Milieuprijs 2014

In cc De Velinx werd vanavond de Milieuprijs 2014 uitgereikt. Door de wedstrijd van de Rode Duivels bleef de opkomst beperkt tot 45 personen. Gastspreker Kristijn Swinnen (Bioloog, Universiteit Antwerpen)  gaf uitleg over het gedrag van de bever. Hij toonde unieke nachtopnames uit De Kevie. Hierna mocht milieuschepen Patrick Jans de 21ste Milieuprijs uitreiken aan GBS De Herik in Henis: ze worden beloond voor hun speelbos met openluchtklas. De 3 andere genomineerden waren:
- De paddenoverzetters
- De hamsterwerkgroep
- De Trekkersgroep voor Fairtrade
Zij ontvingen allemaal: 5 insectenhotels, 5 mezenkastjes, fairtradewijn, een muts, een sjaal en een aankoopcheque t.w.v. 50 euro. De winnaar kreeg een cheque t.w.v. 500 euro

Ondernemersreceptie UNIZO-Tongeren

Vanavond heeft  de Ondernemersreceptie van UNIZO-Tongeren plaatsgevonden in de showroom van garage Botta (Maastrichtersteenweg). Er waren meer dan 100 ondernemers ingeschreven. Voorzitter Sammy Rogmans heette hen welkom. Hij lanceerde een oproep aan het stadsbestuur om UNIZO nauw te betrekken en goed te communiceren. Hij had het ook over de nieuwe technologie: “In de toekomst moeten we veranderen. Naast theorie en experimentatie is ‘rekenkracht’ de derde pilaar in de wetenschap”. Hierna was het de beurt aan gastspreker Jan Kriekels. De excentrieke baas van JAGA gaf een uiteenzetting over zijn toekomstvisie 'Innovate or Die'.


Gemeenteraad

Er stonden vanavond slechts 10 punten op de agenda van de gemeenteraad. Er wordt een aanstellingsprocedure opgestart voor een nieuwe directeur voor GBS De Herik in Henis, want Chrétien Larondelle is met pensioen gegaan. Wie een straatgeveltuin aanlegt, krijgt een premie van maximum 75 euro. Op vraag van Ruben Stassen  zal het gebruik van heliumballonnen worden afgeraden. Vanaf volgende maand zal de gemeenteraad terug doorgaan in het Praetorium: Toon Caubergh heeft dit gevraagd omdat de zaal in de brandweerkazerne niet toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Eeuwig rijdt de Ronde!

Aan de vooravond van de meest bekende wielerwedstrijd van het land presenteert cc de VELINX het verhaal van 100 jaar Ronde van Vlaanderen. In ‘Eeuwig rijdt de Ronde!’ graaft Geert Vandenbon vanavond om 20u in de geschiedenis van ‘Vlaanderens Mooiste’. Hij komt boven met een sterk verhaal, sprekende unieke beelden, pakkende weetjes, feiten en cijfers. Over parcours, hellingen en kasseien, over het prille begin en stichter Karel Van Wijnendaele, over de groei, de bloei en moeilijker tijden, over kampioenen als Schotte, Merckx en Boonen. Geert Vandenbon werkte 23 jaar lang mee aan de organisatie van de mooiste koers van de wereld. Hij publiceerde boeken over de Ronde en is medestichter-beheerder van het Centrum Ronde van Vlaanderen.
Toegang: 5 euro

Mia Neyens is weekwinnaar

Mia Neyens (56) uit Bolder is de weekwinnaar van het Gouden Paasei t.w.v. 1.000 euro in Ambi.pas punten. De overhandiging vond plaats bij Vroonen Home (Sint-Truidersteenweg). Mia kocht er dinsdag een pot vernis. Ze werkt als verpleegkundige in Jette: “Buiten een fles wijn, dankzij een tombola van de volleybalclub, is dit de eerste keer dat ik iets win. Buiten mijne man natuurlijk, want dat was de hoofdprijs”, wist Mia. De actie rond de Ambi.pas wordt in april verdergezet onder de noemer: ‘Nooit waren vijgen na Pasen zo kostbaar’. Elke maandag zal er weer een weekwinnaar worden geloot.

Buitenspeeldag

De geplande 'Buitenspeeldag' van nu woensdag zal niet in stadspark De Motten, maar in de Eburonenhal plaatsvinden, laat de Sportdienst weten. "Door de hevige windvoorspelling hebben we net beslist om deze in de Eburonenhal te laten doorgaan. Weliswaar beperkt.  Alle bestelde springkastelen, het circusonderdeel en de DJ zullen zich daar vestigen", aldus Michel Vanbuul.

Koffiestop Papschool

Op de speelplaats van de Papschool (Sint-Jansstraat) wordt vanochtend een ‘Koffiestop’ gehouden t.v.v. Broederlijk delen. Je kan er een beker koffie of fruitsap aan 2 euro nuttigen. Vrijdag staat er een sobere maaltijd op het programma: Dan krijgen de kleuters een boterham met confituur en een beker water aan 2,5 euro voorgeschoteld. “Vorig jaar hebben we een weeshuis in Tanzania gesteund, maar dat sprak de kinderen niet echt aan. Daarom hebben we nu Broederlijk Delen uitgekozen”, vertelde juf Shana Moermans, vervangend schoolhoofd.

Tongenaar maakt amok in Bilzen

Gisteren heeft een veertiger uit Tongeren amok gemaakt in het centrum van Bilzen. De man die zich met een scootmobiel verplaatst, was duidelijk onder invloed. Eerst scheldt hij allochtonen en vrouwen uit. Even later botst hij met opzet tegen een BMW. Wanneer de bestuurder vraagt waarom hij dat doet, haalt hij een Rambo-mes boven en plaatst dat tegen de keel van de man. De Tongenaar wordt opgepakt en opgesloten in de cel om te ontnuchteren.

Algemene Vergadering sportraad

Deze voormiddag vond  de Algemene Vergadering van de sportraad plaats in het auditorium van het GRM. Op dit ogenblik zijn er meer dan 100 verenigingen aangesloten bij de stedelijke Sportraad.
Voorzitter Josse Lambrix heette iedereen welkom. Sportschepen Gerard Stassen vertelde dat de Vlaamse Gemeenschap groen licht gegeven heeft voor de aanleg van een kunstgrasveld op Sportoase in Mal. Dit jaar worden er voor 200.000 euro aanpassingen en verbeteringen aangebracht aan zowel de overdekte  als openluchtinfrastructuur. Minister Muyters had het over het beleid van de Vlaamse regering naar lokale sportclubs en het lokale ‘Sport-voor-allen-beleid’. Stadsarchivaris Steven Vandewal deed uit de doeken wat het stadsarchief kan betekenen voor sportclubs.  

Zomeruur

Zaterdagnacht schakelen we weer over op de zomertijd en moeten we de klok een uurtje door draaien. Minder lang slapen dus, want 2 uur wordt dan 3 uur. Het doel van de zomer- en wintertijd is energiebesparing. Ongeveer 70 landen draaien sinds 1977 de klok jaarlijks een keer vooruit en een keer achteruit. Op 25 oktober draaien we de tijd terug naar het winteruur.

Workshop voor voorlezers

De bibliotheek heeft plannen om in de toekomst tweewekelijkse een 'voorleesuurtje' te organiseren, op zaterdagvoormiddag van 10u30 tot 11u30. Kinderen tussen 3 en 6 jaar zijn dan welkom om naar een verhaaltje te komen luisteren en aansluitend samen iets te knutselen. “Bedoeling is enerzijds om boekjes en lezen te stimuleren bij kinderen, maar anderzijds geeft het aan jonge mama’s en papa’s ook de kans om ondertussen rustig op zoek te gaan naar eigen boeken, dvd’s,…. Om de voorleesuurtjes te kunnen realiseren zijn we op zoek gegaan naar voorleesvrijwilligers. Er hebben zich 15 mensen hiervoor opgegeven, het is een leuke mix geworden van oma’s, een opa, leerkrachten en studenten”, weet An Lysens. “Omdat we deze mensen alvast de nodige ondersteuning wilden geven, bieden we hun vandaag een voorleesworkshop aan, gegeven door professioneel verhalenvertelster Hilde Rogge”, weet cultuurschepen Guy Schiepers.

Tongeren viert mee 20 jaar Fietsparadijs Limburg

Het knooppuntfietsen – en dus ook het Fietsparadijs Limburg – bestaan 20 jaar. Tijdens de viering hiervan ondertekende schepen van Toerisme, Marc Hoogmartens, samen met de burgemeesters en schepenen van de overige Limburgse gemeenten het kwaliteitscharter ‘Toeristisch fietsroutenetwerk Limburg’. Hierdoor gaat de stad Tongeren akkoord om in de toekomst te blijven investeren in haar fietsroutenetwerk.
Het nieuw toeristisch seizoen vangt binnenkort aan. Daarom werd onlangs nog een grondige controle van het Tongerse fietsroutenetwerk uitgevoerd. Momenteel wordt het 75 kilometer lange fietsnetwerk dat Tongeren rijk is, gereinigd. Struiken en bomen langs de tracés worden gesnoeid, picknickplaatsen worden opgesmukt en de nodige herstellingen aan het wegdek uitgevoerd. “We hechten veel belang aan het systematisch controleren en goed onderhouden van ons  fietsroutenetwerk. Vorig jaar nog, namen we het extra onder de loep en brachten we een aantal verbeteringen aan waaronder een verbinding met het centrum. Wij opteerden voor een toeristische fietsroute langs de belangrijkste bezienswaardigheden van onze stad. Verder investeerden we , i.s.m. het Regionaal Landschap Haspengouw, in de inrichting van een nieuwe picknickplaats t.h.v.  het uitzichtspunt aan de Dassenburcht in Kolmont (knooppunt 139). Met zo’n 140.000 fietsers die we op jaarbasis in Tongeren mogen verwelkomen is het inzetten op een kwalitatief fietsroutenetwerk prioritair”, aldus de schepen.
Vanaf 1 april kan je bij het toeristisch infokantoor opnieuw terecht voor het huren van fietsen en vespa’s.

Hilde Rogge in de bieb

Deze voormiddag is vertelster Hilde Rogge uit Etikhove te gast in de bieb, n.a.v. de Jeugdboekenweek. Ze animeert er 213 leerlingen van het 2de leerjaar (voorstellingen om 8u50, 10u en 11u10).  Rogge maakt deel uit van Compagnie De Zere Knie, een collectief van door de wol geverfde vertellers. Na een leven als gepassioneerde leerkracht, vertelt Hilde nu al jaren in bibliotheken en scholen, verenigingen en huiskamers voor kinderen en volwassenen. Ze kruipt in haar verhalen en brengt ze meesterlijk tot leven in een sappige, ondeugende taal. Ze raakt, inspireert en ontroert op haar eigen authentieke manier.

5,6 miljoen voor stoepen en wegen

Tongeren investeert meer dan ooit in wegeninfrastructuur: de komende vier jaren wordt 5,6 miljoen euro uitgetrokken voor de aanleg, het onderhoud en het vernieuwen van stoepen, asfalt- en betonwegen en dat los van de rioleringsprojecten. “We zijn bezig met een inhaalbeweging. Daarom reserveren we jaarlijks een fiks bedrag voor herstellingswerken en dat is een bewuste keuze", weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken. "Voor vernieuwingswerken aan voetpaden trekken we de komende vier jaar telkens 500.000 euro uit. De prioriteit gaat naar voetpaden in woonwijken en waar de veiligheid verhoogd kan worden. We opteren voor een evenwicht tussen het centrum en de dorpen. Daarnaast wordt hetzelfde bedrag voorzien voor de vernieuwing van asfalt- en betonverharding. Voor het ‘buitengewone onderhoud’ wordt dan nog eens jaarlijks 400.000 euro voorzien". In april start het studiebureau Grontmij met een ‘conditiemeting van de 220 km aan gemeentewegen. “Dat is uniek in Limburg”, weet de schepen. “Een conditiemeting is een persoonsonafhankelijke opname en registratiemethodiek om de staat van het openbaar domein in kaart te brengen. Via een visuele inspectie van de wegen wordt een totaaloverzicht gemaakt met inbegrip van de omvang van de schade. Zo kennen we de goedkoopste en beste oplossing voor ons wegennet".

Vervuiler de Kevie is gekend

Er is eindelijk duidelijkheid over de vervuiling die op 4 maart werd vastgesteld in een beek van natuurgebied de Kevie. Het water kleurde geelgroen en er hing een sterk indringende geur. Uit labo onderzoek is gebleken dat het om dieselbrandstof gaat. Het goedje is waarschijnlijk afkomstig van een transportbedrijf op het industrieterrein Tongeren-Oost. De brandstofleverancier had er met stookolie gemorst en die is in de riolering terechtgekomen. “De VMM heeft zowel een staal uit de beek als van de vermoedelijke bron van de vervuiling genomen. Volgens het labo is er een match tussen deze twee stalen”, weet milieuschepen Patrick Jans.

Infoavond Borstkanker is succes

De infoavond rond Borstkanker is een groot succes. Meer dan 200 personen zijn afgezakt naar cc De Velinx. In de foyer is er een infobeurs met standen omtrent borstprothesen, lingerie, haarprothesen, hartcoherentie, schoonheidsconsulenten, onco-move en preventiecampagnes. Om 20u zijn de  voordrachten gestart omtrent de nieuwe inzichten rond borstkanker betreffende diagnose, behandeling en nazorg. Schepen van Sociale Zaken Jos Schouterden mag de avond afsluiten: “De stad gaat een actief preventiebeleid voeren. We gaan o.a. meewerken aan de gezondheidsacties die door de Vlaamse regering uitgewerkt worden”, wist de schepen.


 

Naar Compostela voor Ter Heide

In april ondernemen Diane Lesire en haar man Guy Collas een voettocht van Lissabon naar Compostela. Ze voorzien 32 ‘stapdagen’ voor het traject van 620 km. De opbrengst van deze sponsortocht gaat integraal naar ter Heide, waar het koppel al 3 jaar lang, één dag per week vrijwilligerswerk verricht. Ondernemen Paul Kumpen heeft het peterschap op zich genomen.
Wie een steentje wil bijdragen kan storten op: BE90 0910 1151 4232 met vermelding van: Steun Santiago de Compostela

Jeugdboekenweek

De Jeugdboekenweek  is volop aan de gang. Vorige kwam een 300-tal kinderen op bezoek  en deze week doen ze er nog eens 400 bij. Het gaat om bibliotheekintroducties en uitleningen in klasverband, maar ook om professionele voorstellingen met vertellers. Vandaag verzorgden de leerlingen van 7 Kinderzorg in Viio Handel & Zorg een ‘Doe- en Luisteruurtje' voor 145 kleuters. Ze organiseerden 4 workshops: cup cakes versieren, dansen, knutselen en voorlezen.

Duoday

Vandaag vond de zesde editie plaats van DUOday: 85 Limburgse bedrijven hebben deelgenomen aan dit initiatief dat mensen met een arbeidsbeperking voor een dag laat proeven van een job. Het regiokantoor van Puuur (Hemelingenstraat) deed al voor de 4de keer mee.  Noël Wagemans uit Hoeselt, een werkzoekende met een arbeidsbeperking, kwam een dagje meedraaien op de werkvloer als administratief medewerker. Hij mocht de telefoon beantwoorden, e-mails verzenden en documenten inscannen. Ook Zeeman, Bruno’s Foodcorner en AZ Vesalius namen deel aan de DUOday.

Straf nieuws uit De Velinx!!!

Het schepencollege heeft directrice Veerle Stes (Cultuurfunctionaris-Programmator ) met onmiddellijke ingang ontslagen, omwille van zwaarwichtige feiten. Haar man Guy Schils (Technicus) kreeg een ‘preventieve schorsing’ voor een termijn van 4 maanden.  Tevens werd lastens hem een tuchtonderzoek ingeleid. Om de continuïteit van cultuurcentrum de VELINX te garanderen, werd Johan Wouters (programmator) aangesteld als waarnemend diensthoofd.

Toerismebeleid

Toerismeschepen Marc Hoogmartens heeft vanavond het Toerismebeleid 2014-2018 toegelicht tijdens de gemeenteraadscommissie:
De 3 productlijnen zijn:
- Tongeren is de oudste stad van België
- Natuur, landschap, erfgoed in de dorpen en de streek Haspengouw
- Toeristisch aanbod in onze streek en inpassing in de regio (Maastricht, Aken, Luik). Tongeren telt 27 toeristische uitbatingen  met in totaal 460 bedden: 5 hotels, 10 gastenkamers, 9 vakantiewoningen. De gemiddelde verblijfsduur bedroeg 1,7 nachten (in 2013) en er waren 38.605 overnachtingen. Het bestedingspatroon bedraagt 135 euro pp. Dat komt neer op  5.189.100 euro per jaar. In 2014 waren er 1207 boekingen voor een groepsbezoek, er kwamen 2308 groepen op bezoek en 39200 personen bezochten de Toeristische dienst. Dit aantal is gedaald sinds de verhuis van het kantoor naar Shopping Julianus.

Kwaliteitscharter voor fietsroutenetwerk

Fietsroutenetwerk Limburg bestaat 20 jaar. Daarom  hebben de Provincie Limburg, Toerisme Limburg en de 44 Limburgse gemeenten een kwaliteitscharter ondertekend. Hiermee engageren ze zich om de volgende jaren het kwaliteitsniveau van het fietsroutenetwerk te garanderen: fietspaden borstelen, bermen maaien, bomen sleunen, grote herstellingen uitvoeren aan de routes, picknickplaatsen en zitbanken onderhouden.  Het Charter bepaalt dat de provincie en Toerisme Limburg vzw een algemeen coördinerende rol opnemen via het routebureau. De dienst Mobiliteit en Routenetwerken van de provincie Limburg staat in voor het eerstelijnsonderhoud. Plaatsen van knooppuntborden en de bewegwijzering, maai- en snoeiwerken, signaleren van omleidingen, kleine herstellingen aan het wegdek. De provincie zet hiervoor permanent vijf onderhoudsploegen in, waarvan twee via sociale economieprojecten. Bovenop het budget voor het reguliere onderhoud van de fietspaden, wordt een jaarlijks investeringskrediet van 500.000 euro voorzien voor de gemeenten die het charter ondertekenden en dossiers indienen.
(foto: Provincie Limburg)

Parochiekerkenplan

Uit een eerste voorstel over het toekomstig gebruik van de Tongerse parochiekerken blijkt dat 5 kerken in aanmerking komen voor een herbestemming en in 12 kerken een nevenbestemming mogelijk is.
Jan Lenaers, expert bij het bisdom Hasselt, deed het ‘Parochiekerkenplan’ (PNP) uit de doeken tijdens de gemeenteraadscommissie ‘Algemeen bestuur’. “We willen tot een meer efficiënte werking komen van de beschikbare middelen”, opende Lenaers. Tongeren telt 22 maar eventjes 22 parochiekerken en 4 kapellen: hiervan zijn er 19 eigendom van een kerkbestuur en 7 van de stad. Twee derde van de parochiekerken is geheel of gedeeltelijk beschermd. “Bij het opstellen van het PKP werd rekening gehouden met de bouwfysische toestand en de cultuurhistorische waarde van de kerkgebouwen”, volgens Lenaers. Deze vijf kerken komen in aanmerking voor een herbestemming: Sint-Gillis (Broek), Sint-Maternus (Paspoel), Sint-Gertrudis (Piringen), Sint-Cunibertus (Diets-Heur) en de kapel van Ketsingen (Berg).

Culturele samenwerking met Maastricht

Tongeren gaat op cultureel vlak nauw samenwerken met Maastricht. Hiervoor zal Paul Lambrechts twee dagen per week de Cultuurdienst komen bijstaan. Hij is vanavond uitleg komen verschaffen tijdens de gemeenteraadscommissie. Paul Lambrichts woont in Borgloon en werkt al 15 jaar als cultuurambtenaar bij de stad Maastricht: “Tongeren moet zich van de omliggende steden onderscheiden. Dat kan via 3 dingen:
- het lokale cultuur-DNA: van Casino tot Concordia en van Pentagoon Academie tot De Velinx.
- de alumni van deze stad: laat uitgeweken Tongenaren iets terugdoen voor hun stad
- artiesten van buiten uitnodigen om iets te laten zien;
Lambrechts wil Tongeren artistiek op de kaart zetten door een cultuurseizoen uit te bouwen: van B-Classic t.e.m. De Ne9ende Maand: “In 2020 moeten we er staan, want een festival neerzetten duurt 4 à 5 jaar”.

Bericht voor boom

Aan de Elfde Novemberwal werd onlangs een oude boom grondig gekortwiekt. Een buurtbewoonster heeft, uit medelijden met de boom, een tekstbord met steunbetuigingen achtergelaten samen met een beeldje.   

Elke is weekwinnaar

Elke Debusschere (30) uit Rutten is de derde weekwinnaar van het Gouden Paasei, een actie om het gebruik van de Ambipas te promoten. De uitreiking van de 10.000 punten, goed voor 1.000 euro, vond plaats bij Jeansstation (Maastrichterstraat).Het is al de tweede keer dat hier iemand wint met de Ambipas. Elke kocht er vrijdag een T-shirt voor haar wederhelft. Ze werkt als verkoopster in een winkel in de Maastrichterstraat. “Ik promoot de Ambipas bij de klanten. Het is de eerste keer dat ik iets win”, vertelde Elke. Ze heeft nog heuglijk nieuws te melden: “Na 16 jaar heeft mijne vent me ten huwelijk gevraagd”!

Heur-Tongeren bij TVL

De kampioenenploeg van Heur-Tongeren is vanavond te gast in het programma TVL Sportcafé. De fusieclub speelde vorige week kampioen en is zo de eerste Limburgse kampioen van het seizoen. Er is een bus vol supporters vertrokken aan het clublokaal op Koninksemsteenweg. Het programma wordt om 23u herhaald op TVL.

De Nacht van de Geschiedenis 2015

Dinsdag 24 maart vindt de 13de editie van De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds plaats. Die staat dit jaar in het teken van ‘landbouw en visserij’. Morgenavond ben je op zo’n 235 plekken in Vlaanderen welkom voor een boeiende geschiedenisactiviteit.
Om 20 uur kan je in het auditorium van het GRM gratis komen luisteren naar Herman Clerinx. Hij vertelt uit zijn boek: '‘Romeinse sporen’: De Romeinse periode liet op dat gebied haar sporen na. Al lag Rome meer dan 1500 kilometer ver, toch bereikten sommige mediterrane teelten, zoals de wijnbouw onze streken.  Andere Romeinse sporen zoals villa’s, heirwegen en tumuli komen aan bod, gespreid over  309 vindplaatsen, vaak goed verborgen in het hedendaagse landschap. De uitzonderlijke eruditie en humor van de auteur gidsen ons ongetwijfeld met succes door deze lezing. En met de gps-locatie er bij kunt u nadien zelf op speurtocht.


Tongerse Leen stoot door in SYTYCD

Na de spannende audities, de Final Audition en de zware bootcamp op het Ierse platteland maakte de jury op zondagavond de top 20 van de populaire danswedstrijd So You Think You Can Dance bekend. Amper twintig finalisten uit België en Nederland mogen aantreden in de liveshows. Twee Limburgse dansers haalden de selectie: hiphopper Fabio Carcieri uit Maasmechelen en latindanseres Leen Schoenmakers uit Tongeren. Ze zullen schitteren in de liveshows in Lint vanaf zondag 29 maart.

Infoavond Borstkanker

De medewerkers van de Borstkliniek van a.z. Vesalius, in samenwerking met het Borstcentrum Zuid-West Limburg, nodigen iedereen graag uit op de Infoavond Borstkanker, donderdag 26 maart, vanaf 19u, in cc De Velinx. De doelgroep is de bevolking van Tongeren, Bilzen, Riemst, Hoeselt, Borgloon, Lanaken en andere omliggende gemeenten. Vanaf 20u zullen er korte duidelijke voordrachten gehouden worden door onze medewerkers omtrent de nieuwe inzichten rond borstkanker betreffende diagnose, behandeling en niet te vergeten ook de moeilijke tijd nadien - zie bijlage. Vanaf 19u is er een infobeurs met verschillende standen van vrijwilligersorganisaties, info omtrent borstprothesen, lingerie, haarprothesen, hartcoherentie, schoonheidsconsulenten, onco-move, preventiecampagnes, etc …
Gelieve in te schrijven via www.azvesalius.be.

Ook voetbaldames zijn kampioen

Na fusieploeg Heur-Tongeren hebben nu ook de Tongerse voetbaldames de titel behaald in Tweede Provinciale o.l.v. coach An Jacobs.

Passieconcert Basilicakoor

Het Basilicakoor brengt deze namiddag het Passieconcert van Haydn in de kerk van Sint-Jan. Samen met het Limburgs Strijkkwartet en 4 schitterende solisten: 'De zeven laatste woorden' is gebaseerd op de laatste zinnen die Jezus volgens  de verschillende evangelisten aan het kruis zou gesproken hebben. Luc Vanhelmont leest tussendoor beklijvende teksten voor die het geheel kaderen in  onze maatschappij.

Wandeling vzw Orchis

Wandeling vzw Orchis
Natuurvereniging vzw Orchis organiseert vandaag een wandeling van 6km op en rond de Beukenberg, met vertrek vanuit het Pliniuspark. Er was even verwarring: de ene helft van de 50 deelnemers stond te wachten op de parking aan de Mulkerweg en de anderen hadden postgevat aan de Oude Fonteinweg. Gids Johan Geusens geeft onderweg uitleg: “We gaan vandaag door de ogen van de Romeinen naar het landschap kijken. Zowat 95% van de Romeinse monumenten zijn verdwenen. Het aquaduct is het grootste monument”, vertelde de gids.

FiftyOne Haspengouw presenteert: Comedy Night 2015

Vanavond presenteert FiftyOne Haspengouw zijn jaarlijkse Comedy Night. Ditmaal staat Bert Kruismans op het podium in het Casino. ‘Café Kruismans’ is intussen al zijn negende theatershow. Hiermee  keert hij terug naar de bron: snedige en slimme stand-upcomedy. De cafébaas heeft vanalles in petto om zijn publiek te laten meedoen: Een tombola, echt bier, een kwis, een karaokewedstrijd, de verkiezing van Miss Kruismans, de verkiezing van de Klant en de Aap van de Week én een echte bel voor wie zich laat verleiden tot een tournée générale.

Levergetransplanteerden bezoeken Tongeren

Vandaag ontvangt Ambiorix persoonlijk 40 'levergetransplanteerden' vanuit heel Vlaanderen voor een bezoek aan Tongeren. Zij danken hun leven aan orgaandonoren  en bloedgevers. Deze uitstap wordt georganiseerd door Willy Stulens i.s.m. de vzw Leuvense Levertransplanten. Na koffie en caederkukskes in jeugdherberg ’Begeinhof’ volgt een rondleiding met gids door historisch Tongeren. Deze middag wacht een streeklunch in het Museum Kafee, met aansluitend een verkennende rondrit langs de mooiste plekjes van Haspengouw. De dag wordt afgesloten met echte Tongerse vlaai en koffie.

Ronde van Limburg

De Ronde van Limburg vertrekt voor de 4de maal vanuit Tongeren, namelijk op zondag 14 juni.  Het wordt een wedstrijd van om en bij de 200 km, over 6 kasseistroken, waarvan 2 unieke doortochten doorheen Alden Biesen en met maar liefst 13 hellingen! De finish bevindt zich ook nu weer op de Eeuwfeestwal.

Bisschop Lemmens

Gisterenavond  is hulpbisschop Leon Lemmens komen spreken in zaal Concordia. Aanleiding was de conferentiereeks die werd opgezet naar aanloop van de Kroningsfeesten die ‘Beeld van geluk’ als thema meekregen. De eerste van de 5 avonden (tussen 19 maart 2015 en 21 januari 2016) stond in het teken van: ‘Perspectieven op geluk’. Aanvankelijk was kardinaal Danneels aangezocht om de reeks te openen. Maar die liet eind januari weten niet te kunnen komen. “De hulpbisschop heeft een groot hart heeft voor processie. Hij hecht veel belang aan de volkse devotie van processies”, volgens voorzitter Georges Willemaers.
(foto: Jos Collaer)

Archeologie in Limburg 2014

Vanavond vond in het auditorium van het GRM een lezing rond ‘Archeologie in Limburg’ plaats. Samen met enkele collega’s blikte Linda Bogaert, consulent archeologie van de provincie Limburg, terug op een aantal archeologische projecten van het afgelopen jaar o.l.v. moderator Patrick De Rynck:
Patrick Reygel (ARON bvba) onderzocht een groot terrein in de Vermeulenstraat: Naast resten van de stadsmuur uit de 4de eeuw kwamen goed bewaarde overblijfselen van een weg en woningen uit de Romeinse tijd aan het licht. De vondsten, waaronder een prachtige viergodensteen, illustreren de rijkdom van de Romeinse stad.
Daan Celis (ARON bvba) stootte in Lafelt (Riemst) op de resten van een ijzertijderf. Hij trof er niet alleen gebouwen en een groot aantal silo’s en afvalkuilen aan, maar stuitte ook op sporen die met een verlatingsritueel in verband kunnen gebracht worden.
Tim Vanderbeken (ZOLAD+) vertelde over het meterslange loopgravenstelsel dat in de meidagen van 1940 het toneel was van de Duitse invasie van België. Het kwam aan het licht tijdens de opgraving in de buurt van het Albertkanaal in Vroenhoven.
Else Hartoch (Gallo-Romeins Museum) verdiepte zich het afgelopen jaar in de grote collectie Romeinse maalstenen van het museum.

Infomarkt RUP en PRUP

Van 16u tot 20u heeft de stad Tongeren, samen met de Provincie Limburg een infomarkt georganiseerd. Een honderdtal  geïnteresseerden zakte af naar de foyer van het administratief centrum Praetorium. Ze konden er terecht voor uitleg over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Centrum’ en het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Ze werden er te woord gestaan door deskundigen van de stad, schepen Patrick Jans, de Provincie en het studiebureau Grontmij. Gedeputeerde Inge Moors (Ruimtelijke ordening) kwam ook even langs.

Gezochte vrouw opgepakt

Deze namiddag rond 15u is de lokale politie massaal uitgerukt naar de Driekruisenstraat. Een oude vrijstaande woning werd omsingeld door een tiental agenten. Na een tijdje onderhandelen heeft de bewoner de politie toch binnengelaten. Het huis werd helemaal doorzocht, ook de garage en de auto. Om 16u10 werd zijn vriendin naar buiten gebracht en afgevoerd in een combi. Ze zou nog een gevangenisstraf moeten uitzitten?

Fairtrade in dorpsrestaurants

Deze week stonden de Tongerse dorpsrestaurants, voor het vierde jaar op rij, in het teken van Fairtrade. Er werd een (h)eerlijke maaltijd aangeboden, bestaande uit volgend menu: 
- Aardpeersoep
- Gemarineerde varkensreepjes met chinese wokgroente risotto 
- Fairtrade-chocolade reep
Er werd telkens een beetje duiding gegeven over Fairtrade, door de leden van de trekkersgroep: Krijn in Rutten (op dinsdag); Paul en Manu in de Piepel, Ann in Henis (beiden op woensdag), en Nathalie in ’s Herenelderen (op donderdag).
Naast een infomoment was er ook een leuke quiz (met een mooi Fairtradegeschenk als prijs uiteraard).
“Tongeren kreeg in 2011 de titel ‘Fairtrade-gemeente’. Intussen dragen  28 van de 44 Limburgse gemeenten deze titel”, weet Krijn Henrotte.
(foto gemaakt in de Piepel door Paul Denis)

Duitse Rotariërs op bezoek

Afgelopen weekend heeft Rotary Tongeren de bevriende Duitse Rotaryclub Kaarst-Korschenbroich uit Neuss, nabij Düsseldorf ontvangen n.a.v. het 25-jarige bestaan van de onderlinge vriendschap. “Zaterdag om 14u zijn ze per bus (23 personen) aangekomen in het Ambiotel waar zij hartelijk ontvangen werden door een delegatie van Rotary Tongeren o.l.v. voorzitter René Jans. Na een korte check-in nam stadsgids Stefan Wijnants hen op sleeptouw doorheen de Maastrichterstraat tot op de Grote Markt”, weet Alexander Riskin. “Daar kregen zij een rondleiding in de Basiliek en ook een exclusief bezoek aan de museumkelder, waar zij met eigen ogen het rijke Romeinse verleden en de middeleeuwse ontwikkelingen van onze stad konden aanschouwen. Daarna ging het naar het Gallo-Romeins Museum voor een vieruurtje met koffie en taart waarna een bezoek volgde aan zowel de vaste expositie van het museum als de thematentoonstelling "Vikingen!". De avond werd afgesloten met een gezamenlijk diner in restaurant "Het Vrijthof".

Lees meer...

Beek in Rutten krijgt leuning

Momenteel wordt er een leuning geplaatst aan de Beek in Rutten. De firma GAPA uit Zutendaal voert de werken uit in opdracht van de Provincie. In totaal wordt er over een lengte van 70m een leuning in inox geplaatst. Dat gebeurt enkel bovenop de stenen oever t.h.v. de woningen, want aan de straatzijde werd er een hoger muurtje opgetrokken. Tegen de oeverwand worden er laddertjes geplaatst voor het geval er iemand in de beek zou belanden. Volgende week worden er drie stalen kabels door de metalen steunpalen getrokken. “Deze leuning moet de veiligheid van de omwonenden bevorderen. De plaatsing werd afgesproken bij de oplevering van de werken”, weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken.

Tien katten vergiftigd in Lauw

De voorbije weken werden er maar liefst tien katten vergiftigd in Lauw. Ze waren allemaal thuis in de Schutterijstraat. De dieren krijgen krampen, gaan schuimbekken, vallen ter plekke neer en sterven een pijnlijke dood. Het verhaal doet denken aan maart 2010. Toen werden er tien dode katten gevonden op en rond het kerkhof van Lauw. Tussen de grafstenen werden er lokaasbolletjes met vergif teruggevonden. Hetzelfde vergif werd recentelijk ontdekt in de maag van de Ierse setter Jagger.
Jeannine Freson heeft haar twee katten kwijtgespeeld door vergiftiging en haar overbuur Els Van Marsenille (foto) heeft intussen drie katten moeten afgeven.

Weer inbraak bij elektro Deliever

Elektrozaak Selexion op T-Forum heeft weer eens inbrekers op bezoek gehad. Het is al de derde inbraak in anderhalf jaar tijd. De daders hebben vorige nacht toegeslagen. Ze hebben de branddeur langs de achterzijde van het gebouw geforceerd. “Het alarm is om 03u40 in werking getreden", zucht eigenaar Joeri Deliever. "Een koelkast die we vóór de deur hadden geplaatst, hebben ze omver geduwd". De daders zijn niet verder geraakt dan het magazijn. Daar zijn ze aan de haal gegaan met vier flatscreentv’s die klaarstonden om te gaan leveren. De verkoopwaarde bedraagt 10.000 euro.

De Tongerse Stahlhelm

Aan elke Limburgse gemeente werd gevraagd de betonnen Stahlhelm op een creatieve, artistieke wijze te personaliseren in kader van het herdenkingsproject rond WOI. Tongeren wil niet  vertrekken vanuit een slachtofferperspectief, maar eerder het aspect van hoop en veerkracht naar voor  schuiven. Kunstenaar Jan Bernard Vercauteren uit Maastricht zal de helm aan de ingang van cc De VELINX onder handen nemen. Hij koos voor: ‘De speelbal der naties’: Een plaat in acrylaat met daarin een petanquebal verwerkt verwijst naar een kogelinslag. “De plaat is doorboord, maar niet gebarsten wat wijst op de weerbaarheid en veerkracht waarop met de oorlog is omgegaan”, verduidelijkt de kunstenaar. De artistiek bewerkte helmen verhuizen eind april naar Bokrijk voor een ingetogen tentoonstelling.

 

Benefietconcert voor Oekraïne

Op woensdag 1 april om 20u kan je in de Basiliek terecht voor een benefietconcert t.v.v. de burgers die slachtoffer zijn van de oorlog in Oost-Oekraïne. Het initiatief komt van sopraan Barbara Haveman, woonachtig in Maastricht. Samen met het Maastricht Chamber Orchestra, o.l.v. Federico Santi brengen ze het Stabat Mater van Pergolesi (een meditatie van het leed van de Moeder Gods over haar gekruisigde zoon) en het Cantus in Memory of Benjamin Britten van Arvo Pärt (een herdenking van  de slachtoffers van het conflict en van de MH17 ramp). De presentatie is in handen van Lies Steppe. De dag voordien kan je ook terecht in de Basiliek van Maastricht. De opbrengsten van deze concerten gaan volledig naar Artsen Zonder Grenzen, die ondersteuning nodig hebben in het verlenen van medische hulp in Oost-Oekraïne.
Een ticket kost 15 euro
Programma
19.30
  Opening deuren Basiliek
20.00  Ontvangstwoord
20.15  Toelichting concert
20.30  Arvo Pärt: Cantus in Memory of Benjamin Britten
20.45  Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater
21.30  Getuigenis uit Oost-Oekraïne van Artsen Zonder Grenzen
21.45  Bekendmaking opbrengsten en dankwoord
22.00  Afsluiting
Ticket bestellen
IBAN: BE10 3631 4565 1604 –
BIC/SWIFT: BBRUBEBB
TNV AZG-MSF BENEFIET OOST OEKRAINE.

Het Geheugen van Tongeren

In cc De Velinx werd vanavond  de nieuwe website ‘geheugenvantongeren.be aan het publiek voorgesteld. Een vijftigtal personen woonde de presentatie bij. Erfgoedschepen Gerard Stassen zorgde voor de inleiding. Het project 'Geheugen van Tongeren' werd al in 2003 gestart door het stadsarchief en de dienst archeologie-monumentenzorg. Omdat in meer dan tien jaar tijd er veel veranderd is op vlak van informatica en vooral het aanbieden van gegevens, werd beslist aan te sluiten bij het project ‘Gis3700’. De website bundelt tal van informatie over het verleden van Tongeren. “Doordat de website meteen aanpasbaar is, blijft alle informatie ook up-to-date. En vooral geeft ons dit de mogelijkheid om de website verder uit te bouwen en te laten groeien”, vertelde stadsarchivaris Steven Vandewal. Behalve interactieve kaarten is er ook een blog over archeologie en de activiteiten van het stadsarchief te raadplegen. “Magisch woord in dit alles is 'gis' of geografisch informatiesysteem: een systeem waarmee we talloze (historische) gegevens kunnen linken aan hedendaagse ruimtelijke objecten. De mogelijkheid om te werken met kaartlagen laat toe die unieke gelaagdheid van Tongeren doorheen 2.000 jaar verleden visueel, begrijpelijk maar ook wetenschappelijk te tonen”, aldus GIS-coördinator Vicky Verscheijden. Steven onthulde ook iets over 'De Beeldbank van Tongeren': Hier vind je 1.000 foto's en 50.000 stukken archiefmateriaal.
Hierbij de link: http://www.geheugenvantongeren.be/.


Jean-Louis is de weekwinnaar

Vanavond werd de tweede weekwinnaar van het ‘Gouden Paasei’ gehuldigd. Dat gebeurde in Ben’s Café (Grote Markt). Jean-Louis Krawinckel (57) uit Nerem kreeg 1.000 euro aan extra punten op zijn ambi.pas bijgezet. Hij is een dagelijkse klant bij Ben’s: “Ik gebruik de ambi.pas al een hele tijd. Het is de eerste keer dat ik iets win”, vertelde Jean-Louis.

Hond Jagger niet vergiftigd in Engeland

De Ierse setter Jagger uit Lauw zou niet in Engeland vergiftigd zijn, maar in België. Dat is gebleken uit het toxicologisch onderzoek. Het dier nam op 6 maart deel aan de hondenshow Crufts in Birmingham. Bij zijn thuiskomst in Lauw is hij plotseling overleden. In zijn maag werden twee verschillende soorten gif aangetroffen. De hond werd vorige dinsdag gecremeerd.