Gemeenteraad november

De gemeenteraad heeft tot 23u05 aangesleept. Er is maar over één punt gedebatteerd: ‘Budget 2016’. Schepen Hoogmartens  heeft eerst de cijfers en plannen toegelicht.
- Volgens fractieleider Leenders (N-VA) voert Tongeren een desastreus financieel beleid: “De stadsfinanciën zijn ongezond. Alle kassen worden leeggemaakt. Alle reserves worden opgesoupeerd en Tongeren leent zich arm”.
- Raadslid Stassen (Groen) vindt dat er geen debat gevoerd in de gemeenteraad: “Alles wordt beslist op de bureau van Dewael. Jullie denken aan iets en dan nemen jullie een architectenbureau onder de arm en nodigen jullie een minister uit. De volgende dag moeten we het via de pers vernemen”.
- Raadslid Vanherf (onafhankelijke) wenste de schepen proficiat voor de goede cijfers. Hij pleit wel voor schuldafbouw en een beter sociaal beleid: “Om van Tongeren een woonstad te maken is er een sociaal weefsel nodig”.
- Fractieleider Henrotte (Tongeren.nu) bewierookte het meerjarenplan: “We zitten met een aanvaardbare schuldenlast per inwoner (1.092 euro). We vegen de problemen niet onder de mat. Werk constructief mee zodat we fier kunnen zijn op onze stad”.
De burgemeester heeft raadslid Leenders enkele keren onderbroken wanneer het hem te gortig werd. Hij heeft een folder van N-VA kapotgescheurd omdat daarin staat ‘dat Tongeren 58 miljoen euro schulden heeft’. Dewael heeft raadslid Stassen uitgenodigd om 5 goede ideeën te komen verdedigen ‘op zijne bureau’.
Het budget 2016 werd uiteindelijk, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd!

Stad schaft Toeristentaks af

Het stadsbestuur gaat vanaf Nieuwjaar de ‘Toeristentaks’ afschaffen’, een maatregel om het verblijfstoerisme te stimuleren. Het voorstel wordt  vanavond bij amendement voorgelegd aan de gemeenteraad.
“Tongeren staat voor een belangrijk toeristisch jaar met o.a. de Kroningsfeesten, de opening van het ‘Teseum’ (Schatkamer basiliek) en het openluchtzwembad in het Pliniuspark”, weet burgemeester Patrick Dewael.  “Het stadsbestuur wenst het verblijfstoerisme meer groeikansen te geven en daarom gaan we de overnachtingsbelasting afschaffen”. Die werd geraamd op 80.000 euro voor 2016. Toeristen betalen nu nog 2 euro pp/pn. De totale overnachtingscapaciteit bedraagt momenteel 460 bedden, zonder de 24 staanplaatsen van de camperplaats in het Pliniuspark en de nieuwe logies die in aantocht zijn. “Tongeren doet heel veel inspanningen om haar patrimonium zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar de vele verblijfstoeristen dragen hier niet aan bij”, weet financiënschepen Marc Hoogmartens. “We hebben het profiel van ‘de eerste stad’ onlangs omgegooid: In plaats van een shoppingstad, zetten we meer in op toerisme en cultuur. Deze  maatregel kunnen we doorvoeren dankzij een financiële  meevaller: de FOD Financiën heeft ons laten weten dat de ontvangsten uit de personenbelasting volgend jaar 430.000 euro hoger zullen zijn. Met de afschaffing van de ‘Toeristentaks’ wil Tongeren een sterk signaal geven. Die 80.000 euro kunnen de toeristen nu spenderen in de horeca”, besluit de schepen.

Feestbus

Ook in Tongeren kan je oudejaarsnacht gratis gebruikmaken van de ‘Feestbussen’ van De Lijn. De Feestbus brengt feestvierders op oudejaarsnacht veilig naar hun feestbestemming en weer thuis. De Feestbussen rijden de ganse nacht op het hele grondgebied van Tongeren. Zowel in het centrum als in de dorpen brengt de Feestbus u veilig naar huis.
Elke Tongenaar kan een gratis feestbiljet afhalen aan de onthaalbalie van het Praetorium. De tickets zijn geldig van 31 december 2015 om 18u tot 1 januari 2016 (’s avonds).Meer info over de routes en vertrektijden op www.delijn.be. 
“Inwoners van de stad Tongeren reizen gratis met oudejaar dankzij de financiële tussenkomst van hun stad. Let wel: het ticket is beperkt per persoon:  1 ticket/ID-kaart”, laat mobiliteitsschepen Eddy Manet weten.
Er zijn 600 tickets beschikbaar en dit voordeel geldt ook voor wie over een abonnement beschikt.

Alexandra is weekwinnaar

Alexandra Walgrave (37) uit Piringen is de vierde weekwinnaar van de actie: ‘Win je Sinterklaasbudget met de Ambi.pas’. Het levert haar 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro. De uitreiking vond al voor de 3de maal plaats bij lingeriezaak Silhouette (Maastrichterstraat).  Alexandra deed er donderdagmiddag aankopen. Zij gebruikt de Ambi.pas al van in het begin. Het is de eerste keer in haar leven dat ze iets wint. 
In december staat de actie in het teken van de eindejaarsfeesten.

SAVE-bord onthuld voor Tom

Namiddag werd langs de Hasseltsesteenweg in Overrepen een SAVE-bord onthuld ter nagedachtenis van Tom Olijslagers (9). De jongen werd hier op 21 november 2011 aangereden door een auto toen hij op weg was naar de bushalte. Hij raakte zwaargewond en overleed op 30 november 2011.
Meer dan honderd personen hebben de plechtigheid bijgewoond. Burgemeester Dewael mocht het bord onthullen terwijl de ouders van Tom de trapladder vasthielden: “Het slechte weer staat symbool voor de tristesse die ons overvalt. Voorzichtigheid is de plicht voor iedereen die achter het stuur kruipt. Voor veilig verkeer moeten we allemaal samen zorgen”. Na de onthulling werden bloemen neergelegd. Nadien volgden enkele pakkende getuigenissen door de ouders en familieleden van Tom.


Kerstmarkt Nederheem

Nederheem organiseert deze namiddag een kerstmarkt. Een initiatief van en door personeel, vrijwilligers en de 45 gasten. Ze hebben allerlei gadgets in elkaar geknutseld. Je kan er ook genieten van drank en spijzen.
De Vrienden van Nederheem zijn aanwezig met een wafelverkoop die vandaag start n.a.v. ‘Musuc for Life’. Je zal hen nog tot 24 december op allerlei evenementen tegenkomen.


Het Sint Geefplein

In PC Sint-Maternus kan je deze namiddag terecht voor het Sint Geefplein., een organisatie van de Jeugddienst i.s.m. de Semper, Weggeefgroep Tongeren, Opbouwwerk, De Schakelaar en Gastama. Minderbedeelden mogen er gratis speelgoed, dvd’s, boeken en kleine huishoudtoestellen meenemen. Er is een Pietenshow voorzien en de Sint komt langs.


Zitting Orde Van De Teungerse Zwoan

In zaal Concordia vindt vanavond de 4de grandioze carnavalszitting van CV ‘De Orde Van De Teungerse Zwoan’ plaats. Voorzitter Hugo Frans heeft het ‘Marcelleke’ uitgereikt aan Tamara Reynders. Zij wordt beloond omdat ze al 4 jaar de affiche en de uitnodigingen ontwerpt. Er zijn optredens van o.a. ‘The Sweet-Ritz Dancers’, Juulke, Rans Theunis en de legendarische ‘Zwoanedaasmeriekes’.
Voorzitter Hugo Frans stond persoonlijk in voor de ‘tonrede’: voor de ‘gezètte-kall’ nam hij plaats op een wc-pot! Hij eindigde met een ‘kakliedje’ in 4 talen.


Avnet steunt Vincentius en Ter Heide

De personeelsleden van Avnet Tongeren organiseerden en steunden volgende acties:
- Geldinzameling ten voordele van Ter Heidi via een wafelverkoop
- Inzamelactie van gebruikt speelgoed ten voordele van St Vincentius
- Aankoop van nieuwe speelgoed via ingezameld geld t.v.v. St Vincentius
- Via de aankoop en schenking van snoep en mandarijntjes werden 117 snoepzakjes gemaakt.
"Binnen Avnet hechten we veel belang aan well-being (welzijn op het werk). Eén van de 5 elementen binnen well-being – die elke op een ander moment doorheen het jaar aan bod komen - is “community well-being”. Wij zijn onze personeelsleden, sponsors (Wibri, Colruyt, Fruitsnacks) en de St Vincentius vereniging die in zal staan voor de verdeling van het speelgoed en snoepzakjes erg dankbaar voor dit warm initiatief", vertelde HR manager An Rutten. .

50 jaar kinderopvang de Mereltjes

Vandaag wordt 50 jaar kinderopvang de Mereltjes gevierd. Op 4 oktober 1965 opende zuster Lisette Croughs (toen directrice van de lager school van de Z.H. Harten) een peutertuin voor 20 kindjes. De onderneming groeit al snel uit tot een volwaardige kinderopvang met 41 plaatsen en in 1981 wordt verhuisd naar de nieuwbouw op de Hasseltsesteenweg.
Kinderopvang de Mereltjes is momenteel vergund voor 107 opvangplaatsen met een subsidiëring voor 94 plaatsen. De buitenschoolse opvang verspreidt zich in Tongeren op 4 locaties,  in de nabijheid van de scholen. De dienst voor onthaalouders, die opgericht werd in 1979, telt meer dan 40 onthaalouders die samen 183 vergunde plaatsen kunnen aanbieden.  Zij zijn actief in de gemeenten Tongeren,  Riemst en Kortessem.
Voorzitter Albert Boulet leidde de academische zitting in de turnzaal.
Burgemeester Patrick Dewael mocht het verleden schetsen: “Deze instelling ligt heel nauw aan het hart van vele Tongenaren”.
Schepen An Christiaens (Kinderopvang) getuigde over het heden: “Ons zoontje heeft hier 3 jaar doorgebracht. Ik ben altijd gerust geweest”.
Vlaams minister Jo Vandeurzen (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) lichtte de toekomstplannen voor kinderopvang toe: “Tegen 2020 willen we kinderopvang voor elk gezin garanderen. In 2016 zullen 50 op 100 kinderen   van 0 tot 3 jaar terechtkunnen bij een erkend en vergund initiatief voor kinderopvang”.


51 amAtae schenkt 10 tablets aan ‘De Schakelaar’

51 amAtae Tongeren heeft i.s.m. Microsoft België 10 tablets en 2 smartphones geschonken aan vzw ‘De Schakelaar’. Tegelijkertijd ondersteunen de ladies ook het pilootproject ‘Digitaal leren’ van kleuterschool ‘Evermaruske’ in Rutten. Samen goed voor 4.000 euro.
Om de digitale kansarmoede bij kinderen weg te werken zullen de school en de vzw hiervoor samenwerken. “Het is belangrijk dat kinderen vroeg met de digitale wereld in contact komen”, vertelde voorzitster Jeannine Weeghmans.  De toestellen blijven in het lokaal van ‘De Schakelaar’ (gelijkvloers Paspoel blok 2). De jongeren mogen daar gaan oefenen onder begeleiding.


Zilver voor Tongeren op Carnavalissima

In de Sporthal van Borgloon heeft de Tongerse inzending gisterenavond de tweede plaats behaald tijdens Carnavalissima 2016.  Francis Nijs vertolkte zijn carnavalsschlager ‘Enne Kop Wai Plop’ met bravoure. In 2014 kaapte Francis de eerste prijs weg met 'Ich ben enne cloon vandoag'.
De zege gaat, net als vorig jaar, naar Bilzen: 'Schakkelakke Boem' werd gebracht door zangeres Diane Jacobs en dochter Evy, alias De Divy's.

Botsing Koninksemsteenweg

Rond 10u zijn twee auto’s gebotst op het kruispunt van de Koninksemsteenweg met de Cottalaan. De bestuurder van een VW Bora reed op de Cottalaan en wilde de Koninksemsteenweg oversteken, maar toen hij het kruispunt opreed, kwam er een Audi A5 Quattro van links aangereden. Door de klap draaide de Bora om zijn as en werd hij weggeslingerd. De A5 kwam links van de weg tot stilstand tegen een verkeerspaal en in de haag van de hoekwoning.In de VW raakte één persoon lichtgewond, maar beide auto’s zijn klaar voor de schroothoop.

Sint in de bib

Op dit ogenblik maakt Sinterklaas zijn optreden in de bibliotheek samen met één van zijn Pieten. De Sint was aangekomen met een ‘slaapmijter’ en grote pantoffels, maar ondertussen heeft hij de juiste attributen gekregen. Zowat 60 kindjes en een aantal ouders luisteren geboeid naar het verhaal. Voor de kindjes wacht er een puntzak vol lekkers!

Kerststal in Basiliek

Vanavond is de kerststal in de Basiliek officieel ingehuldigd door deken Palmans. Een tiental vrijwilligers heeft gedurende 16 avonden aan de opstelling getimmerd. Peter Wirix zorgde opnieuw voor de groenaanleg. De bezoekers kunnen via een pergola de site betreden. Ze kunnen er o.a. een kasteel, ligweide, wensput en het werkhuis van Jozef bewonderen. Verder is er ook een vijver waar de vissen letterlijk in ’t geld zwemmen.
Vorig jaar zijn meer dan 3.000 bezoekers gepasseerd. Ook heel wat lagere scholen. Dat aantal hopen ze dit jaar te overtreffen. Binnenkort komt zelfs de Vrt opnames maken.


 

Kerstboom

Er staat terug een kerstboom op de Grote Markt en niet meer op het Stadhuisplein. Vandaag werd de boom versierd.

Minister Schauvliege bezoekt De Motten

Deze namiddag bracht Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege een werkbezoek aan Tongeren n.a.v. het ‘Masterplan De Motten’ incl. het openleggen van de Jeker. Ze wandelde langs een deel van het parcours waar er binnen enkele jaren terug stromend water zal vloeien. Over eventuele subsidies heeft de minister geen uitspraak gedaan.


Tongeren genomineerd voor de ‘Belgium Hospitality Awards 2015’

De stad Tongeren neemt dit jaar voor het eerst deel aan de ‘Belgium Hospitality Awards’. Tongeren werd meteen geselecteerd in de categorie ‘All-over award klantvriendelijkste winkelstraat (centrum) van Vlaanderen’.

Guy Schiepers, schepen Economie: “Na het tevredenheidsonderzoek dat werd uitgevoerd in verschillende steden/gemeenten deed het Awardcomité beroep op 5 verschillende marketingbureaus teneinde een correcte en objectieve uitslag te bekomen.  De handelaars werden hierin eveneens betrokken. De strenge werkwijze zorgt ervoor dat enkel de winkelcentra met een waarderingscijfer boven 8/10 werden weerhouden.  Slechts 21 winkelcentra behaalden een positief waarderingscijfer, waaronder dus ook Tongeren.
De uiteindelijke laureaat komt uit deze selectie van steden/gemeenten.”Op maandag 30 november zullen de Award-laureaten bekendgemaakt worden. De Hospitality Awards 2015, een awardshow in Oscar-stijl volgt op 7 december in Gent. De awards bekronen de meest inspirerende voorbeelden uit de Belgische hospitality sector.

Ruilbeurs voetbalstickers

Op dit moment vindt in de kantine van 't Klein Veldje een ruilbeurs plaats van de stickers voor het album van KFC Heur Tongeren. De actie van AD Delhaize Ambiorix en Delhaize op T-Forum loopt van 22/10 tot 16/12. Per aankoop van 15 euro ontvang je een pakje met 7 stickers.
Voor een compleet album heb je 487 verschillende stickers nodig. Voor de vele verzamelaars zou het simpeler zijn, indien de stickers genummerd waren zoals bij Panini. 

Grote dynamische borden

Vandaag en morgen worden de grote dynamische borden voor het nieuwe parkeergeleidingssysteem geplaatst. Ze zijn bedoeld om de autobestuurders vanaf de belangrijkste steenwegen: Luikersteenweg, Sint-Truidersteenweg, Hasseltsesteenweg, Bilzersteenweg en Stationslaan (Maastrichtersteenweg) te begeleiden naar de ondergrondse parkeergarages.
Het systeem doet dienst als een efficiënte parkeerhulp die het zoekverkeer zal doen dalen.
De borden vermelden het totale, actuele parkeerplaatsenaanbod van de verschillende parkings op die routes. Alle borden op de steenwegen hebben bovendien onderaan een full matrix bord, waarop teksten of symbolen flexibel naar keuze kunnen verschijnen: Momenteel staat er te lezen: 'Welkom in Tongeren'.

Compostelagangers getuigen

Morgenavond getuigen 6 Compostelagangers over hun trektocht: Denise, Edith, Malou, Myriam, Suzanne en Riet stapten samen de Camino Frances.
Met hun foto’s en het verhaal van hun tocht maak je bijna live de 760 km op de Camino mee en word je pelgrim …
Mooie herinneringen blijven: hun vriendschap, inspirerende momenten, de natuur, ontmoetingen, aankomen in Compostela. Maar er waren ook harde en moeilijke momenten, waarop moest doorgebeten worden.

 

Iedereen welkom om 19u30 in het PC, Achterstraat 3 in Nerem: gratis toegang.   

KFC Heur-Tongeren steunt Rode Neuzenactie

Het bestuur van voetbalclub KFC Heur-Tongeren steunt de Rode Neuzenactie. Ze schenken 1.750 euro: dat is de opbrengst van hun ‘Foute Party’, die vorige vrijdag plaatsvond in Sportoase, en de opbrengst van de verkoop van Rode Neuzen in de kantine. Het initioatief komt van jeugdtrainer Rob Lenaers.
De fusieclub heeft onlangs ook nog sportkledij (met het logo van de vorige sponsor) geschonken aan kansarme kinderen en het Sint-Vincentiusgenootschap.

Meerjarenplan

Tijdens de commissie Financiën heeft schepen Marc Hoogmartens de meerjarenplanning en het budget 2016 toegelicht/ “Volgend jaar gaan we 15 miljoen euro investeren: 1,4 mio voor onderhoud van de wegen, 3 mio voor de schatkamer en museumkelder, 2,2 mio voor het zwembad, 300.000 euro voor het masterplan De Motten en 630.000 euro voor de eerste fase van de heraanleg van de Nieuwe Steenweg”.

Liberale vrouwen

Een aantal Liberale vrouwen heeft zich opnieuw verenigd. De groep is 4 jaar geleden uiteengevallen, na de dood van voorzitter Marina Nulens. Colette Schiepers heeft in april de draad terug opgenomen. Momenteel telt het bestuur 6 leden, voorlopig nog zonder voorzitter. Vanavond pakken de Open Vld Vrouwen uit met een eerste activiteit: Een lezing van straffe madame Els De Schepper in het auditorium van het GRM.

Kinderarmoedeproject wordt verlengd

De OCMW-raad heeft vanavond de overeenkomst met WZS De Schakelaar Tongeren binnen het kinderarmoedeproject Kansen voor Kinderen hernieuwd. Sinds de start in januari komt Kansen voor Kinderen aan huis bij 102 kinderen in 72 Tongerse gezinnen. Een breed netwerk van lokale partners en vrijwilligers zorgt voor de ondersteuning op het vlak van huisvesting, onderwijs, juridisch advies, activiteiten en gezinsbegeleiding op maat en tempo van de kinderen en hun gezin. “Alle ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Ouders die hun kroost onvoldoende kansen kunnen bieden, kiezen hier niet zelf voor”, wist OCMW-voorzitter Johnny Vrancken.

Ruildag stickerboek

Morgen is er een ruildag gepland voor de verzamelaars van de stickers van KFC Heur-Tongeren. Iedereen wordt vanaf 17u verwacht in de kantine van Klein Veldje.
Bestuurslid Noel Partoens is alvast de trotse bezitter van een album dat compleet is.

Workshop in de bieb

In het kader van de ‘Voorleesweek’ is er deze namiddag een swingende workshop in de bibliotheek: An-Sofie Maes (kleuterleidster, dansdocent en hoofdanimator in het jeugdwerk) ontfermt zich over 22 kleuters. Ze leest voor uit haar eigen boek ‘Kleuterdans met prentenboeken’ en beeldt het vervolgens uit.  

Bodemonderzoek voor bruggen

Op dit ogenblik is de firma Geosonda uit Brussel bezig met een bodemonderzoek op de Motten. Dit kadert in het openleggen van de Jeker. Er wordt nagegaan of de stabiliteit van de ondergrond voldoende geschikt is voor het plaatsen van een viertal bruggen over de Jeker (Kastanjewal en richting Dijk).

Parkeerbegeleidingssysteem

Vandaag is men gestart met de installatie van het nieuwe digitale parkeerbegeleidingssysteem. Dit moet ervoor zorgen dat autobestuurders voortaan vlot een van de drie ondergrondse parkings kunnen bereiken.
De arbeiders van de firma "Admibo' uit Antwerpen plaatsen vandaag enkel de 6 kleine borden en panelen langs de Ring, omwille van de hevige wind. 
Morgen en vrijdag volgen de grote digitale borden aan de 5 invalswegen.


 

 

 

De sokken van de olifant

Deze namiddag organiseert huisvandeMens Tongeren (Vlasmarkt 11) een opendeurdag om het project 'De sokken van de olifant', rond rouw bij kinderen, te lanceren.
Kinderen en jongeren leren er een overlijden verwerken via een 'troostkoffer' en een 'koestertas'. Deze paketten bevatten materiaal op maat om hen op weg te zetten in het rouwproces.
Op het programma staan: animatie (schminken, ballonnenclown), een uitdeelactie (cupcake, snoep, pralines), vorming...

 

Gratis WiFi?

Het schepencollege heeft plannen om gratis WiFi te laten installeren in de omgeving van de Grote Markt.
Infrax wil binnen een half jaar in alle Limburgse gemeenten wifi aanbieden. Eerst gaat het in 6 Vlaamse gemeenten een proefopstelling  installeren: Diest, Diksmuide, Torhout er 3 Limburgse steden:  Genk (Sint-Martinusplein - Stadsplein), Hasselt (Dusartplein) en Neerpelt (Marktplein, omgeving Kerkstraat, Forte).

Tongeren telt op dit ogenblik al enkele Hotspots met gratis wifi:

  • Belfius 

Grote Markt 35

  • Bellagio 

Grote Markt 10

  • Ben's Café 

Grote Markt 11

  • C&A 

Maastrichterstraat 48

  • Café ’t Sweert

De Schiervelstraat 3

  • Het Hof 

Piepelpoel 3

  • Palermo 

Koninksemstraat 260

  • Wit Paard 

Sint Truiderstraat 58

Exploitatie zwembad

Vanavond heeft Guy Schiepers (voorzitter NV Plinius) uitleg gegeven over de exploitatie van het openluchtzwembad in het Pliniuspark.
De werken zitten voor op het schema. Het openluchtbad zal op 1 juni 2016 de deuren openen. Er is een maximumcapaciteit van 209 baders en de ligweide is goed voor 1.500 zonnekloppers. Er zal kunnen gezwommen worden van begin juni tot medio september: dagelijks van 11u tot 18u en op warme dagen zelfs van 10u tot 19u.
Het personeel wordt gezocht via een interimkantoor: De badmeester-verantwoordelijke werkt voltijds van mei tot september. De redders en de stewards ‘op afroep’. Voor de veiligheid  en de bewaking wordt beroep gedaan op een gespecialiseerd bedrijf, op afroep.
* Kosten
Het zwembad kost in totaal 4,4 miljoen euro. De exploitatiekost wordt geraamd op 161.500 euro per jaar.
* Tarieven
De inkomsten worden geschat tussen 30.000 euro  (slechte zomer) en 100.000 euro (tropische zomer). De toegangsprijs zal 4 à 6 euro bedragen. Eer komt een voorkeurtarief voor de Tongenaar.

Didier is weekwinnaar

Didier Bijnens (51) uit Vreren is de derde weekwinnaar van de actie: ‘Win je Sinterklaasbudget met de Ambi.pas’. Het levert hem 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro. De uitreiking vond voor de tweede maal plaats bij wijnhuis Christiaens (IJzerbron).  Didier kocht er zaterdag een fles whisky Golden Carolus en enkele flessen wijn. Hij gebruikt de Ambi.pas al van in het begin, "als ik eraan denk" , vertelde de winnaar.

Voorleesweek

N.a.v. de ‘Voorleesweek’ komen kleuterklasjes op bezoek in de bibliotheek. Daar mogen ze eerst naar twee verhaaltjes luisteren en vervolgens mogen ze zelf aan de slag om een bladwijzer in elkaar te knutselen.
De bieb kan terugvallen op een dozijn vrijwilligers: zij komen in een beurtrol, ’s zaterdags om de 14 dagen, voorlezen.

Waarom geen debat?

Jongsocialisten Tongeren, Jong CD&V Tongeren en Jong VLD
Tongeren hebben na lang en diepgaand beraad besloten om niet deel te nemen aan 'Jeugd in Debat' dat nu vrijdag zou plaatsvinden in het GRM:
"De onprofessionele aanpak van de organisatie gaf hiervoor de doorslag. Jong N-VA, de initiatiefnemer van het debat, stelde de vragen eenzijdig op en bezorgde deze laattijdig aan de deelnemers. De stellingen werden pas 6 dagen op voorhand bezorgd. De partijdigheid van de vraagstelling bleek duidelijk toen de moderator een dag later een aangepaste en objectieve versie
van de vraagstelling aan alle partijen bezorgde. Ook de rest van de organisatie verliep nooit open en transparant. Zo werd de moderator door Jong N-VA zonder overleg gewijzigd. Wij als Jongsocialisten, Jong CD&V en Jong VLD in Tongeren betreuren dan ook ten zeerste de houding van Jong N-VA bij de
organisatie van dit jongerendebat. Wij benadrukken dat we als jongerenpartijen blijven openstaan voor debat. Een initiatief dat
jongeren warm maakt voor politiek juichen wij toe en willen we mee ondersteunen. Wij wensen echter enkel deel te nemen aan een debat als dit in een transparante, neutrale en onafhankelijke sfeer verloopt en publiek en deelnemers correct geïnformeerd worden. Wij hopen dan ook in de
toekomst onze schouders te kunnen zetten onder een gedragen debat met alle Tongerse jongerenpartijen", reageren Jongsocialisten Tongeren, JongCD&V Tongeren en Jong VLD Tongeren.

Debat afgelast

Nu vrijdag 27 november moest een belangrijke datum worden voor de politieke jongerenpartijen in Tongeren. Samen een debat organiseren om elkaar te leren kennen, om de politiek dichter bij de jongeren te brengen en een aantal belangrijke thema's te bespreken.
De meerderheidspartijen beslisten vandaag echter om zich terug te trekken uit het debat.
"De omleidingswegen in Tongeren daar heeft iedereen toch een mening over? De asielcrisis daar ligt iedereen toch wakker van? Het wantrouwen ten aanzien van ons is te groot. Wij betreuren dit. Jammer dat zelfs de jongerenpartijen de politieke lijn van hun moederpartijen doortrekken. Geen debat, maar oorverdovende stilte!" weten Jong Groen en Jong N-VA.

Teseum is naam voor twee musea

Naar aanleiding van de ontsluiting van het nieuwe schatkamermuseum en de archeologische site, organiseerde de Stad in september een publiekswedstrijd onder het motto:  'Wij hebben jou nodig voor een nieuwe naam'. Er werd beroep gedaan op de inwoners om een unieke en overkoepelende naam voor deze nieuwe museumlocaties aan de O.L.V. basiliek te vinden. Maar liefst 125 deelnemers hebben een creatief naamvoorstel ingestuurd. De jury koos voor: ‘Teseum’. De winnende inzending komt van de Tongerse advocaat Eric Jageneau. Hij bedacht de naam aan het zwembad in Capri. Het levert hem een Tongerse cadeaucheque op t.w.v. 285 euro.

Lees meer...

Digitale parkeergeleiding

Eind deze week is het nieuwe digitale parkeerbegeleidingssysteem actief. Dit moet ervoor zorgen dat bezoekers voortaan vlot één van de drie ondergrondse parkings met in totaal 678 plaatsen kunnen bereiken.
Het nieuwe parkeergeleidingssysteem vangt het autoverkeer op vanaf de belangrijkste steenwegen: Luikersteenweg, Sint-Truidersteenweg, Hasseltsesteenweg, Bilzersteenweg en Stationslaan (Maastrichtersteenweg). Op de Ring wordt de autogebruiker vervolgens doorverwezen naar de dichtstbijzijnde parkings. 

Lees meer...

Site Moerenpoort wordt groener

Aan de Moerenpoort wordt er een groenere zone gecreëerd en daarnaast wordt het wandelpad doorgetrokken. “De Moerenpoort is een historisch belangrijke toegangspoort voor Tongeren. Deze site wordt nu opgewaardeerd en tegelijkertijd pakken we het parkeerprobleem aan. De onlangs geplaatste bloembakken zullen verdwijnen. De standhouders van de antiekmarkt zijn betrokken in de herinrichting”, weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken.

SIBBO en PVT-Sint-Jozef

Vandaag zijn SIBBO-leerlingen van de afdeling ‘5B Kappersmedewerker’ aan de slag bij PVT-Sint-Jozef (Raperiestraat). Tijdens deze ‘verwendag’ krijgen de haren, voeten, handen en het gelaat van de residenten een beurt. Deze activiteit komt ook in aanmerking voor de JOHH-trofee van Ziekenzorg.
De instelling neemt deel aan de ‘Week van de PVT’. De komende dagen staat er o.a. een bezoek aan de bioscoop, kienen, sjoelen en een salsa les op het programma.

Herstel stoepen

Vandaag is aannemer Appermont gestart met het herstellen van de stoepen langs de Sint-Truidersteenweg. Alle ‘mankementen’ werden vooraf aangeduid en gemerkt. Deze opdracht kadert in het ‘Stoepenplan’ waarvoor het stadsbestuur deze legislatuur 500.000 euro uittrekt. De volgende jaren zullen ook de andere invalswegen aan bod komen.

De dag van de ambachten 2015

Vandaag is het de ‘Dag van de Ambachten’, een dag waarop ambachtslieden kunnen tonen wat ze zo graag doen.
Bij klokkenhersteller Eward Ruyter (Jekerstraat) kan je (tot 18 uur) zien hoe hij het uurwerk van een klok uit elkaar haalt, alle onderdelen bekijkt, de schade die is ontstaan restaureert, alles weer monteert en de garantie geeft dat ze weer als nieuw is.  
Bezoekers kunnen er ook kennismaken met de voorloper van  een mp3-speler: een muziekdoos uit begin van de 19e eeuw.
De andere deelnemers zijn Bloemen Vanclee (Bilzersteenweg) en Aquarellen Lambert Thys (Sluizerbroek).


Saskia De Coster te gast in de bib

Vanochtend is Saskia De Coster te gast in de bib. Tijdens de ontbijtlezing komt ze vertellen over haar nieuwste boek ‘Wat alleen wij horen’. De 25 aanwezigen konden vooraf genieten van een ontbijt. Saskia De Coster is één van de meest markante figuren in de Vlaamse letteren. Ze publiceerde verschillende succesvolle en ambitieuze romans: o.a. ‘Wij en ik’. Daarnaast is ze ook columniste, maakte ze zijsprongen in de beeldende kunsten en video, en werkt ze graag samen met andere kunstenaars.


Rode Neuzen

Ook dit jaar steunt Chiro OLV Tongeren het goede doel. Ditmaal door geld in te zamelen voor Rode Neuzen Dag! Samen met Chiro St-Jozef hebben ze vandaag, in een tentje aan Ambiorix, hapjes en drankjes verkocht: voorbijgangers konden kiezen uit: jenever, soep, cake of cuberdons. Daarnaast werden er ook de Rode Neuzen te koop aangeboden.

Tongerse Comedy night

Jong CD&V organiseert vanavond een Tongerse Comedy night in een tent aan de Chili (Grote Markt). Maar liefst 7 komische talenten maken hun optreden: onder hen slechts 2 Tongenaren: Jens Brugmans en Yannick Noben. Frederick Petitjean heeft forfait gegeven.
De avond wordt afgesloten met een optreden van coverband The Peanuts.

Paniek op de planken

Vanavond gaat de nieuwste theaterproductie van het Tongers Nieuw Theater “PANIEK OP DE PLANKEN” in première in cc de VELINX.
Dit keer is het echt lachen geblazen, want in “PANIEK OP DE PLANKEN” schotelen de  10 acteurs de toeschouwer op één avond het resultaat voor van maanden repeteren, de laatste repetitiedag, de generale èn de première, inclusief commentaar van schrijver en regisseur. In 3 bedrijven tonen ze het moeizame leerproces dat regisseur en acteurs doormaken bij het repeteren van een nieuw stuk. Kortom een hilarische avond over hoe het (niet) moet en hoe het had moeten zijn.
De regie is in handen van Tom Moors.
Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar voor de voorstellingen van zondag en maandag en van 3, 4 en 5 december.

Euro-Kartoenale geopend

Vanavond is in de T-room van cc de VELINX de Euro-Kartoenale 2015 geopend. Het is al de 20ste editie van deze cartoonwedstrijd, met als thema ‘BODEMVERONTREINIGING EN -SANERING ‘. De jury koos een selectie van 56 cartoons uit 1815 inzendingen van 532 tekenaars uit 71 landen. De winnaars komen uit Polen, Italië, Roemenië en België.
Lutgart Voets (Willemsfonds) bedacht de gastsprekers Ann Cuyckens (OVAM) en Jürgen Becherer (Cleantech) met een fles wijn en een catalogus van deze tentoonstelling nog nog tot 20 december loopt.


Lindeboom Ruttermarkt

In Rutten is deze namiddag de lindeboom aan de kerktrappen officieel ingehuldigd. Dat gebeurde door de kleuters van Evermaruske. Ze hebben in de klas rond het thema ‘Herfst en bomen” gewerkt. De kindjes zongen een liedje en hingen zelfgemaakte bloemen aan de trapleuning. De oude lindeboom werd onlangs verwijderd: “We werden door de kerkfabriek gealarmeerd dat nu ook de tweede boom ziek was. Dus hebben we onmiddellijk ingegrepen”, vertelde schepen An Christiaens.
Deze linde stond vóór café ’t Lindehof. Hij werd woensdag door een gespecialiseerde firma verplant. “Het is één van de vier linden die jaren geleden op de Ruttermarkt werden aangeplant”, wist milieuschepen Patrick Jans.  
De plechtigheid werd afgesloten met een traktatie door het schepencollege in café ’t Lindehof.


Kerstversiering

Deze week wordt de kerstversiering aangebracht in de handelsstraten. Dat gebeurt door de firma Ewal uit Mol. Ze moeten een 60-tal verlichte slingers bevestigen. Momenteel zijn ze in de Hemelingenstraat in actie. De straat wordt straks terug opengesteld.

Prof. Lemmelijn

Gisterenavond vond de vierde conferentieavond plaats in het teken van de Kroningsfeesten. In een goedgevulde zaal Concordia wist Prof. Benedicte Lemmelijn de aanwezigen te boeien met haar lezing over 'Perspectieven op Geluk''. David Mulleners (werkgroep 'Lezingen') mocht de aanwezigen verwelkomen.
De volgende conferentie gaat door op 21 januari 2016, opnieuw in zaal Concordia met als spreker Leo Bormans. thema 'Het geheim van geluk'
foto: Jos Collaer