Archeologie in Limburg 2014

Vanavond vond in het auditorium van het GRM een lezing rond ‘Archeologie in Limburg’ plaats. Samen met enkele collega’s blikte Linda Bogaert, consulent archeologie van de provincie Limburg, terug op een aantal archeologische projecten van het afgelopen jaar o.l.v. moderator Patrick De Rynck:
Patrick Reygel (ARON bvba) onderzocht een groot terrein in de Vermeulenstraat: Naast resten van de stadsmuur uit de 4de eeuw kwamen goed bewaarde overblijfselen van een weg en woningen uit de Romeinse tijd aan het licht. De vondsten, waaronder een prachtige viergodensteen, illustreren de rijkdom van de Romeinse stad.
Daan Celis (ARON bvba) stootte in Lafelt (Riemst) op de resten van een ijzertijderf. Hij trof er niet alleen gebouwen en een groot aantal silo’s en afvalkuilen aan, maar stuitte ook op sporen die met een verlatingsritueel in verband kunnen gebracht worden.
Tim Vanderbeken (ZOLAD+) vertelde over het meterslange loopgravenstelsel dat in de meidagen van 1940 het toneel was van de Duitse invasie van België. Het kwam aan het licht tijdens de opgraving in de buurt van het Albertkanaal in Vroenhoven.
Else Hartoch (Gallo-Romeins Museum) verdiepte zich het afgelopen jaar in de grote collectie Romeinse maalstenen van het museum.