Hoogmartens is zeer vereerd: "Een mooie bekroning van een toeristische actor in Tongeren, waar we trots op mogen zijn!"

Barones spreekt voor NEOS

Deze namiddag houdt NEOS Tongeren zijn nieuwjaarsmeeting in zaal Concordia. Gastspreker is Barones Marie-Claire Leonard, zij was 35 jaar lang het boegbeeld van het integratienetwerk in Limburg en Vlaanderen. Josée Schoefs mocht haar inleiden. Voorzitter Georges Willemaers blikte vooraf terug op het werkingsjaar 2014: “We hebben ons jaarprogramma voor 98% gehaald. We hadden 4 lezingen, 5 daguitstappen, 3 halve daguitstappen, 5 muzikale evenementen en 3 feesten. NEOS Tongeren telt 162 leden. We zijn één grote familie”. Het 12-koppige bestuur werd via handopsteking herkozen.


 

 

Afscheid van Hadewych Van Rechem

De medewerkers van het Stadsarchief hebben afscheid genomen van hun collega Hadewych Van Rechem: "Op 17 januari overleed onze collega stadsarcheoloog Hadewych Van Rechem. Hadewych werd in 1971 geboren in Aalst als oudste van drie kinderen. Na haar studies archeologie en germanistiek aan de KU Leuven kwam ze in het voorjaar van 1999 in Tongeren terecht. Ze werd in eerste instantie aangeworven als stadsarcheoloog waar later ook monumentenzorg aan werd toegevoegd. De eerste jaren van haar carrière in Tongeren was ze actief betrokken bij opgravingen zoals in het Agnetenklooster. Door die opgravingen geraakte ze gepassioneerd door fysische antropologie, een studie die ze later zou gaan bijstuderen. Ook in latere jaren leidde ze nog opgravingen zoals aan het Pliniusdomein. Hadewych was echter voornamelijk betrokken bij de vele restauratiedossiers van de stad en coördineerde de restauraties van de Moerenpoort, het Munthuis, de Infirmerie, … Als contactpersoon voor restauraties van particuliere panden en kerken was ze ook een correcte, maar graag geziene partner. Haar kritische zin en punctualiteit zagen we ook terug in de verschillende publicaties die ze schreef. Steeds met een minutieus onderzoek en vlotte pen behandelde ze niet enkel archeologische onderwerpen, maar had ze het ook over de vele monumenten in de stad.  Met het overlijden van Hadewych is een boeiende bron over het oudste verleden van de stad verdwenen. We wensen haar familie veel sterkte in deze moeilijke tijd".

 

 

Keukenbrand Romeinse Kassei

Rond 10u30 is de keuken van een woning aan de Romeinse Kassei zwaar beschadigd geraakt door een brand. Het vuur is vermoedelijk ontstaan door een technisch defect aan het elektrisch kookfornuis. De bewoonster was thuis samen met een kleinkind. Ze heeft de vlammen zelf proberen te doven met behulp van natte doeken. Haar echtgenoot was op zijn werk. De brandweer was snel ter plaatse en kon erger voorkomen. De keuken is helemaal verloren. In de rest van de woning is er rookschade.

Het Gerèch

Vanavond werd in het Praetorium, onder massale belangstelling, ‘Het Gerèch’ voorgesteld: een boek over 185 jaar justitie in Tongeren. Deze uitgave van de dienst Erfgoed is bedoeld om de burger op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met justitie. De eerste hoofdstukken zijn gewijd aan de geschiedenis van justitie in Tongeren, de verklaring van een aantal veelgebruikte begrippen en de structuur, de werking en de taken van de rechtbanken. Vervolgens hebben Nancy Vandebroek en Caroline Vandenreyt, twee journalisten van HBvL, een aantal mensen in het vak geïnterviewd. Verder is er een hoofdstuk gewijd aan het hof van assisen en tot slot wordt een blik op de toekomst gericht door afdelingsvoorzitter Nicolas Jadoul. Henri Savenay verzorgde de lay-out.
Het boek kost 15 euro en is te koop in het Gerechtsgebouw, het stadsarchief, het Huis van de Advocaat en bij Standaard boekhandel.   

Tongerse in P-Magazine

De Tongerse Anouk Hansoul heeft het gehaald: ze krijgt binnenkort een eigen shoot in het blad P-Magazine. Ze houdt eraan iedereen te danken die voor haar gestemd heeft: "Ik heb SUPER goed nieuws. Dankzij jullie ben ik in februari te zien op de cover van P-magazine. Dank u, dat jullie massaal achter me stonden. Dank u, dank u, dank u!!!", laat de overgelukkige winnares weten.

Jeugdraad en CAD

Vorige vrijdag vond de eerste Algemene Vergadering van de Jeugdraad van 2015 plaats. Een 23-tal vertegenwoordigers van lokale jeugdverenigingen woonden deze AV bij. Voor het eerste agendapunt werd de CAD uitgenodigd om meer uitleg te geven rond de alcoholwetgeving. “De meest recente wetgeving m.b.t. het schenken van alcohol aan jongeren dateert alweer van december 2009. Als organisator van jeugdfuiven moet je alle nodige stappen nemen om er voor te zorgen dat de -16 jarigen geen alcohol krijgen en dat er ook geen sterke drank aan de –18 jarigen wordt geschonken”, weet jeugdschepen An Christiaens. “De controleurs van de Federale Overheid weten dat er geen waterdicht systeem bestaat en dat er altijd wel jongeren door de mazen van het net glippen. Vandaar is het belangrijk dat een vereniging/organisator kan aantonen de nodige maatregelen te hebben getroffen om zoveel mogelijk misbruik te voorkomen.” Evi Bogaerts, preventiewerkster van de CAD, liet de jongeren kennis maken met de verschillende preventiematerialen die de organisatie ter beschikking stelt. Een groot deel hiervan zit al in de fuifkoffer die de stad in 2013 samenstelde.

Lees meer...

IJsblok in GBS Mal

Vandaag werd er op de speelplaats van GBS De Boomhut in Mal een ijsblok geplaatst met daarin een plastic eendje. Vanaf nu mogen ouders, grootouders, dorpsgenoten en  sympathisanten proberen te raden wanneer de eend zal vallen. een gokje kost 1 euro. “De opbrengst van deze actie gaat naar onze ‘Aquadroom’: een waterpomp financieren in Kinshasa. Deze waterpomp zou geplaatst worden kort bij een school en een weeshuis”, weet leerkracht Leonce Franssen. De leerlingen werken het ganse schooljaar rond 'water'.

Verkeerskussen in Piringen

Na het verkeerskussen van de Luikerstraat, werd nu ook in Piringen eenzelfde snelheidsremmer geplaatst. Hier werd de Merestraat uitgekozen. Er werd slechts één verkeerskussen geïnstalleerd. Volgens de schepen van Openbare werken zijn er voorlopig geen nieuwe exemplaren gepland.

Nieuwe bomen voor Sint-Antoniusveld

Midden volgende week worden er nieuwe bomen geplant in de woonwijk Sint-Antoniusveld. Midden december werden er de hoogstambomen geveld om plaats te maken voor een kleinere boomsoort. Zowel in de Armand Meesenlaan als in de Jules Frèrelaan wordt een laaneffect gecreëerd, krentenboompjes worden afgewisseld met kleine groepjes zuilvormige boomhazelaars. “Hoogstambomen hebben zowel boven- als ondergronds veel ruimte nodig. Daarom worden de hoogstambomen stelselmatig vervangen door kleinere boomsoorten, rekening houdend met standplaatseigenschappen. Deze week worden alvast de stronken gefreesd en worden alle voorbereidende werken uitgevoerd. Als het weer het toelaat worden volgende week de nieuwe bomen geplaatst”, verduidelijkt An Christiaens, schepen van Openbare Werken. “Ook in andere, veelal oudere wijken, staan er nog hoogstambomen. Deze worden nu opgelijst en systematisch vervangen door kleinere varianten,” besluit An Christiaens.

 

Preventief gezondheidsbeleid

Tijdens de gemeenteraadscommissie van Financiën, Sociale zaken en Onderwijs werd het gemeentelijk preventief gezondheidsbeleid toegelicht. Schepen Jos Schouterden deed hiervoor beroep op diensthoofd Jo Hubrechts: “Preventie is een zaak voor alle beleidsniveaus. In 2003 werd hieromtrent een wettelijk kader geschept rond een aantal thema’s: voeding en beweging, het gebruik van genotsmiddelen (tabak, alcohol, drugs), psychisch welbevinden (depressie, zelfdoding), ongevallen in de privésfeer (valpreventie) en bevolkingsonderzoeken naar kanker. In februari 2014 heeft de stad het ‘Charter voor een Gezonde Gemeente’ ondertekend. Voor dit jaar staan er 4 initiatieven rond gezondheidspreventie op het programma:
- Zilver wijzer: 6 vervolgsessies rond ouder worden en geestelijke gezondheid
- Week van de valpreventie: 1 namiddag een vormingssessie
- Mensen die in moeilijke omstandigheden wonen
- Weet wat je eet: opvoedingstips voor ouders met jonge kinderen

Tongerse in ‘Ja Jan’ op Eén

Maandagavond was er een Tongerse te bewonderen in het programma ‘Ja Jan’ op Eén: Jan Van Looveren had ‘Ja’ gezegd op de vraag of hij wilde meespelen in een pornofilm. Op de set van ‘Snelle Poezen’, een productie van Jurgen Claes, draaide hij een scène met de Tongerse Vienna Geelen (25) en haar vriendin Stefania Paulussen (22) uit Riemst. Vienna heeft al 5 jaar ervaring als model, danseres en vuurspuwster. Ze danst zelfs met slangen. In 2012 nam ze deel aan de Bikini Contest Europe en won ze een fotoshoot in het maandblad Ché. ‘Striptease Vienna’ heeft ook de prijs van ‘Beste Striptease act’ in Vlaanderen gewonnen. Ze staat garant voor de beste shows, acts en professionaliteit. Haar striptease performancegebied spreidt zich uit over heel de Benelux, Frankrijk en Duitsland. In augustus 2014 heeft Vienna het porno-imperium van Dennis Black Magic overgenomen. Ze werkt aan een documentaire over haar pikante leven. Onlangs was ze te zien in ‘Balls of Steel’ op 2BE. De ultieme droom van Vienna is op de cover van Playboy geraken.
foto: Vrt