Tongerse Wielergoden – deel 2

Het tweede deel van de 'Historie der Tongerse wielergoden' is vanaf 15 oktober verkrijgbaar. De auteurs Josy Deckers en Michel Adams beschrijven in een bundel van vier boeken de wielerloopbaan van een selectie belangrijke Tongerse profwielrenners. Hun meest frappante overwinningen worden er geïllustreerd met veel foto’s. Het eerste deel verscheen in februari.
De auteurs schenken de winst van de verkoop aan een aantal begunstigde organisaties, waaronder Ter Heide.
De boeken zijn afzonderlijk te verkrijgen aan 15 euro per deel. Voorinschrijven kan bij Josy Deckers: 012/23.90.62.
Deel 2:
-Albert Vrancken
-Jean Vliegen
-Gerard Deborre
-Jozef Pansar
-Raymond Vrancken.


‘De stoel’ aan Betho

Vanavond stond ‘De stoel’ van 1.000 Zonnen opgesteld aan het kasteel van Betho op de Beukenberg. Zowat 40 personen zijn komen opdagen. Ze moesten ‘iets pikant’ meebrengen. Roberto Van Daele uit Mulken kwam als eerste aangelopen om 20u05. Hij had een potje chili bij. Het levert hem 2 vliegtickets naar Kusadusi in Turkije op.
De opname wordt maandag om 19u55 uitgezonden op één.


Oud-ledenkamp KSA OLV EREWACHT

115 oud-leden van KSA OLV EREWACHT zijn van donderdag t.e.m. zondag op kamp in Dairômont (Trois-Ponts). Een traditie die om de vijf jaar plaatsvindt sinds het 100-jarige bestaan van KSA dat in 2000 werd gevierd. EH Jan Hoogmartens is met zijn 83 lentes de Nestor van de bende. De jongste telg is 24 jaar.  Sommige oud-leden zakten speciaal af uit Londen, Hamburg, Kopenhagen en zelfs Malaga. Op het programma staan o.a. een spectaculair W.O.1-spel, een stevige dagtrektocht en een zangavond. “We kunnen gelukkig terugvallen op de vakbekwame kookkunsten van een stevige kookploeg. Daarnaast willen we zeker ook traiteur Carpe Diem en patisserie Blanckaert bedanken want zij komen ons ter plaatse culinair verwennen”, wist Ludo Tomsin. “Hopelijk zijn we er in 2020 weer allemaal bij”.

Ambiorix Bierfestival

Dit weekend wordt de koopzondag gekoppeld aan het jaarlijkse bierfestival. Op het Stadhuisplein zullen 22 brouwerijen meer dan 100 speciale bieren aanbieden. Voor de kinderen is er een springkasteel en animatie voorzien.
-zaterdag van 15u-23u
-zondag van 12u-20u
De toegang is gratis.


1 miljoen euro voor basiliek

Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft 1.030.000 euro vrijgemaakt voor de vijfde restauratiefase van de basiliek: Tijdens deze laatste restauratiefase wordt de archeologische kelder afgewerkt, ingericht en ontsloten als museum. ‘De aangetroffen archeologische vondsten zijn indrukwekkend. De archeologische site onder de basiliek is één van de belangrijkste vindplaatsen in de Benelux met onder meer unieke Romeinse muurschilderingen, middeleeuwse graven en de resten van zeven opeenvolgende kerkgebouwen, waarvan de oudste uit de vierde eeuw’, weet de minister.

Werken aan lift Praetorium

Vanaf maandag wordt de panoramische lift van het AC Praetorium grondig gerenoveerd. De huidige hydraulische aandrijving wordt vervangen door een energiezuinige, compacte elektromotor met elektronisch sturing. Daarnaast krijgt ook het interieur een opknapbeurt. De lift zal voortaan zelfs energie opwekken o.a. bij de daling van een belaste liftkooi. De totale kost van de modernisering bedraagt 64.614 euro.
De lift zal heel de maand augustus buitengebruik zijn. Mindermobiele bezoekers kunnen zich aan het onthaal melden waar ze verder geholpen worden.

Le Jardin in Pliniuspark

Zaterdag barst de 7de zomereditie van ‘Le Jardin’ los. De organisatoren hebben De Motten geruild voor het Pliniuspark: “Een droomlocatie”, volgens Chris Pietermans en Robin Krimpenfort die samen met Paulien Souveriyns en Daniël Ciccodemarco dinsdag gestart zijn met de opbouw. Ze rekenen ook nu weer op zowat 4.000 bezoekers. “We pakken uit met drie verschillende podia: Le jardin (deep house)- Milimes & Random (techno) - Groove Classics zodat we een breed publiek kunnen bedienen. Er zijn tickets in 6 landen gekocht”. Ze hopen dat de geluidsoverlast beperkt blijft: “Alle buurtbewoners hebben een brief gehad. Ze voorspellen weinig wind en de geluidsinstallaties zijn gericht opgesteld, dus dat komt in orde”.


Lees meer...

Deskundige aangesteld voor man met nepwapen

Gisteren heeft de correctionele rechtbank een deskundige aangesteld om uit te pluizen of de man, die zich op zaterdag 21 februari urenlang verschanste in het huis van zijn vriendin in de Bastiaensstraat, al dan niet een gevaar betekent voor de maatschappij. De 43-jarige man had ruzie gekregen met zijn vriendin over haar vele honden en katten. Zijn vriendin kon uit de woning vluchten en hij dreigde ermee zelfmoord te plegen. Het huis werd om 15u omsingeld door zowat 20 agenten uit Tongeren, Bilzen, Borgloon en Genk. Om 18u is het Speciaal Interventie Eskadron ter plaatse gekomen. Na een korte onderhandeling opende hij het raam en wierp zijn handvuurwapen naar buiten. Het bleek om een neppistool te gaan. Even later kwam hij zelf naar buiten via de voordeur. De man werd in 2012 ook al eens geïnterneerd. Hij was sinds januari terug vrij. De zaak wordt op 4 januari 2016 voortgezet.

Levensverwachting

Volgens de Université Libre de Bruxelles (ULB) bedraagt de  gemiddelde levensverwachting voor een Belg 80,2 jaar. Voor een Vlaming is dat 81 jaar en een Limburger 81,1 jaar. In Haspengouw zitten we onder het Belgische gemiddelde. In Tongeren heeft men een gemiddelde levensverwachting van 79,8 jaar. Een man wordt hier gemiddeld 77 jaar en een vrouw 82,5 jaar.

Smossen voor Lienemientje

De leden van de Vriendenkring van het stadspersoneel zijn momenteel weer druk in de weer met de bereiding van ‘smossen’ voor de actie ‘Lienemientje’. Er zijn meer dan 230 stuks besteld. "Je ziet dat we ze met veel liefde en met handschoenen aan maken", wist Rudi.
De actie loopt ook nog volgende donderdag 6 augustus.  
Je kan telefonisch bestellen via 012/800.149 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nicole Christiaens terug in OCMW-raad

Nicole Christiaens (sp.a) heeft zopas in het Praetorium de eed afgelegd als nieuw OCMW-raadslid. Ze deed het in handen van Hugo Biets, voorzitter van de gemeenteraad. Nicole volgt Sabrina Marx op die eind juni ontslag nam. Het is een terugkeer voor Nicole, want ze zetelde al in de OCMW-raad tot eind december 2014. Toen stond ze haar zitje af aan An Bogie (Groen), zoals in 't begin van de legislatuur was afgesproken.

Zomer in GRM

Deze zomervakantie worden gezinnen met kinderen extra verwend in het
Gallo-Romeins Museum. “Het  museum doet zijn naam als kindvriendelijk museum ook deze zomer opnieuw alle eer aan", weet gedeputeerde van cultuur en erfgoed, Igor Philtjens. "Maar ook met pubers is een bezoek aan het museum deze vakantie meer dan tof. Voor hen ligt er een handpalmcomputer klaar met interactieve spelopdrachten".
Archeoloog voor 1 dag gaat door telkens van 13.30 uur tot 16.30 uur en richt zich op de doelgroep 6 tot 12 jaar. Op een nagebouwde archeologische site gaan de kinderen, gewapend met meetlint, schopje en truweel, op zoek naar de verborgen schatten van het museum. Als ze alle opdrachten juist hebben, krijgen ze aan het eind een echt “archeologendiploma” mee naar huis.
De creatieve activiteiten gaan door telkens van 14.00 uur tot 17.00 uur en richten zich op de doelgroep 6 tot 12 jaar. In elke zaal van het museum kunnen kinderen creatief aan de slag, onder leiding van een professionele gids.
De zoektocht ‘Schatten van Vlieg’ gaat door telkens van 10.00 uur tot 18.00 uur en richt zich op de doelgroep 6 tot 12 jaar. Ergens in de zalen van het museum zit een schat verstopt. Aan de ouders en de kinderen om ze te vinden!
Gamen in het museum gaat door telkens van 10.00 uur tot 18.00 uur en richt zich op de doelgroep + 12 jaar. Jongeren kunnen de permanente collectie van het museum bezoeken met een handpalmcomputer. Hiermee exploreren ze al ‘gamend’ de leefwereld van jagers-verzamelaars, eerste landbouwers en Gallo-Romeinen. Bijzonder is dat de interactieve spellen in groepjes van twee tot drie personen kunnen worden gespeeld.

Lees meer...

Bernadette is weekwinnaar

Bernadette Somers (57) uit Koninksem is de vierde weekwinnaar van de actie ‘Win je barbecuebudget met de Ambi.pas’. Het levert haar 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro. De overhandiging vond plaats bij Jocry (Maastrichterstraat). Bernadette bracht er vorige week enkele horloges binnen voor een nieuwe batterij. Ze is er vaste klant en ze gebruikt de Ambi.pas al van in ’t begin. Bernadette is een geluksvogel want ze won eerder al een naaimachine, gelnagels en een reis naar de Col de la Croix de Fer.

Beperkte service containerpark tijdens werken

In augustus gaan diverse aanpassings- en uitbreidingswerken in het containerpark van start. De dienstverlening zal hierdoor tijdelijk beperkt zijn. Na de werken baat Limburg.net het park uit. Dan gelden in Tongeren ook de quota en tarieven van de andere Limburg.net-parken.
Eerst wordt het park uitgebreid. Het nieuwe gedeelte wordt in gebruik genomen als het betonnen dek afgewerkt is. Het overige deel van het park gaat dicht voor aanpassingswerken. Tijdens deze werken is het park bereikbaar via de ingang van de technische dienst.
Men zal bovendien een tijdlang niet met alle afval in het containerpark terecht kunnen. Dan kan je best uitwijken naar de Limburg.net-parken van Borgloon en Riemst.
Bij de start van de werken ontvangt u nog een folder met gedetailleerde informatie.

 

Mis en picknick aan Lange-Lieve-Heer

Vanavond verzamelden 55 parochianen uit de omliggende kerkdorpen aan het kruisbeeld van de ‘Lange-Lieve-Heer’ in Henis. Pastoor De Man droeg er de jaarlijkse openluchtmis op tussen de twee lindebomen. Hierna was het tijd voor een picknick met zelfbereide lekkernijen.

Stadsgids

Deze week wordt de Stadsgids 2015-2016 aan huis bedeeld. Het boekje leert ons dat 'de eerste stad' beschikt over:

- 14 dierenartsen
- 20 apotheken
- 33 huisartsen
- 37 kinesisten
-  6 logopedisten
-  3 osteopaten
- 31 tandartsen
- 41 zelfstandige thuisverpleegkundigen

Pieter Cilissen wint EK Boccia

Uitgeweken Tongenaar Pieter Cilissen heeft vandaag met zijn team het EK Boccia (Boccia European Team and Pairs Championships) gewonnen in het Engelse Guildford (Surrey Sports Park). In de finale van BC3 Pairs werd Spanje met 7-1  verslagen!
Er hebben 14 landen deelgenomen. De top 8 van BC1/BC2 Teams, BC3 Pairs en BC4 Pairs in Europa was er present. De  winnaar van elke competitie is automatisch gekwalificeerd voor de Rio Paralympic Games2016 in Rio. Naast de Belgen zijn ook Engeland en Slowakije geplaatst.
Het Belgische team bestond uit: Julie Lamberechts (Lokeren - MGJ Sport), Pieter Cilissen (Sint-Pieters-Woluwe - Wapper) en Kenneth Verwimp (Westerlo - IE-Sport)

Lange Kroningsvlag

Goed nieuws voor de bewoners van een appartementsgebouw: Het Kroningscomité heeft navraag gedaan i.v.m. de levering van lange Kroningsvlaggen: "We kunnen jullie extra lange vlaggen aanbieden (op lengte die men wenst) op voorwaarde dat we een groepsbestelling kunnen plaatsen", laat Peter Bruggen weten. 
De lange Kroningsvlag : is 1 meter breed. De lengte kan zelf gekozen worden. De afbeelding van de gewone Kroningsvlag wordt telkens herhaald maar tussen deze vlaggen in is er steeds een steunkleur. Elke 50 cm is er een mastlint. "Wij leveren u deze lange vlag kant en klaar".
Het startpakket is 4m lang en bestaat uit: 0,5 m steunkleur – 1,5 m Kroningsvlag – 0,5 m steunkleur – 1,5m kroningsvlag.  De prijs voor dit startpakket is 50 euro. Dit startpakket kan uitgebreid worden telkens met 2m, zo’n uitbreidingspakket bestaat uit 0,5 m steunkleur – 1,5 m Kroningsvlag – 0,5 m steunkleur. Prijs voor dit uitbreidingspakket is 25 euro. 

Lees meer...

Toeren rond Tongeren

Vandaag kan je weer fietsen, wandelen en genieten tijdens 'Toeren rond Tongeren'.  Vertrekken kan nog tot 17u aan de kantine van de atletiekpiste op De Motten, waar animatie is voor jong en oud met informatiestanden, een stroberg en de Haspengouwmobiel. Van daaruit kan je deelnemen aan een fietstocht van 25 of 42 km en een wandeltocht van ongeveer 6 km. Onderweg maak je kennis met het landelijke gedeelte van de stad. De rustplaats bevindt zich aan de Blaarmolen.
Deelname aan de fiets- of wandeltochten kost 2,50 euro per persoon; kinderen tot 12 jaar doen gratis mee.


Tongenaren op Gentse Feesten

Vandaag hebben uitgeweken Tongenaar Geoffrey Colson (Wolven van la Macha) en Geert Baar (als voorzitter Tongerse Schrijverskring) op de Gentse feesten voorgelezen uit eigen werk.  Dat gebeurde in café Missy Sippy in Klein Turkije aan de Korenmarkt en op uitnodiging van het dichterscollectief “De Wolven van La Mancha” uit Gent (http://www.dewolvenvanlamancha.com). Naar aanleiding van de Gentse Feesten organiseerde het plaatselijke dichterscollectief een tiendaags voorleessessies onder de noemer “We schreven het samen in bed” . Vandaag de negende dag met als ondertitel: “De ronde van Vlaanderen”. Geoffrey las poëzie en deelde het podium met zijn oud-onderwijzer Geert, die ook poëzie en proza bracht. Andere artiesten waren Peter Catrie en Teddy Bair. (http://gentsefeesten.gent/activiteit/en-het-grootste-deel-schreven-we-samen-bed-dag-9-zaterdag-25-juli-van-1500-tot-1800)

Zomerfeest Gastama

Gastama heeft namiddag een Zomerfeest georganiseerd voor de vluchtelingen. Zowat 50 volwassenen en 30 kinderen zijn komen opdagen in de feestzaal van het College. Ze werden verwend met een barbecue, een tombola en een kledingmarkt.

Tongpop van start

Vanavond is Tongpop losgebarsten. Het ideale alternatief voor wie niet op Tomorrowland in Boom kan zijn. De organisatoren zijn goed voorbereid op de aangekondigde regenbuien. Het Stadhuisplein is grotendeels overdekt. Morgenavond volgt het tweede deel.

Schuurbrand in Overrepen

Rond 18u is er brand uitgebroken in een hooischuur langs de Hasseltsesteenweg in Overrepen. De brandweer heeft de schade kunnen beperken. Er is niemand gewond geraakt.

Radio 2 Fietstour in Tongeren

Vandaag houdt de Radio 2 Limburg Fietstour onderweg halt in Tongeren. De 24 deelnemers zijn aan herberg De Horne in Vechmaal vertrokken voor een tocht van 24 of 28,5 km. Normaal zou  acteur Gökhan Girginol, bekend van Spitsbroers, op de tandem plaatsnemen, maar hij heeft op het laatste moment forfait gegeven.  Weerman Eric Goyvaerts heeft zijn plaats ingenomen. Om 10u staat er een bezoek aan het GRM op het programma. Tussen 12u-13u is er een live-uitzending vanuit De Horne met presentator Sander Beusen en weerman Eric Goyvaerts.


Sunsetconcert: Sunny Boulevard

Vanavond vond het derde en laatste 'Sunsetconcert' plaats op de tempelsite in de Keverstraat. Sunny Boulevard (powered by Pentagoon) mocht de reeks afsluiten. Zowat 70 toeschouwers zijn komen opdagen. In augustus komt er een vervolg met literaire avonden en midden augustus wordt er drie vrijdagavonden een openluchtfilm vertoond op het Museumplein.

Pelgrim Kelvin Goossens

Kelvin Goossens (12) is wellicht de jongste pelgrim van Tongeren. Tussen 1 juli en 18 juli is hij met zijn opa Herman Simons naar Compostella gestapt. Ze zijn vertrokken vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port. Na zestien dagen zijn ze teruggevlogen met een tussenstop in Zwitserland. “Het was kort die tocht, maar ik heb nog andere plannen zoals met mijn ouders op vakantie vertrekken, zij gaan ook de natuur en de bergen opzoeken”, vertelde Kevin.

Projecten Woonzo

De sociale huisvestingsmaatschappij gaat de komende maanden fors investeren in 10 nieuwe projecten, goed voor 210 extra woongelegenheden. Daarbij komt ook nog de vervanging van de 192 appartementen van Paspoel 2. Woonzo verhuurt op dit ogenblik ruim 1.000 woongelegenheden, waarvan 794 in Tongeren. Iets meer dan 70% bestaat uit sociale appartementen. Woonzo telt vandaag 621 kandidaat-huurders, waarvan 425 voor Tongeren.

Lees meer...

Nationale Feestdag

Sinds 1890 wordt op 21 juli in ons land de Nationale Feestdag gevierd. Het is de herdenking van de eedaflegging van koning Leopold I.
Na het plechtig Te Deum in de OLV-Basiliek en een bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden, werden de aanwezigen uitgenodigd op een ‘kleine receptie’ in het ac Praetorium. Tijdens zijn gelegenheidstoespraak had burgemeester Patrick Dewael het vooral over de inhuldiging van stadsheld Ambiorix: “Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat het symbool van onze stad op de Grote Markt werd geplaatst. Dat zal uitgebreid gevierd worden”.

Internationale Eburonentocht

Vandaag organiseren de Tongerse Wandel Vrienden hun jaarlijkse Internationale Eburonentocht - Golden Cup. Om 12u waren er al 900 deelnemers. Vertrekken kan nog tot 15u vanuit het College (Sint-Truiderstwg). Er zijn wandelingen van 4 tot 21 km.  

Ann is weekwinnaar

Ann Swinnen (50) uit Genoelselderen is de derde weekwinnaar van de actie 'Win je barbecuebudget met de Ambi.pas'. Het levert haar 10.000 extra punten, goed voor 1.000 euro op. De overhandiging vond plaats bij Selexion Deliever. Ann kocht er zaterdag een stofzuiger. Ze shopt heel regelmatig in Tongeren en het is de eerste keer dat ze iets wint. Ann gebruikt de Ambi.pas al sinds de eerste dag.

Nachtwinkel overvallen

Zondagavond is de nachtwinkel op de hoek van de Albertwal met de Luikerstraat nogmaals overvallen. De uitbater kreeg om 23u20 een klant met kwade bedoelingen over de vloer.

Tongpop

Dit weekend komt Tongpop er weer aan. Het is ondertussen al de 3de editie. De organisatoren vrezen geen concurrentie van Tomorrowland dat op hetzelfde ogenblik plaatsvindt: “Aangezien velen toch geen ticket voor Tomorrowland hebben kunnen bemachtigen, halen we een stukje Tomorrowland naar Tongeren. Zowel Micihael Midnight, Cemode vs Seelen, Dave Lambert & Sakso als Jean Delaru staan dit jaar ook op Tomorrowland", weet Koen Caubergh.
Vorige jaren lokte Tongpop bijna 2500 feestvierders naar de Grote Markt.

Steekpartij op Bilzersteenweg

Vanochtend rond 01u30 zijn twee mannen gewond geraakt tijdens een steekpartij: oorzaak is een burenruzie over nachtlawaai. In een rijhuis was een man op een Playstation aan 't spelen. Volgens de buurman zorgde dit voor nachtlawaai. De Amerikaanse buur is gaan aankloppen om te reclameren. Even later is hij teruggekeerd met een mes en heeft hij Marcel Vanherck en Remy Bastin verwond.

Verdacht overlijden in Zagerijstraat

In de Zagerijstraat is zaterdag rond 13u30 een levenloos lichaam aangetroffen in een appartement dat gehuurd wordt door een Keniaanse vrouw. Een wetsdokter is ter plaatse gekomen omdat het om een verdacht overlijden zou gaan. Het slachtoffer is Stef Derzelle (19), een leerling van Viio Nijverheid.

Autobrand

Zaterdag rond 15u heeft een auto vuur gevat op de Maastrichtersteenweg vlak vóór het spoorwegviaduct. De Nederlandse eigenaar en zijn passagier bleven ongedeerd. Het vuur ontstond onder de motorkap en de Opel Corsa is zwaar beschadigd.

Kroningsvlag in Lourdes

Enkele Limburgers (Madeleine Bijnens en haar man Tony Vangrimbergen) hebben een Kroningsvlag meegenomen tijdens een bedevaart naar Lourdes. Ze hebben de vlag aan de grot laten zegenen door bisschop Hoogmartens. De pelgrims hebben ter plaatse ook folders en prentjes van de Kroning uitgedeeld. Op de foto: Dominique Derkoningen (secretaris bisschop), Marina Huybrechts, Paul Gielen (diaken Tongeren en directeur van Diocesane van de bedevaart van Limburg), Roberte Simaels, Bert Nijs, Madeleine Bijnens, bisschop Hoogmartens en Tony Van Grimbergen.

Glasschade bij Huis Mat

De afgelopen nacht werd er schade aangericht aan de etalage van Huis Mat in de Maastrichterstraat. Onbekenden hebben tevergeefs gepoogd het uitstalraam in te slaan. Eigenaar Philippe Corswarem weet niet of het een daad van vandalisme is of een poging tot inbraak?

Munthuis niet langer te koop

Het Munthuis (Muntstraat) staat niet langer te koop. Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) vroeg 745.000 euro voor het gerestaureerd gebouw. De stad wil het pand nu opnieuw gebruiken om er enkele stadsdienstsen in onder te brengen. Het Munthuis is een van de oudste gebouwen in de stad. Het is een laat gotisch of vroegrenaissance gebouw uit de 16de eeuw. Er werden echter nooit munten geslagen in dit gebouw. Het was gewoon een huis van de rijke burger.

Met de fiets naar Lourdes

Vanochtend zijn 1 vrouw en 7 mannen aan de Basiliek vertrokken voor een fietstocht naar Lourdes. Ze willen dagelijks 170 km afhaspelen. Vandaag fietsen ze tot in Sedan. Overnachten doen ze in hotels. Het traject telt 1.450 km en 12.500 hoogtemeters. De 8 vrienden zijn goed voorbereid met elk zo’n 8.000 km in de benen. “We doen dit omdat één van ons kanker heeft gehad”, vertelde Jos Arnols. Op dinsdag 28 juli komen ze terug met de TGV.
Vlnr: Eddy Aerts - Hugo Jansen - Jos Arnols - Robert Lismont - Pascal Slijters - Denise Blokken - Ludo Dessers - Jaco Reinaerts

Broers Kersten pakken brons in Zweden

De gebroeders Kersten uit Piringen hebben voor eerste Belgische medaille gezorgd op het EK in Zweden. Dieter pakte brons op de 10.000m in een tijd van 30’21″85. Broer Maarten volgde als vierde in 30’24″69. Trainer Karel Lismont is niet ontevreden: “Maarten liep een uitstekende wedstrijd, Dieter had iets moeten ondernemen met zijn huidige vorm. Hij is in staat om rond de 29’00 te lopen en ik heb hem meermaals geroepen dat hij moest aanvallen, maar hij bleef zitten. Jammer want er zat een plaats op het podium voor hen beiden in en dat zou speciaal geweest zijn".
Hieronder kan u de laatste ronde van de 10.000m herbekijken.
Men’s 10,000m Final 

Kunstexpo in Chocoladefabriek

Vanavond is in de Chocoladefabriek in Nerem een eerste kunsttentoonstelling geopend: ‘Before the food fight’ toont het werk van 15 Belgische hedendaagse kunstenaars. Een aantal kunstwerken zijn zelfs specifiek voor de locatie gemaakt. De expo is van 18 juli tot en met 9 augustus elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken, van 12u00-20u00.
De deelnemende kunstenaars zijn Nel Aerts, Black Coffee, Julian Cielen, Fia Cielen, Gertie Clark, Sophie D'Ansembourg, Sarah De Vos, Sacha Eckes, Johan Gelper, Kristof Luyckx, Lieven Segers, Stefan Serneels, Nancy Slangen, Niels Vaes, Ruth Van Haren Noman.

Drie inbraken

Woensdagnacht hebben inbrekers op drie plaatsen toegeslagen. Ze waren enkel op zoek naar geld. Op de Sint-Truidersteenweg kreeg de pasgeopende apotheek ongewenst bezoek. De schuifdeur werd geforceerd maar er was geen geld in de kassa. De daders trokken dan naar de Eeuwfeestwal om de kassa leeg te roven bij Simon Sfeer. Vervolgens verplaatsten ze zich naar de Luikersteenweg om ook daar een winkelkassa te ledigen.

Lisa in de tempel

Voor de tweede editie van het openlucht optreden op de tempelsite was singer-songwriter Lisa uitgenodigd. Zij lokte heel wat publiek. Er waren stoelen te kort, Dit geweldig talent deed menig traantje wegpinken door haar
doorleefde interpretaties van “De Roos” van Ann Cristy en Ed Sheeran-cover. Ook haar eigen songs waren zeer begeesterend.
Afspraak volgende donderdag voor Kathleen Tomsin en band om 20.45 uur in de Romeinse Tempel.
foto: Geert Baar

Wendy gaat voor wereldrecord

Chocolatier Wendy Roux (Holle Bolle) gaat een wereldrecordpoging  ‘grootste chocoladetablet ter wereld’ ondernemen. Het doel is een tablet van 15 op 7 meter in chocolade te maken.  Hiervoor zijn 10.000 tabletten van 15 op 7 cm nodig die aan elkaar geplakt worden d.m.v. chocolade. Ze wil dit op zondag 13 september (Open Monumentendag) realiseren in de chocoladefabriek in Nerem. 10.000 tabletten is natuurlijk heel veel en daarom trekt Wendy er in de zomermaanden op uit, met 1.000 kg chocolade en een wielmachientje, om mensen zelf hun eigen tablet te laten maken. Vandaag staat ze met een kraampje op de donderdagmarkt (Stadhuisplein). De chocolade wordt achteraf verkocht voor het goede doel, nl het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

Cheque BBQ

De Verenigde Handelaars Hemelingenstraat hebben de opbrengst van hun jaarlijkse straatbarbecue (de eerste zondag van juni) geschonken aan vzw Nederheem. Er waren meer dan 250 inschrijvingen voor het festijn. De 2.000 euro zal gebruikt worden voor o.a. een uitstap naar zee met de gasten.

Limburgse meisjes halen goud in Malta

Een volleybalploeg met Limburgse meisjes heeft goud behaald op de FISEC GAMES in Malta. De meisjesselectie bestond uit :
Lotte Notelaers : Kivola Riemst (Tongeren)
Emelie Luyck : Datovoc Tongeren (Tongeren)
Fran Kerkhofs : DV Hasselt (Hoeselt)
Yasmine Gielen (trainer-coach) (Hoeselt)
Lotte Vrancken : Kivola Riemst (Riemst)
Laura Claes : Datovoc Tongeren (Wellen)
In de poule fase kwamen de Vlaamse meisjes uit tegen Portugal en Spanje A. In de kwartfinale namen ze het op tegen Malta. In de halve finale troffen ze het grote Frankrijk, waarin ze enkel set 3 moesten prijsgeven. In de finale troffen ze opnieuw de nationale volleybalschool van Portugal.
“De Tongerse meisjes Emelie Luyck en Lotte Notelaers speelden op hoog niveau, Emelie bracht als libero de ballen perfect aan zodat Lotte het spel tactisch kon verdelen. Lotte Notelaers serveerde in set 3 Vlaanderen op 12-0! Een droge 3-0 in sets in de finale en goud voor Vlaanderen”, weet Pieter Notelaers

Caroline is weekwinnaar

Caroline Valkeners (29) uit Tongeren is de tweede weekwinnaar van de actie ‘Win je barbecuebudget dankzij de Amb;pas’. De uitreiking vond plaats bij Ristorante Da Noi (Sint-Truiderstraat) waar Caroline zaterdag is gaan eten. Ze gebruikt de Ambi.pas al van in ’t begin. Het levert haar 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro.

Afscheid van Jules Verdin

Er is zonet afscheid genomen van Jules Verdin, de jonge voetballer die op 7 juli  in Zwitserland verongelukte tijdens een bergtocht met zijn vader. De basiliek zat afgeladen vol. Enkele kerkgangers zijn onwel geworden. Vrienden van Jules hebben pakkende getuigenissen voorgelezen.


GRM naar de stad

Er komt stilaan duidelijkheid over de toekomst van de provinciale instellingen: het GRM zal worden overgeheveld van het Provinciebestuur naar de stad Tongeren. Het openluchtmuseum in Bokrijk zou provinciaal blijven.

Belastingaangifte online

Vandaag is het de laatste dag om uw belastingaangifte via Tax-on-web in te dienen bij FOD Financiën. Wie zijn aangifte laat invullen door een boekhouder of fiscalist, heeft nog tot eind oktober de tijd. Wie te laat is, riskeert een boete (50 tot 1.250 euro), een belastingverhoging (10 tot 200 procent) en kan tot anderhalf jaar langer op zijn afrekening moeten wachten.