Tongerse wint BGT

De Tongerse Jules O' Dwyer en haar hond Matisse hebben British Got Talent 2015 gewonnen!!! De act van de 'stelende hond en de politieagente levert haar 350.000 euro op.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/cultuurenmedia/1.2356625

Auto tegen huisgevel

Rond 21u30 is op de Maastrichtersteenweg een auto tegen een huisgevel beland. De 23-jarige bestuurster van een witte Peugeot 206 kwam van onder het spoorwegviaduct aangereden. In de bocht heeft ze de controle over het stuur verloren. Haar auto kwam op het voetpad terecht, schoof rakelings langs een verlichtingspaal en kwam tot stilstand tegen de voorgevel van een rijwoning. Het meisje werd in shock overgebracht naar het a.z. Vesalius. De gevel van de woning is beschadigd t.h.v. de voordeur.

Open Wervendag bij Viio

De Viio-school (Sint-Truidersteenweg) heeft vandaag deelgenomen aan de Open Wervendag. Cordeel-Kumpen startte de bouwwerken op 1/10/2014. De 6.674m² moeten tegen 31/03/2016 afgewerkt zijn, kostprijs bijna 20 miljoen euro. De zowat 200 bezoekers mochten de twee bouwplekken inspecteren. Ze moesten wel een helm opzetten.


ShareFair in ‘s Herenelderen

Ook in ’s Herenelderen pakt de KVLV vandaag uit met deze ruilbeurs. Deelnemers mogen 5 stuks binnenbrengen (juwelen, handtassen, riemen of sjaals). Als ze iets zien dat hen aanstaat, kunnen zij dit ruilen. Indien ze als enige voorkeur hebben voor dit stuk, is dit zo wie zo voor hen.  Maar zijn er meerdere personen met dezelfde voorkeur, dan zal er moeten geloot worden. De stukken die overblijven, worden geschonken aan een goed doel.
De opkomst was helaas erg beperkt.

ShareFair in Overrepen

KVLV Overrepen organiseert vandaag voor het tweede jaar op rij een ‘ShareFair’. Opvallende gast is Kaat Swartenbroeck, de ontwerpster van dromenvangers. De opbrengst van de verkoop van smoutebollen, ijs, appelbeignets en taart is voor haar bestemd.

Handbal Tongeren is kampioen

Handbalclub United Tongeren heeft gisterenavond de landstitel veroverd. De ploeg van coach Jos Schouterden heeft Initia Hasselt in eigen huis verslagen. Dat gebeurde na één verlenging: eindstand 28 -29!. Het is al de zesde landstitel voor Tongeren. (2003 - 2005 - 2009 - 2010 - 2012 - 2015).
foto: Michael Meers

Workshopfestival in Academie

Academie Pentagoon houdt nog tot 21u een Workshopfestival: er zijn demo’s, open klassen, tentoonstellingen en optredens. De vele bezoekers kunnen genieten van ijs, frieten en free gadgets. De directie heeft ook voor een boekenverkoop gezorgd.

Oudleidingsdag KSA St-Jan

KSA St-Jan houdt vandaag een oudleidingsdag. Zowat 40 leiders en leidsters zijn komen opdagen in PC St-Jan. Om 16u zijn ze gestart met een geleide wandeling door Tongeren o.l.v. twee gidsen. Jeroen Somers (Pub) zorgt onderweg voor een traktatie. Om 19u wordt iedereen terug in St.-Jan verwacht voor een receptie, pastabuffet en een fijn feestje. “Normaal organiseren we om de twee jaar een weekend. Dit is eens een andere formule”, wist Krijn Henrotte.

Pelgrimage naar Maria

Vandaag vindt de jaarlijkse Pelgrimage naar Maria plaats. Zowat 270 deelnemers zijn vanuit 15 verschillende plekken vertrokken, met bestemming Tongeren. De langste afstand bedraagt 50 km (vanuit ’s Gravenvoeren).  Er staan ook twee korte tochten op: in en rond Tongeren. Zo is er de Sint-Gillisroute: een begeleide pelgrimswandeling met stiltemomenten (foto).
Straks worden alle deelnemers  terug in het College verwacht. Om 18u10 trekken ze in processie naar de basiliek voor de dankmis en de sluiting van de meimaand.
foto: Jos Collaer

Open Wervendag

Zondag vindt de 9de Open Wervendag plaats. In Limburg nodigen 13 bedrijven u uit om hun werven van 10u tot 17u bezoeken. U hoeft zich niet vooraf in te schrijven. In Tongeren kan je op de werf van Viio terecht (Sint-Truidersesteenweg 17).
Voor het Vrij Innovatief Interactief Onderwijs in Tongeren wordt een nieuw klassengebouw, een sporthal en een technologiecentrum gebouwd. het klassengebouw van 2000m² voorziet in een onthaal, open leercentrum, lokalen voor administratie en leslokalen. Verderop, op het ander deelgebied, wordt 4500m² gebouwd. Hier komt niet alleen een sporthal, maar ook een technologiecentrum voor de afdelingen techniek, hout, mechanica en elektriciteit.
Bezienswaardigheden: Vrije rondgang in en langs de ruwbouw van het klassengebouw, uitzicht over de werf van de sporthal en technologiecentrum.

Jelle heeft 'ja' gezegd

Profvoetballer Jelle Vossen (26) heeft zopas zijn jawoord gegeven aan Audry Delvaux (25). Zijn jeugdliefde is een Tongerse advocate. Het koppel liet zich vervoeren in een Rolls Royce Silver Cloud, bwjr 1961. De rest van de suite bestaat uit zwarte Audi's A7. Twee mannen van de security houden pottenkijkers op afstand. De exclusieve rechten voor vandaag zijn verkocht aan het weekblad Dag Allemaal. Burgemeester Dewael mocht de wettelijke trouw leiden. Hierna is het gezelschap naar de Sint-Lutgardkerk getrokken. Het gerenommeerd koor ‘Scala’ zal de plechtigheid opluisteren.  De publieke belangstelling is eerder beperkt. Het feest gaat door in het Wijnkasteel van Genoelselderen. Voor de receptie worden 1.500 genodigden verwacht en 200 voor het avondfeest.  

Ongeval Maastrichtersteenweg

Om 01u30 zijn twee auto’s gebotst op de Maastrichtersteenweg in Berg. Hierbij raakten vier personen gewond. De bestuurder van een BMW 4-reeks kwam vanuit de Hazelereik gereden en wilde de Maastrichtersteenweg oprijden. Op dat ogenblik werd het voertuig gegrepen door een Volvo die op de Maastrichtersteenweg in de richting van Riemst reed. De klap was enorm. Het rechter voorwiel van de BMW werd afgerukt en de Volvo draaide om zijn as. In elke auto zaten twee personen. De passagier van de BMW moest door de brandweer bevrijd worden. De Maastrichtersteenweg werd een tijdlang in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. De brandweer moest het wegdek reinigen.

Inval Bastiaensstraat

Gisterenochtend om 05u is de Federale Gerechtelijk Politie binnengevallen in een woning op de hoek van de Bastiaensstraat met de Perreaustraat. De bewoner wordt gelinkt aan een motorbende uit Luik. In het huis werden drugs en wapens ontdekt. De woning werd verzegeld.

Cheque voor Annemie Struyf

De dames van van Soroptimist International Club Tongeren Epinona hebben in restaurant Caliu een cheque t.w.v. 2.500 euro overhandigd aan Annemie Struyf. Ze waren zo aangegrepen door haar uiteenzetting (10 maart in GRM) over haar project ‘Blijf Van Mijn Lijfje’ dat zich verzet tegen genitale verminking bij jonge meisjes in Kenia. Struyf steunt er een opvangtehuis.

Grootkruis in de orde van Leopold II

Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft gisterenavond een dertigtal huidige en vroegere parlementsleden vereremerkt. Afhankelijk van hun anciënniteit kregen ze een eretitel gaande van Ridder in de Leopoldsorde tot Grootkruis in de Orde van Leopold II.
Patrick Dewael is voortaan houder van de graad ‘Grootkruis in de Orde van Leopold II’. De benoeming in de Ordes gebeurt op basis van het aantal dienstjaren.
foto: Belga

Konikpony’s verhuizen van Kevie naar Gelderland

Maandag wordt een groep van 8 konikpony’s uit natuurgebied de Kevie overgebracht naar een natuurgebied in Nederland. Net als in Tongeren zullen de oerpaarden daar een handje helpen bij het natuurbeheer.Omdat de kudde in Tongeren jaarlijks aangroeit, moeten 8 van de 22 paarden verhuizen. “De draagkracht van een natuurgebied is immers beperkt, en bijvoederen heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Een deel van de kudde verhuist daarom naar een natuurgebied in Gelderland, langs de Uiterwaarden van de Waal. Ook hier  zullen de paarden instaan voor het graasbeheer van het gebied. Ze zijn prima geschikt om de vegetatie kort te houden, terwijl koeien iets langer gras nodig hebben om er met hun tong bij te kunnen”, weet Hendrik Moeremans (Natuurpunt). Konikpaarden worden ingezet in het natuurbeheer om open landschappen met veel structuur te creëren. Het konikpaard stamt rechtstreeks af van de laatste wilde paarden van Europa, die nog voorkomen in het oerbos van Białowieza tussen Polen en Wit-Rusland. Bij Natuurpunt kan je grote kuddes terugvinden in natuurgebied de Kevie in Tongeren, in Landschap de Liereman in Oud-Turnhout en in de vallei van de Itterbeek. In totaal zet Natuurpunt een hondertal paarden in voor natuurbeheer.
Foto: Wim Dirckx

Razzia in Limburg

In Limburg hielden politie en parket vandaag een grote actie rond cannabisplantages: agenten vielen tegelijkertijd binnen op 6 plaatsen waar onder ook in Tongeren. Er werden in totaal 5 cannabisplantages ontmanteld,  9 personen opgepakt en 24.000 euro aan cash geld ontdekt.

Dynamische parkeerverwijsborden

Eind dit jaar worden er dynamische parkeerverwijsborden geplaatst in Tongeren. Bezoekers kunnen dan snel en eenvoudig zien welke de dichtstbijzijnde parking is en hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn. “De verkeershinder op de Ring en in de binnenstad wordt veelal veroorzaakt door bestuurders die op zoek zijn naar een parkeerplaats. Om het zoekverkeer te reduceren en om meer helderheid te brengen in het parkeeraanbod en hoe deze makkelijk te bereiken worden dit jaar dynamische parkeerverwijsborden geplaatst. Eerstdaags kan het contract worden afgesloten", weet burgemeester Patrick Dewael. 
“Het schepencollege heeft de opdracht voor levering, plaatsing en onderhoud gegund aan de Tijdelijke Handelsvennootschap Fabricom-Flow. Eind 2015 zal de parkeerverwijzing operationeel zijn", verduidelijkt  Eddy Manet, schepen van Mobiliteit. De kosten worden geraamd op maximum 290.000 euro.
Het parkeerverwijssysteem start op de voornaamste invalswegen: Luikersteenweg, Sint-Truidersteenweg, Hasseltsesteenweg, Bilzersteenweg, Maastrichtersteenweg). Op de Ring wordt de bezoeker vervolgens doorverwezen naar de dichtstbijzijnde parkings.

Promo voor Gladiatoren

Het GRM is al gestart met het voeren van promo voor de volgende thematentoonstelling ‘Gladiatoren, Helden van het Colosseum’ die eind oktober opent. De etalage van een voormalige schoenwinkel in de Maastrichterstraat werd al helemaal bestickerd.

Vierkante meter moestuinieren

Deze voormiddag heeft Nelle Driessen een workshop gegeven rond ‘Vierkante meter moestuinieren’. Dat gebeurde in de vrije kleuterschool ’t Reepje (Overrepen). Zowel kleuters als ouders staken de handen uit de mouwen. Als afsluiter mochten ze een plantpotje van papier maken.

Knuppelpad Beukenberg

Vandaag is gestart met de aanleg van een ‘knuppelpad’ op de wandelroute "Verborgen moois Beukenberg". Een knuppelpad is een houten pad dat is aangelegd in een moerassig terrein of kwetsbare natuur. De vermoedelijke einddatum van de werken is 3 juli. “De hoofdaannemer is Jackers, de werken worden in onderaanneming uitgevoerd door De Winning (sociale tewerkstelling). De prijs is 55.000 euro, de lengte van het pad is 270 meter (breedte 90 cm)”, weet schepen An Christiaens (Openbare werken). Voor het aanleggen van het pad wordt Robinia gebruikt, de duurzaamste Europese houtsoort. Het pad komt vlak naast de muur rond het domein van Betho.

Eerste beton voor parking Vermeulenstraat

Vandaag werd de eerste beton gestort van de bouw van de ondergrondse parking in de Vermeulenstraat. De bouw ging op 28 februari 2014 van start. De parkeergarage van Q-Park met 250 plaatsen bestaat uit drie bouwlagen. Het woonproject 'Intra Muros' bestaat uit 16 nieuwe flats.

Werken aan GRM

Op het Museumplein wordt momenteel een bijkomende lantaarnpaal geplaatst. Daarnaast worden ook de trappen naar het Museum Kafee vernieuwd. Er was een probleem van waterinsijpeling. Er wordt een laag roofing aangebracht en dan worden de trappen weer teruggeplaatst.


Roselyne is weekwinnaar

Huisarts Roselyne Bollen (42) uit Sint-Huibrechts-Hern is de derde weekwinnaar van de actie ‘De Ambi.pas verjaart en trakteert’. Het levert haar 10.000 punten of 1.000 euro op. De overhandiging vond, voor de tweede maal, plaats bij huis Matton (Grote Markt). De winnares kocht er een badhanddoek: “Ik had 10 euro via  mijn Ambi.pas gespaard en nu win ik ook nog”, vertelde Roselyne. Ze gebruikt haar pas al van in ’t begin.
De gespaarde punten blijven 6 maanden geldig. Hierna worden ze omgezet in Ambi.cheques.

Jules zit in finale

De Tongerse Jules O'Dwyer en haar hond Matisse hebben zich zopas geplaatst voor de grote finale van BGT!!! Op naar zondag! Bekijk hier het optreden van vanavond via YouTube.

Gemeenteraad is niet bevoegd over TODO

Vanavond heeft de gemeenteraad zich onbevoegd verklaard over het lot van het dienstenchequesbedrijf TODO. De 118 werknemers hadden 3.400 handtekeningen ingezameld om hun ‘voorstel van de burger’ op de agenda  te mogen plaatsen m.b.t. het behoud van de dienstenonderneming in de huidige vzw-structuur.  Een tiental personeelsleden woonde de zitting bij in het publiek. Bediende Carly Vanschoonwinkel mocht een pamflet voorlezen, gezeten naast voorzitter Hugo Biets: “We zijn er ons wel degelijk van bewust dat de beslissing tot overname door een commerciële onderneming niet tot de bevoegdheden van de gemeenteraad behoort, maar wel tot de Algemene Vergadering van PWA/TODO, waarin zes leden zijn aangeduid door de politieke fracties en zes door de Nationale ArbeidsRaad (NAR). Heel wat bronnen bevestigen dat kort na de gemeenteraadsverkiezingen reeds werd beslist dat ons bedrijf moest afgestoten worden, volgens het zo genoemde ‘zwarte boekje’. Daarom stellen we ons de vraag; ‘Is het een economische beslissing of een politiek akkoord dat de politieke afgevaardigden verplicht dienen uit te voeren”? Hierbij de uitslag van de stemming over het punt: Meerderheid: akkoord over de onbevoegdheid, behalve Christiane Thys (onthouding), oppositie: onthouding.


Inboedel stadhuis verhuisd

Vandaag werd de inboedel uit het stadhuis verhuisd. Dat gebeurde onder het toeziend oog van stadsarchivaris Steven Vandewal. De vleugelpiano werd overgebracht naar het Munthuis. Een vijftigtal schilderijen worden voorlopig in cc De VELINX bewaard.

N-VA tegen omleidingsweg

Naast Groen is ook N-VA tegen de geplande ring rond Tongeren: Fractieleider Patrick Leenders noemt het de ‘Dwaelweg van Tongeren’: “Reeds 30 jaar bestaan er plannen om Tongeren een ring te bezorgen die alle mobiliteitsproblemen van de stad zou oplossen. Al meer dan 10 jaar probeert onze burgemeester deze ring als een van zijn prestigeprojecten te laten verwezenlijken. De geschiedenis leert ons echter dat zulke prestigeprojecten niet getuigen van goed bestuur. Van fase 1 van de NO-omleiding (van Elderseweg naar Bilzersteenweg) is vele jaren geleden al een groot stuk aangelegd en enkel de aansluiting op Bilzersteenweg langs Henis moet nog uitgevoerd worden. Tegen deze voltooiing bestaan er weinig bezwaren en hiervoor werd nu een budget van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het stadsbestuur wil echter ook het dossier van de Z-O omleidingsweg versneld doordrukken met het foute argument dat hiervoor SALK-geld ter beschikking zou zijn. Er is geen studie of onderzoek waarmee bewezen wordt dat het fileprobleem (dat zich trouwens beperkt tot de spitsuren) in Tongeren groter zou zijn dan in andere steden”, volgens Leenders. “De miljoenen die voorzien zijn voor de Z.O.-omleidingsweg kunnen beter besteed worden aan de heraanleg van de Wallen en de flessenhals aan het station in functie van een duurzame mobiliteit”.

Lees meer...

Henis krijgt stoepen

Vandaag start aannemer Crommen uit Hoeselt met werken in Henis. De volgende straten komen aan bod: eerst Kerkhenis en vervolgens Verhenis en de Winhofstraat. Er komen nieuwe stoepen in betonstraatstenen (klinkers) en nieuwe borduren. In opdracht van Infrax zullen de verlichtingspalen, waar dit nodig is, worden verplaatst. Er zal ook een kleine gasuitbreiding gebeuren in Verhenis (tussen huisnummers 36 en 46).
De aannemer doet zijn uiterste best om alles vlot te laten verlopen. Woningen blijven steeds toegankelijk voor voetgangers. Tijdens de werkuren is de straat weliswaar enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Na de werkuren wordt de straat terug opengesteld voor alle verkeer.

Pelgrimage naar Tongeren

Nu zaterdag vindt de 7de editie plaats van de Pelgrimage naar Maria
Vertrek naar Tongeren vanuit:
- As - Genk (Waterschei)
-Alden Biesen (Bilzen)
- Wellen - Kortessem - Vliermaal
- Sint-Truiden (Helshoven)
- Voeren - Maastricht - Bassenge
of tussenliggende gemeenten
Korte afstanden :
- Beukenbergroute: korte bewegwijzerde routes
- Sint-Gillisroute: begeleide pelgrimswandeling met stiltemomenten
Veraf of kortbij: voor ieder wat wils (van 5km tot 50km)

 

Assisenzaak

Vandaag wordt in het hof van assisen de jury samengesteld voor het proces rond Babrak Ahmadi. De 46-jarige man uit As staat terecht voor doodslag. Hij heeft op 15 april 2013 zijn 41-jarige echtgenote Fawzia vermoord met een vijftal messteken in hun huurwoning aan de Julius Peeterslaan. Tijdens de zoveelste echtelijke ruzie zou het slachtoffer naar een mes hebben gegrepen. Babrak Ahmadi pakte het mes af en bracht zijn vrouw meerdere messteken toe.  Hij belde meteen de hulpdiensten, maar alle hulp kwam te laat. Ahmadi is een politiek vluchteling uit Afghanistan. Hij vluchtte voor de Taliban en belandde in 2008 in België: eerst in Genk en nadien in As. In 2010 liet hij zijn vrouw en vijf kinderen (2 kleuters en 3 tieners) overkomen. Het eigenlijke proces gaat vrijdag van start. Er worden 40 getuigen verwacht.

Kroningssecretariaat in Julianus

Kroningssecretariaat opent in december
Nog een goed jaar en de 18de editie van de Kroningsfeesten Tongeren is een feit. Iedereen is zich klaar aan het maken voor het grote feest. In december zal het nieuwe Kroningssecretariaat voor de Kroningsfeesten 2016 zijn deuren openen. Het Kroningscomité heeft de voormalige locatie van Toerisme Tongeren gekregen in Julianus Shopping, vlak tegenover het nieuwe bureau van Toerisme . Nu reeds wordt de opening van het nieuwe secretariaat aangekondigd. De vele vensterpartijen van het nieuwe secretariaat zijn ingekleed met prachtige foto’s van de Kroningsfeesten. Toeristen en geïnteresseerden vinden er nu reeds de data en uren van de Kroningsprocessies en avondspelen en de contactmogelijkheden via website, facebook en twitter. Voorzitter Georges Willemaers rekent opnieuw op 600.000 bezoekers.

Defibrillator voor Klein Veldje

Deze namiddag werd in de kantine van ’t Klein Veldje een A.E.D. toestel (defibrillator) onthuld door de schepenen Stassen (Sport), Schouterden (Welzijn) en Christiaens (Jeugd) en Steve Cutaia (voorzitter RK-Tongeren). Het toestel kadert in het preventief gezondheidsbeleid van de Stad Tongeren en moet  ernstige gezondheidsrisico’s bij eventueel hartfalen voorkomen. Dit is al het 7de A.E.D.-toestel in Tongeren: “Een toestel plaatsen is niet voldoende. We zouden best sociaal culturele organisaties en ook burgers oproepen om informatie te verwerven over het juiste gebruik van deze toestellen”, wist schepen Jos Schouterden.
PS KFC Heur-Tongeren heeft 's avonds de galawedstrijd tegen FC Luik gewonnen: 5-3

Tongerse Feesten (2)

De Tweede editie van de Tongerse Feesten is een groot succes geworden mede dankzij de zomerse temperaturen. Zaterdagavond was het even wachten op de grote massa. Deze namiddag werd de Grote Markt ingenomen door honderden kinderen. Het eerste ‘Geefplein’ was ook een meevaller. "In november komt er een vervolg, maar dan enkel voor afgedankt speelgoed", wist initiatiefneemster schepen Christiaens. De 'tuimelwagen' van de politie wees de deelnemers op het nut van het dragen van de veiligheidsgordel.


Gymcana in Widooie

Vandaag kan je in Widooie terecht voor de Gymkana van carnavalsvereniging ‘De Hoarense Jeugd’. Deelnemers moeten tegen de chronometer 10 behendigheidsproeven afleggen met hun tractor. Vertrekken kan nog tot 17u, aan de Mombeekstraat. “Het maximum aantal deelnemers is 85. Om 12u zaten we al aan 20”, vertelde voorzitter Jan Fagard. De hoofdprijs is een elektrische haagschaar.  

Tongerse in halve finale BGT's

De Tongerse Jules O'Dwyer heeft zich gisterenavond geplaatst voor de halve finale van Britain’s Got Talent 2015. Ze voerde een act op met haar hond ‘Matisse’. Dit duo won eerder ook al de 'Heelwork To Music International Crufts’. Bekijk hier dit optreden via YouTube.

Rommelmarkt in Berg

Vandaag organiseert het Feestcomité Berg een rommelmarkt. Je kan er nog tot 16u terecht in de Godensteenstraat en Gilliswinhof. Gratis toegang en er staat een feesttent. Voorzitter Marie-Claire Loix is tevreden over de opkomst. Om 10u zaten we al aan 67 inschrijvingen en er blijven maar standhouders toestromen. De eerste stonden hier al vóór 06u".


10 jaar Sint-Franciscus

WZC Sint-Franciscus heeft vandaag zijn 10-jarig bestaan gevierd. In de voormiddag was er een misviering waarin de 7 bewoners die reeds 10 jaar in het wzc verblijven speciale aandacht kregen. Het middagmaal werd geserveerd voor familie en bewoners samen. In het gebouw hangen foto's over de tijdslijn van 10 jaar. Het middenplein was versierd met allerlei oude spullen uit de tijd van toen. Namiddag waren er oude volksspelen en werd er gedanst. “We  kozen voor het thema 'De tijd van toen', waarbij we ons best hebben gedaan om deze beleving op te roepen in huis”, wist Leen Plas. “Er zijn verschillende themahoekjes in huis met voorwerpen van vervlogen tijden.  Het personeel was uitgedost in het thema, tot groot jolijt van de bewoners die soms twee keer moesten kijken.

 

Carmen heeft’ ja’ gezegd

Deze namiddag is Carmen Willems (47), directeur van het GRM in ’t huwelijksbootje gestapt met advocaat Steven Van Geeteruyen (43). De plechtigheid in het Agnetenklooster vond plaats onder massale publieke belangstelling. Zowat het voltallige schepencollege was van de partij en het personeel van het GRM had zich uitgedost in Romeinse klederdracht.  Ze wilden het huwelijk op een ‘heilse’ manier opvrolijken. Burgemeester Dewael pakte uit met een ludieke speech: ”Vroeger gaf een burgemeester bij een huwelijk wijze raad mee. Mijn eigen ervaring op seksueel gebied is zeer beperkt. ‘Veel schoffelen en weinig spuiten’, was de raad van mijn vader”.


Tentoonstelling TKK

Dit weekend kan je naast het zeer gevarieerd muzikaal-en animatie aanbod op de Tongerse Feesten ook kunstwerken bewonderen: zaterdag en zondag telkens van 14 tot 18 uur in het parochiaal centrum tegenover de basiliek: 6 leden van de Tongerse Koninklijke Kunstkring TKK presenteren er werken met als thema " TONGEREN ": Jaques LEDUC, Dani VANDERMEULEN, Anita HEBBELINCK, Anita CHRISTIAENS, Theo VERHULST en Peter-Paul CUSTERS.
Gratis toegang.

Geefplein

Morgen pakt de Jeugddienst uit met een 'Geefplein'. Rond Ambiorix kan iedereen van 14u tot 17u terecht  met afgedankt speelgoed, boeken of huishoudtoestellen. Klederen zijn niet gewenst.

Tuinafvalbrand

Rond 09u15 is de brandweer moeten uitrukken voor een buitenbrand. Aan de rand van een bosje langs een verkavelingsweg vlakbij de Mombeekstraat in Widooie had iemand een stapel snoeiafval aangestoken. De immense zwarte rookpluim was kilometers ver te zien. De brandweer heeft  het vuur heel snel kunnen blussen.

Tongerse outfit voor Loïc Nottet

Loïc Nottet (19), de Belgische kandidaat voor Eurosong, wordt gekleed door  het modehuis ‘Les Hommes’ van Tongenaar Bart Vandebosch en zijn partner Tom Notte. Zij zullen zelf niet aanwezig zijn tijdens de uitzending want ze zitten in volle voorbereiding van de modeweek in Milaan.
foto: AP

Boek over praalgraf

Stadsgids en oud-leraar van het Atheneum Frits Berckmans heeft een publicatie gewijd aan het marmeren praalgraf van Marie Anne van Berchem dat zich in de Gasthuiskapel bevindt. Hij is afkomstig uit Berchem en in de kerk waar hij in zijn jeugdjaren misdienaar was, bevindt zich ook een praalmonument van ene Marie Anne van Berchem: “Het fascineerde me dat ik hier een gelijkaardig grafmonument ontdekte en dus ben ik beginnen op te zoeken. Nu blijkt dat ze familie van elkaar zijn: de tante ligt in Berchem begraven en haar nichtje hier in Tongeren”.
Het boek kost 15 euro en is te verkrijgen bij Toerisme, in het Archief en Standaard Boekhandel.

Gasthuiskapel (7)

In het kantoor kom je ook karikaturen van stadsheld Ambiorix tegen. Die zijn van de hand van architect Chris Van Brussel: “Striptekenen is mijn hobby. Ik heb Ambiorix bewust ‘stevig’ en struis’ afgebeeld, wat anders dan die op de Grote Markt”. De afbeelding is ook terug te vinden op de nieuwe gadgets in de shop: o.a. op een puzzel.

Gasthuiskapel (6)

In het nieuwe infokantoor, komt ons Tongers dialect ook aan bod, dankzij Georges Willemaers. Hij zorgde  er voor enkele spreekballonnen met teksten in ’t Teungers: “Het was voor mij een eer om hieraan mijn medewerking te mogen verlenen. Minister Weyts was onder de indruk van ons Tongers dialect. Het was voor hem een aangename verrassing, toen ik op voorspraak van de burgemeester enkele woorden in Tongers mocht uitleggen”", vertelde Georges.

Gasthuiskapel (5)

Schepen van Toerisme Marc Hoogmartens kwam als laatste aan de beurt: “De kapel werd met veel respect voor het historische karakter vaan het gebouw aangepakt. We moeten Tongeren op de euregionale toeristische kaart plaatsen. Is een toerismebureau nog nodig in deze digitale wereld? Ja want hier wordt de bezoeker verwelkomd met de glimlach van de medewerker aan de balie. Iedereen in Tongeren moet een ambassadeursrol vervullen”.

Gasthuiskapel (4)

Administrateur-Generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde was de derde spreker: “Beste fans van Tongeren, w moeten Vlaanderen als nationale bestemming ontwikkelen. Je moet geen kunststad heten om het te zijn. In Limburg zijn Hasselt en Tongeren ingekleurd als internationale onthaalpunten. Jullie moeten Tongeren promoten op de buitenlandse markt. Je moet gaan voor een beleving ‘1 op 1’ met het DNA van de stad. Dat kan door maatwerk te leveren om de internationale scène te bestormen.

Gasthuiskapel (3)

Minister Ben Weyts was de tweede spreker: “Tongeren was vroeger een tussenstop voor de pelgrims op weg naar Compostela. Daar mogen we geen genoegen mee nemen: het moet een eindbestemming zijn voor toeristen. Dit nieuwe kantoor is een ideaal vertrekpunt om te genieten van elke tafel en toog in de stad. We moeten ons erfgoed koesteren en vervolmaken. De ‘betere’ toerist laat 260 euro per nacht achter. Tongeren heeft alle troeven voor “a reason to come’. In 2014 is het aantal logies hier met 5,5% gestegen. Voor 2015-2016 moet dat met 10% toenemen”.

Gasthuiskapel (2)

Burgemeester Patrick Dewael mocht openen: “Hier was vroeger een hospitaal en daarna hebben de diensten van de stad er hun intrek genomen. De kapel schreeuwde om restauratie en een nieuwe invulling. De infobalie overstijgt de stad. Tongeren moet respect hebben voor haar verleden”. Hij sloot af met een oproep tot de minister voor subsidies voor het openleggen van de Oude Jeker.